PDA

Zobacz pełną wersję : Małe cnc dla diy



Tranzyt
03.02.2015, 08:02
Koledzy popatrzą może ktoś się skusi i zrobi.
Popełniłem takiego drewniaka dla kolegi.
Łatwe do zrobienia i relatywnie tanie, przy wycinaniu frontów, a nawet boków do kolumn jak znalazł.
Odpowiem na pytania i uwagi.

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/935xkj1crlu2awrv09nz_1422945559.jpg

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/462nakmm6zbs6e92hvzc_1422945564.jpg

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/6pk4phdonb3n4zae91hr_1422945560.jpg

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/d1kdo1ze0d3xses8lvnz_1422945561.jpg

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/whcr6dv652n8uxc8o1cf_1422945563.jpg

Więcej zdjęć tu> https://picasaweb.google.com/117578835552476079992/Frez#

Czołem

ir0nhide
03.02.2015, 08:15
Jakie wymiary (powierzchnia robocza )
Jakie silniki
Jakie wrzeciono - Co jest zdolne ciąć.
Jakiej grubości wałki ? One są tak po prostu wsadzone w sklejkę i już ?

Tranzyt
03.02.2015, 08:35
Jakie wymiary (powierzchnia robocza )
W tej akurat chyba było 40x68x10 cm


Jakie silniki
2 Nm chyba 3A śruby trapezowe 16x4, w osi X 2 żeby zapobiec przekoszeniu.


Jakie wrzeciono - Co jest zdolne ciąć.
Każde drewno, drewnopochodne, plastiki (chyba wszelkie) i metale kolorowe


Jakiej grubości wałki ? One są tak po prostu wsadzone w sklejkę i już ?
W osi x prowadnice to rury z kwasówki 20x2 a Y i Z prowadnice liniowe podparte na wałkach 16mm
W osi X rury wsadzone od czoła w gniazda i na każdej wrędze stołu pasowane w odpowiednie gniazda.
Z założenia konstrukcja miała być tania
Czołem

CASHpirovski
03.02.2015, 08:41
Z założenia konstrukcja miała być tania

A to tanio to mniej więcej ile?

Tranzyt
03.02.2015, 09:00
Coś takiego zrobi się do 2000, maszyna jest bardzo wszechstronna, tnie w 2d i w 2,5d

_NATAN_5064
03.02.2015, 10:58
Za 2k mozna złożyć cos z profili alu, przemysłowych. Wystarczy troche poszukać w ogloszeniach i znajdziesz używane w dobrej cenie. A sztywność nieporównywalna. Inwestycja w podparte walki i łożyska jest bardziej opłacalna, niż kombinowanie z polsrodkami

Tranzyt
03.02.2015, 11:19
Za 2k mozna złożyć cos z profili alu, przemysłowych. Wystarczy troche poszukać w ogloszeniach i znajdziesz używane w dobrej cenie. A sztywność nieporównywalna. Inwestycja w podparte walki i łożyska jest bardziej opłacalna, niż kombinowanie z polsrodkami
Powodzenia, przelicz wszytko sam zobaczysz jak to kwotowo wyjdzie.
Kupię maszynę alu od Ciebie za tą kasę bardzo chętnie ;)
Czołem

_NATAN_5064
03.02.2015, 11:32
Łożyska ok 300zl używane walki podparte na pewno lepsze niz jakies kwasowki, bo te sa miękkie! A metr profila 80x40 moglby kupic za 18zl . Dokupic laczniki i gotowe.

_NATAN_5064
03.02.2015, 11:35
Sory 18zl za kilo profilu.

Tranzyt
03.02.2015, 11:47
Sory 18zl za kilo profilu.
Czyli metr wychodzi około 81 zł - powodzenia...

Proszę cię, można zbudować stalową ze złomu w tej cenie. Wszystko "można" Pokaż swoją maszynę z alu za te pieniądze to porozmawiamy.
Nie chce mi się dywagować co "można" ja wiem co zrobiłem, tez rozważałem różne opcje i ta wydała mi się po kalkulacji najtańsza. A argument że ścianka stali grubości 2 mm z kwasówki jest miękka wydaje się być lekko śmieszny.
Ale ja to specyficzne poczucie humoru mam ;)
Czołem

_NATAN_5064
03.02.2015, 12:00
Metr wychodzi niecale 60zl. Taki walek z kwasowki to sie do drazek w szafie nadaje.. myslisz ze po co sa takie utwardzane do 60hrc ??
Jak juz zrobie to sie pochwałę,na razie zbieram osprzet. Mam silniki sterowanie i prowadnice liniowe hiwina ;)

lklukasz
03.02.2015, 12:21
To zrób i pokaz :)

Tranzyt
03.02.2015, 12:22
Metr wychodzi niecale 60zl.

www.profile-aluminiowe.com.pl/profil-aluminiowy-seria-8/profil-80-40

m=4.54kg/m czyli 18 zł x 4,54 kg daje 81,72 zł/mb, no chyba że stosujesz inną matematykę ;)


Taki walek z kwasowki to sie do drazek w szafie nadaje.. myslisz ze po co sa takie utwardzane do 60hrc ??

Wszystkie relingi w jachtach robione są z takich rurek a one są odpowiedzialne za bezpieczeństwo, jak to dla ciebie drążek na ubrania to powodzenia.
Oczywiście że ich twardość nie jest porównywalna, ale to nie maszyna przemysłowa tylko amatorska i do takich konstrukcji. Nikt nie lata helikopterem do pracy.

Hwiny - super, bardzo dobre prowadnice nie przeczę.
A na maszynkę czekam z niecierpliwością, długo jeszcze poczekam??
Bo mój drewniak zarobił na stalową która właśnie powstaje, pewnie za 2-3 miesiące skończę
Czołem

_NATAN_5064
03.02.2015, 13:10
Matematykę stosuja ta sama ale inne wartości do wzoru podstawiam.

malikowy
03.02.2015, 13:23
no dobra, jakiej płyty głównej i sterowników do silników używacie? coś DIY czy kupne?

dolphin123
03.02.2015, 13:25
Kłótnie nie mają sensu.
Czy możecie Panowie wkleic linki elementów, propozycji, które są niezbędne przy takim CNC? Wtedy możemy porozmawiać o zamiennikach cenach i wytrzymałości.

Tranzyt
03.02.2015, 13:31
Tych pozycji jest po prostu zbyt wiele jak i rozwiązań które można stosować.
Dużo pytań ale jedno podstawowe, co ta maszyna miała by robić, w czym i jakie duże pole robocze, potrzeba określić wszystkie osie.

Ja nie stosuję chińczyków jeśli chodzi o sterowniki tylko zespolony 3 osiowy sterownik użytkownika alledrogo zelrp, bardzo dobry polski produkt, wkładam już 4 w maszynę, tzn w 4 maszynę, potrzeba do niego tylko odpowiedniego trafa zasilającego i jazda.
Można zrobić maszynę na sterownikach M542 ale cena :o taka skrzyna sterownicza wyjdzie bardzo drogo, no ale dobre - bardzo dobre ;)
Czołem

dolphin123
03.02.2015, 15:55
Możesz pokazać co zastosowałeś w konstrukcji z pierwszego postu:)

Tranzyt
03.02.2015, 17:02
Na osiach z i y wałki z podpormi
http://www.ebmia.pl/podpora-walka-walkiem-fi16-pw161000-p-9178.html?gclid=CIzmnLuQxsMCFcjHtAoduh8AVQ
takie łożyska
http://allegro.pl/sme-16-lozysko-liniowe-w-obudowie-cnc-ploter-i4976983402.html

w osi x rurki z kwasówki 20x2 kupowane w hurtowni i do tego robiony system kasowania luzów.

wszędzie napędy robione na trapezówkach 16/4
http://allegro.pl/sruba-trapezowa-tr-16x4-l-500mm-ck15-cnc-i5017368354.html
Nakrętki trapezowe 16x4
http://allegro.pl/nakretka-trapezowa-16x4-tworzywo-konstrukcyjne-i5021576595.html
silniki krokowe
http://allegro.pl/silnik-krokowy-2-nm-2-8a-56-56-cnc-nowy-gwaranc-i4981975509.html
do tego sprzęgła łożyska i parę innych pierdół
No i generalnie sklejka

swiety1337
03.02.2015, 17:36
Bardzo fajna sprawa. Gratulacje projektu :).
Z takim cackiem w domu, można już prawie wszystko robić.

A jak wygląda sprawa sztywności całości? Sklejka dobrze się sprawuje?

ov_Darkness
03.02.2015, 19:02
Taka maszynka na Alu profilach będzie w stanie obrobić 10mm Alu?
Jako wrzeciono Makita 0700. Silniki nema 17, albo nema23.
Ogólnie, to chcę sklonować to: https://www.inventables.com/technologies/desktop-3d-carving-cnc-mill-kit-shapeoko-2

Rafells
03.02.2015, 20:05
Bardzo fajna konstrukcja, moim zadaniem przydatna dla każdego kto się zajmuje "sztuką" DIY. Taka Frezarka może przecież posłużyć do budowy kolejnej jeszcze lepszej od tej. Gratuluje dla autora.

Tranzyt
04.02.2015, 11:05
A jak wygląda sprawa sztywności całości? Sklejka dobrze się sprawuje?
Wszystko to kwestia rozwiązań, generalnie albo grube ścianki sklejki albo konstrukcja skrzynkowa gwarantuje odpowiednia sztywność.


Taka maszynka na Alu profilach będzie w stanie obrobić 10mm Alu?
Jako wrzeciono Makita 0700. Silniki nema 17, albo nema23.
Ogólnie, to chcę sklonować to: https://www.inventables.com/technologies/desktop-3d-carving-cnc-mill-kit-shapeoko-2

Ona wygląda dość delikatnie, na pewno ma małe silniki krokowe chyba max koło 0,9 Nm.
Ale nie wiem, jeśli będziesz zbierał te 0,2 mm na przelot to pewnie tak, kłopot tkwi w sztywności konstrukcji. Moim zdaniem to raczej maszynka do drewna i płytek pcb


Taka Frezarka może przecież posłużyć do budowy kolejnej jeszcze lepszej od tej.
Nie ta, ale bardzo podobna zarobiła na powstającą stalową.

dolphin123
20.07.2015, 21:11
Frezarka pokazana z linku:
http://diyaudio.pl/showthread.php/3834-Budowanie-na-ekranie-czyli-relacje-z-budowy-na-zywo-)?p=453985&viewfull=1#post453985

Pierwszy front obrabiany bardzo wolno na potrzeby filmików. Skopciliśmy trochę frez przy otworach na śruby, bo nie wzięliśmy pod uwagę faktu, że frez nie będzie miał gdzie wybierać wiórów.. :)
Największe zaskoczenie to kąt ostry. Byłem przekonany że frezując dookoła formatkę, narożniki będą zaokrąglone chociaż w minimalnym stopniu, no ale nie.. :)


https://www.youtube.com/watch?v=YArLrI22R74


https://www.youtube.com/watch?v=J_sc-RuEfdo


https://www.youtube.com/watch?v=hsIW6MVUM4U

https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/thumbs/09870f73116975b04573129fa4e6ed8b_1437414417.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/09870f73116975b04573129fa4e6ed8b_1437414417.jpg)

https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/thumbs/f7b4198c7a32ddf2d4b2bd3920c2018e_1437414414.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/f7b4198c7a32ddf2d4b2bd3920c2018e_1437414414.jpg)

nowy1
20.07.2015, 23:31
Frezarka pokazana z linku:
http://diyaudio.pl/showthread.php/3834-Budowanie-na-ekranie-czyli-relacje-z-budowy-na-zywo-)?p=453985&viewfull=1#post453985

Pierwszy front obrabiany bardzo wolno na potrzeby filmików. Skopciliśmy trochę frez przy otworach na śruby, bo nie wzięliśmy pod uwagę faktu, że frez nie będzie miał gdzie wybierać wiórów.. :)
Największe zaskoczenie to kąt ostry. Byłem przekonany że frezując dookoła formatkę, narożniki będą zaokrąglone chociaż w minimalnym stopniu, no ale nie.. :)


https://www.youtube.com/watch?v=YArLrI22R74


https://www.youtube.com/watch?v=J_sc-RuEfdo


https://www.youtube.com/watch?v=hsIW6MVUM4U

https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/thumbs/09870f73116975b04573129fa4e6ed8b_1437414417.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/09870f73116975b04573129fa4e6ed8b_1437414417.jpg)



https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/thumbs/f7b4198c7a32ddf2d4b2bd3920c2018e_1437414414.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/3332/f7b4198c7a32ddf2d4b2bd3920c2018e_1437414414.jpg)

WIdze typowe bledy pocztkujacych ,plecam wpier zrobic symulacje i nauke gkodu

ja wiekszosci pisze gkod z palca jak byscie chcieli jakies pomocy piszcie z cnc mam dosiwiadczenia z 15 lat :)

lklukasz
21.07.2015, 01:13
Dolphin Maciek na cnc pracuje 18 lat
Pisz, dzwon jakby co
Napewno pomoże

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pierwsze zamowienie z programem już szykuje :)

dolphin123
21.07.2015, 06:54
WIdze typowe bledy pocztkujacych Tzn? :)

Marios
22.07.2015, 23:42
można się dowiedzieć jakie pieniądze trzeba mieć na taką zabawkę?

Artmag
23.07.2015, 02:37
Trochę czasu i ok 2 tysie. Wszystko zależy jak mechanika jest zrobiona. Rozwiązań jest wiele w tym temacie. Jak masz dużo gotówki to i rakietę zbudujesz i wyślesz w kosmos.

dolphin123
23.07.2015, 07:12
można się dowiedzieć jakie pieniądze trzeba mieć na taką zabawkę?

Trochę czasu i ok 2 tysie.Powodzenia :) Na to co pokazałem na zdjęciu już jest wydane ok 8kzł a jeszcze nie koniec.

Jeżeli możesz coś za 2kzł zaproponować to podrzuć linki, chętnie w tej kwocie sam sobie postawię swoje :)

Artmag
23.07.2015, 08:23
Tak rzuciłem. Samo wrzeciono to od 800 do 1300 w sklepie. Podałbyś więcej info na jej temat to byśmy precyzyjniej zgadywali.

_NATAN_5064
23.07.2015, 09:10
Raczej 5 tyś na cos z sensem. Chyba ze masz chody z materialami i usługami.

Artmag
23.07.2015, 09:16
Prawdopodobnie kolega inwestuje w osprzęt żeby przekładkę później zrobić w coś ,, stabilniejszego w czasie'' (Alu lub stal).

Tranzyt
07.08.2015, 11:11
No moja druga maszynka posuwa się coraz dalej :)

Plan był taki
https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/3a0e7cb0fe3cce28a6964ba2d2824ba4_1438938277.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/3a0e7cb0fe3cce28a6964ba2d2824ba4_1438938277.jpg)

Ale jak zwykle ewoluował :biggrin: Drewnianą bramę zastąpi stalowa i zmienił się układ podparcia stołu.
https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/31b68adcef779350689bfb3a537712c3_1438938277.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/31b68adcef779350689bfb3a537712c3_1438938277.jpg)
https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/0088b4bd9a97ef3b083a48073807e73f_1438938277.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/0088b4bd9a97ef3b083a48073807e73f_1438938277.jpg)
https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/4db6ada1e9f9df82e036562951fed256_1438938277.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/4db6ada1e9f9df82e036562951fed256_1438938277.jpg)

Rama ma 1500/800, planowane pole pracy 1300/700, napędy paski HTD, silniki 2Nm z przełożeniem 1/3, sterownik polski, koszt pewnie około 4do 4,5 tys. Sama maszyna bez kompa i wrzeciona.

Echo1
18.10.2015, 18:48
Nadawałyby się takie elementy na ramę do małej maszyny CNC? http://www.makeblock.cc/beam-2424/

swiety1337
18.10.2015, 19:42
Jak najbardziej. Same profile kup bezpośrednio od producenta. Np. Alutec. Póki co najlepsze ceny w PL. Będą zdecydowanie lepsze ceny. Znajdź na ich stronę nr katalogowe i wyślij zapytanie z określoną długością.

Echo1
18.10.2015, 20:27
Mógłbyś podać link do strony gdzie są szkice maksymalnie prostych konstrukcji frezarek CNC? Do dłubania w głośnikach na początek wystarczyłaby mi frezarka o polu roboczym 20x30cm a nawet mniejszym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://allegro.pl/rama-do-maszyny-obrabiarki-cnc-frezarki-nierdzewna-i5720487391.html (Rama do maszyny obrabiarki CNC frezarki Nierdzewna)

_NATAN_5064
18.10.2015, 21:03
cnc.info.pl. konstrukcje własne >stalowe bedzie cos tam co cie zainteresuje.

Echo1
21.10.2015, 16:19
Na forum powstaje wiele elektronicznych konstrukcji, do których potem są organizowane zbiorowe zmówienia na części. A może by ktoś udostępnił projekt małej o prostej konstrukcji frezarki CNC której koszt mechaniki nie przekraczałby 1000zł ze sterowaniem np. za pomocą Arduino?

_NATAN_5064
21.10.2015, 16:40
Obawiam sie ze nie znajdziesz czegos takiego ...

Echo1
21.10.2015, 17:53
W takim razie lepiej kupić gotową http://allegro.pl/frezarka-cnc-3020t-wrzeciono-200w-nowa-gw-fv-i5604252808.html (Frezarka CNC 3020T wrzeciono 200W NOWA GW FV !!)

malikowy
21.10.2015, 19:15
zobacz sobie jeszcze X-Carve z gotowców

Lansky
21.10.2015, 19:37
A może by ktoś udostępnił projekt małej o prostej konstrukcji frezarki CNC której koszt mechaniki nie przekraczałby 1000zł ze sterowaniem np. za pomocą Arduino?
Sam szukam czegoś podobnego, tutaj ciekawy projekt taniej frezarki z użyciem silników dc zamiast krokowych http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1532487.html

piotreq123
21.10.2015, 21:20
z użyciem silników dc zamiast krokowych

Że co? Przecież krokowce jak się patrzy...

Lansky
21.10.2015, 21:24
Ahhh... przepraszam pomyliłem linki ten jest właściwy http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2659141.html

Niestety nie mogę juz edytować poprzedniego posta