PDA

Zobacz pełną wersję : [Elektronika] Pre gramofonowe



darekdz
19.07.2009, 09:52
Witam,
chciałem się pochwalić pierwszym sprzętem DIY w moim domu. Co prawda powstał przy ogromnym wsparciu kolegi elektronika ale jest to cudeńko brzmieniowe.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady doświadczonych Kolegów. Przydadzą się na przyszłość.

No wiec tak, historycznie sprawa wygląda następująco. Zakupiłem sobie gramofon Pro-Jecta 1 Xpression III i podłączyłem pod pre wbudowane w amplituner Denon 3806. Chciało mi się płakać z wyrzuconych pieniędzy, bo jakość była żałosna. Postanowiłem wiec zakupić pre dedykowane zewnętrzne. Ponieważ kosztami byłem ograniczony do 1000 zl odsłuchiwałem w domu Pro-Jecta Phono Box SE II, za 900 zl. Była ogromna poprawa a jakość dźwięku bardzo satysfakcjonująca. Już miałem go zakupić, gdy znalazłem na jednym z forum modyfikacje podwójnego pre MM i MC na bazie VSPS (Very Simple Pono Stage) i PHONOCLONE (wariacja DIY na temat Phonocube'a 47Labs). Autorem projektu jest Kolega Ahaja i wszelkie dane techniczne i schematy, które zostaną tu załączone są jego autorstwa i są ogólnodostępne w sieci na forum www.audiostereo.pl. Zakupiłem wiec kita w grupowym zamówieniu forumowym i zabraliśmy się z kolegą do składania.

Opis
VSPS - ma obsługiwać wkładki MM jak i MC High Output 1-9mV.
PHONOCLONE - przeznaczony jest tylko i wyłącznie dla wkładek MC Low Output 80-600uV.
Autor wariacji dodał do tych projektów:
VSPS:
- regulacja gain/wzmocnienia w 5 krokach
- regulacja RLoading w 9 krokach
PHONOCLONE:
- regulacja gain/wzmocnienia w 5 krokach

Elementy
- Wszystkie rezystory 0,6W - Beyschlag 1%; Yageo 1%. Raster 7,5mm.
- Kondensatory - w korekcji RIAA - Wima FKP2, raster 5mm. Pozostałe elektrolityczne.
- Zasilacz stabilizowany na LM317/337.
- Elementy aktywne to podwójne wzmacniacze operacyjne, których nie było w kit’cie. Ja zastosowałem AD8599 gdyż brzmiały najlepiej jak na moje ucho a porównywałem je z chwalonymi LME49860. Ponieważ układów AD nie dostałem w wersji podstawkowej musieliśmy zaadaptować do podstawki układy powierzchniowe – udało się.
- Trafo 20VA toroid wykonany na zamówienie z ekranami odprowadzającymi pojemności. Układ – rdzeń – ekran – 1 wtórne – ekran – 2 wtórne – ekran – pierwotne. Dodatkowo w celu eliminacji wibracji oraz doznań akustycznych wynikających z pracy, trafo zostało zainstalowane do kosza poprzez zalanie go plastyczną żywicą. Z tej samej żywicy odlana została podstawa oddzielająca trafo od kosza. W podstawie zalane są śruby mocujące trafo do kosza. Efekt – układ nie rezonuje a samo trafo jest niesłyszalne.
- Obudowa sprowadzona z Włoch
- Kosz instalacyjny wykonany z blachy ocynkowanej 2mm podstawa i 1mm boki.
- Dodatkowy układ zasilający i stabilizujący prace diody „power” z małym trafem zasilającym tylko diodę tak, aby nie zmieniać wydajności żadnego z kanałów zasilacza właściwego. Dodatkowo zastosowany został potencjometr służący jako Dimmer diody „power”. Widoczny nad zaciskiem GND.
- RCA Neutrica
- Drobne elementy jak wtyki, gniazda, śrubki itp.
- Dodatkowe przelotowe gniazdo wyjściowe 230V załączane włącznikiem pre w celu zasilenia zasilacza wtyczkowego do gramofonu – pro ekologicznie ;)

Koszta
- Kit – płytki x3 oraz podzespoły bez opow i bez trafo – 350 zł
- Opy AD8599 – 3 szt. – 60 zł
- Trafo – 90 zł
- Obudowa – 350 zł
- Kosz montażowy – 30 zł
- Pozostałe drobne materiały ok. – 200 zł

Koszt łączny – poniżej 1100 zł – rozłożone na 2 miesiące ;)

Efekt
Po zakończeniu projektu dokonałem natychmiastowej zmiany wkładki z Sumiko Pearl na Goldringa 1042. Pre gra niesamowicie precyzyjnie i klarownie z bardzo duza dynamika. Dół nie jest przytłaczający jak to było na pre z Denona, ładna średnica oraz góra, która nie meczy a jest czysta i ładnie rozdzielona. Brak brumów i szumów od pierwszego uruchomienia. Koledzy mający doświadczenie w odsłuchach pre porównują go do klocków na poziomie 2500 zł. Przestałem kupować CD gdyż w bezpośrednim porównaniu LP bije je na głowę nawet, gdy za pre stereo i końcówki mocy robi Denon 3806.

Teraz czeka mnie dobre pre stereo no i końcówki. Udało mi się zakupić IcePowery 500ASP. Czy ktoś z Was miał z nimi, doczynienia? Czy można je upakować do jednej obudowy czy tez lepiej rozdzielić na monobloki? Jak już do mnie dotrą będę zdawał relacje z budowy.

Proszę o wszelkie komentarze.
Pozdrawiam

http://srv98.odsiebie.com/MTI0Nzk5MTc5NA==/MTI0Nzk5MjI4MTQwLmpwZw==/1236361_1.jpg
http://srv77.odsiebie.com/MTI0Nzk5MTg3MA==/MTI0Nzk5MTA2OTI0LmpwZw==/1236361_2.jpg
http://srv101.odsiebie.com/MTI0Nzk5MTkyNA==/MTI0Nzk4ODMwODMyLmpwZw==/1236361_3.jpg
http://srv105.odsiebie.com/MTI0Nzk5MTk3OA==/MTI0Nzk5MjQ2OTM4LmpwZw==/1238986_1.jpg
http://srv98.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjAzMQ==/MTI0Nzk5MjUxNTY2LmpwZw==/1238986_2.jpg
http://srv105.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjgxMg==/MTI0Nzk5MzMxMDYuanBn/1238986_3.jpg
http://srv108.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjEyNA==/MTI0Nzk4ODkxNDk5LmpwZw==/DSC03090m.jpg
http://srv100.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjM4MQ==/MTI0Nzk5MTQzMjQ3LmpwZw==/DSC03091m.jpg
http://srv101.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjQzNg==/MTI0Nzk4ODgyMjMwLmpwZw==/DSC03093m.jpg
http://srv77.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjQ5Mg==/MTI0Nzk5MTY4NzkyLmpwZw==/DSC03094m.jpg
http://srv101.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjU0Nw==/MTI0Nzk4ODkyNzcxLmpwZw==/DSC03095m.jpg
http://srv103.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjU5NQ==/MTI0Nzk5MTgwNzQ1LmpwZw==/DSC03096m.jpg
http://srv110.odsiebie.com/MTI0Nzk5MjY2NA==/MTI0Nzk5MzE3Mzc4LmpwZw==/DSC03097m.jpg

El_liero
26.07.2009, 13:39
No ładnie ładnie, wykonanie staranne, wnętrze uporządkowane. Gratuluje.


Dlaczego wybrałeś ten układ ? Polecil ci go ktoś czy zobaczyles po prostu na audiostereo?

darekdz
27.07.2009, 19:21
Dziekuje.

Czytalem pozytywne opinie i porownujac koszta postanowilem zaryzykowac. Widzialem plytke z pre za 3 tys. Nie kosztowala wiecej niz 200-300 zl. Uznalem wiec, ze pre ProJecta za 900 zl wart jest pare zlotych a gral juz dosc przyzwoicie. To co wyszlo przeszlo najsmielsze oczekiwania nawet juz w wersji beta czyli na kawalku sklejki z prowizorka masy itp.

Najlepsza zabawa jest z opami... roznice sa niesamowite. Dalem sie namowic koledze z pracy, bardzo doswiadczonemu elektronikowi na zakup ukladu AD. Jak widac na fotkach trzeba go bylo adaptowac do podstawki ale faktycznie powala barwa i dynamika. Polecam ten uklad wszystkim szukajacym czystego, przestrzennego i dynamicznego dzwieku bez najmniejszych szumow.

bsw
06.08.2009, 14:52
Fotki zjadło... czy można je jescze gdzieś zobaczyć ?

Przymierzam się do wbudowania VSPS w preamp No3 nad którym pracuję.

Op-ampy mam z sampli od AD, ale na pokładzie będę miał tylko +-12V
A Ty jakim napięciem je zasilasz ?

darekdz
09.08.2009, 10:07
Ja widze fotki. Wstawiaja sie normalnie. Moze sprobuj z innej przegladarki?

zgodnie z datasheet ten AD ma +/- 15V. Ile mam dokladnie musialbym zmierzyc ale zapewne wlasnie tyle. Moze warto dolozyc drugie trafo?

pzdr

[ Dodano: 2009-08-11, 09:16 ]
Jako uzupelnienie finalna wersja juz z opisami.

http://srv103.odsiebie.com/MTI0OTk3NDc1OA==/MTI0OTk3MTg4NjIuanBn/DSC03225m.jpg

Pawel S.
14.08.2009, 04:35
niby szczegol ale jak odmienil caly panel :D
no ale nie EARTH tylko GROUND :???:

darekdz
14.08.2009, 07:42
niby szczegol ale jak odmienil caly panel :D
no ale nie EARTH tylko GROUND :???:

ten szczegol niezle kosztowal :)
masz racje ale juz po ptakach... wystarczylo GND... na szczescie to tyl ;)
poprawie sie :oops:

na swa obrone przytocze jedno z tlumaczen EARTH slownika:

5. techn, uziemienie

oraz wszystkie dla GROUND:

1. ziemia, grunt
2. teren
3. tło
4. grounds teren wokół budynku, park, ogród
5. grounds podstawy
6. grounds fusy

pozdrawiam

kombo
14.08.2009, 13:01
To ile taka "zabawa" kosztuje i co to jest? sitodruk?

darekdz
14.08.2009, 16:48
To ile taka "zabawa" kosztuje i co to jest? sitodruk?

mial byc sitodruk ale z uwagi na mniejsza trwalosc wykonalem to grawerka laserowa.
w w-wie kosztuje to 60zl za godzine pracy lasera. zaplacilem 80 zl za 3 "przejazdy". aby bylo super biale z idelanie wybrana anoda do czystego alu potrzeba drugie tyle. z uwagi na koszt pozostalem na tym etapie. miejscami jest szarawe ale nie wyglada zle. kontrast do reszty jest i to najwazniejsze.