PDA

Zobacz pełną wersję : Subwoofer na STX 22-120-4-SS



VariousMAX
19.06.2008, 19:36
Założenia

Miał to być subik do domu, do małego pokoju i miał zastępować "zajechany" już sub z zestawu Creative.
Przeznaczenie: głównie muza :) Hardstyle ;)
Na początku planowałem obudowę B-R, lecz po wykonaniu całej konstrukcji świsty z tunelów B-R były nie do zniesienia (mój błąd, miały tylko 3 cm śr. x2) No to zasiadłem, odpaliłem WinISD, wrzuciłem closed i patrze, zejście całkiem całkiem, gorzej z podbiciem ale o tym potem, a impuls to w ogóle magia :) No to wykonałem sobie 2 korki na tokarce żeby zatkać tunele.

Osprzęt
Głośnik: STX GDN 22-120-4-SS
Napęd: klasycznie TDA 7294, zasilacz i filtr aktywny (z http://refcio.ovh.org/ - super wykonanie, polecam !) + trafo 2x24V z toroidy.pl
Obudowa: ok 21L netto, po odjęciu głośnika i wzmaka będzie z 18, oczywiście closed + własnoręcznie wykonany panel
Wykończenie: szpachla i na to okleina drewnopodobna, fajny efekt ;)
Pokusiłem się jeszcze o "logo" ;)

Wrażenia odsłuchowe
Tak jak mówiłem na początku, w wersji b-r świsty były nie do zniesienia ale w obudowie zamkniętej wyszło lepiej niż miało być. Impuls super i co mnie bardzo zaskoczyło to trzęsie całym pokojem, na szczęście poza jego obrębem już nie i za to duży plus, bo domownicy nie przepadają za moimi rytmami ;) Jedyny minus to przy dużych głośnościach czasem stuknie cewką, jednak takie duże ciśnienie nie jest mi potrzebne. Ogólnie jestem na TAK ! Super sprawa do pokoju 5x3m :)

Teraz niestety tylko 2 fotki bo robione na szybko:

wnętrzności: (jeszcze z b-r)
http://img372.imageshack.us/img372/6848/57832082fq0.jpg

końcowy efekt:
http://img129.imageshack.us/img129/9697/61642673fz4.jpg

pozdrawiam :)

takero
19.06.2008, 19:56
proporcje ok ,wizualnie też ok, nie licząc wnętrza które tak sobie wygląda, szczególnie:
-filtr wiszący na kablach przyklejonych taśmą do budy
-zakrętka od majonezu :lol: :lol:

VariousMAX
19.06.2008, 19:58
no bo filtr bardzo lekki ;] a nie było miejsca już w nim dziury wiercić ;p
no i mocowania trafa też się nie chciało robić, ale to co jest w 100% spełnia swoje zadania, sub był już obracany w każdy możliwy sposób :)

takero
19.06.2008, 20:08
to trzeba było glutem ten filtr do budy przykleić , ale kurcze nie na taśmę :D

Daj foto od tyłu :)

bart210
19.06.2008, 20:11
W środku trochę mało "profesjonalnie". Jeśli nic nie lata to dobrze, ale skąd wiesz czy za pół roku te taśmy się nie poodklejają?
Z zewnątrz jest ok, chociaż okleinę położyłbym słojami pionowo.
Daj jakieś kolce.

VariousMAX
19.06.2008, 20:15
to są takie taśmy, że jak raz przylepiłem kartkę na tej taśmie to jak to odrywałem to odleciało razem z farbą, o to że się odklei to się nie boję ;)
aa glut się zepsuł na samym końcu, ja trzeba było uszczelnić górną płytę, musiałem uszczelnić wikolem przez co dużo się go zmarnowało, i na to jeszcze tą taśmą dodatkowo ;)

foto od tyłu nie dam bo brzydko to wyszło, źle sobie nawierciłem dziury w panelu i śrubki pod kątem musiałem przykręcać, no ale to 1 konstrukcja, przy następnych będę bardziej uważny ;)

XYS
19.06.2008, 20:40
wszystko ok z zewnatrz wewnatrz koledzy juz powiedzieli ale moze zainwestuj w kolce i wkrety imbusowe

adambb
19.06.2008, 21:00
Winiary dobre pomysły lepszy smak :razz:
Ogolnie subek ładnie się prezentuje, chociaż osobiście wolę słoje idące w pionie, w środku wygląda jakby konstruktor o jedno piwo za dużo wypił, ale na szczęscie tam nikt nie zagląda, polecam trochę wyczucia przy wkręcaniu głośnika do obudowy, widać na zdjęciu że przesadziłeś. Dla mnie -4/5

VariousMAX
19.06.2008, 21:18
wyczucie było, po prostu w głośniku są już takie zagłębienia ;]

n_omyzs
19.06.2008, 23:00
Mój post "Mało fotek.." zostal usuniety z tego powodu ze nic nie wnosi hehe ;)... moze w takim razie ujme to inaczej skoro administrator takiego sformulowania nie zniesie:

Czy kolega moglby dorzucic pare dodatkowych fotek poniewaz na tych bardzo niewiele widać?

VariousMAX
19.06.2008, 23:40
zrobię jutro pare dodatkowych ok ? ;]

pzdr

Pawel S.
20.06.2008, 07:33
winiary mnie rozlozyles :mrgreen:

a teraz kilka slow krytyki
za winiary niebede sie czepial - podoba mi sie :D
radiator - wystarczy na wiecej niz mostek TDA
zasilacz - 2x4700uF wystarczy
filtr i wzmacniacz - mogles kupic nawet gotowca od irka a wyszloby taniej i lepiej :P (bo wygodniej)
obudowa tez jakos wrazenia na mnie nie robi.
zamiast kolcow kup sobie gumowe nozki - praktyczne

ile cie wyniosla ta zabawa?

VariousMAX
20.06.2008, 13:52
ok 200 zł
bo kupiłem tylko głośnik i elektronikę, reszte miałem ;]

GRZESIO
20.06.2008, 14:08
a co z wytłumieniem?

VariousMAX
20.06.2008, 16:17
nie ma ;]

Q
20.06.2008, 17:10
Trochę krzywo Ci wyszło cięcie - na początku myślałem, że to złudzenie ale po narysowaniu na zdjęciu prostej linii... trzeba było to szpachlą wyrównać :)
Jeśli to Twoja pierwsza poważniejsza konstrukcja to gratuluję ! Świetny początek ! Z całą pewnością następne konstrukcje będą jeszcze lepsze.

lklukasz
21.06.2008, 11:04
Mi sie podoba zewnetrznie. W srodu..... nie denerwuje cie to ze te kable tak wisza i ten filtr?
Ja bym osobiscie nie wytrzymal. Zamontuj to wszystko i zlikwiduj tego pajaka z kabli.
Moze jeszcze jakies kolce? A i wytlumienie. Przy zamknietym subie to chyba konieczniosc.
Sam mysle wlasnie o takiej taniej konstrukcji.
Powiedz mi jak sprawuje sie elektronika od http://refcio.ovh.org/

VariousMAX
21.06.2008, 11:36
elektronika super, wykonanie i brzmienie :) polecam !
koszt samej elektroniki bez trafa to 102 zł ;]

takero
21.06.2008, 11:38
koszt samej elektroniki bez trafa to 102 zł ;]u Irka za to samo ponad 30zł mniej , praktycznie 1/3 taniej :)

Pawel S.
21.06.2008, 13:02
i w dodatku mniejsze ;)

VariousMAX
21.06.2008, 13:34
i w dodatku czekam 3 razy dluzej ;]

[ Dodano: 2008-06-21, 12:40 ]
no i wiadomo czemu 30zł taniej, do tego trzeba zasilacz jeszcze, w gotowym wzmaku irka zasilacza nie ma ;] wiec wychodzi na to samo ;)

Pawel S.
21.06.2008, 14:54
w gotowym wzmaku irka zasilacza nie ma ;] wiec wychodzi na to samo chodzi ci o zasilacz czyli mostek + kondy czy o trafo? bo jeszeli to pierwsze to wszystko jest :P
a ze irek zmienil prace to moze i czas znajdzie na zabawe. zawsze mozesz to tez sam wykonac - dokumentacja jest

malyzmc
21.06.2008, 17:19
Dokładnie, ja niedawno sam złożyłem :mrgreen:

[ Dodano: 2008-06-21, 16:19 ]
Cały wzmacniacz na nowych elementach to koszt koło 200-220zł

[ Dodano: 2008-06-21, 16:21 ]
Aj mostek, a tu chyba chodziło o zwykłe TDA :oops:

VariousMAX
21.06.2008, 17:37
no nie dywagujmy tu o cenie bo już kupione i złożone ;]
do rzeczy ;)

nosmaster
23.06.2008, 00:01
Ten radiator moim zdaniem powinien być na zewnątrz, przecież przy długim głośnym słuchaniu tam się wszystko zagotuje ;/ nie ma żadnej wentylacji

takero
23.06.2008, 00:06
ten radiator jest na tyle duży że nie ma opcji żeby tadek się z nim przegrzewał :)

nosmaster
23.06.2008, 00:08
no dobrze ale przecież sub siedzi w obudowie zamkniętej to dajmy na to że chodzi na max przez 24 godziny i powietrze w środku trochę sie podgrzeje to chyba nie zbyt dobrze :P przez płytę to ciepło będzie słabo odprowadzane... wiem bo zatkałem kiedyś b-r w komputerowych głośnikach i scalak się spalił po godzinie grania, po otwarciu obudowy zawiało upałem heh

n_omyzs
23.06.2008, 00:45
spoooko ;).. przezyje, membrana tez odprowadza cieplo, poza tym nikt nie gra nonstop subem..

nosmaster
23.06.2008, 01:14
no niby tak ale ja bym to jednak zrobił inaczej bo miałbym dyskomfort psychiczny :P

VariousMAX
23.06.2008, 09:33
po 2h grania z ciekawiści zajrzałem do środka, radiator był nagrzany ale więcej jak 40C nie miał ;)

Caleb
01.07.2008, 11:19
nie no bardzo mi sie podoba srodek :D. taki "niestandardowy". ;) A wieczko od majonezu rox :D. Szkoda ze zewnetrznie tak standardowo, ale chyba ladnie jak na pierwszy raz. BTW swisty w BR to moze wynik zle dobranej rury?

melisław
01.07.2008, 11:42
Nie czepiajcie się tego wieczka już! Przecież tego i tak nie widać więc czy to ma napisane kujawski, kielecki czy są tam namalowane latające krówki i tak nie ma żadnego znaczenia! A przecież spełnia swoje zadanie i transformator się nie rusza :twisted: A przecież o to tu chodzi... Lepiej żeby chłopak stwierdził że kicha cos takiego robić? A potem trafo spadło by sobie na coś (np koniec mocy) i dopiero były by jazdy... ( ktoś na przykład był by ciekawy jak ten sub wygląda od dołu... A że właściciel na chwile odszedł, to można zobaczyć... i wtedy Trach :D )

Pawel S.
01.07.2008, 23:33
Nie czepiajcie się tego wieczka już!ale dlaczego skoro to jest najlepsze w tym subie :mrgreen: niebylo by takich komentarzy gdyby dal zwykla zakretke :P

Szymek_1992
02.07.2008, 10:14
Opłaca się zrobić ten subwoofer ??
W wykonaniu BR i lepszym umiejscowieniem wszystkich części :P

Pytanie to do bardziej obeznanych w temacie
Chodzi mi o to żeby zrobić, nauczyć się czegoś i sprzedać :P

dolphin123
02.07.2008, 12:31
stx ma teraz lepsze glosniki ;) 22-140-8-Sscx, zrobilem na nim konstrukcje poczytaj sobie w odpowiednim dziale;)

n_omyzs
02.07.2008, 13:53
Kujawski jest bardziej audiofilski..

lklukasz
03.07.2008, 00:42
Przecież to miało być DIY!!
Nie czepiacie sie jak ktoś zrobi suba z szafki nocnej z sypialni rodziców a o zakrętkę od "kujawskiego" takie halo. Jedna z zasad to koszty tak?
A tak poza tym to hellmann`s jest lepszy. :razz:

n_omyzs
03.07.2008, 00:54
Chyba nie sluchales Kujawskiego :???: ... Hellmans przy K. wyciada na basie i stereofonii..

Pawel S.
03.07.2008, 00:55
glupoty piperzycie - wloclawek is te best!! :razz: cholera... to keczap :roll:

Michał K.
03.07.2008, 01:01
ale tez ze sloika ;) Ten z lidla fajnie trzesie szybami ale nie pamietam jak sie nazywal :P

malyzmc
03.07.2008, 11:52
:lol: Świry :razz:

Szymek_1992
03.07.2008, 14:40
Majonez Świdnicki wymiata i te wasze pierdoły nie maja szans :P

Pawel S.
03.07.2008, 14:56
dobra, koniec tego. jeszcze jeden taki text i wszystko wylatuje

melisław
03.07.2008, 22:26
Ooo, Paweł, właśnie zauważyłem że masz modera ;)