PDA

Zobacz pełną wersję : Mikroskop do lutowania PCB



MICHNIOR
27.09.2016, 19:45
Witajcie,

Czy ktoś z Was ma jakiś sprawdzony sposób na wykonanie w miarę taniego mikroskopu do lutowania SMD. Zależy mi, aby było jak najwięcej przestrzeni pomiędzy płytką, a obiektywem. W internecie znalazłem: http://www.diyinhk.com/shop/usb-microscope-1080p-for-smt-soldering/51-lifecam-studio-1080p-microscope-lens-mod-kit.html

Jednak wydaje mi się, że można wykombinować coś z użyciem modułów do CCTV i dobrać odpowiedni obiektyw.

Oczy niestety już nie te. 1206 nie ma problemu do 0805 już muszę niestety używać lupy, która nie jest wygodna. Wszelkiego typu nagłowne wynalazki też nie dają zadowalającego efektu.

Może ktoś z Was przerabiał już ten temat i będzie w stanie coś doradzić :)

slawek213
27.09.2016, 22:01
https://media.conrad.com/medias/global/ce/8000_8999/8200/8200/8208/820817_BB_00_FB.EPS_1000.jpg

MICHNIOR
28.09.2016, 10:08
Tak jak pisałem wszelkiego typu lupy (na gęsiej szyj, nagłowne itp) nie są dla mnie wygodne. Wymuszają pewną niewygodną pozycję. Dlatego pisałem o rozwiązaniu z monitorem i kamerą...tutaj nie ma znaczenia jak będziemy trzymać głowę.

A swobody pomiędzy PCB, a obiektywem przydało by się ok. min 20cm

gi
28.09.2016, 10:25
Może coś z aliexpress znajdziesz ?
https://www.aliexpress.com/item/5MP-High-Resolution-Digital-Industrial-Microscope-Camera-Lens-With-Cable-USB-Output-Camera-Lens/32698347473.html

Ewentualnie może smartphone-a zaadoptujesz z dodatkowym obiektywem makro (jakiś app do streamingu obrazu z tel na kompa)?
www.aliexpress.com/item/Fish-Eye-3-In-1-Universal-Clip-Camera-Mobile-Phone-Lens-Fisheye-Wide-Angle-Macro-Camera/32677312070.html

Ewentualnie może jakiś canon i obiektywem makro i Canon EOS utility na kompie (lub podobne rozwiązania dla innych producentów / modeli) ?
https://www.youtube.com/watch?v=r0CX_3tguXI

Micwoj
28.09.2016, 10:40
Tak przy propozycjach Gi, pewnie moja lustrzanka by się nadała. Ma podgląd na żywo po HDMI na tv i do tego jakiś dłuższy obiektyw makro. Ja mam w domu sigmę bodaj 85-200, ona umie macro bodaj od 0,5m (znaczy powiększenie jest spore, ale trzeba trzymać daleko od obiektu) więc jakby ją ustawił na statywie, to załatwiła by sprawę. Sam się ostatnio nad czymś zastanawiałem, a tu mi Gi podrzucił dobry pomysł i bezkosztowo :)

MICHNIOR
28.09.2016, 10:55
Oglądałem na alli podobne rozwiązania do linku 1 z tym, że nie na USB, bo chcę podpiąć bezpośrednio do monitora, aby nie angażować dodatkowo komputera.

Auto-focusy odpadają. Manualnie strojenie ostrości na obiektywie.

Problem jaki mam to dobranie w ciemno odpowiedniego obiektywu :/

Micwoj
28.09.2016, 11:04
Każdy autofokus na lustrzance można manualnie wyostrzyć. A już szczególnie makro. Muszę tylko zobaczyć czy ten podgląd na tv jest OK jakościowo, bo jak się okaże że jakieś gigantyczne szumy to może się okazać że d... Ja mam oddzielną matryczkę do LV. Chociaż pewnie nawet ta mała matryczka jest lepsza niż to co na ebayu po parę dolków się kupuje.

MICHNIOR
28.09.2016, 11:31
Jeszcze są takie moduły:

https://www.aliexpress.com/item/2-0MP-AHD-Camera-Board-CCTV-Camera-Module-GC2023-V30-1-2-8-CMOS-Sensor-1080P/32736152877.html?spm=2114.30010308.3.37.y7IFFp&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_5_100 57_10056_10065_10068_10055_10054_10069_10059_10058 _418_10073_10017_10070_10060_10061_10052_10062_100 53_10050_10051,searchweb201603_6&btsid=bf2ec4f8-dc63-4432-b60c-c6d2347aef50

qudlaty
28.09.2016, 18:35
https://www.youtube.com/watch?v=HIWUFFlr2I4

https://www.youtube.com/watch?v=H2P1_JZYnVc

http://deltaoptical.pl/mikroskop-cyfrowy-delta-optical-smart-5mp-pro,d3592.html

ampli
28.09.2016, 18:40
Jeszcze są takie moduły:

https://www.aliexpress.com/item/2-0MP-AHD-Camera-Board-CCTV-Camera-Module-GC2023-V30-1-2-8-CMOS-Sensor-1080P/32736152877.html?spm=2114.30010308.3.37.y7IFFp&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_5_100 57_10056_10065_10068_10055_10054_10069_10059_10058 _418_10073_10017_10070_10060_10061_10052_10062_100 53_10050_10051,searchweb201603_6&btsid=bf2ec4f8-dc63-4432-b60c-c6d2347aef50

Też ostatnio zerkałem na te moduły, są może takie z wbudowanym ethernetem? Czy trzeba coś dokładać?