PDA

Zobacz pełną wersję : [ Kolumny 2-drożne] Kolumny Tomeusa ( 15/40/5+DX25)



tomeus
14.10.2008, 20:17
wstęp
Witam. Pomysł na DIY narodził się, ponieważ planowałem kupić sobie kolumny do 800 zł, jednak żadne mnie nie zadawalały w 100%... Wtedy ktoś na audiostreo podrzucił mi pomysł na DIY, zainteresowało mnie to i po miesiącu studiowania tematów byłem gotów żeby pomyśleć nad swoim dziełem.

założenia
Od początku chciałem zrobić małe kolumny podłogowe ( 2way) które grałyby w 12m2 i możliwie ładnie we wszystkich partiach, bas miał być punktowany, słyszalny, nienachalny. Mają grać głównie rock, trance, czasami jakaś nuta z radia.

głośniki i zwrotnica
Tonsil GDN 15/40/5 + VIFA DX25TG-05-04
Zwrotnica projektu Irka robiona u Pawła.
Głośniki siedzą w 11dm3, b-r do przodu (fi50 z polinka)

obudowa
Wykonana z płyty wiórowej 18mm kupiona w Castoramie. Dziury robione metodą wiertarka + pilnik. Klejona wikolem i dodatkowo skręcana, po 6 wkrętów na ścianke. Fornir to machoń, dorwany na allegro, 3 liście (2,8mx0,35) klejony butaprenem. Lakierowany - 3 warstwy domalux classic do parkietów nakładany wałkiem.
Wymiary 90x18x24 ( WySzGł)
Przy okazji powiem że z początku chciałem aby stolarz zrobił mi dziury pod głośniki i br bo ja sie bałem że to schrzanie i nie miałem wyrzynarki... Więc zawiozłem ścianki do stolarza z narysowanymi okręgami, które rysowałem godzine i starałem sie żeby było równo co do mm. Na następny dzien odbiór... 15 zł, no spoko... przyjezdzam do domu, mierze i widze że otwór BR jest ponad 1 cm za duży ! Wróciłem do niego i wytłumaczyłem mu że chyba sobie jaja robi i że liczyłem na profesjonalizm - w końcu nie ide do chłopa ze wsi co mi za flaszke to ma zrobić tylko do stolarza ! Na to on mi mówi że to tylko 9 mm różnicy ! W końcu jakoś udało mi sie wynegocjować zwrot kasy + pieniądze na nowe deski, które poźniej sam obrobiłem :)

Jestem bardzo zadowolony tylko żałuje że nie zrobiłem frezów ( poniekąd nie miałem jak) :(

JEGO ROBOTA (http://images24.fotosik.pl/285/776c05f7404b0a3dmed.jpg)

zdjęcia


http://images31.fotosik.pl/380/94f792731cd484d3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=94f792731cd484d3)


http://images26.fotosik.pl/284/3403922cc1ceba75m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3403922cc1ceba75)


http://images39.fotosik.pl/20/980231977bc03b9am.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=980231977bc03b9a)


http://images24.fotosik.pl/285/cc8110fb56352428m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cc8110fb56352428)


http://images26.fotosik.pl/284/46cb9c3f740782e6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=46cb9c3f740782e6)


http://images33.fotosik.pl/385/b23c39d4e78e1900m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b23c39d4e78e1900)


http://images41.fotosik.pl/20/62edf1d90e97228cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=62edf1d90e97228c)



wrażenia

Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne :] Grają nawet lepiej niż się spodziewałem.. Czysto, żywo, delikatnie, niemęcząco. Wysokie - klasa ale tego chyba nie musze tutaj nikomu mówić :) GDN, przedewszystkim gra naprawde żywo, ma naprawde dobry bas ! Do tego stopnia że już nie myśle ( o ile przed ukończeniem planowałem ) o subwooferze dla nich do pomocy. GDNy na direct całkowicie wystarczają. Potrafią łupnąć gdzie trzeba i zamruczeć tam gdzie można :] Jak na wzmacniaczu doda im się basu to już wogóle kosmos. Bas jest miękki, szybki. Nic nie zamula, nic nie dudni. Dla mnie w zasadzie ideał ! Średnica w ich wykonaniu też jest ciekawa, ciepła - podoba mi się :) Naprawde czuć dużą różnice pomiędzy nimi a moimi poprzednimi podstawkami ( eltax libert 1+ ), czuć że to są kolumny z klasą :)

Kolumny narazie grają jeden dzień, więc napisze jeszcze raz za 2 tygodnie jeżeli się coś zmieni.

koszty

GDNy 190 zł
zwrotnice ( komplet od PawłaS ) 166 zł
Vify 180 zł
płyty wirurowe 40 zł
kable 20 zł
fornir 55 zł
lakier 25 zł
kleje 30 zł
papier ścierny 15 zł
szpachla do drewna 6 zł
wałek 5 zł

RAZEM 732 zł

Na koniec wielkie podziękowania dla PAWŁA który cierpliwie tłumaczył mi wszystko i odpowiadał na ( nie raz głupie :D ) pytania. Gdyby nie on te kolumny by nie powstały :]
No i dla XYSa za to że organizuje zamównie z AC :)

Pawel S.
14.10.2008, 21:45
Na koniec wielkie podziękowania dla PAWŁA w koncu od tego jestesmy ;)

prosto, skromnie, estetycznie. jak na pierwszy raz bardzo dobrze ;)

adambb
14.10.2008, 21:55
A ja trochę ponarzekam
Stolarza na odstrzał, ale fuszera :/
Brakuje frezów i wcale niepotrzeba do tego frezarki, rzeźbiarzy mamy poddostatkiem :)
ubity kant, coś te zdjęcia średnio prezentują konstrukcję, takie mam wrażenie jakby górny fornir odłaził. Uszczerbiony fornir przy bass reflexie.

tomeus
14.10.2008, 22:26
ubity kant
Nie da sie ukryć

takie mam wrażenie jakby górny fornir odłaził
Wierz mi, nie odłazi :]

Uszczerbiony fornir przy bass reflexie
No niestety :/ Nie wiedziałem jak to zrobić dobrze, wycinałem nożykiem i wyszło jak wyszło... Czy to kwestia tego że fornir za słabo sie przykleił ?

bart210
14.10.2008, 22:40
Ładne, proste podłogówki. 11l dla tego gdn'a to nie za dużo? Czytałem, że optymalna objętość to ok. 9-10l.
Planuję również konstrukcję na tych tonsilkach, ale u mnie będą współpracowały z Xt25tg. Mają to być monitory. Kiedy powstaną?? Bardzo trudno powiedzieć...
Głośniki na razie leżą w szafie.

Przemysl
15.10.2008, 16:12
ładne , sam robie takie :wink: lecz monitory chyba za tego dxa naprawde tanio coś , ja za xt25 płace 233 zł z ac :???: pewnie to przez różnice euro teraz stoi 3,65 a nie tak dawno jeszcze 3,30 , pytanie mam odnośnie forniru : kleiłeś "na gorąco " ?
bardzo ładne , dużo ładniejsze i zarazem mniejsze od moich poprzednich Jamo , czym napędzasz ?i ostatnie pytanie : gdy gałeczka powędruje na godzine powiedzmy 10 czy nie odczuwa się drgań/dudnienia w pokoju ? widze że nie masz kolców

pozdrawiam , dzięki za odpowiedź

krzyhoo9
15.10.2008, 16:41
flaszki to mu może za to nie dałeś ale po spożyciu musiał byc :wink: kolumienki całkiem spoko, odpowiednie proporcje - super

tomeus
15.10.2008, 17:05
pytanie mam odnośnie forniru : kleiłeś "na gorąco " ?
Nie, zwyczajnie. Butaprenem, poczekać aż wyschnie i mocno docisnąć chwilowo- bez stałego obciążenia, ja pare razy przejeżdzałem wałkiem do ciasta i wyszło ok :)



widze że nie masz kolców
Mam, tylko jeszcze nie zamontowałem, pewnie niebawem to zrobie.

Grają z amplitunerem Yamaha RX-V459 i nie wiem jak odpowiedzieć na twoje pytanie dotyczące gałeczki..... bo ja przekręcając gałką widze tylko - x db :mrgreen: Do nagłośnienia 12m2 wystarczają spokojnie, nawet kiedy jest naprawde głośno nic nie dudni. Dalej niż do -10 sie nie zbliżyłem bo taka głośność jest już nawet na imprezy wystarczająca i jest dobrze :)

pajol112
15.10.2008, 17:37
fajne, proste a zarazem eleganckie :wink:
jak mi sie podoba ten bialutki gdn :mrgreen:
dalbys leprze foty bardziej od przodu niz od gory :wink:

adambb
15.10.2008, 21:06
No niestety :/ Nie wiedziałem jak to zrobić dobrze, wycinałem nożykiem i wyszło jak wyszło... Czy to kwestia tego że fornir za słabo sie przykleił ?
Ja fornir przycinałem nie przy samej desce, zostawiałem kawałek i szlifowałem z wyczuciem papierem ściernym, wychodziło idealnie a tak jak jedziesz nożykiem możesz zabrać za dużo :)

csbiczek
15.10.2008, 21:10
Kolumienki bardzo fajne :smile: Mi się podobają, a tak jak patrze na te białe GDNy to kusi mnie żeby coś na nich zbudować :twisted: A tego stolarza to faktycznie powiesić, można podejrzewać że był pod wpływem :wink:

jamess8
15.10.2008, 21:28
http://images24.fotosik.pl/285/776c05f7404b0a3dmed.jpg

He he, rzeczywiście spartaczył. Ja po paru piwach bym równiej wyrzynarką wyciął :lol:

Pawel S.
15.10.2008, 22:06
powiem wam ze to nie pierwszy przypadek ze stolarz zepsul robote. juz kilka razy osoby piszace do mnie na GG skarzyly sie na stolarza. tak wiec jak powiezacie komus otwory do wyciecia to upewnijcie sie ze koles ma przynajmniej frezarke :P

zbysiu
16.10.2008, 15:42
Heh znowu Paweł S. pomógł :D:D Mi też pomagał teraz już troszkę więcej wiem jednak zawsze służy mi pomocą. Wielkie dzięki że wstawiłeś tą konstrukcję ponieważ za jakiś czas myślę nad czymś podobnym tyle że chciałbym monitorki. Napisz jeszcze jakie masz strojenie ok??

P.S co do stolaży. Również mam niezbyt miłe wspomienia. Ojciec namówił mnie żeby moje skrzynki zrobił znajomy stolaż. Stwierdziłem czemu nie. Przynajmniej za free były. Piękny rysunek techniczny ekstra dokładny troche czasu mi zajął a mimo tego w skrzyniach były za duże otwory br(poradziłem sobie z tym bez problemu na szczescie róznica była mała) pozatym skrzynki są krzywe. Jak się patrzy od góry to widać że ścianki nie są pod kontami prostymi :razz: ale co tam za darmo to nie narzekam. Następne obudowy będę robił sam pewnie z pomocą znajomego rzeźbiarza (od kogoś sprzęt trzeba pożyczyć).

pegelmesser
16.10.2008, 19:00
Moze to nie był stolarza tylko drwal albo ciesla...

Przemysl
17.10.2008, 11:54
pytanie mam odnośnie forniru : kleiłeś na gorąco ?

Nie, zwyczajnie. Butaprenem, poczekać aż wyschnie i mocno docisnąć chwilowo- bez stałego obciążenia tzn. czekać około 20 min później wałeczkiem i docisnąć czymś ciężkim? nie rozumiem zabardzo :grin:


nie wiem jak odpowiedzieć na twoje pytanie dotyczące gałeczki..... bo ja przekręcając gałką widze tylko - x db
wyobraź sobie że gałka to zegar :lol:

Do nagłośnienia 12m2 wystarczają spokojnie więc przy 16 będzie równie dobrze , u mnie również będzie z dxem

nawet kiedy jest naprawde głośno nic nie dudni świetnie , tego właśnie oczekuje :wink:

Pawel S.
17.10.2008, 12:06
tzn. czekać około 20 min później wałeczkiem i docisnąć czymś ciężkim? nie rozumiem zabardzo smarujesz obie powierzchnie klejem. czekasz az wyschnie w dotyku. potem przykladasz do siebie klejone powierzchnie i mocno je jednorazowo przyciskasz. po to wlasnie uzywa sie walka bo osiagasz duzy nacisk n mala powierzchnie. zadnego obciazenia pozniej nie potrzebujesz. im mocniej raz docisniesz tym lepiej bedzie trzymalo :P


Cytat
nie wiem jak odpowiedzieć na twoje pytanie dotyczące gałeczki..... bo ja przekręcając gałką widze tylko - x db

wyobraź sobie że gałka to zegar to nic nieda bo on ma cyfrowy potek. wiec moze sobie np krecic 3 razy zeby osiagnac max ;]

Przemysl
17.10.2008, 12:51
Przemysl napisał/a
Cytat
nie wiem jak odpowiedzieć na twoje pytanie dotyczące gałeczki..... bo ja przekręcając gałką widze tylko - x db

wyobraź sobie że gałka to zegar
to nic nieda bo on ma cyfrowy potek. wiec moze sobie np krecic 3 razy zeby osiagnac max ;]

aha rozumiem , więc ja niedoinformowany jestem w tych sprawach :lol:


mocno je jednorazowo przyciskasz. po to wlasnie uzywa sie walka bo osiagasz duzy nacisk n mala powierzchnie tzn. samym wałkiem przyciskam fornir :?: mnie sie wydaje że może być powierzchnia nierówna w takim przypadku ... może należy coś podłożyć o kształcie prostokąta(np jakąś kostkę albo kawałek płyty) i dopiero ten prostokąt docisnąć wałkiem :?: mnie sie to wydaje bardziej rozsądne
:smile:

melisław
17.10.2008, 15:35
tzn. samym wałkiem przyciskam fornir :?:
Żeby nie było... ty jeździsz tym wałkiem po fornirze ;D Dawanie podstawki raczej jest zbyteczne tylko. Bo chodzi właśnie o to że naciskając wałkiem tylko w danym punkcie działasz bardzo dużą siła. Naciskając przez powiedzmy kawał blachy stracił byś ten efekt.

Pawel S.
17.10.2008, 15:41
tak dla scislosci to nawet i walek jest za duzy. ja uzywam stalowego krazka o szerokosci paru cm
wtedy mam pewnosc ze duza sila dziala na mala powierzchnie :P

tomeus
23.10.2008, 17:41
i kolce :)
wrażenia ciąg dalszy
Kolumny już się troche wygrzały, nie ma już takiego sztucznego polotu na głośnikach przez co czuć że grają spójniej, nie 2 głośniki każdy swoje tylko gra kolumna :) Wysokie zrobiły się jeszcze ładniejsze, nie wiem jak to opisać :D Bas dalej obecny, nawet powiedziałbym pełniejszy, nie dominuje ale daje o sobie znać. Jest to co chciałem uzyskać czyli w niektórych utworach bas bardzo leciutko pomrukuje a w innych ( czyli głównie muzyka elektroniczna, trance ) potrafi łupnąć(oczywiście jak na 2 drogi, wiadomo że to nie sub a tylko 15cm woofer). Nie ma mowy o żadnym dudnieniu ani innym przykrym efekcie, zawsze bas jest elegancki ! Fajnie grają rocka i nawet "piosenki z radia" też ładniejsze się wydają, tam właśnie można posłuchać basik :] W muzyce której głównie słucham ( Seether, Linkin Park, Coldplay ) a także nieraz muzyka filmowa ( J. Williamsa) każdą piosenke odkrywam na nowo.

Oczywiście jest to mała konstrukcja więc nie wolno przesadzać z głośnością jednak im grają głośniej tym lepiej i aż sie proszą żeby przekręcić gałkę w prawo, kiedy doszedłem do -12 db na amplitunerze i miałem podrkęcone basy ( robiłem taki teścik :D ) amplituner nagle wyłączył się i włączyło się zabezpiecznie przed spaleniem kolumn. Bałem się że sie coś stało... Potem włączał się ale nie mogłem przekraczać -40 db bo znowu gasł... W końcu poprawiłem kable, okazało się że z tyłu amplitunera prawy + bardzo słabo się trzymał, prawie wylatywał, nie wiem czy tylko to było przyczyną tego ale jak poprawiłem było OK, jednak wole już nimi nie schodzić dalej niż -15, a już na pewno nie z potkręconymi basami ( czego w zasadzie nie używam bo zadowalają mnie bez tego, dodając basy czuje że dźwięk jest bardziej ociężały i nie zawsze to pasuje, wole jak jest naturalnie i przejrzyście).

W jednym zdaniu
Uważam że są to naprawde dobre i wmiare uniwersalne kolumny które odradze tylko do hip hopu, rapu czy podobnych gatunków gdzie bas ma przygłuszać cała reszte.

Mam nadzieje że moja wypowiedź pomoże się komuś zdecydować.

tomeus
23.10.2008, 19:52
tomeusmoże wypowiesz się nieco więcej na temat tych kolumn ?wygrzałeś już? jestem bardzo ciekawy , nie moge się doczekać kiedy złoże swoje
Patrz 2 posty wyżej........ :smile:

n_omyzs
23.10.2008, 21:35
Uważam że są to naprawde dobre i wmiare uniwersalne kolumny które odradze tylko do hip hopu, rapu czy podobnych gatunków gdzie bas ma przygłuszać cała reszte.

Pomysl zanim palniesz głupote

Przemysl
24.10.2008, 16:29
W muzyce której głównie słucham ( Seether, Linkin Park, Coldplay ) masz podobny gust do mojego , fajnie że sprawdzą się w tej muzyce kolumny .

Przemysl napisał/a
co wchodzi w skład tego kompletu ? rozumiem że terminal zwrotki , a b.r ?

i kolce pod kolumny czy jak :?: :roll:

tomeus , pytanie odnośnie b.r . fi 50 i długość 145 mm ? i jeszcze jedno pytanie , u kogo kupowałeś Gdny ? dostałeś na nie gwarancje ? ja kupiłem od użytkownika jarasf , głośniki dostałem w opakowaniu po czajniku i brak gwarancji :neutral: tylko dowód zakupu , a napisał coś takiego gdy się zapytałem

Nie będzie karty gwarancyjnej, bo właściwie te głośniki nie są przeznaczone do sprzedaży detalicznej tylko mają zastosowanie jako głośniki montażowe. Ale jak się ładnie poprosi, to i takie można kupić :)

Dlatego nie ma do nich ani kart ani pudełek. Dla mnie paragon wystarcza w przypadku reklamacji. Gdyby było coś nie tak, proszę się ze mną skontaktowac.

btw. Paweł , jak wygląda sprawa z polinkiem :?: kiedy będziesz zamawiał? będziesz miał pieniądze swoje , czy raczej będe musiał Ci przelać pieniążki :?: pytam , ponieważ sie zastanawiam czy do banku iść czy nie :wink:

pozdrawiam

mIKI
25.10.2008, 12:30
ja je dostalem i z karta gwarancyjna i w ogrinalnym pudelku;)

Przemysl
25.10.2008, 15:46
miKi dzięki za informacje , napisałem do sprzedawcy i w poniedziałek wyśle mi pisemną gwarancje , napisał tak

Powtarzam jeszcze raz. Nie ma oryginalnych kartoników od tych głośników !!!

A jeśli tak usilnie potrzebuje Pan karty gwarancyjne, proszę podać adres. Dostanie Pan oryginalnie wypełnione karty gwarancyjne.

Jeśli transakcję przeprowadzam przez Allegro, to nie wypisuję kart gwarancyjnych, bo wszystkie dane mam zawarte w Allegro ( data zakupu - i od tego momentu obowiązuje 12 miesięcy gwarancji ). Skraca mi to czas, na wypisywanie i podbijanie kart gwarancyjnych. Poza tym, gdyby kupował Pan typowe czyli dostępne na rynku w sprzedaży detalicznej głośniki, podbijanie gwarancji wiązałoby się z otwieraniem fabrycznie zapakowanych głośników, a w przypadku kolumn, nawet wyciąganie kolumn z kartonów. Mi bardziej odpowiada, jeżeli klient otrzymuje towar fabrycznie zapakowany. Ale w przypadku tego modelu głośnika, nie będzie tak nigdy dopóki, dopóty ten model bedzie traktowany jako głośniki tylko i wyłącznie montażowy.

Jeżeli Tonsil wyrazi zgodę na sprzedaż detaliczną, wtedy będą oryginalne pudełka do tych głośników.

Logicznie rozumując po co mają robić oryginalne pudełka, skoro są to głośniki tylko i wyłącznie do montażu w fabryce ??

Tak więc proszę podać adres. W poniedziałek wyślę karty gwarancyjne.

Pozdrawiam. Wystarczyło postraszyć trochę negatywem o niezgodności towaru z opisem ( w tytule aukcji było napisane gwar.12mies) i od razu inne gadanie :razz:

co do projektu , Tomeus z czym grają te kolumny u Ciebie :?:

caMaro
06.11.2008, 21:50
A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?

elvis18
08.11.2008, 21:54
Piękne kolumienki bardzo mi się podobają :smile: Ja jestem najbardziej ciekaw jak ten Tonsil wypada przy stx'ie 18-130AKX Jestem ciekaw, który z nich ma lepsze średnie tony i który potrafi narobić więcej basu i w którym bas niżej potrafi zejść.

Przemysl
08.11.2008, 22:14
basik jest ładny , co prawda nie złożyłem jeszcze swoich kolumn ale podłączając pod zwrotnice bas zrobił na mnie pozytywne wrażenie :wink: tomeus jak oceniasz dx'a? u Ciebie też gra sporo głośniej niż gdn ? gdy leżały na podłodze przetworniki odniosłem wrażenie że gdy gdn dopiero się rozkręca dx ma dość :???:

jamess8
09.11.2008, 00:01
to podobnie jak w temacie o HDS180 +XT25TG, ale wydaje mi się że tak chyba powinno być. Może nie jesteśmy przyzwyczajeni do równej charakterystyki "u góry". Jak daję więcej mocy(oby bez przesterowań) to te kopułki potrafią głośno zagrać. Ale głośnym graniem staram się ich długo nie przeciążać.

amdr
09.11.2008, 08:57
Przemysl - jak nie masz obudowy to nic dziwnego, że GDN jest cichy, a DX w obudowie i bez zagra podobnie.

siemionek
15.11.2008, 22:39
A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?

Mam te gdny na mniej więcej takiej objętości tyle, że z Xt25 - jednym słowem - niskie rejestry są szybkie i bardzo mocne, dosłownie czuć to na skórze. Moje spostrzeżenie - by pokazać wszystkie swoje możliwości potrzebują dobrego wzmacniacza.(Zastanawiam się nad układem dwóch gdn na jedną kolumnę).

Przemysl
16.11.2008, 17:50
siemionek a z czym to gra u Ciebie :?: ja mam ampli stereo yamaha rx-396rds o mocy około 70 W przy 8 ohm , lecz wiadomo że nie tylko to się liczy :???: ja robiłem mały eksperyment z objętością , wstępnie 12 l po dodaniu do obudowy 6 grubych pudełek na płyty i 4 pudełek z gier do xboxa odniosłem wrażenie że gra obudowa a nie kolumna :???: dlatego zostaje przy 12 l . Co do drugiej części wypowiedzi , do 2xgdn + dx/xt nie ma zwrotnicy także musiałbyś zrobić/ zlecić komuś pomiary i zaprojektować zwrotke :smile:

siemionek
17.11.2008, 20:11
Normalnie zestawik współpracuje z nieudanym eksperymentem Pioneera VSX C 100 - taki okrojony amplituner 5.1. Monitory sprawdzałem na wzmacniaczu z TDA 1514A, LM 3886. Gościnnie sprawdziłem je na Denonie PMA 700 AE i tu pokazały klasę. Obudowa zrobiona z MDF-u 18 mm i wyklejona w środku matami - więc obudowy nie grają. A wymiary zewnętrzne takie jak Siesta Sat - br z tyłu.

Przemysl
18.11.2008, 16:21
szkoda tylko że ten denon to koszt 1000 zł :razz: no nic zobaczymy jak sprawdzi sie w moim amplitunerze stereo yamahy :wink: btw. to trzeba wyklejać matami w środku ?

Pawel S.
18.11.2008, 17:02
btw. to trzeba wyklejać matami w środku ?nie, ale daje niezly efekt ;)

Przemysl
18.11.2008, 18:42
szkoda że nie zamówiłem w polinku , to najpierw kleicie tymi matami całą obudowe od środka i później wytłumienie :?: robił ktoś z Was eksperyment : jedna kolumna goła a druga maty albo maty + wytłumienie ? jestem bardzo ciekawy :smile: dobra ostatni post w tym temacie bo już sie zaczyna offtop robić :razz:

Pawel S.
18.11.2008, 20:05
szkoda że nie zamówiłem w polinku i bardzo dobrze :!: zobacz po ile maja maty BOLLa w polinku a po ile sa identyczne na allegro!

robił ktoś z Was eksperyment : jedna kolumna goła a druga maty albo maty + wytłumienie ?obecnie mam tak zrobione kolumny (nie moje) jak je wykoncze to sie przetestuje

Przemek
18.11.2008, 21:10
4.6 na allegro. Dobra cena. Nawet - bardzo dobra.

kaczortrex
25.11.2008, 23:40
sry za głupie pytanie, ale jaką impedancję mają te kolumienki?

Pawel S.
26.11.2008, 06:24
tyle ile glosnik niskotonowy czyli 8Ω

wasik1989
26.11.2008, 12:04
Ja miałem 4ohmowe, co nie zmienia faktu że zwrotnica jest pod 8ohmową wersje.

Pawel S.
26.11.2008, 13:38
Ja miałem 4ohmowea to ciekawe bo tonsil twierdzi ze sa tylko 8ohm :lol:
jakby byly 4ohm to mozna robic 2 drogi z 2 wooferami ;)

wasik1989
26.11.2008, 13:52
To sami chyba nie wiedzą co pisza albo nie pytasz osób z tonsila ;)
A niby na 8ohmowych nie mozna robić 2 dróg z dwoma woferami?

http://www.skleptonsil.pl/photo/_pdf/siesta_sat.pdf

kaczortrex
26.11.2008, 17:45
posłałem zapytanie

Pawle tzn że jeżeli są 4omhowe to mogę kupić po 2/kolumnę? (w sensie zwrotka jest na 8?)

bo jak nie wysłali jeszcze i są 4ohm to kupie po 2(4), a jak wysłali i są 4 omh to zrobie drugie zamowienie ;p

Pawel S.
26.11.2008, 19:10
To sami chyba nie wiedzą co pisza albo nie pytasz osób z tonsila no z nikim nie rozmawialem - czytalem tylko co inni cytowali wypowiedzi przedstawicieli tonsila

A niby na 8ohmowych nie mozna robić 2 dróg z dwoma woferami?pewnie ze sie da - ale malo ktory amplituner do kina obsluguje 4ohm :P


Pawle tzn że jeżeli są 4omhowe to mogę kupić po 2/kolumnę? (w sensie zwrotka jest na 8?) tak, ale trzeba bedzie przerobic tlumik - tzn zmniejszyc jego wartosc. no i niewiem jak to sie zgra, bo np zwrotnica pod ARN 150 + PJ na 2 ARNach gralo juz gozej :???:

pegelmesser
26.11.2008, 21:23
ale malo ktory amplituner do kina obsluguje 4ohm :P
WIem ze onkyo obsluguja 4 om. Polecam ich amplitunery. Naprawde dobry sprzet. Niedoceniany czasem na naszym rynku.

hol
28.11.2008, 11:42
Niektóre ampli Yamahy również, ale trzeba ustawić ręcznie w opcjach na głosniki o niskiej impedancji - nie widziałem, słyszałem od znajomego który tak miał.

rufi
07.03.2009, 01:15
Witam!

Jaką moc maksymalną można dać na te kolumny?
Jaka jest rekomendowana moc wzmacniacza?


Pozdrawiam
Rafał

funiax1
07.03.2009, 01:33
Jaką moc maksymalną można dać na te kolumny?
Jaka jest rekomendowana moc wzmacniacza?
A jaki masz wzmacniacz no i jak duży masz pokój bo to ma znaczenie.

rufi
07.03.2009, 12:51
Yamaha ax-500, pokój około 20 - 25m2

funiax1
07.03.2009, 13:02
Ten wzmak spokojnie sobie z nimi poradzi a nawet możesz pomyśleć o czymś większym do 25m2.

martinaudio
03.04.2009, 21:28
A jak zagrałby ten Tonsil w objętości ok 8 dm3?

Mam te gdny na mniej więcej takiej objętości tyle, że z Xt25 - jednym słowem - niskie rejestry są szybkie i bardzo mocne, dosłownie czuć to na skórze. Moje spostrzeżenie - by pokazać wszystkie swoje możliwości potrzebują dobrego wzmacniacza.(Zastanawiam się nad układem dwóch gdn na jedną kolumnę).

masz to w zamknietej czy br?

radecky
03.04.2009, 21:41
martinaudio, przejdz do strony pierwszej i przeczytaj opis.

martinaudio
03.04.2009, 22:16
upss ...umkneło mi . ok dzieki

ROBAK13
12.09.2009, 21:10
Mam zamiar skopiować ten dosyć popularny zestaw, ale mam odnośnie jago budowy pytania:

1. Tyczy się zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka. Pytanie może niepotrzebne, ale na wszelki wypadek. Czy zamiast cewki 3mH mogę dać 3.3mH? Różnica chyba nie będzie zauważalna?

2. Niby grubość drutu nawojowego nie ma znaczenia, ale we wszystkich zwrotnicach do niskich tonów stosuje się grubszy, a do wysokich cieńszy drut. Czy mogę dać na średnio-niskotonowca cewkę z drutu 0,7mm, a na gwizdek 1.0mm?

3. Czy rezystory muszą być 1%? Bo w sklepie internetowym z którego chcę wszystko zamówić nie ma podanych niestety tolerancji

Caleb
12.09.2009, 23:48
2. chyba odwrotnie... jak najbardziej 0.7 na wysokotonowy podejdzie, jak i 1.0mm na basowca da rade ;)
3. moze byc mneijsza tolerancja ;) im wieksza tolerancja tym bardziej "rozstrojona" bedzie zwrotnica.

n_omyzs
12.09.2009, 23:51
1. Tyczy się zwrotnicy zaprojektowanej przez Irka. Pytanie może niepotrzebne, ale na wszelki wypadek. Czy zamiast cewki 3mH mogę dać 3.3mH? Różnica chyba nie będzie zauważalna?

Roznica bedzie drobna.. to jaka dasz cewke zalezy od ciebie - www.polink.com.pl tutaj znajdziesz potrzebne cewki jak w twoim sklepie nie masz takich


2. Niby grubość drutu nawojowego nie ma znaczenia, ale we wszystkich zwrotnicach do niskich tonów stosuje się grubszy, a do wysokich cieńszy drut. Czy mogę dać na średnio-niskotonowca cewkę z drutu 0,7mm, a na gwizdek 1.0mm?

Odwrotnie, przez cewke niskotonowca idzie wiecej watow wiec tam daj grubszy drut.


3. Czy rezystory muszą być 1%? Bo w sklepie internetowym z którego chcę wszystko zamówić nie ma podanych niestety tolerancji

Spokojnie wystarczy 5-10%

ROBAK13
13.09.2009, 00:14
Nie pomyliłem się. Pytam po prostu czy mogę tak dać bo akurat tam gdzie chciałem kupić cewka 3.3mH jest nawinięta drutem 1mm, a cewka 1.5mH drutem 0.7mm.

Czy mniejsza cewka mogła by być rdzeniowa jeśli bym taką znalazł?

Caleb
13.09.2009, 10:48
A po jaką cholerę Ci cewka 3.3mH do wysokotonowego? ;o Przecież tam trzeba 0.3mH!

n_omyzs
13.09.2009, 11:23
ROBAK13, czy do ciebie dociera?


przez cewke niskotonowca idzie wiecej watow wiec tam daj grubszy drut.

ROBAK13
13.09.2009, 12:19
Co Wy tak na mnie naskakujecie? Grzecznie pytam......

Po prostu zmawiam z jednego sklepu i tam nie ma akurat 0.3mH. Mogli byście nieco uważniej czytać........
To samo tyczy się drutu z jakiego wykonane są cewki

Chciałem po prostu zamówić z jednego i oszczędzić na przesyłkach więc zapytałem. Skoro będzie znaczna różnica to ok. poszukam gdzie indziej dokładnie 0.3mH tylko tyle chcę wiedzieć i proszę o odpowiedź.........

Caleb
13.09.2009, 12:30
ROBAK13: ale wcześniej pisałeś o cewce 3mH, a potrzeba 0.3mH! To wbrew pozorom robi dość sporą różnicę ;). Nie ma sensu dawać 1.0mm^2 do wysokotonowego, bo nic pozytywnego to nie wniesie. Jakkolwiek na pewno też nie zaszkodzi ;). Do niskotonowego minimum 1.0mm^2, w przeciwnym razie dość mocno rozstroisz zwrotnicę, a i dobroć całości sporo wzrośnie. Jak chcesz oszczędzać to kup jakąś rdzeniową.

ROBAK13
13.09.2009, 13:03
Ahaaaa.......... sory. Faktycznie sie pomyliłem. Oczywiście chodziło o 0.3mH :). Czyli jednak średnica drutu nie jest obojętna? OK. To poszukam gdzieś indziej. Do wysokotonowego gdzieś 0.8mm, a do średnio-niskotonowego jakieś 1.2mm będzie chyba ok :)

n_omyzs
13.09.2009, 13:38
Do wysokotonowego gdzieś 0.8mm, a do średnio-niskotonowego jakieś 1.2mm będzie chyba ok :)

Tak, to na pewno wystarczy.


Po prostu zmawiam z jednego sklepu i tam nie ma akurat 0.3mH. Mogli byście nieco uważniej czytać........

Moglbys tez nieco uwazniej czytac to bys nie mial takiego problemu. Podalem ci adres do sklepu gdzie dostaniesz kazda cewke kondy i wszystko co ci potrzebne do budowy.