PDA

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie Tv DIY



Sylw04
08.06.2012, 07:14
Witam , wkład diy jest nie duży ale efekt moim zdaniem bardzo zadowalający .Całość kupiłem w sklepie elektrycznym , niemal każdy może sprowadzić , mój komplet jest firmy LedPol . Na alledrogo jest sporo zestawów , http://allegro.pl/listing.php/search...ategory=0&sg=0 , w sklepach elektrycznych , czy w marketach budowlanych. Montaż jest prosty , do tv taśmę przykleiłem po krawędzi (jest samo przylepna) na zakrętach delikatnie (może delikatnie odstawiać ) jak już całość się objedzie (około 2,5m na TV) można ją po prostu odciąć nożyczkami w wyznaczonych miejscach co 3 ledy. Sterownik na taśmę samoprzylepną do tv , delikatnie wystawiając odbiornik IR ( u mnie widać go pod tv trochę na lewo od znaczka LG) do sterownika zasilacz i wsio. Całość łączy się bardzo intuicyjnie . Po za walorem estetycznym , funkcjonalnym ( kilka trybów odtwarzania na party jak znalazł ;) ,jest jeszcze bardzo dobrym rozwiązaniem dla zdrowia , podświetlenie tv za ścianą to idealne miejsce do zmniejszenia kontrastu między ekranem a resztą , przez co wzrok się nie męczy. Osobiście bardzo polecam :)

Sylw04
08.06.2012, 07:16
Jest również ściemniacz : zdjęcia przedstawiają tą samą barwę na max. i min.

Pawel S.
08.06.2012, 09:26
trzeba bylo ambilight kupic! :lol:

---------- Post dodany o 10:26 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------

a link nie dziala

tompul
08.06.2012, 10:55
mogłeś się pokusić o zrobienie mirlight
http://mirley.firlej.org/mirlight2

Sylw04
08.06.2012, 12:24
Paweł , chciałem kupić TV Philipsa z ambilight , jak kupowałem tego LG (chciałem pasywne 3D ) to Philips z pasywnym 3D i ambilight był tylko 42" a je nie chciałem takiego dużego tv po za tym sam obraz z LG bardziej mi się podobał.
tompul , trafiłem już na to jakiś czas temu , ale sterownie tego odbywa się chyba wyłącznie z PC?

P.S. Sorki za link , nie wiem co mu się stało, w przeglądarce wiadomej aukcji wpisać taśma led RGB zestaw , jest kilka stron.

LuSzTi
08.06.2012, 12:25
trafiłem już na to jakiś czas temu , ale sterownie tego odbywa się chyba wyłącznie z PC?

Tak, sterowanie jest z PC i to do obrazu, który jest na ekranie monitora. Do TV to nie bardzo będzie działać.

Sylw04
08.06.2012, 12:31
W sumie , jeżeli ktoś używa PC jako serwera i odtwarzacza to nie problem powiesić led-y za tv zamiast monitora :)
Ja używam PS3 i usb w TV jako playera .

Rafal87xc
07.11.2013, 17:26
jaką taśmę autor użył? bo też myślę nad czymś takim tylko nie wiem czy brać 300led/5metrów czy może styknie 150led/5metrów

melisław
07.11.2013, 23:51
300/5m jest juz dosc mocne, moze si okazac ze i tak bedzie ciagle na sciemniaczu. Co do samych paskow led polecam kupowac na ebayu. Za 5 dych jest cala rolka 5 metrow 300led, przesylka z Tajwanu gratis:) Zasilacz 120W kolejne 50zl. W Polszy wszystko dwa razy tyle jak nie lepiej.

brainlogout
09.11.2013, 18:42
Panowie jak jest z użytkowaniem Ambilight.? Warto inwestować?
Cena w porównaniu z tym powyżej chyba sporo większa?

Efekt na zdjęciach bardzo fajny - szczególnie sciemnianie i rozjaśianie mi się podoba:)

dolphin123
10.11.2013, 00:21
300/5m jest juz dosc mocne, moze si okazac ze i tak bedzie ciagle na sciemniaczu. Co do samych paskow led polecam kupowac na ebayu. Za 5 dych jest cala rolka 5 metrow 300led, przesylka z Tajwanu gratis Zasilacz 120W kolejne 50zl. W Polszy wszystko dwa razy tyle jak nie lepiej. Coś konkretnego możesz polecić w RGB? Potrzebowałbym jakieś 7m w jednym ciągu.

Natalleos
10.11.2013, 09:56
jako korzystam z tych taśm
Whitenergy taśma LED 5m | 60szt/m | 5050| 14,4W/m | RGB |

i tego sterownika
STEROWNIK RADIOWY RGB LED 18A Z DOTYKOWYM PILOTEM CZARNY ORB-A-BLACK

powyżej 5m daję wzmacniacz

http://www.ledovo.pl/images/products/175/mid_f5ea9e2f70d222438c53e4551617e404.jpg

dużo tego zakładałem swego czasu do mebli różne maści

przy czym trzeba pamiętać że w RGB to nigdy białego nie uzyskasz zawsze będzie zabarwione jakoś dziwacznie :PPP

piotreq123
10.11.2013, 19:09
Potrzebowałbym jakieś 7m w jednym ciągu.


powyżej 5m daję wzmacniacz

Przy 7m nie ma konieczności zakładania wzmacniacza - wystarczy odpowiednio wydajny prądowo sterownik i podłączenie go do taśmy na początku i na końcu.

Natalleos
10.11.2013, 19:45
Przy 7m nie ma konieczności zakładania wzmacniacza - wystarczy odpowiednio wydajny prądowo sterownik i podłączenie go do taśmy na początku i na końcu.

jeśli nie pracuje w "ruchu ciągłym" to da radę o ile nie świecisz na biało wystarczy policzyć że sterownik daje 72w oczywiście liczymy 60diód/m bo przy 30kach mnożysz x2 długość taśmy . ale znalazłem drugie które używamy i te są 144W i widzę że w tej edycji ma dodatkowe funkcje ... "mieszalnik" , u nas najczęściej jednak szły 72W "orby" bo dla klienta są takie "czadowe" :P

johans23
07.03.2016, 10:11
Ze swojej strony polecam http://malinowepi.pl/post/57066739715/malinowy-ambilight-30-lipca-pojawi%C5%82a-si%C4%99 lub http://lightberry.eu/

Pawel S.
07.03.2016, 17:16
powaznie?! odszukaliscie temat sprzed prawie 3 lat tylko zeby taki cos napisac?!

LuSzTi
07.03.2016, 17:18
No ale o co chodzi? Kolega podał bardzo fajne rozwiązanie z użyciem malinki :)

johans23
08.03.2016, 06:52
powaznie?! odszukaliscie temat sprzed prawie 3 lat tylko zeby taki cos napisac?!
Lepiej kontynuować niewyczerpany temat niż zakładać nowy. A ty swoją wypowiedzią dajesz tylko zły przykład jak zasmiecać wątek.

Rfck
08.03.2016, 10:15
Tak odnośnie pasków LED to jeszcze nie spotkałem się z takimi które trzymają się na tym kleju, a przerobiłem ich chyba z 300 metrów różnych azjatyckich marek z ebaya.

Micwoj
08.03.2016, 10:22
jeszcze nie spotkałem się z takimi które trzymają się na tym kleju,
U mnie w łazience się trzymają. Ale na pionowej ścianie, nie podwieszone. I końce musiałem tak czy inaczej termoglutem połapać.

Rfck
08.03.2016, 12:02
U mnie w łazience się trzymają. Ale na pionowej ścianie, nie podwieszone. I końce musiałem tak czy inaczej termoglutem połapać. Może pojedynczy pasek jeszcze jakoś się trzyma, ja natomiast mam na dużej płycie 5 pasków obok siebie więc się trochę grzeją i do tego wiszą poziomo w dół.

Micwoj
08.03.2016, 12:05
3 obok siebie.

Rfck
08.03.2016, 13:42
No ale tak jak napisałeś, masz w pionie więc w zasadzie sam termoglut na końcach dałby radę.

johans23
10.03.2016, 12:08
Kiedyś wpuszczałem taśmy LED w karton-gips z wykorzystaniem profili aluminiowych. Pełno tego o rożnych kształtach i przezroczystościach kloszy. https://www.google.pl/search?btnG=1&pws=0&q=profile+led&gws_rd=cr,ssl&ei=n2LhVsfYL8na6ASjo6KYDQ Raz że wygląda estetycznie, dwa jesteśmy niezależni od jakości kleju na taśmie.

Rfck
10.03.2016, 12:13
Taki profil dodatkowo kosztuje.