PDA

Zobacz pełną wersję : Głośnik niskotonowy z zestawu SMS-5100 + nowa obudowa.



bartekgib
15.09.2006, 22:07
Witam !

WSTĘP
Jest to mój pierwszy projekt, który ukończyłem właśnie dzisiaj ( 15/09/06 ). Bazą był głośnik niskotonowy z zestawu do PC Samsung SMS-5100. Postanowiłem zrobić coś nowego, jak najmniejszym kosztem. Myślę, że mi się udało .... Oto relacja :

PRZETWORNIK
Jest to ponad 5 letni głośnik niskotonowy SAMSUNG z zestawu SMS-5100. 12 cm średnicy, wentylowana cewka, 4 Ω, 20 watt, brak kolejnych danych. Trochę już za sobą ma w dennej obudowie orginalnej z mostkiem TDA 7375. Grało to dennie .... Niestety.

OKABLOWANIE
Nie znam dokładnie przekroju, wiem, że jest to miedź beztlenowa w przezroczystej koszulce o grubszym przekroju - 1 metr długości.

OBUDOWA :
18 mm płyta wiórowa, B-R, 20 cm szerokości, 21 głębokości i 26 cm wysokości. Jakieś 8.9 litra na zewnątrz - wewnątrz o 0.7-1.0 l mniej. B-R 4.5 średnicy i 13 cm długości - połączenie dwóch B-R, bo wszystkie były za krótkie. B-R umieszczony z przodu. B-R dobrany "na oko", ze względu na brak dokładnych danych głośnika.

WYKONANIE
Obudowa klejona Vicolem, skręcana 4 cm wkrętami gips-karton. Dokładnie uszczelniona gorącym plasitkiem z pistoletu. B-R przyklejony specjalnym klejem, wewnątrz trzyma go specjalny kołnierz. Obudowa jest całkowicie wyszpachlowana szpalchą do drzewa, i zeszlifowana na gładzizne. Brak jakiś niedoróbek, itd. Wygłuszenie : boki, górna część tyłu, góra. Przód i dół nie wygłuszony. Jako wygłuszenie posłuszyła - UWAGA - mata bitumiczna. Nie jest to pianka, gąbka, ani nic z tego. Wygląda to jakby papa ze smołą. Ten materiał polecił mi znajomy, za co mu dziękuje, bo to działa - usztywniło obudowę no i co najważniejsze - służy to za skuteczne wygłuszenie.

NAPĘD
Orginalny wzmacniacz z zestawu SMS-5100. Mostek TDA 7375, 4 kanały, w tym dwa zmostkowane i to jest kanał dla niskotonowca. Wzmacniacz lekko naprawiono, tzn. poprawiono trochę luty ( sam wzmak czeka na nową, osobną obudowę ).

WYKOŃCZENIE
I to jest niestety pięta Achillesowa, bo miał być piękny fornir, ale ze względu na koszty i brak czasu - dałem okleinę. 6 zł za 1 M/B. Nie udało się to, bo wyszło dziadowsko .... Ale - nie od razu Kraków zbudowano, dlatego też muszę się pogodzić z jedną wadą tego projektu. Może kiedyś będzie ten fornir ;)

ODSŁUCH
Orginał - piekło. Nowa buda - niebo. Szczerze powiem, że nie wiedziałem, że to może być możliwe - nowa obudowa, na dodatek z dobieranym na oko litrażem i tak samo b-r, a zagrało to BDB. Nawet na słabym TDA 7375. Głośnik totalnie nie muli, daje często głęboki, dobrze słyszalny bas. Ktoś może mnie zlinczować za tak dobrą opinię o 12 cm niskotonowcu, ale gra to tak, jak sobie wyobrażałem. Jedynie przy dużych głośnościach B-R nie wyrabia i daje samo powietrze, ale takie są uroki dobierania na oko pewnych części .... Ogólnie - POLECAM !

ZDJĘCIA
http://img149.imageshack.us/img149/2659/0001750xy6.th.jpg (http://img149.imageshack.us/my.php?image=0001750xy6.jpg)
http://img85.imageshack.us/img85/8922/0001751fa9.th.jpg (http://img85.imageshack.us/my.php?image=0001751fa9.jpg)
http://img132.imageshack.us/img132/8553/0001754vl7.th.jpg (http://img132.imageshack.us/my.php?image=0001754vl7.jpg)

ew tu:
http://www.uploader.pl/file/866/Zdj-cia--.rar.html

KOSZTORYS

Głośnik, wzmak, płyty, narzędzia miałem

Vicol - 3.50 zł
Wkręty - 2.00 zł
B-R - 2 x 6 zł = 12 zł
Okleina - 1.5 m - 9 zł
Mata bitumiczna - 12 zł

Razem - jakieś 39 zł.

Pozdrawiam i Polecam !

greg00
15.09.2006, 22:36
oejea, wrzuc normalnie na Imageshack z 5-10 zdjec... komu sie chce scaigac...., ja poczekam na normlane zdjecia i wtedy dopiero obejrze ( FOCH ;) );P

wojtaq
15.09.2006, 22:46
na stronce są tylko 3 fotki wiec wrzuć to na Imageshack bo to chyba nie problem ..... :?:
ja oglądnołem i wg mnie chyba coś nie jest do końca bo napisales
Obudowa jest całkowicie wyszpachlowana szpalchą do drzewa, i zeszlifowana na gładzizne. Brak jakiś niedoróbek, itd. a na fotkach widać jakieś niedociągnięcia w oklejeniu wiec z czego one wynikły ?

Domino
15.09.2006, 23:38
Wykończenie szczerze mówiąc do bani, dodaj zdjęcie oryginału przed rozkręceniem.

ZAP
16.09.2006, 10:34
Mnie tez tu raz na forum zjechali na okleine ;p ale u mnie przynajmniej nie było pecherzyków powietrza. kolor okleiny fajny ale wykonanie fatalne :/. moim zdaniem zmarnowyany czas na tego typu "tuning" sam kiedys zrobiłem "tuning" zestawu creative i doszedłem do wniosku że jak cos gra tragicznie to juz nic sie z tym zrobić nie da ;p.

pozdrawiam i respekt za zapał do pracy :) udanych konstrukcji życze :)

bartekgib
16.09.2006, 10:51
Skąd ja wiedziałem, że ten projket dostanie takie właśnie baty ?!?!?! Tu na forum widocznie niestety, ale mogą przejść tylko projekty profesjonalistów z wykonaniem za kwotę powyżej 200 zł :cry: :cry: :cry: .... Bynajmniej są takie moje odczucia.

Słuchajcie - możecie mi wierzyć, albo nie, ale gra to bynajmniej przyjemnie. Nie jest to ten trzask i suche powietrze wychodzące z tego niby tunelu B-R ..... Stwierdziłem, że narazie okleina będzie taka, a niedługo - jak uzbieram pieniądze - oddam to do zaprzyjaźnionego stolarza, i on zrobi mi porządny fornir. Okleina wyszła wręcz FATALNIE, bo bardzo się spieszyłem .... Nietety, ale takie są fakty. A tak pozatym - powiedz mi "ZAP" co Ty miałeś za zestaw Creative'a ? Bynajmniej dzięki za życzenia zapału przy kolejnych projektach. Bo jednak ja słyszałem kilka pozytywnych komentarzy co do tego zestawu, czylI SMS-5100. Czyli nie jest to zaraz jakiś dziadowski tuning. Działa to na pewno lepiej. Czy ten głośnik dostanie od kogoś trochę pochwały :neutral: :neutral: :neutral: ?

Co do zdjęć - chciałem to wrzucić na imageschak, ale coś ostatnio na moim kompie te serwis szwankuje, i w czasie wysyłania zdjęcia na serwer strona się blokuje i wyświetla się komunikat "Nie można otworzyć strony ....." itd. Dlatego ja nie mam możliwości wrzucenia tych zdjęć na imageschak .... Pozdrawiam !

takero
16.09.2006, 10:56
Skąd ja wiedziałem, że ten projket dostanie takie właśnie baty ?!?!?! Tu na forum widocznie niestety, ale mogą przejść tylko projekty profesjonalistów z wykonaniem za kwotę powyżej 200 zł za 200zł i tak się suba nie złoży - taka prawda. Pozatym na co liczyłeś ? Buda na pałe, strojenie na pałe, głośnik lipny, wzmacniacz też, wykończenie średnie...
Jako wprawka na przestestowanie różnych technik w drodze do następnych konstrukcji jest ok, ale raczej tylko tyle...
Tego suba zostaw już w spokoju, ew wizualnie przerób go tak żeby możnabyło sprzedać na allegro i zrób coś choćby na jakimś stxie - np 18sw i napędź jednym tadkiem. (że nie wspomne o czymś lepszym)
Gwarantuje że potem tego suba z sms5100 nie będziesz chciał patykiem przez szmate tknąć...

[ Dodano: 2006-09-16, 10:00 ]
dodałem foty w imageshack-u...

greg00
16.09.2006, 11:24
Gwarantuje że potem tego suba z sms5100 nie będziesz chciał patykiem przez szmate tknąć... hehe :)
no jak otworzylem te zdjecia no to...
... tragedia.. :|, niby mala kwota, ale wiekszosc materialow miales, okleine kupiles, tez mozna okleina ladnie okleic, ale tutaj no tak jak inni pisali tragedia :|, 6zmł/mb zmarnowane, za fornir bys zaplacil ok 10zł za m kw, wiec wcale duzo drozej by nie wyszlo, no tyle ze dochodzi klej i lakiery
i gdzie ta szpachla jest i wyszlofowanie ?? przez okleine widac gdzie skrecales, gdize plyty laczyles itp. no i powietrze pod okleina.. a fuj..

[ Dodano: 2006-09-16, 10:27 ]
tez pierwsza konstrukcje swoja okleina oklejalem, tez sie spieszylem, no ale wyszlo w porowaniu z tym idealnie, kilka wloskow siersci mojego psa sie przykleilo pod spodem i jak ktos sie dobrze przyjrzy to widac troche.... no ale tutaj jak sie patrzy na zdjecia to wygalda jakbys mial dwie lewe rece ;)hehe

bartekgib
16.09.2006, 14:45
Dobrze = przyznam jedno - nigdy przy kolejnych projektach Diy nie użyję okleiny drewnopodobnej !!!!!! Ostatni raz, bo wolę położyć klej, fornir, pomalować to i na pewno wyjdzie to o wiele, wiele, wiele lepiej niż to. Wykonanie zewnętrzne mi nie wyszło, ale pod względem wewnętrza - to jest BDB. Możecie mi uwierzyć .... Pozdrawiam !

greg00
16.09.2006, 14:48
ok, ja wierze, zalezy do czego jest sie przyzwyczajonym, ale zapewne lepiej gra niz oryginal.
a co do forniru to hm... okleine tez mozna ladnie polozyc, ale trzeba sie postarac jednak, przy fornirze jeszcze wiecej jest starania zeby dobrze wyszlo, tak wiec wolniej i doklaniej :)

cysiaczek
16.09.2006, 17:30
Gdzie kupiles takie br-y za 6 zl? Zapewniam cie ze nikogo nie zadziwiles uzywajac maty bitumicznej. Subek paskudny, ale kazdy od czegos zaczynal.

greg00
16.09.2006, 18:38
o wlasnie co do tej maty...
przeciez to jest mata wytlumiajaca chyba a nie wygluszajaca, tzn. w samochodzie ona ma zazadanie niwelowac drgania blachy i ja usztywnic, co to daje w kolumnach? bo juz pare razy sie z tym spotkalem

mIKI
16.09.2006, 20:27
moim zdaniem nic ona nie daje... raczej nie rozprasza fal... ta mata mialaby sens w tej orginalniej pierdziawce... noim zdaniem oczywiscie.

bartekgib
16.09.2006, 20:57
Aaaa jednak ja Wam mogę coś powiedzieć, o działaniu tej maty. Ponieważ głośnik już grał w tej obudowie, złożonej, ale nie była ona wytłumiona. I jednak ja zauważam dużą różnicę w działaniu .... Obudowa się usztywniła, czuć to. Ale nie o samo usztywnienie tu chodzi. Liczy się dźwięk. Złagodniał, zrobił się "grzeczniejszy" i jednym słowem jest czystszy. Ja sądzę, że taka mata ma nawet dobre działanie. Mogę powiedzieć jedno - jeżeli ktoś robiłby poważny sub na jakimś większym głośniku, to polecałbym położenie maty wewnątrz i na to jakąś gąbkę albo watolinę. Efekt BDB. Ja wiem - że dużo osób może nie wierzyć w działanie tej maty, ale możecie mi wierzyć na słowo .... Co do okleiny - sam dzisiaj doszedłem do wniosku, że jest ona prawie paskudna, ale cóż - nic nie jest bez wad. Dlatego jeżeli piszecie coś to proszę o jedno - nie poruszajcie kwestii okleiny.

Chciałbym usłyszeć Waszą opinię o samej budowie nowej budy do 5 letniego głośnika z orginalnego, cienkiego zestawu .... Pozdrawiam !

P.S. Czeka mnie jeszcze robota przy obudowie do wzmaka i do satelitek.

takero
16.09.2006, 21:44
efekt działania jednej wielkiej autosugestii :)

greg00
16.09.2006, 21:53
no wiec jak to jest z tymi matami? warto to stosowac? czy lepiej standardowe wygluszeni, moim zdaniem jak jest cienka obudowa to moze cos i dac, chocoaz z drugiej strony hm.... sam nie wiem, buduje suba wiec odpowiedzcie czy warto to juz nie bede nowego watku zakladal :)

bartekgib
16.09.2006, 23:21
To nie jest tylko moja uoto sugestia .... Tego sprzętu po prostu trzeba posłuchać, żeby zrozumieć, że nowa buda dała bardzo wiele dobrego ....

"greg00" - JA OSOBIŚCIE POLECĘ CI MATĘ + WATOLINA. Daj najpierw matę bitumiczną, a póżniej daj na to watolinę. Tyle, że ja mam jak widzisz samą matę, a watolina wg. mnie troszkę "spowalnia" ten bas. Uwierz mi, a będziesz zaskoczony odczuwalnymi zaletami maty bitumicznej. Pozdrawiam !

greg00
16.09.2006, 23:32
hm... musze pomyslec nad tym, watoliny nie bede dawal raczej, chyba ze troche na tylna scianke,ale kupilem specjalna gabke w takie trójkąciki :) i chce tym wygluszyc obudowe

takero
17.09.2006, 00:12
mata bitumiczna stsowana jest w CA celem zwiększenia sztywności blach.
nie wiem po co ona w HA...
lepiej jest dać pare zwyklych wzmocnień.

bartekgib
19.09.2006, 19:56
Dzisiaj byłem sam i zrobiłem troszkę głośniej. I co się okazało - jestem zadowolony, ale nie do końca. .... Ale tylko przy hh nie jestem zbyt zadowolony, bo przy mocnej techaniawie nie ma chwili zawachania, a wtedy b-r okazuje się być dobrze dobrany. Dlatego jak do techno to ten woofer okazuje się być wręcz idealny. Jak się słucha techaniwy, to daje on kopa co dziwne - niesamowitego. Dzisiaj porównywałem go z głośnikiem z kina domowego (Thomson) u mnie i z tym głośnikiem. Wnisoki - hh - Thomson, techno - Samsung, chociaż że tamten woofer ma 2 razy większą moc !!! I to ponad 2 razy nawet .... Wydaje mi się, że ten kop Samsung'a wychodzi z tego, że jest to 12 cm - mniejsze głośniki mają większego kopa przy szybkim basie, a większe mają większą dynamikę, i większą kontrolę. Niestety, ale nie często słucham mocnej techaniwy. Dlatego dżwięk tegoż głośnika mogę określić tak, że jak dla mnie mało się przydaje. Wolę dynamiczny, czysty i ciepły bas.. Ale i tak cieszę się, że zobaczyłem jak wygląda budowa sub'a. Dlatego tez muszę pogadać z tatą, abym dostał pieniądze na budowę nowego sub'a. Zapewne zrobię go na jakiejś 22 STX i panelu od Irka.

I dlatego mam pytanie - czy jeżeli podłączyłbym wzmak pod wyjście niskotonowe w tym wzmak od SMS-5100 to coś by się stało ? Czy dżwięk byłby dobry, czy może byłoby coś nie tak .... Pozdrawiam !

takero
19.09.2006, 20:08
ten thomson to jak mniem od takiego najtańszego kina ?

Wydaje mi się, że ten kop Samsung'a wychodzi z tego, że jest to 12 cm - mniejsze głośniki mają większego kopa przy szybkim basie, a większe mają większą dynamikę, i większą kontrolę. 1...
zrób sobie suba na jakieś 8...

dlatego mam pytanie - czy jeżeli podłączyłbym wzmak pod wyjście niskotonowe w tym wzmak od SMS-5100 to coś by się stało ? Czy dżwięk byłby dobry, czy może byłoby coś nie tak .... tzn podłączyć wzmak pod wyjście głośnikowe ?

bartekgib
19.09.2006, 20:13
Woofer od Thomson'a to wcale nie taki prosty i najtańszy model. Ponad rok temu kosztował ten zestaw ponad 1400 zł. Aż tak zły nie jest .... Jednak mam coś inne wrażenie, że ja potrzebuję najpier kolumn frontowych .... Mnie nie zadowala samo niskie pasmo .... Ja potrzebuję całego, czystego, miękkiego, ciepłego i w miarę dynamicznego dżwięku. I tak się zastanawiam .... Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-19, 19:19 ]
Po prostu zastanawiam się nad taką opcją - jakiś wysokotnowiec, jako średniotonówki dałbym głośniczki z satelitek Samsunga ( są całkiem całkiem - jako średniaki spełniłyby swoje zadanie, lepsze to niż tylko dać wysokie i niskie ) i do tego powiedzmy 18 STX'a w kolumnach podłogowych. Kupiłbym jakiś wzmak 2 kanałowy i na pewno coś by to dało .... Pozdrawiam !

takero
19.09.2006, 20:20
poszukaj tego thomsona na allgro i daj linke ;]
aż strach pomyśleć jakibyłby Twoje opinie gdybyś zrobił suba na jakieś 10' lub nie daj Boże 12'...

umberto
19.09.2006, 20:30
No tak,głosnik 12cm,buda na oko jak i BR i gra super zajebiście...
No to po co ja ściagałem 18 cali aż z anglii jak te 12 cm taki piknie daje? :???:

Tak na zdrowy rozum,z tego nic nie będzie,nie ma to sensu bo wystarczy dwa monitorki na wooferkach 16cm aby zgniotły to niby coś.I taką drogę radzę,porządne stereo,później dopiero myśl o subie.Ale o subie na konkret głośniku,minimum 8 cali z konkretnym wzmakiem.Dopiero wtedy zdasz sobie sprawę jaki potencjał drzemie w dobrej konstrukcji.I jaka gafę strzeliłeś z powyższą konstrukcją.

bartekgib
19.09.2006, 20:53
Dlatego też teraz pomyślałem, nad dorbym stereo. Jakaś wysokotonówka, do tego jako średniak głośniczki z satelitek Samsung'a ( jak już mówiłem - lepsze to aniżeli 2 kanały, bo już kolumn 2 kanałowych mam po dziurki w nosie ) i STX 18 SW. Wszystko zabudowane w otwartej kolumnie podłogowej. Dla kanału wysokiego i średniego jedna zamknięta sekcja kolumny ( jakieś 2 litry albo 2.5 stykną ) a dla 18 STX'a jakieś 9 litrów. Zwrotka myślę, że narazie dałbym zwrotkę od STX'a i tyle ( nie wszystko naraz ). Tylko teraz co ze wzmakiem do takiego zestawu .... Hmmm ..... Pozdrawiam !

takero
19.09.2006, 20:57
zrób poprostu stereo na 18sw i wysokim.
nie wiem po co tam średniak i to jeszcze z satelit samsuga :|

już kolumn 2 kanałowych 2drożnych chyba.

a dla 18 STX'a jakieś 9 litrów.nie wiem skąd Ty te litraże bieresz ?
na oko znów ?
jak masz coś zrobić to zrób dobrze i dla 18sw daj z 15l.
zrób coś normalnego , a nie jakąś kupe...

bartekgib
19.09.2006, 21:05
Dobra - a więc pomyślmy tak - najlepiej dla mnie byłoby zrobić podłogowce na znanym i lubianym przez wszystkich zestawie Visaton SC10N + STX 18-120-6 SW. Ale troszkę nie stać by mnie było na te SC10N, a dużo słyszałem od kogoś opinie, że moje wymagani spełniałbym głośnik Tonsil 7/50. I teraz się zastanawiam. Na pewno zrobiłbym osobną zamkniętą sekcję dla wysokotonówki, i otwartą dla STX'a ( b-r umieszczony byłby zaraz pod nim ). I co o tym myślicie ... ? Pozdrawiam !

takero
19.09.2006, 21:24
Ale troszkę nie stać by mnie było na te SC10N, a dużo słyszałem od kogoś opinie, że moje wymagani spełniałbym głośnik Tonsil 7/50.lepiej weź visatona , ale oszczędź nieco na stxie i kup arna 150, bo do stxa i 7/50 nie znajdziesz zwroty.

Na pewno zrobiłbym osobną zamkniętą sekcję dla wysokotonówki, i otwartą dla STX'ano raczej nie odwrotnie ;]

( b-r umieszczony byłby zaraz pod nim ). zamiast myśleć nad tym gdzie dać bt pomyśl np o zwrocie.
BTW - głośnik to pompka i wymaga conajmniej 6-7cm średnicy.

bartekgib
19.09.2006, 21:35
ARN'a nie kupię, bo jego dźwięk mi "nie leży". Ja potrzebuję ciepła, czystości, lekkiej dynamiki i zrównoważnia. Nie chcę, aby te głośniki rozwalały mi łeb basem, albo żeby piszczały jak opony podczas poślizgu. Dość już mam tych naciąganych, niby "czystych", ale potwornie piszcących dżwięków z kolumn plastikowych. Muszę jeszcze dokładnie policzyć obudowę, itd. I wtedy czas na pracę. Sprzedałbym jedną wieżę ( małego Thomson'a ), ale mamuśka szaleje, że coś musi zapełnić miejsce po wieży. Wtedy byłoby już 200 zł na przetworniki. Pozdrawiam !

umberto
19.09.2006, 21:50
Temat do nikąd.Zrobił sie syf.Zamykam.