PDA

Zobacz pełną wersję : MTM'y na ARNach i SC10N



Langusta
04.09.2006, 12:23
Witam Wszystkich!

ZAŁOŻENIA:
Chciałem kolumn o potężnym brzmieniu, z solidnym „mięsem” i wykopem. Zależało mi tez na jak najbardziej neutralnych tonach wysokich, niemęczących i melodyjnych. Wybrałem konstrukcję MTM (midwoofer-tweeter-midwoofer). Nie jest to D’Apollito, lecz klasyczny układ symetryczny, który bardziej odpowiadał mi ze względów stylistycznych jak i brzmieniowych.

Rysunek poglądowy, zrobiony na szybko:
http://img246.imageshack.us/img246/7287/1ji8.th.jpg (http://img246.imageshack.us/my.php?image=1ji8.jpg)

OBUDOWA:
Litraż wewnętrzny obudowy wynosi <18litrów. Strojone na 45Hz, wg mnie optymalnie dla TVM’ów. Obudowa jest dość duża, dlatego też musiałem zamontować wewnątrz specjalną przegrodę, aby osiągnąć pożądany litraż. Dodatkowo została ona przykręcona do boków kolumny wkrętami, aby jeszcze lepiej zespoić konstrukcję. Rozważałem zasypanie komory piaskiem, ale ostatecznie zostawiłem pustą, gdyż kolumny i tak są ciężkie, a Tesle pomimo sporego Xmaxa (8,5mm) za mocno kolumną nie bujają.
Wymiary zewnętrzne kolumn:
Wysokość – 94cm
Szerokość – 18cm
Głębokość –23cm

(http://imageshack.us)

PRZETWORNIKI:
Na sekcję niskotonową wybrałem dwie Tesle ARN-150-05-4ohm łaczone w szereg, co dało 8 ohmów impedancji całej kolumny.

Sekcja wysokotnowa to Visaton SC10N – naprawdę fantastyczna kopuła robiąca teraz prawdziwą karierę. Jak za swoją cenę – gra wyśmienicie.

[img]http://img205.imageshack.us/img205/1805/3gs6.jpg (http://imageshack.us)

OKABLOWANIE:
Do łączenia Tesli, jak i całkowitym okablowaniem były kabelki firmy Ben Electronic 2,5mm – są to naprawdę dobre kable, mało kosztują, a grają naprawdę ciekawie.
Natomiast kablem łączącym Visatona ze zwrotnicą były kable tejże samej firmy, jednak innej grubości –1,5mm.

http://img205.imageshack.us/img205/3814/4mi9.jpg (http://imageshack.us)

ZWROTNICA:
Zwrotnica to projekt SW, dość mocno oklepany, acz moim zdaniem naprawdę dobrze dopracowany.
Korzystałem ze stosunkowo dobrych elementów:
Kondensatory – Janzten
Rezystory cermiki 5 Watowe - Royal Ohm
Cewki powietrzne
Wszystko umieściłem na drewnianej płycie, polutowałem.
Dobrze by było, żeby płytka była nie szersza niż 11cm, wtedy bez problemu wchodzi w otwór pod głośnik niskotonowy.

http://img205.imageshack.us/img205/8229/5mi6.jpg (http://imageshack.us) http://img205.imageshack.us/img205/5057/6vv0.jpg (http://imageshack.us)

KLEJ:
Klej do łączenia płyt to „Pattex Klej do drewna uniwersalny”, natomiast do fornirowania Henkel Moment – trochę się zawiodłem, bo podobno to super-klej, a jednak wcale cudów nie czyni. Ale to pewnie ja coś sp.. J
http://img205.imageshack.us/img205/8341/7jj1.jpg (http://imageshack.us)

BUDOWA:
Płyty klejone jw.: klejem „Pattex klej uniwersalny do drewna”, trzyma bardzo mocno i ma dozownik pozwalający na dokładną robotę. Po sklejeniu budy poskręcane wkrętami gips.-karton. Co ok.15cm. Konstrukcja jest mocna, nie widzę sensu dawać więcej wzmocnień.

Wszystko szlifowane do równej powierzchni papierem ściernym, straszna męczarnia! Bez szlifierki wielkie problemy, ale jakoś poszło.

Wytłumienie to wata mineralna o grubości ok.3cm – położyłem ją na tylnej, dolnej i górnej ściance. Konstrukcja BR, więc wytłumienia stosunkowo dużo – lecz gra dobrze.

BR o na tylnej ściance o średnicy zaledwie 5cm – uprzedzam pytania – nic nie furczy.


SESJA ZDJĘCIOWA:
http://img205.imageshack.us/img205/491/8po4.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/1774/9ot0.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/5650/10lf3.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/1535/11kk7.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/3277/12el9.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/9484/13qs0.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/8282/14hv3.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/5875/15iv5.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/8830/16xx0.jpg (http://imageshack.us)
http://img205.imageshack.us/img205/5112/17ww1.jpg (http://imageshack.us)
http://img179.imageshack.us/img179/3550/kol1ph6.jpg (http://imageshack.us)
http://img179.imageshack.us/img179/6389/kol2wj9.jpg (http://imageshack.us)
http://img240.imageshack.us/img240/9808/kol3nf8.jpg (http://imageshack.us)


Jak to gra?
Tesle po wygrzaniu nawet nie mulą specjalnie, więcej – kontrola basu jednak jakaś jest!! Bas jest bardzo głęboki, miękki, potrafi zagrzmieć i zadziwić.
Jednak brak średnicy na początku daję się we znaki, zobaczę jeszcze, jak to zagra po usunięciu cewki dla tweetera. One po prostu na pierwszy plan wysuwają te najniższe rejestry, co powoduje, że grają efektownie.
Natomiast Visaton – to jest klasa sama dla siebie. Gra naprawdę dobrze! Wysokie tony są klarowne, czyste, nic nie piaszczy – jednymi słowy – w tej cenie ideał. Będę tępił każdego, kto w dzisiejszych czasach użyje ARV-ki J Naprawdę warto dopłacić, otrzymujemy kopułkę, do której nawet nie można porównać ARV-ki. Gdy trzeba – jest spokojna, lecz zawsze tak jak ma być. Nie gubi się, no nie wiem co jeszcze o niej napisać, jest tak dobra.
Nie zawiodłem się, nawet nie podejrzewałem, że kopułka za 50zł może zagrać tak pięknym dźwiękiem, którego nie powstydziły by się nawet sporo droższe przetworniki. Jedyną jej wadą jest dość audiofilska gra, jak dla mnie jest trochę zbyt spokojna, moje kolumny muszą brzmieć energetycznie.

Kosztorys:

4x Tesla TVM ARN-150-05/4ohm = 4x34,04zł = 136,16zł
2x Visaton SC10N = 2x50zł = 100,00zł
2x terminal 2ZG = 2x2,81zł = 5,62zł
2x kondensator Jantzen 3,30uF 400V = 2x 4,81zł = 9,62zł
2x kondensator Jantzen 4,7uF 400V = 2x 6,50zł = 13zł
2x rezystor 8,2 Ohm = 2x 0,73zł = 1,46zł
2x rezystor 3,9Ohm = 2x 0,73zł = 1,46zł
4x cewka 0,8mm 0,2mH = 4x 3,96zł = 15,84zł
2x cewka 1,2mm 1,0mH = 2x 18,45zł = 36,90zł
2x BR HP 50x145mm = 2x 4,20zł = 8,40zł
Wiórówka 18mm 40zł
Mat. Wykończeniowe ok.80zł
Fornir 30zł
Przesyłki 20zł
___________
ok. 500zł




Nie jest do specjalnie dużo, biorąc pod uwagę fakt, że są to podłogowce na 3 przetwornikach. Myślę, że w sklepie za takie kolumny wzięliby 1000zł, albo i więcej.
Z konstrukcji jestem zadowolony, nie podejrzewałem, że zagra to aż tak dobrze.

mIKI
04.09.2006, 13:46
hmmm czysto i estetycznie. fajny fornir;)
jednak przetworniki zblizylbym do siebie duzo bardziej, raz ze ze wzgledu na akustyke a dwa na wyglad;)

Langusta
04.09.2006, 14:17
Niestety miKI, to nie fornir, poczytaj na audiomanii, tam się bardzije rozpisałem.
W kązdym razie w rzeczywistości prezentują się lepiej.

greg00
04.09.2006, 14:54
hm.. skoro to nei fornir to po co go wliczyles w koszty?
bylo wkleic to samo co i na audiomanii, nie kazdemu sie chce czytac to samo i tu i tam... :)
a po za tym no to takie normlane kolumny, no ale calkiem fajne :)

Langusta
04.09.2006, 15:22
Fornir jest wliczony w koszty, bo zapomniałem go usunąć kopiując ten opis, a fornir zdarłem, bo mi się za bardzo nie podobał. Oklejone wyglądają lepiej, ale przy nastepnych kolumnach na pewno zabieorę się za fornir, nie popuszczę skubańcowi! :-)

mIKI
04.09.2006, 17:16
Fornir 30zł lol hehe

takero
04.09.2006, 17:59
poczytaj na audiomanii, tam się bardzije rozpisałem.
Fornir jest wliczony w koszty, bo zapomniałem go usunąć kopiując ten opisRozumiem że niełatwo pisze się opis, ale czy naprawde tak trudno jest go skopiować należycie ?

Langusta
04.09.2006, 18:05
Właśnie w tym tkwi problem, że skopiowałem zbyt dobrze, pomijając usunięcie tego chochlika. Takero może ocenisz choć trochę tą konstrukcję? Wiem, że nic nowatorskiego, ale jakaś konstruktywna krytyka, jak i (jeszcze lepsze) opinie pozytywne też mogą być :-)

takero
04.09.2006, 18:17
tak jak napisałem na Audiomanii - dość wypowy wybór głośników,
ale całośc prezentuje się dobrze, oprócz oczywiście takiego oddalenia od siebie głośników.
Kolor wykończenia wydaje się dobrze dobrany zarówno względem przetworników jak i umeblowania, szkoda tylko że to nie fornir.
Rozplanowanie cewek w zwrotnicy średnio mi się podoba no i wg mnie za bardzo się lansujesz tymi kablami :)
Niby projekt zwroty oklepany, ale warto byłoby napisać częstotliwość podziału ;]

Langusta
04.09.2006, 18:35
Kable, no cóż, po prostu warto imo w to zainwestować nawet grosze.
Cewki zostały poprawione, oś żadnej się nie przecina ani nie jest do siebie równoległa.
Rozmieszczenie przetworników, no cóż, przerwy to 1,5cm, miały być 1cm, ale nie wiem co mnie podkusiło, żeby oddalić. Estetyka? Chyba tak.

maryushr
10.09.2006, 16:20
Pozazdroszczę Ci tych kolumn, pięknie się prezentują. Jedynie zmieniłbym tylko odstęp między głośnikami, ale każdy robi tak jak się mu podoba. Mógłbyś podać częstotliwoś podziału i wrzucić schemat zwrotki :?: Byłbym wdzięczny.

greg00
10.09.2006, 17:03
no okleina moze i lepej wyglada, ale tylko z daleka i jak jest nowa, pozniej cos sie zadrapiie i juz nie jest tak ladnie

[ Dodano: 2006-09-10, 16:04 ]
no i jak sie nie pokazuje laczen, a napewno takowe sa :)

Pawel S.
12.09.2006, 01:20
ja zrobilem kolumny Yoshi'ego w takiej samej konfiguracji juz ponad 2 lata temu i nadal niemoge ich wykonczyc aby sie pochwalic...

przyczepie sie tylko do jednej rzeczy: dlaczego wszyscy (prawie) tak paskudnie montuja zwrotnice?? brakuje Wam troche wyobrazni??

przynajmniej pokazuje wam detale moich kolumn...
http://img109.imageshack.us/img109/4646/zwrotnicacl5.jpg

greg00
12.09.2006, 02:05
hm.. a to jakas roznica jest jak sie to montuje?, przecez tego i tak ne widac

takero
12.09.2006, 11:13
przyczepie sie tylko do jednej rzeczy: dlaczego wszyscy (prawie) tak paskudnie montuja zwrotnice?? brakuje Wam troche wyobrazni?? jak dla mnie ważniejsze jest prawidłowe ustawienie cewek względem siebie niż to jak ta zwrotnica bedzie zamontowana.

Pawel S.
12.09.2006, 11:38
takero, montowalem to ponad 2 lata temu i wtedy niewiedzialem ze jest roznica w ustawieniu...

Tasior
12.09.2006, 17:14
ja mam do terminala.... bo niemialbym jak ustawic chyba ze za glosnikiem odrazu wiec lipa,wykrecam terminal i wyjmuje zwrotke razem z nim.

Fazio88
30.12.2006, 01:06
wiesz nie każdy lubi nowości , ja tez montuje na scianach kolumn , ale nie powiem , może być..... pozdrO :mrgreen:

Hitachi
30.12.2006, 13:06
nie lubie kolumn które są obklejone okleiną jak dla mnie musi być pożądny fornir lakierowany i szlifowany kilka razy aby uzyskać gładką powierzchnię i fajny wygląd prawdziwego drewna

greg00
30.12.2006, 13:30
Hitachi - kazdy woli fornir, ale nie kazdy ma czas i pieniadze na to,
a tak wogole to bys przestal w koncu wszystkich krytykowac i wszystko i pokazac cos swojego

Hitachi
30.12.2006, 13:39
hehe daj pieniążki to zrobię ;] kolumny dobrze wykonane wszystko bardzo ładne piękne aż się podnieciłem ;] hehehe na tapete sobie walne chyba te kolumny hehe ;p ale nie przecież forniru nie maja ;p

Tasior
30.12.2006, 14:17
okleina w tym wypadku jest dobra bo niewidac bardzo ze to okleina,tzn estetycznie oklejone jest.

Fazio88
30.12.2006, 22:42
Ok. Okleina może być użyta jak ktoś nie ma kasy , ale z okleiną są problemy , wiem , sam przez to przechodziłem , najwięcej problemów przynosi wykonczenie , docinanie , zaginanie itp... i bardzo często nie wychodzi to tak jak powinno... tak fornir jest dobry ale i nie jest tani... jak ktoś nie ma "fisia" na punkcie estetyki i nie patrzy z lupą ani żadnym innym wynalazkiem to ładnie oklejona kolumna okleiną tez jest ciekawa... Pozdro : :mrgreen:

Yotomeczek
11.01.2007, 14:54
Witam Wszystkich!

Jak to gra?
Tesle po wygrzaniu nawet nie mulą specjalnie, więcej – kontrola basu jednak jakaś jest!! Bas jest bardzo głęboki, miękki, potrafi zagrzmieć i zadziwić.
Jednak brak średnicy na początku daję się we znaki, zobaczę jeszcze, jak to zagra po usunięciu cewki dla tweetera. One po prostu na pierwszy plan wysuwają te najniższe rejestry, co powoduje, że grają efektownie.
....

Dlaczego bass-reflex z tyłu - skoro kolumny stoją przy samej ścianie ??
Pewnie stąd zapewne uwypuklenie basu i mało średnicy.
Jak na tak tanie zestawy - prezentują się ładnie a i grać mogą nieźle zważywszy dobrą kopułkę.

Langusta
12.01.2007, 20:28
Aktualnie kolumny stoją 25cm przy ścianie, nie jest źle.

umberto
12.01.2007, 20:40
Chciałem kolumn o potężnym brzmieniu

Wszystko pięknie,ładnie,ładne budki,piękne wykończenie...
Ale mnie nurtuje cytowana teza,potężne brzmienie...z 15 cm?Groteska.
I nie to bym się czepiał czy coś ale rozśmieszają mnie takie teksty przy malutkich średnicach wooferków.Wiem,wiem,zara bedzie dym...ale akurat nie taki obrót sprawy mam na myśli.
Czytać ze zrozumieniem,trzy razy i dopiero pisać. :grin:

Langusta
13.01.2007, 09:32
umberto, spokojnie, jasne, że masz rację. Potężne brzmienie - może trochę źle to napisałem. Bardziej niski bas, coś w ten deseń. Bo oczywiste - z 2x15cm potęgi na basie nie ma, ale w pomieszczeniu 28 mkw jest dobrze.

Tasior
13.01.2007, 15:05
Yotomeczek,tak sie sklada ze w arn 150 srednica i tak zawsze bedzie z tyłu,to taki glosnik.

A dzwiek z nich moze byc potezny,jak na 15cm a nie ogolnie hehe ;)

umberto
13.01.2007, 21:56
A dzwiek z nich moze byc potezny,jak na 15cm a nie ogolnie

O,to już rozumie jako tako :wink:
A i jeszcze sie tak czepne,co mi tam...28 metrów i z tych pierdziaweczek jest jakiś bas?

No bo
ale w pomieszczeniu 28 mkw jest dobrze.

Ja jakoś wątpię abyś Langusta miał okazję odczuć prawdziwy nie przejaskrawiony bas.I do tego szybki i w miarę niski.Nie z tych arnów,nie w tych metrach ludzie.Może w kibelku,ale nie w 28 metrach.
Nie twórzmy chorych teorii.

dj_zibi
14.01.2007, 00:35
umberto chłopak czuje masakre niech czuje. Wg mnei nie ma sensu wyprowadzac ludzi z błędu, są ludzie któym starczaja monitorki a sa tacy Jak ty że 180kg tuba to jeszcze nie to:] czy tacy jak ja ze dwa SLS 12" za mało:).

Pawel S.
14.01.2007, 01:08
A dzwiek z nich moze byc potezny,jak na 15cm a nie ogolnie
tylko ze to sa 13 :razz:


ale w pomieszczeniu 28 mkw jest dobrze dobrze to mam ja w 11m^2
a w 28 to juz powinno bycwystarczajaco...


są ludzie któym starczaja monitorki a sa tacy Jak ty że 180kg tuba to jeszcze nie to:] czy tacy jak ja ze dwa SLS 12" za mało:).
dj_zibi, bo Ty pewnie gluchy juz jestes :twisted:
a ja nadal suba niemam :cry:

dj_zibi
14.01.2007, 01:18
Pawel S nie poprostu lubie dynamiczny przekaz muzyki.

Langusta
14.01.2007, 14:53
umberto, dobra, kolumny stoją u rodziców i podłączone są pod mimi-wieżą, a odtwarzają głównie dźwięki z TV.
Hardkor? Tak myślę ;)

[ Dodano: 2007-01-14, 13:54 ]
Aha, umberto, cały czas czaję się na BSW 154-II, co zrobić, że taki niezdecydowany jestem.

umberto
14.01.2007, 21:13
Ej,drodzy koledzy,prosze nie odbierać mych wpisów jako super krytykę czy super porady.Po prostu chcę aby obalono pewne mity po to aby nowicjusze nie ciągnęli dalej chybionych teorii.Z 15 czy 13 cm basu nie będzie, i to ze względu na samą powierzchnię promieniowania jak i na naturalne opadanie charakterystyki poniżej 100Hz.Mnie parametr F3 raczej nie satysfakcjonuje żeby nie było.

Druga sprawa,nie jestem specem od reklamy BSW,po prostu on w mojej aplikacji się sprawdził,zadowolił mnie.Mówię oczywiście o tubie bo br mnie nie satysfakcjonował.Ale to nie znaczy że ta marka to mistrzostwo świata.Choć zła tez nie jest.

No dobra,proszę o rozgrzeszenie :lol:

Langusta
14.01.2007, 21:41
umberto, tzn.? Czy w BR jest eee źle? Bo tuby narazie nie mam ochoty budować, może za jakiś czas, ale teraz tylko BR.

umberto
14.01.2007, 21:51
Langusta, źle to w ogóle złe określenie.Zależy do czego się dąży.Ogólnie w BR wiadomo że trzeba nadrabiać mocą za resztą pasma aby to jakoś się w całość zbiło.A takie manewry poniżej 50Hz to już nie lada wyzwania dla wooferków,mało który wyrabia.W tubce sprawa ma się zuuupełnie inaczej,nie mozna narzekać na brak spl-u.Mozna sobie pozwolić na cięcie 40Hz a i tak zestaw stereo nie jest w stanie wybić się ponad suba.I to cenię.

mIKI
15.01.2007, 16:10
Langusta, BSW w BR naprawde Cie zadowoli:)

coolombo
16.01.2007, 20:04
Tu jest coś n.t. ustawienia cewek w zwrotkach http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm ;)

kondrax
09.02.2007, 22:10
Pawel S., a co do montowania cewek zapraszam artykuł http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Pawel S.
10.02.2007, 15:08
kondrax, dzieki za to! :wink: jak juz pisalem gdy to montowalem to niewiele wiedzialem o wplywie cewek na siebie... w koncu uczymy sie na wlasnych/cudzych bledach :razz:

ciekaw jestem jak to wplynie na odsluch...

coolombo
11.02.2007, 08:59
Kondrax coś Ci chyba na oczy siadło, po co dwa razy ten sam link?

grabki91
15.03.2007, 20:57
Langusta,
WItam!
chciałbym prosic o wytłumaczenie jak sa podpiete głosniki do zwrotnicy. Iz ja nie mam zielonego pojecia co do zwrotnic i chciałbym dowiedziec sie czy kazdy głosnik jest podlaczony osobnym kablem do zwrotnicy czy tylko jeden idzie do jednego głosnika poniewac pan ma szeregowe łaczenie?
Robie bardzo podobne kolumny do pana kolumn i chciałem jescze wiedziec jaka ma dł bas reflex i na jakiej wyskokosci!?

umberto
15.03.2007, 21:16
grabki91, odwiedź brachu stronę główną,poczytaj arty na audiomanii...
I po przygladaj się na schematy zwrotek w gotowcach,wsio widać.

Pawel S.
15.03.2007, 23:01
ze zwrotnicy idzie + do + na 1 glosniku, - z tego glosnika laczymy z + 2 glosnika a z tego - laczymy ze zwrotnica

AnakinSkyWalker
23.03.2007, 11:55
fajnie wyglądają, podoba mi sie , gratuluje

Langusta
23.03.2007, 15:51
Dzięki, nie sądziłem, że jeszcze ktoś to odgrzebie ;)

Tasior
23.03.2007, 16:10
To ja jeszcze dodam ze mam cos podobnego,bo z arv i niedlugo okleje to machoniem ;)

20l@ 40 hz i basu jest sporo,na imprezce nie zabraklo,a niebylo zadnych podbic.

Langusta
23.03.2007, 17:19
Tasior, pewnie też byłeś zaskoczony, co potrafią narobić 4 ARN-y :)

Tasior
23.03.2007, 19:56
co prawda to prawda :)
mialem juz kiedys arn 150 ale w 5l i tez bylo niezle,ale 4 juz robia sieke (jak na 10 cm membranke)

herminator
07.05.2007, 00:54
Bardzo ladnie :) sam mam ARN150+SC10N i wiem jak to gra..

Barthez
06.07.2007, 00:00
Czy mógłbym prosić o zamieszczenie schematu lub linku do zwrotnicy użytej w tych kolumnach?

Langusta
06.07.2007, 22:44
Proszę bardzo: Warto usunąć cewkę dla SC10N, jest zbędna.
http://img206.imageshack.us/img206/8943/zwrotapv3.png

Barthez
06.07.2007, 23:58
Dzięki wielkie. Rozumiem, że chodzi o tą cewkę włączoną w szereg z kopułką?

Pawel S.
07.07.2007, 00:09
tak

ozeh
07.07.2007, 01:55
Powiedzcie mi szczerze czy warto zrobić właśnie taki zestaw jako swój pierwszy projekt, który będzie podłączony do amplitunera Pioneer VSX 409. Ma on po 80 W na fronty. Chce zrobić podłogowce i taki zestawik by mi najbardziej pasował. Myślicie że nie będzie mu brakowało niskich tonów? Bo o jakość wysokiego sie nie boje. SC10N każdy sobie chwali więc coś w tym musi być.

Macie może jakieś inne propozycje w podobnej cenie?

Pawel S.
07.07.2007, 07:21
smialo mozesz rozpoczynac budowe - ja mam podobne kolumny juz kilka lat i dopiero teraz bede je zmienial. o niskie tony niemartw sie :razz: bedziesz mile zaskoczony. jedynie kuleje troche srednica ale jezeli niemiales porownania to nie bedzie przeszkadzalo. 80W bedzie dla nich idealne

jak dla mnie w tej kategori cenowej sa bezkonkurencyjne :wink:

Langusta
07.07.2007, 10:18
ozeh, to są doskonałe kolumny na początek. Jak uruchomisz te 4 ARNy to będziesz zaskoczony ;) Z orbity one ten bas chyba biorą. Braki w średnicy są odczuwalne tylko na początku, choć po usunięciu cewki nie są wcale uciążliwe, kolumny nabierają swojego charakteru.

ozeh
07.07.2007, 10:47
Wszystko juz jasne. Zrobie klona tych kolumn. Może zmienie ułożenie głośników i to wszystko. Mam nadzieje Langusta, że nie obrazisz się za pożyczenie tego pomysłu?
Nie pozostaje mi nic innego jak zbierac pieniadze na przetworniki. 250 zl mnie to wyjdzie. Ale powoli bez pospiechu :D

Barthez
07.07.2007, 10:48
Jeszcze pytanie w jakim pokoju mają grać te kolumny. Bo ja kiedyś zrobiłem koledze podłogówki na jednym ARN i w pokoju poniżej 10 m kw. basu było aż za dużo.
Mam jeszcze pytanie w sprawie cewki na ARNa, czy może być nawinięta drutem 0,7mm? Bo Części będę zamawiał razem z kopułkami w Greltonie a tam 1mH mają albo 0,7 albo 1,2 mm , ale za 1,2 chcą chyba 24zł.

Aha i co do tego amplitunera to radze popatrzeć na moc pobieraną z sieci.

ozeh
07.07.2007, 10:52
Ma to grać w 18 mkw.
Liczy sieę bardziej ile amplituner daje na kanał a nie pobiera z sieci. Tak mi się wydaje.

Barthez
07.07.2007, 11:19
No tak tyle, że tego ile oddaje tak łatwo nie sprawdzimy i producenci często piszą 5x100W,
a wystarczy popatrzeć ile pobiera z sieci.

ozeh
07.07.2007, 11:32
Tak prawde mówiac to nie mam o tym pojęcia ale jestem zdania że nie odda więcej niż pobiera. A np. w moim przypadku amplitunera pobór z sieci jest chyba maksymalnym poborem jaki może wystąpić przy podłaczeniu kompletu głośników 5.1

Langusta
07.07.2007, 14:22
Mam nadzieje Langusta, że nie obrazisz się za pożyczenie tego pomysłu?
Nie, zresztą to nie ja byłem pierwszy.


Ma to grać w 18 mkw.
Będzie dobrze. ARNy radzą sobię nawet w 30 mkw!


Mam jeszcze pytanie w sprawie cewki na ARNa, czy może być nawinięta drutem 0,7mm? Bo Części będę zamawiał razem z kopułkami w Greltonie a tam 1mH mają albo 0,7 albo 1,2 mm , ale za 1,2 chcą chyba 24zł.
Cóż, od biedy możesz dać 0,7mm. Szkoda, że nie ma czegoś pomiędzy 0,7 a 1,2. Możesz zaszaleć i wziąć 1,2mm, no ale to trochę sztuka dla sztuki.

Barthez
07.07.2007, 14:26
Z kosztami chciałem sie zmieścić w 400 zł, ale jako że zamiast PJta wezmę jednak Visatona, to
na pewno przekroczę tą sumę o 100zł. Zamiast dopłacać tyle do cewki wolałbym kupić inne niskośredniotonowe niż ARNy więc wezmę tą 0,7.

Pawel S.
07.07.2007, 18:47
czy może być nawinięta drutem 0,7mm?spokojnie wystarczy. ja mam 0,8mm z dexona i jest OK

ozeh
08.07.2007, 02:51
A jeszcze mi się przypomniało. Te kolumny mają być raczej do słuchania muzyki, głównie klubowej. Do filmu jak na razie zagrają sporadycznie. Sądzicie ze to nie będzie dla nich żaden problem? I czy będzie czym wykopać od czasu do czasu gdy jestem sam w domu?

Pawel S.
08.07.2007, 07:44
te kolumny wlasnie najlepiej sprawdzaja sie w takiej muzyce ze zwgledu na nienajlepiej uwypuklone srednie tony (cos w rodzaju naturalnego konturu). jak masz czym je zasilic (a wyglada na to ze masz) to poprostu odkrecisz sobie troche galke i nawet poczujesz calkiem przyjemny dreszczyk na ciele (tylko oczywiscie nie spodziewaj sie cisnien jak z dbdragu :P)

ozeh, powiem ci tak: ja je mam od jakiegos czasu i nawet niechce mi sie suba budowac bo poprostu one mi wystarczaja. D&B bardzo przyjemnie sie slucha a jak za dlugo przesadze z glosnoscia to nawet sasiedzi przychodza na skarge (babka mieszka 2 pietra nizej :razz: )

jak na kolumny za takie pieniadze to wg mnie one sa bezkonkurencyjne :wink:

ozeh
08.07.2007, 13:26
Super. Wyjaśniło się wszystko co było niejasne. Decyzja juz prawie podjęta. Niestety moj projekt ruszy dopiero koło września ale to nic. Ważne żeby bez pośpiechu je wykonać.

enduros70
12.07.2007, 14:00
Widzę ozeh, że myślimy podobnie bo tez będe budował swoje kolumny w tym czasie tylko jeszcze mysle nad ich rozmiarem, ale to już jest w moim temacie :wink:

Barthez
17.07.2007, 00:02
Jeszcze takie pytanie do SC10N. Gdzie w nich jest plus a gdzie minus? Bo na naklejce plus jest
narysowany z prawej strony a znowu czerwona kropka jest przy zacisku z lewej strony. Ten z lewej jest większy od prawego. Już sie pogubiłem.

Pawel S.
17.07.2007, 00:09
kropka i wiekszy. naklejka zawsze moze byc zle przyklejona

Barthez
17.07.2007, 00:51
Ok dzięki, tak też zrobiłem.

ozeh
22.07.2007, 12:03
Barthez, chyba trafilismy na jakas taka serie tych sc10n ze naklejki sa odwrotnie.
Chyba skonczysz szybciej ode mnie bo ja dopiero postawilem budy. caly czas czekam na ARNy i czesci do zwrotek :sad:

Barthez
22.07.2007, 21:50
No możliwe, że taka seria. Ja już mam kolumny złożone. Został jeszcze fornir i lakier, ale na razie grają bez wykończenia. Ten Visaton jest niezły, lepszy od GDWK 11/100, którego mam w
drugich kolumnach.

Pawel S.
23.07.2007, 00:21
Visaton jest niezły, lepszy od GDWK 11/100, którego mam w
drugich kolumnach.no to chyba trafilismy na zupelnie inne partie glosnikow bo wg mnie ten tonsil jest bardziej szczegolowy mimo swoich wad

ozeh
23.07.2007, 01:21
bo nasze maja odwrocone nalepki wiec sa o niebo lepsze :mrgreen:

Barthez
23.07.2007, 19:22
Możliwe, ale mi bardziej podoba sie gra tego visatona, chociaż różnice nie są takie duże i jest to ta sama klasa głośników.

Pawel S.
23.07.2007, 23:41
przy pierwszym bezposrednim porownaniu roznicy nie slyszalem zbyt wilkiej. jednak po dlugim sluchaniu kolumn na GDN 16/50/6 + sc10n nagle przesiadlem sie spowrotem na kolumny yoshiego - roznica byla dosc zauwazalna.
sc10n jest dobrym glosnikiem na poczatek bo nie narzuca sie i az tak bardzo nie drazni. jednak jak porownasz go do dowolnego glosnika klasy wyzszej to juz go wiecej nie tkniesz
tonsil jest szczegolowy no i... no i mozna go nieco nizej ciac - to chyba wszystko :razz:

Barthez
24.07.2007, 00:01
Wiem że ten visaton nie jest nie wiadomo czym. Ja te kolumny złożyłem do słuchania mp3 z kompa więc nie chciałem inwestować dużych pieniędzy.Uważam tylko, że to jest taka sama klasa jak 11/100.

davemsr
04.03.2008, 22:00
Witam, mam pytanie odnośnie tego czy mogę podłączyć z jednego kabla ARN`y żeby miały po 4ohmy. Mam wzmacniacz na 4ohm i chciałbym go wykorzystać w 100%.Oczywiście zwrotnice będą budowane pod 4ohmowe głośniki
P.S. gdzie można kupić te sc10n? bo nigdzie nie mogę ich znależć.

Pozdrawiam i czekam na odp.

takero
04.03.2008, 23:22
P.S. gdzie można kupić te sc10n? bo nigdzie nie mogę ich znależć. www.grelton.mycom.pl

Pawel S.
05.03.2008, 00:10
davemsr, bedziesz musial kupic glosniki 8 ohm i polaczyc je rownolegle. jedyny problem w tym ze chyba nikt pod 4ohm zwrotnicy nierobil

davemsr
05.03.2008, 17:52
Witam Paweł, rozmawiałem z killerem i on mi napisał, że nie będzie problemu ze zwrotnicami na 4ohm pod ten zestaw. Takero dzięki za linka brakowało mi tego "mycom" i dlatego nie mogłem znaleźć tej stronki. Pozdrawiam

Pawel S.
05.03.2008, 18:24
rozmawiałem z killerem i on mi napisał, że nie będzie problemu ze zwrotnicami na 4ohm pod ten zestawpowodzenia :]

takero
05.03.2008, 23:56
wiadomo że nie będzie, jakbyś miał jakąś wersje limited edition 2R to też by nie było :)

themo
13.05.2008, 10:43
Proszę bardzo: Warto usunąć cewkę dla SC10N, jest zbędna.
http://img206.imageshack.us/img206/8943/zwrotapv3.png

co do tego schemaciku, jest ktos mily ;) i napisze mi wyraznie jakie czesci beda mi potrzebne by te schemaciki zlozyc? chcialbym dzis pojechac i zakupic te rzeczy a nie wiem dokladnie jak o nie zapytac :D
dzieki

Pawel S.
13.05.2008, 11:13
themo, na 99% niekupisz wszystkich czesci w sklepie. gwarantuje ze cewki bedziesz musial kupic w www.polink.com.pl

przykladowa rozpiska zamowienia z polinka

*1263 CEWKA Cewka 0.22 mH 0.349 Ohm dr-0.70 4,12 2szt
*5055 CEWKA Cewka 1.00 mH 0.190 Ohm dr-1.00 12,36 2szt
400/ 3.30 5,25 2szt
400/ 4.70 6,56 2szt
MET-TY 5/ 3.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 3.00 Ohm 0,51 2szt
RURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 4,32 2szt
to sa czesci do tego
http://img241.imageshack.us/img241/3899/51936655ex0.th.jpg (http://img241.imageshack.us/my.php?image=51936655ex0.jpg)http://img241.imageshack.us/img241/7185/12000087vh2.th.jpg (http://img241.imageshack.us/my.php?image=12000087vh2.jpg)
(tylko tutaj dodany jest jeszcze kond 0,22uF bo klient chcial "dokladnie")

shine
13.05.2008, 15:20
Mam pytanie. Czy ma ktoś może schemat zwrotnicy do ARN150-05/8 + SC10N? Widziałem tu zwrotnice ale 2*ARN + SC10N. Jakiej wielkoci do tego pudła?

Pawel S.
13.05.2008, 16:03
shine, ta zwrotnica powstala wlasnie dla JEDNEGO ARNa! i poprostu zostala zaadaptowana dla 2szt ARNow

Jakiej wielkoci do tego pudła?dla jednego 7-9 litrow. do monitora pasuje tunel "fi50" z polinka

themo
13.05.2008, 16:38
pawelku s :) a ten sam schemacik bedzie dzialal dla GDWK 11/100,8 ... bo jednak takie bede mial :| pomylek nastapil. a w polink zamawiasz przez email czy jak?

ps... a mam taki jeszcze maly problemik, zlazilem przez 2 dni prawie caly krakow :| i nie moge nigdzie dostac plyt mdf czy tez nawet plyt wiorowych surowych :( sa jedynie lakierowane.... zna ktos moze jakies miejsce w ktrym nie bylem ;) i podzielil by sie skad takie, sobie naruchac czytac; kupic ;D ??

Pawel S.
13.05.2008, 17:04
a ten sam schemacik bedzie dzialal dla GDWK 11/100,8nie. dla tego tonsila jest inna zwrotnica. gdzies ja mam...

w polink zamawiasz przez email czy jak? tak, piszesz maila

shine
13.05.2008, 20:22
ta zwrotnica powstala wlasnie dla JEDNEGO ARNa! i poprostu zostala zaadaptowana dla 2szt ARNow
Pawle a czy 2 ARNy nie grają głośniej niż 1?
Langusta napisał że mozna usunąć cewke, tą w szeregu z kopułka. Co to da? :roll:

pawelloo3
30.05.2008, 17:07
Zwrotka tych kolumn powstała specjalie do układu głośników MTM a nie TMM prawda?? :?: :???:

Pawel S.
30.05.2008, 21:44
Pawle a czy 2 ARNy nie grają głośniej niż 1?tak. pytalem osob ktorym robilem te zwrotnice i jednak wartosc tlumika jest OK. tak wiec mozna smialo ja wykozystywac dla 2xARN ;)

Zwrotka tych kolumn powstała specjalie do układu głośników MTM a nie TMM prawda?? tego juz niewiem. trzeba by zapytac sound wave'a

pawelloo3
30.05.2008, 23:05
hm ale jak się znim skontaktować?? móże ktoś wie??

cudny90
30.05.2008, 23:08
móże ktoś wie??

Proponuje PW