PDA

Zobacz pełną wersję : [Pompa próżniowa] Olejowa pompa próżniowa do fornirowania/laminowania/docisku.



gi
19.09.2016, 15:48
Hej,

Jako, że postanowiłem sprzedać swoją pierwszą pompę próżniową (kończę drugą) postanowiłem napisać krótki opis zanim pójdzie w świat (a raczej na ogłoszenie), może się komuś przyda.

Pompa jaką użyłem jest to dwustopniowa Robinair VacuMaster 15401, kupiłem ją jako używaną za 220zł. W pełni sprawna i ciągnie do samego dołu więc nie widzę powodu kupowania nowych sztuk dla zastosowań hobbystycznych, szczególnie że nowa taka pompa kosztuje na ebay 555 funtów (~2800zł). Pompa jest o tyle fajna, że ma na wejściu wbudowany zawór zwrotny (i o ile dobrze pamiętam siateczkę/filtr) tak więc nie trzeba tego dokładać do układu. Dodatkowo jest ona na tyle mocna że potrafi wystartować pod obciążeniem (próżnią) bez dodatkowych układów odciążających.

Pompa jak i cały układ usadowione na sklejce, przykręcone do niej śrubami (w podstawie pompy wywiercone otwory montażowe).

Zbiornik podciśnienia wykonany ze zbiornika ciśnienia z audi A8 4E0616203 kupiony za 48zł, niestety miał nietypowy i do tego wąski gwint tak więc rozwierciłem go i nagwintowałem na 1/4" by pasował do reszty podzespołów, ciśnienia bym tam już nie dawał, ale do próżni sprawdza się super. Usadowiony na nóżkach z mdf bo niestety mocowania ma na wysokości 1/3 zbiornika.

Pompa miała gwint na wejściu jakiego nie mogłem znaleźć tak więc zrobiłem przejściówkę z rurek pvc i kleju epoksydowego by "skopiować gwint", z drugiej strony dalem gwint 1/4" tak jak reszta podzespołów. Całość wyszła szczelna i solidna, choć miałem obawy :)

Wyłącznik ciśnieniowy to upolowany na ebay (o ile pamiętam jakieś 110zł) Cambridge Instruments SuperMin V (aktualnie produkowany przez inną firmę):
http://www.blackteknigas.com/media/pswitch_hipres.pdf

Niestety większość dostępnych na rynku wyłączników próżniowych ma zbyt dużą histerezę do zastosowań "stolarskich", tutaj jest to tylko 0.05 bar.

Na wyjściu zastosowałem gniazdo wtykowe na przewód kalibrowany poliuretanowy 10mm. Trzyma ładnie ciśnienie i nie potrzebuje zbrojonych przewodów ciśnienia, ale jak ktoś miałby zamiar używać tego wielokrotnie w ciągu dnia to wymienił bym na chociażby szybko złączkę ciśnieniową do sprężarek i odpowiednio uzbroił przewody.

Pompa ma dodane dwa włączniki, jeden włącza pompę poprzez wyłącznik próżniowy, czyli działa aż do osiągnięcia odpowiedniego podciśnienia po czym się wyłącza, załącza się ponownie jeżeli podciśnienie spadnie o te 0.05bar i tak w kółko. Drugi "włącznik" jest do obejścia wyłącznika próżniowego by pompa działała non stop, przydatne przy użytkowaniu zacisków próżniowych, czy też w nieszczelnych układach gdzie zbyt szybkie uciekanie podciśnienia powodowało by zbyt częste włączanie/wyłączanie pompy. W takim przypadku trzeba dodać na wyjściu trójnik i zawór którym będziemy regulować podciśnienie (im bardziej otworzymy zawór tym mniejszą próżnie osiągniemy).

Całość dopełnia wakuometr z gliceryną kupiony na allegro za jakieś 50zł. Wszystkie gwinty uszczelnione klejem do gwintów Loctite lub silikonem "do uszczelek".

Koszta:
Pompa: 220zł
Zbiornik: 48zł
Wyłącznik próżniowy: 110zł
Wakuometr: 50zł
Reszta (czwórnik/trójnik/rurki/sklejka/etc): 60zł
Suma: 488zł


Plusy:
- Duży przepływ.
- Bardzo duża próżnia: -14.6 psi/-1 bar/29.726 inHg
- Prostota układu, a przez to cena.

Minusy:
- Mgiełka olejowa.
- Głośność.

Foty:
https://ssl.diyaudio.pl/i/847/1182d02c417d9e28a31accaf5c1cb1c3_1474292023.jpg
https://ssl.diyaudio.pl/i/847/29845aba61617985406f7532d6c87ec5_1474292030.jpg
https://ssl.diyaudio.pl/i/847/9434b616091d19046b5a6b545c6d8f2a_1474292025.jpg

Pawel S.
19.09.2016, 19:18
3 lata pracowalem w zakladzie techniki prozniowej. robilem czesci do 3 typow pomp prozniowych
a wciaz nie mam pojecia jak to dziala

gi
21.09.2016, 10:10
Właściwie nie ma co rozumieć, wkładasz mdf/fornir z klejem do wora, odsysasz powietrze pompą i różnica ciśnień generuje równomierny max docisk ponad 10 000 kg/m2 i tyle :)

Tranzyt
22.09.2016, 09:42
Ha to może i ja swoja pokarzę, jeśli można :cool:
Gadaliśmy na priv ale nie wiem czy pokazywałem ustrojstwo.
Wyglądała tak podczas montowania elektroniki.
https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/fac377f086413f5d8470edeaf1d2f0d9_1474529174.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/fac377f086413f5d8470edeaf1d2f0d9_1474529174.jpg)
- pompa od pakowaczki, łopatkowa bezolejowa 10m3/h
- zegar podciśnieniowy z regulacją zakresu próżni
- zbiornik próżniowy z 2 odcinków rury kanalizacyjnej pcv 100mm zaślepionej dwustronnie
- zegar 0 do -0,1 psi, ze stycznikami, możliwa regulacja zakresu próżni w pełnym przedziale
- elektronika to dwa styczniki i przekaźnik - to dla tego żeby zegar był sterowany niższym napięciem (choć teoretycznie można użyć 220 ale szkoda styków)
- zawór zwrotny 1/2 cala - kanalizacyjny - niestety trochę puszcza, ale to dosłownie 0,2 na jakieś 20min.
Moja pompa dociąga do -0,82, i mnie to w zupełności wystarczy - nie sprzedaję ;)

Pierwsze testy :biggrin:

https://www.youtube.com/watch?v=3dEAQxJ7xVU

Powstaje teraz stół z membraną silikonową i będzie kompletna prasa :flapper:

Edyta;
Dodam tylko że waro kupić jeśli ktoś chce się bawić w próżnię taki czujnik
<< link >> (http://www.ebay.com/itm/161450769913?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT)
Bardzo dobra rzecz do wykrywanie wszelkich nieszczelności czy to w worku czy w prasie - szczególnie w worku

Jeszcze jedna Edyta;

Link do filmu który doskonale obrazuje co można zrobić? Jak? I jak to działa ;)
Choć lektor pozostawia trochę do życzenia :cool:


https://www.youtube.com/watch?v=6ux6DZqdqJY

gi
22.09.2016, 10:14
Gadaliśmy gadaliśmy, cieszę się że coś pomogłem :)

Spore ustrojstwo :) Wakuometr z wbudowanym wyłącznikiem genialny w swojej prostocie :)

Skąd bierzesz membranę silikonową ? Ogólnie jak masz jakieś szersze info o budowie stołu to dawaj :)

Tranzyt
22.09.2016, 10:41
Na razie robię taki stół na szybko bo mnie kumpel prosił o zrobienie schodów, i będę oklejał obłogiem 4 mm płyty.
Czysta amatorka.
Ale już się nie mogę doczekać, maszynka chodzi wzorcowo i ciekawym pierwszego prasowania.
Stół będzie z lakierowanego mdf z rowkowaniem, a ramka ze sklejki.

Mata silikonowa z allegro
<< mata >> (http://allegro.pl/gdansk-guma-silikonowa-1-5mmx1200mm-silikon-gdynia-i5712333340.html)

Sznur silikonowy jako uszczelkę tez tam kupiłem.
<< sznur na uszczelkę>> (http://allegro.pl/uszczelka-sznur-silikonowy-okragly-fi-10mm-i6498933126.html)

Ta mata nie jest za dobra bo ma tylko około 300 procent rozciągliwości, mnie wystarczy.
Na taką 700 % i 650stopni C to mnie do amatorskich zastosowań nie stać ;)

A co do samego stołu to fajna podpowiedź masz tu
<< Link >> (http://www.joewoodworker.com/veneering/vacuum-frame-press.htm)

Można tez użyć folii, fajna masz << tu >> (http://www.havel-composites.pl/index.php?menu=produkt&id=176)

_NATAN_5064
22.09.2016, 12:47
Jakbyś pokazał zdjęcia tych fantów zamiast linków było by fajnie. chociaż z aukcji ale żeby na naszym serwerze były. Bo za tydzień nie będzie wiadomo o co chodzi...
Też na bylem drogą kupna pompę valve vi 220 sv. Będę chętnie czytał co koledzy poczynaja :)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

gi
22.09.2016, 13:04
Folie/rękawy (jak i inne produkty do worka prózniowego) można również kupić tutaj:
http://edostawca.pl/pl/c/materialy-do-infuzji-i-worka-prozniowego/72

Niestety nie udało mi się znaleźć w Polsce zamknięcia do rękawów foliowych takiego:
http://www.veneersupplies.com/products/Simple-Vacuum-Bag-Closure.html

Ma ktoś pomysł gdzie to dostać ?

Tranzyt
22.09.2016, 14:01
Słabo to widzę. Chyba tylko robić...
Popatrz << na to >> (https://betterlivingthroughcnc.com/2011/05/09/vacuum-bag-clip-seals/)
Taki ceownik kupisz na allegro za parę zł dopasować do tego rurkę i jazda.
Mało tego można go podgrzać opalarką i zdeformować do środka wtedy będzie miał większą siłę przylegania.
Ja kombinuję jak zrobić rozbieralny zawór do worka, przecież nie będę płacił 80zł + przesyłka za trochę stali, tworzywa i silikonu. :)

Co do linków, sorki, już nie mogę edytować posta

gi
22.09.2016, 14:58
No to masz odpowiedź odnośnie zaworka (co do tego ceownika masz może link ?) :)

Poprzedni jaki robiłem nie do końca mi odpowiadał, tak więc zrobiłem nowy bardziej uniwersalny :)

1) Podstawa zrobiona z 6mm (takie miałem pod ręką) aluminium, średnica 60 mm, z otworem gwintowanym G1/4" na środku, brzeg od góry fazowany bitem zaokrąglającym. Ostre krawędzie lekko przeszlifowane dla zaoblenia.
2) Uszczelka (tutaj akurat pianka którą miałem pod ręką, ale docelowo do zmiany na po pierwsze większą, po drugie lepszy materiał)
3) Worek próżniowy
4) Zwykła podkładka z marketu (do wymiany na większą)
5) Co nam się podoba, a ma gwint 1/4" (tutaj złączka wtykowa na wąż kalibrowany 12mm)

Koszt znikomy i można zrobić ile się nam podoba (jak również małym kosztem zmieniać złączki jak zmieni się nam koncepcja), sam mam już dwa takie bo przy dużym worku próżniowym da to bardziej równomierne odsysanie.

https://ssl.diyaudio.pl/i/847/486b7749b9b765eedc1d9c8cceb0b83d_1474548851.jpghtt ps://ssl.diyaudio.pl/i/847/a587b55b3655dd9285f4784aa5bd5d7d_1474548852.jpg

Tranzyt
22.09.2016, 15:09
O.... doskonałe
Wykorzystam pozwolisz:biggrin:
Co do ceownika masz go np. << tu >> (http://www.leroymerlin.pl/artykuly-metalowe/profile-i-akcesoria/profile-pvc/ceownik-1000x21x10mm,p23500,l1114.html)
Są też inne wymiary :)

gi
22.09.2016, 15:34
O.... doskonałe
Wykorzystam pozwolisz:biggrin:

Na zdrowie :)

Podstawy zaworków przeszlifowane, nie powinny uszkodzić folii :)

https://ssl.diyaudio.pl/i/847/701b76e39b9545f9dc9ab333662a90da_1474553952.jpg

Tranzyt
22.09.2016, 16:57
Do podkladek silikonowych możesz użyć tzw. Maty silikonowe do kuchni. Pełno tego na allegro.
planowalem nawet z tego zrobic membranę ale za male wymiary. I trzeba zwracać uwage zeby były z czystego silikonu. Nie wzmacniane zadnym włóknem.

gi
23.09.2016, 10:36
Pociąłem etui do tel silikonowe ;) Leżało nie używane od roku to się chociaż przyda, a kosztowało 2zł ;)

Przetoczyłem też lekko podstawę (na wiertarce z ręki, tak więc zbyt równo nie jest, ale to nie ważne):
https://ssl.diyaudio.pl/i/847/18eaba88a3790300227ae4c219996de3_1474619799.jpg

Tranzyt
23.09.2016, 12:46
A jak kupiłem w necie złączki 12mm na 1/4 cala, tylko kątowe, łatwiej chyba ułożyć przewód.
No i miałem kłopot z gwintownikiem na 1/4 cala ale już znalazłem.
Jak dojdą klamoty to działam :-)
Jaki masz worek??
Z jakiej folii?? Nie przecina Ci krawędzi??

gi
23.09.2016, 13:01
A jak kupiłem w necie złączki 12mm na 1/4 cala, tylko kątowe, łatwiej chyba ułożyć przewód.
No i miałem kłopot z gwintownikiem na 1/4 cala ale już znalazłem.
Jak dojdą klamoty to działam :-)
Jaki masz worek??
Z jakiej folii?? Nie przecina Ci krawędzi??

Akurat takie złączki miałem pod ręką, kątowe są oczywiście lepsze, szczególnie przy użyciu kilku zaworów (można użyć też zaworków T). Kupując kątowe i używając dwóch zaworów kupił bym chyba 8mm, a na środku dał trójnik 8-12-8 :)

Folie używam taką narazie (Econolon):
http://edostawca.pl/pl/p/Econolon-worek-prozniowy%2C-folia-do-vacuum-na-metry/474

Puki co nie przerwała się, no ale staram się jej nie narażać na ostre krawędzie.

Tranzyt
23.09.2016, 13:36
Mam złe doświadczenie z foliami.
Zawsze gdzieś miałem przecieki bo powstawały mikro dziurki, teraz w końcu kupiłem czujnik i mogę potestować.
Choć nie ma to jak silikon.
Ha właśnie wpadł mi do głowy genialny pomysł.
Gdyby zrobić silikonowy worek, pokleić taki z maty która pokazałem, tylko np. 0,5 mm na allegro jest m2 za 61 zł, pokleić to klejem do silikonu ELASTOSIL E43 też na allegro za 53 zł.
Z przesyłkami taki worek wyszedł by około 200 zł gdyby policzyć silikon x2, ale to już na wieki :-)

gi
23.09.2016, 13:43
Mam złe doświadczenie z foliami.
Zawsze gdzieś miałem przecieki bo powstawały mikro dziurki, teraz w końcu kupiłem czujnik i mogę potestować.
Choć nie ma to jak silikon.
Ha właśnie wpadł mi do głowy genialny pomysł.
Gdyby zrobić silikonowy worek, pokleić taki z maty która pokazałem, tylko np. 0,5 mm na allegro jest m2 za 61 zł, pokleić to klejem do silikonu ELASTOSIL E43 też na allegro za 53 zł.
Z przesyłkami taki worek wyszedł by około 200 zł gdyby policzyć silikon x2, ale to już na wieki :-)

Dobre (choć 0,5mm nie było by zbyt delikatne ?), choć stół jest dużo wygodniejszy (spróbuj włożyć do worka blat 30mm biurka 2m x 0.8m z ułożonym na nim fornirem, powodzenia), tyle tylko, że zajmuje miejsce.

Pytanie na ile ten silikon jest faktycznie na wieki ?

Jak się przerwie to masz kupę kasy w plecy, a folie możesz w sumie wymieniać co robotę jak się uprzesz bo koszt znikomy.

Pytanie też co jak ci wycieknie żywica na tą membranę (albo inny klej), też może być problem (no chyba, że nic się*do tego nie klei, ale nie wiem czy taki epoksyd by nie przywarł).

Tranzyt
23.09.2016, 14:04
Ja mam membranę 1,5 i to jest naprawdę grube. Rzecz w tym, że nic do tego nie przywiera dla tego trzeba kleić specjalnym klejem do silikonu.
Epksyd jak się przyklei to po prostu odpryśnie po zżelowaniu, a w folii może przeciąć ostrą krawędzią.
Ta... to dobra idea.
Patrz na to

https://www.youtube.com/watch?v=n1uH-kPtgJY
Stół wygodny do płaskich rzeczy ale jak masz coś przestrzennego to już kłopot. optymalnie mieć to i to.
Worek na półkę i leży. Kurcze może zaryzykuje.
Przemyśle temat przez weekend ale jest szansa że się skuszę.

gi
23.09.2016, 14:13
Filmik super, tylko skąd wziąć takie zamknięcie ? ... :)

Sam rozważam coś pomiędzy workiem a stołem, czyli dwie ramki prostokątne z profili aluminiowego: ramka na dól/na to jedna membrana/mdf+fornir/siatka rozprowadzająca/kolejna membrana/kolejna ramka. Całość ściśnięta dookoła ściskami :)

Plus taki, że po pierwsze nie trzeba robić solidnego stołu, po drugie można rozkręcić i zajmie bardzo mało miejsca :) Minus to ciężko powiedzieć jak z uszczelnieniem będzie przy takiej opcji.

Tranzyt
23.09.2016, 14:49
<< Ta firma robi worki silikonowe >> (http://kauposil.com/sklep/pl/c/Worki-prozniowe/185)
Ale nawet tam nie dzwoń :-)
Na metr worka wchodzi około 4 kg silikony który za kilogram kosztuje ponad 170 zł, i doliczają do tego jeszcze taśmy zamykające i wężyki.
Pomysł z ramka dobry, mógł byś to przykleić takim klejem jak pisałem wcześniej, tylko już tego nie złożysz niestety, czyli gabaryt.
Te worki z filmiku to tylko w chinach i zakupach hurtowych niestety.
Bida. Trzeba kleić samemu.
Ale przez weekend poszukam może znajdę jakąś inną opcję.

Tranzyt
24.09.2016, 19:13
Właśnie kupiłem ELASTOSIL E43.
Jak dostanę porobię testy na silikonie który obecnie mam w domu.
Zobaczę jak on wiąże i czy na daje się do mat silikonowych -niby tak.
Ale jak mam wydać 300 zł na matę i 50 na klej, to wolę najpierw sprawdzić jego działanie.

gi
24.09.2016, 19:50
O super, daj znać jak efekty :) Widziałeś może gdzieś matę 0,5mm w rozsądnej cenie ? Najlepiej przezroczystą, ale mleczna też chyba ok.

Tranzyt
24.09.2016, 20:46
Forum nie lubi linków z allegro, wysłałem na priva
P

gi
25.09.2016, 19:09
Dzięki, szkoda że nie przezroczysta (choć pewnie tak cienka będzie i tak połowicznie przezroczysta) :-)

Tranzyt
26.09.2016, 08:13
Ona nie jest mlecznobiała, choć na zdjęciu może tak wyglądać.
Jest powiedział bym półprzezroczysta, ja mam teraz 1,5 mm i widać przez nią szczegóły.
Czekam na klej, jak spoina przejdzie pozytywnie testy to kupie tą 0,5 na większy worek, taki przynajmniej 1 m2

gi
26.09.2016, 10:00
Ja znowu właśnie kombinuje nad "przenośną" prasą próżniową, z tym że będzie musiała mieć ze 2mx1m :)

Myślisz, że to 0,5mm nie ulegnie zbyt łatwo przerwaniu/przebiciu ?

Tranzyt
26.09.2016, 10:08
Wiesz...., wydaje mi się, że nie. Pierwotnie kupiłem na membranę prasy taką płytę rozkładaną na blat kuchenny do wałkowania itp. Tez silikonowa. Tylko mały format był, zbyt mały.
Ona ma około 0,5 i jest bardzo mocna, chyba że natniesz to się rwie.
Mam nadzieję, że wystarczy bo 1 mm to juz 100 zł za m2 i worek choćby 1m2 to juz 200 zł, a przydał by się większy.
Ja będę robił z 0,5 mm, głównie do oklejania obłogami i fornirami, ale też do formowania topów gitarowych z obłogów.

A..... teraz zerknąłem że to prasa.
I to jest kłopot.
Bo worek dopasowuje się do modelu a prasa ma rozciągliwą tylko jedną ściankę - membranę.
Pytanie co tam będziesz kleił?

gi
26.09.2016, 10:12
No cóż trzeba będzie spróbować :)

Głównie fornir do substratu maks 30mm. Planuje to zrobić z profili 30mm tak więc idealnie (membrana mocowana od góry).

Chodzi mi też po głowie "odwrócona podstawa" (laminatem do dołu, profile do góry) co dało by prześwit 60mm. :) Membrana powinna chyba spokojnie się dopasować nawet przy takim prześwicie (skoro ma rozciągliwość 300%).

Pozwoli to też nie wiercić/dziurawić membrany na wentyl, zamontuje go od dołu w laminacie :)

Tranzyt
26.09.2016, 10:57
Ja bym chyba robił inaczej...
Ramka od góry, a od spodu do ramki klejony silikon, wtedy nawet uszczelki nie potrzebujesz, zadbać tylko p gładkie krawędzie stołu i samo się uszczelnia.
Przemyśl sprawę :-)

Tranzyt
26.09.2016, 13:16
Zobacz jak koleś rozwiązał to << tu >> (http://forum.domidrewno.pl/pneumatyka/prasa-prozniowa/)
Pamiętaj, najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne :D

gi
26.09.2016, 14:47
Ja bym chyba robił inaczej...
Ramka od góry, a od spodu do ramki klejony silikon, wtedy nawet uszczelki nie potrzebujesz, zadbać tylko p gładkie krawędzie stołu i samo się uszczelnia.
Przemyśl sprawę :-)

Też*o tym myślałem,byłby to oczywiście najprostszy sposób, ale przy zamykaniu prasy membrana mogła by przesuwać fornir. Potestuje jak pozamawiam materiały :)

Tranzyt
27.09.2016, 11:48
Sam chyba będę tak robił, fornir można unieruchomić taśmą, poz atym chyba już sam klej stabilizuje

Tranzyt
27.09.2016, 15:19
Kurcze przysłali mi złączki półcalowe, cholera nie mam gdzie nagwintować takiego otworu.
Jak to robiłeś u siebie??
Zastanawiam się odsyłać czy szukać metody??

gi
27.09.2016, 18:44
Kupiłem gwintownik na allegro za 15zł (1/4 cala) ;)

Pisz do nich, żeby odebrali na własny koszt i wysłali części jakie zamówiłeś.

Pół cala to już kawał gwintu, ani to poręczne ani potrzebne do "naszych" zastosowań.

Tranzyt
27.09.2016, 23:12
Juz ponoć ślą kolejne. Mam nadzieje że dobre.
Dzisiaj pokleilem ramke do prasy. Jutro moze zamowie płytę na stół.
Jakiej używasz siatki do wyrównywania próżni w worku?

gi
28.09.2016, 09:35
Mam dwie, Greenflow 75 oraz Knitflow 160, używałem do tej pory jedynie tej greenflow. Ta druga jest "pleciona" przez co hmm bardziej lejąca się, ale pierwszą*też ciężko nazwać sztywną.

Tranzyt
28.09.2016, 10:54
Toś mnie zabił ceną :)
Ja chyba kupię moskitierę szklaną.
Silkonu nie przebije a kosztuje 12 zł za m2

gi
28.09.2016, 11:00
Tragedi chyba nie ma ?

http://edostawca.pl/pl/p/Knitflow-160-pleciona-siatka-do-infuzji-na-metry/465
16.11zł / 1.5m2

http://edostawca.pl/pl/p/Siatka-do-rozprowadzania-zywicy-Greenflow-75-na-metry/440
9.61zł / m2

Tranzyt
28.09.2016, 11:03
A widzisz ja trafiłem tu
http://edostawca.pl/pl/p/Siatka-do-rozprowadzania-zywicy-Greenflow-75-wymiary-41x350-/432
:)
Wiesz ze ta siatka to tak naprawdę do infuzji??
Dla nas do worka bądź do prasy wystarczy zwykła szmata :)

gi
28.09.2016, 11:05
No jak potrzebujesz 100m ;-)

Tranzyt
28.09.2016, 14:56
ha, przyszedł klej :)
Dzisiaj testy :flapper:

gi
28.09.2016, 16:24
Do mnie lecą profile, pewnie jutro będą i będę coś kombinował.

Jak się nie nadadzą na prasę to polecą do piwnicy na regał ;)

Daj znać jak tam wyszedł worek :)

Tranzyt
29.09.2016, 07:14
Niestety nie kleiłem worka, robiłem testy z kleju.
Hmm do końca nie jestem zadowolony. Niby wiem, że silikon trzyma tylko wtedy kiedy jest wylany z masy, ale liczyłem na więcej.
Spoinę można normalnie rozerwać. Jak skleisz 2 płyty silikonowe to łapiąc za krawędzie tych płyt rozrywasz spoinę. I nie był by to kłopot bo trzeba w to włożyć trochę siły i płyty się rozciągają, stąd pewnie puszczanie kleju, ale przewiduję kłopot na końcu worka.
Tam gdzie się zaczyna i masz otwór przez który wkładasz elementy.
bo łaczenia tego trzeba by jakoś wzmocnić żeby sie nie rozdzieliły. Poza tym jest ok. worek można złożyć i odłożyć na półkę spokojnie.
Spoina plastyczna i jak na właśnie zwinięcie, bądź złożenie spokojnie wytrzyma.
Suma sumarum, myślę że można zaryzykować i kleić worek, kupie pewnie ze 3-4 mb tej 0,5 i postaram się pokleić taki większy worek.

gi
29.09.2016, 11:47
Może klejenie na szerokości 2-3cm i środkiem dać przeszycie zwykła nicią na maszynie + ewentualne przeszycie brzegu ?

Do mnie przyszły profile, ale w opłakanym stanie tak więc pewnie polecą z powrotem o ile nie dostanę*sporego rabatu na nie :/

Tranzyt
29.09.2016, 14:53
Ja mam poklejoną ramkę ze sklejki, dzisiaj ją obijam silikonem :-)
Jak by co jutro pokarzę fotkę

Tranzyt
03.10.2016, 09:08
Poległem na prasie.
Ale nie poddaję się. Muszę ja przerobić.
Zrobiłem ramkę ze sklejki 18 mm położyłem na to taśmę butylokauczukową i membranę. Całość docisnąłem 10 mm mdf.

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/e7da86259fe57e106c9060fbf7ecd926_1475478188.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/e7da86259fe57e106c9060fbf7ecd926_1475478188.jpg)

https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/thumbs/bc946711f81c9426ed6039d236543dd1_1475478189.jpg (https://ssl.diyaudio.pl/i/26068/bc946711f81c9426ed6039d236543dd1_1475478189.jpg)

Ale nieszczelności było bardzo dużo, i to nie w układzie ramki a pod nią. Niestety sklejka 18 mm jest zbyt miękka i w przypadku punktowego docisku (ściski) poddawała się miejscami.
Trzeba to zrobić z naprawdę solidnego materiału.

Poradziłem sobie na razie workami próżniowymi z leroja.
Kupiłem w promocji po 6 zł takie na 110 cm długości i o dziwo wszystko działa jak należy.
Szczelne i jakaś gruba folia bo mi nawet tego dąb lity na ostrych narożnikach nie przecina :-)

MICHNIOR
03.10.2016, 10:27
Może zespawasz ramki z profilu stalowego. Jedna ramka na pokrywę, druga na spód. Zawiasy również na tych elementach o raz dookoła wygodne zapinki klamrowe. Jeżeli dojdzie pomiędzy elementami miękki materiał w postaci uszczelki będzie wszystko jak należy (nawet po jakimś czasie drobna krzywizna będzie kompensowana przez uszczelkę).

Tranzyt
03.10.2016, 10:34
Taaaa, właśnie ku takiemu rozwiązaniu się skłaniam, rozwiązanie tanie, tylko jednak stół wolał bym z innego materiału. Chyba lakierowany mdf. Chcę mieć tam rowkowanie i odprowadzanie powietrza ze stołu.
Jakiś klejony mdf 40 mm powinien wystarczyć.

gi
03.10.2016, 11:06
Dodaj uszczelkę do tej ramki i powinno być ok ;-) Tyle, tylko że ramka ze sklejki będzie sama z siebie przepuszczała (chyba, że jest nad membraną, ciężko dojrzeć na zdjęciu)...

Tranzyt
03.10.2016, 13:27
Właśnie dla tego wymiana ramki, boje się, że puszcza mimo wszytko.

gi
25.10.2016, 19:55
U mnie nowa pompa (w środku bezolejowa pompa Thomas, mac zawór, zawór zwrotny, filtr powietrza festo, zasilacz 24v, etc) prawie gotowa.

Niestety narazie bez zbiornika bo zrobiony z rury pvc ... przecieka. No ale nie wybuchł więc już postęp ;-) Myślę czy nie zrobić tego zbiornika z profilu aluminiowego 150x100x4 i dekle z alu 6mm, pytanie czy mi to nie strzeli i nie rozsieje szrapneli aluminiowych po pokoju ;-)

Miała być poręczna i taka wyszła. :)
https://ssl.diyaudio.pl/i/847/012b930267aebfa2b94488f037896651_1477417927.jpg

W wolnej chwili opisze dokładniej.

swiety1337
25.10.2016, 20:11
Gi, zapodaj mi jakie chcesz ciśnienia, jaki litraż, i mniej więcej gabaryty (w który wymiar iść) to Ci to policzę :).

gi
25.10.2016, 20:21
O super :)

Profil aluminiowy 100mm x 100mm, ścianka 4mm. Dekle z aluminium 6mm. Długość maks 250mm. Tutaj litraż wychodzi jakieś ~2.5l.

Maks podciśnienie -13.2PSI choć dobrze by wytrzymał te -14.6 gdybym dorwał wydajniejszą pompę :)

Aha jak to nie problem to oblicz proszę również dla profilu 150mm x 100mm x 4mm długość również 250mm, dekle też 6mm. Litraż wychodzi tutaj ~3.7l. Gdzieś znalazłem wzmiankę, że takie są ale jak narazie nie bardzo mogę namierzyć gdzie taki kupić ;)

swiety1337
26.10.2016, 08:36
Ogólnie okrągła byłaby lepsza, dużo lepsza. Podaj jeszcze gdzie chcesz się przyłączać i czym (jaki gwint). Domyślam się, że w deklu. Otwór osłabi dekiel.

gi
26.10.2016, 10:04
Okrągła lepsza to oczywiste, ale i sporo mniejsza pojemność na tej samej długości. :/

Przyłącze G1/4 cala, najlepiej by było na środku długości, ale jak się nie da to oczywiście dekielek.

Tranzyt
26.10.2016, 10:46
Puszcza Ci powietrze to PCV??
Może uszczelnij klejem silikonowym. I z głowy
Ja tak zrobiłem i działa, puszcza mi za to na zaworze zwrotnym.
Jaki zastosowałeś u siebie??

gi
26.10.2016, 10:51
Właśnie dziwnie z tym zbiornikiem pcv, sama pompa jest szczelna bo po włączeniu bez przyłącza trzyma ciśnienie.

Używany zawór zwrotny SMC, ale chyba również puszcza i to co go ratuje to zawór mac za nim ;)

Co do pompy to do "ciągłego działania" muszę powiercić otwory wentylacyjne bo się grzeje :)

Tranzyt
26.10.2016, 10:59
No grzanie to kłopot, może wentylator z zasilacza komputerowego??
Jakie podcinienie max uzyskujesz??
Mogą też puszczać ew. połączenia. Fajnie jak byś miał detektor nieszczelności :-)

gi
26.10.2016, 11:39
Pompa ma własne wentylatory przelotowe na silniku (dwa), więc myślę żę powinno starczyć nawiercenie otworów (ma z resztą również zabezpieczenie termiczne), jak nie to będę musiał kombinować z wentylatorem dodatkowym faktycznie :)

Podciśnienie maks jak do tej pory -13.2PSI/0.91bar/26.87inHg :)

Muszę potestować na przytkanym wężu bez zbiornika czy to nie puszcza przyłącze właśnie, choć wątpię :)

swiety1337
26.10.2016, 19:29
Gi znasz może stop ? Dla 1050A, które jest dosyć "słabe" wyszło przy 100x100mm maks naprężenia około 27Mpa, natomiast 100x150 już ponad 60Mpa. Ogólnie stosowanie niesymetrycznego profilu słabo się nadaje do takiej aplikacji. Każda kwadratowa będzie lepsza.

W ogóle dlaczego akurat alu ? Chodzi o wagę?

gi
26.10.2016, 20:00
Gi znasz może stop ? Dla 1050A, które jest dosyć "słabe" wyszło przy 100x100mm maks naprężenia około 27Mpa, natomiast 100x150 już ponad 60Mpa. Ogólnie stosowanie niesymetrycznego profilu słabo się nadaje do takiej aplikacji. Każda kwadratowa będzie lepsza.

W ogóle dlaczego akurat alu ? Chodzi o wagę?

Dzięki wielkie :)

Ok, rozumiem że w większym zbiorniku występują większe naprężenia przy tej samej wartości próżni, lecz jak to się ma do tego "czy to strzeli" ? ;-)

Stop używany do tych profili z tego co widzę to 6060 T66.

Tak głównie chodzi o wagę, a właściwie stosunek waga/wytrzymałość (stal zbyt ciężka, plastiki zbyt delikatne).

Ostatecznie gdyby z alu nie dało rady zastosuje rurę 110 pvc-u PN-10 z zaślepkami, niestety da to dużo mniejszą pojemność, a i cenowo wyjdzie nieciekawie.

gi
29.10.2016, 16:11
Zbiornik z profilu alu 100x100x4 (240mm długości) z deklami z alu 5mm wklejonymi "na wpust" klejem CX-80 Autoweld nie wybucha, jest całkowicie szczelny, etc :)

Musze kupić jeszcze jeden trójnik i opisze pompę dokładniej :)

Pogromca mitow
25.04.2019, 20:22
Pany, ktoś majastrowal prosta pompę próżniowa z silnika od lodówki?

piotreq123
25.04.2019, 21:50
Ta wysysarkę do oleju z auta przez bagnet zrobiłem :D
Strasznie wolna.