PDA

Zobacz pełną wersję : Poczatek zabawy z DIY sub na gdn 30/120/1



quake222
17.04.2008, 01:42
A więc tak odrazu mówię że, obudowe robiłem z pomocą kumpla ale i tak uważam że to moje DIY xD ; ] Sub uzupełnia Dwie kolumny w których siedzą głośniki 2x GDN 20/60/3 GDM 16/80/1
i GDWK 9/120 na jedna kolumnę. [stąd wybór GDN 30/120, i jeszcze naczytalem sie o zeusach xD] [zasilam amplitunerem sony str-de475] Mam jeszcze centralny [nie przyznam sie jaka firma i od wieży zwinąłem 2 głośniczki sonego do efektu surround, OK ale przejdźmy do rzeczy.



OBUDOWA

25zł [niestety narazie bez okleiny, forniru :( ]

Śrubki 18 w cenie 16 xD 1,20 zł ;))

Płyta wiórowa 22mm
50x36x46 [wys x sze x głę]
Wszystko skręcane wkrętami i sklejane od środka, dziury wypełnione kitem do drewna.

PRZETWORNIK

[190zł z przesyłką]

BASS-REFLEX to kupiony w sklepie w moim mieście 10x10 [JEST ZA KRÓTKI !!! musze go jeszcze jakosc przedluzyc !! przy samym basie [mowie tu o bass test czy inne tego typu] słychać dość duży świst powietrza :( [w normalnym sluchaniu jest nie slyszalne ! ]

Tonsil GDN 30/120/1 wybór bo: 1. Wszyscy polecali 2. Bo podobaja mi sie zeusy :D 3. Bo mój aktualny sprzęt to właśnie tonsil ;]] [i chciałem sie tego trzymać]

WZMACNIACZ

[290zł z przesyłką]

Jest to SUB 150 [wersja 130 wat przy 8Ω] od Irka


WRAŻENIA Z ODSłUCHU


hymmm bardzo sie bałem tego, że w moim małym pokoju 10m2 ten sub nie będzie sie wyróżniał.
Mile się zaskoczyłem basu jest może troszkę za dużo ale ja tak lubię ;)) ładnie, szybko, głośno, TAK JAK CHCIAŁEM.


Moje ciche plany to zrobić teraz coś pod diore ws 354 żeby grało wysokimi ładnie i średnim [ bo jednak za dużo basu mam już w pokoju ;)) ]



Podziękowania dla Miedzika [za POMOC !!! narzędzia itp...] i dla Pawła S. który poświećil mi dużo cennego czasu ;)) i oczywiście dla Irka za Panel.[b]


Troszkę fotek.

http://images24.fotosik.pl/197/5a8aacb4bf2575cdm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5a8aacb4bf2575cd)

http://images31.fotosik.pl/220/d05b6d1fa573d2e4m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d05b6d1fa573d2e4)

http://images23.fotosik.pl/196/414fe5080205f647m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=414fe5080205f647)

http://images31.fotosik.pl/220/6e077878fe84728cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6e077878fe84728c)

http://images29.fotosik.pl/196/1f26b690980cd76cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1f26b690980cd76c)

http://images34.fotosik.pl/220/d21df9eb1b8b98a6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d21df9eb1b8b98a6)

Pawel S.
17.04.2008, 01:49
BASS-REFLEX to kupiony w sklepie w moim mieście 10x10 [JEST ZA KRÓTKI !!! musze go jeszcze jakosc przedluzyc !!dokup kawalek PCV (taki z kolniezem) to spokojnie, latwo i szybko to przedluzysz

a tak to nawet niema co pisac bo nie skonczony...
aha - tapete przyklej :P

quake222
17.04.2008, 01:58
aha - tapete przyklej :P


hahahaha ;]]] wiem wiem ;]

jamess8
17.04.2008, 07:57
Jest to SUB 150 [wersja 130 wat przy 8Ω] od Irka
to jest przecież wersja 150W na 4Ohmy.

Pawel S.
17.04.2008, 08:03
tak, ale jest takze wersja przystosowana pod 8ohm. ten "zwykly" ma przy 8ohm "zaledwie" 90W

daniel1234
17.04.2008, 12:20
Witam wszystkich,
Jestem tu nowy chociaż od dłuższego czasu śledzę to forum i może nie do końca na temat chciałem zapytać w jaki sposób można się skontaktować z osławionym Irkiem bo też chciałbym od niego kupić panel do suba, który nawet już zaprojektowałem. Jak będzie gotowy, to nie omieszkam się pochwalić
Pozdrawiam
Daniel

Pawel S.
17.04.2008, 13:07
daniel1234, poprostu napisz PW do niego
(przy profilu osoby na dole masz ikonke PW)

rumak_2006
17.04.2008, 22:41
Siemka. Quake222 mam do ciebie pytanie.Gdzie w Zielonej można fornir kupić??? Bo już chyba wszędziee byłem i ******** :evil:


Po pierwsze - post kompletnie nie na temat, zupełnie nie związany z konstrukcją , jeśli chciałeś zadać takie pytanie to trzeba było PW napisać.
A po drugie - z takim słownictwem to nie tutaj, jak nie potrafisz się kulturalnie na forum odezwać to nie pisz nic.
Sumarycznie dwa warny.
Pozdrawiam
Takero

quake222
17.04.2008, 22:57
no sam w sumie nie wiem, a w ciastoramie szukales ?? nie pamietam nazwy sklepu ale jak napiszesz na gg to ci wytlumacze. [5678325]

ps. nie klnij na forum :)))

[ Dodano: 2008-04-17, 23:12 ]
nie moglem edytowac wiec napisze, w zielonej nie ma forniru ;))

Viper
19.04.2008, 00:04
Siemka. Quake222 mam do ciebie pytanie.Gdzie w Zielonej można fornir kupić??? Bo już chyba wszędziee byłem i ni huja :evil:

kolego ale obory to ty nam tu nie rób z takim słownictwem, w swojej piaskownicy rzucaj sobie mięchem jak chcesz i ile chcesz ale na forum postaraj sie zachować choć minimum kultury (choć może z tym być trudno)

rumak_2006
19.04.2008, 11:04
Siemka. Quake222 mam do ciebie pytanie.Gdzie w Zielonej można fornir kupić??? Bo już chyba wszędziee byłem i ni huja :evil:

kolego ale obory to ty nam tu nie rób z takim słownictwem, w swojej piaskownicy rzucaj sobie mięchem jak chcesz i ile chcesz ale na forum postaraj sie zachować choć minimum kultury (choć może z tym być trudno)

A prosił Cie ktoś o zdanie???Opinie zostaw dla siebie i uważaj na słowa.Znalazł sie święty

quake222
19.04.2008, 13:18
kurcze chlopaki, ale takie cos to zalatwiajcie gdzie indziej.

chcial bym uslyszesz cos o mojej konstrukcji !! co poprawic albo cos !!

rumak_2006
19.04.2008, 13:25
Mnie to nie obchodzi ile on jest na tym forum dla mnie moze być nawet 10lat, nierozumiem po co sie wtrąca skoro moder już zareagował??A z taką gadką to on moze do swoich starych a nie do mnie :twisted:

krzyhoo9
19.04.2008, 15:44
zaczyna powtarzać się sytuacja jak z mlody1

Subik ok. mi osobiście tylko ta membrana się nie podoba (klasycznie jestem za czarną :wink: )

pizdzik
19.04.2008, 16:27
Mi sie podoba... ja bym kupił fornir :wink: /okleine :neutral: /kocyk :mrgreen: i bym jakos fajnie sobie go wykonczył- ale to nie mój sub i nie mi ma sie podobac tylko tobie :grin: ! Ogólnie fajnie!

quake222
19.04.2008, 17:46
kocyk odpada, kojazy mi sie to z tanim alpierdem do samochodu albo cos takiego...
myslalem nad okleina. ;))

narazie jeszcze wyglad mi sie nie znudzil wiec jest ok ;))

Pawel S.
19.04.2008, 18:29
myslalem nad okleina. ) odradzam. wydaje sie to najlatwiejszym rozwiazaniem ale w praktyce sporo pracy poswiecisz na przygotowania powierzchni a efekt taki sobie - szybko sie niszczy
w praktyce roznica miedzy okleina a fornirem to koszt lakieru (lub kleju)

quake222
19.04.2008, 21:15
powieszchnia jest juz ladnie przygotowana ;))

[ Dodano: 2008-04-19, 20:44 ]
wszystko ladnie wyszpachlowane eleganco jest ;d gladziutkie ;]

pizdzik
20.04.2008, 13:48
Po ookleinie radze dac lakier niewazne jaki: mat/połysk/połmat-twój wybór. Jak dasz lakier to okleina sie ładnie utwardzi i tak szybko sie nie zniszczy....

i pamietaj ze po oklinie wrto pojezdzic ciepłym zelazkiem....wtedy sie pieknie przyklei.... :grin:

Pawel S.
20.04.2008, 14:14
pizdzik, zaloze sie ze tego nie probowales i tylko glupoty gadasz...
lakier okleiny sie nie trzyma. polakierowac mozesz ale przed polozeniem okleiny to wtedy bedzie sie pieknie trzymalo. a jak zelazkiem przejedzieszto sie skurczy i bedzie do wywalenia :P

pizdzik
20.04.2008, 19:04
Okleine lakierowałem 1 cienutka warstwa lakierum bezbarwnego w sprayu i jest ok.... Wiem ze sie kurczy jak sie jezdzi goracym zelaskiem a ono ma byc "ledwo ciepłe" zeby klej dobrze przysechł

damiani
21.04.2008, 16:19
pizdzik, bzdury gadasz :) ten klej pod okleina nigdy do konca nie wyschnie, jak juz to sie utleni jak go zostawisz bez warstwy ochronnej :) a cieniutka warstwa lakieru co najwyzej moze popsuc caly efekt bo po kilku miesiacach zacznie odlazic - zalezy jeszcze na jakie warunki bedzie wystawiony

takero
21.04.2008, 19:27
A prosił Cie ktoś o zdanie???Opinie zostaw dla siebie i uważaj na słowa.Znalazł sie święty
Mnie to nie obchodzi ile on jest na tym forum dla mnie moze być nawet 10lat, nierozumiem po co sie wtrąca skoro moder już zareagował??A z taką gadką to on moze do swoich starych a nie do mnie :twisted:Sam uważaj na słowa i przestań te głupie offtopy walić bo dostaniesz 3 warna skoro dwa poprzednie Cię niczego nie nauczyły...

rumak_2006
21.04.2008, 21:31
Ja pisze głupie offtopy???Dostałem ostrzeżenie i mam nauczke więc po co inni piszą 20 razy?

takero
21.04.2008, 22:11
Ja pisze głupie offtopy???Dostałem ostrzeżenie i mam nauczke więc po co inni piszą 20 razy?a co to jest niby ?
Jeszcze jeden taki bezsensowny post , a będzie 3 warn.

Święty
22.04.2008, 00:24
zokleiną z castoramy daj sobie spokój. widać na niej każda nierównośc kazdy pyłek. ogólnie duo z nia babrania

szpara
22.04.2008, 19:11
Odłóż trochę gotówki i połóż fornir, naprawde warto (głośnik spoko i buda ok więc szkoda to kaleczyć okleiną).

Ps.
Proszę moda o oczyszczenie tego wątku z offtopów i zaprzestanie zbędnej dyskusji.

El_liero
24.04.2008, 11:27
Takero rumak ma rację, po co inni go nachodzą PO FAKCIE jak już go ukarałeś. Jakby mnie tak inni zaczepiali tez nie dał bym sobie pluć w twarz. A ty?

Ale rumak już nic więcej na ten temat nie pisz, bo dostaniesz i 3 warna.


quake rure BR mozesz kupić łatwo na necie, polink.com.pl najbardziej polecany.
Troche małą budę dałeś dla tego głośnika 66L to ja mam dla 25/80 i gra szybko i bez zamuły. 30stka poradzi sobie z 85L na miękko. Jeżeli odczuwasz mało basu, ale to musisz cała budę wywalić :P

takero
24.04.2008, 14:49
El_liero, zaraz to Ty warna dostaniesz bo jesteś kolejną osobą która ciągnie ten bezsensowny offtopic.

po co inni go nachodzą PO FAKCIE jak już go ukarałeś. Jeśli nie zauważyłeś to nie było po, ale przed ów faktem. Vipera zbulwersowało to co napisał rumak_2006 i słusznie, a następnie wyraził swoje zdanie.

Ostatnio zmieniony przez takero 2008-04-18, 23:07, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-04-18, 23:04
Od teraz każdy kto choć wspomni o ww temacie dostanie warna.
EOT

El_liero
27.04.2008, 12:54
quake czemu tak małą obudowę wybrałeś?

quake222
27.04.2008, 13:49
nie wiem, tyle mi wyszlo w winsd

zreszta nie chcialem pralki z tego robic ; ]