PDA

Zobacz pełną wersję : Combo gitarowe Karpia



karpiu
18.05.2007, 22:48
Combo gitarowe

Założenia
Konstrukcja miała być tania, chodziło o wykorzystanie części, które już miałem i walały się bezużyteczne. Niektóre materiały są dosłownie ze śmietnika na osiedlu :)

Napęd
Na przedwzmacniacz wybrałem projekt Pana Janka z elektrody. Jest to kopia jakiegoś Fendera. Końcówka mocy to tda7294. Mój wybór był takie bo po pierwsze miałem w domu trafo 2x24 200W więc mu pasowało, a po drugie to prostota budowy. Całą elektronika znajduje się na chasis z kawałka obudowy AT znalezionej na śmietniku. Płytki trawiłem sam i są to pierwsze które mi się ogóle udały :P Gniazda pochodzą z starych wzmacniaczy tak samo jak gałki porty bezpieczników i radiator.

Głośniki
ARZtki kupiłem dawno temu z myślą o piecu, ale leżały prawie rok zanim dojrzałem do pracy. ARZ są bardzo tanie i to główny powód zakupu. Głośniki są 8 omowe połączone równolegle.

Obudowa
Obudowę wykonałem z płyty wiórowej. Płytę również znalazłem na śmietniku był to jakiś duży blat w bdb stanie ;) grubość 1,7 cm Obudowa jest skręcana i klejona wikolem. Przednia ścianka jest obciągnięta tkaniną z starych tonsili, która się porwała. Cała obudowa została oklejona materiałem na bazie wełny, co teraz uznaje za bardzo głupi pomysł ze względu na mole i ogólną delikatność materiału. Narożniki i uchwyt z allegro
Tylną ściankę na razie zostawiłem w spokoju żeby ją dobrać na spokojnie na ucho.

Wrażenia
Dużo błędów widzę teraz ale nie ma sensu ich poprawiać trzeba się bardziej starać następnym razem :)
A co do odsłuchu to potrafi naprawdę głośno grać trzeba będzie sprawdzić w jakiejś sali :) Wydaje mi się że trochę za mało wysokich tonów przetwarza ale to może być wina gitary :P
Co do tej tylnej ścianki to chyba wstawię tylko małą listwę na dole dla estetyki bo brzmienie mi pasuje jak na razie takie :)
Póżniej dorzuce jeszcze jakąś próbke dźwiękową.


Kosztorys
elektronika 50zł
głośniki 60zł
narożniki i uchwyt 30zł
wikol i wkręty 15zł
Pozostałe części miałem ;)

http://img246.imageshack.us/img246/1921/cimg7892dk5.th.jpg (http://img246.imageshack.us/my.php?image=cimg7892dk5.jpg)http://img526.imageshack.us/img526/1638/cimg7893iw3.th.jpg (http://img526.imageshack.us/my.php?image=cimg7893iw3.jpg)http://img91.imageshack.us/img91/8633/cimg7954jk4.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=cimg7954jk4.jpg)http://img246.imageshack.us/img246/501/cimg7956su8.th.jpg (http://img246.imageshack.us/my.php?image=cimg7956su8.jpg)
http://img526.imageshack.us/img526/2020/cimg7966iq5.th.jpg (http://img526.imageshack.us/my.php?image=cimg7966iq5.jpg)http://img526.imageshack.us/img526/2431/cimg7967cy3.th.jpg (http://img526.imageshack.us/my.php?image=cimg7967cy3.jpg)http://img91.imageshack.us/img91/9824/cimg7968nj9.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=cimg7968nj9.jpg)http://img91.imageshack.us/img91/1766/cimg7969uj3.th.jpg (http://img91.imageshack.us/my.php?image=cimg7969uj3.jpg)

Tasior
18.05.2007, 23:09
Bardzo mi sie podoba,ładnie wykonane!

esh0
19.05.2007, 08:36
Nie masz problemów z szumem czy brumem z tego preampa ?

karpiu
19.05.2007, 10:53
No właśnie ani trochę :) przy maxymalnie rozkręconym wejściu i wyjściu nic nie słychać naprawdę :) żadnego szumu ani brumu a wszyscy dookola mi mówili żebym zostawił ten schemat bo będzie szum straszny ale elektroda chwaliła wiec się skusiłem :) No i się nie zawiodłem.
Dzisiaj wstawie wam próbke jakąś ale niestety nie mam dobrego mic i jak nagrywam to nie jest tak pięknie jak na żywo.

esh0
19.05.2007, 10:56
Kurde, a ja zrobiłęm i szumi jak ja p... :/ Masakra, walczę z tym już od długiego czasu.

karpiu
19.05.2007, 10:59
obudowy potencjometrów łączysz z masą ? Janek mówił że trzeba koniecznie ale ja nie mam i nie przeszkadza w niczym. A zasilasz z jednego trafa razem z końcówką ? Jak z osobnego to może tutaj jest problem. Jak jest na tym samym trafie to nie ma bata. Chyba że coś w pobliżu wpływa na układ.

Apropo tych mas na obudowach potków to bez masy brum pojawiał się w momencie dotykania pokrętła potencjometrów niektórych ale jak założyłem gałki to jest izolacja więc nie brumi nic zupełnie.

[ Dodano: 2007-05-19, 14:31 ]
Tutaj jest próbka :
nagranie (http://members.lycos.co.uk/balticranch/allegro/nagranie pociete.mp3)
Prosze o wyrozumiałość w kwestii umiejętności muzycznych ;)
w nagraniu słychać niestety lekki przester nie wiem skąd to się bierze bo z pieca tego nie słychać. Przester musi się pojawiać na mikrofonie albo karcie dźwiękowej jednak nie mogłem się z nim uporac :P

fanatic606
22.05.2007, 04:03
no kurna elegancko wyglada wzmacniacz. ja bym z tylu dal taka tylko plyte z dolu ale nie zakrywal calosci(tak przynajmniej widzialem w profesjonalnych wzmacniaczach) a z przodu ta pyte na gorze bym tez na czarno pomalowal bo taka biala to troche wiesniacko wyglada. a co do dzwieku to jestem bez kitu zaskoczony bo pamietam jakies moje projekty w gimnazjum jak wyciagalem wzmacniacze z gramofonow i sie podlaczalo to do glosnikow to troche inaczej to brzmialo. A co do zdolnosci muzycznych to tez jestem zaskoczony bo nigdy nie spodziewalem sie ze do tego na powaznie podejdziesz, a tutaj buuum i Karpiu gra eleganckie pioseneczki. Jak wroce (a wracam za miesiac) to sprobuje reaktywowac zespol i postaram sie zeby jakies male miejsce sie znalazlo dla Ciebie.
Wez sie poucz troche skal roznych - bez kitu pomaga w rozwijaniu sie muzycznie http://www.drpsychotic.com/strike_a_chord/strikeachord.html - tutaj daje linka dla zainteresowanych

Tasior
23.05.2007, 13:20
wlasnie biała wyglada super,kontrastuje z reszta,i jest widoczna dobrze.
nie zmieniac :mrgreen:

karpiu
25.05.2007, 17:17
Koloru napewno nie zmienie bo dokladnie jak Tasior napisał ma kontrastować :)

Mam już prawie gotowy efekt Marshall guv'nor tylko obudowa jeszcze nie dopracowana :)

Langusta
26.05.2007, 08:05
Super konstrukcja. Tak trzymać, porządnie zrobione.

Joker2
17.06.2007, 18:54
Bardzo ładnie wykonany piecyk. Ja właśnie robie podobny, na tych samych głośnikach i preampie, tylko na końcówkę mocy wstawiłem LM3886T. Jeszcze nie jest złożony, ale już gra :) i tak jak wspominałeś o tych wysokich tonach mi też brakuje :(. Może by dołożyć jakiś GDWT :). esh0 zasilasz preamp ze stabilizatora? Jak nie to może dla tego szumi.

esh0
17.06.2007, 18:59
Ogólnie to sobie poradziłem - teraz zasilam wszystko z jednego trafa, trochę inaczej masa poprowadzona i jest dużo lepiej. Ale końcówka mi teraz padła - nie mam pojęcia dlaczego ;)

karpiu
18.06.2007, 21:57
Oprucz tego że mało góry to jeszcze nieskie tony znowu głośnikom nie dają żyć chyba będę musiał cały tył zamknąć bo czasami mocno po dupie dostają.
Zamiast wkładać kolejny głośnik do mojej istniejącej paki lepiej pozbieram na porządny przetwornik (tzn coś w granicach rozsądku czyt 200 zł) np używany celestion i zobaczyę jak pogra z napędem isniejącego komba. Jak będzie ok to coś wymyśle ale dobrze byłoby złapać się za prostą lampę 5W :D wsadzić w heada i wtedy zawsze można eksperymentować z różnymi głośnikami różnymi pakami preampami itp itd

Joker2
19.06.2007, 18:47
Za 220zł można na allegro kupić nowego celestiona :) i do tego już by można jakąś lampę, chociażby hybrydę i piecyk będzie dorównywał drogim markowym sprzętom, ale arz'ki nie grają aż tak źle. Niektóry jeszcze ograniczają pasmo wycinając tubki i jest ok.

karpiu
20.06.2007, 09:53
wycięcie tubek obcina pasmo z góry ? mi to nie na rękę :P szukam czystego i wyraźnego brzmienia i z arz chyba takiego nie wyciagne :D

umberto
20.06.2007, 18:40
szukam czystego i wyraźnego brzmienia i z arz chyba takiego nie wyciagne
Korekcja elektryczna,da się.Ale zgubisz na SPL-u choć spokojnie mozna dociągnąć do 18 kilo.

karpiu
20.06.2007, 21:16
Czy to warte zachodu ? wykonywanie korektora albo i nie jednego ustawianie babranie ... nie przekonuje mnie to :/

[ Dodano: 2007-06-27, 12:04 ]
Po dłuższym okresie użytkowania stwierdzam że wsadzanie 2 arz do jednej paczki nie ma żadnego sensu. Podbicie niskich częstotliwości przy dwóch przetwornikach jest na tyle duże że w moim przypadku eliminuje przydatność pieca. Nie ma takiego układu tylnej ściany który by zmniejszył podbicie niskich rejestrów przy dwóch przetwornikach za to przy jednym przetworniku totalnie chora jest tak duża i ciężka obudowa no i wzmiacniacz takiej mocy z ogromnym ciężkim trafem.
Jednym słowem konstrukcja Pana Janka na jednym ARZ z wzmakiem 30W to najlepsze co można wyciągnąć z tych głośników a pakowanie większej liczby przetworników powoduje uwypuklanie niskich tonów.
Chyba rozważę możliwość zerwania okleiny z obudowy i wykonanie nowej mniejszej w którą wsadzę tylko jedną arz i do tego mniejszy wzmacniacz dodam a do końcówki tda dorobię preamp lampowy i zrobię head mały

[ Dodano: 2007-07-14, 20:22 ]
Mała aktualizacja. Od p. Janka dowiedziałem się że należy w miejsce rezystora 22k wlutować potencjometr 100k i dobrać odpowiednią rezystancję dla odpowiedniego stosunku basu do sygnału. W trakcie regulacji eksperymentowałem znowu z tylna ścianką i najlepszy efekt uzyskałem przy pełnej ściance czyli obudowie zamkniętej. Efekt jest naprawdę świetny jestem teraz w 100% usatysfakcjonowany.