PDA

Zobacz pełną wersję : Monitorki na STX AKX-ach by maaaly



maaaly
15.02.2008, 21:27
Tytułem Wstępu

Witam. Moja przygoda z DIY zaczęła się dość nie dawno, dzięki użytkownikowi eXe który zaszczepił we mnie swoją pasję. Zapragnąłem więc sam skonstruować sobie głośniki. Na początku jednak zaopatrzyłem się w amplituner Yamaha RX-530 żeby mieć czym je nakarmić. Następnie przyszła pora na wybór przetworników. Po zasięgnięciu wielu opinii, w końcu zdecydowałem się na dwa modele STX: GDWK-10-200-8-AKX i GDN-15-100-8-AKX.

Praca wre... -czyli o budowie

Plany zaczęły przechodzić w działania. Tutaj podziękowania należą się Irkowi za zaprojektowanie zwrotnicy specjalnie pod te dwa głośniki, gdyż wcześniej nikt tego jeszcze nie zrobił;). Obudowy o wymiarach S 17cmxW 35cmxD 30cm i objętości 11.1L strojone na 45Hz br-22cm
zmontowałem z płyty wiórowej 18mm. Całość kleiłem zwykłym klejem do drewna. Wyciąłem otwory pod głośniki i terminale i czekałem na inwencje jak je wykończyć...
Chciałem żeby były one na swój sposób inne niż wszystkie więc postanowiłem obić je szarą alcantarą. Pod spód powędrowała pianka tapicerska o grubości 1cm. Na boczne ścianki przykleiłem płyty laminowane koloru wenge. Po małych zawirowaniach z paczką polinka:D, mogłem się zabierać za lutowanie zwrotki. Nakląłem się przy tym niemiłosiernie ale jakoś się udało:)

Ostatnim etapem był montaż przetworników(ponownie dzięki Irek za załatwienie głośników). Jako, że to mój pierwszy projekt to i tu nie obyło się bez wpadek przy montażu, ale ogólnie rzecz biorąc wszystko się udało.:)
Satysfakcja jaką mi to sprawiło jest bezcenna, więc czuje, że na jednym zestawie się nie skończy.
Głośniki grają naprawdę fajnie, o niebo lepiej niż wszystkie wieżopodobne cuda które miałem wcześniej. Oceniajcie, komentujcie. Krytyka jest potrzebna bo motywuje do lepszej pracy:D

Cennik:
Przetworniki: 300zł
Zwrotnice+br+terminale+kable: 165zł
Płyty wiórowe: coś ok. 20zł
Alcantara: 30zł za arkusz 100x140
Pianka 1cm: 4zł:D
4 płyty wenge: 40zł
Kleje: butapren, do drewna, do skóry: ok. 35zł
Ogółem: 594zł co uważam za w miarę dobry wynik:)

Na koniec kilka fotek z prac i efektu końcowego:

http://img444.imageshack.us/img444/2150/28122007041qf8.th.jpg (http://img444.imageshack.us/my.php?image=28122007041qf8.jpg)
http://img136.imageshack.us/img136/1180/dsc0007gn1.th.jpg (http://img136.imageshack.us/my.php?image=dsc0007gn1.jpg)
http://img292.imageshack.us/img292/5739/dsc0008cp6.th.jpg (http://img292.imageshack.us/my.php?image=dsc0008cp6.jpg)
http://img407.imageshack.us/img407/1852/imga0039zs1.th.jpg (http://img407.imageshack.us/my.php?image=imga0039zs1.jpg)
http://img407.imageshack.us/img407/6267/img1366vx1.th.jpg (http://img407.imageshack.us/my.php?image=img1366vx1.jpg)
http://img407.imageshack.us/img407/4817/img1367ra3.th.jpg (http://img407.imageshack.us/my.php?image=img1367ra3.jpg)
http://img408.imageshack.us/img408/7384/img1368no9.th.jpg (http://img408.imageshack.us/my.php?image=img1368no9.jpg)

Bartes88
15.02.2008, 21:42
Ładnie się prezentują ale ja dał bym br z tyłu.Ogólnie 5/6

Barthez
15.02.2008, 21:57
Fajnie, że zrobiłeś coś innego niż wszyscy, ale ja bym pod ten materiał nie dawał gąbki, a najlepiej chyba by było tylko przednią ściankę obić materiałem a resztę okleić. Bo teraz trochę przypominają wersalkę :razz: Ale dźwiękowo na pewno jest znacznie lepiej.

Pawel S.
15.02.2008, 22:10
oszpeciles wszystko ta pianka. wywal ja i przyklej to na stale

dulin7
15.02.2008, 22:18
Hm moze i inne niz wszystkie ale mnie sie jakos nie podobaja moze przez ta pianke a moze po prostu wole fornir :wink: Jednak nalezy sie pochwala za sprobowanie czegos nowego bo ne ma to jak doswiadczenia :wink:
Pozdrawiam!!!

cudny90
15.02.2008, 22:55
Co to za okleina, a feeeeeeeee!!!

Widać, że przygode zacząłeś nie dawno :P Bo gdybyś poczytał więcej, wybrałbyś lepsze przetworniki :P

eXe
15.02.2008, 23:06
cudny90, jakie są wg Ciebie lepsze przetworniki w tej cenie ?

cudny90
15.02.2008, 23:09
Powiem tak: Nie lubię stxów ;)

dulin7
15.02.2008, 23:14
Powiem tak: Nie lubię stxów
Ale nie lubisz bo nie lubisz czy masz jakies specjalne powody??? :razz:
Pozdrawiam!!!

eXe
15.02.2008, 23:16
Powiem tak: Nie lubię stxów ;)
Krytykujesz kogoś a sam nie umiesz odpowiedzieć na pytanie. Moim zdaniem w tej cenie świetny wybór.

maaaly
15.02.2008, 23:21
Poprawiać nic nie będę bo mnie się one podobają:) Zresztą pianka jest przyklejona na tyle, że wypadało by zrobić nowe budy. Decydując się na takie połączenie chciałem zrobić coś innego niż zwykłe głośniki. Większość z Was forniruje, kilka konstrukcji miało eko skórę, ale żadnej nie znalazłem z alcantarą. Docelowo przez środek miał przebiegać jasny pas eko skóry, a boki miały być ciemne. Jako, że skóry w jasnych odcieniach nie dostałem, to zaryzykowałem i kupiłem alcantare, i nie żałuję żadnej złotówki:)
cudny90, mnie się podoba jak grają. Jedni lubią blondynki inni brunetki. Kwestia wyboru:)

cudny90
15.02.2008, 23:48
eXe, skoro kolega jest początkującym, założe się o 1000zł, że chciał mieć jak najwięcej W :P ( możliwe, że si mylę, ale 70% początkujących myśli takim tokiem rozumowania )

Ja wolałbym taniej, słabiej i imo lepiej, bo i tak nie będzie słuchał głośniej, niż na 3/5 volume :P

Choćby popularne połączenie arn150 + sc10n

eXe
16.02.2008, 00:01
cudny90, twoje rozumowanie mnie trochę dziwi. Piszesz, że na pewno chciał jak najwięcej W i przez to kupił głośniki które jakoś ich wybitnie nie mają? Właśnie przegrałeś 1000 zł, bo jakby mu zależało na WWWWWW o których tak piszesz to kupiłbym jakiegoś alpharada itp.
A i jeśli uważasz że arn 150+sc10 zagra lepiej niż te stxy to mylisz się dość poważnie(to tak lekkim językiem mówiąc).

dulin7
16.02.2008, 00:04
Choćby popularne połączenie arn150 + sc10n
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
To lepsze niz te polaczenie stxow??? To wykazuje na Twoje male oczytanie na forum :razz: Znajdz chociaz 1 posta gdzie ktos wspomina ze arn jest lepszy niz ten stx
Pozdrawiam!!!

maaaly
16.02.2008, 00:09
cudny90, Nie sądzisz, że gdyby zależało mi na dużej ilości W to wybrałbym się do Media Markt i kupił ładną plastikową, świecącą wieżę z dużym napisem SONY??:) I chciało by mi sie męczyć z obijaniem obudowy i całym tym budowaniem? Ja wiem, że swój budżet wykorzystałem maksymalnie jeżeli chodzi o stosunek jakość/cena. I to mnie w pełni satysfakcjonuje.

cudny90
16.02.2008, 00:21
Sorry, ale ja piszę o tym, co ja uważam za lepsze, rozumiemy się?

OK, co do watów, to się pomyliłem ;) Zwracam honor, maly :)

eXe
16.02.2008, 00:24
Sorry, ale ja piszę o tym, co ja uważam za lepsze, rozumiemy się?


I uważasz, że ARN150 i sc10 są lepsze?

cudny90
16.02.2008, 00:27
I uważasz, że ARN150 i sc10 są lepsze?


Zdaje sobie sprawę, że STXy są lepsze ( nie jestem znawcą, więc to co czytam, mówię ), ale po prostu gdybym miał wybrać ten zestaw co ma maly, a arn150 + sc10n to wybrał bym ten drugi ;)

Mówię Wam, tak po prostu mam i tyle ;)

dulin7
16.02.2008, 01:01
Mówię Wam, tak po prostu mam i tyle
Tak ma wielu a uprzedzeniem jest pewnie to ze to przeciez polskie i na pewno inni to robia lepiej :razz:
Pozdrawiam!!!

jamess8
16.02.2008, 01:37
eXe, skoro kolega jest początkującym, założe się o 1000zł, że chciał mieć jak najwięcej W ( możliwe, że si mylę, ale 70% początkujących myśli takim tokiem rozumowania )
Pewnie wiesz to ze swojego doświadczenia. Ale nie każdy myśli tak jak Ty.

cudny90 skoro jesteś takim znawcą to na jakich głośnikach robisz swoje monitory. Pewnie te stxy są lepsze od większości tesli.

Dla mnie przetworniki są ok, no ale konstrukcja i wykończenie mi się nie podoba :sad:

dolphin123
16.02.2008, 02:38
prawie jak moje :lol: :lol: :lol:

http://images27.fotosik.pl/147/ffd5ee5bae108f3dm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffd5ee5bae108f3d.html)

prawie robi... :grin:

cudny90
16.02.2008, 10:29
prawie robi...

.. małą różnicę ... Twoje mi się też nie podobają :P

W sumie to podpis mam przeterminowany, nie będę robił monitorów :P

jamess8, nie ze swojego doświadczenia, ale widzę po kolegach, którzy kupują do pokojów tuby "1000W" :P

Pawel S.
16.02.2008, 11:08
.. małą różnicę ... Twoje mi się też nie podobają oj wkurzasz mnie...

Shiver
16.02.2008, 11:49
Nie podobają mi sie te monitory, jedna wysokotonówka jest po prostu KRZYWO przykręcona, tak samo tunele bass reflex są nie symetryczne, terminale zamocowane na odwrót...

Pawel S.
16.02.2008, 11:56
terminale zamocowane na odwrót...to akurat ma swoje uzasadnienie
ale reszta niebardzo

krzyhoo9
16.02.2008, 12:39
Po małych zawirowaniach z paczką polinka:D

ojj coś wiem na ten temat :wink:

Monitorki w sumie ok ale wykończenie takie raczej średnie i ten jeden sopran krzywo przykręcony. No i b-r musowo z tyłu

El_liero
16.02.2008, 13:33
HEHEHE, oczywiscie wszyscy się wypowiadają na temat... jakby gustów.
To obicie ma się autorowi podobać!

Ja skrytykuję śmiechem :mrgreen: "proste" zamontowanie jedej z wysokotonówek.

Bass Reflexy są źle zamontowane, za blisko ścianek, dwuch ścianek, pracują nie efektownie, o ich średnicę minimum od ścian.

Ale na starcie o takich rzeczach pewnie nie wiedziałeś.

Git.

dolphin123
16.02.2008, 13:53
moich juz nie mam... :( poszly w swiat..

[ Dodano: 2008-02-16, 12:55 ]
zostaly totemy do wykonczenia i wymiana wysokiego na dx25 + nowa zwrota

Pawel S.
16.02.2008, 13:57
HEHEHE, oczywiscie wszyscy się wypowiadają na temat... jakby gustów.
To obicie ma się autorowi podobać! tylko ze my nie mowimy o kolorze czy materiale ale o tym ze ta gabka psuje caly efekt. moze gdyby to byla jakas sztywna pianka... a tak to wyglada jakby bylo niestabilne :|

jamess8
16.02.2008, 14:11
HEHEHE, oczywiscie wszyscy się wypowiadają na temat... jakby gustów.
To obicie ma się autorowi podobać!
.
Zgoda, to w takim razie po co wystawia to na forum. My możemy przede wszystkim ocenić wygląd, szczegółnie gdy koś robi sprawdzoną konstrukcję.

maaaly
16.02.2008, 15:35
Ja nie twierdzę, że one są idealne bo wiem doskonale, że nie są... Wysokotonówka jest krzywo bo otwór pod nią wyciąłem za duży i śruby wchodziły na styk w płytę. A w tym jednym nie dało się inaczej zamontować bo go nie dokręcił. Br to jest ogólna porażka bo wyszły większe niż się spodziewałem, stąd taka mała odległość, aczkolwiek nie wiedziałem, że tak blisko przy ściankach nie mogą być. Co do obicia to na tych zdjęciach ta skóra nie wygląda za ciekawie, ale w rzeczywistości jest lepiej:) Jeżeli komuś z Was w swoich pierwszych monitorkach wszystko wyszło to szczerzę gratuluję. Ja zrobiłem je po to, żeby mieć satysfakcje i nauczyć się czegoś nowego. To wszystko plus wasze opinie pewno zaprocentuję większą jakością wykończenia przy następnych głośnikach:)

jamess8
16.02.2008, 16:19
I o to chodzi, nie zniechęcaj się (to tylko wygląd, zawsze możesz to przebudować i inaczej wykończyć) teraz przyjmiesz krytykę a następnym razem zrobisz lepiej. Przynajmniej kupiłeś przemyślane przetworniki, a to jest najważniejsze(nie zmarnowałeś kasy na jakieś źle dobrane)

Kudłaty
16.02.2008, 16:39
upieracie sie na br z tyłu. niezawsze jest to dobre posuniecie, mowie konkretnie o stronie akustycznej i w tym momencie wizualna imo jest na drugim planie. rozchodzi sie głównie o to gdzie kolumny stoją

dasta
16.02.2008, 17:39
czemu kolego nie dales na przód forniru ???? kolumienki 4/6 - za te b-r co to za wymysl zeby je dac w rogu drugi - za to obicie :( tragedia tragedia nie ukrywam nie podoba mi sie to wolalbym juz skóre a napewno fornir :) ale wybór przetworników uważam za trafny i to bardzo :) ogolnie niejest zle powodzenia przy nastepnych kolumnach :)

maaaly
16.02.2008, 18:52
Dlatego nie fornir bo wszyscy obklejają fornirem. Miało być coś innego. Br dlatego z przodu bo głośniki stoją blisko ściany. Wrzuce inne fotki przy świetle dziennym to może trochę zmienicie zdanie co do tej alcantary:P

Pawel S.
16.02.2008, 18:56
alcantara jest bardzo fajna i prawie nigdy na fotce nie wyglada tak dobrze jak w realu
no ale sposob jej polozenia :|

maaaly
17.02.2008, 15:21
Pawel S., a co jest nie tak w sposobie położenia mojej?

Pawel S.
17.02.2008, 16:58
pianka jest za miekka i alcantara niejest naciagnieta rownomiernie. wszystko jest niesymetrycznie i kojazy mi sie to z tandeta niestarannie wykonana.
niewiem dlaczego ale przychodz mi na mysl tapicerka w niemieckich samochodach i we francuskich. w niemieckich wszystko ladnie, elegancko wyglada i jak siadasz to czujesz ta solidnosc i bezpieczenstwo mimo braku komfortu.
we francuzach pieknie to wyglada i jest bardzo wygodnie, miekko ale jak spadasz z kanapy po otwarciu drzwi bo jest tak kiepsko wykonana to niemozna miec do tego zaufania...
no i wlasnie jakos dlatego mi sie to nie podoba

slaw369
17.02.2008, 20:26
[/quote]pianka jest za miekka i alcantara niejest naciagnieta rownomiernie. wszystko jest niesymetrycznie i kojazy mi sie to z tandeta niestarannie wykonana.

Oprócz tego co doradzał Paweł ,dodam że gdybyś zastosował gąbke 3mm lub max 5
to byłby dużo lepszy efekt,chyba że lubisz "pufy".
Dodatkowo nacięcia materiału na rogach-bardzo pomocne przy naciąganiu i eliminowaniu fałd
i nawet odpowiednie wycięcie alcantary-trzeba pamiętać że materiał w jedną strone jest rozciągliwy,a w drugą raczej wcale.

Adam_85
18.02.2008, 12:45
Bass Reflexy są źle zamontowane, za blisko ścianek, dwuch ścianek, pracują nie efektownie, o ich średnicę minimum od ścian.


Chyba pracują nie ekektywnie :mrgreen: Efektownie to coś może wyglądać :razz:

micsta1
10.04.2008, 23:19
a ja bym poprosil projekt tej zwrotnicy jesli mozna :) bylbym baaardzo wdzieczny:)

Pawel S.
10.04.2008, 23:31
micsta1, w dziale akustyka masz temat z gotowymi schematami

irek
16.04.2008, 23:00
A to cos nowego ze b-r nie moze byc zamontowany w poblizu scianek??
Bo niby bedzie dzialal nieefektywnie? Kto Ci El_liero takich bzdur do glowy nawsadzal?
A widziales kiedys b-r szczelinowy ktory jest niejako przyklejony do jednej scianki i po trochu do dwoch pozostalych?

Pawel S.
16.04.2008, 23:21
A to cos nowego ze b-r nie moze byc zamontowany w poblizu scianek??
Bo niby bedzie dzialal nieefektywnie? Kto Ci El_liero takich bzdur do glowy nawsadzal?takie teorie glosili na jednej starej dosc popularnej kilka lat temu stronie. chodzilo tam chyba o wplyw odleglosci scianki od tunelu na przeplyw powietrza (szumy itp)
jednak juz nawet kilka razy pojawialy sie wzmianki chyba od "hertza" o umieszczaniu tunelu w narozniku co pozwalalo obnizyc strojenie bez wydluzania tunelu...

jaka jest prawda to niemam pojecia ale faktywnie szczelinowki robie z wykozystaniem scianek bocznych :P

irku, az sie zdziwilem ze tutaj piszesz... :)

maaaly
17.04.2008, 00:21
Skoro mój temat został odgrzany, to ja pochwalę się swoimi monitorkami vol. 2. Przetworniki są te same, jedynie obudowy zrobiłem od nowa. Tym razem padło na fornir. Przeklinane przez Was br-y powędrowały na tył. Aktualne wymiary 18x32x33. Osobiście jestem zadowolony chociaż zawsze mogło by być lepiej. Koszta nowych bud wyszły w okolicach 150zł ale to głównie przez drogi mdf oraz lakier i klej których musiałem kupić więcej:/ Nie żałuję ani trochę bo zebrane doświadczenie- bezcenne.

Pozdrawiam

http://img171.imageshack.us/img171/7038/dscn0537bf2.th.jpg (http://img171.imageshack.us/my.php?image=dscn0537bf2.jpg)
http://img329.imageshack.us/img329/9545/dscn0534bb3.th.jpg (http://img329.imageshack.us/my.php?image=dscn0534bb3.jpg)

Więcej fotek wrzucę jak będzie jasno. To tak na szybko zaraz po skończeniu

n_omyzs
17.04.2008, 00:32
Tamte budki byly brzydkie a te niczego sobie :).. tylko moze by je jeszcze raz przeszlofowac i lakierowac?

Pawel S.
17.04.2008, 07:57
no teraz to zupelnie inna bajka :D
widze ze nawet frezow sie dorobiles. tez mialem w planach bambus ale jakos wyszla "czekolada" :P

nonameplum
17.04.2008, 14:08
Wymiary, które podałeś to oczywiście zewnętrzne? Bo wyjdzie pewnie z nich jakieś 19 litrów to trochę dużo jak na 15 akx.

maaaly
17.04.2008, 20:15
Jasne, że zewnętrzne :lol: Wewnętrzne wyszły coś koło 12L. Co do lakierowania dostały już 6 warstw bezbarwnego z połyskiem, a pomiędzy każdą warstwą papier ścierny od 320 w górę. Pewnie mógłbym je jeszcze parę razy pomalować, ale ostatnio nie miałem w ogóle czasu, a brak głośników doskwierał coraz bardziej. Ale teraz też nie jest źle :wink:

nonameplum
22.04.2008, 00:11
Mam pytanie odnośnie basu. Bo robie coś bardzo zbliżonego. 15 akx + pj i jak narazie u mnie w testowej budzie nie klejonej na wkrętach bez tłumienia jest go bardzo malutko i zero w nim mięsistości do tego bardzo wysoki. Buda 37x16x20 br hp 50x145.

nosmaster
22.04.2008, 13:49
Wygrzeją się głośniki i będzie bas, miałem to samo :)

nonameplum
22.04.2008, 15:55
Wygrzeją się głośniki i będzie bas, miałem to samo :)

Jak długo muszą się wygrzewać? To znaczy po jakim czasie i z jaką głośnością były eksploatowane do czasu kiedy pojawił się bas ?

eXe
22.04.2008, 16:29
nonameplum, zostaw je aby sobie grały jak gdzieś wychodzisz, tak nie za głośno.
Słuchałem tych głośników od autora i powiem Ci, że basu jest wystarczająco.

nonameplum
22.04.2008, 16:34
Ok dzięki, najpierw skończę robić budy docelowe, bo jak na razie powietrze mogło uciekać bokiem i nie wytwarzało się odpowiednie ciśnienie. Mam nadzieję, że bas sie pojawi, bo teraz to jest go na prawdę mało i wysoki. Niedługo pewnie zamieszczę też swoją konstrukcję.

n_omyzs
22.04.2008, 20:07
A mnie zastanawia takie wysokie strojenie.. 50/145 to jakies ponad 50Hz.. ? nie rozumiem skoro ten glosnik wyraznie nadaje sie do zestrojenia na te 42-43Hz ?

nonameplum
22.04.2008, 20:25
Strojenie wychodzi na 47 Hz. Bo tak naprawdę br będzie miał te 47 mm i 142 mm. Więc biorąc to pod uwagę wychodzi koło 47-48 Hz. Ale można trochę przedłużyć jak coś.
A jaki tunel byś proponował ale żeby już miał 50x ... do 12 l ?

[ Dodano: 2008-04-22, 19:42 ]
Ale br taki sam też zatosował dolphin123 w swoich monitorkach. HP 50x145 więc sam nie wiem. Ja po projekcie doplhina123 i sprawdzeniu w winISD zdecydowałem dobrać podobny.

n_omyzs
22.04.2008, 21:25
bassboxem:

12l 50/145 = 52,7Hz

12l 50/200 = 46,8Hz

12l 47/142 = 50,24Hz

---
sam sie zastanawiam nad strojeniem i litrazem dla moich - chyba najlepiej by bylo dac 12L 46Hz ale to dosc dlugi tunel, mozna sie tez zastanawiac nad szczelinowym

nonameplum
22.04.2008, 21:35
Albo jeszcze można próbować:
12l : 43Hz - 47x 199,5 mm
12l : 45Hz - 50x 205 mm

Taki tunel może trochę długi ale jeszcze nie byłoby źle. Budę można zrobić na 32x15x25 i br dać z tyłu.

maaaly
22.04.2008, 22:55
Jak pisałem moje głośniki mają 12L i strojenie jest bodajże na 45Hz. Br ma około gdzieś 55x230mm i basik jest milutki:)

Pawel S.
23.04.2008, 00:08
n_omyzs, wez nie gadaj bzdur. napewno nie strojenie na 42-43Hz bo to nie 8"
a ta rurak ma dokladnie 43mm wiec strojenie wypada na okolice 46Hz co wg mnie i tak jest odrobine za nisko...

nonameplum
23.04.2008, 01:55
Średnice jaką wpisujemy to wlot br (wewnątrz obudowy) czy wylot w WinISD ?

Pawel S.
23.04.2008, 01:58
no wlasnie wlot - czyli to co jest w srodku obudowy (sprawdzone)