PDA

Zobacz pełną wersję : Subwoofer aktywny - cw1002c by EZO



EZO
04.12.2005, 14:05
Witam

Konstrukcja, ktora chcialbym przedstawic jest druga odslona tegoz subwoofera. Pierwsza miala postac drapaka dla kotow :) o pojemnosci 71 l. Postanowilem troche zmniejszyc obudowe, przeniesc glosnik na frontowa scianke i wykonczyc tak by powalal na kolana
O to i on


Przetwornik

Alphard. Wielu ta nazwa kojazy sie z tanim badziewiem, nie posiadajacym parametrow (prawdziwych), z wiejskim napisem, a dzwiek wydobywajacy sie z jej produktow przyprawia o wymioty.W wiekszosci przypadkow tak jest ale nie w tym. Przetwornik dysponuje niskim SPL'em ale przy odpowiedniej mocy wzmacniacza (okolo 200W sin) potrafi przesuwac sciany. Kosz wykonany jest ze stali, zawieszenie jest gumowe, membrana wykonana polipropylenu i to co powinno sie spodobac dresą podwojny wentylowany magnes.
Parametry:
rozmiar: 10 cali
qts:0,56
qms:3,22
qes:0,69
SPL:87dB
VAS:75
FS:28
moc rms/max: 175/350W


Obudowa

Skrzynia wykonana jest płyt wiórowych 16 mm poskrecanych wkretami do drewna i posklejanych wikolem (krawędzie przed skreceniem oraz po skreceniu zalane wewnetrzne łaczenia). Nastepnie na plyty boczne, gorna i przednia (został w niej wykonany otwor na glosnik) przykrecilem płyty o grubosci 16 mm, ktorych krawędzie zostaly przyciete pod katem 45 st. Wewnatrz zastosowalem kilkanascie wzmocnien za pomoca belek sosnowych o przekroju 40x50mm jest ich w sumie 6szt. Wnetrze wytlumione jest watolina wg. metody wsadz ile wlezie. Za glosnikiem znajduje sie siatka uniemozliwiajaca wypelnienie kosza przetwornika watolina.
Zewnetrzne wymiary to sze/gl/wys 40x40x48cm, a sama objetosc netto to 45l. Waga tego cacka to bagatela 23 kg. (poprzednia wersja okolo 55).
Skrzynie pokryłem bukowym fornirem o grubosci 1,5mm. Dysponowalem odpadkami o szerokosci 10 cm ale jak widac na zalaczonych zdjeciach polaczenie ich nie stanowilo problemu. Fornir zostal przyklejony za pomoca kleju kontaktowego firmy Henkel.
Fornir został nastepnie potraktowany papierem sciernym o granulacji 80 i lakierem wodnym, matowym. Pozniej papier scierny 180 i lakier. Jeszcze raz fornir papierem 280 i lakier co dalo w efekcie koncowym gladziutka powierzchnie.


Naped

Do napedzenia suba został uzyty panel firmy Mivoc. Wzmacniacz dysponuje moca rms/max 80/150W przy 4 Ohm. Posiada auto wlacznik, filtr dolno przepustowy o regulacjia w zakresie od 40-160Hz oraz przelacznik fazy 0-180. Do sluchania w miare stonowanego wystarczy niestety przy wiekszych glosnosciach nie daje rady i glosnik zaczyna wydawac nieprzyjemne dzwieki.


Efekt koncowy

Wg. mnie sub wyglada niesamowicie. Nie zdecydowalem sie bejcowac obudowy bo fornir taki pasowal mi do podlogi. A jak gral?? Dolne pasmo oddtwarza b.dobrze. Szybki i mocny bass wypelnia pomieszczenie o kubaturze 30m^2. Nie zdazylo mu sie nigdy zamulic. Gdy go budowalem STX nie mial nic co moglo by sie rownac z tym przetwornikiem teraz to pewnie bym wybral 27 polskiego producenta(chodzi o podobna grupe cenowa).


Koszta
Nie pamietam zbytnio bo to bylo prawie poltora roku temu ale postaram sie zbytnio nie przeklamywac kosztow:

Modul Movoc: 260,- teraz 360,-
cw1002c 95,- teraz 120,-
plyty mialem teraz 60,-
wkrety papier 20,- teraz 20,-
fornir okazja 5,- teraz 26,-
klej pedzle 26,- teraz 26,-
lakier 28,- teraz 28,-
watolina, wzmocnienia mialme i nie wiem ile kosztuja teraz
SUMA 434,- teraz 640,-
Za 434,- oplaca sie zrobic taki subwoofer za 640,- zdecydowanie nie gdyz mozna zrobic cos lepszego.

Pytania lub watpliwosci?? Pisz na ezoghul@wp.pl gg 2814671
http://img232.imageshack.us/img232/7750/deseosubbigd3ee.th.jpg (http://img232.imageshack.us/my.php?image=deseosubbigd3ee.jpg)
http://img232.imageshack.us/img232/9639/deseosubbigc4ai.th.jpg (http://img232.imageshack.us/my.php?image=deseosubbigc4ai.jpg)

maxdila
04.12.2005, 14:20
Cośik z fotkami jest nie tak :/

Maxi
04.12.2005, 14:30
Nice:)
PS. Drapak dla kotów wyglądał lepiej :P nie no żartuje ;)

wisnia
04.12.2005, 14:31
Wg. mnie sub wyglada niesamowicie.

i wszystko w tym temacie

SCIERA
04.12.2005, 14:44
Jak to zwykle u EZA wszystko schludnie i solidnie :)
ale taki mniejszy wyglada zdecydowanie lepiej:) juz nie taka pralka

Pozdro

PETERS
04.12.2005, 20:24
Ładna pralka :) Nie mam nic do tego przetwornika - uważam, że to bardzo goood model, ale ta skrzynia fornirowa, frezowane kanty zdecydowanie go przerastają EZO + dla Ciebie. Tak na moje oko trochę za głęboko wpuściłeś głośnik, ale mam nadzieję, że to tylko mój wypaczony gust:D

Ten MIVOC rms/max 80/150W przy 4 Ohm to na TDA7294?? Ja jestem zdania, że do tego potwora trzeba jakiegoś STKa ;)

EZO
04.12.2005, 21:01
Nalozylem druga plyte wiec jest za gleboko ale wnetrze rowniez ofornirowane bylo :).
Mivoc jest na parze tranzystorow ale nie iwme jakich :)

dj_zibi
21.01.2006, 01:49
Peters niestety STK działają tylko przy 8ohm!!

PETERS
21.01.2006, 09:58
... wszystkie :D ?? nawet jeśli - poczytaj na elektrodzie, chłopaki zmnieniają tylko napięcie zasilania i bez problemu ciągnie 4R.

dj_zibi
21.01.2006, 12:45
czytałem tylko wiesz bardzo ciezko dostac oryginalnego STk ja mam dwa oryginały stk 4050 i one wcale takie fajne nie sa lepiej zrobic coś na tranzystorkach:)

ALTON
21.01.2006, 23:40
dj_zibi ma racje jednak jest wiele STK które pracują od 4R :)

coolombo
23.01.2006, 12:39
Co za różnica czy STK4050 wyciągnie 200W przy 8 albo 4R ? Producent zaleca 8 ale równie dobrze chodzą przy 4R przy odpowiednio niższym zasilaniu. Oryginaly z tego co kojarze były w cybor-techu czy nadal są to nie wiem.

dj_zibi
24.01.2006, 00:32
coolombo mój oryginał oczywiście w Sharpie SX 8800 grał równiez przy 4R ale do radiatorów przykreciłem dwa wentyli 12x12. I to ładnie smigało grzał sie straszliwie.

coolombo
24.01.2006, 08:30
O ile kojarze to przy zasilaniu +-80V to robi sie wzmaki 400-500W/4R więc nic dziwnego że się grzał, dobrze że STK nie poszły do piachu.

AnakinSkyWalker
24.01.2006, 13:02
całkiem całkiem subik,szkoda ze nie ma fotek konstrukcyjnych ale ok.jesli chodzi o obudowe to wedlug mnie troche za mocno scioles te krawedzie na taki maly subik to za duzo sciołes i za duzy kont pozatym zauwazylem ze wiekszosc ludzi na forum robi konstrukcje z płyty wiórowej i na to fornir według mnie mniejwiecej tyle samo by wyszło jakby zrobic płyte MDF i do tego pomalowac gdzies w jakims zakladzie stolarskim prysnąc elegancko pistoletem i efekt jest o wiele lepszy niz fornir.

EZO
24.01.2006, 17:26
całkiem całkiem subik,szkoda ze nie ma fotek konstrukcyjnych ale ok.jesli chodzi o obudowe to wedlug mnie troche za mocno scioles te krawedzie na taki maly subik to za duzo sciołes i za duzy kont pozatym zauwazylem ze wiekszosc ludzi na forum robi konstrukcje z płyty wiórowej i na to fornir według mnie mniejwiecej tyle samo by wyszło jakby zrobic płyte MDF i do tego pomalowac gdzies w jakims zakladzie stolarskim prysnąc elegancko pistoletem i efekt jest o wiele lepszy niz fornir.

Hehhe :)
Nic nie zastapi forniru ja kocham prace w drzewie :) a do pryskania mam inny sprzet :)
Sciecia sa w sam raz a do samej budy danie takiego glosnika to profanacja