PDA

Zobacz pełną wersję : [Subwoofer] by tom3kk (Tonsil GDN 30/120/1 + Holton 400)



tomekk_
08.12.2008, 14:44
Witam

Na wstępie chciałbym podziękować użytkownikowi irek, który pomógl przy regulacji Holtona.

Założenia:
Wtedy gdy trzeba głośnik miał być ciągnięty przez wzmacniacz tak że aż przedmioty z szafek zaczną się zsuwać. Oczywiście tak żeby jeszcze przyzwoicie grało. Nie powiem, cel został w 100% osiągnięty. Holton robi z tym głośnikiem co chce.

Lubię posłuchać trance, metalu, rocka, nawet trochę czarnej muzy poleci. Raz na czas jakiś film. Jestem bardzo zadowolony, nie odczuwam żadnego mulenia, czarna muza ciągnie tak głośnik ze pokój mnie się rozpada.

Gra to z zestawem stereo. (póki co mały przestuj ponieważ jestem w trakcie kupna innych kolumn stereo/bądz konstrukcji własnych, jeszcze myślę, subik normalnie jest podpięty pod PREOUT H/K PM 655 Vxi)

Konstrukcja:

- obudowa:
Klasycznie wykonana z płyty MDF o grubości 18mm.
Dwukomorowa, jedna komora na elektronikę, druga na głośnik.
Komora na głośnik o wymiarach 40x40x48cm co daje ~76.8L netto, lecz po odjęciu wzmocnień ścianek oraz watoliny, której to około 5mm warstwą są oklejone tylko scianki boczne wychodzi około 72L.
Obudowa skręcana wkrętami 5cm, uszczelniana klejem Vikol.
Bass reflex o średnicy 10cm długości 18cm oddalony od każdej strony przynajmniej o jedną swoją średnicę (symulacji nie robiłem, bazowałem na informacjach zawartych w innych konstrukcjach opartych o ten głośnik +własny odsłuch).
Jedynie BR oraz rozmiary są dobrane tak aby uzyskać strojenie na około 35Hz.
Nóżki wytoczone ze stali, wysokość 6cm, średnica u podstawy 4cm, a przy wierzchołku 2cm.
Całkowite wymiary obudowy to około 53x44x52cm.
Cała obudowa oklejona fornirem topolowym o grubości 2mm, kleojny na kleju Henkel moment, malowany lakierem bezbarwnym 3v3. (3 razy, szlif co warstwe).
Głośnik oraz tylni panel (MDF 1cm) są przymocowane sa pomocą śrub M5 albo M6 już nie pamiętam dokładnie, które z kolei wkrecają się do samowrzynających nakrętek (raki bodajże to się nazywa)
(na fotkach nie widac tej watoliny, wzmocnienia sa na sciankach i do tego przeciwlegle sciany sa tez polaczaone)

- panel kontrolny:
Panel wykonałem z 2mm blachy aluminium na którą przykleiłem papier samoprzylepny z etykietami gniazd, potencjometrów etc.
Na to wszystko na koniec w celu zabezpieczenia nakleiłem folię samoprzylepną.

- głośnik:
Tutaj nie trzeba się rozpisywać, dobrze znany polski przetwornik z podwójnym magnesem Tonsil GDN 30/120/1, 120 RMS, 8 Ohm. (holton ma na tyle mocy ze uciągnie drugi taki podpięty równolegle, stąd sub ma wyjście na drugi głośnik, bądz jakiegoś Peerlessa kiedyś, póki co starcza)

- elektronika:
Wzmacniacz, dobrze znany Holton 400W na płytce od altrona (żałuję ze nie wytrawiłem sam), kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu, tranzystory MPSA42 zamiast standardowych BC, prąd spoczynkowy ustawiony poprzez wlutowanie rezystora 10 Ohm zamiast jednego z bezpieczników oraz ustawieniu napięcia o wartości ~1V na tym rezystorze.
Radiator jaki został pierw zamocowany był niestety za mały (200x130x35mm), obecenie jest już inny radiator o wymiarach 300x180x55mm, który po ostrym, "słuchaniu" nagrzewa się dość znacząco.

Filtr, kupiłem używke filtra SUB4 (http://www.cartonaudio.com/), filtr posiada regulację głośności, regulację odcięcia, odwracanie fazy i podobno filtr subsoniczny, zasilam go napięciem 2x15V, wejścia LOW i HIGH, sumator wejść.

Zasilacz holtona, mostek 50A +radiator (chłodzenie w sumie nie potrzebne, radiator miałem akurat zpasował), 4 x 10 000uF 80V (mogły być na 100V, lecz te kupiłem po bonusowej cenie), do tego jakieś dwa małe kondy 10nF bodajże.
Trafo 2x55V 500VA (tak wiem, głośnik 8 Ohm więc po co takie trafo, heh ... no akurat tak się złożyło ze trafo zostało z innego projektu, nie było sensu specjalnie kupować trafa 300VA pod to).
Trafo jest podłączone poprzez układ soft-start.

Zasilacz filtra, małe trafo 2x15V, stabilzatory napięcia 7815, normalny stabilizowany zasilacz symetryczny, zasila on filter, układ opóźnionego załączania głośnika (również szybkie odłączanie) oraz selektor wyjść.

Układ opóźnionego załączania głośnika + DC detect w jednym, to tak przy okazji, w sumie chodzi tu głównie o szybkie odłączanie głośnika po odłączeniu zasilania, jest to nic innego jak układ NE085, a jako DC detect układ od vallemana, lecz nie sa to diwe osobne płytki, postanowiłem połączyć te dwa układy w jeden, przerobiłem płytkę od NE085 tak żeby była tylko pod jeden głośnik, a następnie dodałem do niej elementy DC detect vallemana i w ten sposób wyszedł jeden ładny układ, który realizuje te dwie funkcje (schemat płytki, spis elementów są w załączniku)
DC detect testowałem poprzez podpięcie zasilania 12V z jakiegoś tam zasilacza, działa bardzo dobrze.

Stand-by, najzabawniesze ze wszystkiego. Jest to nic innego jak przekaźnik bistabilny firmy Zamel (taki do halogenów np.) w wersji na 24V oraz trafo dzwonkowe (wyjścia 8/12/24V), jedno i drugie mocowane jest do szyny TH-35. Pytanie czemu coś takiego.
Sub w ogóle nie miał mieć na początku stand-by, miał być tylko głowny switch z tyłu i tyle, lecz gdy byłem po radiator w pewnej firmie elektrotechnicznej (wysprzedaż) zauważyłem ten przekaźnik na blacie podłączony, z ciekawości (nie wiedząc co to w ogóle jest) przycisnąłem przycisk "test", a tu hehe okazało się że jest to po prostu on/off na dowolny przycisk, tak więc nie patrząc na cene (ceny smieszne na wysprzedaży) kupiłem go razem z trafem, myślałem ze będzie to pobierało dużo prądu na stand-by lecz jednak nie, podpiąłem miernik do mierzenia poboru mocy przez urządzenia to wskazywał 0.00 (tolerancja +/- 2W) tak więc jest OK.

W planach jest budowa drugiego subwoofer o identycznym rozmiarze komory, takim samym głośniku oraz BR. Bedzie on wyglądał identycznie i grał tak samo lecz będzie on pasywny. Bedzie go napędzać ten sam Holton.
Przełączanie wyjść zrealizowałem na dwóch przekaźnikach. Jest to bardzo prosty układ zbudowany za pomocą dwoch przekaźników, stabilizatora 12V, diód prostowniczych + diód zabezpieczających cewki przekaźników oraz przełącznika 3-stopniowego (on/off/on, 3 pin, MTS-103). Gdy napięcie dochodzi do któregoś z przekaźników następuje wtedy odłączenie głośnika.

- obsługa pilota RC5
Układ zrealizowałem na prostym zasilaczu + stabilizator 5V, Atmega8, PC827, BA6218, MOC3021, odbiornik IR TSOP1736.

Czemu takie elementy, a nie inne.
Ogólnie miał mi to ktoś zrobić, ale jak usłyszałem że mam za to zaplacić 300zł to zacząłem się śmiać i postanowiłem to wykonać sam (nie mając jeszcze pojęcia o IR, AVR, BASCOM etc)

Jeśli chodzi o Atmega8, wybrałem go ponieważ zakupiłem programator z podstawką + takim właśnie prockiem, jest to mój pierwszy procek w życiu, który zaprogramowałem. (wiem wiem, można to swobodnie zrealizować na mniejszym ATtinyXX, mnie to nie przeszkadza)

Czemu MOC3021, a dlatego że przekaźnik bistabilny, który jest odpowiedzialny za stand-by u mnie w subik jest sterowany napięciem zmiennym, tak więc wybór był prosty. MOC podpięty do procka przez rezystor ~200Ohm.

Czemu PC827, tu z kolei "output selector" sterowany jest napięciem stałym, znajdują się tam dwa przekaźniki (wiem że nie zaleca się uruchamiania przekaźnika przez transoptor, lepiej np jakiś tranzystor BC, lecz po testach nie zauważyłem żeby coś się z tym działo, te przekaźniki pobierają raczej mało prądu, do tego w jednym czasie zasilany jest maksymalnie 1 przekaźnik), tak więc póki co zostawie to tak jak jest

Czemu BA6218, pomyślałem że jak już mam stand-by, output selector na pilocie to czemu nie zrobić odrazu głośności (raczej jej nie używam, ale to tak przy okazji ;p).
Jest to prosty układ scalony do którego podpinamy silnik DC 5V, a następnie mówiąc na chłopski rozum "sterujemy plusem" w która strone ma się silniczek kręcić. Będzie podpięty pod niego potencjometr z zintegrowanym silnikiem (na allegro można wyrwać ALPSA za 35zł, bądz potencjometr od polskiej firm za około taką samą cenę)

Reszta części jest raczej oczywista.

Co do pilota, to kupiłem na allegro za około 4 złote mały pilot od TV Philipsa (RC5).

To chyba tyle. Jest teraz o wiele wygodniej. Nie trzeba się odrywać od łożka ;p

Aha, odbiornik TSOP zamocowałem na przeciwległej ściance do bass refleksu wewnątrz, spokojnie łapie sygnał z pilota i nic nie "śwista", jest odpowiednio daleko.

Jakby ktoś potrzebował płytkę, ten prosty program cokolwiek z tego projektu to pliki są na elce w dziale DIY.

Pare fotek.

http://obrazki.elektroda.net/92_1228307712.jpg
http://obrazki.elektroda.net/4_1223315711.jpg
http://obrazki.elektroda.net/100_1223315734.jpg
http://obrazki.elektroda.net/1_1223315749.jpg
http://obrazki.elektroda.net/63_1223315664.jpg
http://obrazki.elektroda.net/21_1223315859.jpg
http://obrazki.elektroda.net/15_1223315911.jpg
http://obrazki.elektroda.net/62_1223315989.jpg
http://obrazki.elektroda.net/40_1223316008.jpg
http://obrazki.elektroda.net/63_1223316028.jpg
http://obrazki.elektroda.net/43_1223316045.jpg
http://obrazki.elektroda.net/4_1223574825.jpg
http://obrazki.elektroda.net/46_1223316131.jpg
http://obrazki.elektroda.net/10_1223316209.jpg
http://obrazki.elektroda.net/91_1223316244.jpg
http://obrazki.elektroda.net/23_1223316222.jpg
http://obrazki.elektroda.net/19_1223316259.jpg
http://obrazki.elektroda.net/83_1223316275.jpg
http://obrazki.elektroda.net/62_1223316308.jpg
http://obrazki.elektroda.net/37_1223316351.jpg
http://obrazki.elektroda.net/48_1223316418.jpg
http://obrazki.elektroda.net/25_1223316469.jpg
http://obrazki.elektroda.net/72_1223316523.jpg
http://obrazki.elektroda.net/30_1223316540.jpg
http://obrazki.elektroda.net/47_1223316585.jpg
http://obrazki.elektroda.net/74_1223316599.jpg
http://obrazki.elektroda.net/64_1224619321.jpg
http://obrazki.elektroda.net/67_1228307764.jpg

Damn, troche sie nazbieralo ;/
Wydaje mnie sie ze bez podgladu bedzie latwiej, jak sie nie bedzie podobac to zmienie.

A tu jak szafki, przedmioty w moim pokoju ladnie sie synchronizuja podczas zejscia w piosence Chemical Brothers, mikrofon w kamerze charczy:
http://www.wrzuta.pl/audio/awqN4qa1EW/hehehe


Zapraszam do komentowania, krytykowania :)

majkipe
08.12.2008, 15:16
Ogólnie ok, głośnik przez niektórych zjechany.Najważniejsze że
przedmioty w moim pokoju ladnie sie synchronizuja

Klasycznie wykonana z płyty MDF o grubości 18mm.?

tomekk_
08.12.2008, 15:20
Miało być wiórowa, mój błąd. Napisalem tak i potem przekopiowałem, nie moge tego już na elce zmienić.
Z synchronizacją to żart, szafki wpadają w takie drgania w czasie zejściaże uszy rozrywa, zresztą słychać.

Jeśli o to Ci chodziło.

Pozdrawiam

majkipe
08.12.2008, 15:24
Ok najważniejsze że Tobie pasuje! :wink:

gRRuby
08.12.2008, 16:09
Nie napisałeś nic o kosztach całego przedsięwzięcia.

Tak sobie myślę, że jak dałeś głośnik w dół, 6 cm nad podłogą to nic dziwnego, że Ci cały pokój skacze i "przedmioty ladnie sie synchronizuja".



Wydaje mnie sie ze bez podgladu bedzie latwiej, jak sie nie bedzie podobac to zmienie.

To nie kwestia podobania, tylko to strasznie upierdliwe klikać w klikadziesiąt linków. Chyba lepszym pomysłem byłoby sobie zrobić np. jakąś galerię na picasa



Będzie podpięty pod niego potencjometr z zintegrowanym silnikiem (na allegro można wyrwać ALPSA za 35zł, bądz potencjometr od polskiej firm za około taką samą cenę)

Alps z silniczkiem za 35zł... chyba za 135 ?

tomekk_
08.12.2008, 16:18
No właśnie, zapomnialem o kosztach cholerkach.

Co do ALPSA, tak ostatnio gość miał 10 sztuk, po 36 zł bodajże. Bo tak normalnie po około 120zł chodzą.

Tak głośnik do ziemi, ale dużo robi ustawienie suba w pomieszczeniu ja mam go teraz tak ustawionego że przy kompie nparawde nieźle słysze, a jak np. stane koło do drzwi to już kiszka jest.

Nie ma znaczenie czy dam głośnik do ziemi czy połoze go bokiem, do głośnika idą takie waty ze masakra ;]
Zawsze jak pogrzeje to sąsiadka puka mi w ściane, naprawde jest bardzo głośny. Może to niedowiary ale tak jest, miałem u siebie w domu suba JBL 250 no fakt, grzmocił mocniej ale żeby to jakaś sakramencka różnica była to nie.

Koszta:
trafo 500VA 55V - 130zł jakiś czas temu
holton 400 płytka, tranzystory, częsci - 90zł
kondensatory 4x 10 000uF 80V Jamicon - 17zł za sztukę
przetwornik GDN 30/120/1 - 150zł
płyty, kleje, wkręty, lakier, spray - 70zł
BR - 9zł
mostek 50A - 6zł
filtr SUB4 - 25zł
przekaźnik bistabilny Zamel PBM-01/24V + radiator + trafo - 90zł (śmiech jak za taki radiator)
reszta elektroniki, gniazda, gałki, przekaźniki, układ pilota, pilot etc - 50zł
fornir topola - 40zł

około ~750zł (tam dokładnie już nie pamiętam niektórych cen, sub dośc długo powstawał, coś też zostało dodane etc.)

pegelmesser
08.12.2008, 16:52
Za duza obudowa, 60litrow spokojnie starczy. No i po co 4x10mF w zasialczu 2x10mF spokojnie straczy. Oczywiscie na 80V, bo poco na 100V dwac kondenstaory.

Nie wiem po co link do jakiegos dziwnego dzwieku. Ktos tam pierdział? :mrgreen:

tomekk_
08.12.2008, 17:13
Za duza obudowa, 60litrow spokojnie starczy. No i po co 4x10mF w zasialczu 2x10mF spokojnie straczy. Oczywiscie na 80V, bo poco na 100V dwac kondenstaory.

Nie wiem po co link do jakiegos dziwnego dzwieku. Ktos tam pierdział? :mrgreen:

Kondy tez w sumie zostały z trafem z czegoś innego.
Nie miałbym co z nimi zrobić, jakoś nie bawie się na codzień elektroniką, zmarnowałby sie tylko tak więc je wsadziłem. Buda 60 litrów, czy ja wiem z tego co przeglądałem inne konstrukcje to około 70 L ludzie dawali.
Można to w sumie prosto sprawdzić ale jakoś nie potrzebuję. Jestem zadowolony z tego co jest.

A to pierdnięcie :P to mikrofon od kamery. Fakt ten "track" niczego nie dowodzi, to tylko taki bonus, to tyle.

Pozdrawia, Dzięki.

pegelmesser
08.12.2008, 17:39
Zadowolony bedziesz napewno bo to dobry glosniki i konstrukcja tez. Niestetey nie da sie ocenic jak gra samamu nie sluchajac (nagranie niestety nie przekauje 99% tego jak on gra)

DIGIPROCOMP
08.12.2008, 17:58
Ładna "praleczka" widziałem na elce. Na pierwszym zdjęciu z fornirem, widać szpary, ale ostatecznie jakoś je zamaskowałeś, albo fornir nie był jeszcze doszlifowany. Ogólnie niemożna się do niczego przyczepić.

kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu
co da wymiana jednego kondensatora jak w całej drodze od źródła są i tak elektrolity.

tomekk_
08.12.2008, 18:03
Ładna "praleczka" widziałem na elce. Na pierwszym zdjęciu z fornirem, widać szpary, ale ostatecznie jakoś je zamaskowałeś, albo fornir nie był jeszcze doszlifowany. Ogólnie niemożna się do niczego przyczepić.

kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu
co da wymiana jednego kondensatora jak w całej drodze od źródła są i tak elektrolity.

Tak, to bylo wstepne docinanie odrazu po klejeniu. Pozniej to maszynka szlifnalem, widac na pozniejszym zdjeciu w dobrym swietle przod. (fotka na plytkach w ganku ehehe)

Z kondensatorem to racja, kupilem tak bez powodu w sklepie razem z BRem o ile pamietam :)

Pozdrawiam

radecky
08.12.2008, 19:43
Fajna konstrukcja.Ciekawi mnie jak to gra?, najważniejsze aby tobie sie podobało.
jakim klejem przyklejałeś fornir?
pozdrawiam.

tomekk_
08.12.2008, 20:33
Fajna konstrukcja.Ciekawi mnie jak to gra?, najważniejsze aby tobie sie podobało.
jakim klejem przyklejałeś fornir?
pozdrawiam.

Jesli mieszkasz kolo Oswiecimia to zapraszam na beera i odsluch, a co do kleju to kleilem to Henkel Moment czy cos takiego, taki bialy.

[edit]
oops, Zamość jednak nie kolo oswiecimia.

Pawel S.
08.12.2008, 21:00
przesadziles z opisem :shock: cos dlugo sie czytalo :razz:


lecz po odjęciu wzmocnień ścianek oraz watolinya to kolega nie wie ze wytlumienie pozornie ZWIEKSZa objetosc kolumny?

Cała obudowa oklejona fornirem topolowym o grubości 2mm :shock: czy aby napewno? skad taki gruby fornir dorwales?

radiator o wymiarach 300x180x55mmgdzie taki kupiles? czyzby piekarz? duuzy :mrgreen:
Alps z silniczkiem za 35zł... chyba za 135 ?nie. 32-35zl. sam mam takie 2 :P
czesto na allegro koles je wystawia

wszystko zrobile sam i za to naleza ci sie gratulacje.

ale teraz zaczne sie czepiac.
dlaczego z tylu widac jeszcze wiorowke? zrob cos z tym :???:
ten radiator sie grzeje? przy dostarczaniu 100-150W do glosnika? :shock: cos chyba jest z nim nie tak...
jak wyglada doprowadzenie zasilania? czy tam przypadkiem nie ma kabla wtyczka-wtyczka? wydaje mi sie ze tak - to jest niebezepieczne :???:
no i to nagranie - myslalem ze przynajmiej film pokazesz :P

nie pasuje mi wizualnie ten fornir do takiego kloca ale calosc ogolnie udana ;)


tom3kk napisał/a
kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu

co da wymiana jednego kondensatora jak w całej drodze od źródła są i tak elektrolity.akurat to wplywa na brzmienie calosci. ale nie trzeba az takiego kolosadawac - wystarczy maly MKT

tomekk_
08.12.2008, 21:10
przesadziles z opisem :shock: cos dlugo sie czytalo :razz:


lecz po odjęciu wzmocnień ścianek oraz watolinya to kolega nie wie ze wytlumienie pozornie ZWIEKSZa objetosc kolumny?

Cała obudowa oklejona fornirem topolowym o grubości 2mm :shock: czy aby napewno? skad taki gruby fornir dorwales?

radiator o wymiarach 300x180x55mmgdzie taki kupiles? czyzby piekarz? duuzy :mrgreen:
Alps z silniczkiem za 35zł... chyba za 135 ?nie. 32-35zl. sam mam takie 2 :P
czesto na allegro koles je wystawia

wszystko zrobile sam i za to naleza ci sie gratulacje.

ale teraz zaczne sie czepiac.
dlaczego z tylu widac jeszcze wiorowke? zrob cos z tym :???:
ten radiator sie grzeje? przy dostarczaniu 100-150W do glosnika? :shock: cos chyba jest z nim nie tak...
jak wyglada doprowadzenie zasilania? czy tam przypadkiem nie ma kabla wtyczka-wtyczka? wydaje mi sie ze tak - to jest niebezepieczne :???:
no i to nagranie - myslalem ze przynajmiej film pokazesz :P

nie pasuje mi wizualnie ten fornir do takiego kloca ale calosc ogolnie udana ;)


tom3kk napisał/a
kondensator jentzen audio 2.2uF na wejściu

co da wymiana jednego kondensatora jak w całej drodze od źródła są i tak elektrolity.akurat to wplywa na brzmienie calosci. ale nie trzeba az takiego kolosadawac - wystarczy maly MKT

Tiaq opis, na elce czesto sie czepiali ze ludzie nic nie pisza, no to napisalem hehe ;p

Z tym wytlumieniem to ciekawe, nie wiedzialem. Logicznie myslac jesli dodamy cos do srodka to wiadomo obietosc sie zmniejsza, no coz bylem w bledzie :)

Fornir z allegro, niestety byl kupiony jeszcze w tamtym roku. Naprawde jest gruby, tak nawet gosc na allegro pisal ze ma 2mm, sprawdzalem suwmiarka i faktycznie jest.
Kupilem taki poniewaz platy byly dosc szerokie i nie musialem nic skladac.

Nie, radiator, przekaznik i trafo mam od nas z juz nie istniejacej hurtownik elektro-technicznej.
Fakt, taki sam profil bodajze na dlugosc mozna dostac u piekrza, tylko cholernie drogi.

Ta wiorowka zostala tak swiadomie, nie chcialem nic z tym robic. Mnie nie przeszkadza.
Radiator sie nagrzewa dosc sporo po tak okolo 2h mocnych godzinach sluchania, poprzedni w ogole nie dawal sobie rady z odprowadzaniem ciepla bez wentylatorka.

Z wtyczka nie rozumie? Jest tam gniazdo takie jak w zasilaczu komputerowym i do tego odpowiedni kabelek.

Heh to nagranie jest w sumie lipne, na elce dalem filmik z bass i love you, lecz nie jest to jeszcze najglosniej. Niestety nie moglem w tamtej chwili nagrac czegos glosniejszego, byc moze nagram cos jeszcze.

Nie wiem tak OT napisze ze jak podpinam urzadzenie do mierzenia poboru mocy z sieci przez urzadzenie, to max peak wychodzi cos kolo 190 watów.

Wiadomo czlowiek uczy sie na bledach, nastepny o ile powstanie juz bedzie mial zaaplikowane poprawki.

Dzieki wielkie za odpowiedz :)

cudny90
08.12.2008, 21:18
Oświęcim! :) Jak miło zobaczyć kogoś z okolic ;) Kłania się Zagórze - koło Chrzanowa :)

Subwoofer całkiem fajny ;)

Widzę, że wreszcie ktoś urozmaicił swój sprzęt dodając sterowanie na pilota.

Dobrze, że właściciel jest zadowolony :)

Gratuluję udanej konstrukcji.

Młody audiofil)
08.12.2008, 21:22
Holton robi z tym głośnikiem co chce.


Moim zdaniem wzmacniacz ma STEROWAĆ głośnikiem a nie robić z nim co mu sie podoba ....

znasz takie powiedzenie ??
Głośnik lata jak szmata a dźwieku zero ?!
Popraw to zdanie : ))

tomekk_
08.12.2008, 21:27
@cudny90
witam i dzieki :)



Holton robi z tym głośnikiem co chce.


Moim zdaniem wzmacniacz ma STEROWAĆ głośnikiem a nie robić z nim co mu sie podoba ....

znasz takie powiedzenie ??
Głośnik lata jak szmata a dźwieku zero ?!
Popraw to zdanie : ))

Oj widze ze "audiofil" sie wypowiedzial ;p
Fakt brzmi troche "nie elegancko" i nie profesjonalnie, niestety nie moge juz poprawic postu :)

Dzieki.

Pawel S.
08.12.2008, 21:38
Z wtyczka nie rozumie? Jest tam gniazdo takie jak w zasilaczu komputerowym i do tego odpowiedni kabelek. a faktycznie - teraz sie przypatrzylem i jest komputerowy :lol:
wydawalo mi sie ze to taka najzwyklejsza wtyczka plaska do zasilania... :roll:

El_liero
13.12.2008, 18:57
ten głośnik weźmie na swoje barki 90L.


wszystko sprowadza się do tego kto co lubi. Kontrola czy zejscie.

sub udany. :twisted:

pegelmesser
13.12.2008, 19:07
Ja tam aplikuje go w 55l i jest idelanie. Strojenie jakies 36-37Hz.

nowy1
13.12.2008, 19:25
witam gdzie kupiłes taki zasilacza jakie on ma parametry




http://obrazki.elektroda.net/4_1223315711.jpg

cudny90
13.12.2008, 20:12
witam gdzie kupiłes taki zasilacza jakie on ma parametry

Kupiłeś?

Taki zasilacz to jest zwykła domowa najprostsza robota.

Z tego co wypatrzałem trafo TS 4/026 parametry?

Proszę bardzo: 2x 18V 2x 0,12A Mogą nie być prawidłowe - to to, co znalazłem w google.

Co do budowy - zapewne standardowo stabilizatorki LM78xx

tomekk_
13.12.2008, 20:23
jest to najprostszy symetryczny zasilacz stabilizowany, trafo o ile pamietam to tak jak pisze cudny90

na ukladach LM78xx, oprocz tego dodalem sobie wyjscie napiecia zmiennego, potrzebuje to do innej plytki :)

ja mam na wyjsciu akurat +/- 15 V do filtra SUB4

awdek
05.04.2009, 20:16
tom3kk,
Witam cię mam ogromną prosbe do ciebie mozesz w jakiś sposób rozrysować mi tę obudowe z wymiarami będe bardzo wdzieczny

tomekk_
05.04.2009, 20:55
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1113021.html

Post na dole, zaczyna sie od "Komora na głośnik o wymiarach 40 x 40 x 48 cm (szerokość x długość x wysokość)"

Tam napisalem w jakiej kolejnosci nachodza sie plyty i dokladnie jakie maja wymiary.
Jak cos to PM.

zoHa
01.05.2009, 03:00
"Zapraszam do komentowania, krytykowania "



Jestem naprawde pod wrażeniem czegoś takiego.



Slack to świetny system! :D

tomekk_
16.01.2010, 20:14
nowy mozg do mojego suba, jest on oczywiscie uniwersalny i moze byc w kazdym innym:
http://img264.imageshack.us/img264/5109/submdrvrdypic.th.jpg (http://img264.imageshack.us/i/submdrvrdypic.jpg/)

teraz:
http://img683.imageshack.us/img683/3937/subinside.th.jpg (http://img683.imageshack.us/i/subinside.jpg/)

a bylo:
http://img385.imageshack.us/img385/4162/45459545.th.jpg (http://img385.imageshack.us/i/45459545.jpg/)

Uklad realizuje w sobie:
- stand-by on/off (pilot RC5/switch)
- opoznione podlaczenie glosnika/glosnikow
- szybkie odlaczenie glosnika/glosnikow
- zabezpieczie przed skladowala stala (DC na wyjsciu)
- zabezpieczenie termiczne

Standardowo uklad sam sie uczy kodow pilota.
filmik: http://www.youtube.com/watch?v=_R6b0RsfH4I

Jesli ktos uwaza ze moze mu sie cos takiego przydac to tutaj sa wszystkie materialy potrzebne do budowy:
http://files.tomekk.org/subdriver_attiny2313/

Jest tam pare roznych wsadow.
Indywidualne przerobki, badz pomoc -> PM.

Nie ma sensu zakladac nowego tematu.
Standardowo po zlozeniu ukladu radze przeprowadzic serie testow.

/edit/
jak ktos znajdzie jakis blad, to prosze o PM
na filmiku sie walnalem z etykietami (3 komenda to 'both outputs', a 4 'output disabled') ;)

bibi717
08.05.2011, 20:21
Ja mam pytanie odnośnie nowego "mózgu"
Czy istnieje możliwość manualnego sterowania przekaźnikami jak w ver. 1
Czyli przełącznik hebelkowy na panelu do wybierana OUTPUT'u ?

tomekk_
08.05.2011, 21:14
na elce Ci odpisalem, nie musiales w dwoch miejsach naraz ;)

Jacek Zieliński
09.05.2011, 10:22
Czołem,

fajne to sterowanie. Zostały wolne porty i trochę miejsca na płytce, dorzuć parę linijek kodu w Bascomie i jeszcze jeden przekaźnik do soft startu trafa a już kupuję elementy...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

tomekk_
27.07.2012, 11:39
Hello,

Jako ze zmontowalem sobie kolumny stereo oraz wzmacniacz, ktore sa raczej "na czarno", postanowilem dopasowac tez moj subwoofer, ktory poczatkowo byl oklejony fornirem "topola".
Kolumny (http://diyaudio.pl/showthread.php/18751-Tonsil-GDN-15-40-5-Vifa-XT25TG-moja-aplikacja.)
Uniamp (http://diyaudio.pl/showthread.php/18147-Uniamp-moja-aplikacja.)

Zmienilem design obudowy, coby pasowalo do kolumn (fornir heban afrykanski).
Dodalem wlacznik z LED aby latwiej ocenic czy urzadzenie dziala, dodatkowo tylni panel pomalowalem matowym bezbarwnym, lakier dodal wiecej "czerni", gdyz spray nie ma tak wielkiej glebi koloru.
Uproscilem rowniez panel, zostawilem tylko to co uzywam.
Mysle ze wyszlo fajnie.

http://obrazki.elektroda.pl/9229692700_1343377756_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/9229692700_1343377756.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/9737719700_1343377757_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/9737719700_1343377757.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/2541141400_1343377758_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/2541141400_1343377758.jpg)

http://obrazki.elektroda.pl/4688183800_1343377759_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/4688183800_1343377759.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/9399161300_1343377760_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/9399161300_1343377760.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/2408187400_1343377762_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/2408187400_1343377762.jpg)
http://obrazki.elektroda.pl/1298122800_1343378201_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/1298122800_1343378201.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/5310687200_1343378203_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/5310687200_1343378203.jpg) http://obrazki.elektroda.pl/3525729400_1343378204_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.pl/3525729400_1343378204.jpg)

Te przejasnienia to efekt robienia fotek z lampa blyskowa, normalnie politurka lakieru strukturalnego, tak jak w przypadku kolumn - jest jednolita.
Zastosowany lakier jest opisany w projekcie moich kolumn.

Pozdrawiam