PDA

Zobacz pełną wersję : Moje teselki



sz0p
30.10.2008, 19:20
Witam! Chciałem mieć porządny zestaw stereo do nagłośnienia pokoju ok 20 m^3, żeby był dobry basik i szczegółowe wysokie tony, kolumny zastąpiły moje wysłużone grajki z wieży Aiwa.


Obudowa

Zewnętrzne wymiary bez podstawki i kolców to: 17 x 74 x 23 cm (szer, wys, głęb). Wykonana z MDFu 16 mm, sklejona na takie deseczki. Trzyma bardzo mocno, nie trzeba było używać wkrętów. Szlifowana, pomalowana podkładem i na to lakier srebrny. Później lakier bezbarwny półmat - mimo to fajnie się świeci ;) Wykonane frezy pod głośniki. W środku 0,25 m^2 maty tłumiącej z filcem z polinku - polecam szybko się kładzie, bo samoprzylepna. Bass reflexy fi 50 o długości ok. 12 cm, strojona na ok. 45 hz. Litraż wewnętrzny obudowy po odjęciu objętości głośników na oko, rurki br to ok. 18,5 L.


Przetworniki
Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum - praktycznie same pozytywne opinie w tej klasie cenowej. Jak przyszły ARNy to byłem zdziwiony małym rozmiarem głośnika, ale okazuję się, że basu jest aż nadto. Visaton kupiony w Niemczech, praktycznie prosto od producenta.


Zwrotnica
Schemat zaczerpnięty z forum - podziękowania dla konstruktora tej zwrotki. Cewki powietrzne, kondy dla wysokotonowego Janzten, dla niskotonowców jakieś tańsze. Całość wykonana na płytkach z plexiglasu. Najpierw zrobiłem na blasze, ale bałem się o jej wpływ na cewkę i z ojcem w niedzielę zrobiliśmy płytki z plexi.


Napęd
Prosty wzmak oparty na LM3886, aczkolwiek gra bardzo ładnie i wystarcza do głośnego grania, jednak parę watt więcej by nie zaszkodziło. Projekt wzmaka TUTAJ (http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13190). Sygnał mam z kompa w postaci MP3 i AAC.


Odsłuch
Visaton gra szczegółowo, ale nie narzuca się, nie piaszczy i nie syczy. Tesle są silne na dole i dosyć szybkie, nie przeszkadza mi szeroko opisywany brak średnicy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z moich głośników.


Teraz sesja zdjęciowa:

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/9921e28d3b455d6ae85cfe9851af2cdf/DSC01163.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/9c1480793330878611196705ee55f1ba/DSC01164.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik1)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/f7e77734d5951574adb9732f88acb849/DSC01167.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik2)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/52e1d68783a8fbe48aa5f8b834606c90/DSC01171.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik3)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/398ff94bf5f0b3efb3e0f4d3d22e49db/DSC01172.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik4)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/fe935f319ce954e36312d301486cdaad/DSC01179.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik5)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/96c45f61b7c39a3bb3e855b2471fe4dc/DSC01181.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik6)

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/20ca45a881a84e40e0cb77042eea0ff5/DSC01182.jpg (http://fotoo.pl/hosting-zdjec/links/gonik7)

Kosztorys tak na oko:
Visatony: 120 zł
Tesle: 160 zł
Cewki, kondy i rezystory: 80 zł
Terminale, rurki br: 46 zł
Maty wygłuszające i nóżki: 90 zł
Obudowy: 120 zł
Suma sumarum: 620 zł

bart210
30.10.2008, 19:26
Ciekawy pomysł z wykończeniem i bardzo dobre wykonanie. Wszystko równiusieńko i gładziutko jak z fabryki.
Szkoda, że takie niskie. Z podstawkami i kolcami powinny mieć co najmniej 90cm wysokości.

Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum No właśnie, jakie?? Tego nie napisałeś, a nie każdy wie o jakie chodzi.

sz0p
30.10.2008, 19:29
Ciekawy pomysł z wykończeniem i bardzo dobre wykonanie. Wszystko równiusieńko i gładziutko jak z fabryki.
Szkoda, że takie niskie. Z podstawkami i kolcami powinny mieć co najmniej 90cm wysokości.

Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum No właśnie, jakie?? Tego nie napisałeś, a nie każdy wie o jakie chodzi.

Nie chciałem, żeby była w nich przegroda, a w dolnej komorze tylko powietrze i nic więcej. Są tej samej wysokości co altusy 200 tonsila :). Przetworniki to 2x ARN 150 i Visaton SC10N napisałem w temacie, ale chętnie powtórzę.

csbiczek
30.10.2008, 19:31
Bardzo łądna konstrukcja :wink: Podoba mi się wykończenie a szczególnie lakier :grin: Gratulacje z mojej strony :!:

bart210
30.10.2008, 19:32
a w dolnej komorze tylko powietrze i nic więcej.No właśnie, to co Ci szkodziło ją wstawić? No i nie wzoruj się na altusie bo to przeżytek :razz:

Przetworniki to 2x ARN 150 i Visaton SC10N napisałem w temacie, ale chętnie powtórzę. Chyba w podpisie tematu bo w wątku nigdzie nie było o tym wzmianki :wink:

sz0p
30.10.2008, 19:33
No właśnie, to co Ci szkodziło ją wstawić? No i nie wzoruj się na altusie bo to przeżytek :razz: Wg. mnie nieładnie by wyglądały takie wysokie, to kwestia gustu.

bart210
30.10.2008, 19:37
A jeśli można wiedzieć, czym szlifowałeś powierzchnię?

sz0p
30.10.2008, 19:40
A jeśli można wiedzieć, czym szlifowałeś powierzchnię? Szlifierką oscylacyjną

amdr
30.10.2008, 20:01
mi akurat srebrne nie podchodzą, taki plastik-fantastik ale to kwestia gustu, a wykonanie ładne. podoba mi się ta zwrotnica, zgrabna. dopisz jeszcze kosztorys pokrótce

cudny90
30.10.2008, 20:10
mi akurat srebrne nie podchodzą, taki plastik-fantastik

Idealnie określenie, ale ja się cieszę z tego, że lakier, a nie jakaś broń Boże okleina :)

Fajnie kolumienki, życzę przyjemności z odsłuchów :)

PS: Widzę "inaczej" powkładane głośniki ;) Tzn o 45* przewrócone :]

csbiczek
30.10.2008, 20:16
amdr, przejrzyj dokładnie pierwszy post to zobaczysz kosztorys :razz:

Pawel S.
30.10.2008, 21:12
Bass reflexy fi 50 za maly :| on sie nadaje do jednego ARNa ale nie do 2 :???:
mozesz latwo to wymienic na wiekszy tunel - "fi 68x160" bylby tu idealny ;)

kolor i sposob wykonczenia mi sie bardoz podoba. przyczepie sie rowniez do wysokosci. mam rowniez te kolumny o wysokosci 80cm i wiem ze to za malo

pomaluj jeszcze srubki na czarno i bedzie super ;)

sz0p
30.10.2008, 21:59
ja się cieszę z tego, że lakier, a nie jakaś broń Boże okleina :)
Chyba na zdjęciach wyszły troszkę jaśniejsze niż w rzeczywistości. Myślałem, że ten lakier jest troszkę trwalszy. Jednak przez nieuwagę wypadł mi akku z wkrętarki i lekko obił róg na tylnej ściance, ale tego nie widać normalnie.


Fajnie kolumienki, życzę przyjemności z odsłuchów :)
Dzięki, tobie życzę tego samego :)


PS: Widzę "inaczej" powkładane głośniki ;) Tzn o 45* przewrócone :]
Tak, chciałem mieć troszkę inaczej, a poza tym lepiej mi się podobało i łatwiej było ustawić na prosto.


za maly :| on sie nadaje do jednego ARNa ale nie do 2 :???:
mozesz latwo to wymienic na wiekszy tunel - "fi 68x160" bylby tu idealny ;)
Muszę przyznać, że masz rację, ale świsty słychać dopiero jak włączyłem bass test na full głośności, przy normalnym odsłuchu nie słychać tego.
Niestety przy fi68 rurka musiała by być zamontowana od spodu albo musiały by być głębsze obudowy bo wg. WinISD wychodzi długość 23,5 cm. A jak ty sobie z tym poradziłeś?

Pawel S.
30.10.2008, 23:43
Niestety przy fi68 rurka musiała by być zamontowana od spodu albo musiały by być głębsze obudowy bo wg. WinISD wychodzi długość 23,5 cm. A jak ty sobie z tym poradziłeś?jakbys nie zauwazyl to "fi68x160" ma 61mm srednicy wiec z ta dlugoscia i w 18 litrach idealnie masz 50Hz :P
230-(16+160)=54mm luzu - smialo zmieniaj :P
ale moga byc problemy z frezowaniem :???: trzeba kombinowac zeby lakieru nie zniszczyc

n_omyzs
30.10.2008, 23:55
No wykonanie cacy:P, chociaz dalbym wyzsze te podlogowki. W kwesii srednicy ktorej ci nie brakuje to moze zmienilbys zdanie jakbys postawil obok nich monitorki z dobra srednica. Tak czy siak dobra robota!

Pawel S.
31.10.2008, 07:17
W kwesii srednicy ktorej ci nie brakuje to moze zmienilbys zdanie jakbys postawil obok nich monitorki z dobra srednica.tak. ale nie zapominaj ze nie kazdy rodzaj muzyki wymaga az tak szczegolowej srednicy a i przeciez poczatkujacy czesto sluchaja na ustawieniach korektora w V :P

sz0p
31.10.2008, 09:51
[quote="n_omyzs"]poczatkujacy czesto sluchaja na ustawieniach korektora w V :P
Powoli leczę się z tego :D Na tych kolumnach mam tylko o 3db ustawione podbicie najniższych częstotliwości i grają dobrze.

[ Dodano: 2008-10-31, 08:54 ]

W kwesii srednicy ktorej ci nie brakuje to moze zmienilbys zdanie jakbys postawil obok nich monitorki z dobra srednica.
Tzn. mają rację wszyscy ci, którzy na forum pisali, że brakuje teselkom średnicy - powiem TAK troszkę brakuje, ale nie jest to znowu taki duży brak. Za do silniejsze są na dole, co wiele osób powinno zadowolić.

[ Dodano: 2008-10-31, 08:57 ]

jakbys nie zauwazyl to "fi68x160" ma 61mm srednicy wiec z ta dlugoscia i w 18 litrach idealnie masz 50Hz :P
230-(16+160)=54mm luzu - smialo zmieniaj :P
ale moga byc problemy z frezowaniem :???: trzeba kombinowac zeby lakieru nie zniszczyc
tylko, że ja rurki przykleiłem już na silikonie, bo nie wchodziły na ścisk ;??? ale może da rade wyciągnąć, jeszcze pomyśle nad tym

vicher
31.10.2008, 15:56
Na tych kolumnach mam tylko o 3db ustawione podbicie najniższych częstotliwości i grają dobrze. Ja mam całe pasmo na flat i tez graja dobrze ;p

Skoro że posiadam identyczne zestawienie głośników to powiem ze do muzyki klubowej nadają się w sam raz.
Gratuluje udanej konstrukcji :razz: Niech moc będzie z Toba ;)

Pawel S.
31.10.2008, 23:02
ale może da rade wyciągnąć, jeszcze pomyśle nad tymi tak bedziesz musial zrobic wiekszy otwor wiec mozesz wyciac dookola

sz0p napisał/a
Na tych kolumnach mam tylko o 3db ustawione podbicie najniższych częstotliwości i grają dobrze.
Ja mam całe pasmo na flat i tez graja dobrze ;p akurat z visatonem i z tonsilem najlepiej to sie nie zgrywa i na niskich glosnosciach tez podbijam. jednak na ARNach z vifa jakakolwiek korekcja jest kompletnie zbedna :D

sz0p
01.11.2008, 00:42
akurat z visatonem i z tonsilem najlepiej to sie nie zgrywa i na niskich glosnosciach tez podbijam. jednak na ARNach z vifa jakakolwiek korekcja jest kompletnie zbedna :D
hmm, ale wtedy musi być troszkę zmieniona zwrotka dla zestawu arn + vifa?

Pawel S.
01.11.2008, 15:47
tak - chyba zupelnie inna.

bsw
04.11.2008, 15:04
Przymierzam się do budowy zestawów na takich samych przetwornikach - trochę drogo Cię te Visatony wyszły - w Greltonie są normalnie po 49,50 a teraz nawet w promocji po 44,55

Czy mógłbyś udostępnić schemat zwrotnicy?

P.S.
Konstrukcja fajna - b. staranne wykonanie.

Pawel S.
04.11.2008, 15:47
schematy zwrotnic sa w przyklejonym temacie w dziale akustyka

bsw
04.11.2008, 17:33
ok - tę zwrotkę widziałem, ale myślałem że jest jakaś "bardziej wyrafinowana" :-)

I mam jeszcze pytanie do tvm'ów - jak lepiej: 4+4 w szereg czy 8+8 równolegle ?

Pawel S.
04.11.2008, 18:12
to zalezy od wzmacniacza. ta w temacie jest do 4+4

sz0p
05.11.2008, 12:35
ok - tę zwrotkę widziałem, ale myślałem że jest jakaś "bardziej wyrafinowana" :-)

I mam jeszcze pytanie do tvm'ów - jak lepiej: 4+4 w szereg czy 8+8 równolegle ?
Zwrotka w tych kolumnach jest identyczna ze schematem w podwieszonym temacie.
Jeśli dasz 8+8 równolegle to konieczna jest modyfikacja zwrotnicy.

Co do ceny Visatonów sc10n to trochę mnie dziwi, że na stronie producenta (visaton.de) ceny są wyższe, niż u polskiego pośrednika czyli w Greltonie.

Pawel_89
13.11.2008, 15:07
Dobry pomysł z lakierem, kolumny ładnie się prezentują tylko jak na mój gust trochę za niskie.

Polecam zmienić br też miałem na początku fi-50 teraz mam fi-61 i różnica jest słyszalna, w końcu nie słychać żadnych świstów. Poprzednio może nie przy każdej muzyce było to słyszalne ale i tak mnie to denerwowało :smile:

fourierek
14.11.2008, 23:29
Witam,
mam podobne rozwiazanie z tym ze na wysokich pracuje u mnie GDWK 11/100 i moje pytanie jak myslicie czy zmiana na SC10N bedzie lepsza a moze inna kopulka?

Pawel S.
14.11.2008, 23:37
pracuje u mnie GDWK 11/100 i moje pytanie jak myslicie czy zmiana na SC10N bedzie lepsza a moze inna kopulka?mam GDWK 11/100. mialem sc10n. kolega w swoich kolumnach ma vife D27TG05 - zgadnij co brzmi najlepiej? :P
ARNy z vifa brzmia duzo lepiej ;)

Krzysiek_1855
16.11.2008, 11:07
ładne kolumienki :) podoba mi sie ten patent z umieszczeniem zwrotki na terminalu :) głośniczki też niczego sobie chociaż ja bym dał większe arny . Ciekawe jak ci lakier długo wytrzyma :) skoro mówisz ze tak lekko ci sie odbił :)

Pawel S.
16.11.2008, 19:52
Ciekawe jak ci lakier długo wytrzyma skoro mówisz ze tak lekko ci sie odbił w tej chwili slucham na kolumnach lakierowanych ok 5-6 lat temu - nic nie odchodzi :P

sz0p
16.11.2008, 23:12
Na pewno nie jest taki trwały, jak np. na samochodzie, ale na domowe warunki będzie aż nadto - przecież zamrażarki w pokoju nie będę robił, ani ogniska :D Tylko trzeba uważać właśnie przy przenoszenie, żeby nigdzie nie zahaczyć, bo się robią takie małe ślady.

pizdzik
17.11.2008, 17:20
Paweł S->ale ty miałeś lakier z palety H-D.... :twisted: poza tym bardzo wiele zależy od przygotowania do malowania :wink: [jakość bazy, gładkość powierzchni,itp.]

Mi konstrukcja się bardzo podoba pomimo iż arn'ach to jucz tysiące konstrukcji powstały... :razz:
--
pozdrawiam!

Pawel S.
17.11.2008, 19:09
Paweł S->ale ty miałeś lakier z palety H-D.... nie ja - to sa kolegi :P

zbysiu
26.11.2008, 22:49
kurczę teraz widzę że mogłem swoje w srebrny malować :D:D