PDA

Zobacz pełną wersję : Subwoofer Tomka na głośniku JBL GT4-12



tomek130488
26.03.2008, 23:12
Witam!
Chciałem przedstawić swoja konstrukcje.



Zdecydowałem sie na obudowe br z oczywistych względów.
Skrzynia zrobiona z płyty OSB o grubosci 24 mm.Wymiary skrzyni wysokość 50 cm szerokość 45 cm głębokość 46.5 cm.Objętość obudowy netto 67 litrów strojona na 30 Hz z tunelem bass reflex o średnicy 10 cm i długości 30 cm oczywiście odpowiednio wyprofilowany z dwóch stron.Wytłumiona w całości watą.Obudowa skręcana i klejona wikolem.Obudowa oklejona filcem czarnym

Głośnik to JBL GT4-12
Moc RMS 250 w
Moc Szcztowa 1000 w
Impedacja 4 ohmy

Wzmacniacz to moduł o mocy 150 w robiony na zamówienie w warszawie nie wiem na jakich tranzystorach wiem tylko że jest ich 4 oraz 4 kondensatory o łącznej pojemności 88 tys mikro faradów


W mojej ocenie subwoofer bardzo dobrze gra schodzi nisko i bas jest głęboki.



Zdjęcia są kiepskiej jakości ponieważ zostały zrobione telefonem

http://images25.fotosik.pl/182/3fc9c2e6a84ec78emed.jpg

http://images26.fotosik.pl/184/3ac63dd88e3898f1med.jpg

http://images23.fotosik.pl/183/ab84b34ecef7ae9amed.jpg

http://images23.fotosik.pl/183/675ce6408427fcb4med.jpg

http://images32.fotosik.pl/193/16c0f3e7cedf157fmed.jpg

http://images31.fotosik.pl/193/0fa7b968ebc4172amed.jpg

http://images34.fotosik.pl/193/ee40896fc24ab60emed.jpg

takero
26.03.2008, 23:19
bjętość obudowy netto 67 litrów strojona na 30imho za duży litraż i za niskie strojenie jak na ten głośnik.

Wytłumiona w całości watą.wyjmij tą watę, prawie całą i zobacz jak wtedy gra ;]

Wzmacniacz to moduł o mocy 150 w robiony na zamówienie w warszawie nie wiem na jakich tranzystorach wiem tylko że jest ich 4 oraz 4 kondensatory o łącznej pojemności 88 tys mikro faradów daj foto :)

tomek130488
26.03.2008, 23:37
Czemu za duzy litraż przecież Jbl zaleca skrzynie 64 litry to te 3 dodatkowe chyba tak mocno a nie zaważą a strojenie też zalecają na 30 hz
Oto zdjęcia wzmaka

http://images32.fotosik.pl/193/5284907f662b59b0med.jpg

http://images34.fotosik.pl/193/dd0a3185ffb0412dmed.jpg

aha i wzmak ma bezpiecznik 2,5 A

MormoN
26.03.2008, 23:53
W 67l samochodówka podejrzewam że robi gigantyczny buuulgot a nie gra :-) No i 150W to troooooooooszke mało na tego 1000W :-)

Pawel S.
27.03.2008, 01:47
to jest tani i prosty glosnik wiec taka obudowa dla niego to nic nadzwyczajnego - mozna to porownac do starych tonsili :P

nawet niewiem co tu napisac. ani to ladne, ani dobre komponenty... na allegro :P

bass
27.03.2008, 09:34
Ja napisze to samo co takero

Za duży litraż miałem ten głośnik i umnie był w 50l!

Strojenie za niskie!

melisław
27.03.2008, 18:03
Ale dałeś zdjęcia panelu a Takero chodziło o zdjęcie wzmacniacza, czyli "bebechów"...

tomek130488
27.03.2008, 20:12
Prosze oto zdjęcia bebechów wzmaka

http://images27.fotosik.pl/183/80e45d989ffa53f0med.jpg

http://images31.fotosik.pl/194/978c17a1d21c6828med.jpg

http://images28.fotosik.pl/184/0cc473af8b1011bfmed.jpg

http://images25.fotosik.pl/183/3d98afcf9f16f0efmed.jpg

[ Dodano: 2008-03-27, 22:45 ]

W 67l samochodówka podejrzewam że robi gigantyczny buuulgot a nie gra :-) No i 150W to troooooooooszke mało na tego 1000W :-)

Sam jesteś bulgot wracając do tematu sub gra przyzwoicie a co wzmaka to masz racje powinna byc przynajmniej jakaś 200 w a najlepiej 250 w

takero
28.03.2008, 12:03
na fotach widać niewiele, ale trafo z tego co widzę 2x24vac ;]
Więc 60-70w , no chyba że mostek, co przy 2 parach tranów jest niewykluczone,
lecz niestety nic tam nie widać...

Ile dałeś za ten panel ?

tomek130488
28.03.2008, 16:32
Za panel dałem 350 zł ale kupywałem go 2 lata temu

Pawel S.
28.03.2008, 18:09
Za panel dałem 350 zł :shock: :???: :cry: straciles kase...

tomek130488
28.03.2008, 18:25
Czemu straciłem kase przecież 2 lata temu te wzmaki do suba nie były takie tanie jak teraz.

adambb
28.03.2008, 19:33
Na ostatnim zdjęciu do bass reflexu wcisnełeś wygłuszenie ??? gratuluje :???:

tomek130488
28.03.2008, 19:37
Nic nie wcisnełem tylko tak na zdjęciu wyszło.Końcówka bass reflexu jest oddalona od waty o jakieś 12 cm

n_omyzs
28.03.2008, 22:35
no niestety ceny takiej elektroniki zmieniaja sie nieznacznie.. (inaczej jest z np komputerami gdzie ceny spadaja lawinowo) roznica po paru dobrych latach to moze 20% a nawet to zawyzone. popatrz na oferty matronixa za 320zl masz 350W wzmak "ze wszystkim". nie wiedziales po prostu a bywa ze niewiedza kosztuje

brencik
29.03.2008, 23:59
Komputery tanieja? Skad! 10 lat temu kompy kosztowaly tyle samo co dzis...

Pawel S.
30.03.2008, 00:30
Komputery tanieja? Skad! 10 lat temu kompy kosztowaly tyle samo co dzis... :lol:
kompy tanieja i to sporo.
w grudniu 2000 kupilem dosc wypasionego kompa (ale bez przesady) i zaplacilem za niego (tzn rodzice :roll: ) niecale 5kPLN
teraz skladajac kompa rownie wypasionego (oczywiscie tez bez przesady) mozna mic super maszynke za 3kPLN :P

takero
30.03.2008, 00:38
Komputery tanieja? Skad! 10 lat temu kompy kosztowaly tyle samo co dzis...tia, 10 lat temu lap kosztował 8k , teraz 1.5, mój pierwszy komp kosztował 6k, teraz za 2k można mieć całkiem fajnego z monitkiem 19' lcd.
EOT

bass
30.03.2008, 08:34
Na panelu wzmaka jest mój nick z allegro :grin: basssystem