PDA

Zobacz pełną wersję : Subwoofer na BSW154II



coolombo
24.01.2006, 17:50
Założenia

Sub uniwersalny, do muzyki do kina. Ma sobie dać rade w każdej sytuacji ;)

Przetwornik

Znany na całym forum nie mniej poularny niż STX za to miażdżący stosunkiem jakość/cena BSW154II
http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154ii.html
http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154freq.html

Obudowa

Płyta wiórowa 22mm płyty przednia i tylna, dodatkowo wzmocnone płytą 18mm objętość około 100L netto strojenie 32Hz tunel BR wyprowadzony z tyłu, wymiary 30x450mm. Obudowa była szpachlowana, następnie oklejona fornirem dębowym. 2 warstwy caponu, chyba ze 4 warstwy lakieru do parkietu domalux. Miało być na połysk i udało się, chociaż nie dokońca, gdzieniegdzie można znaleźć matowe miejsca. Jak lakier dobrze wyschnie będe z tym walczył.

Wzmacniacz

Konstrukja janka na tranzystorach bipolarnych. W stopniu prądowym siedzą 4pary 2sa1943/2sc5200. Zasilacz: trafo 300VA 2x45V 23.000uF pojemności filtra na każdą strone zasilania.

Wrażenia

Co by dużo nie pisać, miodzio bas jest bardzo szybki, precyzyjny, jak trzeba gra delikatnie jak trzebai łeb urywa :D Dla mnie bomba.

Kosztorys

Płyta wiorowa - free
Przetwornik - 475zł (z przesyłką)
Fornir - 115zł (w sumie jakieś 70zł na suba, bo troche jeszcze zostało)
Wzmacniacz - nie wiem dokłądnie ostał się z poprzedniej konstrukcji
Wkręty kleje i inne duperele - kolega wontrupka miał wszystko na stanie, wielkie dzięku mu za to ;)

Fotki

http://img204.imageshack.us/img204/3056/img23795df.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=img23795df.jpg)

http://img18.imageshack.us/img18/2753/img24043er.th.jpg (http://img18.imageshack.us/my.php?image=img24043er.jpg)

http://img294.imageshack.us/img294/1436/img24054lj.th.jpg (http://img294.imageshack.us/my.php?image=img24054lj.jpg)

http://img57.imageshack.us/img57/8527/img24064jg.th.jpg (http://img57.imageshack.us/my.php?image=img24064jg.jpg)

http://img294.imageshack.us/img294/1286/img23033mu.th.jpg (http://img294.imageshack.us/my.php?image=img23033mu.jpg)

http://img203.imageshack.us/img203/5938/img17382mm.th.jpg (http://img203.imageshack.us/my.php?image=img17382mm.jpg)

http://img221.imageshack.us/img221/849/img17537vg.th.jpg (http://img221.imageshack.us/my.php?image=img17537vg.jpg)

http://img227.imageshack.us/img227/6626/img23901nn.th.jpg (http://img227.imageshack.us/my.php?image=img23901nn.jpg)

http://img22.imageshack.us/img22/5713/img24099xt.th.jpg (http://img22.imageshack.us/my.php?image=img24099xt.jpg)

http://img24.imageshack.us/img24/8260/img24140wv.th.jpg (http://img24.imageshack.us/my.php?image=img24140wv.jpg)

mIKI
24.01.2006, 17:52
no no ladnie i przyjemnie;] wcale nie wyglada na te 100l;]

coolombo
24.01.2006, 18:21
Może i nie wyglada, mogłem dać jakiś punkt odniesienia. Wymiary zewnętrzne to jakies 50x50x66cm , mała pralka ;)

harman
24.01.2006, 18:28
subik...powienienem napisac SUBASS bo pralka :) obudowa fajnei ladnei wykonczona ale ja jakos nei trawie tego glosnika za wyglad wiem ze to sprawa gustu ...dac maskownice i bedzei GiT

coolombo
24.01.2006, 18:39
Spokojnie, jak go posłuchasz to wyglad naprawde nie bedzie mial znaczenia.Zerknij na suba wontrupki na BSW104II , on pomalował tą ciapkowną pianke, czarnym sprayem, można zamalować też tego ludzika jak komus nie pasuej :P

Na zdjeciach sub wyglada jakby miał słomiany odcien, w rzeczywistości jest brązowy. To pewnie wina lampy błyskowej apartau.

mIKI
24.01.2006, 18:47
co do forniru to jest bardzo fajny tylko strasznie drogo ci wyszedl;)
a jak w srodku? duzo wzmocnien?

takero
24.01.2006, 18:48
wszystko super, tylko że zrobiłbym jakąś maskownicę :)
napisz coś więcej o brzmieniu , wzmaka też :)

tomaszo
24.01.2006, 19:03
I znowu PKP - piekna k.... piekna...

dj_zibi
24.01.2006, 19:48
tomaszo idealnie powiedziane ja już mam kase na BSW fornir juz tez teraz tylko złożyc holtona i wszystko gra:)

coolombo
24.01.2006, 20:11
wszystko super, tylko że zrobiłbym jakąś maskownicę :)
napisz coś więcej o brzmieniu , wzmaka też :)

Wzmak janka radzi sobie z BSW bardzo dobrze, kontrola jest wyśmienita. Bas jak trzeba jest twardy i kopie jak szalony, w innej sytuacji gra miękko i ciepło tak jak powinien. Generalnie BSW zagra pozytywnie jeżeli zapodamy mu wzmaka >200W ;) , holton, PA300, wzmak janka, 200W mosfet z altrona, napewno się sprawdzą.

Co do wzmocnień to w środku są 3 belki pomiędzy bocznymi ściankami, widać na pierwszym zdjęciu. Płyty przednia i tylna są podwójne 22+18mm sklejane i skręcane, wszystko jest bardzo sztywne.

zguba
24.01.2006, 20:47
jak dla mnie super ci wyszedł super fornir i włogule fajnie

dj_zibi
24.01.2006, 21:18
Sorka za off topic ale jakmyslicie itrertechnik MDS 12' w porównaniu do tego bsw (wiem wieksza sredniaca)??? Co lepsze?

takero
25.01.2006, 01:44
dj_zibi, na to pytanie powinien Ci odpowiedzieć wiśnia :)
coolombo, nie planujesz maskownicy ?:D

coolombo
25.01.2006, 09:02
Maskownicy nie będzie ;) podoba mi się tak jak jest i tak zostanie.

kermit11
25.01.2006, 16:04
jak mozesz to zrob zdjecia bass refleksu a i jakie ma wymiary ten BR 30cm na 45cm potezny

ja mam Jbl-a gt3 15 40cm co myslisz o tym głosniku i jaka obudowa była by dobra??

pozdrawiam karol

takero
25.01.2006, 16:46
BR wyprowadzony z tyłu, wymiary 30x450mm.
30mm x 450mm czyli
3cm x 45cm :)
nie rura tylko taka szparka :)
przynajmniej tak ja zrozumiałem ...

mIKI
25.01.2006, 16:51
no tak, jest to pokazane z bliska w konstrukcji na 10"

coolombo
25.01.2006, 17:29
Dokładnie tak, długość tunelu to jakies 28cm

Dj SMS
25.01.2006, 20:45
Kolejna super konstrukcja :) Brawo!
Ja nie trawię z kolei wyglądu maskownicy :P Wolę "goły" głośnik...

coolombo
26.01.2006, 11:59
A jak fajnie wygląda jak głośnik walczy przy najniższych częstotliwościach. Możliwości wychyleniowe BSW są naprawde imponujące. Nie wiem jakie jest xdam, nie udalo mi sie sprawdzić i myslę że nie uda się ;) Jadąc generatorem widać jak głosnik wychyla się spokojnie do +-15-17mm i nic mu nie jest :D

K0Mii
26.01.2006, 12:56
Witam!!! Konstrukcja SUPER a nawet ....!!!!!
Mam takie pytania bo właśnie jestem w trakcie budowy takiego suba, a mianowicie jaka jest wysokość kołnierza głośnika (bo chce zrobić freza a narazie niemam głośnika). Jeszcze jedno wzmacniacz umieściłeś w środku czy dałeś go osobno? Gdzie mógłbym zobaczyć schemat wzmacniacza który zastosowałeś do budowy, jaki zastosowałeś filtr?

coolombo
26.01.2006, 13:23
Wysokość frezu jest tyle co grubość płyty 18mm. Możesz zrobić na 16mm bo u mnie głośnik jest troszkę za głęboko wpuszczony. Schemat fialtra aktywnego znajdziesz tu na stronie, jeżeli chodzi o wzmacniacz to jest jankowa konstrukcja wystraczy trochę poszukać.

umberto
26.01.2006, 22:27
He,he,co ja mam powiedzieć?Piąteczka Coolombo!

digital
26.01.2006, 22:41
heh.. dawno mnie tu nie bylo, no ale trzeba troche pooceniac wasze konstrukcje..

wiec coolombo, sub fajny :D sam bym chetnie takiego postawil u siebie w pokoju bez wzgledu na wady typu: wyglad [ktory mi sie nie podoba], wielkosc budy, zapotrzebowanie na moc :) moze jak sie dorobie odpowiedniego wzmaka to tez pomysle o BSW :D

ale ogolnie konstrukcja bardzo fajna i widac ze przemyslana..

pozdrawiam

AnakinSkyWalker
28.01.2006, 10:45
słyszałem ze te głośniki są naprawde dobre i hertz es300 sie nie umywa ponoć:) co do obudowy to starannie wykonana a wygląd głośnika mi sie podoba i nie dawał bym zadnej maskownicy tylko dziwi mnie srednica BR bo 3 cm to cholernie mało..... ale subik na 5 oceniony

[ Dodano: 2006-01-28, 09:57 ]
mam jeszcze pytania : czy dałes jakies wygłuszenia do srodka jak np wata czy gąbka? i gdzie mozna zakupic te głośniki bo na allegro nie widziałem....

mIKI
28.01.2006, 11:02
AnakinSkyWalker, w offtopicu jest temat ZAMOWIENIE RAVEMASTERA> tam bedziesz wiedzial jak zamowic i dostac spora znizke!

Tasior
28.01.2006, 12:38
Hej,konstrukcja bardzo ladna,podoba mi sie! pozbac sie tylko tej gabki w plamki ale ludzika nierusz ;) ludzik wymiata. teraz mam pytanie odnosnie br. czy on ma 3 cm czy to jakis błąd? jesli te 3 cm to srednica to to musi bardzo swiszczec,moje 4 cm przy arnie swiszczy w cholere.... :>(przy 15W)

[ Dodano: 28-01-06, 11:40 ]
z tego co wyliczylem to rurka zeby miala 45 cm dlugosci to srednica musi miec okolo 15.5 cm.

Keczub2
28.01.2006, 12:43
Tasior, to nie rurka zobacz na suba wontrupki tam wlasnie tez jest taka szparka;)
30 wysoka, 450 szeroka i 280 długa;)

Tasior
28.01.2006, 12:45
ale to te wymiary tunelu wiec sa 3x3x45 cm? Jesli mozna,prosze o fotke ;)

Keczub2
28.01.2006, 12:48
Tasior, powtorze jeszcze raz:) 30 wysoka, 450 szeroka i 280 długa;)

coolombo
28.01.2006, 14:08
Co odpowiada mniej więcej okrągłemu kanałowi o średnicy 14cm. Nic nie śwista i nie furkocze, a jezeli nawet to tego nie słychać ;)

AnakinSkyWalker
02.02.2006, 13:12
zastanawiam sie jak by to wyglądało jakby sub mial obudowe w krztałcie kwadratu,oczywiscie litrarz taki sam.

wisnia
02.02.2006, 17:27
nie wiedzialem ze kwadrat moze byc bryla :| chyba o szescian ci chodzi bo kwadrat to figura plaska- to tak na przyszlosc

AnakinSkyWalker
02.02.2006, 19:31
ta o to mi wlasnie chodzilo o szescian:]

coolombo
03.02.2006, 00:03
Anakin a jak ma wyglądać?? jak kloc o wymiarach zew 525x525x525 mm jak nie zrobisz to zobaczysz jak wyglada :P Generalnie kształt nie ma większego znaczenia, rób tak coby się odpowiedni BR wymieścił w obudowie.

AnakinSkyWalker
03.02.2006, 14:14
no własnie tego br tez troche nie rozumiem bo ogólnie mówiąc podoba mi sie ta "szparka" i jak ktos napisal wyzej wysoka na 3 cm,szeroka na 45 a długa (czyli wnioskuje ze grubosc) na 28 cm i to ostatnie nie daje mi spokoju co ty tam masz jakis tunel czy co... chyba cos zle rozumuje:/

coolombo
03.02.2006, 16:37
Nie rozumię o co ci chodzi? Masz poniżej przekrój jak to wyglada. Napisze jeszcze raz otwór ma 45cm szerokośći tyle co wymiar wewnętrny obudowy, wysoki na 3cm i długi na 28cm.

http://img223.imageshack.us/img223/2745/przekroj6ay1bo.th.png (http://img223.imageshack.us/my.php?image=przekroj6ay1bo.png)

AnakinSkyWalker
03.02.2006, 21:57
okey dzieki z góry teraz juz rozumiem :)

umberto
03.02.2006, 22:01
szparka-sekretarka ;] i daje....po uszach :P

AnakinSkyWalker
03.02.2006, 22:01
przypuscmy ze zrobilbym obudowe w krztałcie szescianu to zmiana szerokosci czyli te 45 cm na wiekszą troche czyli około 48 cm była by szkodliwa dla brzmienia ? pewnie tak bylo by wtedy inne strojenie to trzeba by było tez zmienic dlugosc br pewnie:]

mIKI
03.02.2006, 22:53
AnakinSkyWalker, poczytaj arty... skoro zadajesz takie pytania... najpieiej zobacz w winisd jak to sie zmienia...
swoja droga chcecie zobaczyc jak moj subik wyglada?:P (w surowym stanie?;p)

AnakinSkyWalker
03.02.2006, 23:24
mozesz pokazac a jesli chodzi o winisd to nie robie w tym programie nic. a to jest proste pytanie i dlaczego ktos by mi na nie nie odpowiedzial...

tomaszo
04.02.2006, 00:23
Jednak poznanie srodowiska programow symulacyjnych bardzo pomaga - mozna sie wiele nauczyc o polaczeniach i zaleznosciach miedzy parametrami. Potem jeszcze sie trzeba wiele nauczyc o roznicy miedzy tym, co wyszlo, a tym, co jest w praktyce - i jak interpretowac wykresy :) W ogole, lepiej od razu dac se spokoj :)

takero
04.02.2006, 00:29
Moje odczucie jest takie że wykresy ,symulacje itp mają się nijak do rzeczywistości...
Liczy się klasa głośnika, jego aplikacji itp ...
Po samym wykresie czy jakimiś tam f3, f6, spl nic się nie da stwierdzić ...
Nie wiem czy jest coś równie subiektywnego jak dźwięk...
To jak z barwami - czy ten żółty który ja widze to ten sam żółty który Ty widzisz ?

coolombo
04.02.2006, 10:35
mIKI zapodaj foty swojego BSW ;) Przez prawie rok czasu słuchałem 12calowca w niewykończonej budzie i wogole mi to nie przeszkadzało :D

takero z symulatorem to racja ale nie popadajmy w skrajności, jak dla mnie symulator jest dosyc pomocny. Wogole jazda na całego jest z tubami spróboj sie bawić bez symulatora ;)

AnakinSkyWalker widze że jesteś na forum prawie rok czasu i nie kumasz najprostszych spraw, tutorial o obsłudze winISD bardzo wskazany ;)

takero
04.02.2006, 10:57
coolombo, symulatory mogą dać jakieś ogólne pojęcie,ale głośnik jak człowiek -
nie składa się tylko z parametrów , ma też duszę ;)
Weź zasymuluj cw 1202c np, impuls będzie doskonały, a jak jest w realu - zupelnie odwrotnie, pozatym jego cały charakter - brak muzykalności - tego żaden parametr nie opisze :/

mIKI
04.02.2006, 11:24
http://miqolaj.fotosik.pl/albumy/3655.html

coolombo
04.02.2006, 12:17
coolombo, symulatory mogą dać jakieś ogólne pojęcie,ale głośnik jak człowiek -
nie składa się tylko z parametrów , ma też duszę ;)
Weź zasymuluj cw 1202c np, impuls będzie doskonały, a jak jest w realu - zupelnie odwrotnie, pozatym jego cały charakter - brak muzykalności - tego żaden parametr nie opisze :/

Zgadza się, ale popatrz z innej strony, dzieki symulatorowi możesz dość dokładnie okreslic jak zachowa się głosnik w danej obudowie, chodzi mi np. o to jak pogodzić wytrzymałość mocową z zejsciem i impulsem.Pomocne jest też symulowanie wychylenia membramy przy założonej mocy. Samo pomieszczenie i odpowiednie ustawienie ma ogromne znaczenie ;) tego niestety zasymulowac się nie da.

[ Dodano: 2006-02-04, 11:21 ]
mIKI czym napędzasz BSW ? jak pierwsze wrażenia ;)

zguba
04.02.2006, 12:21
zgadzam sie z tym że ustawinie suba i wszystkiego w pokoju ma wpływ na bass

takero
04.02.2006, 16:04
Zgadza się, ale popatrz z innej strony, dzieki symulatorowi możesz dość dokładnie okreslic jak zachowa się głosnik w danej obudowie, chodzi mi np. o to jak pogodzić wytrzymałość mocową z zejsciem i impulsem.
no właśnie średnio im się to udaje (symulatorom)...

mIKI
04.02.2006, 20:20
dla zainteresowanych oprawilem troche galerie: http://miqolaj.fotosik.pl/albumy/3655.html
a co do napedu to narazie jest to diorka... ma jakies 30-40W ale mowie ze juz glosnik pokazuje ze jest lepszy od stx'a. teraz czekam na wzmak janka 300W no i mam nadzieje ze bedzie fajnie;]

coolombo
04.02.2006, 21:23
Rozruszaj go konkretnie, zapodaj mu conajmniej znamionową, zobaczysz na co go stać.

mIKI
04.02.2006, 22:22
coolombo, jak tylko dostane wzmaka to dostanie 200W minimum;] a jak tam tlumiles go troche? bo ja tak eksperymentuje i leiej chyba gra wytlumiony ale efektywnosc spada;/ jak bylo u ciebie? musle ze przy 300W nadrobi sue straty;]

ŁukaszN
05.02.2006, 11:45
mIKI mam pytanie co do konstrukcji a raczej jej wykonania :] Sam robiles ściecia i frez pod głosnik czy przy zamowieniu płyt zrobili ci to gratisowo albo odplatnie ;) ?? Jak tak to mów gdzie takie usługi swiadczał ;)

mIKI
05.02.2006, 12:13
frez zrobilem sam frezareczka;] a skosy na plytach to przy wycinaniu w zakladzie poprosilem, musi miec pile z regulacja kata ciecia no i musi sie chciec... mi zrobil znajomy;]

Vincent
05.02.2006, 12:26
Może chcecie pare fotek BSW i audiobahna obok siebie??
Btw.Subi zajefajny sam montuje suba na bsw 12' wiec moze niedlugo beda foty bo bude jusz mam troszk toporna ale jest.
Podro.

Vincent

mIKI
05.02.2006, 14:37
u mnei jeszcze tylko szpachlowanie i fornirowanie, wszystko jest tylko czasu brak...;/no i czekam na ten wzmacniacz;]

coolombo
05.02.2006, 15:00
mIKI jak dla mnie im więcej było wytłumienia tym gorzej, dałem gąbkę 2cm grubości na tylnią i górną scianke i to wszystko, dobierałem też strojenie na ucho, bo wychodziło niżej niż program liczył i rure musiałem skracać.

mIKI
05.02.2006, 15:24
ja ci powiem ze musialem troche zmiejszyc elektywnosc br bo za mocno wialo;] ale prawedziwe testy na mocy znamionowej powiedza co i jak;]

coolombo
05.02.2006, 18:44
Nie wiem czy jak wylot jest sprzodu czy nie będzie furkotało, ja zawsze daje BR z tyłu.

takero
25.02.2006, 17:48
tede071, jest już niejeden topic o fornirze :)
w tym Twój ;]
proszę nie pisać tutaj niczego nie związanego z subem coolombo...

umberto
26.02.2006, 00:19
Ja po wielu walkach stwierdzam że wytłumienie w subie to zło,gasi jego nerwowość,zatraca całą dynamike.Wolę chwilke z watoliną poświęcić odsłuchom i dobieraniu strojenia.To powoduje lepszy efekt niz motanie ze szmatkami.Poważnie.

mIKI
26.02.2006, 01:44
umberto, zgadzam sie wytlumienie 'zamula' suba zwlaszcza w muzyce, nie pasuje mi takie brzmienie

coolombo
11.03.2006, 15:06
Niedługo sub otrzyma 300W panel ;)

http://img507.imageshack.us/img507/2886/img28040aa.th.jpg (http://img507.imageshack.us/my.php?image=img28040aa.jpg)http://img507.imageshack.us/img507/1108/img28085rs.th.jpg (http://img507.imageshack.us/my.php?image=img28085rs.jpg)

mIKI
11.03.2006, 16:12
a co za wzmak?:)

ALTON
11.03.2006, 17:01
Widzę projekt janka ;)

coolombo
11.03.2006, 17:01
Sam wzmak to oryginalny dizajn janka z tranzystorami na przewodach ;) Panel nie ukończony bo czekam na potki do filtra :|

takero
11.03.2006, 17:58
coolombo, szkoda że dałeś sprężynki zamist gniazd zakręcanych...

coolombo
11.03.2006, 18:01
To jest wejście wysokopoziomowe ;) więc dawanie gniazd zakrecanych to chyba przerost formy nad treścia :D

takero
11.03.2006, 18:55
To jest wejście wysokopoziomowe ;) więc dawanie gniazd zakrecanych to chyba przerost formy nad treścia :D
wiem co to :)
za 4 takie gniazda płacisz 3zł na allegro więc nie tak dużo :)
a przy okazji prezentuje się naprawde ładnie - wiem bo mam :)

coolombo
29.03.2006, 00:46
BSW po faceliftingu ;)

http://img142.imageshack.us/img142/7690/obraz0060aj.th.jpg (http://img142.imageshack.us/my.php?image=obraz0060aj.jpg)

Tasior
29.03.2006, 01:04
niepodoba mi sie :) stracił swój urok ;)(mowie o ludziku)

Maxi
01.04.2006, 01:15
Teraz to stxa przypomina:P

hardzio
01.04.2006, 02:14
nawet nie :P

mIKI
01.04.2006, 12:53
hehe wuglada zupelnie inaczej;p bardzo fajnie;] czym zamalowales pianke? spray? bo chyba tez sie za nia wezme;p

coolombo
01.04.2006, 13:42
Spray matowy, tylko zaslon dobrze membrame i kosz przed malowaniem ;)

http://img142.imageshack.us/img142/7690/obraz0060aj.th.jpg (http://img142.imageshack.us/my.php?image=obraz0060aj.jpg)http://img88.imageshack.us/img88/6895/obraz0195ci.th.jpg (http://img88.imageshack.us/my.php?image=obraz0195ci.jpg)http://img451.imageshack.us/img451/4480/obraz0228aj.th.jpg (http://img451.imageshack.us/my.php?image=obraz0228aj.jpg)http://img88.imageshack.us/img88/2808/obraz0233er.th.jpg (http://img88.imageshack.us/my.php?image=obraz0233er.jpg)

tomaszo
02.04.2006, 13:19
Ja Ci juz Cooli pisalem nieraz - to jest PKP. Piekna kurwa piekna. Tak ten glosnik powinien wygladac po opuszczeniu fabryki. Wtedy napewno wiecej osob nei patrzyloby na parametry z niedowierzaniem :)

Tasior
02.04.2006, 16:35
fakt,z gąbką przesadzili,ale ten ludek na kopółce naprawde sympatycznie wyglada ...

macias666
03.04.2006, 12:57
Colomobo zajebiscie teraz wyglada ale...
mi sie ten glosnik podoba w orginale :)
jest tak wiejski ze az fajny :)
pozatym podoba mi sie mina ludzi jak sie wlaczy jakas muzyke ...
spojza na glosnik i widac troche skwaszona mine, a jak tylko poleci jakis beat to szczeny w dol :)
zaznaczam ze zasilanie to tda7294 (zenada)
a co bedzie jak dam 300W :D
beda zbierac swoje szczeki u sasiada pietro nizej :)

coolombo
03.04.2006, 18:04
Tda to popierdółka, zainwestuj w cos konkretnego, przynajmniej 200W.

ŁukaszN
03.04.2006, 18:09
hmmm.. teraz wyglada jak prosty zwykły niewyrożnaijacy sie głośnik ;) a przed modingiem zarowno przyciagal wzrok jak i słuch :D.

Jak dls mnie pianka pomalowana no i git, ale ludzik mógł by zostać, a tak wygląda troche jak no name ;) ale najważnijsze ze Ci sie podoba.

tomaszo
03.04.2006, 20:40
Ludzie! Wszystkie profesjonalne glowniki wygladaja na pierwszy rzut oka jak noname :P Teraz wyglada tak jak gra - zajebiscie.

macias666
04.04.2006, 13:22
Colombo
wzmak 300W juz jest w trakcie "produkcji" dla mnie wiec teraz to tylko kwestia kilku tygodni i bedzie jak trzeba :)
czy Ty wycinales stara kopulke czy poprostu nakleiles nowa na stara ??
czym lakierowales gabke ?? ile warstw trzeba dac zeby pokrylo ??
pzdr

takero
04.04.2006, 13:43
czy Ty wycinales stara kopulke czy poprostu nakleiles nowa na stara ??
Na elektrodzie jest pokazane jak Tomaszo wymienia kopułkę - anwet foty są:)

coolombo
04.04.2006, 13:50
Nic nie ciełem ;) po prostu nakleiłem nową stara została. Ile ona może ważyć 2g? to naprawde nie robi żadnej różnicy. Plus tego jeszcze jest taki jak tomaszo wczesniej wspomniał, sztywność się poprawia ;)

takero
04.04.2006, 13:59
Ani tej masy, ani poprawy sztywności i tak nie usłyszysz ;]

macias666
04.04.2006, 14:10
to jak Tomaszo wycinal to widzialem , wogole wszystko co Tomaszo robil to znam na pamiec :)
wlasnie przez niego napalilem sie na ten glosnik i chwala mu za to :)
a jak tam ta pianka ?? bardzo chlonie lakier ??
ja chyba jedak ludzika zostawie ale pianke trzeba przemalowac:P

coolombo
04.04.2006, 14:54
Ani tej masy, ani poprawy sztywności i tak nie usłyszysz ;]

No jasne że tego nie usłysze, cyborgiem nie jestem :), głośnik gra bez zmian ;)

Co do pianki to juz pisalem gdzies że spray matowy, malowac kilka razy, w kilkuminutowych odstępach czasowych.

tomaszo
04.04.2006, 15:56
Pisze caly czas o tej poprawie sztywnosci, bo Cooli przezywal, ze moze gorzej grac po zwiekszeniu Mmd o te pare gramow :) Naturalnie nie ma to zadnego znaczenia - do 10 dkg nie ma :)


Macias - no ciesze sie, ze w koncu bedziesz zadowolony z budowy, nie jak wczesniej z tym ARN312... Walniesz mu pokarmu to zagra jak trzeba, teraz to ledwo przedsmak tego co potrafi...

macias666
04.04.2006, 19:39
hehe arn312 to bylo nieporozumienie :D
moje oczekiwania od samego poczatku byly za wysokie i dopiero ravemaster jest wstanie je spelnic :)

ale nic co piekne nie trwa wiecznie i stalo sie :(
przekrecilem jednego wkreta od mocowania glosnika i troche mi furczy ....
pytanie za 100 pkt gdzie mozna kupic nakretki kotwiczace (nie wiem jak to sie nazywa ale takie nakretki z kolcami ) zeby przykrecic glosnik na sruby ??

Maxi
04.04.2006, 20:00
macies666... jak chcesz kupic przez neta to w fasie:)

mIKI
04.04.2006, 21:13
Maxi, grogo tam.
w sklepach z srubami i art metalowymi;)

macias666
04.04.2006, 22:08
Maxi .... dziekowac o to wlasnie chodzilo :D
mIkI ... niestety w moim cudownym miescie nie bylem wstanie tego nigdzie znalesc :( juz mam dosyc szukania i wole przeplacic w necie :D
pozdrawim

Maxi
04.04.2006, 22:14
Kurde w Gdyni tego znalezdz nie mogles? Ze u mnei w zadnym sklepie tego nei ma to ja rozumiem... ale u Ciebie?

coolombo
31.08.2006, 17:09
Wersja aktywna:

http://img213.imageshack.us/img213/1958/sub2uc7.jpg (http://imageshack.us)http://img183.imageshack.us/img183/799/sub1lv7.jpg (http://imageshack.us)