PDA

Zobacz pełną wersję : Monitorki ventora (STX, ARV)



ventor
31.12.2006, 15:08
Kiedyś obiecywałem, że je zrobię i w końcu mi się udało, ale do rzeczy:

Głośniki:
niskotonowy - STX 14/50/8/SC - jak wiadomo nie jest to najlepszy wybór, a może najgorszy, ale cóż... pocieszam się, że ładnie wyglądają ;)
wysokotonowy - ARV 104/4/8 - do STX-a lepszy nie potrzebny

Zwrotnica:
Zwrotnica została zaprojektowana przez Sound Wave-a do projektu esh0: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6704. Oczywiście potrzebna była jej drobna modyfikacja ze względu na 8, a nie 4 ohmowy głośnik niskotonowy. Cewki powietrzne kondensatory MKSE.

Obudowa:
Płyta wiórowa 16mm, oddzielna komora na wysokotonowca, 8 litrów na stx-a, closed. Fornir to najtańszy jaki znalazłem na allegro - biały mahoń "koto". Metr kw kosztował mnie 5zł, a fornir jest całkiem ładny i dobrze się go kładzie, jedyną wadą jest mała szerokość, max 25cm. Wymiary obudowy - szerokość: 168, głębokość: 280, wysokość: 300.
Fornir barwiłem bejcą rustykalną i na to kilka warstw lakieru nitro. W przyszłości prawdopodobnie położę jeszcze kilka warst jakiegoś lepszego lakieru, ale na razie mi się nie chce :)

Odsłuch:
Wiadomo, cudów nie można się spodziewać, ale i tak jestem dość mile zaskoczony. Porównywałem z dwoma innymi kolumnami, jedne to tonsile ZG30C114 - muszę powiedzieć, że gorzej wypadają. Dla "niewtajemniczonych" są w nich GDWK 9/40 i GDN 20/30/1, kolumny są bardzo stare i były już naprawiane, więc może dlatego tak kiepsko grają.
Drugie kolumny to bliżej mi nieznane trzydrożne też na głośnikach tonsila, ale niestety z stx-em wyskotonowym bo kiedys się spalił tonsil i na ściemę podmieniłem, bo nie mogłem dostać oryginału. Zwrotnica oczywiście nie była poprawiana, więc od tamtego czasu kolumny grają beznadziejnie.

Koszty:
Głośniki: 100zł
Zwrotnice: 60zł
Wiórówka: 30zł
Fornir: 15zł
Klej, lakier, bejca itp: 50zł

Razem około 250zł.

Fotki:
Sorki za jakość, ale robiłem telefonem.
http://img320.imageshack.us/img320/9009/dsc00003ey9.th.jpg (http://img320.imageshack.us/my.php?image=dsc00003ey9.jpg)http://img394.imageshack.us/img394/8561/dsc00004ca1.th.jpg (http://img394.imageshack.us/my.php?image=dsc00004ca1.jpg)
http://img394.imageshack.us/img394/553/dsc00005iy8.th.jpg (http://img394.imageshack.us/my.php?image=dsc00005iy8.jpg)http://img320.imageshack.us/img320/2167/dsc00006er1.th.jpg (http://img320.imageshack.us/my.php?image=dsc00006er1.jpg)

Pozdrawiam wszystkich i Szczęśliwego Nowego Roku!

Fazio88
31.12.2006, 16:07
Dobra , widze że pierwszy sie wypowiem na ten temat :) Pierwsze pytanie : jakim telefonem robiłeś te zdięcia ? Nie no konstrukcja bardzo ładna , estetyczna , ale nie powiem przydały by się zdięcia bardziej ostre i dokładne :) Mi osobiście sie bardzo podobają , bo sam kiedyś prubowałem coś takiego zrobić , ale wiesz okleina , tanie głośniki... i nie wyszło tak jak miało... Muszę cie pochwalic, a powiedz mi jeszcze jak grają , chodzi mi o to jak je zestroiłes , dynamika i czy nie ma dużej przestrzeni między wysokimi a niskimi. O i pod czym to gra , pod jakim sprzętem ? Ogulnie ładne :)
PozdrO :mrgreen:

Dodano: 2006-12-31, 15:10
jak by co to moje gg: 2339110

Hitachi
31.12.2006, 16:27
Proste tanie i ładne chciałbym je usłyszeć jak grają. Dużo minusów ale miała być to bardzo tania konstrukcja więc spoxik ;d

Fazio88
31.12.2006, 16:30
Za co minusy ?

Hitachi
31.12.2006, 16:37
za np. stx ;d można było by kupić jakiegoś visatona są dość tanie niektóre a są o niebo leprze od stx'a :D

Caleb
31.12.2006, 17:48
e? przeciez ten stx kosztuje 20zl, a visaton w130s (czyli najtanszy z dostepnych w tej srednicy) to juz 80zl... no, z wygladu calkiem fajne tylko czy przy takich przetwornikach fornir to nie za duzy wydatek? co do obudowy to ja bym dal jednak BR, strojony na 45-50hz. Troszke by sie podniosla efektywnosc basu ;). po co osobna komora na wysokotonowke?

Hitachi
31.12.2006, 18:14
może i stx kosztuje 20 zł ale jak by nie kupił forniru i bejcy byłoby więcej pieniędzy na lepszy głośnik visatona troche by dołożył ale nie dużó ;]

Pawel S.
31.12.2006, 19:51
bardzo ladne, estetyczne monitorki. bardzo mi sie podobaja (tylko daj lepsze fotki)

Caleb, Hitachi, fornir w porownaniu do dobrze polozonej okleiny samoprzylepnej jest kosztem porownywalnym!! (jedyna roznica to koszt lakieru - 10zl puszka :razz: ) a efekt jest zdecydowanie lepszy

Hitachi
31.12.2006, 21:08
Może i fornir ma podobną cene ale do forniru potrzebny jest dodatkowo klej jeśli ktoś nie ma to i też papier ścierny oraz lakier (możliwe jest też używanie szelaku czyli politury nadaje ona taki błysk choć nie jest to taka sama powłoka jak lakier ;) można też kombinować) :]

Więc jeśli kupuje sie fornir trzeba doliczyć koszty kleju, papieru ściernego, lakieru

umberto
31.12.2006, 21:22
Bardzo estetyczne wykonanie,wypada pochwalić.Strony elektrycznej nie oceniam,poprostu trudno to zrobić na podstawie wyglądu ale wierzę że jest w miarę poprawnie,i całość daje satysfakcję konstruktorowi.
A dyskusji na temat fornir/okleina nie podejmę.Z wiadomych powodów.

Pawel S.
01.01.2007, 03:18
Więc jeśli kupuje sie fornir trzeba doliczyć koszty kleju, papieru ściernego, lakieru
okleina jest bardzo cienka wiec krawedzie laczenia plyt trzeba zaszpachlowac!! co rowniez wiaze sie z kosztami...

Hitachi, robilem w odpowiedni sposob oba rodzaje wykonczenia i wierz mi ze naklad pracy jest taki sam a roznica kosztow to jedynie lakier koncowy... koniec dyskusji na ten temat bo to nie miejsce na to

Fazio88
01.01.2007, 12:45
Dobra nie znam tych STX - ów bo u mnie w mieście kupić moge tylko alphardy , itp.... voiceK....wiecie ale z tego co mówicie to są dobre :) , tu u mnie to średnia cena ok. 20 - 50 za głośnik , jak narazie nic lepszego na miejscu , chyba że na zamówienie..... Widze że się wam podobają te kolumienki . PozDro :mrgreen:

ventor
01.01.2007, 13:45
Zdjęcia robiłem SE K510i, niestety w domu kiepsko wychodzą, szczególnie przy sztucznym oświetleniu. Dzisiaj udało mi się zrobić kilka trochę lepszych.


Muszę cie pochwalic, a powiedz mi jeszcze jak grają , chodzi mi o to jak je zestroiłes , dynamika i czy nie ma dużej przestrzeni między wysokimi a niskimi. O i pod czym to gra , pod jakim sprzętem ?
Nie stroiłem, bo to closed a nie BR (chyba że o coś innego Ci chodzi). Średnie są na swoim miejscu, raczej ich nie brakuje. Kolumny podłączone są pod wzmacniacz CAT CS-900 - takie badziewie niby do kina. Wzmacniacz jest na tyle beznadziejny, że na tył nie ma dwóch oddzielnych końcówek mocy, tylko jedną a wyjścia są po prostu połączone równelegle.
Co do forniru i okleiny - różnica w cenie nie jest duża, a zależało mi też na ładnym wyglądzie, dlatego nawet nie zastanawiałem się nad okleiną.

http://img66.imageshack.us/img66/8416/dsc00013su7.th.jpg (http://img66.imageshack.us/my.php?image=dsc00013su7.jpg)http://img66.imageshack.us/img66/525/dsc00014vk6.th.jpg (http://img66.imageshack.us/my.php?image=dsc00014vk6.jpg)
http://img66.imageshack.us/img66/5311/dsc00015eh8.th.jpg (http://img66.imageshack.us/my.php?image=dsc00015eh8.jpg)http://img477.imageshack.us/img477/8641/dsc00016gj1.th.jpg (http://img477.imageshack.us/my.php?image=dsc00016gj1.jpg)
http://img477.imageshack.us/img477/9093/dsc00017sa2.th.jpg (http://img477.imageshack.us/my.php?image=dsc00017sa2.jpg)http://img66.imageshack.us/img66/9479/dsc00018vo8.th.jpg (http://img66.imageshack.us/my.php?image=dsc00018vo8.jpg)
http://img66.imageshack.us/img66/455/dsc00019te2.th.jpg (http://img66.imageshack.us/my.php?image=dsc00019te2.jpg)

takero
01.01.2007, 14:24
szkoda że arvka nie jest nieco bliżej GDNa.

Fazio88
03.01.2007, 21:01
Słuchajcie , może w najbliższych dniach zobaczycie moją pierwszą konstrukcje MONITORKÓW , wykonanych na głośnikach Alphard , tylko mam dylemat , narazie nie mam w nich zwrotnic , same kondensatory na wysokie , i nie wiem czy jak wstawie te konstrukcje to nie bede ogulnie skrytykowany , ale naprawde mówie że one ładnie grają bez zwrotnic... nie wiem doradzcie mi prosze... umberto , ventor , pomocy :) Moje gg to 2339110 jestem głównie wieczorami od 21 :mrgreen:

ventor
04.01.2007, 12:05
takero, myślisz, że różnica byłaby zauważalna? Mi się wydaje że przy tej jakości głośnikach i moim niewielkim doświadczeniu nie zauważyłbym różnicy.

Fazio88 pochwal się, ze zwrotnicami czy bez i tak będziesz skrytykowany za alpierda, ale nie przejmuj się ;)

Fazio88
07.01.2007, 00:38
dzieki za pocieszenie :) to chyba sie wstrzymam: narazie mam te alphardziki, ale mam zamiar kupić jakieś STX albo nie wiem..... doradzcie mi , co moge kupic....do 40 zł za sztuke.... :mrgreen:

Dodano: 2007-01-06, 23:41
średnica MAX 15cm szerokości , bo 18 ma obudowa

takero
07.01.2007, 00:49
takero, myślisz, że różnica byłaby zauważalna? Mi się wydaje że przy tej jakości głośnikach i moim niewielkim doświadczeniu nie zauważyłbym różnicy. myślę że byłaby, a jeśli nawet nie to suma takich małych różnic i wydawałoby się nic nie znaczących detali daje sumarycznie już naprawde sporą różnice.

ventor
07.01.2007, 13:11
takero, pewnie masz rację, ale to dopiero moja pierwsza konstrukcja więc w następnej pomyślę nad tym. Swoją drogą, czy ktoś próbował mierzyć takie różnice, czy są na tyle duże, że widać je na charakterystyce?

Fazio88, oprócz stx w grę wchodzi chyba tylko arn i biorąc pod uwagę ostatnie podwyżki stx-a, według mnie byłoby to lepsze rozwiązanie, tym bardziej że spl większy. Ja kupowałem stxy jeszcze za 17zł, ale 25 bym nie dał.

takero
07.01.2007, 14:27
ventor, tak i to niejednokrotnie.

rtuber
07.01.2007, 22:47
Ventor, do czego podłączone są owe monitory?? :?:

ventor
08.01.2007, 13:28
Jak juz pisałem wyżej, CAT CS-900.

[ Dodano: 2007-01-09, 21:21 ]
Znalazłem pomiary, które kiedyś robiłem i schemat zwrotnicy, może komuś się przyda.
http://img464.imageshack.us/img464/9426/zwrotnicajg5.th.gif (http://img464.imageshack.us/my.php?image=zwrotnicajg5.gif)
http://img114.imageshack.us/img114/781/chkacp2.th.gif (http://img114.imageshack.us/my.php?image=chkacp2.gif)
http://img236.imageshack.us/img236/1813/impedancjaql9.th.gif (http://img236.imageshack.us/my.php?image=impedancjaql9.gif)