PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęty do tworzenia i obróbki PCB



_NATAN_5064
28.07.2013, 17:07
Jakie sprzęty macie do produkcji PCB? chodzi mi głównie o wiertareczki i grzałki do wytrawiarek.
Kupiłem kiedyś zwykłą grzałkę 100W, ale mi pękła podczas trawienia i muszę kupić nową. Jakie termometry? Co polecacie żeby w przyszłości można było dołożyć jaką automatykę?
Wiertarki Proxxona czy Dremela, a może jeszcze coś innego?
Jakimi papierami i rozpuszczalnikami przygotowujecie miedź?

piglet11
29.07.2013, 19:44
Ja mam robioną wiertarkę stołową z silniczka od wycieraczek na 24V, co do grzałek, to od akwarium sprzęt powinien się nadać.
Miedź przygotowuję papierem np. 1500 albo 1000 (jaki mam pod ręką), później lekko przedmucham i do laminatora :)

Quaki
05.10.2013, 16:07
Ja używam papieru 1000 albo 800 (wole 800 bo szybciej :P ) najpierw papierem z woda potem benzyna ekstrakcyjna, żelazko (chociaż mam już przygotowanego grilla elektrycznego którego muszę przerobić na praskę do płytek będzie szybciej i cala płytka będzie miała jednakowa temperaturę i nacisk ) i do wytrawiarki (zwykły "szklak" z napowietrzaniem i grzałką chyba 60W z termostatem)
A do wiercenia jakaś mini szlifierka no name tylko ze z elastyczna przedłużka na która zamontowałem dodatkowy uchwyt precyzyjny na wiertełka bodajże proxona (dla mnie najszybciej wiercić w ten sposób wiertełka zwykłe do metalu 1mm i jazda
Pozdrawiam

_NATAN_5064
22.03.2014, 21:56
Ostatnio miałem taki ''swój punkt ksero'' gdzie robiłem odbitki na kredzie, ale do pewnego pięknego dnia w którym to ksero sie popsuło ( ?) i nie drukuje już jak wcześniej, teraz sąprześwity i pasy. Skutkuje to tym że toner nie przywiera dobrze do miedzi podtrawia sie i inne szopki. Macie jakieś nazwy sprawdzonych sprzętów? konkretne modele drukarek ? albo jakieś inne patenty ?
Bardzo fajna sprawa to cnc ale trochę droga inwestycja ...

Holgin
22.03.2014, 23:10
O ile drukarka nie jest uszkodzona/zajechana, każda powinna dać radę. W punkcie ksero mają pewnie toner złej jakości. Zawsze można w ustawianiach drukarki dać maksymalną gęstość/pokrycie itp., czasem to pomoże.
Osobiście drukuję na HP LJ1320, wydruki i prasowanki wychodzą świetnie.

_NATAN_5064
22.03.2014, 23:58
To bylo biuro księgowe. Tlumaczuli sie ze po serwisie tak sie zrobilo, poczekam do nastepnego moze przejdzie. Rozgladam sie za drukarka dla swietego spokóju.

jaman7
23.03.2014, 00:54
Według mnie bardziej klasyczne drukarki laserowe nie do zajechania typu np samsung ML 2010MP (taką mam, ostatnio zasypałem proszkiem drukuje git), Xerox czy jak wyżej HP. Z nowszych raczej bym omijał np HP LaserJet Pro M1132 taki kombajn już niestety te nowe są kiepskiej jakości, kupiłem niecały rok temu siostrze i teraz pojedzie na serwis gwarancyjny (padnięty laser).

gavron04
24.03.2014, 08:19
1. Drukarka HP LaserJet 1018 - nie do zajechania - toneru starczy na bardzo długo - mimo maksymalnego 'pokrycia'.
2. Papier kredowy 90g.
3. Papier ścierny 'wodny' 600.
4. Wytrawiarke mam najzwyklejszą, mimo, że mam polutowany porządny sterownik z elki "by mastermaniek" - ale po prostu nigdy nie było czasu do ukończenia. Tak to mam grzałka 100W + kurtyna napowietrzająca + akwarium o wymiarach 25x25mm i 'szczelina' koło 2cm. Tak, bez termometru :)
5. Do wiercenia używam Proxxon fbs 240/e
6. Cięcie laminatu - oczywiście najpierw suwmiarką zaznaczam, później przykładam płaskownik i parę razy przejeżdżam Olfa PCL PC-L polecam każdemu ten nóż, do PCB jest idealny, zawsze miałem problem z porządnym cięciem laminatu. Od razu polecam dodatkowe noże do niego. Każdy nóż użyjemy podwójnie - z obu stron jest ostrze, więc jak z jednej strony się 'skończy' to przekładamy na drugą. A laminat łamiemy jak wafelek ;)

scythe1123
24.03.2014, 11:24
Ja laminat tnę dremlem, przy użyciu tarczy z kamienia, idzie szybko, tylko nie wiem czy zdrowo, jak by nie patrzeć pcb jest z włókna szklanego.
Zastanawiam się nad zrobieniem akwarium ale z pleksy, nie chcę szkła, bo jak się niechcący uderzy to może się zbić.

gavron04
24.03.2014, 11:31
Ciąłem proxxonem + tarcze , ale za równo to to nie wychodziło, chyba, że masz specjalny 'stół', gdzie montujesz dremela i po prostu przesuwasz laminat.

Od 3 lat mam szkło, ani razu nie spadło.

_NATAN_5064
24.03.2014, 11:49
Na akwarium też polecam szkło, leży sobie tyle czasu i nic sie nie dzieje. Ja do ciecia używam szlifierki i tarczki 1mm, wychodzi całkiem równo

cudny90
24.03.2014, 17:06
Do cięcia laminatu używam brzeszczota, ale uwaga. Musi to byś brzeszczot w miarę nowy ;) Laminat zakręcam w imadle, punktakiem rysuję sobie linię cięcia i nie ma prawa wyjść krzywo :)

piglet, jak możesz to pokaż tutaj Twoją wiertarkę. Dotychczas używałem takiej miniwiertarki wellemana, ale myślę nad czymś stołowym własnej produkcji.

Nigdy nie widziałem potrzeby, aby robić sobie wytrawiarkę... Zawsze w plastikowym pudełeczku wychodziło w miarę szybko i dobrze.

Nigdy nie używam też papieru ściernego. Przed prasowaniem myję laminat wodą i mydłem, po trawieniu toner zmywam najlepiej nitro (ew. aceton, benzyna etc.)

Quaki
31.03.2014, 14:01
Witam zapomniałem napisać coś o cieciu laminatu. Tez zawsze miałem z tym problem kazda z podanych metod jest dobra ale albo niezbyt dokladna albo czasochlonna ja osobiscie uzywam nozyc gilotynowych do blachy ciecie za jednym razem teraz chce tylko dorobic do tego wskaznik na laserze zeby widziec dokladnie linie ciecia
Wskanik robi sie dosc prosto
-wskaznik laserowy
-pret akrylowy
i mamy laserowa linie :)
Pozdrawiam

_NATAN_5064
31.03.2014, 14:43
A w jaki sposób chcesz połączyć laser z tym pretem ? A nie łatwiej zachować 90* miedzy nożem a prowadnica ?

Bebok
31.03.2014, 14:55
Jakich drukarek używacie? Moja LJ1100 i CLP320 nie oferują już tego czego oczekuję i szukam jakiejś alternatywy.

Quaki
31.03.2014, 15:42
_NATAN_5064 a mniej więcej tak :) (stad podpatrzyłem pomysł)
http://www.instructables.com/id/3-D-Laser-Scanner/
Ja używam LJ1100 i sprawuje się bardzo dobrze nawet na jakimś tonerze zamienniku (śmiem sadzić ze na oryginale było by jeszcze lepiej)
Pozdrawiam

_NATAN_5064
31.03.2014, 16:21
Co do drukarek to ewentualnie punkt ksero, ja znalazlem kumatego faceta w budce gdzie poprawiają prace magisterskie.

gavron04
06.04.2014, 21:42
Ja mam ten stop, w sumie jeszcze 2 sztabki :)


https://www.youtube.com/watch?v=XqlKq_bFOmg