PDA

Zobacz pełną wersję : Najgorsze kolumny na forum



pawel033
22.11.2008, 18:37
Witam

chciałem przedstawić moje kolumny.

głośniki:

kolumna nr 1:
STX-gdn-22-300-8-sw
STX-gdm-14-130-8-sc
TONSIL-gdwt-9-80


kolumna 2:
niskotonowy jakiś JVC modelu nie znam
średniak- TONSIL- GDN 16/15 po wymianie membrany
TONSIL GDWT-9/80

jako zwrotnice mam narazie kondensatory do średniaków i sopranów
dodatkowo do sopranów mam oporniki



ceny nie będę podawał bo sobie tylko wstydu narobie


kolumny zostały wykonane z plyt ze starych mebli (20 mm) i oklejone okleiną drewnopodobną


w planach:
2 x stx-22-300-8-sw / kolumne
tonsil gdm 16/80
soprany zostają


obudowy mają 54 litry

wymiary 90 x 25 x 34



a teraz czas na zdjęcia

http://images32.fotosik.pl/404/ec85f8c96ccffcd4m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ec85f8c96ccffcd4)http://images24.fotosik.pl/298/7fcd9701ba852a47m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7fcd9701ba852a47)http://images33.fotosik.pl/410/dce2304ed8465403m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=dce2304ed8465403)http://images50.fotosik.pl/33/2e6338324e6c4d0fm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=2e6338324e6c4d0f)http://images44.fotosik.pl/33/9ed339d2a216d747m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9ed339d2a216d747)

pawel033
22.11.2008, 18:57
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec85f8c96ccffcd4.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7fcd9701ba852a47.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dce2304ed8465403.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2e6338324e6c4d0f.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ed339d2a216d747.html

nie wiem jak te zdjęcia dodać więc zamieszczam normalnie linki

Patricious
22.11.2008, 18:58
Szkoda roboty było ... :/ Ta okleina koszmarnie wygląda. Napisz coś o brzmieniu chociaż wydaje mi się, że nie za ciekawe ?

pawel033
22.11.2008, 19:03
brzmienie nie jest takie tragiczne chociaż czasem mnie wkurza bo tego tonsila lekko głośniej słychać. ale na większej przestrzeni to nie jest źle.

jak ktoś chce to możę sobie obliczyć cene głośniki + okleina 25 zł za dwie a wkręty poznajdywałem w warsztacie więc wyszło mnie to praktycznie tylko tyle co same głośniki

csbiczek
22.11.2008, 19:03
Przykro mi to ,,mówić" ale tytuł Twojego tematu chyba jest prawidłowy.... Takimi wynalazkami raczej nikt się nie chwali :razz: Podejrzewam że to ,,gra" tak jak wygląda :sad:

Patricious
22.11.2008, 19:04
Chociaż to. :) No o tym tonsilu to się zgodzę, sam używam takiego w domu i porażka ...

handicap
22.11.2008, 19:06
Każde drewno gra lepiej niż plastik.

pawel033
22.11.2008, 19:10
a niby jaki miałem zrobić temat ???
"moje extra kolumny" czy jak ??

a co myśli cię o tym co mam w planach ???
ew. zrobił bym do nich fornir to może by lepiej wyszło

cudny90
22.11.2008, 19:14
A wg mnie kolumny jak na pierwszy raz wyglądają fajnie :) Pomijam fakt, że są inne głośniki.

Przynajmniej są czymś w miarę ładnie oklejone i mają jakiś kolor :) Uwierzcie mi, widziałem o wiele gorsze konstrukcje.

Druga konstrukcja będzie napewno lepsza, i tak do perfekcji :)

Pozdrawiam.

pawel033
22.11.2008, 19:25
głośniki bądą te same:

2 x stx 22-300
tonsil gdm 16/80
tonsil gdwt 8/80
co o tym myślicie ??

jeśli chodzi o jakość dźwięku to gra dużo lepiej niż jakieś chińskie kolumny na przetwornikach piezoelektrycznych itp.

bart210
22.11.2008, 19:27
pawel033, a masz do takiego zestawu zwrotnice???

pawel033
22.11.2008, 19:33
o zwrotnicy pisałem. tylko kondensatory i oporniki

dodam że ja jeszcze jestem gówniarzem.
mam 15 lat. ale widziałem dużo lepsze konstrukcje robione przez ludzi w moim wieku.

csbiczek
22.11.2008, 20:10
pawel033, Może lepiej to opchnij i zrób coś do czego jest zwrotnica? :wink:

pawel033
22.11.2008, 20:21
pawel033, Może lepiej to opchnij i zrób coś do czego jest zwrotnica? :wink:

a niby czemu bym miał sprzedawać całe i co sprzedam za 20 zł dwie kolumny a potem dam 700 zł za wszystko bo będę miał gotowy projekt zwrotnicy.


beznadziejny pomysł

csbiczek
22.11.2008, 20:27
pawel033, to ja chyba lepiej się nie będę już wypowiadał dalej :razz:

slipknot1989
22.11.2008, 20:48
pawel033czym to napedzasz? obudowy sa na oko czy liczyles? jakie strojenie? ogolnie nie jest zle :) jak na pierwszy raz to gut :)

pawel033
22.11.2008, 20:57
dopiero będę liczył obudowy jak wymienie te głośniki . teraz mi to muli.

napędzam to wzmakiem JVC a-k10 ok.2 x 35w pobór z sieci ma 150

slipknot1989
22.11.2008, 21:09
moze mi sie wydaje ale tym wzmakiem tych gdn-ów 300 nie zwojujesz :razz: zmiana wzmaka bedzie wskazana ;)

pawel033
22.11.2008, 21:30
no to o tym wiem że mam słaby wzmacniacz
od razu pytanie: Jaki do 300 zł możę być estradowy

slipknot1989
22.11.2008, 21:53
tutaj juz Ci nie pomoge bo na wzmakach a Tym bardziej estradowych sie nie znam bo nie mialem okazji jakchkolwiek sluchac :cry:

adambb
22.11.2008, 22:02
Zastanawia mnie po co ludzie zakładają takie tematy, żeby się pośmiać ? chyba tylko i wyłącznie patrzyć z politowaniem bo mnie wcale nie ma do śmiechu, zmarnowany czas, pieniądze i miejsce na forum. Jak dla mnie do kosza, albo jako ostrzeżenie dla innych

slipknot1989
22.11.2008, 22:24
adambb kolega chcial sie pochwalic swoja konstrukcja i sie pochwalil..a ze dostal tylko negatywne opinie to powinien sobie to wziasc do serca ..zeby najpierw pytac a potem robic a nie odwrotnie..teraz wie co zrobil zle i w nastepnej konstrukcji tego uniknie..kazdy z nas sie kiedys uczyl..ja tez dopiero zaczynam poznawac wszystko..jesli na tym forum mieli by byc tylko uzytkownicy co wiedza wszystko to po co to forum?

pawel033
22.11.2008, 22:53
zdjęcia zaczęły działać (tak same od siebie) nie wiem co się stało

Pawel S.
23.11.2008, 10:29
zdjęcia zaczęły działać (tak same od siebie) :lol:

nie wiem co się stałopomysl ;] lub dokladnie czytaj...
nawet niemam zamiaru tego komentowac :???:

Yoshi_80
23.11.2008, 11:20
Może i są najgorsze alemasz tego swiadomość i potrafisz sobie z tego zartować i to sie liczy. Z czasem zbudujesz lepsze jak poczujesz potrzebę lepszego brzmienia ;)

pawel033
23.11.2008, 13:26
no właśnie bo głośniki już wiem jakie będę miał tylko będę musiał wykombinować do nich zwrotnice. a jeśli chodzi o wygląd to zawsze mogę dać fornir bo okleine to nie problem zerwać.

funiax1
23.11.2008, 18:22
Jak na twoje 15 lat to kolumny są OK.


Nie będę nic krytykował bo chłopak sam widzi swoje błędy ,a przecież większości piętnastolatków to nie chce się nic robić poza klepaniem w klawiaturę.

Pawel S.
23.11.2008, 20:12
Jak na twoje 15 lat to kolumny są OK. w takim razie kolumny michala k (te pierwsze na STXach) sa doskonale mimo licznych wad w fornirowaniu ;]

Michał K.
23.11.2008, 20:40
wtedy miałem już 16 :D

n_omyzs
23.11.2008, 21:16
Ja nie rozumiem tu usprawiedliwiania... ok jesli ktos cos robil ale pierwszy raz i nie wyszlo np fornir zle sie polozyl albo lakier ma wady. Rozumiem jakies zle ulozenie glosnikow czy costam nawet kiepska zwrote... ale co to ma byc??! Podzielam opinie adambb - tutaj jest kasza totalna i autor jeszcze pokazuje to swiatu.. rozumiem kolumny na slabych przetwornikach z braku kasy ale tu w ogole w jednym klocku jest zupelnie co innego niz w drugim :/.. beznadzieja (ciekawe jak to sie ma do strojenia obudowy itd tak swoja droga).. te kolumny to idealny przyklad jak wywalic kase w bloto bo za te sama kase mozna miec cos normalnego, a czesc forumowiczow przyklaskuje "jak na pierwszy raz nie jest zle!".

Do tego kiepski opis zestawu co kwalifikuje sie pod regulamin forum.. polowa zasad ustalonych w regulaminie jest nieprzestrzegana. Nie rozumiem tez usprawiedliwiania wieku. Swietny przyklad michala i jego kolumn. Ten temat to porazka a sam tutul sugeruje ze w ogole nie powinien sie pojawic. Ok swietnie ze koles sie zajoles DIY bo to fajna sprawa ale jak ja bym sie zajal samochodami to moim pierwszym wyczynem nie byloby przyglebienie maluchem w sciane i opisanie jak to fajnie mi sie to udalo...

:shock:

pawel033
23.11.2008, 22:01
n_omyzs niby czemu pieniądze wyrzucone w błoto???

ten tonsil 16/15 kosztował mnie tylko tyle co membrana czyli zjakiej 5 zł.
stx 14-130 -- 25 zł (za wysyłke nie płaciłem bo kumplowi zamawiałem coś i przy okazji wziąłem sobie ten głośnik)
okleina,, 4 kondensatory , 4 oporniki i inne ok. 30 zł
JVC basowy okazyjnie 20 zł

czyli ok. 80 zł poszło w błoto. to masz racje




a stx 22-300, gdwt-9/80, BR itd :

mam rozumieć że te głośniki już będą nieprawidłowo działać bo były podłączone bez zwrotnicy i w brzydkiej ubudowie ??? to chciałeś powiedzieć czy co ???


uzbieram kasy to kupie fornir, 2 średniaki i stx 22-300 oraz oblicze obudowe
i co nie będzie nic z tego ??? i oczywiście wykombinuje zwrotnice.

a jeśli chodzi o cel w jakim w jakim założyłem ten wątek to chciałem się dowiedzieć kilka żeczy. A przy okazji forumowicze troche pośmiali :mrgreen: , to nie ukrywam.

wasik1989
23.11.2008, 22:08
A mi sie podoba. Ma to coś :wink:

n_omyzs
23.11.2008, 22:18
czyli ok. 80 zł poszło w błoto. to masz racje


Owszem



mam rozumieć że te głośniki już będą nieprawidłowo działać bo były podłączone bez zwrotnicy i w brzydkiej ubudowie ??? to chciałeś powiedzieć czy co ???

O ile brak zwrotnicy ma wplyw na dzwiek to brzydka obudowa akurat nie jesli masz co do tego watpliwosci ;)


uzbieram kasy to kupie fornir, 2 średniaki i stx 22-300 oraz oblicze obudowe
i co nie będzie nic z tego ??? i oczywiście wykombinuje zwrotnice.

Oczywiscie ze to bedzie COŚ i wcale nie mam do tego CZEGOŚ problemow ale do tego co dotychczas zamiesciles bo to nie jest zestaw do puszczania muzy tylko byle jak z byle czego sklepany shit i nadaje sie do dzialu kosz tylko rozumiem ze akurat nie mogles tam utworzyc tematu...


a jeśli chodzi o cel w jakim w jakim założyłem ten wątek to chciałem się dowiedzieć kilka żeczy

"rzeczy", to ciekawe czego sie dowiedziales? Jesli miales pytania nt projektowania kolumn to po co wstawiasz tu taki.. no i nie bede sie powtarzal tutaj. Trzeba bylo swoje watpliwosci sformulowac w pytania i zadac w odpowiednim miejscu.


A przy okazji forumowicze troche pośmiali :mrgreen: , to nie ukrywam.

hahaha bardzo smieszne ;)... pokaz mi tylko w ktorym miejscu bo wg mnie to raczej przykre. Ten dział jest po to zeby ludzie ktorzy napracowali sie nad swoimi projektami, policzyli wszystko zaprojaktowali i wykonali mogli pokazac swoje dziela a nie po to zeby kazdy wrzucal to co na szybko sklepał z byle jakich czesci. Wyobraz sobie jaki syf zrobilby sie na forum gdyby kazdy uzytkownik zalozyl taki temat. nc

handicap
23.11.2008, 22:41
Oj Szymek już nie bądź taki guru :) Nie wszystko musi być wg. Twojego planu konstrukcji wszechświata.

Przemek
23.11.2008, 22:42
kolumnowa lepperiada - byle do mediów i jakoś to będzie...

tyle w temacie

pawel033
23.11.2008, 22:47
to ciekawe czego sie dowiedziales?



czy ja pisałem zę się dowiedziałem ???

nie żebym cię pouczał ale czytaj uważniej.

ja pisałem że chciałem się czegoś dowiedzieć. a że do końca się nie dowiedziałem to lipa.
kąkretnie to mi chodziło o to czy tonsil 16-80 wytrzyma z stx 22-300.

z tym że nie potrzebnie ten temat zakładałem to może masz racje. jak będą chcieli moderatorzy to usuną

ale nie kłóć my się bo chyba nie od tego jest forum.

Pawel S.
24.11.2008, 00:26
i oczywiście wykombinuje zwrotniceno i to jest najtrudniejsze w calosci

ja pisałem że chciałem się czegoś dowiedzieć. a że do końca się nie dowiedziałem to lipa. a gdzie sa pytania?

kąkretnie to mi chodziło o to czy tonsil 16-80 wytrzyma z stx 22-300.bez filtracji za wiele nie wytrzyma :lol:

mor den siur
24.11.2008, 10:41
Panowie dajcie na luz.

W regulaminie nie ma zakazu amieszczania "brzydkich" i "nieudanych" kolumn. Niech każdy sobie sam zdefiniuje co miałyby znaczyć te określenia i dlaczego reszta ludzi z forum miałaby się z nim zgodzić...
Autor wątku nikogo nie obraża, prowadzi dyskusję na poziomie na jakim aktualna wiedza pozwala. Był kiedyś podobny przypadek a skończył w koszu za bluzganie na innych.

Do autora:
chcesz dobry wzmacniacz do 300zł - pogadaj z irkiem o Uniampie - bo chyba nikt o nim tu nie wspominał. I polecam przejrzenie całego forum - znajdziesz dużo informacji do przyszłych projektów.

pozdrawiam

n_omyzs
24.11.2008, 17:28
Oj Szymek już nie bądź taki guru :)

haha jestes pierwszy chyba kto mi powiedzial po imieniu :P.. guru z sibie robic nie chce ale wlasne zdanie chyba wyrazic moge prawda :)? Trudno moze ktos sie z tym nie zgadza oczywiscie swoje zdanie tez moze wyrazic, nie robumiem dlaczego mowienie tego co mysle ma byc robieniem z siebie guru. Mam tak jak wiekszosc napisac ze "fajnie jak na pierwszy raz oby tak dalej"?


W regulaminie nie ma zakazu amieszczania "brzydkich" i "nieudanych" kolumn.

Oczywiscie - chodzilo mi o kiepski opis konstrukcji na odwal sie ktory jest z regulaminem sprzeczny hehe. Moze i sie czepaiam tego regulaminu ale denerwuje mnie takie cos wiec sie czepiam i tyle :smile:

pawel033
24.11.2008, 22:20
jeśli chodzi o zwrotnice towystarczy nachylenie 6 db/okt ?? do średniaka bym zrobił 12 db.

ile w ogóle może kosztować zwrotnica

Młody audiofil)
24.11.2008, 22:59
Wiesz, z takim podejsciem to będą najgorsze :))

wiele zależy od ciebie i od twojego "CZY CI SIE CHCE CZY NIE ?? "
a takie pisanie najgorsze itp .... bez komentarza

tak samo jak byś pisał mam najgorsza twarz na swiecie ...
[oczywiscie jest to przyklad i bez urazy ] ;)) ale ja to tak odbieram .. pozdrawiam

Pawel S.
25.11.2008, 00:06
pawel033, zacznij sie uczyc i czytaj
el_liero, zaczynal jako kompletnie zielony i odrazu zabral sie za kolumny bez zwrotnic. zrobil sprzet pomiarowy, czytal, uczyl sie itp itd iiii..... po pol roku ciezkiej pracy zrobil kolumny ktore graly ;)

Q
28.11.2008, 19:47
A ja podzielam zdanie Yoshi'ego. Autor ma dystans do swojej konstrukcji i to jest bardzo ważne. Miejcie na uwadze, że każdy zaczyna inaczej: jeden od głośników z telewizora osadzonych w pudełku kartonowym, drugi od skopiowanej sprawdzonej konstrukcji, trzeci porywa się na izobaryczny subwoofer wyglądający jak kibel (tak było w moim przypadku - pewnie niektórzy pamiętają ;) ), jeszcze inny ma na tyle zacięcia i na tyle łatwo przyswaja audio-wiedzę, że pierwsze kolumny ma "godne", a bywają i tacy, którzy w ramach zabawy wyciągają walające się po piwnicy głośniki i oprawiają je w szafkach i mają kolumny za 0 zł ;). Ja twierdzę, że nie ważne jak się zaczyna, byle się nie zniechęcać i ciągle doskonalić; wszak non progredi est regredi :!:
Nie widzę nic zdrożnego w podzieleniu się informacją o tym, że zrobiło się gniota - sam tak wiele lat temu uczyniłem właśnie po to by usłyszeć co można i jakim nakładem środków (inną sprawą jest, że ówcześnie wszystko wyglądało na tej scenie zupełnie inaczej).
Nawiasem mówiąc znam kilkoro ludzi, którzy zaczynali od malowanych olejną skrzynek czy oklejanych niesławną okleiną drewnopodobną osiągając opłakaną estetykę końcowego "produktu", a obecnie brylują zarówno pod względem stolarki jak i akustycznego aspektu własnych konstrukcji. Dajcie człowiekowi szansę !
Każde hobby jakoś się zaczyna, a zatem pomimo nieudanego początku życzę Ci pawel033 udanych następnych konstrukcji.

Kondensator
28.11.2008, 20:05
pawel033, to jeszcze nic te twoje kolumny. Moja pierwsza "kolumna" bardziej przypominała wycior do butelek niż kolumnę... :mrgreen:

pawel033
28.11.2008, 21:04
miałem okazje wytestować te kolumny wzmacniaczem fisher (pobór mocy z sieci 300w) i muszę powiedzieć żę byłem zaskoczony głośnikiem stx 22-300-8-sw. myślę że narazie mi wystarczy jeden /kolumne a w przyszłości jak będę miał więcej kasy to dokupie po jeszcze jednym:


2 x stx 22-300, 91+3 db =94 db tonsil 16/80 też ma 94 db więc skuteczność mam tą samą.

jak mi wyjdą lepiej niż te to je zaprezentuje.
dzięki wszystkim za pomoc i zachęte do budowania następnych konstrukcji.

n_omyzs
28.11.2008, 21:47
2 x stx 22-300, 91+3 db =94 db tonsil 16/80 też ma 94 db więc skuteczność mam tą samą.

Ale po uwzglednieniu ich mocy nie ;) - jeden stx bedzie sie marnowal i kisil niepotrzebnie - nie przemyslales tego.

Q
28.11.2008, 22:15
O ! Widzę, że zaczyna się merytoryczna dyskusja :) Właśnie o to tu chodzi proszę Państwa :!:
pawel033, masz okazję się czegoś nauczyć !

pawel033
30.11.2008, 17:49
a czemu się ma kisić ten jeden GDN ??? czyżby GDM miał nie wytrzymać ??? Jak by co to jest jeszcze GDM 16/150 . Myślę że gdwt wytrzyma dużo więcej niż 80 w jak mu stłumię 6 db.

Bieżcie też pod uwagę że 2 x gdn to pisałem że w przyszłości jak by mi nie wystarczył jeden.

n_omyzs
30.11.2008, 18:02
jak mu stłumię 6 db.

Co ma zmienic tlumienie 6 albo nawet 66db :>? Bo chyba nie wytrzymalosc mocowa glosnika. Jedyne co rezystor zmieni to sciszy wysokotonowke wzgledem reszty zestawu.


czyżby GDM miał nie wytrzymać ???

Tez.


a czemu się ma kisić ten jeden GDN ???

Sam sobie odpowiedziales :). Juz lepiej zastosowac wiekszy przetwornik ktory da ci bas w szerszym zakresie.

Pawel S.
30.11.2008, 18:04
Myślę że gdwt wytrzyma dużo więcej niż 80 w jak mu stłumię 6 db. mylisz sie. jak go stlumisz to wytrzyma niewiele wiecej. jak go utniesz wyzej to wtedy moze wiecej wytrzymac. przy 3 drogach mozesz sobie na to pozwolic

a czemu się ma kisić ten jeden GDN ??? czyżby GDM miał nie wytrzymać ??? Jak by co to jest jeszcze GDM 16/150 trzeba by go tez wyzej ciac i dac jednak cos mocniejszego


Bieżcie też pod uwagę że 2 x gdn to pisałem że w przyszłości jak by mi nie wystarczył jedenjak dostarczysz mu np 100-150W to zapomnisz o 2szt/kolumne ;]
mi wystarczala jedna 8" 60W w pokoju 11m a co dopiero 2szt duzo mocniejsze :P

pawel033
30.11.2008, 18:20
a do jednego GDN wytrzyma ten tonsil 16/80 ???

Pawel S.
30.11.2008, 21:42
jak go wyzej bedziesz filtrowal i filtrami wyzszych rzedow to moze i wytrzyma

pawel033
30.11.2008, 21:53
bezpieczniej by było nie oszczędzać 20 zł/szt i po prostu kupić 16/150.

a może lepszy by był stx 17-180 chociaż mi się wydaje kitowy. testował go ktoś ???

wytrzymał by ten 9/80 jak bym go póścił od ok. 8-10 khz przynajmiej ze 140w ??

Pawel S.
30.11.2008, 22:01
wywal tego GDWT bo on tylko rani uszy zamiast cieszyc brzmieniem.
kupisz pozniej jakos dobra kopolke
co do GDMa to narazi pobawisz sie tym co masz a jak nie wytrzyma to zmienisz.

narazi skup sie na dorwaniu mocniejszego wzmacniacza

n_omyzs
30.11.2008, 22:51
narazi skup sie na dorwaniu mocniejszego wzmacniacza

Dokladnie. Pakujesz sie w nie wiadomo jak mocne kolumny a jeszcze pewnie nie slyszales nigdy dobrych klockow pod konkretnym wzmakiem.. powinienes miec dosc przy jednym gdn na kolumne jesli dorwiesz fajny amp a nie jakis szit bez kontroli

pawel033
01.12.2008, 08:12
Mam lepszy pomysł na początek kupię jakiś wzmacniacz a potem wykombinuje 900 zł i kupię stx f360. jaki wzmacniacz by by mógł być min. 150 w / kanal. cena najlepiej jak najmniejsza

csbiczek
01.12.2008, 11:45
by by mógł być min. 150 w / kanal. Wysoko mierzysz :razz: Jeśli naprawde chcesz to 150w na kanał to mi na myśl przychodzi Uniamp :mrgreen: Zacznijmy może od tego ile masz kasy na ten szczytny cel?

pawel033
01.12.2008, 12:08
200 zł ale jak by było trzeba to 350 albo nawet więcej ale lepiej jak naj mniej

Pawel S.
01.12.2008, 12:35
min. 150 w / kanal
200 zł DIY potrafi sporo zaoszczedzic ale do robienia cudow jeszcze daleko :lol:

csbiczek
01.12.2008, 14:49
200 zł ale jak by było trzeba to 350 albo nawet więcej Za 200 to raczej ciężko coś dobrego dostać chociaż w porównaniu z tym co masz znalazło by się coś :wink: Do 350zł to już trochę lepiej, było już kilka tematów na forum, poszukaj i poczytaj a powinieneś coś znaleźć :razz:

pawel033
02.12.2008, 20:08
mam na myśli sharp 7700 ma 2 x 200 w ale nie wiem co w nim złego bo sporo czytałem żę jest kiepski. ma nie czysty dźwięk czy co?? czy oszukaną moc ??
co z nim jest nie tak.?

Shiver
02.12.2008, 20:22
Sharp 7700 ma 2x120 wat i nie jest ona oszukana, tylko niektórzy właśnie wymyślają bajeczki typu 2x200. Co do brzmienia, gra bo gra, nic nie charczy i nie trzeszczy, na domówki i imprezki sie nadaje, do ambitniejszego odsłuchu napewno nie.

pawel033
02.12.2008, 20:52
a 8800 ma 2 x 200 gdzieś wyczytałem prawda to ???
a jeśli chodzi o tą jakość dźwięku to nie będzie gorsza niż w JVC a-k10 ???

Mógł by być do tego mixer jakiś hollywood albo coś takiego czy lepiej się wstrzymać i dołożyć do czegoś lepszego.

amdr
02.12.2008, 22:11
kombinujesz, a kupisz uniampa to będzie i moc, i czystość. z taką podstawą będziesz miał duże pole manewru z przetwornikami, a jakość dźwięku zależeć będzie głównie od głośników jakie złożysz. zbudujesz 3 drogi na STX i zagra to pełnią swoich możliwości, a więc nieźle. przy dużych przetwornikach łatwo usłyszysz różnicę między słabym a dobrym wzmacniaczem, głównie właśnie na basie.

czy zrobiłeś gnioty? może, ale pierwsze dzieło ma swoje prawa :) po prostu potraktuj je jako naukę i zrób kolejne zgodnie ze sztuką, a będzie git.

pawel033
02.12.2008, 22:18
rozumie kupić uniampa.
ja bym go kupił ale problem jest w tym że on nie ma obudowy.

ale dobra jak ten sharp nie jest taki zły to po prostu go wezne i kupie kolumny F-360 a jak nie to sprubuje zrobić to co mówiłem i będzie.

może już wystarczy tego bo niepotrzebnie się ten wątek już tak długo pląta w tym dziale.

Dzięki wszystkim za pomoc.

slavOK
16.12.2008, 15:39
za 3 stówki kupisz naprawdę ładnie brzmiącą Yamahę z serii ax-500, 2x85 watt powinno ci w zupełności wystarczyć, pobór mocy to 430 watt myślę, że na początek za taką kasę będzie ok.

pawel033
16.12.2008, 20:08
do dyspozycji będę miał około 450 zł. a min. moc to 2 x 100 RMS.

n_omyzs
16.12.2008, 23:20
do dyspozycji będę miał około 450 zł. a min. moc to 2 x 100 RMS.

Bys jeszcze napisal przy jakim obciazeniu ;)

Pawel S.
17.12.2008, 06:07
jak bys spojzal na glosnik zastosowany w tych kolumnach to bys wiedzial ze przy 8 :P

amdr
17.12.2008, 09:02
jak bys spojzal na glosnik zastosowany w tych kolumnach to bys wiedzial ze przy 8 :P
niekoniecznie bo niektórzy nie patrzą przy ilu omach tylko podają największą moc jaką widzą na etykiecie. do 300 zeta można już wybraćfajny wzmak, choćby marantza http://allegro.pl/item502893815_wzmacniacz_marantz_pm_40_dobry_i_tan i.html

za 3 stówki kupisz naprawdę ładnie brzmiącą Yamahę z serii ax-500, 2x85 watt powinno ci w zupełności wystarczyć, pobór mocy to 430 watt myślę, że na początek za taką kasę będzie ok.
tak tak, "watt", i "poproszę 2 kilogram jabłek" i "2 litr soku" na zapojkę ... polski trudna języka "trza siem końcówków naumić" :lol:

pawel033
17.12.2008, 20:32
dzięki. ale ja pisałem do 4,5 stówki a nie 3 i moc 2 x 100 rms

csbiczek
17.12.2008, 21:21
a 300 to nie jest do 450zl? :razz:

pawel033
17.12.2008, 21:58
a 70w muzycznej to jest tyle samo co miniumum 100 w RMS ????

csbiczek
17.12.2008, 22:11
a 70w muzycznej to jest tyle samo co miniumum 100 w RMS ???? NIE! :razz: a 300zł to jest do 450zł... 100w rms będzie ciężko coś dobrego znaleźć w tej cenie... W tej cenie znajdzie się coś o takiej mocy ale z jakością to będzie pewnie kiepsko(chyba że stawiasz tylko na moc to spoko jakiegoś pionka a-656 i po sprawie)

pawel033
18.12.2008, 08:06
To może być droższy jak będzie trzeba to dam nawet 600 zł. Zależało by mi na jakosci porównywalnej do jvc a-k10 tylko oczywiście większa moc

Pawel S.
18.12.2008, 09:07
uniamp 300 ;]

pawel033
18.12.2008, 13:30
Ale uniamp jest bez obudowy

Pawel S.
18.12.2008, 14:49
a co za problem zrobic lub kupic cos ze zlomu ;]

pawel033
18.12.2008, 16:12
ze złomu tzn ??

bart210
18.12.2008, 16:15
ze złomu tzn ??
Ze szrotu :mrgreen:

A tak na poważnie to kup jakiś uszkodzony wzmak albo samą obudowę i wsadź tam Uniampa.

pawel033
18.12.2008, 16:24
popattrze ale jakie tam trzeba mniej więcej wymiary ??

Pawel S.
18.12.2008, 18:19
wysil sie troche :]

slavOK
18.12.2008, 20:11
za 3 stówki kupisz naprawdę ładnie brzmiącą Yamahę z serii ax-500, 2x85 watt powinno ci w zupełności wystarczyć, pobór mocy to 430 watt myślę, że na początek za taką kasę będzie ok.
tak tak, "watt", i "poproszę 2 kilogram jabłek" i "2 litr soku" na zapojkę ... polski trudna języka "trza siem końcówków naumić" :lol:

Nie masz się do czego już kolego przyczepiać ?? tak Cię bardzo zabolała ta jedna dodatkowa literka t na końcu, że musiałeś wrzucić swoją głupią i nikomu nie potrzebną uwagę ?
jak Cię takie rzeczy tak bardzo rażą to możesz napisać na PW, w końcu od tego ta opcja jest.
Obiecuje poprawę i od dzisiaj będę pisał "watów".
brrrr :evil: