PDA

Zobacz pełną wersję : stand-by



tomekk_
02.07.2009, 19:31
hi ;)

Jakis czas temu napisalem, ze chce zrobic uklad stand-by. Ma to byc prosty i tani uklad.
Tak zeby kazdy mogl sobie to polutowac i zaprogramowac pod wybrany przycisk pilota RC5.

Tak jak pisalem, "modulek" jest bardzo prosty w budowie, zawiera w sobie elementy, ktore sa latwo dostepne w naszych sklepach, nie powinno byc z nimi problemu.


http://obrazki.diyaudio.pl/14607/788e69c507955706ac90622d33af8caa_1487624179.jpg

Na plytce stand-by sa dwa bezpieczniki. Jeden od zasilania trafa ukladu, drugi od obwodu przekaznika.
Przekaznik jest na 5V tak wiec nie bylo problemu z doborem napiec, nie musialem z niczym kombinowac poniewaz mikrokontroler tez jest na 5V.

Poczatkowo uklad ten byl na uC atmega8 lecz pozniej stwierdzilem ze instalowanie tak "sporego" uC nie ma sensu i w efekcie koncowym wybor padl na ATtiny13 (tani, latwo dostepny, jakies ~4,5zł)
Przekaznik sterowany jest poprzez tranzystor NPN ktorego bramka jest podpieta (rezystor 4,7K) pod nozke PB3 uC. Diody sygnalizujace podpiete sa pod nozki PB0 oraz PB2 (poprzez odpowiednio dobrane rezystory).
Odbiornik podczerwieni podpiety jest pod nozke PB1. Natomiast switch, ktory odpowiada za zmiane stanu przekaznika oraz za wejscie w tryb programowania jest podpiety pod PB4. Dodatkowo uC ma podciagniety pin resetu poprzez rezystor 4,7 do VCC, mogloby byc bez tego ale nie chcialem zostawic tzw. "wiszącego resetu".
Pin "switcha" podciagniety jest rezystorem podciagajacym (220R) do VCC, bez niego uklad troche wariuje (w ten sposob otrzymujemy solidna logiczna 1 na porcie uC). Zdaje sobie sprawe z tego ze mozna uzyc wewnetrznego rezystora podciagajacego, lecz on ma zbyt duza wartosc i nie sprawdza sie on do konca, tak jest o wiele solidniej i stabilniej. Standardowo, rownolegle do cewki przekaznika wpieta jest dioda zabezpieczajaca oraz dodatkowo maly kondensator. Zasilacz to latwo dostepne trafo TS2/16, mostek prostowniczy, stabilizator L7805 oraz kondensatory.


http://obrazki.diyaudio.pl/14607/70abdb6a16790c8bb0b13916132052de_1487624180.jpg

Tak jak pisalem. Z elementami nie bedzie problemu, sa one latwo dostepne.

Lista elementow:
TR1 - Trafo TS2/16
B1 - mostek prostowniczy, okrągły 1,5A
C1, - 1000uF/16V
C2 - 470uF/16V
C3 - 4,7uF/16V
C4, C5 - 100n
D1 - Dioda 1N400x
F1, F2 - gniazda bezpiecznika (na standardowy, szklany, rurkowy bezpiecznik)
T1 - BC546B
IC1 - L7805
IC2 - mikrokontroler Atmel ATtiny13 (dodatkowo podstawki DIL8, kupic sobie z 4 na zapas ;p)
PK1 - przekaźnik HONGFA JQC-3FF, napiecie cewki 5V, prąd styków 10A
R1 - 100R
R2, R3 - 4,7K
R4, R5 - u mnie ~300R (dobrać odpowiednio dla diody, napięcie przy nozce 5V, starać się aby prąd pobierany z jednej nozki uC nie przekraczał 20mA [producent niby podaje wiecej ale ja bym nie ryzykowal, dla wiekszosci ledow prad do 20mA jest wystarczajacy])
R6 - 220R
X1, X2, X3 - gniazdo ARK2 raster 5mm
X4, X5 - gniazdo ARK3 raster 5mm
Odbiornik podczerwieni TSOP1736 (GND, +5V, DATA odpowiednio zaznaczone na obrazku)

Switch moze byc dowolny typu "reset", ledy dobrac wedlug uznania (moze byc jeden led ze wspolna katoda, potem oczywiscie dobrac odp. rezystory).
Bezpiecznik dla trafa moze byc 1A szybki, dla ukladu przekaznika w sumie zalezy od jego obciazenia, na poczatek mozna dac sobie 1A.


http://obrazki.diyaudio.pl/14607/e03815ff04c5deb96c55c39359782db0_1487624182.jpg

Kosztow nie podaje, jak ktos chce to sobie sprawdzi. Mozna zamknac sie w 20zł :)
Aaa, przy programowaniu - fuse bity w konfiguracji domyślnej.

Zasada działania, filmik: http://www.youtube.com/watch?v=mcCQsEH4bak
paczka z plikiem .hex (wsadem) do uC, kod zrodlowy programu, plytka, spis elementow, schemat: http://files.tomekk.org

Pozdrawiam ;)
Mam nadzieje ze komus sie przyda, plytka prototypowa poszla juz do suba kolegi.

P.S
Mam nadzieje ze nic nie pominalem, jak cos to pytac/pisac.

drzejk0b
02.07.2009, 23:12
Świetna sprawa. Chyba wykorzystam ten układ do włączania światła w pokoju :) Czy mógłbyś zamieścić schemat?

otomsono
03.07.2009, 08:28
Świetny układ, napewno znajdzie zastosowanie w wielu konstrukcjach.

DO MODERATORÓW: Wg. mnie układ jest przedstawiony "od podszewki" i powinien znaleźć się w: "Układy elektroniczne/Sprawdzone w działaniu z kompletną dokumentacją !"

tomekk_
03.07.2009, 09:48
schemat jest dolaczony, tylko akurat cos imageshack nawalil :)

Taki dopisek. chodzi o pilot RC5, czyli np. philipsa (spora wiekszosc), sa oczywiscie tez innych firm.
Jesli ktos takowego nie posiada to sa one w cenie okolo ~4zł na allegro.

Jak po wejsciu w tryb programowania, po nacisnieciu przycisku na pilocie diody nie "mrygna" tzn. ze nie jest to pilot RC5 ;)

[ Dodano: 2009-07-03, 10:03 ]
Wymiary przekaźnika:



http://img89.imageshack.us/img89/999/przekaznik.th.jpg (http://img89.imageshack.us/my.php?image=przekaznik.jpg)

otomsono
10.07.2009, 14:39
Jako dodatkową informację dodam, że jeżeli ktoś nie będzie mógł dostać przekaźnika Hongfa JQC-3FF, to zamiennikiem jego jest Omron G5LE-1.

tomekk_
19.10.2009, 18:41
od teraz pliki sa dostepne pod, zawsze aktualne:
http://files.tomekk.org/standby_attiny13/

i beda tam zawsze, pytania na PW.

majlos.1990
08.01.2010, 00:46
Można prosić o wymiary PCB ?

tomekk_
02.02.2010, 10:20
wymiary sa w 'wymiary.txt'

Ci co zrobili stand-by na płytce w wersji 2

user tyka, zauważył bląd przy składaniu (wielkie dzięki)

chodzi o to iz robiąc drugą wersje płytki (druga wersja rozni sie od pierwszej tym ze przekaznik zostal odsuniety w bezpieczne miejsce oraz 'oblalem' układ masa),

okej, problem jest w tym ze oblewajac mase zapomnialem odznaczyc jeden pad i w zwiazku z tym w ukladzie powstaje spiecie co oczywiscie prowadzi do tego ze uklad nie dziala,

nie mam co sciemniac, jest to moj blad i wielkie sorry za to, tak wiec, jesli ktos zbudowal sobie standby w oparciu o wersje 2 plytki to jedyne co musi zrobic to rozciac mase w jednym miejscu i tyle, reszta jest bez zmian uklad dziala zankomicie
http://img7.imageshack.us/img7/5716/bladb.th.jpg (http://img7.imageshack.us/i/bladb.jpg/)

plytke w plikach juz poprawilem, http://files.tomekk.org/standby_attiny13/

pozdrawiam i dzieki za czujnosc!

scythe1123
04.02.2010, 11:25
fajnie by było jeszcze żeby sterowanie silniczkiem było (do volume)

kryss
10.11.2010, 22:44
Dzięki za projekt.
Pierwszy poskładany i działający, teraz jeszcze dwa i zamiast biegać w kółko po pokoju klik klik i światło się świeci wedle życzenia :)

jaromas
11.11.2010, 00:09
do światła szkoda tego, to bardziej do suba/wzmacniacza

do światła polecam ten projekt:

[smd] http://www.elektronika.ba/617/ir-light-dimmer-v1/
[przewlekane] http://www.ivica-novakovic.from.hr/Lightdimmer-eng.htm

wykonałem go w 2ch egzemplarzach [smd] i działa znakomicie, ma funkcje włączania i ściemniania światła

a ten włącznik zapewne tez sobie zrobie więc dzięki za podzielenie się dziełem :)

kryss
11.11.2010, 15:02
a czemu szkoda ? Nie jestem super ekspertem, dlatego pytam. Na pierwszy rzut oka widzę, że te które wrzuciłeś są mniejsze, ale czy to jedyny powód dla których są lepsze?

I jeszcze przy okazji mam bardzo amatorskie pytanie - czy ma znaczenie, że wyłączam tylko jedną żyłę z kabla doprowadzającego prąd ? Bo zaobserwowałem, że jak użyję tego włącznika do wyłączania lampki diodowej (przy telewizorze) to diody się delikatnie żarzą po wyłączeniu, powinienem więc odcinać obie? A może odwrotnie podłączyć?
włącznik tak czy tak się przyda, bo jestem w trakcie budowy wzmacniacza :)

z góry dziękuję za odpowiedz,
pozdrawiam początkujący majsterkowicz :)

jaromas
11.11.2010, 16:11
chodzi o to że ten uklad który pokazalem jest dedykowany do wlaczania, wylaczania, rozjaśniania i ściemniania żarówki i i tylko do tego sie nadaje (możliwe że jeszcze tylko silnik szczotkowy zadziała) układ jest mały, nie potrzebuje transformatora do pracy itd.

uklad zaprezentowany tutaj jest o tyle lepszy że sterujesz przekaźnikiem więc możesz podłączyć dowolne urządzenie

kryss
11.11.2010, 22:02
Rozumiem i dziękuję za odpowiedź, jednak u mnie akurat nie jest potrzebny rozjaśniacz - energooszczędne lub diodowe żarówki. Natomiast na pewno dużym plusem jest brak transformatora - oszczędność energii.

Pozdrawiam
kryss

csbiczek
31.01.2012, 19:05
Jest może tu osoba obeznana z tego typu projektami? Poza autorem oczywiście, mam problem z tym układem i dostaję już szewskiej pasji

zbyszek
31.01.2012, 19:29
Dokładnie sprawdż pcb,czy nie ma zwarć,zimnych lutów.Zrobilem kol.tom3kk dwa układy zdalnego sterowania,wszystko ok tak,ze wątpię aby wrzucił tu coś czego nie sprawdził i co by nie działało.Pozdr, , przyjemnych poszukiwań;)

csbiczek
31.01.2012, 19:37
Nie wątpię w to że układ działa. Bardziej nie wiem gdzie szukać problemu bo sytuacja wygląda tak:
switchem przełączając zapalają się na zmianę diody - ok
przy przytrzymaniu wchodzi w tryb programowania- ok
na pilota nie reaguje :/
no i nawet samym switchem jak przyciskam to przekaźnik nie działa

zbyszek
31.01.2012, 19:47
pilot na pewno działa w RC5

csbiczek
31.01.2012, 19:55
Pilota mam dokładnie tego:
http://allegro.pl/pilot-meike-rc-5-rc-1-canon-350d-400d-450d-500d-i2066916847.html
Bardziej mnie zastanawia brak reakcji przekaznika

LuSzTi
31.01.2012, 21:00
Tak mi się wydaje, że to że jest napisane na nim RC5 to raczej nazwa typu pilota nadana przez producenta (w tym przypadku przez firmę Canon) niż nazwa standardu, w którym działa ten pilot.
Najpierw musisz być pewny pilota, inaczej nic nie zdziałasz. Ja mam napisany programik na ATmegę w wyświetlaczem, gdzie pokazuje mi od razu czy pilot jest RC5 wyświetlając numer komendy.

csbiczek
31.01.2012, 21:11
Tak mi się wydaje, że to że jest napisane na nim RC5 to raczej nazwa typu pilota nadana przez producenta (w tym przypadku przez firmę Canon) niż nazwa standardu, w którym działa ten pilot.
Najpierw musisz być pewny pilota, inaczej nic nie zdziałasz. Ja mam napisany programik na ATmegę w wyświetlaczem, gdzie pokazuje mi od razu czy pilot jest RC5 wyświetlając numer komendy.

No właśnie się okazuje że z pilotem dałem ciała;) Muszę zamówić drugi...

csbiczek
03.02.2012, 10:23
No i znalazł się winowajca... Po raz kolejny potwierdza się fakt że należy sprawdzać elementy przed lutowaniem... Zamiast przekaźnika na 5v wrzucili mi na 12v:/

mati553
15.02.2013, 15:49
Witam

Złożyłem układ według schematu (zamiast trafa jest aku 12V i odbiornik TSOP31236)
Czy da sie jakoś wzmocnić siłe sygnału z uniwersalnego pilota? Układ chciałbym zastosować na sali gimnastycznej gdzie narazie zasięg jest 3m. Czy wogóle takie układ zda egzamin na dużej powierzchni otwartej?

Pozdrawiam

tomekk_
15.02.2013, 18:38
sa na rynku przedluzki do pilotow, tak wiec jakos sie da - pytanie do specjalistow czy da sie to stricte "lutownica" i jakas czescia wzmocnic

MariuszElektro
15.02.2013, 21:45
Spróbuj podciągnąć rezystorem 10K wyjście odbiornika podczerwieni do VCC (+5V).

mati553
15.02.2013, 22:54
Dziękuję za rady jutro to sprawdzę ;)

Woder
23.02.2015, 17:14
Witam,
Złożyłem ten ukladzik wszystko fajnie działa poza pilotem. Czy przyczyną może być zmiana odbiornika podczerwieni na TSOP2236(wziąłem pod uwagę inny pinout), czy może użyty pilot próbowałem Philipsa, lg, z karty creativa i jakiś od dekodera. Z góry dziękuję za pomoc.

Adzik94
23.02.2015, 18:35
Ja miałem tak że jak testowałem różne TSOPy to po zmianie na kolejny nie łapał pilota, trzeba było jeszcze raz programować.
U Ciebie winą może być zły pilot, Nie wszystkie piloty Philipsa się nadają (nie nadają w RC5) poszukaj pilota od starszego TV philipsa albo np. elemis czy tesla

Woder
23.02.2015, 19:28
Ok problem rozwiązany, jak polecił Adzik pokopalem głębiej w domowych pilotach i wygrzebalem jakiegoś staruszka poklejonego taśmą i ten oczywiście zadziałał. Dzięki

nik156
26.07.2015, 01:09
Odkopie trochę temacik, poszukuje podobnego układu na podobnej zasadzie. Czy przez ten okres czasu ktoś znalazł lub stworzył coś podobnego?

gavron04
26.07.2015, 09:05
Jest w trakcie :)

nik156
05.09.2015, 19:43
Czy ktoś z osób które złożyły to urządzenie ma dziwną przypadłość że nie zawsze przycisk na pilocie wyłączy przekaźnik? Tak jakby co 3-4 wysłanie kodu było odbierane. Może znajdzie się ktoś kto bawił się w zmianę lub przeróbkę kodu na C? I mógłby go udostępnić? Co do przycisku jest wszystko OK, działa prawidłowo. Ale pilot ma jakieś problemy. Słyszałem że podobno w bascom protokół odbierania ma jakieś oczekiwanie 10sec.

Rozwiązane.


miałem to samo, bo kompilowałem ten program w BASCOMIE 2.0.7.x - jeśli też masz bascoma w wersji "2" to potrzebujesz mieć wpisane :

"Config Rc5 = Pind.1 , Wait = 2000 "

W Bascomie "1" wystarczy :

"Config Rc5 = Pind.1 "

Oczywiście to cytat znaleziony w internecie. Ale działa tak jak trzeba.

//Modelatora proszę o scalenie postów w jeden. Dla potomnych.