PDA

Zobacz pełną wersję : Podłogówki Sateo



Sateo
30.10.2008, 20:28
Witam

Wstęp:
Wstępnie, chciałem zrobić suba, aby wspomóc moje ówczesne kolumny Technics SB-FW12. Po przekopaniu neta w celu ustalenia co mam budować, wpadłem na tą stronę i po kilku dniach czytania zmieniłem koncepcję. Po zaczerpnięciu opinii na forum wybór padł na klon podłogówek z poniższego linka.

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=24&t=4924

Założenia
Kolumny miały być niezbyt drogie ( jak na pierwszy projekt ), brzmieć zdecydowanie czysto i basowo. Jako pierwsza konstrukcja DIY , miały być niezbyt skomplikowane.

Przetworniki
Visaton W130S
Visaton W250S
Seas 29 TAF/W

Zwrotnica

W/g projetu Yosh’iego
Części z Polinku.
http://images13.fotosik.pl/61/007dda6139752211.jpg

Obudowa
MDF 19 mm + wzmocnienia
Front kanapka MDF 2*19 mm
Wkręty do drewna + wikol. ( przy następnej konstrukcji będą kołki )

Wykończenie

Fornir dębowy, kładziony na Patex Express + wosk ( na razie jedna warstwa ).

Odsłuch

Po pierwszych godzinach byłem rozczarowany słabym basem, lecz w miarę upływu godzin, jest coraz lepiej. Musze odwołać to co pisałem wcześniej o braku basu, jest go duuużo :razz: .
Bardzo czysty, detaliczny dźwięk. Z godzony na godzinę jestem coraz bardziej zadowolony.
Nie ma porównania do tego co było wcześniej. To jet to :wink:
DIY wciąga bardzo więc to nie koniec. Teraz pora na porządny wzmacniacz ( UniAMP :razz: )

http://images30.fotosik.pl/289/04d3d2b696af396em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=04d3d2b696af396e)
http://images30.fotosik.pl/289/11766290baaf4d9bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=11766290baaf4d9b)
http://images33.fotosik.pl/396/24224d0a1e6b3e6cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=24224d0a1e6b3e6c)
http://images34.fotosik.pl/390/2fcc5181d1d494a0m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2fcc5181d1d494a0)
http://images33.fotosik.pl/396/acef5efc6a63588fm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=acef5efc6a63588f)
http://images34.fotosik.pl/390/8c1cff0345f1c83em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=8c1cff0345f1c83e)
http://images24.fotosik.pl/290/5e0e16614f354d6am.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5e0e16614f354d6a)
http://images40.fotosik.pl/25/6fe613a2c183fc42m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6fe613a2c183fc42)
http://images40.fotosik.pl/25/7d34233abcc0292am.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7d34233abcc0292a)
http://images24.fotosik.pl/290/e1e2f646844e4717m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e1e2f646844e4717)
http://images44.fotosik.pl/25/39625b9aa3e6c946m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=39625b9aa3e6c946)

csbiczek
30.10.2008, 20:57
Wykończenie bardzo ładne, nie ma się chyba do czego doczepić jedynie mi nie podoba sie ten głośnik basowy na górze, mi by bardziej pasował na dole ale to kwestia gustu :wink:

Pawel S.
30.10.2008, 21:23
mialo byc tanio ale glosniki jednak kosztowne. ile wyszo za calosc?

jak sprawdzaja sie te "jednoreczne" sciski? nie rozsypuja sie? daja wystarczajaco dobry scisk?

terminale sa troche za bardzo schowane - daj jakas minimalna podkladke

jaki to fornir? czym koloryzowane? tylko wosk?

masz fotki zwrotnicy?

prezentuja sie ciekawie. jakis cokol ze scieciami pasujacymi do frontu i bedzie ladnie ;)

Patricious
30.10.2008, 21:24
Mnie również nie podoba się głośnik basowy na górze, ale jak Tobie się podoba to najważniejsze. Napisz coś o kosztach, ile wyniosła konstrukcja ?

Sateo
30.10.2008, 21:42
mialo byc tanio ale glosniki jednak kosztowne. ile wyszo za calosc?

430 Euro Głośniki, terminale, BR, śruby, uszczelki,kolce, wełna, kable + przesyłka
80 Euro Elementy zwrotki + przesyłka
60 Euro MDF
10 Euro fornir
20 Euro klej
20 inne
620 Euro


jak sprawdzaja sie te "jednoreczne" sciski? nie rozsypuja sie? daja wystarczajaco dobry scisk?

Wystarczy do przytrzymania nie jest źle, ale bez rewelacji.


terminale sa troche za bardzo schowane - daj jakas minimalna podkladke

Tak będzie uszczelka, było składane na szybko :mrgreen:


jaki to fornir? czym koloryzowane? tylko wosk?

Fornir to dąb naturalny krawędziowany, nie znam dokładnej nazwy bo kupowany u producenta. Wybierany na hali produkcyjnej. Tylko wosk ciemny dąb wstawię fotkę puszki.


masz fotki zwrotnicy?
Niestety nie, bo składałem na płycie pilśniowej i nie jest to "miss zwrotek", ale jak będzie wyjęta co zrobię i wstawię.


prezentuja sie ciekawie. jakis cokol ze scieciami pasujacymi do frontu i bedzie ladnie ;)

Planuję płyty z granitu :grin:

[ Dodano: 2008-10-30, 20:43 ]

Mnie również nie podoba się głośnik basowy na górze, ale jak Tobie się podoba to najważniejsze. Napisz coś o kosztach, ile wyniosła konstrukcja ?

Jak są rozstawione to ich nie widać, ale tak było w projekcie to nie kombinowałem.

sz0p
30.10.2008, 22:10
Mi się szczególnie podoba fornir i te ścięcia na przedniej ściance, wyglądają jak z jednego kawałka drewna. Może mogłeś dać jakiś mocniejszy terminal, ale pewnie i ten starczy. Ogólnie 5/6

Sateo
30.10.2008, 23:12
Jeszcze detal
http://images31.fotosik.pl/391/b5fc16738f9e5f6cm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b5fc16738f9e5f6c)

audio-technik
30.10.2008, 23:19
Hmm czyżby kolce Monacor'a :?: Misię bardzo podoba :wink: Tylko cos duzo pieniązków(albo mi sie zdaje), możesz powiedziec jeszcze jaki wtedy był kurs Euro, tak zeby na złotówki przeliczyc :?: Jakies wymiary obudowy, moze cos zmieniłes czy poprostu zaczerpnięte w całosci od kolegi :?: Fajne, przynajmiej cos innego... :wink:

n_omyzs
30.10.2008, 23:42
Solidne wykonanie dobre przetworniki czego chciec wiecej :)... no moze wlasnie porzadnego pieca ale jak doczytalem "produkuje sie" :)

Pawel S.
30.10.2008, 23:46
Sateo, podoba mi sie ten kolor. juz kilka razy robilem z debu ale kolor byl naturalny. jak widze twoj to znowu mam ochote na dab :D

Sateo
31.10.2008, 09:24
Hmm czyżby kolce Monacor'a
Zgadza sie
http://www.bmm-electronics.com/img/Data/HQ/sps-35-sc.gif

Kurs EURO to okolo 3.4 PLN wiec wychodzi okolo 2100 PLN z przesylkami.
Koszt przetwornikow to okolo 1460 PLN. Czy drogo, hmmm, kit do VOX 200 light na W200S okolo 1600 PLN z przesylka. :neutral:

Pawel S.
31.10.2008, 09:45
Kolumny miały być niezbyt drogie ( jak na pierwszy projekt )

wychodzi okolo 2100 PLN z przesylkami
dla nas tanio to jest 200-400zl a nie 2000 :razz:

Sateo
31.10.2008, 10:40
dla nas tanio to jest 200-400zl a nie 2000

Jasne, dla mnie tez tanio to 200-400 pln, :razz: ale ja chcialem niedrogo.
Jak policzylem na monacor'ach kep albo scan-speak to jak na 3 way jest to niedrogo.
Zreszta to WY koledzy mi to poleciliscie w tym budzecie :grin: :wink:

[ Dodano: 2008-10-31, 09:42 ]

A teraz czym napredzasz??
Pioneer VSX-516

http://images.freemarket.kiev.ua/images_goods/Pioneer/Pioneer-VSX-516-S.jpg

audio-technik
31.10.2008, 15:41
Fajny masz napędzik tylko troszku słaby, ogolnie to jezeli masz w nim wyjscie dla stereo PRE-OUT to polecał bym Ci zrobienie tylko UNIampa ktory bedzie sluzył jako końcówka mocy, planujesz moze w przyszlosci kino domowe jakies to zostaw sobie tego pioneera, monitorki napewno pociągnie a tym bardziej na tyłach :wink: Jeszcze jedno gdzie kupiłes płyty i inne pierdołki potrzebne do złozenia paczek?? No i oczywiscie podaj czym bejcowłes ten DĄB :wink:

Sateo
31.10.2008, 17:48
Jako pre-amp obawiam sie , że przt 1% THD nie będzie dobrze.
Fornir był wykończony papierem 80, 120, 380 i wełną stalową 0 i 000
Na to tylko wosk

http://images29.fotosik.pl/289/87d5ce369916e7fem.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=87d5ce369916e7fe)

Płyty to lokalny sklep typu OBI a przetworniki i wszystkie inne w Holandii
http://www.bmm-electronics.com/intro.asp

Camel-
31.10.2008, 18:10
Rozumiem, że nie malowałeś forniru? ;)

audio-technik
31.10.2008, 18:28
THD 1% to jest chyba przy pełnym wysterowaniu, zreszta tego raczej nie uslyszysz czy jest 0.5% czy 1%, sluchawki AKG Sennheiser, Audiotechnika maja po <1% i raczej tego tak nie slychac :wink: Ale to juz Twoja sprawa jak zrobisz, ja napewno wybrał bym tak jak mowie, podłaczył te kolumny do KD jako front przez PREOUT do UNI a reszte czyli tylne i center do Pionka, tak mozesz zrobic w przypadku KD, a w stereo mozesz zrobic sobie potencjometr do UNI(przeciesz w standardzie jest) no i w Stereo sterowac tylko UNI, np majac podłaczone CD pod niego :wink: Co to jest wełna stalowa?? Dzieki woskowaniu fornir ciemnieje?? Cos mi sie wierzyc nie chce :wink: No własnie nie lakierowałes :?:

Sateo
31.10.2008, 19:09
Nie, nie było malowane :grin:
Wosk jest barwiący, wiec przyciemnia a wełna czy wata stalowa to :


http://www.oprawa.com.pl/renowacja/wata_stal.gif

marian
31.10.2008, 21:19
Projekt fajny choc nie do konca jestem przekonany co do niskotonowca umieszczonego z boku...no i troche drogo cie to wyszlo.

plusy:
wosk - Ja juz nigdy wiecej nie uzyje lakieru na fornir odkad pierwszy raz sprobowalem wykonczenia z woskiem (duzy plus)

minusy:
sruby na br - bez komentarza :neutral:

Pawel S.
31.10.2008, 23:13
Hmm bez przesady Pawel S. przeciesz coraz wiecej z nas siega po lepsze przetworniki, glownie z ACtak tak, przeciez teraz tez mam vify ale zaczynalem jako 14-15 latek z teslami kupionymi za ciezko zdobyte pieniadze (sprzedalem kolegi kompa :mrgreen: )

jezeli masz w nim wyjscie dla stereo PRE-OUT jak widac na zalaczonym obrazku - BRAK :/

plusy:
wosk - Ja juz nigdy wiecej nie uzyje lakieru na fornir odkad pierwszy raz sprobowalem wykonczenia z woskiem (duzy plus) a czy to jest wogole trwale?

audio-technik
01.11.2008, 00:10
Pawel S. każdy jakos zaczynał ale można rzec ze te konstrukcje byly bardzo ale to bardzo budzetowe :wink: Może załuzmy temat na o woskowaniu, jak sie to robi itp itd :wink: Tez mnie interesuje czy jest to twałe i jaki daje połysk, czy lepszy niz lakier o wysokim połysku :?: Czy dlugo schnie, czy mozna stosowac tez go na konstrukcje lakierowane :?: :wink:

[ Dodano: 2008-10-31, 23:11 ]
P.S. Lakierowane w sensie malowane czarnym lakierem lub farbą...sorka za gafe :wink:

marian
01.11.2008, 11:32
Może załuzmy temat na o woskowaniu, jak sie to robi itp itd :wink: Tez mnie interesuje czy jest to twałe i jaki daje połysk, czy lepszy niz lakier o wysokim połysku :?: Czy dlugo schnie, czy mozna stosowac tez go na konstrukcje lakierowane :?:

Moje monitory stoja juz prawie rok i nic z fornirem sie nie dzieje,oprocz tego ze wosk po tych paru miesiacach "wyparowuje",ale nieznacznie. Trzeba co pare miesiecy nakladac nowa warstwe. A czy to jest trwale? napewno nie jak lakier ale efekt wizualny jest wysmienity,zwlaszcza przy takich typach forniru jak orzech (wyglada jak stary mebelek) :smile:

Przemysl
01.11.2008, 15:37
wizualnie kolumny piękne , ja również zamierzam woskować zobaczymy co z tego wyjdzie , ale do woskowania jeszcze daleko :razz: co do kosztów to sporo pieniędzy , no ale jak sie chce mieć wysoką klase to trzeba zapłacić :wink:
co do niskotonowych z boku , nie dudni Ci to? bo widze że ustawione przy ścianie , ciśnienie pewnie niezłe :lol:
pozdrawiam

Sateo
03.11.2008, 17:44
co do niskotonowych z boku , nie dudni Ci to? bo widze że ustawione przy ścianie , ciśnienie pewnie niezłe :lol:

Nie nic nie dudni, a ciśnienie jest niezłe szczegolnie przy testach THX i innych testach subów :wink:

[ Dodano: 2008-11-07, 19:03 ]
Kilka fotek po drugim woskowaniu i w naturalnym świetle :

http://images32.fotosik.pl/394/3f9b26762866d6c0m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=3f9b26762866d6c0)

http://images25.fotosik.pl/291/274c7561783c8e5dm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=274c7561783c8e5d)

http://images43.fotosik.pl/28/41f8beb0ddfca412m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=41f8beb0ddfca412)

Przemysl
09.11.2008, 11:29
wygląda przepięknie , gratulacje :wink: ja również zamierzam woskować , tylko wezmę chyba orzech amerykański :smile: wie ktoś jak z jego obróbką :?:

bart210
09.11.2008, 12:00
Ja miałem orzech, ale chyba europejski (nie jestem pewien), gr. 0,9mm. Bardzo dobry w obróbce, nie strzępi się i bardzo dobrze się kładzie.