PDA

Zobacz pełną wersję : [Elektronika] wzmacniacz wg. Radziora (LM3886)



radzior3
24.11.2009, 10:32
Witam

Jako że to mój pierwszy post, to pozwolę sobie ładnie przywitać się z Szanownym Gronem :)
i zaprezentować wzmacniacz (LM3886 + preamp LM1036, który sobie wystrugałem jakieś osiem lat temu i który po dziś dzień karmi (wraz z monitorami na Visatonie W200SC i Beymie T2010) moje uszy.
Po tych kilku ładnych latach powróciły zainteresowania z młodości i powoli zaczynam siekierkę ostrzyć na nowe kolumny, które nieomieszkam na naszym zacnym forum zaprezentować kiedy przybiorą materialną postać. Póki co kilka zdjęć starego, poczciwego LM’a :)

http://images38.fotosik.pl/227/58094dd3131aff6fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58094dd3131aff6f.html)
http://images45.fotosik.pl/231/78a638d31c45f2acm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/78a638d31c45f2ac.html)
http://images38.fotosik.pl/227/8f1659183a8f8323m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f1659183a8f8323.html)
http://images38.fotosik.pl/227/1fd7b8d997e04201m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1fd7b8d997e04201.html)
http://images45.fotosik.pl/231/24ffa991bba1987fm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/24ffa991bba1987f.html)

Pogromca mitow
24.11.2009, 14:09
Grasz na saksie? Zazdroszcze. Moze jeszcze kiedys na starosc sie skusze na dymanie w rure...
A wzmak calkiem fajny, estetycznie to wyszlo, choc wolalbym bez preampa :)

n_omyzs
24.11.2009, 14:32
Dobrze wykonany wzmaczek, szkoda ze niskiej jakosci materialy wykonczenia (pokretla, gniazda).

csbiczek
24.11.2009, 14:35
Wzmacniacz bardzo fajny, z daleka wygląda jak jakiś firmowy wzmak:) Mam nadzieję że jeszcze wrzucisz jakiś opis odnośnie kolumn bo też wyglądają fajnie :wink:

radzior3
24.11.2009, 17:00
Grasz na saksie?

E... tak sobie pitole przy niedzieli i rzemiosło kaleczę ;), no i czasem jak ciocia Maryla z wujkiem Bogdanem (akordeon) przyjdą to sobie przy grilu i harnasiu razem posmęcimy :razz:

No ale wracając do wzmaka :

Trudno mi teraz mówić o kosztach, dawno było i nie pamiętam poza tym inflacja...
Jak widać końcówka z kitu AVT i przedwzmacniacz także . Płytkę zasilacza trawiłem sam.
Podstawa , płyty przednia i tylna wykonana ze sklejki. Na froncie płaskownik alu .
Co do elektroniki – zauważyłem że poziom sygnału z CD (Technics SL-PG490) przy złożonych przebiegach harmonicznych jest zbyt wysoki i przesterowuje LM’a 1036. Pojawiały się niewielkie ale słyszalne zniekształcenia, gdy zmniejszałem poziom o 4 - 6dB w CD zniekształceń nie było słychać. Dlatego na wejściu zastosowałem dzielnik napięcia na PR.
Mam wrażenie iż przedwmacniacz na LM1036 ledwo wysterowuje końcówkę LM3886, tym bardziej przy obniżeniu poziomu sygnału z CD. I tutaj z pomocą przyszedł mądrzejszy ode mnie kolega, który poczęstował mnie schematem prostego układu na jednym BC 413 podnoszącym nieco sygnał z przedwzmaka. Płytkę sobie sam wytrawiłem. Mimo że LM3886 posiada skuteczny układ opóźnionego załaczania głośników zastosowałem układ na przekaźnikach , tak dla wewnętrznego spokoju ducha ;P
Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to znajomy przez którego ręce przeszedł nie jeden wzmak i kolumny był pod wrażeniem tonów wysokich, stwierdził że żaden z tych które miał nie osiągnąłby bez equalizera takiej góry. Słabą stroną są natomiast tony niskie, regulacja moim zdaniem leży nieco za wysoko i bas jest trochę dudniący. Gdyby tak 10Hz niżej byłoby cacy.
Mierzyłem kiedyś nawet charakterystykę przenoszenia LM’a 3886 i w porównaniu z końcówką na dyskretnych BD249/250 ( stosowane były w combo LDM’a) LM wypadł słabiej jeśli chodzi o dół. No ale z moimi monitorkami na Visatonach ( fs=30Hz) na brak dołu nie narzekam. Potrafią zejść niziutko.

A ostatnio jak wieczorem grzecznie się do łóżeczka kładę i myślę o rzeczach przyjemnych to potem UniAmp mi się śni :cool:

wagnerosss
26.11.2009, 23:52
Ja mam tylko jedno pytanie. Czemu na froncie masz do wyboru 3 wejścia jak na tyle są tylko dwa? Ogólnie fajna obudowa. Sam robiłeś czy dawce do niej miałeś?
Na offtopie: jakiej marki sax? Też brzdąkam na alcie tu i trochę dalej od domu xD

yxzabc
27.11.2009, 09:24
E... tak sobie pitole przy niedzieli i rzemiosło kaleczę , no i czasem jak ciocia Maryla z wujkiem Bogdanem (akordeon) przyjdą to sobie przy grilu i harnasiu razem posmęcimy

hmmm :wink: skąd ja to znam :razz: tez gram na saksofonie :mrgreen:

a wzmak, bardzo ładny, wyglada jak firmowy :wink:
gratuluje

radzior3
27.11.2009, 11:10
Te dwa gniazda to dlatego, że podwójne były u mnie na prowincji a szybko chciałem złożyć do kupy, ponadto stwierdziłem że trzy mi nie będą potrzebne. Mam podłączone CD i tuner :razz:
Obudowę sam strugałem i blachę giąłem.
A saksik to Stagg - made in China ( ważne że w miarę stroi), za to ustnik mam metalowy Yanagisawe. Brzmi to jak cholera :grin:

tomq88
27.11.2009, 11:50
Podstawa , płyty przednia i tylna wykonana ze sklejki. Na froncie płaskownik alu .
A jednak można :D Duzo ludzi na sile pcha sie w metalowe obudowy, ktore w wykoaniu niektorych sa -delikanie mowiac- srednio estetyczne. A jak widac sklejka w roli boxu tez sie niezle sprawuje. tez mysle o takiej obudowie, tylko z MDFu i lakierowanej na fortepianowa czern. Wczoraj odpalilem mna probe swojeog LM i bylem pozytywnie zaskoczony.

Ogolenie - estetyka pierwsza klasa, jak patrze na fornt, to jakbym firmowa konstrukcje widzial. Co do jakości dzwieku, sam fakt ze wzmacniacz tyle ci służy jest chyba wymowny. Na Uni tez mam ochote, ale nei chcialem od razu sie rzucac na gleboka wode.

Co do basu, to niektorzy pisza ze zwiekszenie wielkosci kondensatora wejściowego pozytywnie wplywa na bas, ale nie chce siac tutaj jakiś herezj.

radzior3
27.11.2009, 13:59
Co do basu, to niektorzy pisza ze zwiekszenie wielkosci kondensatora wejściowego pozytywnie wplywa na bas, ale nie chce siac tutaj jakiś herezj.

Według mojej skromnej wiedzy w istocie tak jest, ale wtedy podobno pogorszyłaby się szybkosc narastania napięcia na wyjściu, dlatego nie kombinowałem.

P.S. Jak będę robił UniAmpa to front też zrobię z MDF'u i wyprofiluję krawędzie , wykończę na czarny mat, a w środek też płaskownik alu, lecz surowy- srebrzysty mat. Widzę to :cool: :grin:

pegelmesser
27.11.2009, 16:47
Według mojej skromnej wiedzy w istocie tak jest, ale wtedy podobno pogorszyłaby się szybkosc narastania napięcia na wyjściu, dlatego nie kombinowałem.

O to dopiero nowość. Zmiana kondenstaora z 2,2u na 4,7u nie daje nic oprocz tego ze pasmo zmieni sie np z 6Hz na 3Hz czyli nic.

maxdila
27.11.2009, 16:57
Według mojej skromnej wiedzy w istocie tak jest, ale wtedy podobno pogorszyłaby się szybkosc narastania napięcia na wyjściu, dlatego nie kombinowałem.

O to dopiero nowość. Zmiana kondenstaora z 2,2u na 4,7u nie daje nic oprocz tego ze pasmo zmieni sie np z 6Hz na 3Hz czyli nic.

Ale może zmienić jeśli np. z 100nF zmienimy na 1 lub 2,2uF.

tomq88
27.11.2009, 18:33
radzior3, Mógłbyś podać wymiary wzmacniacza?

pegelmesser
27.11.2009, 22:28
Ale może zmienić jeśli np. z 100nF zmienimy na 1 lub 2,2uF.

A jak dla 100n pasmo jest od 5Hz to co da zmiana na 2,2u? Zmiane na 0,22Hz. I co z tego.

radzior3
27.11.2009, 23:10
radzior3, Mógłbyś podać wymiary wzmacniacza?

Wymiary wzmaka robilem pod moduły Technicsa
Szer. 43cm, wys. 9cm, głęb. 28cm

tomq88
28.11.2009, 20:51
pegelmesser, A może w drugą stronę - wymiana kondensatora na wejściu na mniejszy da pozytywny efekt?

(u mnie teraz siedza 2,2uF)
(mam nadzieje, że autor nie obrazi się za te dyskusje w jego temacie)
(radzior3, - należysz do KRGSu?)

radzior3
29.11.2009, 07:44
(mam nadzieje, że autor nie obrazi się za te dyskusje w jego temacie)

Oczywiście, że nie. Po to założyłem temat, by ewentualnie dzielić się własnymi spostrzeżeniami i uwagami

Nieźle, nie sądziłem że Kielecko-Radomska Grupa Strzelecka jest kojarzona na tym forum :cool: :smile:
Tak należę do niej

tomq88
29.11.2009, 09:33
Sorry za offtop, ale zapewne Czerwona Góra nie jest Ci obca? Jaki masz sprzęt?

radzior3
29.11.2009, 09:54
Sorry za offtop, ale zapewne Czerwona Góra nie jest Ci obca? Jaki masz sprzęt?

No ba...wczoraj tam mini zawody mieliśmy :smile:
Mam HW95 z osadą włanej roboty z orzecha amerykańskiego

tomq88
01.12.2009, 17:56
radzior3, Selektor wejsc masz w preampie, czy to jakis zewnetrzny uklad?
Jakie bezpieczniki zastosowales?

radzior3
01.12.2009, 18:35
Ten selektor to bardzo archaiczny jest, bo to przełącznik na isostatach sprzężonych mechanicznie.
Co do bezpieczników to nie chce teraz koloryzować , ale z tego co pamiętam to 3,5A