PDA

Zobacz pełną wersję : sUBWOOFEr mIKI'ego [stx 27/150/8sc] v 1.0



mIKI
29.10.2005, 23:19
Witam, jest to moja pierwsza (w przemyslana i poparta symulacjami) konstrukcja, mianowicie subwoofer na STX'ie 27/150/8sc

do budowy suba skusila mnie chec rozbudowy audio, dodanie mu wyrazu i glebi basu;] Po kilkudniowym obleganiu for i stronek o tematyce DIY zdecydowalem sie na tego stx'a.

OBUDOWA
(wiorowka 18mm, skrecona wkretami do plyt gips-karton, lekko wzmocniona)
a dokladniej komora w ktorej pracuje woofer wynosi ~ 45l netto. strojona na 35Hz. wentyl BR skierowany w podloge o srednicy 10cm i dlugosci 27cm. calosc postawiona jest na mosieznych wysokich kolcach, obudowa jest prowizorycznie wykonczona z braku funduszy, nianowicie samochodowy czarny mat nakladany pistoletem. docelowo stylistycznie skrzynie chce dopasowac do wlasnie powstajacych podlogowek. (bardzo prawdopodobne jest ze cala buda skonczy na smietniku)

NAPED
chyba wszystkim doskonale znany mostek TDA by Irek:] wzmacnacz na panelu wykonanym z 3mm blachy aluminowej zamkniety w osobnej komorze (co teraz uwazam za najwiekszy blad...gabaryty;/)

WRAZENIA
jak na pierwsza konstrukcje jestem calkowicie zadowolony. bas pieknie wypelnie moj niewilki ok 12mkw pokoj. ma nawet nawet dynamike i niskie zejscie. nie jest za glosny ale potrafi zagrac szkelm w calym domu. na poczatku bylem zachwycony ale po kilku tygodniach przekonalem sie ze to niestety tylko stx (jak mowia madrzy ludzie z diyaudio;])
jak dla mnie to malo;p
ogolnie polecam wszystkim ktorzy maja mniejszy budrzet araz jako pierwsza, probna konstrukcja.

KOSZTA (teraz wyszloby pewnie mniej ale co tam...)
gdn 27/150/8 - 60PLN
plyta wiorowa - 40PLN
wkrety, klej - 10PLN
kolce - 20PLN
sylikon - 10PLN
wytlumienie - 15PLN
br - 11PLN
szpachla - 10PLN
NAPED
modul IRKA -120PLN
trafo 300w - 70PLN
radiator - 15PLN
blacha alu. - 10PLN

~400plnow (mysle ze jeszcze ze ok 100zl kosztowaly mnie bledy;p)

Glosnik jest teraz przykrecony na srubach imbusowych. jednak aktualnie jest w serwisie. cewka odkleila sie od dolnego resora. jak myslicie wymienia czy naprawia?:)
-no i wymienili mi na nowke tylko ze wzialem wersje SS dla porownania. jest nieznaczna roznica w brzmieniu. jednak papierowy wygladal lepiej... eh;(

http://www.bathamett.webpark.pl/images/1_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/3_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/5_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/6_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/PICT0588_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/9_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/11_JPG.jpg
http://www.bathamett.webpark.pl/images/13_JPG.jpg

takero
30.10.2005, 00:28
fakt - spore to jak na 27 cm głośnik...


wentyl BR
po prostu br, nie żaden wentyl :)

pozatym 10 cm to aż za dużo jak dla niego :)

pozatym po co trafo 300va??
spokojnie 200va by styknęło ...

nadzik
30.10.2005, 00:34
niezle niezle !! podoba mi sie i nawet ci zazdroszcze :P jedno mnie tylko zaniepokoilo frezy pod glosnik ?? jest ?? bo nie widzac ?? i pod panel czołowy wzmaczniacz ...
nie wyglada to zabardzo estetycznie ale nie jest zle !!

pono hołd pozdro

mIKI
30.10.2005, 00:52
takero, takie trafo polecil Irek wiec takie kupilem [fakt ze moze przesadzone], a wentyl to chyba rowniez poprawne slowo;p wielki jest, zgadzam sie;/
nadzik, frezy beda bo juz mam frezarke, teraz chce zminic troche desing. dzieki za opinie!
elo zip

takero
30.10.2005, 01:20
takie trafo polecil Irek
300va ?
chyba polecił napięcie - 2x24vac,
ale jakoś nie sądze że polecił 300va :)


a wentyl to chyba rowniez poprawne slowo
poprawne jeśli opisuje zawór bądź uszczelke w kole rowerowym :)

EZO
30.10.2005, 11:34
takie trafo polecil Irek
300va ?
chyba polecił napięcie - 2x24vac,
ale jakoś nie sądze że polecił 300va :)


a wentyl to chyba rowniez poprawne slowo
poprawne jeśli opisuje zawór bądź uszczelke w kole rowerowym :)

2x24 to za malo. Przy tym napieciu i trafie 200VA mostek irka wyciaga 120W

flodins
30.10.2005, 15:11
Gdzie kupiłeś radiator?

mIKI
30.10.2005, 17:25
u mnie w miescie w sklepie monitor. maja tam duuzy wybor.
http://www.monitor.bialystok.pl moze wysla ci;p

takero
30.10.2005, 17:36
2x24 to za malo. Przy tym napieciu i trafie 200VA mostek irka wyciaga 120W
no ale to takie bezpieczne zasilanie dla tda,
pozatym wyciaga przy tym napięciu nieco więcej W
bez zbytnio słyszalnych efektów:)

micsta1
08.11.2005, 00:11
BR 10 cm?? za duzo. robilem suba na tym glosniku i 7cm w zupelnosci wystarcza...po za tym ta dlugosc(!!) lol stary przesadziles... cos mi sie zdaje ze moglbys wiecej z tego glosnika wyciagnac gdybys tylko jeszcze raz przemyslal ten projekt....

wyglad mi sie podoba,frezow nie potrzeba(wg mnie) ;)

7cm BR i powinien wyjsc krotszy... pozdro!:D

mIKI
08.11.2005, 00:19
micsta1, nie za bardzo rozumiem dlaczego 10cm jest gorsze od 7? wazny jest stosunek, 100mm pozwala na zastosowanie rury pcv (kanalizacyjnej) wiec to klejny plus. dlugosc tez nie byla przeszkoda bo jak widzisz zmiescil sie;p BR dziala sprawnie i nie narzekam.... wydaje mi sie ze nie da sie juz z niego wiecej wycisnac. co do ostatecznej objetosci i strojenia sluchalem ludzi ktorzy dobrze znaja ten glosnik np. SW. ogolnie STX to jednak nie rewelacja, na pierwsza konstrukce i do nauki jest w sam raz,teraz widze jego braki i na stxie sie nie skonczy, teraz zbieram na cos do samochodu i do domu tez cos chyba na samochodowce zrobie.

micsta1
08.11.2005, 13:34
chodzi mi tylko o to ze przy 7cm BR bylby krotszy:)
poza tym pomiedzy scianka a wylotem BR w srodku obudowy jest troche malo przestrzeni zostawionej:)

Nie chce zebys pomyslal ze celowo jade z ta konstrukcja,jak juz napisalem bardzo mi sie podoba.Chce Cie tylko naklonic do eksperymentow,zebys nie zostawial tego suba z stwierdzeniem "ze wiecej z tego stx'a nie da sie wyciagnac" :D pozdro!

mIKI
08.11.2005, 15:54
poza tym pomiedzy scianka a wylotem BR w srodku obudowy jest troche malo przestrzeni zostawionej:) z tego co pamietam jest chyba 13czyli zasada ze min odsteou to srednica jest zachowana (na zdjeciu jest dluzszy jeszcze i nie docisniety do konca) oj bawilem sie nim i eksperymentowalem. w muzyce ratuje go troche niewytlumiona buda za co w filmie fajniej gra dobrze wytlumiony. teraz mam wersje SS (sc poszedl na rekalmacje i koles w sklepie mial tylko te i dal mi nowy;p ) i jest roznica w brzmieniu chyba na kozysc ss ale powiem jak sie wygrzeje;p
Nie chce zebys pomyslal ze celowo jade z ta konstrukcja
nie mam zastrzezen ale tez nie do konca trafiaja do mnie twoje argumenty. ale spoko i dzieki za dyskusje...

takero
08.11.2005, 18:46
teraz mam wersje SS (sc poszedl na rekalmacje i koles w sklepie mial tylko te i dal mi nowy;p ) i jest roznica w brzmieniu chyba na kozysc ss ale powiem jak sie wygrzeje;p
w sumie zawsze mnie ciekawiło jaka jest pomiędzy nimi różnica...
bo parametry jak i symulacje bliźniacze ...

TatoTurbo
09.11.2005, 21:54
btw czy ten BR to w ogole dziala ...z tego co widze to jest prawie przy samym dnie lub suficie zalezy od foty
??

mIKI
09.11.2005, 22:20
tak jak mowielm, br dziala tak jak powinien. sprawnie wentyluje obudowe. na zdjeciu jest analozona jeszcze nie przycieta na dlugosc rura oraz nie jest docisnieta do konca. pomiedzy br a gorna scianka jest 13-15cm (nie pamietam) wiec zasada ze min odstep to srednica jest zachowana heh musialem 2razy pisac to samo;| ;p

ariel
10.11.2005, 10:31
Witam.
Powiedzcie jak to jest ,że przy tych rozmiarach br (dł.27 cm i średnica 10) strojenie wychodzi mi na 39 Hz a nie 35.Robie suba na takim samym głosniku i nie wiem jakiej długości zastosować br.
Dzięki.

micsta1
10.11.2005, 12:19
proponuje mimo wszystko zastosowac BR 7cm sr... serio:] bedzie krotszy...sporo:D

no i u mnie gral calkiem niezle...

mIKI
10.11.2005, 14:54
7cm moze swiszczec przy ostrym sluchaniu
7cm nie znajdziesz odp. dlugosci a czym dosztukowac?
ja mam tak i jest spoko. jak uwazacie ze jest zle to tak nie robcie. proste hehe

takero
10.11.2005, 20:52
btw do es300 masz rurke sugerowaną przez producenta 62 mm więc po co dawać 100 ?:)
chyba tylko dla 100% pewności że już nigdy nie zaświszcze :D

mIKI
10.11.2005, 21:09
chyba tylko dla 100% pewności że już nigdy nie zaświszcze :D chociazby;p nie no powtarzam ze tak mi podpasowalo, mialemz czego i tak zrobilem;]

zajaranyy
10.11.2005, 21:10
Br o średnicy 10 odpowiada mIKIemu, i nie ma po co gadać, że 7 bedzie krótsza bo strojenie i tak pozostanie takie samo. To mIKI jest konstruktorem i on ustala każdy detal swojego dzieła, jak komuś coś się nie podoba czy nie odpowiada trudno. Tym bardziej jeżeli konstruktor nie ma żadnych zastrzeżeń do br, pozatym jasno napisał, że łatwiej mu było dosztukować br z rury pcv o śr 10. Dajmy już spokój tym gadaniem, ze ...7 bedzie krótszy... Pozatym takero producent może sobie wszystko sugerować jednak ostatecznie konstruktor wybiera ostateczne rozwiązanie.

takero
10.11.2005, 21:30
zajaranyy, ale czy ktoś tu powiedział :
"zmień ten br !!" czy coś ?:)
dzielimy się tylko swoimi opiniami :D
o to właśnie chodzi chyba ...

zajaranyy
10.11.2005, 21:38
takero, ale czy ja mówie , że ktoś tu powiedział "zmień ten br !!" czy coś ?:)

żartuje, ale jak widze , ze kilka osób pyta o to samo n ilość razy a odpowiedź padła to się wtracam. Jak najbardzie jestem za dzieleniem sie opiniami ;)

mIKI
10.11.2005, 22:00
zajaranyy, zdalbys mature z polskiego teraz podstawa to czytanie ze zrozumieniem;p hehe. sam sie dziwie ze taka dyskusja sie nawiazala 7cm czy 10 bedzi lepszy... dluzszy czy nie co za roznica skoro strojenie jest takie samo?

[ Dodano: 2005-11-10, 21:00 ]
zajaranyy, zdalbys mature z polskiego teraz podstawa to czytanie ze zrozumieniem;p hehe sam sie dziwie ze taka dyskusja sie nawiazala 7cm czy 10 bedzi lepszy... dluzszy czy nie co za roznica skoro strojenie jest takie samo?

ariel
11.11.2005, 01:11
Kłucicie sie a ja dalej nie wiem czy dobrze policzylem.Jeżeli mam PCV o średnicy 8,20 to jego długość wyniesie (dokładnie) 22,66 cm ? Mowa o strojeniu na 35 Hz.

zajaranyy
11.11.2005, 01:51
ariel, tak dobrze policzylesz , właściwie według symulatora 8,2 na 22,22 = 35Hz