PDA

Zobacz pełną wersję : [Inne] Przewód zasilający dla "audiofila" ;)



TatoTurbo
09.01.2010, 00:49
Opis:
Sieciówka do np. wzmacniacza.

Kabel:
- 5 żyłowy
- średnica zew. 18mm
- Castorama - 45zł / 2m

Wtyczki:
- Oyaide
- allegro 149zł / 2szt. ( użytkownik allegro GoRaLLo )

Oplot:
- ViaBlue 28zł / 2m.

Na oplot trzeba brać poprawkę, ponieważ rozciągając się do średnicy przewodu skraca swoją długość. Na stronie producenta podane są tabelki.
Izolację przewodu warto trochę oskrobać ostrym nożem bo razem z oplotem nie mieszczą się do wtyczki.
Tego typu kabel jest o wiele mniej elastyczny. Mi udało się go zagiąć o 90o w dół na odległości 15cm. wzmacniacz / ściana.

Brzmienie
Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah

http://img200.imageshack.us/img200/1230/1kabel.jpg

http://img697.imageshack.us/img697/5518/2kabel.jpg

http://img132.imageshack.us/img132/750/3kabel.jpg

http://img264.imageshack.us/img264/470/4kabel.jpg

dabyl
09.01.2010, 01:58
heh, wzór jak na żmiji ;)
Nie no, kabelek wygląda całkiem fajnie, trochę drogo ale efekt wizualny mi odpowiada... szkoda tylko, że biegnie pomiędzy wzmakiem a ścianą bo to raczej mało wyeksponowane miejsce :razz:

Pozdrawiam

Tasior
09.01.2010, 03:04
Brzmienie
Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah

:shock: co za szczescie ze to zart...



Taki przewód wyglada Pro i napewno cieszy oko choc cena takich wtyczek... cóz, spora kwota.

mihas66
09.01.2010, 10:30
Bez obrazy ale chyba masz za dużo kasy żeby robić kabel 2m za ponad 200zł... Po jaką cholerę ci kabel 5 żyłowy zasilasz tym końcówkę 3kw czy co? znając polską rzeczywistość to pewnie nie masz normalnego uziemienia w domu jak połowa polaków ze mną... Jedyne pytanie jakie ci zadam to do czego to podłączasz? Wg mnie najlepszym kablem zasilającym pod względem estetycznym i cenowym jest kabel zasilający od kompa ładnie zarobiony z dwóch stron i często w śmieciach można znaleźć :mrgreen:

SoundStarStudio
09.01.2010, 10:43
TatoTurbo, No klasa,efekt wizualny poprostu piękny,jak by to powiedizał Jerzy Sthur '...no prosze,no ładne cacko...". Jeszcze raz pogratulować dobraj roboty :)

Takie pytanie,to przewód oponowy 5 razy 2,5mm2 ???


Co do kwoty którą kolega wyżej wydał, to każdy kupuje i żyje na ile go stać,więc kolegomihas66, zachowaj takie słowa dla siebie bo są poprostu nie namiejscu,i przypuszczam że są przejawem zazdrości.

Pawel S.
09.01.2010, 12:20
a ja mam pytanie o oplot - jak z utrzymaniem czystosci?
bo widze ze jest plastik z jakas tkanina...
jak ja kupilem oplot taki bardziej z tkaniny to strasznie sie kurzy i nie da sie tego wyczyscic :???:

TatoTurbo
09.01.2010, 14:18
Bez obrazy ale chyba masz za dużo kasy żeby robić kabel 2m za ponad 200zł... Po jaką cholerę ci kabel 5 żyłowy zasilasz tym końcówkę 3kw czy co? znając polską rzeczywistość to pewnie nie masz normalnego uziemienia w domu jak połowa polaków ze mną... Jedyne pytanie jakie ci zadam to do czego to podłączasz? Wg mnie najlepszym kablem zasilającym pod względem estetycznym i cenowym jest kabel zasilający od kompa ładnie zarobiony z dwóch stron i często w śmieciach można znaleźć :mrgreen:

Po pierwsze to bardzo nie elegancko zaglądać komuś do portfela i jeżeli rodzice tego Ci nie powiedzieli to ja Ci to powiem: G**** Cię to obchodzi na co i ile wydaję pieniędzy.?! Ani Ty ani twoja rodzina nie musiała na to pracować. Bez urazy. Po drugie ja nie grzebie w śmieciach.


a ja mam pytanie o oplot - jak z utrzymaniem czystosci?
bo widze ze jest plastik z jakas tkanina...
jak ja kupilem oplot taki bardziej z tkaniny to strasznie sie kurzy i nie da sie tego wyczyscic :???:

Ciężko mi powiedzieć bo mam go raptem kilka dni. Ale podejrzewam, że tak właśnie będzie jak piszesz. I jeszcze do tego jest jasny :)

ploter
09.01.2010, 14:41
Takie pytanie,to przewód oponowy 5 razy 2,5mm2 ???

Wygląda na to że tak :) i wnioskuję ze na fazę i zero 2 X 2.5 a na uziemienie 1 X 2.5 :> to lepiej jak do betoniarki :P

bawolek
09.01.2010, 14:45
estetycznie wygląda piorunująco :)
dobrze by było żeby szafka jakoś umożliwiała zerknięcie na ten kabelek bo jak jest gdzieś za szafą to trochę nie fajnie :/

ma ktoś może namiary na podobne wtyczki ale za trochę mniejszą cenę ? ...ta mnie odstrasza, a mi chodzi głównie o efekt wizualny :D

KAPRINT
09.01.2010, 16:35
Porządny, estetyczny kabelek. Nie próbowałeś porównywać jego "brzmienia" ze starym? Choćby z ciekawości. Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce. :!:

toma085
09.01.2010, 17:24
Brzmienie
Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah uffTatoTurbo, już myślałem że rozpętałeś 3 wojnę światową na naszym forum.

Nie no kabelek kapitalny wygląd iście audio..... ale kasa no no spora spróbuję zrobić coś w ten deseń za 1/3 ceny do mojej lampy zobaczymy jaki będzie efekt?


Nie próbowałeś porównywać jego "brzmienia" ze starym? Choćby z ciekawości. Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce. :!:ale widzę że bez zamieszek się nie obejdzie :lol:

ploter
09.01.2010, 17:34
Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce.

Co z tego jak w gniazdku siedzi 2 x 2.5mm drut na fazę i zero nawet czasem bez uziemnienia bo kamienice sprzed 50 lat.

Z wyglądu swietne :) może i ja taki sobie zrobie :P

n_omyzs
09.01.2010, 17:36
No cuz autor tematu ma dystans do audiobzdur, ale niektorzy lubia sie osmieszac :)

ploter
09.01.2010, 18:09
Ja sobie robię kable do kolumn 2 X 2.5 na kablu KLOTZA w oplocie tylko po to zeby ładnie wyglądały :D ale to niebawem :)

tomeus
09.01.2010, 18:34
Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah

Myślałem że spadne z krzesła jak zacząłem czytać :D Żart trafiony ;)

Proponuje go sprzedać na allegro za 1000 zł, "TOTALNY HI-END, NAJWYŻSZA JAKOŚĆ, PIĘKNE BRZMIENIE" :)

KAPRINT
09.01.2010, 18:49
No cuz autor tematu ma dystans do audiobzdur, ale niektorzy lubia sie osmieszac Sam nie mam audiofilskiej sieciówki i nie będę inwestował w nawet dla jej wyglądu.
To tylko niewinna prowokacja. :wink:

Pawel S.
09.01.2010, 18:49
Co z tego jak w gniazdku siedzi 2 x 2.5mm drut na fazę i zero nawet czasem bez uziemnienia bo kamienice sprzed 50 lat. 2,5mm w scianie to luksus!
ja mieszkam w duzo nowszym budynku i w niektorych miejscach nadal jest instlacja ALUMINIOWA! fajne byly fajerwerki jak mi stopilo izolacje bo rodzice kupili kuchenke elektryczna :mrgreen:

no a z uziemieniem to niestety prawda - w 90% budynkow jej poprostu brak :???:


Ja sobie robię kable do kolumn 2 X 2.5 na kablu KLOTZA w oplocie tylko po to zeby ładnie wyglądały ale to niebawem ja juz dawno mialem zmiar tak zrobic... ale jak zobaczylem co sie dzieje z tym oplotem to zrezygnowalem :???:
latwiej przetrzec gume mokra szmata niz ten oplot wyczyscic :P

Chilihead
09.01.2010, 19:03
ja juz dawno mialem zmiar tak zrobic... ale jak zobaczylem co sie dzieje z tym oplotem to zrezygnowalem :???:
latwiej przetrzec gume mokra szmata niz ten oplot wyczyscic :P

Te nylonowe/poliestrowe też tak mają, czy tylko bawełniane?

Pawel S.
09.01.2010, 20:07
http://www.allegro.pl/item877210297_oplot_sageo_tsuka_ito_katana_dowolna _dlugosc.html mam cos takiego czyli faktycznie bawelna
lepiej kupic cos takiego http://www.allegro.pl/item878064164_plecionka_oplot_peszel_na_kabel_do_1 0_20mm2_8mm.html bo to czysty plastik ;)

ploter
09.01.2010, 20:12
Bawełna brudzi się jak zwykłe ubranie a oplot poliestrowy można czyścić mokrą szmatką a jak bardzo upaćkany to szczorką do ubrań :)

joy_pl
09.01.2010, 20:47
Ładnie wygląda :] i chyba jest to jedyna (dodatkowa) funkcja/właściwość takiego kabelka...
Ostatnio byłem zmuszony zrobić coś podobnego :P z tym, że bardziej funkcjonalnego, a koszta mniejsze bo 0 zł.
http://obrazki.elektroda.net/30_1263066256_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/30_1263066256.jpg) http://obrazki.elektroda.net/33_1263066256_thumb.jpg (http://obrazki.elektroda.net/33_1263066256.jpg)

TatoTurbo
10.01.2010, 02:33
Ładnie wygląda :]
I tylko takiej funkcji oczekiwałem ! :)
Btw jeżeli chodzi o twój przewód to chyba jest na drucie a nie na plecionce więc na pewno ma inne brzmienie ...na pewno gorsze niż mój ;) haha

Jeżeli chodzi o pytanie czy jest różnica to mogę śmiało napisać, że nie usłyszałem żadnej a poprzedni kabel miałem typowo supermarketowy z wypadającą wtyczką.

Ta sieciówka miała mieć wygląd i cel został osiągnięty :)

takero
10.01.2010, 10:56
Po prostu na pewnym poziomie sprzętu nie wypada wręcz mieć kabla zasilającego od starego kompa ;P
Dopełnienie dobrze brzmiącego audio to biżuteria taka jak ta.

marian
10.01.2010, 11:29
Osobiście nie porównywałem kabli sieciowych ale Ja też uważam że nie ma różnicy między takimi kablami a zwykłymi,np. tymi komputerowymi. Jak już zdążyliśmy zauważyć audiofilizm to już nie tylko hobby a biznes,bo przecież istnieją kable sieciowe za grubą kasę a sprzedawcy wymyślają takie opisy że szczęka opada.

Kilka dni temu rozmawiałem z kolegą który był na odsłuchu właśnie kabli sieciowych...po tych odsłuchach zaczął wierzyć w magiczne kabelki. Jak mi opowiadał,że kabel sieciowy za 2000zł miał więcej "basu" od kabla za 1000zł który w przeciwieństwie do tego za 2000 miał więcej góry i lepszą selektywność to nie wiedziałem co powiedzieć :lol:

A kabelek ładny,tylko wtyczki drogie...pewnie dlatego że bolce są pokryte złotem który to poszerza scenę :grin: Co do samego przewodu to przepłaciłeś,u nas w Castoramie taki kabel kosztuje mniej niż 15zł z tego co pamiętam.

dabyl
10.01.2010, 12:39
A właśnie TatoTurbo, co konkretnie ten kabel zasila? Pchwal się ;)

Pawel S.
10.01.2010, 16:18
bylem dzisiaj w castoramie i przy okazji zajzalem tam na dzial wtyczek...
byly bardzo fajne i solidne wtyczki sieciowe. wygladaly nawet bardziej audiofilsko niz te tutaj - cena 12zl
teraz tylo poszukac w podobnej cenie wtyczki do wzmacniacza i mozna robic takie kable troche taniej ;)

tomekk_
10.01.2010, 16:42
faktycznie fajna ozdoba do wzmacniacza, zrobie sobie chyba podobny do mojego uniego, lecz wtyczki to chyba tansze znajde ;]

ploter
10.01.2010, 16:59
Gorzej jak do ampli wchodzi kabel odrazu trzabybyło wtyczke montować :)mi tam wystarczy to co mam :D

zbyszek
10.01.2010, 18:38
Tak,przewód wyglada ładnie i to raczej wszystko co o nim mozna napisac.

paldo
10.01.2010, 20:21
O jeżu, co tu się stało na tym forum że nagle kable sieciowe zaczeliścuie promować :mrgreen: :mrgreen:

Żart ;)

A tak poważnie to trochę bez sensu, szczególnie ze cena samych wtyczek to trochę hardcore. Rozumiem - ma ładnie wyglądać (na szczęście nikt tu nie wierzy w jego uzdrawiającą moc) ale co z tego skoro i tak go w ogóle nie widać?? :roll: Zresztą ładnie wyglądający kabel można zrobic pewnie taniej.

Nie to żebym krytykował, ok jak ktoś sobie tak chciał to sobie zrobił, ale już wolał bym parę stówek chociażby na płyty wydać, raczej większy był by pożytek ;)

A co do samego wyglądu to wcale mi sie jakoś bardzo te wtyczki nie podobają, raczej średnie - pewno rzecz gustu. Za to cały kabelek prezentuje się bardzo fajnie, spoko oplot. Nie pogardził bym ;)

Zbig
10.01.2010, 20:27
Efekt b. mnie zaskoczył

Mnie też :mrgreen:
Przy okazji wsadziłeś że tak powiem kabel w mrowisko, gratuluję... pomysłu!
Kiedyś moja znajoma uszyła... ubranko na myszkę komputerową. Też bym coś takiego zmajstrował, tylko wyobraźni mi nie dostaje... ;)

TatoTurbo
10.01.2010, 21:15
byly bardzo fajne i solidne wtyczki sieciowe.
Pawle pewnie, że można nawet nie ruszając się z domu:
KLIK (http://www.allegro.pl/item872204768_bals_wtyk_do_kabla_sieciowego_niebie ski.html)
KLIK (http://www.allegro.pl/item872206116_schurter_wtyk_iec_kabla_sieciowego_w arszawa.html)
Tylko, że ten wtyk IEC dalej wygląda jak komputerowy :)


lecz wtyczki to chyba tansze znajde
Poszukaj na Ebay'u ..ja znalazłem bardzo podobne do tych... jednak cena po przeliczeniu z $ i opłacenia kosztów przesyłki oraz ew. podatku mijały się z sensem.


Zresztą ładnie wyglądający kabel można zrobić pewnie taniej.
Bardzo proszę... jak masz pomysły to wal w tym wątku: KLIK (http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17634)

takero
10.01.2010, 21:23
Widzę że jedna z moich szorowarek zaopatrzona jest w audiofilską wtyczkę:D

[ Dodano: 2010-01-10, 21:30 ]
Panowie - jak słusznie uwagę zwrócił mi Tato - temat ogólny kabli zasilających, ich konstruowania etc proszę kontynuować tu:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17634&postdays=0&postorder=asc&start=25

Tutaj piszemy tylko o konstrukcji :P

Bo z tego co widać zaraz zrobi się tu niezły offtop :P

tobster
11.01.2010, 10:12
http://www.loudspeakershop.eu/image.php?main=images/foto/FI_E50_R__1348_4ac4ae944b1fd.jpg&watermark=watermark.png
Wtyk zasilający FURUTECH FI-E50 (R) Piezo Ceramic 945,00 PLN (brutto) - czy jak zrobię na tym kabel zasilający to dolna sinusoida zajdzie na górny pierścień basowy Jowisza od lewej strony Saturna ?

El_liero
11.01.2010, 19:08
kabel jak za 3000zł. Na pewno takowy jak twój dałby mi poczucie lepszego dźwięku :)

poczucie :P

w sumie tak właśnie działa audiofilstwo. Podstawki z marmuru i już jest bass dobry, takie przynajmniej uczucie :)

csbiczek
11.01.2010, 19:41
parę postów wyżej Takero prosił o zakończenie offtopu, prośba nie wystarcza to może poczęstować niektórych warnem?

ploter
11.01.2010, 20:05
A ja bym poporosił o fotkę podpiętego kabelka. Chodzi mi o giętkośc bo mówił autor ze sztywny ten kabel jest.

TatoTurbo
11.01.2010, 21:25
hop :)
http://img693.imageshack.us/img693/5254/img2377sciana.th.jpg (http://img693.imageshack.us/i/img2377sciana.jpg/)

ploter
11.01.2010, 22:45
A czemu z oplotu takie nitki wystają ?? Rzępie się czy taka bawełna ??

TatoTurbo
11.01.2010, 22:52
To jest w 100% syntetyk. To takie nitki których praktycznie nie widać gołym okiem. Nie wiem ale to bardziej kurz albo kocie futro. Na pewno nie siepie się :)

Pawel S.
12.01.2010, 08:23
hop :)
http://img693.imageshack.us/img693/5254/img2377sciana.th.jpg (http://img693.imageshack.us/i/img2377sciana.jpg/)
ja bym sie bal ze taki potwor urwie mi gniazdo :mrgreen:

Zbig
12.01.2010, 10:16
Prosze, nie zatrzymuj się w połowie drogi! Zrób teraz odpowiednie podstawki pod kable!
http://audio.x.pl/audio/audiovoodoo/podstaw_pliki/image002.jpg
(zdjęcie zaczerpnięte z sewisu audiovoodoo, umieszczone bez wiedzy i zgody Autora)

Proszę, proszę...

daniel69
12.01.2010, 13:16
Ja ostatnio zrobilem podobne 2 kabelki (na zdjeciu tylko jeden) tylko na normalnych wtykach i na przewodzie 3x2.5 przez co jestcienszy i elastyczniejszy a wyszly mnie ok 50-60zl sztuka (nie wierze dla sprostowania w roznice brzmieniowe to jest zrobione tylko i wylacznie dla wzgledow estetycznych - przewody dzwiekowe tez mam zrobione bardzo ladne w oplotach) zaloze osobny temat to sie jutro a moze jeszcze dzis pochwale.

http://img690.imageshack.us/img690/1193/dsc01728s.th.jpg (http://img690.imageshack.us/i/dsc01728s.jpg/)

n_omyzs
12.01.2010, 13:58
hop :)
http://img693.imageshack.us/img693/5254/img2377sciana.th.jpg (http://img693.imageshack.us/i/img2377sciana.jpg/)
:neutral: niepraktyczny.. za sztywny

takero
12.01.2010, 14:00
Przydałaby się wtyczka kątowa.

TatoTurbo
12.01.2010, 14:07
Przydałaby się wtyczka kątowa.

Kątowa tez by była do kitu bo by zawadzała o gniazdo poniżej. Oczywiście mogę zrezygnować z zasilania cd. Ale pewnie tez by się nie chętnie chciał minąć z nim.

ploter
12.01.2010, 14:21
Odsunąć troche wzmaka od ściany powinno pomóc. Ewentualnie po zaginanie go w rękach w miejcu ma się zgiąć żeby zagrzać i zmiękczyć izolacje a wtedy "zapamięta" kształt.

n_omyzs
12.01.2010, 17:23
zagrzać i zmiękczyć izolacje a wtedy "zapamięta" kształt
Izolacja kabla powinna wytrzymac ilestamdziesiąt stopni celsjusza, a biorac pod uwage ze jest to kabel do nietypowych zastosowan to jeszcze wiecej wiec nie bardzo :P

ploter
12.01.2010, 17:36
Izolacja kabla powinna wytrzymac ilestamdziesiąt stopni celsjusza, a biorac pod uwage ze jest to kabel do nietypowych zastosowan to jeszcze wiecej wiec nie bardzo


zaginanie go w rękach w miejcu ma się zgiąć żeby zagrzać i zmiękczyć izolacje

Tarcie wewnętrzne .... mówi Ci to coś ?? Weź przewód i po zaginaj go trochę tam i spowrotem to zobaczysz że zmięknie :) i bedzie sie lepiej układał. Nie chodziło o podgrzewanie płomieniem ani opalarką bo szkoda oplotu :)

n_omyzs
12.01.2010, 17:46
Jak kabel ma wytrzymac warunki rzedu dziesiatek stopni to wydaje mi sie ze zginajac go nie bardzo uda ci sie osiagnac zmiekczenie izolacji ; )

przemo-lukas
14.01.2010, 11:25
Panowie, a ja śmiem twierdzić, że ów przewód poprawi brzmienie zestawu (i nie jest to prowokacja). Pomimo, że to tylko "biżuteria", ale jaka piękna. Tak samo, jak odsłuch w komfortowych warunkach (na przykład wygodny szezlong), brak bodźców wzrokowych czy czuciowych (powonienia). Tym zagadnieniem zajmuje się psychoakustyka. Zawsze mówiłem, że jestem "zboczeńcem". Nawet wykonane zwrotnice, czy same ich częsci, zawsze ląduja najpierw obok "rodzinnych sreber". Za co zawsze mam burę w domu.
:wink:
P.s.
Piękne fotografie na początku tematu. :wink: Mogły by znaleźć się w katalogu takich produktów.
:wink:

Tasior
14.01.2010, 11:45
przemo-lukas, nie poprawi brzmienia (zmierz to ;] ), lecz to jak bedziemy je odbierac. Mysle ze tak powinienes to ując.

przemo-lukas
14.01.2010, 14:17
przemo-lukas, nie poprawi brzmienia (zmierz to ;] ), lecz to jak bedziemy je odbierac. Mysle ze tak powinienes to ując.
Subiektywnie poprawi brzmienie. Nie pomiar. Ale to tylko gra słów. Twoja wersja też mi odpowiada, kłócił się nie będe. :lol: Kwestia tylko czy jestem gadżeciarzem (ja jestem) czy nie, czy taka biżuteria będzie mi się podobała, czy raczej będę myślał o kosztach. :wink:
Jednak patrząc z innej strony, to proszę sobie wyobrazić zestaw głośnikowy wykonany poprawnie, na "skanach" jednak w obleśny sposób wykończony. Referencyjny sprzęt ukryty gdzieś w meblościance. Do tego zadymione pomieszczenie lecz o dobrej akustyce, zapach smażonej ryby i światła kolorofonu. The Dark Side Of The Moon "flojdów" zabrzmi raczej nieciekawie. Tasior, zmierz to. ;]

Tasior
14.01.2010, 18:01
Tasior, zmierz to. ;]


Subiektywnie popsuje brzmienie.

[ Dodano: 2010-01-14, 20:10 ]
zeby nie bylo zmienilem nieco Twoje slowa ale sens zachowalem.

przemo-lukas
14.01.2010, 20:54
Tasior Z ust mi wyjąłeś. :mrgreen:
Tak więc jeśli kolega uzyskał zamierzony efekt, to należy napisać, że konstrukcja jak najbardziej udana, a każdy grosz wydany na nią - uzasadniony. Jeśli autor się nie obrazi, to tylko zaapeluję do kolegów.
Panowie, jeśli ktoś stosuje "lepsze" materiały na budowę swej konstrukcji, to należy sądzić, że skalkulował to i korzyści są większe niż poniesione koszty. :wink:
Nie sądzicie, że to hipokryzja z rozrzewnieniem opowiadać o tym, jak to dawniej robiono sprzęt a teraz wytykać zbyt wysokie koszty konstrukcji? :lol:

pegelmesser
14.01.2010, 23:07
Taaak, powiedz zamawiającemu projekt instalacji że zamiast kabla za 5zł/m zastosowałem w instalacji kablem po 100zl/m i teraz koszt całosci nie bedzie juz 5000zl tylko 100000zl...
Zycie jak widac jest zupelnie inne niz na forum...

przemo-lukas
15.01.2010, 12:02
Kolego, nie bardzo Ciebie rozumiem. To jest dział o szeroko rozumianych własnych kosntrucjach alektroakustycznych. Co ma do tego koszt instalacji elektrycznej? [wygasnie]

paldo
16.01.2010, 13:09
Heh, widzę że jedna z tych droższych wtyczek jest zrobiona z carbonu :mrgreen: Czyli materiału stosowanego m.in.w kolarstwie ze względu na stosunek wagi do sztywności (bardzo lekki materiał). Ciekawe po co takie coś we wtyczce. Trochę to głupota ;)

Ja wszystko rozumiem, też lubie jak coś fajnie wygląda, lubie dopieścić to co robie itd., ale bez przesady. Jak ktoś np. na wtyczki wydaje połowę tego co na wzmacniacz to jest dla mnie po prostu idiotą ( w sensie wzmak za 5 tysi a kable za 2,5)(nie twierdze ze autor tyle wydał odrazu zaznaczam). Nie jesteśmy kobietami aby większą uwagę przywiązywać do wyglądu niż do funkcji. Oczywiście te 200zł jeszcze można wydać, to nie jakis wielki pieniądz, ale jak ktoś kupuje podkładki pod kabel za tysia i kable za dwa to jest dla mnie - bez urazy - skończonym kretynem. Niech lepiej żonie kupi cos ładnego, albo na głodne dzieci da pieniądze :lol: Zaraz ktoś powie że nie moja sprawa co ktoś se kupuje - no jasne, ale po prostu nie lubię snobstwa i tyle ;)) (nie urażając nikogo z forum, mówie o tych bardziej pojechanych (pseudo)audiofilach)

A jeżeli ktoś mówi o marmurze pod kolumną to to akurat może coś dać w przeciwieństwie do kabli zasilających ;) Sztywność podłoza na której stoji kolumna ma znaczenie, połóż sobie ja na kartonach i zobaczymy jak będzie grało ;)

przemo-lukas
16.01.2010, 13:32
...A jeżeli ktoś mówi o marmurze pod kolumną to to akurat może coś dać ...

Sądzę, że stosując płytki chodnikowe z betonu wibrowanego jako cokoły, też nie usłyszymy różnicy w "ślepym odsłuchu". :lol: Więc skoro nie jesteśmy kobietami, to no cóż... może taką drogę wybrać?
:wink:

takero
16.01.2010, 13:44
A jaka będzie różnica w odsłuchu między kolumnami wykończonymi ,a tymi z gołej wiórówy ?
Jaka różnica będzie w chodzeniu po mrozie w ładnej i brzydkiej kurtce ? Przecież w obu będzie tak samo ciepło !
Nieraz ważne jest po prostu jak co wygląda.

TatoTurbo
16.01.2010, 15:37
Ciekawe po co takie coś we wtyczce. Trochę to głupota
Takie samo jak karbonowe lusterka w samochodzie.


no jasne, ale po prostu nie lubię snobstwa i tyle ;)
Gdzie widzisz snobstwo ? bo ja tu widzę nędze.

paldo
16.01.2010, 16:33
Chyba nie do końca sie zrozumieliśmy :


Gdzie widzisz snobstwo ? bo ja tu widzę nędze.

powtórze się :


Oczywiście te 200zł jeszcze można wydać, to nie jakis wielki pieniądz, ale jak ktoś kupuje podkładki pod kabel za tysia i kable za dwa to jest dla mnie - bez urazy - skończonym kretynem.

i dalej :


(nie urażając nikogo z forum, mówie o tych bardziej pojechanych (pseudo)audiofilach)

To chyba wyjaśnia wszystko, odpowiedź można znaleść w samym tekście ;)


I jeszcze do Takero :



A jaka będzie różnica w odsłuchu między kolumnami wykończonymi ,a tymi z gołej wiórówy ?
Jaka różnica będzie w chodzeniu po mrozie w ładnej i brzydkiej kurtce ? Przecież w obu będzie tak samo ciepło !
Nieraz ważne jest po prostu jak co wygląda.


I znów siebie zacytuje :


Ja wszystko rozumiem, też lubie jak coś fajnie wygląda, lubie dopieścić to co robie itd., ale bez przesady. Jak ktoś np. na wtyczki wydaje połowę tego co na wzmacniacz to jest dla mnie po prostu idiotą ( w sensie wzmak za 5 tysi a kable za 2,5)(nie twierdze ze autor tyle wydał odrazu zaznaczam). Nie jesteśmy kobietami aby większą uwagę przywiązywać do wyglądu niż do funkcji.

[ Dodano: 2010-01-16, 16:39 ]

Sądzę, że stosując płytki chodnikowe z betonu wibrowanego jako cokoły, też nie usłyszymy różnicy w "ślepym odsłuchu". :lol: Więc skoro nie jesteśmy kobietami, to no cóż... może taką drogę wybrać?

A to wszystko zalezy co odsłuchujesz i od tego kto to odsłuchuje. No pewnie że jak zrobisz dobre kolce i postawisz na drewnianej podłodze, a jak dasz te same kolce i na marmurze to różnica będzie na tyle mała że pewno nieodczuwalna, szczególnbie jak będą to niewielkie kolumny (mocowo). Co innego jak postawisz na czymś co będzie mocno rezonować i skakać, np. jakaś licha scena a stawiasz na tym wielką paczkę, to wiadomo że wtedy za dobrze to nie zagra ;)

Ale dobra, sorry za offtop, bo chyba troche nie na temat się zrobiło :???:

TatoTurbo
16.01.2010, 21:34
Oczywiście te 200zł jeszcze można wydać, to nie jakis wielki pieniądz, ale jak ktoś kupuje podkładki pod kabel za tysia i kable za dwa to jest dla mnie - bez urazy - skończonym kretynem.

OFF Top !

csbiczek
16.01.2010, 21:53
zamykam temat!