PDA

Zobacz pełną wersję : SUB 2x10"



ddqip
24.01.2006, 20:21
Witam.
Jest to czwarta konstrukcja suba mojego patentu. Pierwszy był policzony, przedumany, bardzo ok. Drugi straszna porażka. Trzeci był ostrym kompromisem (małe pudło), ale sprawuje się do dziś całkiem nieźle.
No ale co tym razem odwaliłem fuche to sie sam sobie nie moge nadziwić.
Co z tym teraz zrobić, Help.
Charakterystyka:
- pudło 40 litrów 30x37x59
- boki buk 35mm(najsztywniejszy), bejcowany, lakierowany
- reszta MDF19 lakierowana sprayem (to widać), aluminiowe wstawki
- dosyć mocno wytłumiony (myślę że ok),
- calość klejona na kołkach, dosyć sztywna, ale wymaga jeszcze podpory środkiem
- otwór BR 9cm,
- wzmacniacz A10 STX'A
i teraz bomba
- pod spodem dwa otwory pod 10"
Wkładałem tam kilka tanich napędów to stroi w okolicach 60Hz. Nawet głośniki o niskim Fs kończą się za wcześnie.
Szkoda roboty i kasy, nic tylko udać się z tym na śmietnik.
A może jest jakieś rozsądne rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Foty:


http://img235.imageshack.us/img235/5346/im0080164gs.jpg (http://imageshack.us)

http://img396.imageshack.us/img396/7097/im0080192bf.jpg (http://imageshack.us)

zguba
24.01.2006, 20:30
foty wstaw na http://imageshack.us/

mIKI
24.01.2006, 21:05
dobrze rozumiem? zrobiles bude ale nie pod konkretne glosniki? moja rada wywal dolna siane i wstaw jeden wiekszy glosnik jakies 10 cali dobierzesz cos do 40L. jak zalezy ci na kasie to dawaj STX'a a jak masz wiecej to bedziemy myslec. moze dwa visatony 250?

[ Dodano: 2006-01-24, 20:07 ]
ddqip, widze ze jestesmy z tego samego miasta. ehh no szkoda bo buda calkiem fajna taki jamniczek;]

ddqip
24.01.2006, 21:17
stx GDN25 próbowałem, a visatony są ok, ale tu niewiele pomogą (chyba że TIW 250 XS )
a doł jest sklejony na kołkach, nie ma żadnych widocznch połączeń i raczej tego nie rozepnę
łatwej zamknąć otwór BR i pokombinować z closed
moja kobieta nazawała go świnkią, chyba trafnie?

Tasior
24.01.2006, 21:31
nietrafiles na dpobrego stxa ten gdn 25 to kicha,dobre sa :
27 150 4-8sc/ss closed lub br,ja wole closed.
27 300 4-8sc/ss br
32 150 4-8sc/ss closed
32 300 4-8sc/ss br

[ Dodano: 24-01-06, 20:33 ]
aha,60 hz to zawysoko jak na te stxy.... dla nich od 35-45 hz strojenie przewaznie sie stosuje...

harman
24.01.2006, 22:09
Witam.
No ale co tym razem odpierdoliłem fuche to sie sam sobie nie moge nadziwić.
podoba mi sie wstep .... Wykoananie te kolory i chrom jestem pod wrazeniem wyglada nei ziemsko PIEKNIE !!!! a co do błedow to naprawic i bedzie idealnie

Ocena 5,5/6

maxdila
24.01.2006, 22:56
Generalnie to buda jest za mała na 2 głośniki 10",są 2 wyjścia albo kupujesz 2 głośniki samochodowe (wymagają małej budy ale są drogie) albo likwidujesz jeden otwór i masz pole do popisu... ja bym wtedy wstawił np. SLS'a 10"


40 litrów, bass-reflex
Zacznijmy od najmniejszej zbadanej objętości bass-reflex. Jest to 40 litrów – mniej już być nie powinno. Silne wzmocnienie na charakterystyce przetwarzania w okolicy 60Hz (prawie +3dB względem poziomu 0dB) wskazuje, że jest to objętość znacznie mniejsza od optymalnej. Ale wyniki są akceptowalne. Spadek –6dB pojawia się 31Hz, maksymalne ciśnienie leży powyżej 110dB od 50Hz wzwyż, a poziom 100dB przecina przy 25Hz. Mamy pełną moc 150W w całym pasmie akustycznym. Odpowiedź impulsowa jest dobra, chociaż nie bardzo dobra. Oscylacja ma wysokość ok. 4,5 j.u., i trwa do 40-50ms. Rezultaty takie uzyskaliśmy ustalając częstotliwość rezonansową przy 28Hz. Można to zrealizować za pomocą otworu 40cm^2 (okrągły - o średnicy 7cm) z tunelem 32cm. Nie zaszkodziłaby nawet dwa razy większa powierzchnia otworu, ale wówczas tunel stałby się już kłopotliwie długi (65cm).

mIKI
24.01.2006, 22:58
a ja bym zapodal BSW;p hehe powiedz jaka szerokosc ma dolna plyta?

takero
24.01.2006, 23:02
a ja dla odmiany 2 x es250 ;]
i do tego wzmak 2 x 300w...

wisnia
24.01.2006, 23:14
2x JL Audio 10W0

ddqip
25.01.2006, 00:00
jaka szerokosc ma dolna plyta?

Płyta pomiędzy bokami ma wymiar 31x59.
Otwór BR średnica 9 cm nie bardzo może być dłuższy niż ok. 50cm
chyba, że można by go wykręcić (zawrócić), ale to pewnie zmniejszy obiętość
Robił ktoś takie próby?

mIKI
25.01.2006, 00:26
kolejne pytanie, ile masz papierkow na glosnik?

uwe300
25.01.2006, 00:29
piekny subik... hehe mam taki sam TV obudowa identyko tylko obramowwke mam w kolorze reszty ;) czy to thomson??

wisnia
25.01.2006, 00:32
czy to thomson??
stawiam na grundig'a lub panasonic'a :D

maxdila
25.01.2006, 14:48
Na bank Thomson bo mam podobnego 32"

Dj SMS
25.01.2006, 20:48
Super wykończenie. Można wziąć przykład :)

ddqip
25.01.2006, 21:27
Trochę odbiegamy od tematu. Dobrze że się rozstrzygnęła kwestia TV. Można podjąć próbę z CD, bo słabo widać.

mIKI - Jakby miało być ok (i inaczej się nie da) to papierów było by ok 500, ale muszę być przekonany do rozwiązania, bo już raz zrobiłem glupotę.

mIKI
25.01.2006, 21:41
no wiec moja propozycja: na spod przkrec jeszcze jedna plyte mdf. w niej wyrezaj otwor na glosnik (ktory zaraz postaramy sie dobrac) plyte pod spodem wytnie sie na koncu wyzynarka. razem z ta nowa zewnetrzna. do 40L mozna wybrac jakas 12calowke. ma to grac w Kinie tak? jak kino to moze SLS> do muzyki moze byc np BSW>
aha... wzmacniacz... okazuje sie ze moze byc najslabszym ognwem. jaka ma moc? czy to nei jest pojedyncze TDA?

zguba
25.01.2006, 22:28
mi sie zdaje że to tylko zwykłe tda tam siedzi

umberto
25.01.2006, 22:40
Buda pięknie zrobiona,szkoda że bez przesłanek.I ten panel,raczej na śmietnik ew. allegro.
Jedyne co pozostaje to dobranie głośnika do budy co może być sporym wyzwaniem.I celowo mówię że głośnika a nie głośników.No chyba że dasz głośnik plus MB ale to i tak malo realne.Zazwyczaj sie robi na odwrót.Najpierw głośnik/ki,potem buda.

mIKI
25.01.2006, 22:47
umberto, ma racje 1glosnik potem buda ale mam nadzieje ze optymistycznie sie zakonczy 40L to dosyc popularny litraz, mozna cos wymyslic;) ddqip, musisz nam napisac cos o wzmaku. i najlepiej pozbadz sie go;]

ddqip
26.01.2006, 00:57
Wzma. w papierach ma napisane P=100W (Pmax=150W)

Sprawdziłem:
1 x TDA7294
Toroid 2x24V 2A - co daje jekieś +/- 34 VDC po wyprostowaniu

takero
26.01.2006, 01:26
no to masz jakieś 60pare W przy 4R oraz niecałe pewnie 50w przy 8R :)
więc troche mało na jeden 10' głośnik, a co dopiero na dwa ... :/

mIKI
26.01.2006, 13:18
ddqip, pozbadz sie wzmaka. jak bedziesz mail kase to wymyslimy fajny zestwik;]

takero
26.01.2006, 13:38
choć dużo za niego nie weźmiesz ,
raczej napewno Ci się nie zwróci ...
tym bardziej że jakiś normalny to bedzie kosztował w najlepszym wypadku ok 350zł
z matronixa...

zguba
26.01.2006, 14:52
a może coś byś z tego wykombinował? tzn panel zostawić a reszte wymienić

mIKI
26.01.2006, 15:31
jak panel zostawi to nikt nie kupi. ja bym uderzyl na allegro i sprobowal sie pozbyc, kupil bym cos ok 200w i do tego jakiegos slsa z holandii do kina jak znalazl i w kosztach sie zmiescisz. chyba ze masz inne oczekiwania co do dzwieku

ddqip
28.01.2006, 18:08
Dobierałem co się da i trzeba chyba jednak zmienić płytę pod 1 X Infinity Kappa Perfect 10. Wrzućcie to do kalkulatorów - moim zdaniem rewelacja. Tylko niech mi ktoś powie gdzie go kupić za rozsądne pieniądze a nie 900PLN. bo to trochę przegięcie. Dla 40litrów, i 27Hz z BR fi 8cm x 45 cm wychodzi 25Hz dla-3dB z extra liniową charaktrystyką i niepokojącą charakterystyką fazową (a może tak ma być?)

Placek
19.04.2006, 11:03
ddqip ->

napisz coś więcej jak to brzmi jakieś porównanie z innymi przetwornikami ??