PDA

Zobacz pełną wersję : Kolumny Mariana (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)



mariuszb
22.09.2007, 20:55
A było to tak...

Chciałem zbudować kolumny, które posłużą mi przynajmniej przez kilka lat... :wink:
Po wielu nieprzespanych nocach spędzonych na wertowaniu netu postanowiłem wybrać zestaw z Akustyka...
Nie będę ukrywał że między innymi ze względu na gotowy projekt zwrotnicy.
Nie posiadam sprzętu pomiarowego i sam nie poradził bym sobie ze zwrotnicą więc postanowiłem nie kombinować i poszedłem na łatwiznę... :wink:

Zastanawiałem się też nad konstrukcją 3-drożną ale problem ze zwrotnicą ostudził moje zapały :sad:

No cóż może kiedyś... Bo jak znam życie to nie poprzestanę na tym zestawie...( w lutym złożyłem kolumny na tesli)...

Przechodząc do przetworników jako nisko-średniotonowy zastosowałem duńskiego Peerlessa HDS180EXC a jako wysokotonowy również duńską Vifę XT25TG...

Obudowa Wykonana została z płyty MDF o grubości 19mm a fronty z MDF o grubości 22mm.
Wymiary zewnętrzne to:
Wysokość: 95 cm (bez kolcy)
Szerokość: 21 cm
Głębokość: 28 cm.

Kolumny mają w środku po dwie przegrody usztywniające.
Jedna przegroda dodatkowo dzieli obudowę dzięki czemu uzyskałem pojemność 20 litrów..
Tweeter dodatkowo ma swoją komorę.
Fronty są ścięte pod kątem 15 stopni.
Nie dałem jeszcze kolcy ponieważ mam dylemat czy nie zrobić cokołów...

Jako wykończenie zastosowałem fornir orzech amerykański.
Kleiłem go na klej Pattex Express i muszę powiedzieć że wyszło idealnie szczególnie jak na pierwszy raz...
Jako docisk posłużył mi stary parapet z lastryko ważący 60 kg i paczki z gresem 30kg każda...
Wszelkie nierówności wchłaniały się pod wpływem żelazka...
Następnie wyfrezowałem otwory pod głośniki i tunel BR oraz wywierciłem otwory pod terminale.
Na fornir położyłem warstwę wypełniacza do porów oraz 4 warstwy lakieru poliuretanowego HARTZLACK matowego ale chcę położyć jeszcze jedną warstwę ponieważ lakier nakładałem wałkiem i chciałem trochę przyspieszyć sobie pracę kładąc ostatnią warstwę za szybko (poprzednia jeszcze nie wyschła) i lakier nabrał wyglądu jakby był chropowaty...
Zrobiłem już próbę na tylnej ściance, przeszlifowałem papierem wodnym 600 i polakierowałem jeszcze raz pędzlem i wyszło idealnie.

Obudowę wytłumiłem wewnątrz watą 3cm grubości (tylna ścianka+górna i dwie boczne).

Co do wrażeń odsłuchowych to kolumny grają dopiero niecałą godzinę więc za wiele jeszcze nie da się powiedzieć do czasu aż się wygrzeją ale nie ma nawet porównania do TESLI... :mrgreen:
Jedyne czego im brakuje to bas ale czytałem na forum że te głośniki muszą się sporo wygrzać zeby pokazać na co je stać...

Co do kosztów:

HDS180EXC 2szt. - 580 zł
XT25TG 2szt. - 300 zł
Elementy zwrotnic - 200 zł
Terminale 2kpl. - 60 zł
Tunele BR 2szt. - 20 zł
Fornir ok. 40zł
Klej Pattex Express - 17 zł.
Wypełniacz do porów - 30 zł.
Lakier Hartzlack 0,75l - 30 zł.
MDF miałem więc 0 zł
Wkręty oraz inne drobiazgi ok 20 zł.

A teraz kilka fotek:

http://img126.imageshack.us/img126/7660/s6002659sg0.th.jpg (http://img126.imageshack.us/my.php?image=s6002659sg0.jpg) http://img126.imageshack.us/img126/5324/s6002662ko6.th.jpg (http://img126.imageshack.us/my.php?image=s6002662ko6.jpg) http://img126.imageshack.us/img126/6033/s6002667zw9.th.jpg (http://img126.imageshack.us/my.php?image=s6002667zw9.jpg) http://img146.imageshack.us/img146/4826/s6002683hd1.th.jpg (http://img146.imageshack.us/my.php?image=s6002683hd1.jpg) http://img337.imageshack.us/img337/5716/s6002684st7.th.jpg (http://img337.imageshack.us/my.php?image=s6002684st7.jpg) http://img443.imageshack.us/img443/5366/s6002821kp8.th.jpg (http://img443.imageshack.us/my.php?image=s6002821kp8.jpg) http://img250.imageshack.us/img250/4567/s6002805mk4.th.jpg (http://img250.imageshack.us/my.php?image=s6002805mk4.jpg) http://img119.imageshack.us/img119/9711/s6002830op9.th.jpg (http://img119.imageshack.us/my.php?image=s6002830op9.jpg) http://img511.imageshack.us/img511/4328/s6002771og5.th.jpg (http://img511.imageshack.us/my.php?image=s6002771og5.jpg) http://img231.imageshack.us/img231/8864/s6002806ky9.th.jpg (http://img231.imageshack.us/my.php?image=s6002806ky9.jpg)

dulin7
22.09.2007, 21:06
Bardzo mi sie podobaja moze dlatego ze sam sie przymierzam do peerlessow tylko ten projekt H16 ale i tak interesuje mnie jak one graja?? Napisz cos jak juz je wygrzejesz :wink:
Pozdrawiam!!!

Pawel S.
22.09.2007, 21:08
no pieknie ;) tez po glowie chodzila mi ta konstrukcja ale zakupilem juz vife XT...
przetworniki oczywiscie bardzo dobre wiec niema sie czego czepiac.
fornir bardzo ladny i podoba mi sie ;)
powiedz mi czy to cos wokol korektora fazy to uszczelka?? to jest polaczone z korektorem tak jak w XT??

mariuszb
22.09.2007, 21:15
powiedz mi czy to cos wokol korektora fazy to uszczelka?? to jest polaczone z korektorem tak jak w XT??
To nie uszczekla tylko coś w rodzaju nakładki przeciwpyłowej.
I nie jest połączone z korektorem fazy.

http://img515.imageshack.us/img515/7941/s6002838zz2.th.jpg (http://img515.imageshack.us/my.php?image=s6002838zz2.jpg) http://img508.imageshack.us/img508/4841/s6002839hd6.th.jpg (http://img508.imageshack.us/my.php?image=s6002839hd6.jpg)

Pawel S.
22.09.2007, 21:20
czyli klasyczna budowa... a juz myslalem ze bedzie cos podobnego jak w wysokotonowce :lol:

jaki dokladnie ma kolor ten HaDeS?? bo myslalem wczesniej ze srebrny a teraz widze jakby wpadal w biel...

mariuszb
22.09.2007, 21:22
Bardzo mi sie podobaja moze dlatego ze sam sie przymierzam do peerlessow tylko ten projekt H16

Też myślałem o tym projekcie bo nawet tamte bardziej mi się podobały wizualnie ale nie wiem czy dałbym radę z frezami pod nie więc wolałem nie ryzykować...

[ Dodano: 2007-09-22, 21:23 ]

jaki dokladnie ma kolor ten HaDeS?? bo myslalem wczesniej ze srebrny a teraz widze jakby wpadal w biel...
Kolor jest srebrny tylko to efekt odbicia lampy błyskowej i wyszło jakby były białe...

takero
22.09.2007, 22:15
do zwykłych HDSów nie ma nawet co robić frezów , ich konstrukcja zezwala na to , a nawet jeśli ktoś chciałby je robić to byłyby na tyle płytkie - dosłownie pare milimetrów , że traci to wszelki sens.

Bardzo fajne , klasyczne, nie przekombinowane kolumny za niezłą kase - 1200zł około.

DeKeR
23.09.2007, 13:23
a i ja sie wpisze, kolumny cos pieknego, fornir rewelka naprawde :)
mam pytanko do Ciebie, co to za wypelniacz do porow, mozesz podac jego nazwe??

mariuszb
23.09.2007, 18:35
http://img517.imageshack.us/img517/7694/s6002854js0.th.jpg (http://img517.imageshack.us/my.php?image=s6002854js0.jpg) http://img223.imageshack.us/img223/3756/s6002853ux7.th.jpg (http://img223.imageshack.us/my.php?image=s6002853ux7.jpg)

Właśnie wyszlifowałem kolumny papierem wodnym i położyłem końcową warstwę lakieru.
I już struktura nie jest chropowata tylko gładka... :grin:

Teraz tylko pozostaje założyć kolce i finisz... :mrgreen:

http://img249.imageshack.us/img249/4042/s6002844al2.th.jpg (http://img249.imageshack.us/my.php?image=s6002844al2.jpg) http://img249.imageshack.us/img249/833/s6002852lq2.th.jpg (http://img249.imageshack.us/my.php?image=s6002852lq2.jpg)

Barthez
23.09.2007, 19:41
Po przeszlifowaniu papierem 600 powierzchnia jest idealnie gładka? Jeżeli były nierówności to może lepiej było użyć najpierw powiedzmy 240 a później 600? Swoją drogą ostatnie kolumny też lakierowałem Hartz-Lackiem i jestem bardzo zadowolony. Zastanawiałem sie czy nie kupić kompresora i pistoletu, ale widzę, że jednak nie ma sensu. Ciekawi mnie tylko czy wersja błyszcząca tego lakieru też jest taka łatwa w nakładaniu.

Pawel S.
23.09.2007, 19:54
co to za wypelniacz do porow, mozesz podac jego nazwe??u nas w nomi teraz maja wypelniacz dumaluxa, niby szybkoschnacy

Viper
23.09.2007, 20:00
No kolumny wyszły Ci naprawde zgrabne, wyglądają prawie identycznie jak moje, nawet ścięcia są identyczne, tylko moje czekają od roku na położenie forniru :mrgreen:

W sumie to jestem ciekawy tej konfiguracji, moje HDSy grają z vifą DX i uważam, że jest całkiem przyjemnie. Może jakiś spocik i porównanie? :mrgreen: :mrgreen:

mariuszb
23.09.2007, 20:12
Po przeszlifowaniu papierem 600 powierzchnia jest idealnie gładka? Jeżeli były nierówności to może lepiej było użyć najpierw powiedzmy 240 a później 600?

Chodzi o to że jak kładłem ostatnią warstwę lakieru to powstała taka delikatnie chropowata struktura i przeszlifowałem całość papierem wodnym 600 a następnie znowu położyłem warstwę lakieru wałkiem do lakieru...
I wyszło bardzo dobrze :grin:


Swoją drogą ostatnie kolumny też lakierowałem Hartz-Lackiem i jestem bardzo zadowolony. Zastanawiałem sie czy nie kupić kompresora i pistoletu, ale widzę, że jednak nie ma sensu. Ciekawi mnie tylko czy wersja błyszcząca tego lakieru też jest taka łatwa w nakładaniu.

Ja pomalowałem matowym ale robiłem próby wersją w połysku i też całkiem nieżle się nakładał...

[ Dodano: 2007-09-23, 20:15 ]

W sumie to jestem ciekawy tej konfiguracji, moje HDSy grają z vifą DX i uważam, że jest całkiem przyjemnie. Może jakiś spocik i porównanie? :mrgreen: :mrgreen:

Bardzo chętnie tylko narazie muszę jeszcze poczekać żeby głośniki się dobrze "wygrzały" bo jak narazie to grają dopiero kilka godzin...

A z kąd dokładnie jesteś..?

przemo-lukas
24.09.2007, 12:39
Co do wrażeń odsłuchowych to kolumny grają dopiero niecałą godzinę więc za wiele jeszcze nie da się powiedzieć do czasu aż się wygrzeją ale nie ma nawet porównania do TESLI... :mrgreen:
Jedyne czego im brakuje to bas ale czytałem na forum że te głośniki muszą się sporo wygrzać zeby pokazać na co je stać...

Piękne kolumienki. Jeśli chodzi o niskie rejestry to wygrzanie da efekt, ale potrzebny jest spory "piecyk" aby je napędzić.

Barthez
24.09.2007, 13:46
A właśnie, czy w Akustyku kupowałeś same głośniki czy razem ze zwrotnicami? I czy przy zamówieniu samych głośników dają projekt obudowy i zwrotnicy?

I czemu terminale kosztowały Cię 60zł? :neutral: Ja za takie same dałem 24zł.

mariuszb
24.09.2007, 19:51
Piękne kolumienki. Jeśli chodzi o niskie rejestry to wygrzanie da efekt, ale potrzebny jest spory "piecyk" aby je napędzić.
Jeżeli chodzi o wygrzanie to ile mniej więcej czasu to zajmuje..?

Kolumny będą grały pod amplitunerem SONY STR-DB 1070 do którego docelowo je robiłem ponieważ chcę zrobić zestaw kina domowego...
http://img182.imageshack.us/img182/4794/s6002864dc1.th.jpg (http://img182.imageshack.us/my.php?image=s6002864dc1.jpg)

Mam już XXLS'a 10 + MB i Vifę XT 19 na kolumny efektowe.
Muszę jeszcze dokupić HDS 152 EXC i poprosić kogoś o pomoc przy projekcie zwrotnicy bo człowiek z Akustyka nie ma takowego... :sad:
Ale powiedział że ma takie same głośniki efektowe w domu tylko że są wbudowane w ścianę i tamta zwrotka nie będzie pasowała do normalnych skrzynek...


Ewentualnie gdyby SONY nie dał rady mam jeszcze do wyboru wzmacniacz AKAI AM 49 o mocy 2 x 140 W przy 4R i 2 x 80 przy 8R.
Gra naprawdę dobrze i mocy mu nie brakuje...

http://img228.imageshack.us/img228/2600/s6002855rd0.th.jpg (http://img228.imageshack.us/my.php?image=s6002855rd0.jpg)

[ Dodano: 2007-09-24, 19:57 ]

A właśnie, czy w Akustyku kupowałeś same głośniki czy razem ze zwrotnicami? I czy przy zamówieniu samych głośników dają projekt obudowy i zwrotnicy?

Najpierw kupiłem same głośniki i odrazu dostałem projekt obudowy i zwrotnicy a elementy zwrotnic kupołem po miesiącu...

I czemu terminale kosztowały Cię 60zł? Ja za takie same dałem 24zł.
Bo kupiłem je w Akustyku, gdzie kosztują po 15 zł za sztukę bo ponoć była podwyżka...
A wczoraj byłem na wolumenie i identyczne terminale były po 6 zł za szt... Więc przepłaciłem :shock:

Pawel S.
24.09.2007, 22:19
Ale powiedział że ma takie same głośniki efektowe w domu tylko że są wbudowane w ścianę i tamta zwrotka nie będzie pasowała do normalnych skrzynek... co za bzdura.
jezeli jestes cierpliwy to moze irkowi podeslesz gotowy monitorek i poprosisz o pomoc...

Barthez
24.09.2007, 22:36
Ok dzięki.
A części do zwrotnic też kupowałeś w Akustyku? Bo kosztowały Cię 200 zł więc nie wiem czy oni mają tak drogo czy może zwrotnice są tak rozbudowane.

mariuszb
24.09.2007, 22:51
jezeli jestes cierpliwy to moze irkowi podeslesz gotowy monitorek i poprosisz o pomoc...
Też o tym myślałem tym bardziej że mieszkam kilkaset metrów od niego ale on nie ma na nic czasu więc nie chcę mu za bardzo zawracać głowy...Ale z drugiej strony to najlepsze wyjście żeby IREK zaprojektował zwrotkę do tego zestawu...
Przynajmniej będę miał pewność że już nic lepszego z tego zestawu nie da się wycisnąć... :lol:


A części do zwrotnic też kupowałeś w Akustyku? Bo kosztowały Cię 200 zł więc nie wiem czy oni mają tak drogo czy może zwrotnice są tak rozbudowane.
Zwrotnica nie jest rozbudowana a części kupiłem w Akustyku ale jak patrzyłem w POLINKU to z przesyłką wcale nie wychodzi dużo taniej...
A oto projekt zwrotki...
http://img208.imageshack.us/img208/1112/s6002648ad1.th.jpg (http://img208.imageshack.us/my.php?image=s6002648ad1.jpg)

Barthez
25.09.2007, 11:32
No w sumie jeżeli wszystkie kondensatory są jantzen'a i cewka od niskotonowego ma 1,4 mm rzeczywiście taniej nie wyjdzie.

mariuszb
26.09.2007, 20:42
W POLINKU razem z przesyłką wyszło ok 175 zł więc wolałem kupić w Akustyku żeby nie czekać tylko odrazu zabrać się do pracy :razz:

ravm0
30.11.2007, 09:54
Witam! a ja mam pytanie odnośnie tych kolumien. W jak dużym pomieszczeniu grają u Ciebie? zastanawiam się czy w pokoju 12 m2 będzie z nimi głośno. A tak ogólnie to gratuluję tak udanej konstrukcji. tylko pozazdrościć... I jeszcze taka prośba: napisz jak będą grać jak się rozgrzeją...
pozdrowienia!

Pawel S.
30.11.2007, 12:58
zastanawiam się czy w pokoju 12 m2 będzie z nimi głośnooojj tak :mrgreen:

mariuszb
30.11.2007, 17:07
Witam.
U mie grają właśnie w pokoju ok 12m2 i natężenie dzwięku jest naprawdę imponujące.
Nawet wstawiłem je do salonu (ok 20 m2) i nie miały najmniejszego problemu z nagłośnieniem takiej powierzchni.
Nawet dużo lepiej grały w większym pomieszczeniu.

Co do brzmienia to kolumny mają doskonałą stereofonię, grają bardzo szczegółowo.
Scena jest dobrze rozciągnięta.
Bas zchodzi nisko i jest przy tym dobrze kontrolowany.
Nic nie muli.
Ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego zestawu i polecam go wszystkim.
Pozdrawiam.

ravm0
30.11.2007, 18:42
właśnie też zastanawiam się nad tym projektem. wolałbym sam zrobić i zaprojektować całe kolumny łącznie ze zwrotnicami. tylko że brak mi doświadczenia (narazie zrobiłem suba na stxie- szczyt ambicji to to nie jest :wink: ). A niestety żeby nabrać doświadczenia trzeba od czegoś zacząć. Nie mam na razie kasy żeby porobić kilka różnych kolumienek i "poćwiczyć", i muszę zrobić coś co od razu było by dobre i fajnie grało. Czy można się czegoś nauczyć składając takie gotowe zestawy?
pozdro

Pawel S.
30.11.2007, 18:48
Czy można się czegoś nauczyć składając takie gotowe zestawy? alez oczywiscie. i to bardzo duzo.

muszę zrobić coś co od razu było by dobre i fajnie grałochwala ci za to. niebedziesz zalowal ani jednej zlotowki wydanej na to ;)

piku16
30.11.2007, 19:13
Na początku gratulacje bardzo ciekawej konstrukcji sam miałem na mysli te głosniki w mojej konstrukcji.
Teraz pytanko powiedz mi jak sie obrabia ten fornir, jak na łaczeniach wychodzi, i na naroznikach. Na fotkach nie widac, ze sa jakies wady, ale jak sie przyjzy to moga byc (bynajmniej tak było umnie) chodz to inny fornir (machon). Tazke chce uzyc tego forniru co ty uzłyłes w swojej kosntrukcji ale chce sie dowiedziec jak on sie kładzie... .


Czy można się czegoś nauczyć składając takie gotowe zestawy? A ja uwzam ze nie za wiele, bo tak do dobrą sprawe to nauczysz sie złozenia zwrotki. i nic wiecej pozatym.... Bo złozyc obudowe to juz potrafisz zapewne. Najwiekszy chaczych w konstrukach własnej nie kopiowanej, to zaprojektowac odpowiadnią zwrotice, a tu trzeba miec system pomiarowy i odpowiednią wiedze, aby ją wykonac.
Jesli chcesz nabrac doświadczenia to na początku jak juz wspomniałem robisz sysmtem pomiarowy, pózniej czytasz sobie wszystko o programie Speaker Workshop, i zaczynasz robic pomiary, i na początku lepiej wziąść sie za cos taniego (stx,tvm) aby nabierac doświadczenia.

A jak chcesz robic konstrukcje kto juz wykonał to wystarczy zkopiowac, a tu nie jest potrzeba wielka wiedza.

ravm0
30.11.2007, 21:41
I to jest ten ból. Jakbym miał kasy więcej to próbowałbym sam coś skonstruować i potem pomiary itp... też wydaje mi się że przez coś takiego można się nauczyć najwięcej. Ale może kiedyś... Teraz jak już wspomniałem wolałbym "pewniaka".

do Pawel S. :
Co konkretnie wg Ciebie można się nauczyć robiąc gotowe zestawy??


bardzo jestem ciekawy jak te kolumny grają... ale niestety nie bardzo mam możliwości ku temu :sad:

Pawel S.
30.11.2007, 22:40
do Pawel S. :
Co konkretnie wg Ciebie można się nauczyć robiąc gotowe zestawy?? budujac sprawdzone gotowe projekty nauczysz sie przedewszystkim jaki cel nalezy osiagnac. czesto jest tak ze poczatkujacy buduja tanie kolumny bez zwrotnicy i sa zadowoleni. jakby posluchali te same kolumny na odpowiedniej zwrotnicy to by juz uslyszeli roznice... a prawdziwa zabawa zaczyna sie wlasnie od kolumn tej klasy ;)
oczywiste jest to ze nauczysz sie glownie budowy skrzynek, montazu zwrotnicy oraz wykanczania...

ravm0
22.12.2007, 11:41
A da rade dobrać do tych kolumn jakiś wzmacniacz za ok 400zl?

takero
22.12.2007, 12:01
UniAMP...

esh0
22.12.2007, 12:31
SymAsym

ravm0
23.12.2007, 19:36
Witam! Jeszcze takie pytanko:
Jakbym kupił projekt (glosniki i zwrotnice) na akustyku i narazie je tak złożył, a kiedyś zaopatrzył się w mikrofon jiga itp i probował "udoskonalić" standardową zwrotke, to bym się czegoś nauczył o konstruowaniu zwrotnic :grin: ? (bo wyczytałem że zwrotnica z akustyka nie jest najlepszym możliwym rozwiązaniem)
pozdrawiam ravm0!

Pawel S.
23.12.2007, 19:52
alez oczywiscie ze tak. tylko ze bedziesz potrzebwal sporej ilosci elementow zeby pobawic sie kombinacjami i zobaczyc co jakie efekt daje...
tutaj doswiadczenie jest najwazniejsze... ;)

ravm0
30.12.2007, 20:44
Do konstruktora kolumn:
Masz w tych głośnikach jakiś dostęp do zwrotnic, czy poprostu je "wmurowałeś" na stałe?
Bo ze zdjęć nie można sie rozeznać.

mariuszb
01.01.2008, 14:52
Mam dostęp.
Zwrotnice zbudowałem na kawałku MDF'u o szerokości 12 cm i umocowałem na tylnej ściance kolumny tak, że bez problemu mogę ją wymontować i wyjąć przez otwór po głośniku nisko-średniotonowym. Niestety ale nie zrobiłem zdjęcia zwrotnicy a teraz nie chcę mi się za bardzo jej "wybebeszać" ale jak będzie ku temu okazja to wtedy zrobie fotki.

vip
03.01.2008, 17:14
Z wyglądu bardzo ładne :) Szkoda, że moich mi się nie chciało tak ładnie wykończyć :twisted:

ravm0
16.01.2008, 22:12
A czym je wygłuszyłeś ? i jak bardzo?

mariuszb
17.01.2008, 08:08
Na wygłuszenie użyłem 2 cm waty jaką można kupić na allegro do wytłumiania kolumn.
Dałem wytłumienie na boczne ścianki i górną oraz trochę na tylną za głośnikiem.

FSOL
24.01.2008, 01:20
super ładne :) super przetworniki, super robota
BRAWO !! :mrgreen:

ravm0
17.02.2008, 17:01
Witam!
Już poskładałem sobie ten zestaw :smile:. Może niedlugo pokaże na forum ale jeszcze nie są wykończone. Mam teraz kilka pytań do mariuszb:
Ile w końcu wygrzewały Ci sie ta głośniki i jaki jest u Ciebie bas? schodzi nisko?
bo mi jak na razie nie bardzo się podoba i troche mi go brakuje :sad: .
I mam jeszcze jeden problem:
z jednego hds-a wydobywają się "pierdy" powietrza w okolicach korektora :sad: . Pan z akustyka powiedział mi, że mogą takowe powstać jeśli korektor nie jest ustawiony centralnie i szczelina nie jest równomierna. Ale czy nie są one za głośne jeśli słyszę je z odległości 3 m od głośnika (ustawiam dużo basu i reszte troche przyciszam)? bo zastanawiam się, czy opłaca się wysyłać hdsa do sprawdzenia, czy też trzeba się z tym pogodzić?

mariuszb
19.02.2008, 22:23
Moje zestawy wygrzewały się około miesiąca z tym że dziennie słuchałem muzyki jakieś 2-3 godziny.
Na początku basu było jak na lekarstwo i wogóle nie schodził nisko. Jednak teraz jest znacznie lepiej i wszystko jest ok.
Co do tych dziwnych odgłosów to u mnie tego nie zaobserwowałem.

c4meleon
24.03.2008, 19:55
mariuszb mógł byś napisać jakiego tunelu br użyłeś ?
Pozdrawiam

mariuszb
24.03.2008, 20:48
http://www.loudspeakershop.eu/rura-br60tr-p-497.html
Użyłem dokładnie tego tunelu tylko że w Akustyku płaciłem 10 zł/szt.

c4meleon
24.03.2008, 21:51
Wielkie dzięki :) a jest możliwość żebyś zamieścił zdjęcie zwrotki ?

mariuszb
25.03.2008, 17:20
Nie bardzo mam czas żeby odkręcać głośnik i wyciągać ją do wierzchu ale wkleiłem schemat zwrotki wcześniej w tym poście.

bawolek
07.05.2008, 17:47
mariuszu takie pytanko :)

twoja obudowa ma wymiary dokladnie takie jak w projekcie akustyka ktory otrzymales od nich ? czy cos przerabiales ...

chcialbym je troszeczke zwezyc (by krawedz hdsa zgrala s sie z krawedzia obudowy ...no moze 1mm obudowa by wystawala ) ....tak jak widac to na zdjeciu HX18 na stronce akustyka......poprostu podoba mi sie takie "zgranie" przetwornika z przednia scianka :D

drugie pytanko jak zmienia sie szerokosc przedniej scianki to chyba bedzie to mialo jakies powiazanie ze zwrotką .... ? .......choc wydaje mi sie ze w tym przypadku to za mala zmiana by mialo to wplyw :D

tak wiec utwierdzcie mnie w moim przekonaniu lub poprawcie :D

c4meleon
07.05.2008, 18:53
tu masz oryginalne wymiary, http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html
co do szerokości ścianki to możesz robić 18cm, nie ma najmniejszych problemów z aplikacją przetworników, a zwrotnicy oczywiście zmieniać nie trzeba.

mariuszb
07.05.2008, 19:56
Dokładnie tak.

bawolek
07.05.2008, 23:35
kurde panowie .......sorki .....tyle razy to czytalem i nie zauwazylem ze podali wymiary :D...przelecialem ten "moment"

Maniura_pl
08.05.2008, 14:24
Też zrobiłem tak jak ty chcesz, po każdej stronie mi 1,5 mm zostało i ładnie wygląda, a jak sie znudzi to dokleje do boków jeszcze płyty ze ścięciami :P

jamess8
31.05.2008, 19:25
Znowu zmieniły mi się plany, a DXy już mam. Z tego co czytałem to te głośniki XT i DX są podobne pod wieloma względami. Czy mógłbym zastosować DXa z tą zwrotnicą zmniejszając o te 2dB jego efektywność?

Michał K.
31.05.2008, 20:28
Wątpie... DX to całkowicie inny głośnik...