PDA

Zobacz pełną wersję : subwoofer na Tonsil GDN 30/120/1



Tomek___
23.06.2008, 18:22
Sub na Tonsil 30/120/1

Budowa:
Głośnik, jaki wybrałem to sprawdzony przez forumowiczów Tonsil GDN 30/120/1. Wybrałem właśnie ten przetwornik, ponieważ cieszy się dobrą opinią, poza tym mam w pokoju kilka Tonsili i wiem, że firma jest godna polecenia. Subwoofer wykonany z płyty 18 mm, 70 l br. 10 cm. Wszystko skręcone na wkręty ok. 5cm i sklejone na klej wikolowy. Obudową wykonałem przyszłościowo z tyłu znajduje się komora na wzmacniacz (głębokość 10 cm.). Na razie ta komora jest pusta, ale w przyszłości może zamontuje jakiś wzmacniacz. Z przodu wykonałem pseudofrez. Wszystko wyszpachlowane i wygładzone papierem ściernym.

Fornir:
Wybrałem dość oryginalne rozwiązanie. Połączyłem 2 rodzaje różnego forniru. Jasny fornir to topola (niestety na boku łączona z racji tego, że nie mogłem znaleźć tak dużego rozmiaru), ciemny to mahoń. Fornir łączony na zakładkę. Jak widać na załączonych zdjęciach łączenia z przodu, do góry, i z tyłu wyszły całkiem nieźle. Łączenie na bokach nie podoba mi się zbytnio, dlatego odradzam łączenia na zakładkę. Fornir klejony na klej do styropianu (taki akurat miałem), jest to klej butaprenowy. Trzyma dobrze, nie było żadnych problemów. Sub malowany lakierem półmat Domalux. Uprzednio zagruntowany Caponem Domalux. Nie lubię jak się coś zbytnio świeci, dlatego zastosowałem właśnie ten lakier… Malowałem pędzlem, nie widać smug, lakier rozprowadzony równomiernie.

Wzmacniacz:
Głośnik został przetestowany na razie na Eltronie 100. Nie wypowiem się teraz na temat wrażeń odsłuchowych, ponieważ wzmacniacz ten jest za słaby na ten głośnik… W budowie wraz z bratem mamy Holtona 400 napisze coś później jak uruchomię tego Tonsila na Holtonie 

Br z przodu jest lekko porysowany więc planuje kupić nowy. Sub stoi na klockach z mdf`u w przyszłości założę kolce.

Kosztorys:
głośnik 200
plyta 45
klej 15
wkrety 5
papier ścierny 10
br 5
śruby 1,5
szpachla mała 8,5
szpachelka 3,5
fornir 80
lakier 26,5
rozpuch 3

Razem: 403 zł

Zdjęcia:
http://obrazki.elektroda.net/60_1213980789_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/60_1213980789.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/25_1213980932_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/25_1213980932.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/99_1213981039_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/99_1213981039.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/10_1213981164_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/10_1213981164.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/54_1213981279_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/54_1213981279.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/64_1213981430_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/64_1213981430.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/4_1213981557_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/4_1213981557.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/39_1213981655_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/39_1213981655.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/74_1213981822_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/74_1213981822.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/28_1213981941_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/28_1213981941.jpg)

poti89
23.06.2008, 19:05
Mi tak ogolnie to sie wcael ten Tonsil nie podoba..... Ten pasek moze i oryginalny ale musi przypasc do gustu,ogolnie masz 4 ode mnie:)

csbiczek
23.06.2008, 19:15
Moja pierwsza wypowiedz na forum :mrgreen: Do suba mam jedna uwage i jedno pytanie :razz: Zrob cos z srubkami by wygladaja nieciekawie :???: podoba Ci sie wylot u gory czy to jeszcze nie ostateczne polozenie i mozesz obrocic skrzynie o 180stopni? Reszta jak dla mnie ok :wink:

Pawel S.
23.06.2008, 19:17
dlatego odradzam łączenia na zakładkęa ja proponuje pocwiczyc


Fornir klejony na klej do styropianu (taki akurat miałem), jest to klej butaprenowya mi sie wydawalo ze do styropianu jest polimrowy ;]
kleilem na polimerowy - tylko gruby fornir da sie tak dobrze polozyc :/

polaczenie 2 kolorow mi sie podoba. ale umieszczenie tunelu nad glosnikiem juz nie - odwroc obudowe :P
no i sruby pomaluj

Tomek___
23.06.2008, 21:11
Mi tak ogolnie to sie wcael ten Tonsil nie podoba..... Ten pasek moze i oryginalny ale musi przypasc do gustu,ogolnie masz 4 ode mnie:)
Ten głośnik wygląda nieco inaczej "na żywo" Mieni się z niebieskiego na zielony. Na zdjęciach wygląda rzeczywiście trochę lipnie... Z resztą każdy ma swój gust :smile:

Co do tunelu Br. Początkowo miał być na dole, ale na skutek roztargnienia :mrgreen: został umieszczony na górze. Zorientowałem się za późno (na dole nie ma forniru). Nie chciało mi się już tego zmieniać bo dużo roboty by przy tym było, a taki układ mi się spodobał, więc zostawiłem :wink:

Śrubki chyba wymienię na wkręty czarne. Jak to zrobię zamieszczę zdjęcie na forum. Może rzeczywiście będzie się lepiej prezentował

takero
23.06.2008, 21:27
Jakby dało suba odwrócić to wyglądałby nieźle , szkoda że tonsil ma tą taką festyniarską membranę, imho nie tędy droga, ale niech robią co chcą...

Tomek___
29.06.2008, 22:37
Zamieniłem śrubki na czarne wkręty
http://obrazki.elektroda.net/2_1214741492_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/2_1214741492.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/65_1214741618_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/65_1214741618.jpg)
http://obrazki.elektroda.net/12_1214741779_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/12_1214741779.jpg)

Michał K.
29.06.2008, 22:40
no wyglada lepiej ale nie ladniej wygladaja czarne sruby zakonczone imbusem? ;)

Pawel S.
30.06.2008, 19:58
Tomek___, obroc zdjecia zanim je zaladujesz - wygodniej sie oglada

jaro_21
19.07.2008, 15:17
Subik fajny podobny do mojego :)

Tomek___
21.07.2008, 20:51
jaro oglądałem Twoją konstrukcje przed budową mojego sprzętu i podobał mi się fornir więc zamówiłem też topole :)

ŁukaszN
22.07.2008, 13:48
Koniecznie odwróć obudowe "do góry nogami" ;)

flyradek
17.11.2008, 23:00
Witam

Podłacze się pod temat
Dlaczego nic nie napisaleś odnośnie odsłuchu? Czyżby przy tym zasilaniu była aż taka lipa?

Mam zamiar również zobić sobie subwoofer na tym głośniku, a w zasadzie na dwóch:) równolegle połaczonych. Zdecydowanie do muzyki, każdego rodzaju poza rockiem-metalem:) Pokój zamiennie 8m^2 lub 25m^2 zasilanie z mosfetów, mostek czy co tam potrzeba. Posiadam 6 końcówek n-mosfet które spokojnie można mostkować więc mogę mieć 400W na 4 czy 8 Ohm:) Ale nie w tym rzecz. Rozglądając się po rozmaitych forach szukam informacji odnośnie tego głośnika, nie paramterów technicznych ale bardziej brzmieniowych. I za dużo tego nie ma! Niby jest wypas super świetny szczęka opada parapety pękają itd itp... ale jak to jest naprawde? Znajde coś lepszego w tej cenie? Moze to być jeden głośnik za cenę dwóch tonsilów. Na głośnik mam do wydania jakieś 300-350 pln. Jeżeli macie jakieś pomysły to śmiało:) Zależy mi na brzmieniu i impulsie i (dużej skuteczności!!), ale jednak br:) closed do mnie nie przemawia. Ale też nie potrzebuje 20Hz do filmów> Trochę boję siętego tonsila, pieniądze już nie są małe, zaś konstrukcja tego głośnika kojaży mi się z prl-em. Kosz z blachy, małe magnesy, co prawda dwa, ale już w stx dużo konkretniej to wyglada, brak wentylowanej cewki, no i xmax nie powala. Jak to jest z tym w realu?

Pozdrawiam serdecznie

pegelmesser
19.11.2008, 11:34
Mały magnes? Male Xmax? Eee. To chyba kolega pomylil glosniki.

Kowalski Eryk 1
20.11.2008, 00:00
Mały magnes? Male Xmax? Eee. To chyba kolega pomylil glosniki.

Raczej nie pomylił. Dla Porównania stx 32-450-8-sc jest o 50% lepszy o 50% tańszy i o 50% cięższy :lol:
Oczywiście żart bo magnesy pewnie z tej samej fabryki w chinach co nie zmienia faktu, że stx jest o 2 kg. cięższy a to duuuża różnica. X max tonsil 5,25 stx 6. Tonsil dwa magnesy 120 a stx dwa magnesy 156!.
Nie magnesami człowiek żyje (słucha) tylko znacznie ważniejszymi parametrami są chociażby spl, i tu tonsil 89 a stx 92 (dokładnie dwa razy głośniejszy przy tej samej mocy) oraz moc:
archaiczny tonsil 120 watt a stx 300 watt.
Kto coś takiego festyniarskiego z wyglądu i zacofanego dotyczącego właściwości elektroakustycznych nadal kupuje?

Pawel S.
20.11.2008, 06:09
Kto coś takiego festyniarskiego z wyglądu i zacofanego dotyczącego właściwości elektroakustycznych nadal kupuje?ktos kto kieruje sie sluchem a nie danymi katalogowymi ;]

skoro tak je porownujesz to dlaczego alphardow nie kupujesz?


archaiczny tonsil 120 watt a stx 300 wattpolicz sobie koszt wzmacniacza 150W a koszt wzmacniacza 300w - delikatna roznica ;]

pegelmesser
20.11.2008, 07:36
watt

Juz tym obnazasz swoja ignorancje. Jednostka jest Wat.

Kowalski Eryk 1
20.11.2008, 23:39
Oczywiście macie rację z tymi watami ale chyba udzieliło mi się z opisu mojej yamaszki na której jest napisane wyraźnie 350 watts

pegelmesser
21.11.2008, 07:42
udzieliło mi się z opisu mojej yamaszki na której jest napisane wyraźnie 350 watts

Tak, ale my jestesmy w POLSCE. Nie w NRD, USA a nie KRLD.

pizdzik
21.11.2008, 13:03
Subik nawet fajny.... heh ten pasek w oczy razi i głośnik się trochę wyróżnia na jasnym tle.... ale..... o gustach się nie dyskutuje.... ja bym dał tak z 4.
--
pozdrawiam!

takero
21.11.2008, 14:45
(dokładnie dwa razy głośniejszy przy tej samej mocy)odkąd 3dB to 2 razy głośniej ?
Zresztą jeśli to na suba ma iśc to porównywanie takiego SPLu nie ma większego sensu, warto by sprawdzić jak ch-ka w konkretnych aplikacjach by wyglądała , bo sub to wąskopasmowy stwór.

Prawdą natomiast jest to że tonsil nieco przestraszyć może wyglądem i to nawet nie tyle magnesami co membraną , ale to już kwestia gustu i oczekiwań, a o tym pierwszym - wiadomo ;)

Porównywanie głosników na podstawie wielości magnesów i mocy to chyba mimo wszystko nie na miejscu jest...

Kowalski Eryk 1
24.11.2008, 18:15
Jeszcze raz na chwilę wrócę do tych Watów, oto na stronie profesjonalnej firmy PD jest również moc podawana jako Watts, więc się udziela.

takero
24.11.2008, 21:46
a na rosyjskich stronach jest ватт , tylko co z tego ?
Normalnie paranoja - napisałeś watt przez dwa "t" i teraz się będziesz z tego tłumaczył jakie miałeś motywy ?
Koniec offtopa, przypominam że dyskusja jest na inny temat niż lingwistyka...

Kowalski Eryk 1
25.11.2008, 00:50
a na rosyjskich stronach jest ватт , tylko co z tego ?
To z tego, że mogli napisać B zamiast Batt, nieprawdaż?


Normalnie paranoja - napisałeś watt przez dwa "t" i teraz się będziesz z tego tłumaczył jakie miałeś motywy ?

Zadałeś pytanie więc odpowiem:
to wyżej piszący byli oburzeni tym faktem poprawnej pisowni więc podałem żródło profesjonalnej firmy w kwestii zrozumienia popełnienia błędu,
lecz Twoja reakcja na ten fakt jest taka jakbym conajmniej Ciebie obraził. :mrgreen:
Zdaje sobie sprawę z tego, że temat jest zupełnie o czymś innym ale przecież nie będę teraz zakładał niezależnego tematu dotyczącego tak diametralnych spraw jak posługiwanie się właściwymi jednostkami miary.

Pawel S.
25.11.2008, 06:16
Watt to nazwisko. jednostka mocy w polsce jest WAT
czy gdzies w podrecznikach widziales watt'y? ;>

amdr
25.11.2008, 09:32
to ja dla odmiany napiszę na temat :) mi ten pasek na subie się podoba, odróżnia go od innych udających jednolity klocek z drewna. Tylko IMO za głęboki, ale rozumiem, że gdzieś stanie w kącie.

a co do polonistyki to "watt" to oczywiście bezmyślne czytanie etykietek, ale pozostaje jeszcze problem odmiany polskiej bo ciągle słyszę "100 wat" zamiast "100 watów", tak samo "amperów", "woltów", "gramów". ale cóż, polski trudna języka :lol:

zaraz stracę cenne źródło informacji ale co mi tam - Pawel.S - "niemam" pisze się rozłącznie jak zawsze "nie"+czasownik :razz:

amdr
25.11.2008, 18:51
Pawel.S - "niemam" pisze się rozłącznie jak zawsze "nie"+czasownik a gdzie ja tak napisalem? pewnie spacja sie nie wcisnela :P a tak pozatym to zawsze bylem slaby z polskiego... :roll:

ciężko powiedzieć gdzie bo zawsze i wszędzie tak piszesz. na szybko to w opisie GG :]
:idea: wpisz w wyszukiwarkę forum "niemam" zaznaczając wyświetlanie jako posty, 90% wyników to twoje dzieła :mrgreen:

Pawel S.
25.11.2008, 18:55
:oops: jakos tak z przyzwyczajenia... a moze spacja mi sie nie wciska :P