PDA

Zobacz pełną wersję : Zasilacz z zabezpieczeniem głośników - projekt by taz



taz
30.01.2014, 22:24
Inspiracją do zbudowania tego układu był zasilacz pokazany przez borysa. Integracja dwóch układów na jednym PCB ma kilka zalet, dla mnie dwoma najważniejszymi plusami jest zaoszczędzone miejsce w obudowie oraz mniejsza plątanina kabli :)
Sam zasilacz jest dość prostą i klasyczną konstrukcja, koła nie wymyśliłem na nowo. Dodatkowe symetryczne wyjście +/- 24V znacznie ułatwia podpięcie innych elementów jak np. preamp. Niestety mało która aplikacja preampa ma możliwość zasilania z napięcia >35V (ograniczenie powodowane przez stabilizatory rodziny LM78xx, LM79xx czy LM3x7).
Zabezpieczenie głośników zostało zaprojektowane przez Irka. Schemat z którego skorzystałem jest czymś pomiędzy unizab1 a unizab2.
W skład zabezpieczenia wchodzą:
- zabezpieczenie DC
- opóźnione załączanie głośników
- szybkie odłączanie głośników
- zabezpieczenie termiczne, są dwa wejścia
- dwa wejścia na detektor zwarcia, tutaj wymagane jest odpowiednie wyjście na końcówce mocy

Schemat:
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/bh4wgx36fivod0neqjuk_1405098772.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/bh4wgx36fivod0neqjuk_1405098772.jpg)

PCB:
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/bz2pno81dfce08teg8ro_1405098766.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/bz2pno81dfce08teg8ro_1405098766.jpg)

Do prawidłowego działania zabezpieczenia termicznego wymagane są termistory NTC 100kOhm. Należy je umieścić na radiatorach na których są końcówki mocy. Montaż układu zaczynamy od zwór, są 3 i zostały oznaczone na PCB. Następnie rezystory, diody, złącza, małe kondensatory, tranzystory, przekaźnik, duże kondensatory. LEDy nie mają oznaczonej biegunowości, podpowiedź: gdy płytka leży w takiej pozycji jak na zdjęciu poniżej plusy LEDów są u dołu. Rezystancje R5 i R6 trzeba dobrać tak żeby przez LEDy płynął prąd ok 2 mA. Taki prąd wystarcza do "subtelnego" świecenia LEDów. Wartość 20 kOhm ze schematu powyżej sprawdza się dla transformatora o napięcia 2x30 VAC.
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/cvognufl394wi8isdo4m_1390664701.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/cvognufl394wi8isdo4m_1390664701.jpg)

Na schemacie zaprezentowanym w zbiorowym zamówieniu pojawił się niestety błąd w podłączeniu zasilania do zabezpieczenia. Skutkuje to niedziałającym szybkim odłączaniem głośników po zaniku zasilania. Można to łatwo naprawić lutując rezystor R7 od spodu płytki, łączymy jedną końcówkę rezystora z zaciskiem AC1 gniazda ARK a drugą końcówkę podpinamy do anody diody D1.
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/hrpeo3895f2cb43kpkx0_1390934395.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/hrpeo3895f2cb43kpkx0_1390934395.jpg)

Uwagi do układu i możliwe modyfikacje.

Jeśli ktoś nie potrzebuje pomocniczych napięć +/-24VDC nie musi lutować elementów R24, R25, D9, T2, C15 i R26, R27, D10, T3, C16. Możliwa jest również zmiana wartości pomocniczego napięcia, ja potrzebowałem +12 VDC. Wartość tego napięcia ustalają diody zenera D9 oraz D10. Jest też małe "ale", tranzystor pracujący w tym mało efektywnym układzie będzie się dość silnie nagrzewał. Maksymalnie co może wytracić bez radiatora to ok 2W.
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/4vqjvbg2mhk33jfv92h1_1390934409.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/4vqjvbg2mhk33jfv92h1_1390934409.jpg)

Od napięcia diody D3 zależy próg zadziałania zabezpieczenia podnapięciowego. Wartość podana na schemacie, czyli 16V, jest dla trafa ok 2x30 VAC. Dla osób które będą stosowały ten zasilacz z trafami 2x45 VAC można napięcie tej diody zwiększyć o 15-20 Volt.

Schemat oraz wzór PCB został poprawiony i bardzo minimalnie różni się od tego co jest w zbiorowym zamówieniu. Zmianie uległy:
- podłączenie rezystora R7
- zsunięcie złącz ARK
- dodanie "+" przy LEDach
- drobna kosmetyka przy opisach

Poniższe pliki zawierają w/w poprawki.
Wzór pcb do prasowanki, warstwa opisowa oraz lista elementów:

dolphin123
30.01.2014, 22:34
Prosty układ, ale opis i dokumentacja zasługuje na pochwałę.

Holgin
31.01.2014, 01:28
Super! Pewniakiem pojawi się w moim następnym wzmaku :)

taz
12.07.2014, 07:41
Odkopię nieco swój temat.

Podczas budowy customowej wersji tego zasilacza dla jednego z użytkowników forum wyszedł jeszcze jeden feler. Mianowicie tranzystor T2 (dodatkowe ujemne napięcie zasilania) został źle wpięty. Do poprawnego działania układu należy zamienić kolektor z emiterem tego tranzystora. Uwaga ta tyczy się osób które brały udział w zbiorowym zamówieniu pcb. PRZEPRASZAM ZA SWÓJ BŁĄD.

Dokumentacja w pierwszym poście została poprawiona i nie zawiera w/w błędu.

Micwoj
12.08.2014, 08:30
Wczoraj skończyłem lutować zasilacz Taz-a na płytce z zamówienia grupowego. I mam kilka tematów w których chciałbym prosić o pomoc.

1. Przyjrzałem się z bliska płytce i zauważyłem że kilka pól (na zdjęciu akurat nóżka kondensatora filtrującego po stronie masy, ale też kilka było małych wyglądających podobnie)wygląda tak:
https://ssl.diyaudio.pl/i/23221/thumbs/qvmnz35q2scerg604nuq_1407823737.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/23221/qvmnz35q2scerg604nuq_1407823737.jpg)
tzn jest duże pole oblane masą, ale wokół pola miedź jest przerwana i łączy się z masą tylko kilkoma cieniusieńkimi ścieżkami. Zwróćcie na to uwagę! Akurat w tym wypadku było łatwo, dolutowałem dodatkowy kabel od spodu.

2. Jak przetestować zabezpieczenia? Nie jestem elektronikiem i to co się dzieje na schemacie jest niestety poza moimi możliwościami analizy.
a) zabezpieczenie przeciwzwarciowe: Czy: zwieram wyjście głośnika do masy i w tym momencie napięcie na wyjściu zasilacza powinno być zero? Dobrze myślę?
b) zabezpieczenie przed dc: Czy jeśli włączę bateryjkę między wyjście głośnika a masę, powinno to rozłączyć przekaźnik?
c) zabezpieczenie termiczne: czy jeśli zewrę pola włączenia termistora, to powinno rozłączyć mi zasilanie wzmacniacza?
d) do czego służy wejście cur1, cur2?

3. Po podłączeniu zasilacza do prądu (pod trafo do uniego, +/-35 jałowo) wszystko hulało OK, głośniki się załączały/odłączały, napięcie główne prawidłowe, załączane po krótkiej chwili. Ale pomocnicze +24 zachowywało się tak, że zaczynało od mniej więcej 24 i powoli spadało. Po jakiejś minucie do 18 i leciało dalej. Podejrzewałem że coś się grzeje, ale nie mogę wyczaić co. Zauważyłem że któryś tranzystor się grzał, T1 albo T2, szczerze nie pamiętam.
Zaznaczam, że w T2 w trakcie montażu zamieniłem kolektor i emiter zgodnie z opisem.

4. W pewnym momencie wypadł mi kabelek podłączony do masy z ręki i zwarł gdzieś w okolicy R10-R12. Poszedł swąd, zasilacz przestał załączać głośniki, LED3 się nie pali. Najpierw zmieniłem T1 bez sprawdzania, ale po zwarciu był bardzo gorący, więc na wszelki wypadek, ale nowy się mocno grzał. Znalazłem i wymieniłem przebitą D4, w wyniki czego T1 przestał się grzać. Ale dalej nie działa tyle, że T1 się już nie grzeje tak mocno. Gdzie i w jaki sposób dalej szukać? Sprawdzić Q6, D8, led3 czy jeszcze na coś zwrócić uwagę? Gdzie co mierzyć żeby znaleźć winowajców?

Micwoj
12.08.2014, 14:40
Nikt nie pomoże?

Micwoj
12.08.2014, 16:34
OK, po dalszym oglądaniu schematu skreślam pytanie 2a i 2d, zamiast 2d zadam: Jak to działa? Jak to podłączyć pod końcówki typu BG1 itp?

.3lite
12.08.2014, 17:44
Ale o co ci chodzi z punktem pierwszym? Tak są łączone pola z polygonem, zależnie od opcji wybranych w programie - najwidoczniej taz stwierdził, że będzie się to lepiej lutować (gdy jest całe zalane to ciepło się rozprowadza po dużej części miedzi i trudniej przylutować).

Na co zwrócić uwagę? Wszystko jest dobrze...

taz
12.08.2014, 18:25
Czas odpowiedzieć:

1. Włączyłem opcję "thermals" żeby ułatwić lutowanie i dlatego tak a nie inaczej wyglądają pola lutownicze.

2a. Najpierw sugeruję sprawdzić czy działa samo zabezpieczenie na pcb zasilacza. W tym celu podpinamy sam zasilacz do trafa i zwierając do masy zasilacza jedno z wejść CUR sprawdzamy czy zabezpieczenie działa. Przekaźnik zostanie odłączony, zgaśnie LED3, jak usuniemy zwarcie po paru sekundach załączy się przekaźnik. Zabezpieczenie przeciwzwarciowe wymaga detektora zwarcia w końcówce mocy, Uniamp posiada takie coś.

2b. Wystarczy podpiąć baterię o napięciu co najmniej 2V do wejść INL lub INR i do masy zasilacza żeby sprawdzić to zabezpieczenie. Po ok 2 s przekaźnik zostanie wyłączony.

2c. Do sprawdzenia zabezpieczenia termicznego wystarczy zewrzeć jedno z wejść TEMP.

2d. Wejścia CUR1 i CUR2 służą do podłączenia detektora zwarcia z końcówki mocy. Niestety nie wszystkie wzmacniacze takowy posiadają.

3. Tranzystory T1,2 i 3 będą się grzały. Wszystko zależy od napięcia zasilania, napięcia jakie chcemy uzyskać i obciążenia. Ok 2W można bezpiecznie wytracić z obudowy takiego tranzystora bez ryzyka uszkodzenia.

4. Zwarcie R10, 11 i 12 nie powinno spowodować uszkodzeń. Pewnie gdzie indziej dotknął Ci ten kabel. Posprawdzaj Q1, Q2, Q3. Sprawdź czy zasilacz do zabezpieczenia daje 24V.


OK, po dalszym oglądaniu schematu skreślam pytanie 2a i 2d, zamiast 2d zadam: Jak to działa? Jak to podłączyć pod końcówki typu BG1 itp?
Niestety pod BG1 nie da się tego podłączyć. Ten wzmacniacz nie posiada detektora zwarcia.

Jeszcze jedna uwaga, zabezpieczenie zawarte na pcb NIE odcina zasilania wzmacniacza mocy. Przekaźnik odłącza tylko wyjście na kolumny głośnikowe.

Micwoj
13.08.2014, 08:17
Dzięki, Taz.
1. Nie wiedziałem że tak się robi żeby się łatwiej lutowało, zwróciłem tylko uwagę że przez te pola idą spore prądy więc się nieco zaniepokoiłem że to tak rozwiązane.
4. Gdzieś zwarło, gdzie to nie wiem. Ale wczoraj wieczorem jeszcze znalazłem jeden przebity tranzystor i dwie diody i poszło, działa OK.

3. Natomiast napięcie pomocnicze 24V i w + i w - dalej pływa. Objawia się to tak, że jak włączę multimetr na zaciski, zaczyna od 24V i spada powoli, stabilizuje się na jednym kanale na ok. 13V, na drugim ok. 16V. Jak odejmę sondy, odczekam minutę i podłączę jeszcze raz, napięcie lekko rośnie (np. z 13 na 18) i zaczyna spadać znowu. Jakaś strefa mroku. NB, napięcie na zasilaniu zabezpieczeń jest z kolei stabilne i trzyma się cały czas. A przecież powinno działać tak samo. Jeszcze raz popatrzę, czy czegoś nie pomyliłem. T2 i T3 się jednak nie grzeją (znaczy trochę, ale po 10min pracy są nieco cieplejsze niż palec, pozostałe elementy tego zasilacza są zimne). Główne napięcia stabilnie.

gavron04
12.11.2014, 19:18
Witam. Mała uwaga do posiadaczy tego zasilacza. Mi się to przydarzyło dwukrotnie, uprzedzam posiadaczy (chyba, że to tylko ja mam takie szczęście).

Wszystkie pady przy złączach ark - proponuję zeskrobać wokół pada soldermaskę i ocynować, dzięki czemu mamy pewność, że nóżka/nóżki złącza ARK przy dokręcaniu nie pękną między połączeniem pad<>lut przy nóżce. (zeskrobaną oraz pocynowaną soldermaskę zlutować z padem i nóżką)

Przymierzałem BG9 do obudowy od BG1 i się dziwiłem co mi tak złącze od strony trafa lata i czemu mi zasilacz nie działa - za mocno dokręciłem i poszło. Teraz wszystkie pady są poprawione, soldermaska zeskrobana i mam pewność, że nic nie strzeli. Roboty na 10min, a nerwy oszczędzone :)

Pozdrawiam

taz
18.01.2015, 11:35
Drodzy DIYerzy :)

Przekaźnik w zabezpieczeniu ma mieć dwa przełączane styki o obciążalności 8A każdy. Mogę to być przekaźniki: Relpol RM84-2012-35-1024, Hongfa HF115F-024-2ZS4 lub Zettler AZ742-2C-24DE.

nik156
13.03.2015, 19:58
@taz, masz może jeszcze jakieś PCB lub nawet "kit" ? Chętnie bym to skleił...

taz
13.03.2015, 20:53
Nie posiadam już pcb, a kitów nigdy nie miałem. Mam w 99% dopracowaną nową pcb z poprawionymi błędami (zarówno tymi opisanymi powyżej jak i innymi o których nie ma tu słowa), zamieszczę ją jak dopracuję brakujący 1% :)

Holgin
13.03.2015, 21:04
Hm, o jakich błędach mowa? Coś w układzie zabezpieczeń?

taz
13.03.2015, 21:20
Nie, nie chodzi mi o układ zabezpieczeń. Poprawiłem:
- rezystor R7
- tranzystor T2
- zsunięte złącza ARK
- powiększone pady
- grube ścieżki od głośników
- dodałem oznaczenia ledów
- poprzesuwałem też otwory montażowe żeby wymiary były w całkowitych mm, do tego rozmiar pcb jest w całkowitych mm

taz
17.03.2015, 18:37
PCB
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/2k1o4hq0poanhc71igql_1426613634.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/2k1o4hq0poanhc71igql_1426613634.jpg)
Schemat
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/erlq7qdcnpog0fvumbl2_1426613639.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/erlq7qdcnpog0fvumbl2_1426613639.jpg)

Holgin
17.03.2015, 20:03
Czemu C11 na 100 V? :)

taz
17.03.2015, 20:28
To tak z zapasem jest, wystarczy jak jego napięcie będzie takie samo jak C5 czy C6.

nik156
26.03.2015, 19:46
Ło plośe. Czy można prosić o wzrokową weryfikacje ? Sprawdzane "łomomierzem" i dokładnie opisane były rezystory. Ale może ktoś ma jakiś lepszy wzrok.

https://ssl.diyaudio.pl/i/4562/thumbs/v91olvhh0jr0rfdfdhwt_1427395250.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4562/v91olvhh0jr0rfdfdhwt_1427395250.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4562/thumbs/ahxnx8dqq8a8o563vk7f_1427395242.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4562/ahxnx8dqq8a8o563vk7f_1427395242.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4562/thumbs/jkgetj9f42bcb41ol8f2_1427395235.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4562/jkgetj9f42bcb41ol8f2_1427395235.jpg)

Uprzedzając pytania,
- Nie mam jeszcze nF (w "polomarkecie" [cybor-tech] koleżanka kupiła mi 100uF)
- Nad diodami się zastanawiam
- Elektrolity zaczekają mam 2x6800uF(tak wiem zworka za brak 4szt)
- BD243C zamieniony na BD911
- Nie korzystam z napięć pomocniczych.
Podziękowania dla użytkownika
gavron04

nik156
26.03.2015, 21:53
Przetestowane, nie wytrzymałem :P Działa.

taz
17.06.2015, 20:43
Dla osób biorących udział w zamówieniu http://diyaudio.pl/showthread.php/25790-Zbiorowe-zam%C3%B3wienie-na-p%C5%82ytki-I-AMP zamieszczam paczkę ze schematem, wyglądem PCB oraz listą drobnicy :)

Przy montażu pcb sugeruję zdublować zworki od pomocniczych napięć, zaznaczyłem je na obrazku. Gdybym wiedział, że pcb będzie dwustronne to te dwie ścieżki byłyby szersze. Pozostałych zworek nie trzeba dublować.
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/e2ff0a7493ba38c0345cded08223d47a_1434565853.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/e2ff0a7493ba38c0345cded08223d47a_1434565853.jpg)

Pamiętajcie o maks mocy traconej na tranzystorach od dodatkowych napięć. Bez radiatora maks co można wycisnąć z obudowy TO220 to < 2W.

W BOMie wypisałem 4 typy przekaźników. Oczywiście nie są to jedne jedyne jakie można zastosować. Generalnie cewka musi być zasilana z 24 VDC, styk może być pojedynczy lub podwójny, zwierny lub przełączany. Jakby co to pytajcie :)

Nowy płytka uwzględnia zauważone felery z wcześniejszej edycji. Dodałem drugi przekaźnik dla tych, którym mało watów :) Zmienione zostały złącza, tak aby można było użyć przewodów o większym przekroju. Dodatkowo zmieniła się pozycja elementów od pomocniczych napięć, będzie łatwiej przykręcić kawałek aluminium do sprawnego chłodzenia krzemu :)

gavron04
23.06.2015, 23:56
A tak wygląda złożony PSU na częściach z ZZ :)

R2,R3 wlutowałem od spodu. Od biedy ceramiczne 5W wejdą tak samo jak R1,R4, ale jest trochę zabawy :)

https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/thumbs/fce763f38033536703f3b814e16280e8_1435096400.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/fce763f38033536703f3b814e16280e8_1435096400.jpg) https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/thumbs/195b217139f9ed0a2f8c0e56c2965324_1435096387.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/195b217139f9ed0a2f8c0e56c2965324_1435096387.jpg) https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/thumbs/2fa9fcb0fdd54f3fd77b74740bde6bb0_1435096372.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/2fa9fcb0fdd54f3fd77b74740bde6bb0_1435096372.jpg) https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/thumbs/9d78dc204edbc0a16487f24b567c190e_1435096359.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/9d78dc204edbc0a16487f24b567c190e_1435096359.jpg) https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/thumbs/e38b8e50ddb7d244e02488e8eedc3682_1435096347.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/e38b8e50ddb7d244e02488e8eedc3682_1435096347.jpg) https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/thumbs/a649b443f4fde0f1a8e8b495274d6583_1435096334.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24055/a649b443f4fde0f1a8e8b495274d6583_1435096334.jpg)

https://www.flickr.com/photos/125677873@N02/sets/72157652284372150

taz
09.07.2015, 21:44
Gdyby ktoś szukał odpowiedniego termistora http://www.tme.eu/pl/details/640-100k/termistory-ntc-pomiarowe-tht/vishay/ntcle100e3104jb0/ :)

avertim12
26.07.2015, 12:43
Witam, poskładałem zasilacz i pojawił sie jeden problem, po podłączeniu zasilania- po ok. 4 sek. włącza sie przekaźnik po czym od razu sie wyłącza na 2 sek. i tak w kółko, podejrzewam któreś z zabezpieczeń w tym momencie działa. Gdzie szukać rozwiązania?

nik156
26.07.2015, 13:08
Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia okolice zabezpieczenia CURx oraz TEMPx. Pokaż też jakieś zdjęcie w dobrej jakości.

avertim12
26.07.2015, 13:23
Wygląda to już trochę "drastycznie" z tego względu, że kilka elementów już przelutowałem, między innymi tranzystory.

https://ssl.diyaudio.pl/i/22650/thumbs/f786614b1c4f2209bedd84800cd7fefe_1437909993.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/22650/f786614b1c4f2209bedd84800cd7fefe_1437909993.jpg)ht tps://ssl.diyaudio.pl/i/22650/thumbs/558fd8cef55e22bfef1e0920824dfecf_1437909989.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/22650/558fd8cef55e22bfef1e0920824dfecf_1437909989.jpg)ht tps://ssl.diyaudio.pl/i/22650/thumbs/7d9311c349b61efa32c3c19a4936d010_1437909986.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/22650/7d9311c349b61efa32c3c19a4936d010_1437909986.jpg)ht tps://ssl.diyaudio.pl/i/22650/thumbs/6afaf46cc0cc61b51ae78e91ed9b5e09_1437909983.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/22650/6afaf46cc0cc61b51ae78e91ed9b5e09_1437909983.jpg)

gavron04
26.07.2015, 13:32
Płytkę masz podtrawioną. Przemyj porządnie IPĄ, później zrób porządne zdjęcia, spakuj je do .rar/.zip i wstaw na forum.

avertim12
26.07.2015, 16:27
Problem rozwiązał się sam po podłączeniu właściwego trafa- 2x58v. Na próbę było 2x24v i to właśnie z nim były kłopoty.
Dzięki wielkie i pozdrawiam.

niebieski9
26.07.2015, 21:37
Do napięcia zasilania trzeba dobrać diodę zenera, która jest w częsci odłączania kolumn przy wyłączaniu zasilania. Ja dałem tą diodę za dużą (jak pamiętam to 35V) i przy głośniejszym słuchaniu był spadek napięcia na trafie i odłączało mi kolumny. Zmieniłem ją na mniejsze napięcie i problem zniknął.

avertim12
26.07.2015, 22:57
Jak widac u mnie na płytce też wlutowana na sztywno, poki co 33v, jutro przetestuje dokładniej ten zasilacz.

.Heat.
18.09.2015, 20:45
Jeśli chce użyć trafa 2x24v to co muszę zmienić w zabezpieczeniu diodę D3? Jesli tak to na jaką wartość? Dzięki z góry.

taz
18.09.2015, 21:22
Zmień D4 na wersję 20V.

CzorńyLiseł
30.09.2015, 22:45
Jakie zadanie maja kondesatory C5-C8? Co sprawi zastosowanie mniejszych lub wiekszych kondensatorów?

taz
01.10.2015, 17:38
Te kondensatory filtrują zasilanie. Ich pojemność jest uzależniona od tego jaki chcesz mieć poziom tętnień napięcia wyjściowego przy danej mocy pobieranej z zasilacza. Generalnie to przy słabym wzmacniaczu możesz śmiało wlutować kondensatory o pojemności 4700 uF czy 6800 uF. A jak masz rozmach :) to i 22 mF można wcisnąć. Uważaj tylko na raster (10 mm) i maksymalną średnicę (35 mm).

CzorńyLiseł
02.10.2015, 22:16
A ile to ma max. V i Watów oraz czy jest możliwość dodania układu płynnej regulacji V i jak to zrobić. (wydrukowanie płytki to dla mnie nie problem wiec sie pytam tylko jakby to teoretycznie dodać w schemacie)

taz
03.10.2015, 10:51
Maksymalne napięcie jakie można wycisnąć to +/- 100 VDC, ale wiąże się to z kilkoma przeróbkami w zasilaczu. Ja bym nie wykraczał poza +/-80 VDC, co i tak wymaga zastosowania elektrolitów na wyższe napięcie oraz zamontowania radiatorów na T1,T2 i T3. Nie ma możliwości dodania płynnej regulacji napięcia.

Woder
13.10.2015, 22:49
Panowie co może być przyczynom nie działania opóźnionego załączania? Po włączeniu przekaźnik od razu zaskakuje, po podaniu DC na wyjście głośnikowe rozłącza i momentalnie (po zaniku dc) włącza przekaźnik. Tranzystor BD243C jest mocno ciepły, da się trzymać ale lekko parzy. Drugie pytanie to diody na railach zasilania po odłączeniu trafa z prądu świecą jeszcze przez ok. 20 min tak ma być? Trafo 2x32V AC.

n-krzychu
13.10.2015, 23:49
przez diody i ich rezystory rozładowują się kondensatory. Diody świecą dopóki masz na kondensatorach jeszcze ładunek. Jak piszesz działa Ci zabezpieczenie prze składową stała. A opóźnione załączanie głośników masz przy właczaniu wzmacniacza. Wg mnie jest OK.

Woder
14.10.2015, 11:22
Źle mnie zrozumiałeś - przekaźnik załącza się momentalnie po włożeniu wtyczki do kontaktu, czyli nie ma opóźnienia. Reszta działa bez zarzutów.

nik156
14.10.2015, 11:35
Sprawdź Q4,Q5 i okolice czy czasem tranzystor nie jest przebity.

Woder
21.10.2015, 19:17
Dzięki nik, miałem zlane dwa pola przy Q4. Teraz wszystko działa tak jak powinno.

taz
15.11.2015, 11:17
Zamieszczam aktualizację w związku z ZZ http://diyaudio.pl/showthread.php/26531-Zam%C3%B3wienie-na-p%C5%82ytki-do-1-AMPa-OP52-4-parki-i-inne

W zasadzie PCB zostało poddane delikatnej kosmetyce, oraz zostały dodane dodatkowe złącza GND.
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/9643dc869395b31c602d8c2fb96811de_1447582507.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/9643dc869395b31c602d8c2fb96811de_1447582507.jpg)

Obecnie nie trzeba pogrubiać żadnych ścieżek.

SowaZ
15.11.2015, 12:25
Taz może zmodyfikowal bys go tak, by dzialał z iampem z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym?

taz
15.11.2015, 14:21
W kolejnej wersji pomyślimy.

Micwoj
16.11.2015, 14:25
A tak jeszcze mi się rzuciło, w niektórych firmowych konstrukcjach robią takie częściowe dual mono, tj zasilanie z jednego trafa, ale już z dwoma mostkami i czterema kondami. Właściwie skoro już mamy cztery kondy to może też tak zrobić? Ma to sens? Wprawdzie masa i tak będzie wspólna, ale napięcia można już rozdzielić? Ma to jakiś sens? Taki luźny pomysł.. W częściach różnica to tylko dodatkowy mostek.

taz
16.11.2015, 18:49
Z minusów to masz większy spadek napięcia. Z plusów to uzwojenia wtórne trafa są niewrażliwe na brak symetrii obciążenia.

Różnica jest nie tylko w dodatkowym mostku, zerknij na schemat. Tam są jeszcze 4 małe kondensatorki :)

szastal
16.11.2015, 19:03
Budżetowy nad:
https://ssl.diyaudio.pl/i/23120/thumbs/b6e2a8c0ed8183b60d1aa47de8f67e0a_1447696986.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/23120/b6e2a8c0ed8183b60d1aa47de8f67e0a_1447696986.jpg)

Micwoj
16.11.2015, 23:44
W tym nad-ie to inna bajka, tam są dwa mostki od dwóch różnych napięć o ile się nie mylę. Chyba, że kondy są podwójne, ale nie sądzę.

Tam są jeszcze 4 małe kondensatorki
Oj, może jeszcze 4 kondki nasze budżety wytrzymają.

Z minusów to masz większy spadek napięcia. Z plusów to uzwojenia wtórne trafa są niewrażliwe na brak symetrii obciążenia.
Chyba o czym inym myślimy. Ja myślę o zrobieniu dwóch zasilaczy do jednego trafa. Czyli mostek + 2 kondy na jeden kanał; drui mostek i dwa kondy na drugi. Spadek napięcia ten sam. Najwyżej ciuteńkę więcej prądu na grzanie mostków ucieknie. Symetria też taka sama, po prostu dwa zasilacze równolegle..

SowaZ
21.11.2015, 21:52
Nie ten sam tylko 0.6V większy.

Symetria nie ta sama.

Nie mam pojęcia jaki Ci prąd na "grzanie mostków" pójdzie.

jucez
19.02.2017, 13:38
Zamieszczam aktualizację w związku z ZZ http://diyaudio.pl/showthread.php/26531-Zam%C3%B3wienie-na-p%C5%82ytki-do-1-AMPa-OP52-4-parki-i-inne

W zasadzie PCB zostało poddane delikatnej kosmetyce, oraz zostały dodane dodatkowe złącza GND.
https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/thumbs/9643dc869395b31c602d8c2fb96811de_1447582507.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4620/9643dc869395b31c602d8c2fb96811de_1447582507.jpg)

Obecnie nie trzeba pogrubiać żadnych ścieżek.


Mam pytanie - czy da się jakoś przerobić układ, żeby zamiast 2x24V było 2x15V - jeżeli tak, to czy da radę zasilić nim pre Taz'a i barwę Borysa?

taz
19.02.2017, 15:37
Tak, da się. Trzeba zmienić D9 i D10. Pytanie czy będziesz potrafił okablować to tak, żeby nie brumiało.

jucez
19.02.2017, 22:14
Tak, da się. Trzeba zmienić D9 i D10. Pytanie czy będziesz potrafił okablować to tak, żeby nie brumiało.


Taka dioda https://www.piekarz.pl/pl/?item=390 może być?

taz
19.02.2017, 22:32
Weź pod uwagę, że stabilizator na płytce psu zjada odrobine napięcia z napięcia diody zenera. Innymi słowy z 15V diody nie uzyskasz 15V na wyjściu psu. Do tego trzeba uwzględnić fakt, że tranzystory od stabilizacji będą się mocniej grzały. Pytanie czy nie trzeba bedzie im dać kawałka alu do chłodzenia. Idąc dalej, w preampie są stabilizatory i mostek, obydwa te elementy wymagają minimum kilku V spadku napięcia aby działały prawidłowo. Nie pamiętam jak borys rozwiązał zasilanie w barwie, ale przypuszczam, że podobnie. Zanim zaczniesz cokolwiek kombinować to przemyśl prowadzenie masy w takim układzie.

jucez
19.02.2017, 23:26
Zasilanie barwy Borysa,to 2x15VDC 6VA (jeden odczep po 15V 3VA) - http://diyaudio.pl/showthread.php/26106-i-AMP-krok-po-kroku?p=461773&viewfull=1#post461773


Przy zasilaniu z PSU mostek w pre można chyba pominąć?


P.S. Generalnie chciałbym się pozbyć tych 2 dodatkowych transformatorów i dlatego szukam jakiegoś innego rozwiązania...

Deathstalker
07.05.2017, 17:01
Witam serdecznie
Można zamienić R 1,2,3,4 z 0,22/5w na 0,33/5w

taz
07.05.2017, 18:58
Można.

Deathstalker
08.05.2017, 21:39
Witam
Taz sprawdź sobie rozmieszczenie elementów T1,2,3 powinny być na odwrót, na rysunku montażowym zamieniony jest C z E.
Zasilacz działa +- 45v na wyjściu
Zastosowałem diodę D9,10 15V i na wyjściu uzyskałem 14,8V jak by ktoś pytał.
Pozdrawiam

taz
09.05.2017, 16:31
T1 i T3 od zawsze były prawidłowo zamontowane. T2 maił zamienione C z E na pierwszej rewizji pcb (czerwona płytka). Każda kolejna rewizja pcb była wolna od tego błędu.

lokiec3
05.11.2018, 10:58
Zrobiłem płytkę samego zabezpieczenia bo taka była mi potrzebna tylko się pomyliłem i miejsce na przekaźnik dałem pod miniaturowy. Mam nawet taki w domu i mógłbym go zalutować. Tyle tylko, że obciążalność styków chyba trochę mała 1A / 30 V. Mogę go wlutować, czy robić płytkę pod duży przekaźnik z większa obciążalnością styków?
Pozdrawiam.

n-krzychu
05.11.2018, 11:00
Zrób porządnie.
1A na końcówkę mocy to trochę mało.

krychu123
29.01.2019, 15:04
Witam. Wykonałem zasilacz w wersji 1.07 i po podłączeniu zasilania, dioda od zabezpieczeń miga a przekaźnik nie załącza. Możecie coś poradzić?

gavron04
05.02.2019, 06:21
Wrzuć foty top,bottom + napisz jakie masz trafo (napięcia).

alex09876
12.05.2019, 16:59
Mam zmontowany układ na płytce 1.11, chciałbym dodatkowo zasilić układ zdalnego sterowania wzmacniacza (np. taki https://sklep.avt.pl/avt594.html). Jakie mam opcje?

Adzik94
12.05.2019, 17:23
Mam zmontowany układ na płytce 1.11, chciałbym dodatkowo zasilić układ zdalnego sterowania wzmacniacza (np. taki https://sklep.avt.pl/avt594.html). Jakie mam opcje?

Taki układ powinieneś zasilić oddzielnym małym zasilaczem.
Jeśli zasilisz układ z zasilacza Taza nie będziesz miał opcji StandBy.

alex09876
12.05.2019, 17:45
Racja, dzięki