PDA

Zobacz pełną wersję : Przewód sieciowy DIY



grzehifi
10.02.2015, 17:27
Przewód wykonałem własnoręcznie. Do ich wykonania użyłem materiałów:

-wtyk sieciowy i wtyk IEC: bolce miedziane instalacyjne pokryte trzykrotnie 24 karatowym złotem,

-obudowy wtyczek wytoczyłem na tokarce z grubego aluminium i mosiądzu, pokryłem 4 warstwami lakieru antykorozyjnego,

-użyłem przewodu o średnicy 14 mm, składającego się z siedmiu żył o przekroju 7 x 1.5 kwadrat z miedzi OFC o wysokiej czystości. Żyły ułożone są obwodowo w stosunku do teflonowego rdzenia. Żyły są izolowane otuliną. Przewód w całości ekranowany.

Wszystko dokładnie widoczne na fotografiach.

Pomysł na ten przewód jest owocem zamiłowania do wysokiej jakości sprzętów audio

https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/qlen11vnrybaa02isp0v_1423585325.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/qlen11vnrybaa02isp0v_1423585325.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/wzdxtlz1i2xrcz9c2y5x_1423585317.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/wzdxtlz1i2xrcz9c2y5x_1423585317.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/35musmk93py51z2ngkmq_1423585286.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/35musmk93py51z2ngkmq_1423585286.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/m2eifrz4rb5nrbye8foo_1423585257.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/m2eifrz4rb5nrbye8foo_1423585257.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/i42px6gvd04vvjfd6b3i_1423585230.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/i42px6gvd04vvjfd6b3i_1423585230.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/eueicklw2gxyq66nnry9_1423585064.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/eueicklw2gxyq66nnry9_1423585064.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/ub92i6yxynnzeq2szms0_1423585088.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/ub92i6yxynnzeq2szms0_1423585088.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/hzfylaizfs3r4af1h3e1_1423585117.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/hzfylaizfs3r4af1h3e1_1423585117.jpg)https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/thumbs/ujr4pusw5zlaoxbxnggh_1423585200.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26415/ujr4pusw5zlaoxbxnggh_1423585200.jpg) instalacyjne

Jacek Zieliński
10.02.2015, 17:35
A w ścianie aluminiowy 2x1,5 mm^2...

Shizo
10.02.2015, 17:41
A w ścianie aluminiowy 2x1,5 mm^2...
No fakt, wsadzanie tego w ścianę to jak super wydech do f126p Jakie koszty takiego cuda?

grzehifi
10.02.2015, 17:46
W ścianie tylko zaślepki nie stać mnie na aluminium 2x1,5mm2 i nawet na kondycjoner.

Raf
10.02.2015, 18:53
Fajny pomysł z połączeniem alu z mosiądzem, chociaż IMHO lepiej by było, gdyby ostatnie segmenty łagodnie się zwężały.

marian
10.02.2015, 19:01
Ładny oplot.

piglet11
10.02.2015, 19:01
Ładnie zrobione przewody są doskonałym dopełnieniem czysto estetycznym sprzętu audio :). Już sam oplot nylonowy na przewodach dodaje uroku (oczywiście mowa o walorach wizualnych, żeby nie było nieporozumień):D

El_liero
10.02.2015, 23:24
Fajny kabel. Dla polepszenia samopoczucia w percepcji dźwięku, mógłbym taki przywłaszczyć :)

dzwiedziu
10.02.2015, 23:29
Fajny kabelek.
Ja mam oplot i taki kabel http://sklep.toroidy.pl/pl/p/Kabel-Lapp-olflex-100CY-3x2%2C5mm/433
Brakuje mi jedynie wtyków, nie znalazłem jak narazie w normalnych cenach.

Zap Projekt
10.02.2015, 23:44
pokryte trzykrotnie 24 karatowym złotem - ciekawe ile w tym prawdy. Tyle samo co na każdej aukcji allegro z wtykami za 5PLN też wszystkie są pokryte złotem a co śmieszne wszystkie 24 karatowym :). ja bym to na twoim miejscu sprawdził u jubilera ... może są po prostu ładnie rodowane ?. Kabelki bardzo ładnie i starannie wykonane nie powiem. Dla Mnie to niestety przerost formy nad treścią ... wolałbym kilka głośników do pracowni za to ... wybacz

Pochwal się gdzie kopiłeś ten kabelek do środka - kilka osób może być zainteresowanych.

Jak rozwiązałeś podłączenie 7 żył do 3 pinów ??

SowaZ
11.02.2015, 00:18
Pewnie 3 na faze 3 na 0 i jeden gruby na uz

Fajnie wyszedł, możesz wymienić się na allegro za jakiś ładny dom xD Pamiętaj, tylko dopisz hajent xD

Pawel074
11.02.2015, 20:59
Dobrze i ładnie wyglądający kabel to świetna sprawa. Jeśli ma się sprzęt audio wyeksponowany to aż głupio zwykły kabelek do listwy zapinać. Fajnie jak coś ładnie wygląda :)

krowaklara
12.02.2015, 14:00
oplot ekranujący w takich kablach łączy się z uziemieniem? z jednej strony? z dwóch?

grzehifi
13.02.2015, 08:47
oplot ekranujący w takich kablach łączy się z uziemieniem? z jednej strony? z dwóch?
Ekran łączy się z jednej strony od wtyku i ucina się przed IEC