PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt 2.1



Krzysiek_1855
03.05.2007, 14:15
Witam wszystkich
Chciałbym przedstawić moją ostatnia konstrukcje minowicie sprzęt 2.1

Założenia
Chciałem nagłośnić swój mały pokuj

Przedwzmacniacz:
Dostałem niedawno od kolegi amatora dss 101 i ma on bardzo ładne podbicie zarówno basu jak i sopranu, więc postanowiłem to wykorzystać . Służy mi on jako przedwzmacniacz, podłączenie do kompa, telewizora i radio. Jest po wielu przeróbkach min. Przestrojeniu radia na zakres 87-108MHz , wymianie konda w zasilaczu ,wymianie końcówek mocy gdyż jedna była przepalona a druga miała duże zniekształcenia , potencjometru od basu w eqalizeże….


Wzmacniacz:
Wykonałem na 3 końcówkach tda 7294 o mocy 2x 70W /8Ω i 70w/4Ω, Trzeci wzmacniacz jest na 4Ω gdyż głośnik suba ma tylko 40W/8Ω i przy obecnym podłączeniu daje on ok. 35W. Wzmacniacz od suba pracuje w zakresie częstotliwości 10-100Hz natomiast kolumn 100-10kHz. Planowo wzmacniacze do kolumn miały być na lm 3886 ale dostałem końcówki tda za free . Zastosowałem dwa transformatory 200wat 2x12V i 50W 12V, w obudowie zamontowałem dwa wskaźniki wysterowania kupione kiedyś z allegro są podłączone równolegle do wejść sygnału, do prostowania sygnału zamiast jednej diody użyłem mostka gretz’a daje to lepsze efekty. Chciałem aby z przodu wzmak miał jak najmniej elementów i był odbiciem lustrzanym. Cała reszta jest z tyłu. Co jest w środku widać na zdjęciach. Kable są nie poukładane i to jest niestety mój minus. Obudowa wzmacniacza jest wykonana z aluminium i ze sklejki

Kolumny:
Miałem kiedyś kolumny unitry lecz nie nadawały się do użytku gdyż zniszczone były membrany w niskotowcach (ze starości) odrywała się okleina, a wiec postanowiłem je przerobić, dałem nową okleinie, nowe deski tylne, jako niskotonowce zamontowałem arny 150, sredniotonowce i wysokotonowce są te same co były gdyż dają bardzo ładny , wyraźny dźwięk. Zamiast zwrotnicy dałem do nich kondy 2,2uF/50V

Subwoofer:
Jest to konstrukcja BP4 (Band-pass 4 stopnia), oparta na głośniku Tonsil 20/40.Wszytskie wyliczenia wykonał mi kumpel. Obudowa wykonana jest z płyty wiórowej , całość skręcana i szpachlowana. Jako wykończenie użyłem okleiny żeby pasował do kolumn.

Odsłuchy:
Sprzęt gra bardzo głośno już nawet przy ź na potencjometrze potrafi zrobić ładne spustoszenie w moim pokoju. Dźwięk jest czysty, nie brakuje ani basu ani sopranu . Jestem bardzo z niego zadowolony .

Koszty :
Trafo 200W -43zł
Trafo 50W- 30zł
Arny 2x 41zł
Kondy w zasilaczu 12x 2,50zł
Reszta elementów z odzysku
Drewno nie pamiętam
----------------------------------------------------
Całość wyniosła około 200zł

Foty
Kolumny:
http://www.fotosik.pl/pok...e0316ea603.html
http://www.fotosik.pl/pok...a97f18ede8.html
http://www.fotosik.pl/pok...65d7c7322e.html
Subwoofer:
http://www.fotosik.pl/pok...4b493ebefb.html
Wzmak
http://www.fotosik.pl/pok...eecc6fbe31.html
http://www.fotosik.pl/pok...f3d4356e8c.html
http://www.fotosik.pl/pok...c8267bd299.html
http://www.fotosik.pl/pok...eed0e2c813.html
Schemat wzmaka
http://www.fotosik.pl/pok...1e7ab47dce.html
Płytki do tda 7294
http://www.fotosik.pl/pok...c2c1db8285.html


Pozdrawiam

maxdila
03.05.2007, 15:25
linki do fotek masz zjechane
popraw !

Krzysiek_1855
03.05.2007, 15:33
Nie mam pojecia czemu tak sie zrobiły te linki
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b6eb6ae0316ea603.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ed2e6a97f18ede8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9683e165d7c7322e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08fd6d4b493ebefb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e9f1dd7e0be0d290.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/004d411e7ab47dce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ea37eeed0e2c813.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/384586c8267bd299.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91b414f3d4356e8c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5070eaeecc6fbe31.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/209c7dc2c1db8285.html

teraz powinno pokazac dobrze

Pawel S.
03.05.2007, 16:29
Krzysiek_1855, ile masz lat?? jezeli jest to pierwsza konstrukcja to gratuluje pomyslowosci. jezeli kolejna no to niestwty masz spore braki...


Zastosowałem dwa transformatory 200wat 2x12V i 50W 12V
Sprzęt gra bardzo głośno już nawet przy ź na potencjometrze potrafi zrobić ładne spustoszenie w moim pokoju przy zasilaniu z 12V?? :lol: nie rozsmieszaj mnie. ja zasilam TDA z 2*23Vac i to jest za malo a co dopiero 12V...

ta obudowa aluminiowa jest z odzysku czy wlasnej roboty?? bo wyglada calkiem niezle (od frontu) ale ta sklejka psuje efekt

Krzysiek_1855
03.05.2007, 17:24
Mam 17 lat. Nie jest to moja pierwsza konstrukcja
dolicz sobie drogi kolego spadek napiecia i filtr z kondensatorów to wyjdzie ci ok. 2x 18V . Z tego co wiem to tda 7294 może mieć z zasilania max +/-40V czyli jesli masz trafo symetryczne to wystaczy 2x20V . Mówisz ze zasilasz 2x 23V i ci wierze bo mam taki schemat do tda 2030 (z tego co wiesz on ma max +/-12V) a można podłaczyc +/-32V i bedzie działał. Natomiast jeśli da sie dwa kondy 470nF podłaczajac je na wejsciu jeden minus- masa a drugi masa - plus bedą ci zmniejszały napiecie zabezpieczając scalak.

Co do obudowy jest robiona przezemnie z aluminium ojciec mi przyniusł z roboty długi kawał, wykrzywiłem, pospawałem papierem sciernym przejechałem zeby z tyłu spawu nie było widac za bardzo i wyrównac wszelkie dziury. Co do sklejki mam zamiar zaminić ja na jakieś drewno:)

Pawel S.
03.05.2007, 18:15
Z tego co wiem to tda 7294 może mieć z zasilania max +/-40V czyli jesli masz trafo symetryczne to wystaczy 2x20Vcos chyba Twoja wiedza jest niepelna...
jezeli masz trafo 2*12Vac to po wyprostowaniu uzyskasz ok +-15,5Vdc!!
tak wiec jak ja mam bez obciazenia +-29v. a scalak ozyl dopiero jak dostal +-38V :mrgreen:

a co do obudowy to ladna robota (z wyjatkiem przylaczy i bebechow). ja bym widzial zamiast tej sklejki ladnie wyfrezowane grube deseczki niewiele wystajace poza obrys alu

Krzysiek_1855
03.05.2007, 19:11
Nie zgodze sie z toba miedzy teorią a praktyka jest duza róznica.Teoretycznie z wyliczen wychodzi tyle ile mówisz Ale mierzyłem 3 miernikami (chcac wykluczyc błąd pomiaru)i mi pokazuje 2x17,9V czyli +/- 35,8V a jeszcze mam kartki z kitu bo pierwszym kitem jaki skłądałem był wzmak na tda 7294 i tam jest jak wół napisane ze on moc wyjsciowa ciągła 70W dla 4ohm osiaga przy =/- 27V a dla 8ohm przy =/- 35 jesli nie wierzysz moge zrobic zdjecie. Czyli im wyższe napiecie powinien tylko płynąc mniejszy prąd .
Zamieszczam zdjecia pomiarów napiecia z zasilacza w dodatku były podłaczone wzmacniacze niechciało mis ie ich rozłaczać
Tu masz + - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0e99ec8ce4f9b9cf.html
a tu - masa http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ba410f9554d7a7f6.html

[ Dodano: 2007-05-03, 19:18 ]
To musi byc cud hehehe:)
Dołaczam zdjecie jeszcze kartki z opisu kitu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cbcb4edc25a1b0f8.html

dulin7
03.05.2007, 19:55
Emektronika musle ze ok tylko obudowa paskudna niestety, pewnie to przez ta sklejke :lol: popros ladnie tate zeby zalatwil Ci jeszcze alu na gore i dol i w tedy bedzie lepiej a no i nie moge nie zganic mocowania trafka paskudne jest po prostu co to za blaszki??? a no i galy moglby byc inne. naprawde wolalbym kupic padnietego wzmaka za kilka zlotych i popracowac z obudowa niz zucac sie od razu na budowe puszki od zera bo nie zawsze wszystko wychodzie jak powinno :razz:
pozdrawiam!!!

Pawel S.
03.05.2007, 20:03
Krzysiek_1855, nie chodzilo mi o pomiar napiecia!
mi pokazuje 2x17,9V ale zapewne bez obciazenia

2x17,9V czyli +/- 35,8V nie +-35,8 tylko 35,8 miedzy ujemnym a dodatkim napieciem. podawane napiecie np +-20V oznacza ze masz +20V miedzy masa a + zasilania i -20V miedzy masa a - zasilania. co daje 40V miedzy + a -

TDA ma max dopuszczalne napiecie zasialna +-50V czyli te 100V z nazwy!! poczytaj dokladnie note katalogowa

Krzysiek_1855
03.05.2007, 20:08
Zamiast tej sklejki mam zamiar dac jakies prawdziwe drewno. Co do mocowania trafa chce dac metalowy krązek lecz nie mam z czego go zrobic a starszy ma wolne jak pójdzie do roboty to migo wykona bo pracuje w stoczni to tam blachy to ma dużo a nawet i więcej i zamontuje go zamiast tych blaszek (one sa chwilowo zeby trafo nie latało jak żyd po pustym sklepie) Co do gałek specjalnie takie załozyłem bo jak napisałem wyze chciałem zeby było jak odbicie lustrzane . Mój nauczyciel od analogu ma fajne głąki pogadam z nim to moze mi da 3 wtedy to by to fajnie wygladało

A z tym kupnem jak mówisz mam własnie zamiar kupić tosce aws 306 i wstawic do niej nowy wzmak np na lm 3886 tak zeby było ze niby nie pozorne a efektywne co prawda musiał bym dokupic odrazu nowe trafo bo te co tam jest napewno nie wystarczy

[ Dodano: 2007-05-03, 20:17 ]
Drogi Pawle
No dobrze to np taki wzmak na tda 2050 ma w nocie katalogowej max +-18 V czyli ztego co ty mówisz można mu dac na spokojnie 2x18V (- masa 18V i masa + 18V) Ja miałem takowy grał dobrze lecz napiecie było 2x8V podłaczyłem go kiedys pod napięcie 2x12V i dziekuje bardzo scalak nadawał sie do wyżucenia gdzieś jest pewna sprzecznośc w tym co mówisz

kiki991
03.05.2007, 23:43
Witam!!!

Co do wzmacniacza nie wypowiadam się bo nie mam o tym pojęcia.
Zrób zwrotnice do głosników. 3way na kondach to nawet ja bym nie dał :)

Krzysiek_1855
04.05.2007, 07:11
Kolego kiki991
Chciałbym dać zwrotnice do kolumn, ale jak robić to odrazu lepiej a nie kupić jakieś badziewie za 5zł . Chcę zrobic je na filtrze lc ale niestety skończyły mi sie fundusze i u mnie w mieście są dwa sklepy elektroniczne i w żadnym nie kupi cewki , więc pozostaje allegro a tam dodatkowo dochodzi przesyłka:(

moonraker
04.05.2007, 09:50
z całym szacunkiem dla autora tematu - tak jak sam napisales - dla tda jest bezpieczne +/- 40V, czyli +40 i - 40 - razem jest 80V... i to jest tzw. bezpieczne napiecie, bo max jest 100V, czyli +50 i -50. Jezeli ktos dalej chce sie nad tym rozwodzic i mowic ze jest inaczej zapraszam tutaj (http://www.ortodoxism.ro/datasheets2/a/0scgel8exqr094jlw9qfjx9qjc3y.pdf)

ps. ja tez mam 17 lat :cool: i to o niczym nie musi świadczyć :razz:

ps2. ja mam podane na moje tadki 2x35V (czyli 70) i wzmak gra jak nalezy

Krzysiek_1855
04.05.2007, 10:33
Ok sory mój błąd
Kiedys wyczytałem w necie ( nie pamietam już gdzie) ze własnie +/- jest to takie napiecie jake ma byc miedzy zaciskami + i - , a nie tak jak mówisz kolego moonraker ze +/- to +40V i -40V.
Dobrze wiedzieć na przyszłość:)
Teraz zadaje sobie pytanie jak mógł sie spalic ten tda 2050 o którym wspomniałem wyżej on ma max +/-18V a przyłożyłem tyko mu +/-12V

[ Dodano: 2007-05-04, 17:57 ]
a tu jeszcze mały triuning zamiast tych blaszek do przykrecenia trafa dałem metalowy krążek jeszcze "ciepły"
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f1cb55498fbb8174.html

dulin7
04.05.2007, 20:18
Nie wiem o co chodzi wam z tym podawaniem napiecia ja jestem amatorem i wiem ze jak ktos napisze +/- 25 to jest miedzy masa a + 25V i miedzy masa a - 25V w czym problem. a tak na marginesie to ja mam 2x tda2051 zasilane chyba +/- 22V i jest ok juz ponad rok gra i nie jedne urodzinki przezyl kiedy to ja lezalem :mrgreen:
Pozdrawiam

Krzysiek_1855
05.05.2007, 06:30
Myslałem , myslałem aż wymyśliłem jak z transformatora 2x12V uzyskać napięcie 2x25V
czyli jak kto woli +/-50V:)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/21d4a04c81ccac7e.html
Jeścze obmyśle zeby tam zastosować 2 mostki gretz'a

Pawel S.
05.05.2007, 09:40
Krzysiek_1855, a Ty dalej swoje...
uzyskasz tak 1x24V ac a po wyprostowaniu ok +-32V dc (o ile wypali takie polaczenie bo w praktyce nie sprawdzalem)

wez jakis podrecznik i sie poucz troche

dulin7
11.05.2007, 17:43
Witam. patrzylem na schemat Twojego wzmaka. ja tez sie in teresuje zrobieniem 2.1 tyle ze bylby symasym stereo a do suba jakiks holton albo cus i tu mam problem ze wzieciem sygnalu dla suba czy tak jak Ty to zrobiles a wiec podlaczenie sie do jednego kanalu to dobre rozwiazanie?? Czy bas jest w obu kanalach taki sam?? Morze wie ktos jak rozwiazac to bardziej elegancko?? To znaczy wzmacniacz stereo z wyjsciem zsumowanego sygnalu dla suba?? Sub aktywny a wiec wzmacniacz i filltr dolnoprzepustowy w budzie suba, nie chce dawac filtra w puszke wzmaka wiem tez ze mozna by dac wyjscie sygnalu stereo ze wzmaka ktory by sie zsumowal w ukladzie filtra dla suba tylko to musza isc 2 przewody a to nie za bardzo wyglada
Pozdrawiam!!!

umberto
11.05.2007, 19:50
Krzysiek_1855, nie interesuje mnie ile masz lat ale albo wstawisz tu foty albo temat skasuje.Nikt nie bedzie klikał w odnosniki i kasował steku reklam aby cos tam zobaczyć.
Po prawo w szybkiej odpowiedzi masz taki przycisk IMG,raz kilkasz,wklejasz adres obrazka,drugi raz klikasz i zatwierdzasz i jest.

Krzysiek_1855
11.05.2007, 21:08
Ja do wzmacniaczy od kolumn zastosowałem potek 2x47kohm natomiast do suba dałem potek 100kohm. Jeśli bym dał do suba 47k czyli dwa potki 47k równolegle to rezystancja by miała ok 23,5k dlatego dąłem potek 100k zeby mi jak najmniej wpłynał na rezystancje i dzieki temu obie kolumny graja jedkawo głośno, róznic w basie nie słychać .