PDA

Zobacz pełną wersję : Monitory "m1" by bart



bart210
01.12.2008, 13:31
Witam!

Krótki wstępik
Chciałbym przedstawić szanownym kolegom moją kolejną konstrukcję. Tym razem są to monitory.

Założenia
Zestaw, który nagłośni pokój 9m^2, zagra o niebo lepiej od starych podłogówek (XW+ARV), zajmie niewiele miejsca i nie będzie ważył 100kg (mam za słaby kręgosłup, żeby wszystko nosić z II piętra :razz: ).

Przetworniki
Jeśli chodzi o dół to zależało mi na małym głośniku, który zadowoli się niewielką objętością (ok. 9-12l) i nie będzie zbyt drogi. Doszedłem do wniosku, że nie ma sensu kupować super głośnika, który na co dzień będzie grał w małym, zagraconym pokoiku. Wybór padł na, ostatnio bardzo chwalonego (i ładnie wyglądającego), GDN 15/40/5 ze stajni Tonsila. Wg. opinii wielu osób z forum głośnik ma świetny stosunek cena/jakość, a przy tym efektownie wygląda. Jedynym konkurentem, jeśli chodzi o brzmienie, może być chyba tylko GDN-15-100-8-AKX.
Tonsilka postanowiłem połączyć z jakąś bardzo dobrą kopułką, której cena również nie będzie kosmiczna. Ponieważ organizowane było zamówienie z AC (wielkie podziękowanie dla XYS :smile: ) to postanowiłem nie zmarnować okazji i wziąłem XT25TG. Głośnik również chwalony aczkolwiek niektórzy twierdzą, że gra gorzej niż tańszy brat DX25. Czy ja wiem??

Zwrotnica
Zwrotnica wykonana wg. projektu dostępnego na forum, a zaprojektowana przez Irka.
SCHEMAT (http://img301.imageshack.us/img301/1934/gdn15405xt25zj3.gif)
Elementy kupione w Polinku. Wszystkie kondensatory – Cross Cap, natomiast cewki to odpowiednio, w torze wysokotonowym – powietrzna (gr. 0,8mm), w niskotonowym – rdzeniowa (gr. 1mm). Rezystory zwykłe, ceramiczne 5W.
Okablowanie wewnętrzne to Caliber CS 225, 2x2,5mm˛.

Obudowa
Obudowa została wykonana z płyty wiórowej dociętej bardzo ładnie w Castoramie. Chociaż panowie się „kiwnęli” i źle docięli niektóre płyty. Na szczęście zauważyłem to i na miejscu wszystko zostało poprawione.
Wymiary bez stopek: 371mm x 183mm x 286mm (wys x szer x gł) – nie liczę grubości skaju i forniru. Przód, tył, góra i dół to płyta o gr. 18mm. Natomiast boki to dwie płyty 12mm połączone ze sobą. Wszystko klejone wikolem i skręcone kilkoma wkrętami gips.-kart. Pod głośniki zostały oczywiście zrobione frezy. Ścięcia robione tarnikiem (trochę trzeba się było namachać). Nie dawałem żadnych wzmocnień bo raczej nie miało to sensu.
Objętość netto 11l.
Obudowa strojona na ok. 55 Hz.
Skrzynie zostały lekko wygłuszone – ścianka tylna oraz oby dwie boczne na wysokości XT.

Stopki
Dolna podstawka stopki została wykonana z płyty wiórowej 18mm, a górna (tuż pod głośnikiem) ze sklejonych płyt HDF 2x3mm. Jako nóżka została użyta rura PCV o śr. zew. 110mm, która następnie została oklejona czarną okleiną winylową (podziękowania dla kumpla Piotrka B. za pomoc :smile: Grrrr… mimo to i tak baaardzo ciężko się oklejało, 4 ręce to jednak za mało). Do środka rury muszę nasypać ze 20-30cm piasku bo na nierównej podłodze kolumny się lekko kiwają.
Wymiary: 750mm x 202mm x 321mm(wys x szer x gł).

Łącznie cały zestaw monitorki + stopki ma wysokość 1,121m i głośniki znajdują się idealnie na wysokości uszu siedzącego słuchacza (czyli mnie :smile: ).

Wykończenie
Płyta zewnętrzna (bok), przed przyklejeniem do reszty skrzyni, została oklejona fornirem – modyfikowane wenge drobnosłoiste i następnie polakierowana lakierem do boazerii (7 warstw). Pierwsze 2 warstwy lakieru były nanoszone za pomocą szmatki, a kolejne pędzlem. Takim samym fornirem została oklejona dolna i górna podstawka stopki. Spodnia część oraz brzegi górnej podstawki zostały pomalowane farbą "Hammerite Prosto na rdzę" (o dziwo hdf też da się pomalować :smile: ). Akurat miałem pół puszki w kolorze mahoniowym. Reszta skrzyni została oklejona czarnym skajem. Zarówno fornir jak i skaj zostały przyklejone klejem Henkel (Pattex) Moment (trzyma bardzo mocno).
Niestety, mimo, że nie jest to moja pierwsza konstrukcja nie ustrzegłem się błędów. W jednej kolumnie źle zacząłem przyklejać skaj – miejsce łączenia miało być na tylnej, dolnej krawędzi, a przez nieuwagę jest na tylnej górnej :evil:

Wrażenia
Ciężko nie być mile zaskoczonym, jeśli wcześniej słuchało się podłogówek na Teslach. Oczywiście pierwsze wrażenie było takie, jakby ktoś odsunął ciężką zasłonę oddzielającą kolumny od słuchacza. Dźwięk stał się dużo bardziej szczegółowy, pojawiła się średnica, która w poprzednich kolumnach praktycznie nie istniała, a wokale zaczęły brzmieć jak… wokale :smile: Wysokie tony stały się bardziej melodyjne i wyraźniejsze.
Jeśli chodzi o bas to spodziewałem się raczej jego niewielkiej ilości, w końcu to tylko głośnik 15cm. A co się okazało? Zostałem bardzo mile zaskoczony. Basu jest naprawdę dużo jak na tak mały głośnik. Jest go niewiele mniej, a może i tyle samo, co w XW. Dodam tylko tyle, że głośniki na razie się wygrzewają, a już grają bardzo dobrze. Na super zejściu mi nie zależało bo całość jest dodatkowo uzupełniana subem na GDN 20/80/2.
Natomiast jeśli chodzi o XT to gra… poprawnie. Nie syczy, nie sypie piachem no i przede wszystkim nie denerwuje swoim dźwiękiem.
Może gdybym był bardziej osłuchany to zapewne zauważyłbym więcej wad i zalet obu głośników.
Monitory napędza wzmacniacz Yamaha A-520, także mocy im nie brakuje.

Kosztorys:
GDN 15/40/5 – 194zł (z przesyłką),
XT25TG – 225zł (z przesyłką),
Elementy do zwrotnic, BR, gniazda, dystanse pod PCB, włóknina wygłuszająca (Polink) – 139zł (z przesyłką),
laminat dwustronny – 2zł (Nikomp),
Henkel Moment – 25zł (okazało się, że 1 puszka to za mało. Do tego zeszło ok. 1/3 puszki starych zapasów),
Płyty – 30zł,
Fornir z CDO – 51zł (z przesyłką),
Skaj – 20zł (z przesyłką)
Okleina – 12zł,
Rury PCV – 17zł,
Uszczelka – 2zł,
Szpachla – 3zł,
Nakrętki wbijane 18szt. – 10zł (wiem, że drogo, ale cóż…),
Lakier Domalux do boazerii, farba mahoń – stare zapasy,
Śruby imbusowe – 0zł,

Do tego trzeba doliczyć papier ścierny, rozpuszczalnik, maski przeciwpyłowe (bo bym się chyba udusił 10 razy), frezarki nie liczę :razz:

RAZEM:
Nie więcej jak 750zł.
Oryginalne monitory Siesta ze słabszą kopułką kosztują 860zł :P

Wydaje mi się, że nie są to jakieś kosmicznie duże pieniądze i jestem w 100% pewien, że w tej cenie nie da się kupić zestawu przynajmniej tak dobrze grającego.

A teraz zdjęcia:
http://img210.imageshack.us/img210/4338/gonikizwrotnicakw1.th.jpg (http://img210.imageshack.us/my.php?image=gonikizwrotnicakw1.jpg)http://img210.imageshack.us/img210/8900/wbudowieoh2.th.jpg (http://img210.imageshack.us/my.php?image=wbudowieoh2.jpg)http://img291.imageshack.us/img291/2039/zwrotnicainsidecu9.th.jpg (http://img291.imageshack.us/my.php?image=zwrotnicainsidecu9.jpg)
http://img243.imageshack.us/img243/5307/monitory1ac2.th.jpg (http://img243.imageshack.us/my.php?image=monitory1ac2.jpg)http://img243.imageshack.us/img243/3579/monitory2sh3.th.jpg (http://img243.imageshack.us/my.php?image=monitory2sh3.jpg)http://img152.imageshack.us/img152/5438/monitory4wi0.th.jpg (http://img152.imageshack.us/my.php?image=monitory4wi0.jpg)http://img243.imageshack.us/img243/1272/monitory5us5.th.jpg (http://img243.imageshack.us/my.php?image=monitory5us5.jpg)http://img206.imageshack.us/img206/7343/monitory6kp5.th.jpg (http://img206.imageshack.us/my.php?image=monitory6kp5.jpg)http://img514.imageshack.us/img514/4917/monitory7hu9.th.jpg (http://img514.imageshack.us/my.php?image=monitory7hu9.jpg)
http://img152.imageshack.us/img152/4808/monitory8nj8.th.jpg (http://img152.imageshack.us/my.php?image=monitory8nj8.jpg)http://img514.imageshack.us/img514/7761/monitory9bt1.th.jpg (http://img514.imageshack.us/my.php?image=monitory9bt1.jpg)
Więcej zdjęć na: http://picasaweb.google.com/bart211/DIYMonitoryM1ByBart#

Czekam na opinie zarówno te pozytywne jak i negatywne :smile:

Pozdrawiam

dolphin123
01.12.2008, 13:51
bardzo ladne, takie same monitorki mialem zrobione na stx.. jednak cena troszke mnie tu odstrasza i powiem ze wolalbym niewiele dolozyc i zrobic na M18WH, ale przejscie z tesli na te monitory jaknajbardziej dobrym pomyslem;) za jakis czas zmienisz te monitory czuje :)

Pawel S.
01.12.2008, 15:09
Henkel Moment – 25zł (okazało się, że 1 puszka to za mało. Do tego zeszło ok. 1/3 puszki starych zapasów), zapewne skaj wiekszosc z tego pochlonal? dlatego ja skaj kleilem na butapren ktory tutaj sprawdza sie lepiej

strasznie wkurzajace zrobilo sie teraz klikanie w miniatury imageshack :evil:

myslalem ze te boki jakos zakryja krawedzie skaju a tymczasem widze paskudne jego zagiecia i laczenia :???:
przeciez skaj jest termoplastyczny i wystarczy go podgrzac i powinien sie ladnie naciagnac

jak polaczyles PCVki z plytami?
dolna plyta ma jakies stopki/kolce?

csbiczek
01.12.2008, 15:40
Bardzo starannie wykonane monitory, koszta może spore ale jak sie na nie patrzy to wydaje mi się że nie jeden sklep by się nie powstydził takich monitorków i wołali by za nie ponad 1000zł :mrgreen: Jak dla mnie cacy tylko tak jak Paweł S. pisał
myslalem ze te boki jakos zakryja krawedzie skaju a tymczasem widze paskudne jego zagiecia i laczenia :???: to troszkę razi :razz: Dla mnie 9/10 :wink:

slipknot1989
01.12.2008, 15:50
kawal dobrej roboty :) podobaja mi sie te pomyslowe "stopki' z rury PCV i dobrana kolorystyka. Jak dla mnie miód malina :)

Michał K.
01.12.2008, 17:19
no i ja od siebie dorzuce to, że moim zdaniem wysokotonowiec jest za blisko górnej krawędzi...

bart210
01.12.2008, 17:32
zapewne skaj wiekszosc z tego pochlonal?Nie, skaj kleiłem tak jak Ty kleiłeś kocyk do samochodowego suba. Czyli najpierw smarowałem ścianki, przykładałem skaj, odrywałem i czekałem ok. 15-20min.


myslalem ze te boki jakos zakryja krawedzie skaju a tymczasem widze paskudne jego zagiecia i laczenia :???:
przeciez skaj jest termoplastyczny i wystarczy go podgrzac i powinien sie ladnie naciagnac
No, ale jak wiadomo moment jest mało wydajny i strasznie dużo go schodzi.
Starałem się jak mogłem. Ze skajem nie jest taka prosta sprawa. On jest na takim jakby grubym filcu. W miejscach łączenia musiałem wytargać trochę tego materiału spod spodu bo inaczej nici wystawały :neutral:
Inna sprawa jest taka, że lampa w aparacie strasznie podkreśla kontury, a co za tym idzie widać nawet drobne kłaczki kurzu, których w rzeczywistości w ogóle nie widać.


jak polaczyles PCVki z plytami?
dolna plyta ma jakies stopki/kolce?Zrobiłem frezy w ten sposób, że rura wchodzi ładnie na wcisk :razz: W dolnej płycie frez jest na ok. 10mm, a w górnej na ok. 3mm.
Niestety dolna płyta nie ma żadnych stopek, ani kolców. Jedynie to przykleiłem kawałki filcu, żeby można było po podłodze przesuwać. Zastanawiałem się na kolcami w kształcie szerokiego stożka, ale o max wysokości 1-1,5cm.


moim zdaniem wysokotonowiec jest za blisko górnej krawędzi...Kolumny miały być możliwie najniższe. W tym celu nawet zrobiłem ścięcia, żeby optycznie wyglądały na mniejsze.

n_omyzs
01.12.2008, 17:43
Najwazniejsze zeby dobrze graly i podobaly sie wlascicielowi :). Fajne, trzeba sie zgadac na odsluch ale to tego wolalbym najpierw dokonczyc suby/suba.

bart210
01.12.2008, 17:46
...ale to tego wolalbym najpierw dokonczyc suby/suba.
Hehe, to jest oczywiste. Bez subów nie ma sensu organizować spotkania :smile:

Przemysl
01.12.2008, 19:00
bardzo fajny projekcik , wykończenie też mi się podoba , tylko ta cena coś spora ... mnie całość ( tylko dx na górze ) wyszedł nie wiecej jak 550 zł :wink: w tym tygodniu pokaże je na forum - czekam na kolce jeszcze :smile: . Ładny fornirek na boku

Pawel S.
01.12.2008, 19:22
Nie, skaj kleiłem tak jak Ty kleiłeś kocyk do samochodowego suba. Czyli najpierw smarowałem ścianki, przykładałem skaj, odrywałem i czekałem ok. 15-20min. mi tak nie wyszlo - za malo tego mialem :mrgreen:


On jest na takim jakby grubym filcu. W miejscach łączenia musiałem wytargać trochę tego materiału spod spodu bo inaczej nici wystawały wiem bo teraz sie tym bawie. na rogach ta tkanine oderwalem i rozciaga sie jak guma :P


Niestety dolna płyta nie ma żadnych stopek, ani kolców. Jedynie to przykleiłem kawałki filcu, żeby można było po podłodze przesuwać. Zastanawiałem się na kolcami w kształcie szerokiego stożka, ale o max wysokości 1-1,5cm. a ja polecam takie gumowe malutkie nozki ktore mozna kupic w dexonie/protonsilu lub w akkusie. sa samoprzylepne i bardzo dobrze sie sprawdzaja ;)

amdr
01.12.2008, 20:42
bardzo ładnie wyszły, ten pomysł ze skórą będzie chyba zyskiwał na popularności, 100 razy lepiej niż proste ciosane skrzynki.

czyli jednak grają całym pasmem i ładnie schodzą... tylko żeby jeszcze wysłali od razu bo na swoje się nie doczekałem do dziś i już nie czekam :)

kaczortrex
01.12.2008, 21:29
@bart czy może masz jakieś magiczne źródełko z którego złapałeś tonsile?

Przemek
01.12.2008, 21:47
...ale to tego wolalbym najpierw dokonczyc suby/suba.
Hehe, to jest oczywiste. Bez subów nie ma sensu organizować spotkania :smile:

to chętnie się przyturlam z subem - gdzie i kiedy zlot? :)

n_omyzs
01.12.2008, 22:20
a ja polecam takie gumowe malutkie nozki ktore mozna kupic w dexonie/protonsilu lub w akkusie. sa samoprzylepne i bardzo dobrze sie sprawdzaja ;)

Bart jak cos to mam ich w cholere :P....

Przemek, spotkanie mozna robic ale ja wolalbym wlasnie zrobic do tego czasu subki... mam 2 SLSy10 i chyba zrobie z nich aktywne doly w closed... to tego musiabym sklepac 2 n-mostefy albo przynajmniej na poczatek 1 do testow (uklad juz mam jeszcze musze zasilacz policzyc i skompletowac). Takze wspolny odsluch na pewno sie odbedzie tym bardziej ze juz byli tez inni chetni ale mysle ze najwczesniej w okolicy swiat lub po. :)

bart210
01.12.2008, 23:44
Przemek, jak najbardziej zapraszamy. Ja jestem oczywiście chętny na takie spotkanie. Jak n_omyzs złoży suba/suby to ustalimy co, gdzie i o której :smile:

Bart jak cos to mam ich w cholere :P ....
To super. Możesz zatrzymać dla mnie 8 sztuk. Tylko mam nadzieję, że te nóżki nie są zbyt wysokie bo nie wyglądało by to ładnie. Jeśli byłyby niskie to chętnie od Ciebie kupie :smile:

n_omyzs
02.12.2008, 00:01
bart bralem wiecej z TME wtedy, po kosztach sprzedam jesli ci podpasuja. Taraz patrze one sa jakby bardziej plastkiowe niz gumowe ale to bys sam musial zobaczyc :P... ja zastosowalem je jako nozki do wzmaka. Wysokosc maja 3mm i szerokosc niecaly cm. Zobaczysz przy okazji czy podpasuja.

bart210
02.12.2008, 00:02
ooo, widzisz, takie niskie byłyby najlepsze. Ale jak się spotkamy to oczywiście zobaczę co i jak.

Przemek
02.12.2008, 00:24
to czekam na info co i gdzie...XLS dawno skrzydeł nie rozwijał, trzeba mu membranę bierną rozruszać... :cool:

bart210
02.12.2008, 13:53
kaczortrex, tonsile kupiłem w skleptonsil.pl. Nie ma ich na stronie, ale jak zagadasz do gościa to bez problemu sprzeda. Tylko nie licz na oryginalne opakowanie i gwarancję bo tych głośników nigdzie nie ma w oficjalnej sprzedaży.

Przemek
02.12.2008, 15:31
Mam jedno "ale" do konstrukcji:
Skrzynia na prawie 40cm z wiórówki bez poprzecznego wzmocnienia czy choćby mat bitumicznych - dla mnie za wiotkie - będzie Ci to rezonować jak mała trumna...
Z doświadczenia wiem jak ważna jest sztywna skrzynia - moim zdaniem w najmniejszych nawet monitorach zawsze powinna być minimum poprzeczka.

bart210
02.12.2008, 17:39
Nic absolutnie nie rezonuje, jak podkręcę bas na korektorze to skrzynia ledwo drży. Poza tym ja słucham bez podkręconego basu i nie robię dyskoteki.
A jakby coś rezonowało to zawsze mogę wstawić poprzeczkę, jeszcze nic straconego :razz:

radecky
02.12.2008, 20:27
Ładnie to zrobiłeś!!!!gratulacje!!! Fajowe

Przemysl
05.12.2008, 21:31
po tygodniu słuchania postanowiłem pobawić się wytłumieniem . Zrobiłem dokładnie tak jak ma bart210, i muszę przyznać że gra to o wiele lepiej . Na początku nie było widać za bardzo różnicy bo poprostu jeszcze nie byłem ani trochę osłuchany , kolumny tworzą scene a nie że każda gra swoje :wink: . Mnie nadal nie przyszły kolce (święta ) więc dopiero w przyszłym tygodniu całkowicie ukończe projekcik . mam pytanie odnośnie podstawek : wypełniacie to czymś :?: ja o tym całkowicie nie pomyślałem , dopiero sie zastanawiać zacząłem jak wysechł wikol :???: , no nic miejmy nadzieje że jak założe kolce będzie ok :wink:

Nic absolutnie nie rezonuje, jak podkręcę bas na korektorze to skrzynia ledwo drży u mnie to samo , miałem porównanie sklejka - > wiór , i moim zdaniem sklejka ledwo drży w przeciwieństwie do wiórowej

bart210
05.12.2008, 23:48
Ja mam zamiar wypełnić standy częściowo piachem, ale nie bardzo wiem skąd go mam wziąć (brak w okolicy piaskownic).

moim zdaniem sklejka ledwo drży w przeciwieństwie do wiórowej
a nie na odwrót :?:

Przemysl
06.12.2008, 11:24
ja odniosłem takie wrażenie . Bezpośredniego porównania nie mam lecz najpierw obudowy zrobiłem z wiórowej lecz nie wyszły tak jak powinny , testowałem chwile głośniczki i później przeszłem się na sklejke . Ja mam wisłe 2 km od domu , także tutaj nie było by problemu ,no ale za późno :razz:

Pawel S.
06.12.2008, 11:56
Ja mam zamiar wypełnić standy częściowo piachem, ale nie bardzo wiem skąd go mam wziąć (brak w okolicy piaskownic). jedz na plaze ;)

Pawel S.
06.12.2008, 14:25
no co? dla mnie to normalka :P
a niby jak z kolega robilismy malucha rust? w morzu :lol:

bart210
06.12.2008, 14:47
jedz na plaze ;)
Bez obaw, kupiłem 5kg piachu na allegro. Mają przysłać pocztą polską w kartonie :mrgreen:

hol
06.12.2008, 15:01
Piach najlepiej ze sklepu zoologicznego. Jest oczyszczony. Jak pozbierasz piach z okolic zbiorników wodnych czy piaskownic może śmierdzieć :twisted:

Przemek
06.12.2008, 18:53
z Katowic możne być daleko:P

Pustynia błędowska jest niedaleko od niego ;)

bliżej ma kopalnię piasku w Maczkach albo w Kuźnicy Warężyńskiej... :cool:

Pawel S.
06.12.2008, 19:05
Bez obaw, kupiłem 5kg piachu na allegro. Mają przysłać pocztą polską w kartonie :lol: powaznie?
ja bym pojechal do skladu budowlanego - a dokladniej tam gdzie mozna beton np kupic :lol:

bart210
06.12.2008, 20:05
:lol: powaznie? Nie no, jajca se robię :grin: Takim półgłówkiem to nie jestem :smile:
W przyszłym tygodniu kumpel ma mi przywieźć z roboty wiaderko piasku. Także nie muszę jechać do Egiptu :smile:

Pawel S.
06.12.2008, 20:30
no to teraz plukanie w wannie a potem prazenie w piekarniku zeby pozniej z kolumny cos nie wyroslo :lol:

Przemysl
06.12.2008, 23:27
kolega bart210, będzie miał roślinke za free w najgorszym wypadku :razz: . btw. bart , Ty masz czyste stereo czy może jakiś sub do tego :?: ja chyba niedługo zaczne myśleć o subie i tak sie zastanawiam jakiego głośnika użyć , po drugie to ja nie wiem czy wogóle mogę do wzmacniacza podłączyć sub ... w tym temacie jestem zielony muszę przyznać , kiedyś kolega przemo-lukas na elektrodzie poradził abym zrobił suba na którymś z tych głośników http://www.ravixaudio.4web.pl/?lang=pl&str=1&mka=3&his=2&kat=189&pid=125 , co myślicie ? według mnie ceny są kosmiczne :???: ponadto przemo-lukas napisał : [
Twoje dvd nie wydaje się być najsłabszym źródłem stereo. Posiada magiczne: 192 kHZ/24-Bit dla przetwornika. możecie napisać ze 2 słowa o co tutaj chodzi :?: byłbym wdzięczny , przetworniki analogowo-cyfrowe w szkole dopiero w maju :razz:

pozdro

n_omyzs
07.12.2008, 00:07
Przemysl, sub na 18" :P? nie za duzo.. ?

Pawel S.
07.12.2008, 00:14
kiedyś kolega przemo-lukas na elektrodzie poradził abym zrobił suba na którymś z tych głośników http://www.ravixaudio.4we...kat=189&pid=125 , co myślicie ?popularne i podobno dobre suby. jak to jest naprawde to powiem jak poslucham michala suba


według mnie ceny są kosmiczne no w polsce tak. wczesniej sciagane z niemiec przez slusarczyka byly w rozsadnych cenach

n_omyzs, pewnie chodzilo o ktorys glosnik z tej serii

bart210
07.12.2008, 15:57
Przemysl, czytaj dokładnie opis: "Na super zejściu mi nie zależało bo całość jest dodatkowo uzupełniana subem na GDN 20/80/2. " :wink:

RzeznikUnitra
07.11.2009, 19:15
Może gdzieś nie doczytałem, ale w jakim pokoju one grają?

bart210
07.11.2009, 19:18
Jest w opisie. Pokój 9m˛.

Overclocker
08.11.2009, 02:14
Widzę że ładny off-topic koledze w temacie robicie, to pewnie się nikt nie obrazi, jak zapytam o coś trochę na temat ;)

Kto słyszał GDN 15/40/5 jak i również mniejszego brata GDN 13/50/9 ? Czy większy GDN 15 gra z takim samym wykopem, czy też jest tak szybkim i dynamicznym głośnikiem? Czy schodzi coś niżej od mniejszego GDN'a ?

farmi18
13.11.2009, 21:15
młodszego brata nie słyszałem, a też mnie interesuje, bo po głowie chodzi 2x GDN 13+ XT, bo zwrotnicy na 2x GDN15 nie ma (chyba).

Co by nie było.... było by pięknie, gdyby nie te wykończenie skóry :(
Główkuj jak to naprawić i poprawić.

Można by było spróbować za pomocą nowych boczków. Boczki nie cięte prosto, a z podfrezowaniem na około (T kształtne podfrezowanie) od wewnętrzenj strony, aby podfrezowanie nachodziło na bok skóry.

Co by nie było, pochwale się swoimi kolumienkami w takiej samej konfiguracji.
W planach są jeszecze kolce pod kolumny (między cokoły), w cokoły okrągłe płytki wefrezowane, na krótych będą stały kolce, a same cokoły, kiedyś, w miarę potrzeby dostaną może nogi i będą stały samodzielnie.

http://img254.imageshack.us/img254/1041/robota3128.th.jpg (http://img254.imageshack.us/i/robota3128.jpg/)

http://img254.imageshack.us/img254/5610/robota3129.th.jpg (http://img254.imageshack.us/i/robota3129.jpg/)

http://img20.imageshack.us/img20/8377/robota3135.th.jpg (http://img20.imageshack.us/i/robota3135.jpg/)

Koszty, jakie poniosłem są raczje okazyjne. Tanio kupiłem (chyba) głosniki i skrzynie na płycie wiórowej za 20pln juz gotowe od kolegi GREGORA z forum (GDNy zresztą też).
Pomęczyłem troche PawłaS, jak zreszta większość tu osób i.... coś wystrugałem.
....i w końcu kupiłem frezarkę :)

koszta: 460 + fornir, klej, lakier, a w tym 35pln koszta PP, na wysyłkę do Irqa i spowrotem GDNa, DX i XT celem wykonania zwrotnicy dla potomnych :) Szkoda, ze 2 GDNów mu nie wysłałem :(

Pozdrawiam

Pawel S.
13.11.2009, 22:24
farmi18, pomyliles chyba tematy :P

bart210
14.11.2009, 11:55
Na zdjęciach faktycznie ten skaj nie wygląda najlepiej, ale jak wiadomo lampa zawsze uwydatni detale. W rzeczywistości tego nie widać. Każdy kto u mnie był i oglądał monitory nigdy nie zwrócił uwagi, że z wykończeniem jest coś nie tak, nawet tego nie widzieli.
Robienie nowych boczków odpada bo te są wciśnięte na styk i dodatkowo przyklejone wikolem.

Przemysl
16.09.2010, 20:51
Witam , pozwolę sobie odkopać temat :smile: .Potrzebuje do tego zestawu subwoofera.Wyczytałem że nie każdy subwoofer da się zgrać z każdymi monitorami więc prosiłbym o propozycje.Nie jestem w temacie od ponad roku gdzieś :roll: .Moje monitorki wciąż grają (będzie 1,5 roku jakoś) ale brakuje basu zwłaszcza że niedawno je przeniosłem do pomieszczenia gdzieś 25-30 m2.Koszty - no właśnie chciałbym jak najmniej ale żeby było to mniej więcej na poziomie tych monitorów to ile musiałbym wydać na gotowego suba? :roll:

Sprawa przewodów- mam amplituner stereo yamahy rx-396 o ile dobrze pamiętam , nie mam tam specjalnego wyjścia na subwoofer a tylko RCA na poszczególne kanały - lipa z podpięciem tak?

Zastanawiam się nad zmianą tego amplitunera na ... no właśnie nie wiem na co.Potrzebuje koniecznie optyczne wejście cyfrowe żeby od tv puścić.Dac chyba za drogi choć jeszcze nie patrzyłem.Chyba pozostaje kupno ampli 5.1 i używanie w stereo :neutral: .Czy z takim amplitunerem za 500-600 zł (używka) np yamaha rxv 620 rds czy v440rds osiągne lepszy dzwięk na stereo niż z dotychczasową yamahą?Od razu miałbym możliwość zrobić z tego 2.1

bart210
21.09.2010, 13:46
Do takiego pomieszczenia proponuje GDN 30/120,8 i do tego panel z allegro, np taki:
http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subwoofera-270w-panel-zobacz-warto-i1237358860.html

Amplituner nie musi mieć wyjścia na subwoofer. Podłączasz panel tak jak podłączasz głośniki do amplitunera, czyli z wyjścia głośnikowego. Tylko wtedy lepiej nie podkręcać basu na ampli.

pegelmesser
21.09.2010, 14:47
Amplituner nie musi mieć wyjścia na subwoofer
Stereofoniczny owszem, ale KD to musi.

bart210
21.09.2010, 14:53
Stereofoniczny owszem, ale KD to musi.

mam amplituner stereo yamahy rx-396

czarny1906
21.09.2010, 23:17
Skoro temat został już odkopany:D to ja pytanie zadam: co to jest pomiędzy monitorami a tymi okrągłymi podstawkami? Takie czerwone czy coś takiego:P

Raf
21.09.2010, 23:36
Skoro temat został już odkopany:D to ja pytanie zadam: co to jest pomiędzy monitorami a tymi okrągłymi podstawkami? Takie czerwone czy coś takiego:P

Prawdopodobnie płyta pełniąca funkcję podstawy pod monitor. Eh, czy tak trudno wymyślić jakąś funkcję dla tego przedmiotu?

bart210
22.09.2010, 09:23
Tak, to jest płyta mdf 3mm. Na zdjęciu wygląda jak czerwona, a tak naprawdę jest to kolor brązowy.

Przemysl
22.09.2010, 19:23
A , rzeczywiście pamiętam konstrukcje na tym głośniku.On grał zdaje się w Zeusach?

Przeczytałem tematy i wychodzi z wykończeniem jakieś 750 złotych :roll: Dużo trochę.Znajdę jakąś tańszą konstrukcje czy lepiej robić tą "na raty" i cieszyć się dzwiękiem?Rozumiem że do 25-30m2 potrzebuje głośnika 12"?

Panel pewnie wezmę od Irka skoro tak wszyscy Go polecają , na allegro jest niby ten którego link podałeś-http://allegro.pl/wzmacniacz-do-subwoofera-270w-panel-zobacz-warto-i1237358860.html
nie będzie bezpieczniej kupić nowy z forum? :roll:
Ile ten wzmacniacz z linka jest wart?
pozdrawiam

bart210
22.09.2010, 19:31
750zł za subwoofer na głośniku 12'' z panelem to wcale nie jest dużo. Taniej nic porządnego nie złożysz. Ja na Twoim miejscu olałbym wykończenie skrzyni i zrobił ją w stanie surowym. Dopiero po czasie jakbyś nazbierał trochę więcej pieniędzy to zająłbyś się wykańczaniem skrzyni.

Oczywiście, że dużo bezpieczniej jest kupić panel od Irka. Dostajesz gwarancję i masz 100% pewności, że będzie dopasowany do głośnika.
Jeśli jednak znasz się na elektronice to możesz wziąć ten z allegro. Może do 200zł uda się go wyszarpać. Napisałem, że dobrze jeśli znasz się na elektronice bo jeśli się okaże po czasie, że przestał grać to przynajmniej będziesz go w stanie sam naprawić (a przynajmniej spróbować naprawić).

Przemysl
22.09.2010, 20:22
yy to lepiej wezmę od Irka jak już, z elektroniką w praktyce nie miałem do czynienia zbyt wiele - fakt potrafie obsługiwać sie miernikiem i zlutować gotowy układ ale szukanie usterek itd to mnie przerasta raczej.No nic muszę pomyśleć , wziąć wypłate i trzeba kombinować.

P.s - subwoofer tonsila aktiv 100 - chyba na takim samym głośniku jak twoj kosztuje 400 zł na allegro , ale chyba do mojego pomieszczenia będzie za słaby.dzieki za pomoc

ROBAK13
16.10.2010, 13:10
Witam

Skopiowałem tę konstrukcję. Mniej więcej takie samo rozstawienie głośników i BR, taki sam BR, objętość obudowy itd.
Monitory grają u mnie już ze 3-4 miesiące i w gruncie rzeczy jestem z nich zadowolony. Mam tylko jeden problem, mianowicie świszczą mi BR. Jak włącze generator częstotliwości to wyraźnie od. 20 do 90Hz słychać taki szum powietrza. W muzyce na szczęście mniej jest to odczuwalne bo słucham rocka / metalu. Ale mimo wszystko w niektórych kawałkach to słychać co mnie denerwuje.
Miał ktoś taki problem? Bo widze, ze to dosyć popularna konstrukcja na forum.

PS. Jedynie przyznam, ze liczyłem na to, ze będą miały większą moc. U mnie w pokoiku 12,5m^2 chodza ciągle gdzieś na 30-50% możliwości. Często i więcej. Do normalnego słuchania w małym pokoiku sa na styk, ale większy pokój czy jakaś mała domówka to juz chyba odpada

bart210
16.10.2010, 18:04
Ja nie zauważyłem żadnych świstów pewnie dlatego, że słucham bez korekty dźwięku (bas itp.). Jeśli przeszkadza Ci ten świst to ja na Twoim miejscu wyprofilowałbym tunele br w miejscu, gdzie był ucięty. Najlepiej podgrzej ucięty koniec nad ogniem tak, aby plastik zrobił się miękki, ale żeby jednocześnie się nie roztopił. Następnie "naciągnij" tunel na butelkę tak, aby ucięty koniec był mniej więcej tak samo wyprofilowany jak koniec oryginalny. Mi taki zabieg pomógł wyeliminować świsty z BR w subwooferze.

Co do mocy to faktycznie monitorki nie mają jej zbyt wiele, ale za to nadrabiają efektywnością. Monitorki potrafią głośno zagrać pod warunkiem, że nie podbija się basu. Moje współpracują z subwooferem i w pokoju 9m^2 potrafią zrobić naprawdę sporo zamieszania. Na tyle dużo, że na razie nie zamierzam ich zmieniać na nic większego.