PDA

Zobacz pełną wersję : kolumny podlogowe 2x stx gdn17-80-4-sc + arv104-04/8



brunon71
26.12.2005, 22:34
POMYSŁ
Powoli chce skompletować kino domowe, więc zacząłem sie oglądać
za kolumnami.Stx proponował dosyć tanie kolumny ale mimo że głośniki mają
stosunkowo dobre do swojej ceny to wykonanie skrzyń jest podobno na
dramatycznym poziomie (opinie forumowiczow).Inne firmy generalnie byly drogie.
Po obejrzeniu działu wlasnych konstrukcji doszedłem do wniosku że można stosunkowo
tanio zrobić kolumny własnymi siłami , tym bardziej mając zaplecze techniczne nie
byłem skazany na stolarzy.

ZAŁOŻENIA
Konstrukcja niedroga, prosta, "dobrze grająca" (pojęcie dość szerokie), z
przeznaczeniem do muzyki i kina.

PRZETWORNIKI
2 głośniki stx 17-80-4-SC
1 głośnik arv 104-04/8

OBUDOWA
płyta wiórowa gr2,1mm (szafa z lat 60 ;))pojemność 27l , wys/szer/gł 940mm/200mm/240mm
strojona na 45Hz długość rurki 150mm przy średnicy 70mm ,cięte na pile tarczowej
(na fotkach), klejona i uszczelniona wikolem. Wykończenie okleiną samoprzylepną
Wytłumiona gąbką 30mm tylko tylna ściana.

EFEKT KOŃCOWY, ODSŁUCHY, WRAŻENIA
Ogólnie z wykończenia jestem zadowolony tym bardziej że materiałem z którym miałem
najczęściej do czynienia była stal (nie licząc karmnika do córki ;)).Jeżeli chodzi
o odsłuch to według kolumn z wieży które miałem to niebo a ziemia , bas jest krótki
czytelny nie dudni myślałem że średnie tony będą nieco "schowane" ale dość dobrze je
słychać nie mówiąc już o wysokich których jest stosunkowo dużo(mnie to odpowiada)
Jako że zestaw chodzi narazie tylko na kondensatorze (4,7uF + 2,2uF) to jest troche
śmieci w niskim.

PS.
narazie zestaw chodzi jak wspomnialem na kondensatorze ale mam zaprojektowaną
zwrotke do niego jak kupie części to poskładam (brakuje mi po jednej cewce
i pare kondensatorów)i uzupełnie wrażenia słuchowe na forum

Dziękuje wszystkim forumowiczom którzy służyli radą i pomocą szczegolnie kol. d@nielo
ktory posiada podobny zestaw i służył pomocą przez poczte i komunikatory internetowe

http://img338.imageshack.us/img338/6530/zwrotnica1he.jpg

http://img282.imageshack.us/img282/716/miejscepracygaraz3pr.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/4171/stansurowy15la.jpg

http://img338.imageshack.us/img338/3240/miejscepracypiwnica7vv.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/8674/stansurowy20ld.jpg

http://img429.imageshack.us/img429/9089/kolumny19fx.jpg

http://img439.imageshack.us/img439/4060/kolumny23bf.jpg

http://img440.imageshack.us/img440/1339/kolumny31ik.jpg

http://img518.imageshack.us/img518/6800/kolumny41lm.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/3227/kolumny51ny.jpg

http://img349.imageshack.us/img349/4642/kolumny63ea.jpg

http://img326.imageshack.us/img326/5573/kolumny72zm.jpg

http://img302.imageshack.us/img302/3081/kolumny83fi.jpg

http://img334.imageshack.us/img334/8965/kolumny92gj.jpg

zajaranyy
26.12.2005, 22:39
Ładne, bardzo estetycznie wykonane kolumny, nie słyszałem ale na pewno grają przyzwoicie. A kurde ta okleina wygląda jak fornir :) Można powiedzieć, ze czekamy na reszte zestawu.

harman
26.12.2005, 22:39
Kolumna mi sie podoba ....chociaz jzu to mozna przyjac za jakas nei wiem tradycje regule ja to odbieram tak ze kazdy zaczyna od tych samych przetwornikow ciagle na forach sa te TESLE tesle TVM tesle STX !!!! czy nikt jzu nei potrafi zrobic na innych głosnikach i ciage wszystko to samo ...nei wiem boja sie krytyki czy jak ....

TatoTurbo
26.12.2005, 22:46
bardzo ladne !
brakuje tylko cokolow takie jak maja proaki

D@nielo
26.12.2005, 22:59
brunon71 nie masz za co dziekowac.zestaw wedlug mnie bardzo ladnie wykonczony,juz zreszta ci to mowilem na gadu.jak gra to wiem bo sam mam identyczny tylko inna troche zwrotka :)...pozdrawiam i zycze udanych nastepnych konstrukcji ;)

takero
26.12.2005, 23:08
ładne :)
tylko szkoda że nie zamiast 17 nie siedzą tam 18 ...

brunon71
26.12.2005, 23:56
sory ze zapomnialem o kosztorysie
stx 17-80-4-SC 21 zł za sztuke + koszty wysylki
arv 104-04/8 30 zl za sztuke + koszty wysylki
szpachlowka 8,5 zl
okleina 30 zl
sruby 10 zl
klej 11,5 zl
czesci do zwrotki 50 zl reszte dokupie
tercza do szlifierki 16 zl
papier do szlifierki 6,3 zl
reszte mialem

dj_zibi
27.12.2005, 00:00
Kolumny bardzo ładne sam się zastanawiam nad zrobieniem takich lecz na wersji SS.

Dj SMS
27.12.2005, 10:26
Konstrukcja super, mam ARV 104 i mam również STX 17/80, więc wiem, że gra to dokładnie a bas musi być extra :)
Pozdrawiam

Tesla
27.12.2005, 11:29
Bardzo ładne kolumienki :)

chris1987
30.12.2005, 13:07
bardzo fajne:) zgrabne ...az buchaja estetyka:) ....ale czy mi sie wydaje...czy na 5-ej fotce od gory.... patrzac w bass reflex nie brakuje tam wytlumienia??:)

aryan
30.12.2005, 13:29
i gites kolumny,
ja bym dal tlumik z -6db na arv;
stara szafa z lat 60 lepiej jest zrobiona niz obecny mdf, mozna poznac po wadze;
ogólnie spox;

jezcze zrób arv 104, +stx 14+stx 27/150

flodins
30.12.2005, 13:56
to jest okleina? niezła....

Barthez
30.12.2005, 16:16
Nie ma się co czepiać, bo każdy na początku woli zrobić jaką sprawdzoną konstrukcje. Brakuje troche wzmocnień, ale ogólnie ok.

D@nielo
30.12.2005, 18:43
wzmocnienia nie sa potrzebne bo obudowy waza swoje i nie wystepuja zadne drgania na nich :]


bardzo fajne:) zgrabne ...az buchaja estetyka:) ....ale czy mi sie wydaje...czy na 5-ej fotce od gory.... patrzac w bass reflex nie brakuje tam wytlumienia??:)

w okolicach B-R nie stosuje sie wytlumienia...

dragon
30.12.2005, 19:35
za pierwszym razem myslalem ze to fornir ;] ladnie ci to wyszlo, a widze ze kolega z piekar to niedaleko :)

vip
30.12.2005, 20:00
wykonianie 6/6 ogolnie wypas widac ze wlozyles w nie duzo serca i pracy !
A Dragon widac juz chce sie wbić na odsłuchy ;)

umberto
30.12.2005, 23:40
Wyglądają naprawdę super,bynajmniej na fotach.Ja tylko tak od siebie mogę zasugerować kiepski dobór przetworników.Ale jest to chyba krytyka ponad wymagania konstruktora więc mało istotna.Ogólnie gratuluje i po cichu zazdroszcze tej okleiny bo wgląda naprawde niesamowicie.

zguba
31.12.2005, 00:05
super!!!

SCIERA
31.12.2005, 00:07
naprawde wykonanie jest na 6+:] Ta okleina naprawde na fotach wyglada jak fornir, naprawde bardzo ladne nic tylko pogratulowac i pozazdroscic ukoczonej konstrukcji. GRATULACJE

brunon71
14.01.2006, 22:58
http://img337.imageshack.us/img337/6138/pytkizwrotek1bb.jpg http://img333.imageshack.us/img333/9314/zwrotnica3df.jpg

to reszta zestawu , wreszcie udalo mi sie zakupic cewki .
Po odsłuchaniu wydaje mi sie że gra troche czyściej czyli nie słychac w tle szumu poza tym jest ok. zwrotka zrobiona oczywiście według schematu podanego w pierwszym poście.
Pozdrawiam

piotrek_west
25.01.2006, 12:57
Mam pytanie czy do tych kolumn nada się fabryczna zwrotnica STX'a "Zwrotnica 2D-12" ?

Impedancja 8 Ohm
Moc 200 W
Podział 5 kHz

http://img36.imageshack.us/img36/734/zwrot2d9bz.jpg

P.S bardzo mi się spodobały te kolumienki i za niską cene :)

Pozdro4all

takero
25.01.2006, 13:17
nie, nie nada się .
tym bardziej że masz tu już gotowy schemat zwroty ,
której wykonanie będzie pewnie tańsze niż kupno gotowej - lipnej.

brunon71
25.01.2006, 23:48
piotrek_west, myśle ze zwrotka stx-a nie za bardzo sie nada do tej komstrukcji bo przede wszystkim jest za wysoko cieta (moja jest cieta na 3kHz) , jest goła (nie ma korektora impedancji i tlumika).Odnośnie tlumika to na poczatku w jednej kolumnie dalem tłumik, w drugiej nie (dałem mostek) , po pierwszych odsluchach byłem zachwycony ilościa wysokich tonow , ale po dłuższym czasie zaczeło mi to przeszkadzać , wiec zalożyłem tłumik do drugiej kolumny i tak już zostało. Teraz jest ok.
Pozdrawiam

piotrek_west
26.01.2006, 01:49
Dzięki za informacje. Skorzystam z zamieszczonego schematu zwrotnicy z małymi zmianami dzięki pomocy kolegi D@nielo.

Pozdrawiam

FlaY
02.02.2006, 23:55
Jestem tu nowy i mam pytano. Odrazu mówie ze jestem wmiare zielony jeśli chodzi o konstruowanie kolumn. Chce zrobic takie kolumienki tylko na głosnikach w wersji SS i zastanawiam sie czy jeśli bym dał b-r skierowany do podłogi to czy grało by to lepiej czy moze gorzej ??

takero
03.02.2006, 18:08
FlaY, użyj opcji "szukaj" i nie zaśmiecaj tematu...

El_liero
23.02.2006, 15:34
jakie ciecie jest na ARVke ?

D@nielo
23.02.2006, 15:56
piotrek_west, myśle ze zwrotka stx-a nie za bardzo sie nada do tej komstrukcji bo przede wszystkim jest za wysoko cieta(moja jest cieta na 3kHz)

uczymy sie czytac panie El_liero

nod
21.05.2006, 20:46
brunon71 robie takie same kolumny... wzoruje sie na twoim projekcie.. tylko ze wysokie tony bede bral od stx zeby zmniejszyc koszty...

wujek_kane
22.05.2006, 00:54
... i stracic na jakosci w najwazniejszej czesci pasma...

Tasior
22.05.2006, 01:35
to juz zalezy jaki ten stx,jesli AJ to bedzie lepiej.

MarekW
23.05.2006, 08:55
Mnie podonba sie miejsce pracy :) dla mnie super tyle miejsca.
Kolumienki bardzo ladne, starannie wykonane, gratulacje.

kiepol
23.05.2006, 11:47
Gratuluje świetnego wykonania ! Naprawdę jestem pełen podziwu perfekcji, z jaką te kolumny zostały wykonane... Pozdrawiam

nod
27.05.2006, 17:22
to juz zalezy jaki ten stx,jesli AJ to bedzie lepiej.
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=1&vItemDB=itemdb takie cos... no niebede bral AJ bo przecierz one 38 zeta kosztuja to prawie zadnych mniejszych kosztow niebedzie... bo arv kosztuje tez okolo 40 zlotych...

Pawel S.
27.05.2006, 18:20
nod, i popelnisz wielki blad!! wysokotonowki jak dla mnie sa najwazniejsze. wymiana samej wysokotonowki daje powalajace rezultaty.

kolumny bardzo mi sie podobaja. gratuluje!!

...plyty z odzysku rulez!!! sa o wiele mocniejsze od obecnych nawet grobszych!

[ Dodano: 2006-05-27, 17:23 ]
tylko te b-r od stx'a....sa paskudne. nielubie takich

nod
27.05.2006, 18:54
nod, i popelnisz wielki blad!! wysokotonowki jak dla mnie sa najwazniejsze. wymiana samej wysokotonowki daje powalajace rezultaty.

kolumny bardzo mi sie podobaja. gratuluje!!

...plyty z odzysku rulez!!! sa o wiele mocniejsze od obecnych nawet grobszych!

[ Dodano: 2006-05-27, 17:23 ]
tylko te b-r od stx'a....sa paskudne. nielubie takich
hmmm.. no to moze dozbieram kasy i kupie arv....

Maxi
27.05.2006, 18:56
dozbieraj kasy i kup sc10n :)

poti89
27.05.2006, 22:07
Tak jest!!!!!!!!

nod
28.05.2006, 10:37
dozbieraj kasy i kup sc10n :)
podaj dobra nazwe bo jak wpisze w allegro to mi niewyszukuje takie glosnika..:]

Langusta
28.05.2006, 10:43
Visaton SC10N - proszę bardzo, link - http://www.grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167&kategoria_id_1167=1948

http://www.visaton.de/english/artikel/art_380_1_8.html

Ja również przychylam się do tego głośnika - jest świetny.

nod
28.05.2006, 11:20
Visaton SC10N - proszę bardzo, link - http://www.grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167&kategoria_id_1167=1948

http://www.visaton.de/english/artikel/art_380_1_8.html

Ja również przychylam się do tego głośnika - jest świetny.
50 zeta.... ooo LOL takie cos to bankoto nie... to juz wole kupic tego arv... bo jego mozna na allegro za 30 zeta kupic... czyli taki jak podal brunon71 ... <PEACE>http://www.allegro.pl/item104509467_promocja_glosnik_wysokotonowy_tvm_ar v_104_tesla.html

takero
28.05.2006, 22:59
arv to szit...
może zamiast brać arv za 30zł lepiej kupić :
http://www.allegro.pl/item104862032_wysokoefektywna_tuba_wysokotonowa_te 140_promocja.html
zonacz ile zaoszczędzisz na zwrotnicy przy okazji...

Wg mnie arv to ostateczność bo gra naprawde nienajlepiej...
Po tygodniu zacznie Cię mocno irytować, a jak posluchasz u kogoś czegoś lepszego
to już wogóle będzie źle :)

[ Dodano: 2006-05-28, 22:00 ]
ew jak nie chcesz ponad 50zl wydawać to kup STXa AJ za 38zł, więc tylko 8zł więcej niż ARV.

Mrcin::
28.05.2006, 23:07
mam pytanie...czy w przypadku składania takiej kolumny i zmienienia tylko wysokotonowki na np. tą stx'a za 38zł ....trzeba byłoby zmienic cos w zwrotce??

umberto
28.05.2006, 23:12
takero, z tą aukcją to żeś pojechał,baty...
ARV-ce dajesz kulke z waty i bardzo się zmienia jej charakter.Mimo wszystko wolę ją niż to gówno z aukcji.Bez przesady,

takero
29.05.2006, 00:03
trzeba byłoby zmienic cos w zwrotce??tak
umberto, to była taka ironia w odniesieniu do tego cięcia kosztów...
skrajność bo skrajność ,no ale cóż ;]
może bardziej na wyobraźnie zadziala ;]

Pawel S.
29.05.2006, 13:45
az wstyd sie przyznac ale mialem doswiadczenie z tymi glosnikami....

nod
29.05.2006, 17:28
arv to szit...
może zamiast brać arv za 30zł lepiej kupić :
http://www.allegro.pl/item104862032_wysokoefektywna_tuba_wysokotonowa_te 140_promocja.html
zonacz ile zaoszczędzisz na zwrotnicy przy okazji...

Wg mnie arv to ostateczność bo gra naprawde nienajlepiej...
Po tygodniu zacznie Cię mocno irytować, a jak posluchasz u kogoś czegoś lepszego
to już wogóle będzie źle :)

[ Dodano: 2006-05-28, 22:00 ]
ew jak nie chcesz ponad 50zl wydawać to kup STXa AJ za 38zł, więc tylko 8zł więcej niż ARV.
ty na siero mowisz z tym za 4 zeta?? tym co podales..?? bo wiesz jezeli to jest w miare to ja takie cos bym mogl kupic.. bo niemam kasy zabardzo... no chyba ze kupie te AJ ale to bym musial wiecej floty uzbierac....

zguba
29.05.2006, 19:19
ten piezak siem nie nadaje, takero śiwrował ;p;p

Pawel S.
29.05.2006, 20:40
jak pisalem wyzej mialem takie glosniczki no i...

to niegra!! jest cichy, niewydaje wysokich tonow(prawie zadnych) i jest mnostwo zabawy z uszczelnianiem tego. za te pieniadze lepiej idz na piwo...

HeatheN
31.05.2006, 16:01
takero, z tą aukcją to żeś pojechał,baty...
ARV-ce dajesz kulke z waty i bardzo się zmienia jej charakter.Mimo wszystko wolę ją niż to gówno z aukcji.Bez przesady,

Mozesz sprecyzowac o co chodzilo?

nod
23.09.2006, 09:39
mam takie pytanie czy lepiej by graly kolumny gdyby sie uzylo przetwornikow od stx tez 17 ale w wersji ss?? i co sadzicie jeszcze zeby zamienic arv na wysokie tony stx AJ???

D@nielo
23.09.2006, 13:15
takero, z tą aukcją to żeś pojechał,baty...
ARV-ce dajesz kulke z waty i bardzo się zmienia jej charakter.Mimo wszystko wolę ją niż to gówno z aukcji.Bez przesady,

Mozesz sprecyzowac o co chodzilo?


wiem ze stare ale mnie tez ta modyfikacja by interesowała :]

takero
23.09.2006, 18:02
nod, nie ;]
nic to nie zmienia tak naprawde , może pozatym że lepiej wygladają głośniki.
D@nielo, rozbierasz głośnik, tzn zdejmujesz front , potem cewke z membraną i podspód wkładasz kawałek waty.
Tyle że nie wiem czy już one firmowo nie mają tam waty...

D@nielo
23.09.2006, 21:52
Sprawdziłem to,jest tam fabrycznie wata,dając troche wiecej nie slychac zadnej roznicy....

Tasior
24.09.2006, 00:36
jest wata ale taka rzadka ;) i malo,w dodatku jest na kleju do kopolki!

D@nielo
24.09.2006, 10:52
wyciagłem starą ,włozyłem gestsza nowa a roznicy nie ma...szkoda czasu na rozbieranie choć to tylko 4 śrubki :]

takero
24.09.2006, 22:11
trzeba głośnik zmienić ,a nie wate...
dla zapalonych aervałców, mówiących że w tej cenie nie ma nic lepszego polecam STX-a AJ.
8zl droższy więc różnica w cenie praktycznie żadna :P
choćby za wygląd warto dopłacić :)
nowa wersja naprawde ciekawie wygląda :)

D@nielo
24.09.2006, 23:08
jak juz dopłacac to minimum do sc10n....

takero
25.09.2006, 00:20
jak juz dopłacac to minimum do sc10n....więc proponujesz niedopłacać do AJtki i arvki słuchać ? :D

D@nielo
25.09.2006, 23:19
proponuje zeby nie schodzic ponizej sc10n w nowych konstrukcjach :P

greg00
25.09.2006, 23:25
hehe, niezla propozycja :), bedizesz dorzucal roznice w cenie? :), bo to jest glowny czynnik ktory przemawia za tanszymi glosnikami :)

takero
26.09.2006, 10:33
D@nielo, AJtke słyszałeś wogóle?
Jakieś mistrzostwo świata to nie jest ,ale ARVke zabija i porównywalnie na pozoimie SC10n potrafi zagrać nieraz...

marcdeside
16.06.2008, 17:36
witam jestem tu nowy i troszke zielony ale mam małe pytanko czy mozna zamiast tych stx 17/80/4 uzyc takich samych tylko ze 8 omowych?? czy jezeli wezme te 8 omowe to bede musiał zmieniac cos w zwrotnicy . z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

dolphin123
16.06.2008, 17:42
sa lepsze glosniki od tych ;)

krzyhoo9
16.06.2008, 17:43
nie będzie pasowało bo chodzi właśnie o to żeby te dwa głośniki dały razem 8ohm.
http://allegro.pl/item383595763_gdn17_80_8sc_80w_4_8_om_stx_zam_tons il_czestochowa.html

tu dostaniesz wersję 4ohm tylko napisz czy jeszcze mają.

PS. Jeśli chcesz robić klona ten konstrukcji to zmień kopułkę na pj, arv jest straszny ale to tylko moja sugestia

marcdeside
16.06.2008, 18:24
tak własnie mysle zeby zrobic dokladnie to samo . a wiecie moze gdzie najtaniej kupic czesci do zwrotnicy i dokladne ich parametry bo z tego projektu to niewszystko wiem.

Pawel S.
16.06.2008, 19:22
marcdeside, zalo nowy temat bo naprawde te glosniki sa przecietne
www.polink.com.pl

marcdeside
16.06.2008, 19:27
ja jestem w tym zielony a widze ze cenowo to jest własnie to co mi odpowiada wicie płyty na obudowy mam za darmoche bo tak sie sklada ze pracuje w fabryce mebli takze z obrobka tych plyt tez nie mam problemu a wole wydac tyle niz kupic te kolumienki co sa teraz w biedronce. pozdro prosiłbym o dokladne parametry tych czesci do zwrotnicy

Barthez
16.06.2008, 19:33
Ja proponuje zamiast STXa wziąć ARNy 150 + SC10N albo PJ'ta. Basu będzie pewnie podobnie, a i na średnicy coś będzie słychać.

krzyhoo9
16.06.2008, 19:45
pozdro prosiłbym o dokladne parametry tych czesci do zwrotnicy

cewka 0,51mH
cewka 0,25mH
rezystor 10ohm
rezystor 2,3ohm
rezystor 19,4 ohm
kondensator 8uF
kondensator 5,7uF
kondensator 4uF

wszystko x2

marcdeside
16.06.2008, 20:00
czyli rozumiem ze mam wziac dwa te glosniki http://www.allegro.pl/item381219577_glosnik_tvm_tesla_arn_150_05_4.html plus zwrotnica ta http://www.allegro.pl/item381219577_glosnik_tvm_tesla_arn_150_05_4.html a wysokotonowy jaki?? moze byc ten co jest??

Pawel S.
16.06.2008, 20:33
marcdeside, pisalem juz ZALOZ OSOBNY TEMAT! to wtedy doradzimy co i jak
niebedziemy tutaj zasmiecali tematu
http://www.allegro.pl/item383336231_zwrotnice_sc10n_arn_150_visaton_tesl a_arn150.html
http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167&kategoria_id_1167=2444