PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiary wzmacniacza



niebieski9
20.02.2019, 22:54
Pytanie do kolegów jakie karty dźwiękowe i jakich programów używają do mierzenia wzmacniaczy. Jakie polecają. Mile widziane jakieś opisy jak to "ugryźć" dla początkujących. Jakie parametry są istotne i jak to wszystko podłączyć.

qudlaty
21.02.2019, 00:28
https://www.youtube.com/watch?v=y8y945gOBp0
https://www.youtube.com/watch?v=i4PDjU19b3w

niebieski9
22.02.2019, 22:00
Dzięki

borys
22.02.2019, 23:13
qudlaty
Kolega reduktor szumu ma zle podpieta pomiarowke, tworzy mu sie petla masy co widac na wykresach z RMAA (50HZ oraz wszystkie jego harmoniczne powinny ginac w trawie a sa na okolo -90dB co sprawia ze pomiar jest nieczytelny).
Pisalem kiedys koledze maila jak to ma podlaczyc zeby nie bylo widac brumu na pomiarach ale na tym sie skonczylo.

Podlaczy trzeba w taki sposob zeby petli masy nie robic.

Adam_85
23.02.2019, 07:14
qudlaty
Kolega reduktor szumu ma zle podpieta pomiarowke, tworzy mu sie petla masy co widac na wykresach z RMAA (50HZ oraz wszystkie jego harmoniczne powinny ginac w trawie a sa na okolo -90dB co sprawia ze pomiar jest nieczytelny).
Pisalem kiedys koledze maila jak to ma podlaczyc zeby nie bylo widac brumu na pomiarach ale na tym sie skonczylo.

Podlaczy trzeba w taki sposob zeby petli masy nie robic.

Niezła buba.

ampli
24.02.2019, 16:25
qudlaty
Kolega reduktor szumu ma zle podpieta pomiarowke, tworzy mu sie petla masy co widac na wykresach z RMAA (50HZ oraz wszystkie jego harmoniczne powinny ginac w trawie a sa na okolo -90dB co sprawia ze pomiar jest nieczytelny).
Pisalem kiedys koledze maila jak to ma podlaczyc zeby nie bylo widac brumu na pomiarach ale na tym sie skonczylo.

Podlaczy trzeba w taki sposob zeby petli masy nie robic.

Mnie ten temat kiedyś też trochę męczył, tzn jak to wszystko spiąć żeby nie zrobić pętli masy, w momencie gdy i wejście, i wyjście karty dźwiękowej spięte jest z wzmacniaczem?

.3lite
24.02.2019, 21:45
Sensowniejsze karty dźwiękowe i ich wbudowane ADC posiadają wejścia różnicowe, więc z definicji nie masz tam masy.

No i przykładowo EMU 0202 jak i EMU 0404 mają od dołu przełącznik "ground lift" na swoich wejściach.

ampli
24.02.2019, 22:03
O różnicowym też myślałem, a tak na szybko bez kupowania karty, da się jakoś zmusić soft ARTA by na widmie w czasie rzeczywistym używała wejścia liniowego L-P jako różnicowe?

.3lite
24.02.2019, 22:15
Masz na myśli konfigurację gdzie dwa wejściowe kanały pracują jako jeden kanał różnicowy? Jeśli tak to nie ma takiej możliwości w trybie oprogramowania, ponieważ najpierw musiałbyś zmusić ADC aby "wyczuwał" sygnał jako referencję względem drugiego kanału a nie względem GND.

borys
24.02.2019, 23:11
ampli

Rozwiazanie jest proste, zapinasz dzielnik pomiarowy w mase sygnalowa a nie glosnikowa. Nie tworzy ci sie petla masowa i masa sygnalowa nie jest modulowana masa glosnikowa.
https://ssl.diyaudio.pl/i/85/74d0d6e80ff3123e52e2fadb562508ff_1550943596.jpg

Jezeli mierzysz prototyp na przyslowiowej desce to trzeba pod nia podlozyc kawalek stalowej blachy i podlaczyc do masy sygnalowej w celu zaekranowania od tego co masz w pomieszczeniu. W moim poprzednim pomieszczeniu byl doslownie ''meksyk'' i walka z pomiarami.

ampli
25.02.2019, 18:36
A z takich nowszych interfejsów w miarę prostych jest coś godnego polecania? Pewnie warto patrzeć by było XLR, bo wejście po Jacku niekoniecznie musi być zbalansowane.

borys właśnie dzielnik miałem umasiony z masy wejścia liniowego, ale patrząc na pomiary dochodziłem do wniosku, że pewnie dałoby się jeszcze coś lepiej.
Muszę jeszcze popróbować, a nóż się uda sensownie zmierzyć obecnym sprzętem (integra).