PDA

Zobacz pełną wersję : moja pierwsze diy na tvm tesla



JA6
25.10.2008, 20:33
http://images35.fotosik.pl/23/355166fbd01b577em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=355166fbd01b577e)http://images32.fotosik.pl/386/f624454a5f5922e0m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f624454a5f5922e0)http://images26.fotosik.pl/288/3785da54e24c8d94m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3785da54e24c8d94)
http://images41.fotosik.pl/23/14db816a4f6f2b06m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=14db816a4f6f2b06)http://images48.fotosik.pl/23/c339ec2f6d9710bfm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c339ec2f6d9710bf)http://images31.fotosik.pl/387/74f2b4515e300d63m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=74f2b4515e300d63)
http://images42.fotosik.pl/23/91fa9aad42c34eb2m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=91fa9aad42c34eb2)http://images25.fotosik.pl/287/dc07141b97d36a04m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dc07141b97d36a04)http://images37.fotosik.pl/23/4ab31b973f24d6afm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4ab31b973f24d6af)

witam oto moja pierwsza konstrukcja na głośnikach tvm tesli

FRONTY
wysokotonowe TESLA ARV 104 03 4 Ohm
środek ARP-150-00/8
niskotonowe TESLA TVM ARN 150/60/ 4OHM

WOFER
Tesla ARN 226 07 4 / 226 0357/ 4 Ohm

ogólny koszty
głośniki ok500zł
płyta miałem
fornir ok150zł
klej,wkręty,szpachla,lakier,papier ścierny,kable i inne drobiazgi ok200zł
zwrotnice 200zł
w sumie niewiele ponad1000zł
budowa zajeła mi ponad miesiąc przody frontów to3x1,8 mdf klejony i skręcany ,boki i tył to 2x1,8 komora na niskotonowe 10,4 l ,całość jest konstrukcją zamkniętą
wofer to 20 l w pudle zamkniętym
najpierw powstały dwie kolumny lecz brakowało im troche basu i tak narodził się sub przy którym gałke basu musze cofać do około połowy bo pzy 3/4 zaczyna być sajgon w pokoju[/img]

handicap
25.10.2008, 21:43
sajgon w pokoju
Chyba samogon :D Lepiej powiedz co tam pędzisz %-)


A tak na serio: co to za fornir?

XYS
25.10.2008, 21:44
narobiles sie nad scieciami co dalo naprawde fajna bryle ale czemu na boga nie zrobiles frezow pod glosniki ?!?!?

JA6
25.10.2008, 21:50
fornir to topola
a z tymi podfrezowaniami tak jakoś wyszło

pajol112
25.10.2008, 22:07
:shock: ALE Z.A.J.E.#.#.#.#.# konstrukcja jeste pod wrazeniem, gratuluje pomyslu i udanego dziela :shock:
kolega ostrzezenie chce?

n_omyzs
25.10.2008, 22:26
Stolarka ciekawa ale reszta projektu dosc nieprzemyslana.. do tego drogo jak na taki sprzet.. no nie wiem mnie to nie rusza :smile: ..

aha poprawiam sie widzialem fotki z bliska, juz mnie tak stolarka nie rusza :P.. sciecia ok ale klej ci wszedzie powylazil i jest nierowno szlifowane, btw faktycznie gruby ten fornir. No i imbusy z jakims odcieniem czerwonego... zardzewialy czy jak?!

Polecam to foto w oryginalnym rozmiarze:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3785da54e24c8d94.html

adambb
25.10.2008, 22:50
widzialem fotki z bliska, juz mnie tak stolarka nie rusza :P

n_omyzs wszystko popsułeś hehe na pierwszy rzut oka wyglądało naprawdę ciekawie a teraz fakt masa niedoróbek widoczna na większym zdjęciu, jak wspomniał XYSiu brak podfrezowań co wygląda bardzo źle i po kiego diabła dwie kopułki ?

Pawel S.
25.10.2008, 22:53
stolarka ciekawa, oryginalna i nawet efektowna. jak na pierwszy raz to niezle wyszlo
jednak dobor glosnikow, sposob ich rozmieszczenia itp juz sa mniej ciekawe. jak dojdzie do tego jeszcze koszt to sie zastanawiam czy wogole bylo warto :???:

czy kolumny to polaczenie 2 drog na 2xARN 150 + ARV oraz 2/3 zestawu 3-droznego?
bo jakos bardzo nietypowo to wyglada...
nic dziwnego ze brakowalo ci basu z kolumn skoro masz tam 2 wysokotonowki + sredniaka. tam wystarczylaby jedna dobra wysokotonowka ;]

ale i tak u mnie masz plus za wlozona prace ;)
i minus za nie przemyslana konstrukcje :twisted:

KIVLOV
25.10.2008, 23:06
Tak jak napisał Paweł S. stolarka piękna, ale brak porządnego rozważania nad efektem końcowym. Kolumny buduje się po to, aby ładnie grały, a wygląd jest na II miejscu tu jest jednak na odwrót.

W sumie to ciekawi mnie jak wygląda zwrotnica i czym jest to napędzane.

JA6
25.10.2008, 23:10
te arn-y cieniutko sobie radziły ze środkiem dlatego średniak ,a dwie kopułki cóż przy tym zestawieniu wysokich było tyle co kot napłakał

[ Dodano: 2008-10-25, 23:14 ]
napędzam to cambridge azur 640 a zwrotnica to janbo A-3 sam narazie wolałem nie zabierać się za nie osobiście

n_omyzs
25.10.2008, 23:24
te arn-y cieniutko sobie radziły ze środkiem dlatego średniak

To racja, nie dziwie sie ze chciales wiecej srodka.


przy tym zestawieniu wysokich było tyle co kot napłakał

A to akurat bzdura.. popatrz na efektywnosci tych glosnikow. Jesli sluch masz ok (a pewnie masz) to jest to problem:


janbo A-3

JA6
25.10.2008, 23:36
w pierwszym podejściu miało być 2xarn+1xarv ale wyszła z tego masakra wysokie były ledwie słyszalne jakby nie mogły się przebić a po dołożeniu drugiego zmieniło się to diametralnie .Zwrotnice wolałem kupić gdyż moja wiedza jest jeszcze niewystarczająca do zrobienia ich samodzielnie

KIVLOV
25.10.2008, 23:41
Trzeba było powierzyć zwrotnicę doświadczonemu forumowiczowi. Ja na przykład zaufałem naszemu moderkowi Pawłowi i jestem zadowolony. Czekam teraz na dalszą część jego poczynań względem mojego audio.

n_omyzs
25.10.2008, 23:45
Moze warto bylo zapytac o zwrotnice bo:
- niskotonowy masz o SPL 87db razy 2 sztuki to masz razem 90db
- wysokotonowy ma 91db (tak jak sredniak) wiec i tak jest glosniejszy od midwoofera

Prawdpopdobnie w tej zwrotnicy jest rezystor szeregowo z arvka przez co ucina mu te pare db splu. Wystarczy go wywalic, a tak kupiles dodatkowy glosnik itd.

Pawel S.
25.10.2008, 23:51
niskotonowy masz o SPL 87db razy 2 sztuki to masz razem 90db 84db a z 2 szyukami bedzie 86db po zwrotnicy
wywaliles sporo kasy na dodatkowy glosnik wysokotonowy i sredniotonowy a wystarczylo kupic jedna dobra wysokotonowke do ktorej jest odpowiednia zwrotnica i bys byl zadowolony.

napędzam to cambridge azur 640 no to niezla baza do budowy czegos lepszego :P

n_omyzs
25.10.2008, 23:56
84db

Pawel S., ale to jest wersja 60 z dodatkowym magnesem co podnosi SPL

JA6
26.10.2008, 00:42
jak narazie jestem z tego zestawu zadowolony po przesiadce z plastikowej wierzy to i tak jest o niebo lepiej niż było a w praktyce ten skład głośników sprawuje się naprawde przyzwoicie Przycięty na zwrotce jest środek bo one są naprawde krzykliwe

dolphin123
26.10.2008, 01:10
konstrukcja bod wzgledem stolarki spoko.. inna, nie zwykly klocek, jednak glosniczki troche nieprzemyslane w tym budzecie... wydajac tyle kaski mozna bylo miec duzo lepszy dzwiek..

XYS
26.10.2008, 01:21
JA6, ok masz azura i pchasz do niego arny wybacz ale to wola o pomste do nieba bledy konstrukcji koledzy wymienili wiec powtarzac sie nie bede pozatym przy zakreconym hmmm glosnikowo projekcie danie zwerotki uniwersalnej to jakas pomylka

podsumowujac

kolejny objaw radosnej tworczosci nie popartej ani wiedza ani nawet popytaniem na forum czyli kasa w bloto bo np

w tej kasie masz
m18 plus morela
badz nieco dorzucisz i masz hds 180 a te konfiguracje kolego zjedza twe kolumny bez popijania i pozwola azurkowi rozwinac skrzydla a teraz go tlamisisz

Pawel S.
26.10.2008, 12:46
Pawel S., ale to jest wersja 60 z dodatkowym magnesem co podnosi SPLaha - w takim razie z tego basu nie bedzie - przeciez to bardziej szerokopasmowka niz woofer :P

JA6, w jakiej pojemnosci siedza te ARNy?
bo moze by tak je wymienic na ARN 150-05-4 i do tego vifa D27TG05 z pozadna zwrotnica i moze zmienisz zdanie?

JA6
26.10.2008, 13:24
te ARNy siedzą w 10,4 l zamknięte
i sory za błąd w opisie to są arn 150-05-4

n_omyzs
26.10.2008, 15:33
to są arn 150-05-4

W takim razie tak jak Pawel napisal 84db ze sztuki i odpowiednio 87db z parki kontra 91db z wysokiego.. zdecydowanie zwrotnica robi kasze :).... niepotrzebny zakup dodatkowego tweetera, szkoda ze nie pytales zanim wzioles sie za ten projekt mozna by zaoszczedzic kase lub zrobic o wiele lepszy sprzet.. :neutral:

Pawel S.
26.10.2008, 19:13
te ARNy siedzą w 10,4 l zamknięte oba razem czy kazdy w 10 litrach?

jezeli kazdy w 10 litrach to da sie to jeszcze przerobic. jak razem to zmarnowales potencjal dobrych glosnikow :???:

JA6
26.10.2008, 19:16
razem ale pod przegrodą mam ok 5 l wolnej przestrzeni

Pawel S.
26.10.2008, 19:18
ale i tak przeciez komory nie rozwalisz
tak wiec glosniki sie marnuja :sad:

JA6
26.10.2008, 19:20
na upartego przegrode mógłbym przestawić o ile by to coś pomogło
ztym że w win sd taki litraż mi wychodził w closed

Pawel S.
26.10.2008, 19:32
w win sd taki litraż mi wychodził w closeda na jakiej podstawie wybrales obudowe zamknieta?
twoim podstawowym bledem bylo to ze nikogo nie zapytales o rade.
te glosniki w obudowie zamknietej najlepiej sobie nie radza. w obudowie b-r dopiero pokazuja co potrafia!
jakb ci sie udalo wywalic ta przegrode to bedziesz mial 15 litrow czyli minimum zalecane do tych glosnikow (dla 2szt)
wtedy musialbys wstawic dlugi tunel (zeby zachowac odpowiednie strojenie) i moze dopiero zaczna grac.
a moze najpierw na probe zrobisz nowe skrzynki? 20zl wydatku w porownaniu do 1000zl to niewiele... wtedy moze dorobisz odpowiednia zwrotnice i zaczna grac pelnia mozliwosci ;)

JA6
26.10.2008, 19:52
co do tych nowych paczek jak byś proponował to rozegrać tzn rozmieszczenie litraż a co do zwrotek to już pisałem że przerasta to moje umiejętności

melisław
26.10.2008, 20:02
A klockami się bawiłeś kiedyś? Dostajesz dokładny schemat i łączysz 5-6 "klocków" w odpowiedniej kolejności... Ot cała filozofia. (Nikt tu nie mówi o pomiarach... A jak nadal twierdzisz że to za trudne to Pawel S. może ci je wykonać) Co do pojemności to jakieś 18-20l na dwa... U mnie gra jeden w ok. 9l i w 15m i basu jest dużo...

micsta1
26.10.2008, 22:43
no jak dla mnie to spore pieniadze wywalone w bloto. Bryla mi sie nie podoba. Glosniki... coz. TVM nigdy do mnie nie przemawialy...no i zeby dawac dwie wysokotonowki? - zbedne koszty.

Nie przygladalem sie zdjeciom w powiekszeniu ale z tych widac ze wsadziles w nie naprawde sporo pracy - za to wielki szacunek.
Reasumujac: wykonanie OK, glosniki NIE OK ;) .Zaparcie - BIG OK.
a innym poczatkujacym proponuje na poczatek skopiowac jakas sprawdzona konstrukcje(tak dla obycia)...a dopiero potem probowac czegos swojego
pozdrawiam

Caleb
27.10.2008, 16:55
tragedia. to ze z arv gory nie slychac mnie wcale nie dziwi - generalnie z tego glosnika malo co slychac. tyle ze dawanie dwoch to nietylko strata kasy - to jeszcze wieksze zubozenie gory - bo takie dwie kopulki grajace rownoczesnie beda miedzy soba interferowaly i w zaleznosci jak zmienisz polozenie to gora sie mocno zmienia. no chyba ze zalezy nam na syku, ale wtedy to moze lepiej kupic po prostu altusy, albo inaczej: wyrosnac z mlocenia i piszczenia na rzecz normalnie grajacych zestawow. poniesione koszty jednak najbardziej raza za takie byle co. sama stolarka tego nie usprawiedliwia imo, chociaz trzeba przyznac ze oryginalnie.

przemo-lukas
27.10.2008, 17:10
Witaj.
Estetyka wykonania (a w zasadzie stolarki) na poziomie zadowalającym. Cała reszta nie.
Czemu nie stosuje się 2 głośników wysoko tonowych przetwarzających to samo pasmo?
Tweeter jest głośnikiem, który przetwarza "wysokie" tony a te charakteryzują się małą długością (sprawdź co to jet długość fali dźwiękowej i jak ją wyliczyć), tak więc łatwo się domyślić, że z dwóch głośników rozstawionych od siebie o ponad 15cm nie uzyskasz dźwięku "punktowego".
Po za tym Twój wzmacniacz posiada dwie końcówki mocy, więc jedną z nich "obciążasz" bardziej. Nie jest to najlepszy pomysł. Wzmacniacz posiada wyjście liniowe pod które można podłączyć wzmacniacz "subwooferowy". Tak więc proponuję zrobić subwoofer aktywny.
Reasumując. Marny dobór głośników, i subwoofer pasywny. Za 1000zł można uznać tą konstrukcję za nie najlepszą.
:wink:

melisław
27.10.2008, 17:10
Jedno muszę ci przyznać... Bryła suba jest ekstra :D