PDA

Zobacz pełną wersję : Akcelerometr



Echo1
21.01.2016, 20:00
Czy ma ktoś doświadczenia w budowie akcelerometru? Jakie są sposoby mocowania tego czujnika do badanej powierzchni?

LuSzTi
21.01.2016, 20:03
Budowałem, oprogramowałem go na STM8. Sam czujnik, który ja stosowałem miał 2x2mm i 12 wyprowadzeń. Płytka z prockiem była malutka. Można coś takiego nawet na plastelinę przykleić :P

Echo1
21.01.2016, 20:35
Interesuje mnie sam analogowy czujnik przyspieszenia i mechaniczne mocowanie go, bo resztą zajmie się komputer z kartą dźwiękową i program Arta.

Artmag
21.01.2016, 21:07
Cienka i ,,twarda" taśma dwustronna.

Echo1
22.01.2016, 10:48
Zamówiłem akcelerometr. Gdy przybędzie to się zobaczy jak to działa.

Echo1
22.01.2016, 21:03
http://www.mouser.com/ds/2/418/ACH_01-736503.pdf

Da się ten akcelerometr podłączyć bezpośrednio do wejścia mikrofonowego karty dźwiękowej?

Artmag
23.01.2016, 02:50
A nie lepiej zrobić pre jak w dokumentacji Arta?

Echo1
26.01.2016, 15:18
Przybył

https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/65f52cd4df628e201e09598caf1f2cfa_1453817917.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/65f52cd4df628e201e09598caf1f2cfa_1453817917.jpg)ht tps://ssl.diyaudio.pl/i/24078/thumbs/3e9387a4879514a48bbf9151091bc01e_1453817920.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/24078/3e9387a4879514a48bbf9151091bc01e_1453817920.jpg)

Echo1
26.01.2016, 22:16
Jak podłączyć do wejścia mikrofonowego bez dodatkowego przedwzmacniacza?

Artmag
27.01.2016, 02:05
ACH zdaje się pracują od 9-40V a w wej. mikrofonowym jest 5V polaryzacji.

Echo1
27.01.2016, 10:31
Połączyłem źródło z masą a dren do wejścia mikrofonowego jak w dwu końcówkowym mikrofonie elektretowym i działa

Echo1
27.01.2016, 11:07
http://www.mh-audio.nl/tips%5Cach-01.htm

Artmag
27.01.2016, 12:56
Nie oglądałem strony. Wydaje mi się jednak że jeżeli chcesz korzystać z Arta to warto by skorzystać z zaleceń producenta programu. Zresztą jeżeli tak podchodzisz do tematu to wystarczyło kupić przetwornik piezo za 2zł i to samo wychodzi a taniej.

Echo1
27.01.2016, 15:27
Rzeczywiście przetwornik łapie zakłócenia i trzeba będzie go zaekranować ale najpierw spróbuję uzyskać jak największą czułość bez przedwzmacniacza a potem się zobaczy o czy jest lepiej z przedwzmacniaczem. Do ekranowania najlepsza byłaby miedziowana folia alumniowa.

El_liero
27.01.2016, 21:55
Robi się ciekawie.
Jakie zakłócenia łapie przetwornik? W jakiej części spektrum?
Pamiętaj, aby odróżnić drgania wymuszone od drgań własnych. Jak to zrobisz?

Artmag
27.01.2016, 22:09
No i o to chodzi. Nie wystarczy kupić, ale trzeba stworzyć też warunki do pomiaru. Echo1 chyba nie zadał sobie trudu i nie zajrzał nawet do dokumentacji Arta.

Echo1
27.01.2016, 23:50
Jakie zakłócenia łapie przetwornik? W jakiej części spektrum?

Łapie brum sieciowy i jego wielokrotności.



Pamiętaj, aby odróżnić drgania wymuszone od drgań własnych. Jak to zrobisz?

Drgania własne można sprawdzić opukując obudowę.

El_liero
28.01.2016, 21:08
Mam wątpliwości, że łapie brum sieciowy z odległości 20 cm od laptopa.
Tam siedzi tylko masa sejsmiczna oraz przetwornik piezoelektryczny reagujcy na odkształcenia mechaniczne. Niby normalne czujniki są w stalowej obudowie, ma je ekranować, z drugiej strony, jak mierzy się elementy uziemione, można wpaść w pętle masy, mieć niestabilne zachowania przez rózne potencjały na powierzchni.
Odizolowywanie przetwornika od struktury, przy użyciu izolatora-dielektryka , prowadzi do stłumienia mechanicznego układu, co powoduje zwężenie odpowiedzi częstotliwosciowej w zakresie górnych częstotliwosci. Czyli nie wyłapie wyższych składowych :)

Dokładnie, można tak sprawdzić drgania własne. Albo metodą porównawczą przemiatać sinusem przetwornik i porównywać przyspieszenie układu drgającego przetwornika do przyspieszeń pewnych punktów na powierzchni obudowy.
Najlepsze jest też to, że możesz po prostu zmierzyć impedancję przetwornika w tej obudowie! :) Jedyny problem to to że potrzebujesz profesjonalny sprzęt aby móc podłączyć wzmacniacz i zasilić wystarczajaco przetwornik.

A dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?

Echo1
28.01.2016, 23:02
A dobry kupiłeś ten akcelerometr? Do czego jest przeznaczony, do odkształceń kompresyjnych czy poprzecznych?

Najpierw mi powiedz co to jest odkształcenie kompresyjne i poprzeczne.

Echo1
29.01.2016, 14:11
Czujnik podłączony do wejścia mikrofonowego ma małą czułość. Może jest to spowodowane wysoką impedancją wyjścia. Może jakiś wtórnik na tranzystorze polepszyłby dopasowanie impedancji?

Artmag
29.01.2016, 14:51
Zrób pre jak.w dokumentacji Arta. Dlaczego upierasz się przy swoim? To tak jakbyś do benzyniaka ropy nalał bo tańsza.

Echo1
29.01.2016, 19:23
Według jakiego schematu zrobić przedwzmacniacz?

Artmag
29.01.2016, 22:33
http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-H&T-D1.01.pdf Strona 22.

Echo1
30.01.2016, 17:37
Jest gdzieś wzór płytki do tego przedwzmacniacza?

Artmag
30.01.2016, 17:59
Cóż tu dyskutować. A nie możesz przysiąść i sam zrobić. Przecież to kilkanaście elementów razem ze złączami. Jak chcesz mierzyć rezonanse nie mając podstawowej wiedzy o pomiarach. Nawet nie chce Ci się zajrzeć do dokumentacji programu . Już nie mówiąc o tym jak złożysz zwrotnice. Nasuwa się takie powiedzenie ,,nie mierz siły na zamiary''.

Artmag
31.01.2016, 01:05
To po co kupujesz sprzęt którym nie potrafisz się posłużyć? przy okazji utrudniając sobie życie.
Prościej było kupić przetwornik piezo (taki jak w zegarku np ) i do tego zbudować resztę elektroniki.

Echo1
31.01.2016, 11:26
Jak podłączyć jeden niewykorzystany wzmacniacz?

Echo1
08.05.2016, 15:57
Z czego zrobić ekranowanie przewodów wychodzących z czujnika?

_NATAN_5064
11.05.2016, 19:18
Kupic przewód z ekranem.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Artmag
13.05.2016, 11:56
Widzę że Echo1 to lubi jak mu się na gotowo podaje wszystko.

Echo1
13.05.2016, 12:11
Kupic przewód z ekranem.
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Nie zamierzam obcinać oryginalnego przewodu i zastępować go innym tyko ten który jest chcę zaekranować.