PDA

Zobacz pełną wersję : Metalowe fronty do wysokotonówek



Echo1
19.03.2014, 22:26
Gdzie mógłbym zlecić wykonanie nowych metalowych frontów do głośników wysokotonowych?

lklukasz
19.03.2014, 22:34
W warsztacie obróbki metali
Przygotuj rysunek techniczny

Echo1
19.03.2014, 22:36
Jakiej ceny mogę spodziewać się za wykonanie 2 sztuk?

lklukasz
19.03.2014, 22:46
A z jakiego materiału?

I pokaz jakis projekt
Nie znamy skali trudności projektu

Echo1
19.03.2014, 23:17
Materiałem może być aluminium jeśli będzie wystarczająco wytrzymałe a jak nie to chyba ze stali.


https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/bl1c1c11xn07rvsskh4r_1395267293.jpg

lklukasz
19.03.2014, 23:24
Jak dobrze pamietam Paweł miał cos takiego

Echo1
20.03.2014, 09:44
Zapomniałem jeszcze dorysować otwory na wkręty do przykręcania do obudowy.

---------- Post dodany 20.03.2014 o 09:44 ---------- Poprzedni post 19.03.2014 o 23:25 ----------

No to gdzie konkretnie mogliby mi coś takiego wykonać i jaki byłby koszt?

Pawel S.
20.03.2014, 11:45
takie cos zamawiam u kolegi na laserze
aluminium 2mm tuta wystarcza
koszt od 5zl/szt ;)

efekt koncowy po malych zabiegach
http://i1070.photobucket.com/albums/u486/Pawel_S/IMG_3118.jpg (http://s1070.photobucket.com/user/Pawel_S/media/IMG_3118.jpg.html)
http://i1070.photobucket.com/albums/u486/Pawel_S/IMG_3141.jpg (http://s1070.photobucket.com/user/Pawel_S/media/IMG_3141.jpg.html)
http://i1070.photobucket.com/albums/u486/Pawel_S/IMG_3210.jpg (http://s1070.photobucket.com/user/Pawel_S/media/IMG_3210.jpg.html)

Echo1
20.03.2014, 12:15
Głośnik waży 590g więc chyba 2mm aluminium to za mało.

Pawel S.
20.03.2014, 12:59
jak uwazasz - wg mnie wystarczy
daj gotowy rysunek to sie zamowi razem z cyrklami

Echo1
20.03.2014, 13:09
Jeszcze nie obmierzyłem dokładnie głośnika żeby podać szczegółowe wymiary. Za ile czasu będziesz składał zamówienie?

Pawel S.
20.03.2014, 13:20
nie spieszy mi sie
jeszcze malo osob zapisalo sie na cyrkle

Echo1
20.03.2014, 13:27
OK, jak zrobię rysunki to wstawię do wątku. Czy w tym zakładzie mogliby też zrobić waveguide?

Pawel S.
20.03.2014, 14:29
nie - to juz na tokarce
tez daj rysunek to sie pomysli czy moge to zrobic

Echo1
20.03.2014, 17:26
Rysunek waveguide? Rysunku jeszcze nie mam, bo najpierw trzeba zrobić symulacje żeby dobrać odpowiednią krzywiznę falowodu.

Pawel S.
20.03.2014, 17:49
jak ta krzywa bedzie "prosta" to moge to zrobic
jak wyzszego stopnia to niestety musialbym prosic programistow + dlugie ustawianie maszyny * 100zl/roboczogodzina

Echo1
20.03.2014, 17:56
Jakby to był fragment okręgu albo jak w Seasie DXT to dałbyś radę zrobić? Od razu dodam że ma to być do Wavecor TW030WA07

Pawel S.
20.03.2014, 18:09
ja mam do dyspozycji tylko łuki o stałym promieniu i proste

Echo1
20.03.2014, 18:10
Czyli profil dxt wchodzi w grę?

http://www.seas.no/images/stories/prestige/pdfdatasheet/dxt_seas.pdf

Pawel S.
20.03.2014, 20:20
nie - rysunek. na tej maszynie wprowadzam wszsytko recznie

lklukasz
20.03.2014, 23:50
Po co ci WG do wavecora?

Echo1
21.03.2014, 09:50
Bo dobrze dopasowany do głośnika waveguide ma same zalety.

---------- Post dodany o 09:50 ---------- Poprzedni post o 00:27 ----------

Pawel S. czy masz też możliwość zrobienia w waveguide otworów do przykręcenia głośnika i do ścianki kolumny?

Pawel S.
21.03.2014, 11:24
otwory to najwiekszy problem

Echo1
21.03.2014, 12:05
Problem wycentrowania WG względem głośnika można rozwiązać robiąc podtoczenie dla frontu i wtedy wyznaczenie miejsc na otwory pod śruby będzie łatwiejsze.

---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post o 11:53 ----------

Grubość przyjąłem 2,5mm. Na razie nie podaję wszystkich wymiarów. Ma ktoś jakieś uwagi?

https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/bqozuh2zxdhfi5hw5d6d_1395399891.jpg

Pawel S.
21.03.2014, 12:07
Grubość przyjąłem 2,5mm.nie wiem czy taka blache beda mieli
wiec lepiej zmien na 2 lub 3mm

ale to nie jest do wavecora?

Echo1
21.03.2014, 12:11
Do Wavecora

Pawel S.
21.03.2014, 12:15
po co? chcesz zmienic 115 na 104mm?

Echo1
21.03.2014, 13:07
Średnica krążka jest jak w oryginale czyli 115mm.

Przy okazji chciałbym jeszcze zrobić drugą parę frontów do WG Monacora bo jak front będzie płaski to wystarczy środkową część zeszlifować do wysokości pozostałych. Rysunek wrzucę po łikendzie.
http://www.monacor.pl/product/show/5785/WG-300

---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post o 12:30 ----------

Znacie jakiś domowy sposób na zeszlifowanie plastikowej środkowej części WG-300?

Pawel S.
21.03.2014, 16:57
tej tueljki?
frezarke masz?

Echo1
22.03.2014, 11:55
Frezarki jeszcze nie mam


https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/3a3r3nx1u1j3470vdyw4_1395485672.jpg

Pawel S.
22.03.2014, 17:20
no to ja juz pomyslu nie mam
frezarka to bym latwo zrobil ;)

mobias
23.03.2014, 09:12
Kładziesz papier ścierny na czymś płaskim i szorujesz tym elementem, uważając żeby równo trzymać.

gavron04
23.03.2014, 11:41
Lub proxxon/dremel + końcówka do szlifowania, na sam koniec pilnik, żeby wyrównać :)

Echo1
23.03.2014, 11:58
Na wiertarce stołowej z odpowiednią tarczą do szlifowania da się to chyba zrobić.

ir0nhide
23.03.2014, 13:12
Na wiertarce stołowej z odpowiednią tarczą do szlifowania da się to chyba zrobić.
Jak masz stołową to zakładasz krążek na rzep papier ścierny i jedziesz... ;)

Echo1
24.03.2014, 14:33
Paweł kiedy mniej więcej będziesz składał zamówienie?

Gdzieś na forum było jak drukować rysunki w rzeczywistych wymiarach z plików pdf. Ktoś pamięta w którym wątku?

gavron04
24.03.2014, 14:35
A jaki masz program do odczytu pdf?

Echo1
24.03.2014, 14:40
Adobe Reader

gavron04
24.03.2014, 14:41
Plik > Drukuj > Skala niestandardowa > wpisujesz 100%

Pawel S.
24.03.2014, 16:19
nie wiem kiedy
jak juz potrzebujesz to mozna zamowic
wezme kilka cyrkli, terminale i te fronty
ale nadal na zwolnieniu jestem wiec nic nie wytocze

Echo1
25.03.2014, 10:24
Na razie chciałbym zamówić tylko fronty dopasowane do waveguide Monacora.

Z toczeniem nie spieszy mi się, bo najpierw trzeba zrobić sporo symulacji zanim dobierze się najlepszy kształt.

---------- Post dodany 25.03.2014 o 10:24 ---------- Poprzedni post 24.03.2014 o 19:54 ----------


Jak masz stołową to zakładasz krążek na rzep papier ścierny i jedziesz... ;)

Możesz podać linka do takiego krążka? Powinien mieć średnicę 5,5 - 6,5cm

Pawel S.
25.03.2014, 11:05
http://www.ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=1795
takie cos

Echo1
26.03.2014, 10:17
Takich o średnicy 12,5cm jest dużo. Macie namiar na krążki ze średnicą około 6cm?

---------- Post dodany 26.03.2014 o 10:17 ---------- Poprzedni post 25.03.2014 o 11:10 ----------

Jaką dokładność ma wycinarka laserowa?

Pawel S.
26.03.2014, 12:50
zalezy od materialu i jego grubosci
powiedzmy ze 0,1mm lub 0,01mm

Echo1
27.03.2014, 18:06
takie cos zamawiam u kolegi na laserze
aluminium 2mm tuta wystarcza
koszt od 5zl/szt ;)

efekt koncowy po malych zabiegach
http://i1070.photobucket.com/albums/u486/Pawel_S/IMG_3118.jpg (http://s1070.photobucket.com/user/Pawel_S/media/IMG_3118.jpg.html)


Faza w środkowym otworze też została zrobiona laserem?

---------- Post dodany o 18:06 ---------- Poprzedni post o 15:51 ----------


no to ja juz pomyslu nie mam
frezarka to bym latwo zrobil ;)

Jak byś zrobił frezarką górnowrzecionową i jakim frezem?

Pawel S.
27.03.2014, 19:16
Faza w środkowym otworze też została zrobiona laserem?nie, frezarka w domu. po malowaniu



Jak byś zrobił frezarką górnowrzecionową i jakim frezem?dowolny frez palcowy
bierzesz odpad i robisz w nim troche wiekszy otwor niz ten wystajacy element
mocujesz detal do tej plyty, lub pilnujesz zeby rowno przylegal. i schodzisz powoli tym frezem w dol frezujac ten plastik

Echo1
28.03.2014, 17:13
Front dla Wavecora pod waveguide WG-300. Później wrzucę rysunek z wymiarami.

https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/vq8s7rsredo8mogd3dxj_1396023128.jpg

ruffpl
28.03.2014, 17:59
Pawle, czy mógłbyś załatwić dla mnie kilka frontów i pierscieni ozdobnych z amelinum? ( potrzebuję do budżetowej odnowy kolumienek)/ masz daleko do tego kolegi co tnie laserem?

Pawel S.
28.03.2014, 19:06
dawaj rysunki to sie zamowi
tylko jak zaczniesz pytac najpierw o wycene to odpadam :p
kolega dowozi mi do domu

Echo1
29.03.2014, 15:14
Wrzucam rysunek z wymiarami. Ma ktoś jakieś uwagi odnośnie wymiarów?

Przy okazji zapytam czy ktoś z Was rozkręcał TW030WA07 ? Kupiłem dwa egzemplarze tych głośników które z wglądu wydawały się w porządku. Gdy zmierzyłem impedancję to okazało się że głośniki różnią się położeniem i wysokością rezonansu na charakterystyce zawady. Rozkręciłem oba głośniki i zobaczyłem że w jednym brakuje piankowego grzybka umieszczonego nad środkowym nabiegunnikiem.


https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/fy8jv2j2gexg1varzeny_1396102385.jpg

lklukasz
29.03.2014, 18:54
No to skadaj reklamacje na nie
U mnie dwa sa takie same

Echo1
29.03.2014, 18:59
Jak już rozkręciłem to raczej nie uznają reklamacji.

lklukasz
30.03.2014, 03:48
Hmmm...
No w sumie to i tak tylko 100zl

Moge jutro wrzuć pomiary moich jak potrzeba

Bebok
30.03.2014, 11:09
Można zamówić 6 frontów do Missiona? Głośniki po 4zł też wypada kiedyś wykorzystać :P

Pawel S.
30.03.2014, 11:35
pisz jaki rozmiar

Bebok
30.03.2014, 15:34
W załączniku wymiary. Interesuje mnie sześć sztuk :)

Echo1
03.04.2014, 21:56
Paweł czy przy najbliższym zamówieniu na cyrkle zamówisz też dla mnie 2 fronty z 3mm aluminium dla tweeter'ów Wavecor?

Pawel S.
04.04.2014, 04:55
taki mam zamiar... ale czasu brak

Echo1
07.04.2014, 18:35
dowolny frez palcowy
bierzesz odpad i robisz w nim troche wiekszy otwor niz ten wystajacy element
mocujesz detal do tej plyty, lub pilnujesz zeby rowno przylegal. i schodzisz powoli tym frezem w dol frezujac ten plastik

Dobry patent


https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/019decurkvhzsv9kvr56_1396888533.jpg

Echo1
09.04.2014, 21:09
Przyszedł mi do głowy pomysł jak ominąć problem wiercenia otworów do zamocowania w obudowie wytoczonego waveguide. Jak znajdę trochę czasu to zrobię rysunek.

oczko1
11.04.2014, 09:16
Wrzucam rysunek z wymiarami. Ma ktoś jakieś uwagi odnośnie wymiarów?

Przy okazji zapytam czy ktoś z Was rozkręcał TW030WA07 ? Kupiłem dwa egzemplarze tych głośników które z wglądu wydawały się w porządku. Gdy zmierzyłem impedancję to okazało się że głośniki różnią się położeniem i wysokością rezonansu na charakterystyce zawady. Rozkręciłem oba głośniki i zobaczyłem że w jednym brakuje piankowego grzybka umieszczonego nad środkowym nabiegunnikiem.



,aż taka duża różnica? możesz wrzucić pomiary ?

Echo1
11.04.2014, 10:10
,aż taka duża różnica? możesz wrzucić pomiary ?

https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/tm8aqi1fg4esem67wetk_1396186195.jpg

Sound Wave
12.04.2014, 00:34
Przy okazji zapytam czy ktoś z Was rozkręcał TW030WA07 ? Kupiłem dwa egzemplarze tych głośników które z wglądu wydawały się w porządku. Gdy zmierzyłem impedancję to okazało się że głośniki różnią się położeniem i wysokością rezonansu na charakterystyce zawady. Rozkręciłem oba głośniki i zobaczyłem że w jednym brakuje piankowego grzybka umieszczonego nad środkowym nabiegunnikiem.
- ciekawe czy w co drugim niskotonowym impregnują membranę :o a może tylko w co drugim jest dust cup :blink:

Echo1
12.04.2014, 11:48
Przecież napisałem że wygląd zewnętrzny głośników jest identyczny, a brak impregnacji lub nakładki przeciw kurzowej widać od razu.

Sound Wave
12.04.2014, 19:30
Wiem - ale moim zdaniem to niedopuszczalne, żeby w głośniku !BRAKOWAŁO! jakiejś części! Czy jest jakakolwiek kontrola jakości podzespołów i gotowych produktów?

Echo1
13.04.2014, 16:36
Podejrzewam że to mogła nie być wina producenta. Uszkodzony głośnik miał o wiele słabiej przykręcony front niż sprawny głośnik więc podejrzewam że ktoś go rozkręcał zanim do mnie trafił.

Sound Wave
14.04.2014, 23:05
kupowałeś nowe czy używane?

Echo1
15.04.2014, 07:30
nowe

Echo1
15.04.2014, 10:14
Tak bym rozwiązał problem braku możliwości wywiercenia otworów w toczonym waveguide


https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/rjx7bj30q7v517h798cp_1397549290.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/rjx7bj30q7v517h798cp_1397549290.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/p4mmfb0eq7c8lsov5b9r_1397549288.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/p4mmfb0eq7c8lsov5b9r_1397549288.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/6fohx23t43amcyje7c4o_1397549291.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/6fohx23t43amcyje7c4o_1397549291.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/apj2nr0mp22l7htv9me4_1397549293.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/apj2nr0mp22l7htv9me4_1397549293.jpg)

https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/vn6i3hj1jxed345gdiuz_1397549298.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/vn6i3hj1jxed345gdiuz_1397549298.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/4gz1njnnvrh1woaq4nim_1397549296.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/4gz1njnnvrh1woaq4nim_1397549296.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/ffgi3pm1shftxpla7bnn_1397549294.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/ffgi3pm1shftxpla7bnn_1397549294.jpg)

Pawel S.
21.04.2014, 19:02
Tak bym rozwiązał problem braku możliwości wywiercenia otworów w toczonym waveguidea to juz nie lepiej mocowac tego od srodka?

po co to wciecie od strony kolumny?

wysylam zamowienie na wasze fronty

Pawel S.
21.04.2014, 19:28
W załączniku wymiary. Interesuje mnie sześć sztuk
- po co ci otwory do mocowania magnesu? przeciez tam nic nie ma...
- otwory do przykrecenia frontu do kolumny to zazwyczaj 4mm

ale juz zamawiam to co narysowales
alu 2mm

Echo1
21.04.2014, 19:39
a to juz nie lepiej mocowac tego od srodka?

po co to wciecie od strony kolumny?


Mógłbyś zaznaczyć na rysunku o które detale Ci chodzi?

Pawel S.
21.04.2014, 19:46
ta szczelina po walcu - w jakim to celu?

ile grubosci ma ten waveguide? moze by tak zblokowac to od tylu glosnikiem? wystarczy zeby odrobine wystawal

Bebok
21.04.2014, 19:50
- po co ci otwory do mocowania magnesu? przeciez tam nic nie ma...
- otwory do przykrecenia frontu do kolumny to zazwyczaj 4mm

ale juz zamawiam to co narysowales
alu 2mm
Nic się Paweł nie frasuj, sprawę przemyślałem :) Zamawiaj

Pawel S.
21.04.2014, 19:50
wyslane ;)

Echo1
21.04.2014, 20:27
ta szczelina po walcu - w jakim to celu?
Ta szczelina to po to żeby łatwo było wywiercić otwory pod głośnik i można tam było włożyć śruby lub nakrętki, a ewentualne nagwintowanie otworów chyba też byłoby łatwiejsze.




ile grubosci ma ten waveguide? moze by tak zblokowac to od tylu glosnikiem? wystarczy zeby odrobine wystawal

Wymiary są tylko orientacyjne

https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/8te720i1fkjr0j27zxih_1398104718.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/8te720i1fkjr0j27zxih_1398104718.jpg)

Pawel S.
22.04.2014, 04:55
to juz bym wolal to dac na wiertarke wspolrzednosciowa lub na male centrum
zawsze bedzie to lepiej wygladalo