PDA

Zobacz pełną wersję : Te sa borysa



borys
05.02.2006, 18:23
WSTĘP

Chciałem Wam przedstawić jedne z moich kolumn. Z założenia miałem się zmieścić w 800zł jak wyszło zobaczcie.

PRZETWORNIKI

- Vifa DX (większość zna, nie będę się rozpisywał)
- Heco HW170 K-CPG 880 (papierowa membrana pokryta zielonym ceramicznym granulatem)

OBUDOWA

Br 33L @ 45Hz (na razie 45Hz), wykończona fornirem fornirem dębowym, bejca koloru podobnego do machoniu (zmieszałem czerwoną i trochę czarnej) oraz front z skóry.

ZWROTNICA

2 x II rząd z korektorem impedancji na połączonych równolegle Heco z podziałem około 2,9kHz.

NAPĘD

Yamaha A-1020, Pioneer SX-750, Gainclone, Hexfet2x400W.

ODSŁUCH

Średnica poprawna, za taka cenę nawet wspaniała (czechów nie ma nawet co porównywać), przestrzeń i stereofonia również bardzo dobra. Heco są bardzo szczegółowe i mają bardzo muzykalny bas. Parametry sugerują BR, głośnik natomiast znakomicie nadaje się do BR, bas schodzi znacznie niżej niż arn150. Dwie takie kolumny potrafią skutecznie nagłośnić pokaźnych rozmiarów salon, potrafią wytworzyć bas pokroju 2 x stx27/150/8 (choć nie tak niskiego). Ogólnie za 65zł lepszego głośnika chyba nie da się kupić, naprawdę polecam Heco.
Vifa DX nie będę się rozpisywać bo ja znacie.


KOSZTY

1 szt
vifa 108zl
heco(2) 130zl
zwrotnica 45zl
mdf 45zl
fornir 5zl
klej, lakier 25zl
terminal 5zl
br 5zl
Razem jakies 380zl/szt

(to juz znacie pewnie)
http://img231.imageshack.us/img231/564/11ur.jpg
http://img73.imageshack.us/img73/6689/22cc1.jpg
http://img231.imageshack.us/img231/6919/33hd.jpg
http://img398.imageshack.us/img398/3435/zwrotnica75mg.jpg


Tego jeszcze pewnie nie znacie:

PRZETWORNIKI

vifa xg18wh + xt19td

OBUDOWA

19mm MDF, 24L netto @ 45Hz, brzoza bejcowana, lakier poliuretanowy Dulux.

ZWROTNICA

2 x II rząd z korektorem impedancji, podzial okolo 3k
http://img59.imageshack.us/img59/9553/2rz2rz22fz.jpg

NAPĘD

Yamaha A-1020, Pioneer SX-750, Gainclone, Hexfet2x400W.

ODSŁUCH:
Tu jeszcze pozniej uzupelnie. Jest naprawde swietnie !!!

http://img484.imageshack.us/img484/561/53if.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/8163/64fw.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/9454/79wn1.jpg

Na koniec Wharfedale z visatonem dtw72, obudowa --> plyta laminowana, 10L@55Hz, podzial 4k.
http://img217.imageshack.us/img217/9987/84me.jpg
http://img398.imageshack.us/img398/1106/98hz.jpg

zguba
05.02.2006, 18:33
super i jeszcze raz super!!!!! pozdro:)

magik
05.02.2006, 18:34
ładnie :)
gainclone sam złożyłeś?

takero
05.02.2006, 18:35
skladam ukłon nisko...
coś pięknego !
jak dla mnie jesteś niedoścignionym wzorem...
Podaj cennik tych kolumien na XG + XT.
coś pięknego !
coś pięknego !
coś pięknego !
coś pięknego !
coś pięknego !
coś pięknego !
(nie mogę się powstrzymać :)


Może napisz jakiegoś arta o wykańczaniu ?

Maxi
05.02.2006, 18:35
Konstrukcje juz widzialem na audiomani:) nice:)

zguba
05.02.2006, 18:38
Gdzie można dostać taki fornir jak jest w tych drugich podłogówkach na vifa xg18wh + xt19td ?? jest super

borys
05.02.2006, 18:40
Dzieki.

takero
Cennik:
vify - 700PLN
zwrotnice - 60PLN (okolo)
MDF - 45PLN
fornif - 10PLN
Ogolnie kolo 1000 za pare mozna sie spokojnie zmiescic, powiem ze naprawde warto, nie zaluje zadnej zlotowki. Najbardziej to mi sie brzoza jednak podoba.

magik
Tak GC skladalem sam, jeszcze mi plytek, rezystorow z elpodu i scalakow zostalo od groma.

magik
05.02.2006, 18:45
magik
Tak GC skladalem sam, jeszcze mi plytek, rezystorow z elpodu i scalakow zostalo od groma.
ciekawe..

a ILE wynosi koszt jednej sztuki GAINCLONA?

elementy są bardzo trudno dostępne? i czy taki baran jak ja sobie to złoży sam? .. ?

mam pare fotek..

http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone1.JPG

http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone2.JPG

http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone3.JPG

takero
05.02.2006, 18:49
a ILE wynosi koszt jednej sztuki GAINCLONA?
a to już zależy jak bardzo chcesz iść w ich jakość ...
są bardzo duże rozbierzności...

magik
05.02.2006, 18:52
http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone4.JPG
http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone5.JPG
http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone01.JPG
http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone02.JPG
http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone03.JPG
http://www.audiocar.pl/zdjecia/clone/clone04.JPG

borys
05.02.2006, 19:03
magik
Gainclone'a zlozysz sobie w 15 minut. Nie wiem czy to sa twoje fotki. Ja mam lm3886 i wieksze napiecie zasilania bo potrzebowalem trochu wiecej wacikow. Ogolnie to GC juz gdzies mi sie tam kurzy bo go nie uzywam. Lepiej sobie cos na pozadnych tranzystorach skleic.

magik
05.02.2006, 19:08
to fotki z serwera audiocar.pl i do nich należą prawa autorskie.
aby zapoznać sie z dyskusją na temat gainclona na forum CASP'a trzeba wejsc na stronę www.audiocar.pl

więc to nie moje fotki.
gdzie mogę poczytać jak sie taki wzmak składa?
ile kosztuje wersja uboga a ile powiedzmy średniej klasy?

[ Dodano: 2006-02-05, 18:12 ]
na audiostereo jest sporo info ;]

borys
05.02.2006, 19:26
magik
Musze cie zmartwic bo lektura na ten temat jest naprawde bardzo obszerna:
http://audiostereo.pl/GAINCLONE_4731.html#bottom

Koszty:
LM3886 - 20PLN (moze byc TF izolowany)
Rezystory - 50gr max
Plytki - 10PLN (laminat i cos do trawienia np nadsiarczan sodu badz bezwodny chlorek zelazowy)
Kondy - ufff temat rzeka ale niech bedzie 20PLN
Trafo - 80PLN
Radiator - 15PLN
Razem: kolo 150PLN sie zmiescisz z radiatorem.

Lepsze elementy np. rezystory z elpodu to jakies 5-10zl komplet, panasonic FC sa dosyc drogie, moim zdaniem lepiej jest kupic wiecej mniejszych pojemnosci jakiej innej firmy tylko z dobrej serji, np. jamicon WL TL, samwha (samsung) AU czy nawet Teapo SX. Te tansze wcale nie sa takie kiepskie a sa znacznie tansze, poloczenie np 2 lub 3 par da ci bardzo niski ESR takze mysle ze nie ma co przeplacac za firme.

magik
05.02.2006, 20:05
150zł chyba będe działał..
czytania o gainclonie jest a jest.. rzeczywiscie.
hmm...
jakąś wytrawioną płytkę tylko bym musiał dostać i tutorial bo tak bardzo to z elektroniką za pan brat nie jestem..
sory za zaśmiecanie tematu ale mod jakby chciał ruszyć się to by je podzielił na dwa i byłoby z glowy..
znalazłem jeszcze fotkę DIY lampy..
eh..
mieć czas umiejętności i kase..

http://www.turbokillers.com/tom/img/wlr1_m.jpg

maxdila
05.02.2006, 20:08
Hej gdzie można kupić głośniki heco... oprocz allegro ??

borys
05.02.2006, 20:15
magik
Nie wiem czy widziales wzmak stempla z starego forum, to byla konstrukcyjka, 100W. Zobacz sobie 1 strone z audiostereo, tam jest tylko z 10 wlementow do polutowania i po sprawie, dasz se rade spokojnie.

Odnosnie Heco to z kupnem jest wielki problem i na pewno bedzie dalej.

coolombo
05.02.2006, 20:34
No borys jak zwykle kawał dobrej roboty, coś konkretnego w zalewie tesli i stx-a ;) Podoba mi się szczególnie ta brzoza, w życiu bym się nie spodziewał że brzoza może tak zaj..scie wygladać :D

magik
05.02.2006, 20:36
borys, nie umiem znaleźć na audiostereo o co Ci chodzi.. :(

borys
05.02.2006, 20:40
http://audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=4731&p=1#k
magik
Tam masz pierwsza strone. Moim zdaniem najlepiej bedzie skorzystac z aplikacji vetarana (gdzies troche dalej).

pan_pawel
05.02.2006, 20:41
borys widzialem twoja konstrukcje na stx jak ma sie ona do heco co myslisz o visatonie? jest latwiej dostepny ale troche drozszy a stx jest najtanszy i bez problemu mozna kupic ale te 6ohm - ale jak na pierwsza konstrukcje moze wystarczy? Narazie slucham space 86 i nie mam innych do porównania jak przynich wypadaja te glosniki?

magik
05.02.2006, 20:44
borys, dzięki.

borys
05.02.2006, 20:46
borys widzialem twoja konstrukcje na stx jak ma sie ona do heco co myslisz o visatonie? jest latwiej dostepny ale troche drozszy a stx jest najtanszy i bez problemu mozna kupic ale te 6ohm - ale jak na pierwsza konstrukcje moze wystarczy? Narazie slucham space 86 i nie mam innych do porównania jak przynich wypadaja te glosniki?

hmm
Visaton nie jest zly, ogolnie calkiem przyjemny glosniczek. Heco fajne ale niestety obecnie nie do dostania. Stx to niestety tylko stx i nic wiecej. A czy nie lepiej dozbierac kasy i kupic np monacora sph-176 ?? Mysle ze znacznie lepiej.

pan_pawel
06.02.2006, 09:16
tylko trzeba miec jakies zaplecze finansowe - ty juz pewnie pracujesz a ja jestem na utrzymaniu rodziców nie dadzą 1/4 pensji na pierwsze kolumny. dla mnie max na glosniki i zwrotki to 250zl na dwie kolumny bo z wykonczeniem nie bede mial problemów.

borys
06.02.2006, 10:16
pan_pawel
Ja tez sie ucze, utrzymuje sie sam bo musze, jak nie ma kasy to do roboty trzeba isc i juz kasa jest.
Ps jak sie masz do 250pln zmiescic ze wszystkim to pozostaje ci chyba ten nieszczesny 18stx i visaton sc10n.

sdp
06.02.2006, 10:17
Niech mnie kule biją, borys! Ta brzoza i jej barwa jest po prostu wyk....!!! nie moge znalezc innych slow!
Wczoraj wieczorem zobaczylem te kolumienki pierwszy raz i placze...wczoraj w poludnie polozylem bejce na moje nowe kolumny...patrzac na Twoje - brzydka bejce, bardzo brzydka.
Swietnie wygladaja te vifowe cuda - jak jakies antyczne mebelki, a lakierek wyglada jak politura. Powiedz co to za bejca i jaki lakier.
Pierwsza klasa, wielka gębą

borys
06.02.2006, 10:38
sdp
Znowu mnie tak nie chwal bo z pazdzierza tez kolumny robie.
Lakier Dulux poliuretanowy do parkietu (swietny lakier), jak sie go otworzy to taki troche czerwony sie wydaje. Politury nie chcialo mi sie juz klasc bo to w cholere roboty, moze nastepne beda w politurze ale na to juz trzeba miec kupe czasu. Bejce sam mieszalem z takiej w proszku.

Newborn
06.02.2006, 12:37
Politura to dyskusyjna sprawa. Przedewszystkim ze względu na jej trwałość. Poza tm trzeba mieć troche wprawy żeby ładnie położyć. Moim zdaniem to dobre do prawdziwych antyków (w zasadzie jedyne) ale do kolumn to chyba bym nie polecał.

Co do twojej konstrukcji Borysie to jest na prawdę świetna! Efekt wizualny osiągnąłeś na prawdę genialny! Gratulacje!

borys
06.02.2006, 12:49
Newborn.
Politura to juz mi bokiem czasami wychodzi, antyki z tata odnawiam to cos o tym wiem. Fakt ze trzeba miec wprawe zeby ladnie ja polozyc, na plaskich powierzchniach to jest pestka, gorzej jak sa jakies rzezbione elementy wtedy sie zaczynaja bardzo strome schody.

sdp
06.02.2006, 14:55
Czy ja wiem,czy nie nadaje sie do kolumn..kolumna to tez mebel. Politure przeciez kladlo/kladzie sie na meble codziennego uzytku, takie jak stoly, kredensy, biurka,etc i jakos to wytrzymuje, wiec czemu nie polozyc na kolumne, na ktora przeciez nie rzucamy kluczy, nie kladziemy goracej herbaty itd.?
Borys, co o tym sadzisz, w koncu spec jestes ;)? nadaje sie?

Newborn
06.02.2006, 15:35
borys, też miałem okazję spróbować w identycznych okoliczniściach ;)

sdp, oczywiście że można nikt Ci nie broni. Ja tylko napisałem że współczesne lakiery są łatwiejsze w "aplikacji" i trwalsze. Politura ma oczywiście swój smaczek ale wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Uwież mi nawet ostre słońce w leni dzień może jej zrobić krzywdę szczegulnie jak jest świeża. O gorącej herbacie nawet nie wspominam bo raczej nikt herbaty na swoich wypieszczonych głośnikach nie będzie stawiał :)

wisnia
06.02.2006, 15:37
ja nogi na suba klade :D

Newborn
06.02.2006, 15:39
wisnia, ale chyba go nie politurowałeś? :)

takero
06.02.2006, 15:44
kocem okleil :P
bo politura to za delikatna na kwas solny :P

wisnia
06.02.2006, 15:47
ehehehehehehehe fakt przewaznie na styl CA mam suby juz sie przyzwyczailem a i tak najwazniejsze jak gra a u mnie suba i tak nie widac prawie i pasuje mi takie wykonczenie jak bede robil cos konkretnego z kolumnami stereo to i sub bedzie w fornirku

borys
06.02.2006, 15:57
Politura jest bardzo trwala i neutralna dla drzewa i co najwazniejsze mozna ja blyskawicznie odswierzyc!! Zaleznie od tego jaki ma sie szerlak (u nas to sie tak nazywa) to politura jest twardsza badz mieksza, no i oczywiscie na sam koniec jechac samym spirytusem zeby olej dobrze spalic tylko uwazac zeby nie przypalic i smug nie zostawic. Ja politure na kolumnach mialem, na konach yoshiego (ehh te czasy) razem z 40 letnim mahoniem z kalwarji.

Newborn
06.02.2006, 16:57
Pewnie że jest trwała - w końcu się ją przez wieki stosowało.
U moich rodziców wisi od ponad 30 lat karnisz politurowany i trzyma się całkiem dobrze.
Nie zmienia to jednak faktu że lakiery są odporniejsze. Jak ktoś ma czas, trochę wiedzy i umiejętności to pewnie że może sobie strzelić politurkę.

Co do politurowanych konów yoshego to z pewnością fajnie musiały wyglądać :)
Co z nimi zrobiłeś? Jakis koneser je wziął?

Napisz może jeszcze jaki gruby maiłeś ten fornir - chodzi mi o tę brzozę.
I jak fornirujesz? Moment + żelazko czy może jakiś inny klej (bardziej stolarski) + prasa albo jakoś jeszcze inaczej.

borys
06.02.2006, 18:30
Jak odnawiam jakies badziewie to zawsze stosuje klej kostny perelkowy, swietny jest i nie koloruje drzewa.
Jak robie ekspres nowoczesniejsza metoda to kleje klejami typu rakol badz kleiberit 305 (do klejonki na okna), najlepszy jednak jest henkel (nie moment :P). Klejami kontaktowymi (typu butaprem, moment) forniru nie kleje nigdy, to nie po stolarsku absolutnie !!!!
Fornir 1mm, czasami biore obloge 2mm.
Zawsze smaruje 2 kolumny, przekladam wiorowka laminowana obustronnie (zeby rowno bylo) i dociskam sciskami do siebie obie, wychodzi zawsze jak stol.

Newborn
06.02.2006, 20:01
Z tymi klejami to widzę że masz zdrowe podejście :D ja używam vikolopodobnego jakiegoś niemieckiego też stosowanego do klejonek okiennych (być może właśnie to ten kleiberit) jest do niego jeszcze utwardzacz.
Co do ściskania, przy większych powieżchniach to dużo ścisków trzeba mieć. Mam dostęp do prasy śróbowej, kurde boję się do niej skrzynki wsadzić :D ale chyba będzie trzeba.

sdp
07.02.2006, 01:40
Ja kleje fornir Momentem. Moze i nie po stolarsku, ale klei sie blyskawicznie. smarujesz powierzchnie kolumny i plyty, czekasz 5-10 min (mozesz przyciac wtedy kolejny plat okleiny), przykladasz, walkujesz, docinasz krawedzie, szlifujesz i nastepny. Godzinka i kolumna gotowa.

takero
07.02.2006, 11:49
możesz podać parametry tych Wharfedale-i ?
Może da rade jakieś zamówienie zrobić na nie?:D

raisq
08.02.2006, 22:34
borys, ułożenie kopółki w takiej pozycji ma jakiś znaczący wpływ na dźwięk?

Newborn
10.02.2006, 20:19
borys, Mam pytanie w kwestji technicznej, mianowicie jak lakierowałeś swoje ostatnie kolumienki na vifach? Konkretnie chodzi mi o to czy lakierowałeś je na stojąco - wieloma cienkimi warstwami żeby się nie zlewało. Czy może na leżąco grubszą warstwą tak żeby dobrze zalewało pory?

borys
11.02.2006, 10:38
Lakierowalem 3 bardzo cienkimi warstwami na stojaco w/w Duluxem, efekt bardzo dobry. Trzeba uwazac i bardzo cieko dawac bo sie zlewy robia (zacieki). No i co warstwa papier.

dyga
11.02.2006, 14:19
co tu dużo mówić kulomieniki marzenie jakoś wykonania najwyzszy poziom

borys
07.03.2006, 18:22
http://djzibi.ovh.org/forum/viewtopic.php?p=545#545

Reklama nowego forum.

harman
07.03.2006, 22:05
Ja naprawde nei wiem co o tobei sadzic !!! podziwiam ciebei za nei wiem ....styl,nie typowe przetworniki ZAJE[...]to za male slowo !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bluele
09.04.2006, 22:18
Kurcze ! ! !
Jak Ty to robisz ?Idealnie dokładna.Kurcze przepięknie to wygląda.Ciekaw jestem jak gra.


Pozdrawiam.

radecky
12.04.2006, 21:52
SZCZERZE MÓWIĄC MASZ WIELKI TALENT I NIE ZMARNUJ GO BO TO CO ZROBIŁES JEST WYCZESANE! AZ GAŁKI OCZNE WYPADAJĄ!!!! SPOKO
POZDRAWIAM