PDA

Zobacz pełną wersję : [wzmacniacz] Gainclone by PLOTER



ploter
05.02.2014, 23:38
https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/sfq0fmu9zdg0er48zut9_1391643264.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/sfq0fmu9zdg0er48zut9_1391643264.jpg)

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Po kilku latach zabawy z głośnikami, kolumnami i gotowymi projektami.... czas wykazać się własna inwencją oraz prawdzeniem samego siebie czy jestem w stanie cokolwiek polutować aby to wogole zagrało. Oczywiście nie obyło się bez błędów itp... ale na błędach się człowiek uczy cały czas....

Obudowa:
Front 8mm nierdzewka szlifowana; góra i tył 1.5mm nierdzewka; wszystko wycinane na laserze (dzięki wielkie BraWo); boczki MDF 18/doł MDF6mm z wyciętym otworem pod radiatorem wymiary "Kartka A4 x 11cm wysokości z nóżkami"

Zasilanie:
Trafo toroidalne zwykle 2 x 24V 150W, zasilacz z advanceelectronic, 2 x 10 000uF Jamicon z dodatkowym wyjściem AC dla zasilania zewnętrznych zabezpieczeń

Końcówka mocy:
Gainclone na LM4780 wersja SMD by jaromas - kocówka zmontowana i uruchomiona przez jaromasa, radiator 8cm x 20 cm troche nad wyrost ale przynajmniej wiem że będzie dobrze oddawał ciepło, zasilanie 35V.

Zabezpieczenia:
unizab by irek (dziekuję za PCB) lutowany i odpalany przeze mnie (pierwsze lutowania) z małymi zmianami,

Dodatki:
Siatka z nierdzewki klejona do górnej blachy oczko 1.5x1.5mm
Potencjometr umieszczony z dołu tuż przy frontowej blasze, suwakowy telpod 50k logarytmiczny - chciałem mieć czysty front i potencjometr i trzebabyło to jakoś połączyć ;P chcący podgłosić trzeba tylko palec pod wzmak wsunąć.

Fotki:

https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/ylz302zvjhdadq2b7g9w_1390340236.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/ylz302zvjhdadq2b7g9w_1390340236.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/yg6z98pzzg99yrxoyegz_1391374284.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/yg6z98pzzg99yrxoyegz_1391374284.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/23c6bnehybqzfxymppqy_1390158625.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/23c6bnehybqzfxymppqy_1390158625.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/hj8h7mhx50uo5beanz9c_1391643281.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/hj8h7mhx50uo5beanz9c_1391643281.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/3g38xy6niqnqzlyxy6kt_1391643284.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/3g38xy6niqnqzlyxy6kt_1391643284.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/87ys344p8zya0bi3ohhq_1391643277.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/87ys344p8zya0bi3ohhq_1391643277.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/cbnhcn8nbut7y901llv8_1391643248.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/cbnhcn8nbut7y901llv8_1391643248.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/z72tqmq9iqzaq78vgwc0_1391643288.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/z72tqmq9iqzaq78vgwc0_1391643288.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/g5ep3cmv4wxl0u6glvd4_1391643237.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/g5ep3cmv4wxl0u6glvd4_1391643237.jpg)

Dziekuję ludziom którzy pomogli przy tym projekcie, tym którzy cierpliwie znosili męczarnie na GG z głupimi pytaniami od laika elektronicznego ;P więcej detali nie pamiętam, za babole serdecznie żałuję obiecuję się poprawić - komentarze na/i nie na temat mile widziane...

djbuh
06.02.2014, 01:28
Całkiem zgrabne "pudełko".

Z czego wykonałeś stopki, czyżby stopery drzwiowe?
Boki są oklejone okleiną czy mi się wydaje? Na zdjęciu tyłu wygląda to trochę jak papier z nadrukowanym wzorem.

Podoba mi się pomysł z umiejscowieniem potencjometru :).

ploter
06.02.2014, 09:05
Z czego wykonałeś stopki, czyżby stopery drzwiowe?

Dokładnie stopery drzwiowe... pomaluje je na czarno kiedyś ;P ;) jak DIY to wykorzystamy co się da...

Boki są fornirowane fornir to czerwona impresja modyfikowany na flizelinie. Fotki mogą troszkę mylić...

Pawel S.
06.02.2014, 09:39
o prosze - dobrze wykorzystany tydzien wolnego ;)
tez bym chcial swoj wzmacniacz skonczyc...

mam nadzieje ze elektronika w srodku jest przymocowana?

_NATAN_5064
06.02.2014, 09:55
Bardzoe estetycznie wykonany bloczek ;) a to z czarnymi pokrecadlami to co ? :p

Pawel S.
06.02.2014, 10:22
preamp ;)

ploter
06.02.2014, 10:43
preamp

Bardziej selektor z potencjometrem.... w środku siedzi selektor irka http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v3,70


mam nadzieje ze elektronika w srodku jest przymocowana?

Tak pod każdą płytką tulejka i wkrętem do MDFu przymocowana, radiator na metalowych kątowniczkach i na śrubkach M4


dobrze wykorzystany tydzień wolnego

Bardzo dobrze... kupiony dywan... może sie poprawi trochę akustyka na basie :D

artus20
06.02.2014, 12:07
Ładna zgrabna i estetyczna konstrukcja. A z regulacją głośności nie ma problemu, że przypadkiem się weźmie na maxa? ;)

Adzik94
06.02.2014, 12:28
Nie masz przydźwięku od transformatora przez ten potencjometr? To chyba nie są ekranowane przewody?

ploter
06.02.2014, 14:23
A z regulacją głośności nie ma problemu, że przypadkiem się weźmie na maxa?

Właśnie jeszcze nie testowane ;P ale to to samo jak Ci ktoś przeczyści szmatka wzmacniacz (miałem tak ostatnio i potek na godzinę 14) się nieźle wystraszyłem jak rykło w głośnikach...


Nie masz przydźwięku od transformatora przez ten potencjometr? To chyba nie są ekranowane przewody?

Miałem coś takiego ale dlatego że wzmak stał koło przedłużacza a w nim była ładowarka do tableta... i małe buczonko było... kable będą do zmiany ;) mam trochę mikrofonowego to się zmieni ;)


Ładna zgrabna i estetyczna konstrukcja.

Obawiałem się o proporcje ale całkiem ciekawie wyszło ;)

cudny90
06.02.2014, 15:56
No i wyszedł bardzo zgrabny wzmacniaczyk :) Bardzo mi się podoba. Fornir wygląda, jakby miał słoje pomalowane... ;)

Mam pytanko co do kątowników. Aluminiowe? O grubości 1,5mm? Śrubki, którymi przykręcasz górną pokrywę to M4? Nie wiem czy wiesz co mam na myśli :)

artus20
06.02.2014, 15:59
Właśnie jeszcze nie testowane ;P ale to to samo jak Ci ktoś przeczyści szmatka wzmacniacz (miałem tak ostatnio i potek na godzinę 14) się nieźle wystraszyłem jak rykło w głośnikach...

Właśnie coś podobnego miałem na myśli ;) A jak Ci się spisuje ten selektor?

ploter
06.02.2014, 16:41
Mam pytanko co do kątowników. Aluminiowe? O grubości 1,5mm?

W całej obudowie są metalowe kątowniki do mocowania radiatora do spodu i aluminiowa "winklówka" z Castoramy i nimi jest przymocowana góra i tył do boczków.


Śrubki, którymi przykręcasz górną pokrywę to M4? Nie wiem czy wiesz co mam na myśli

Nie wiem co masz na myśli....


A jak Ci się spisuje ten selektor?

Docelowo czeka na uniampa ale działa przyzwoicie.. ;)


Bardzo mi się podoba. Fornir wygląda, jakby miał słoje pomalowane...

On tak wygląda...

http://www.kuchnie.melbo.pl/galerie/czerwona_impresja.jpg

artus20
06.02.2014, 16:47
Uniampa też zrobisz kolorystycznie do tego żeby się komponowało?;)

ploter
06.02.2014, 16:53
Tak dokładnie ;) w sumie to Uniamp będzie kolorystycznie do selektorka a Gainclone powstał przy okazji :D z dostępnych rzeczy :D

Tylko Uniamp będzie koncówką mocy z jednym kanałem dodatkowym z potencjometrem ;D

artus20
06.02.2014, 17:00
Z miłą chęcią zobaczę efekty pracy ukończenia Uniampa ;)

ploter
06.02.2014, 17:18
Z miłą chęcią zobaczę efekty pracy ukończenia Uniampa

A będzie kilka niespodzianek :D

Adzik94
06.02.2014, 17:32
Tylko Uniamp będzie koncówką mocy z jednym kanałem dodatkowym z potencjometrem ;D
Czyli 2 i pół Uniego? do suba ten kanał?

ploter
06.02.2014, 17:37
Nie ;) jedna para RCA będzie prosto do koncówki (sterowanie z selektora) a druga para przez potencjometr gdyby czasem nie było pod ręką selektorka ;)

cudny90
06.02.2014, 22:44
Jeśli kątownik ma grubość 1,5mm i śrubka to M4 to bardzo łatwo zerwać w nim (kątowniku) gwint (bo jak na moje oko on jest nagwintowany). No ale jeśli się będzie uważać to będzie ok.

dzabij
07.02.2014, 09:44
ploter,

gałeczki do potencjometru / selektora były toczone na zamówienie czy kupiłeś gotowe ? Jaki to materiał, czernione aluminium ?

Pawel S.
07.02.2014, 10:48
wszystko wycinane na laserze (dzięki wielkie BraWo)toczyl tez brawo ;)

BraWo
07.02.2014, 10:52
ploter,

gałeczki do potencjometru / selektora były toczone na zamówienie czy kupiłeś gotowe ? Jaki to materiał, czernione aluminium ?

To jest tworzywo sztuczne, kolor czarny mat po obróbce (przed jest półmatowe). Twarde i fajnie się obrabia na tokarce

ploter
07.02.2014, 11:52
gałeczki do potencjometru / selektora były toczone na zamówienie czy kupiłeś gotowe ? Jaki to materiał, czernione aluminium ?

Robione na zamówienie ... mam dwie poprzednie bo spaprałem wymiar i wyszły za małe... jak cos to PW

BraWo
07.02.2014, 13:36
Fajny kpl. wyszedł :)
kiedyś wbiję na przesłuchania :)

Pozdrawiam :thumbup:

ploter
07.02.2014, 19:58
Tak więc zmontowany z kolumnami gra ;) basu nie za wiele bo tylko 18tki a pokój spory, Lekkie buczenie trafa, słyszalne tylko po przyłożeniu ucha do obudowy. Mankament do poprawienia jak dotknę obudowy to słychać w głośnikach małe pyknięcie. Chyba dlatego ze obudowy nie uziemiłem. I tu pytanie do was co należałoby zrobić - co podpiąć pod uziemienie i jak ;)

https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/n3i6nfijjpb9epiea0it_1391802802.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/n3i6nfijjpb9epiea0it_1391802802.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/thumbs/uzppnv8qqljyhw4q6e67_1391802829.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/4329/uzppnv8qqljyhw4q6e67_1391802829.jpg)

Ojej zmieniła mi się ranga !! Teraz jestem ZNAWCA :) no i to juz 1000 postów :) do Pawła S. mi daleko ale będę dążył żeby było lepiej.
PS: Wzmacniacz diy, kable diy, kolumny diy... chyba idę w dobrą stronę !! :D

infinity
07.02.2014, 21:37
Z uziemieniem uważaj, można wysadzić podłączone do wzmacniacza sprzęty (zwłaszcza PC, ale też i inne "zabawki") albo i sam wzmacniacz.
Popracuj nad masą, zobacz jak to robią inni. Podłącz do masy metalowe elementy obudowy.
Trafo, jak buczy przykręć przez gumową podkładkę (pamiętasz podkładki pod myszy komputerowe? :P)
Trochę "nieoptymalnie" wyszło Ci umiejscowienie potencjometru lub/i trafa. Przewody AC lecą przez całą obudowę i z powrotem, to samo z przewodami od potka (btw. ekranowanie ich wcale nie musi pomóc, a czasami można się "zaplątać w pętlę masy"
Od spodu wzmacniacza nie masz blachy? Pomyśl o tym. Może teraz nie włażą żadne brumy, ale jak przestawisz wzmacniacz może się coś pojawić.

Poza tym fajny wzmacniacz. Szacun za skończenie projektu i zapakowanie go w obudowę. Moje konstrukcje na początku zabawy w elektronikę często kończyły żywot na etapie "pająka" "D

Pawel S.
08.02.2014, 09:43
oj niedlugo przyjdzie pora na kolumny ;)

ploter
08.02.2014, 10:28
oj niedlugo przyjdzie pora na kolumny

Po czym wnioskujesz? :)

Pawel S.
08.02.2014, 15:11
po teslach ;)
wiem ze masz AWXa w TL, ale pora sie przesiasc na cos lepszego zeby w koncu odkrywac nowa jakosc ;)

ploter
08.02.2014, 16:41
Tylko na co w moim małym dziwnie akustycznie pokoju.... przydałby się ktoś w odwiedziny coby określić czy to ja mam już zjechany słuch czy rzeczywiście po zaadaptowaniu dywanu basu przybyło....