PDA

Zobacz pełną wersję : II Subwoofer Na Beyma Power 15 By Furyan



AnakinSkyWalker
03.03.2008, 22:49
Witam! Chciałbym przedstawić projekt Subwoofera.
Założenia:
Subwoofer do filmów, muzyki klubowej ogólnie wysokiej jakości i mocy.
Napęd:
Moduł zakupiony od Irka SUB300
Za moduł razem z przesyłką zapłaciłem 500 zł i jestem z niego zadowolony, gorąco polecam tego użytkownika, pozdro Irek.
Przetwornik:
Tym razem postawiłem na Beyme Power 15.
Poprzednio byłem użytkownikiem Rave Mastera BSW 154-II więc teraz postanowiłem sklepać coś innego :mrgreen:
Za głośnik zapłaciłem 600 zł.

W tym projekcie zmieniłem trochę położenie przetwornika oraz BR .
Waga ogólna około 60~70 Kg .
Litraż około 100 L netto.
Strojenie 35~38 HZ.
Napiszę czego użyłem do konstrukcji oraz podam od razu kosztorys:
Płyta MDF 28mm

Wymiary:
boki (kąt) – 47,8 x 85,6 \2
wieńce – 47,8 x 42 \2
front i tył – 42 x 85,4 \2
+ Płyta Frontowa II – 85 x 47,2 \1

Koszt 150 zł
Farba Podkładowa 20 zł
Farba Gotowa (Czarny połysk tylko na drugi front) 30 zł
Nóżki stalowe (Aluminium )4 cm wysokość (miałem)
Silikon przezroczysty 10 zł
Szpachel samochodowy 10 zł
Konfirmaty długie długość bodajże 90 mm 25 zł
BR (tunel) wymiary = szerokość 420mm x długość 120mm x wysokość 37mm.
Filc (miałem)
Klej (miałem)
Fornir (machoń) 30 zł

Suma całkowita subwoofera wyniosła gdzieś około 1375 zł .
Oto kilka fotek, niestety nie miałem aparatu podczas skręcania wiec pokaże jedynie gotowy efekt :razz: pozdrawiam;)

Dodam tylko że chciałem na bokach zrobić coś w stylu „ ekty ”
Nacięcia co 70 mm miały by zdobić tego kolosa. Kupiłem nawet szpachel do tworzyw tego typu ale bałem się ryzykować i patrzyłem przyszłościowo. Ostatni sub po pewnym czasie zaczoł wyglądać strasznie.. tzn pękała farba, szpachla powciągała i było praktycznie widać każde łączenie :cry: dlatego też nie zrobiłem „ Ekty ”. Co do odsłuchu to nie mogę się na razie wypowiedzieć bo rodzice są cały czas w domu :evil: W przyszłym czasie skomentuje na pewno. Pozdrawiam

FOTY:

http://images26.fotosik.pl/170/ed6e19226025944fm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ed6e19226025944f)

http://images30.fotosik.pl/170/46ca6107104b59e9m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=46ca6107104b59e9)

http://images33.fotosik.pl/165/ac61658cdc21577em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ac61658cdc21577e)

http://images30.fotosik.pl/170/6b1c23b5abb28a24m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=6b1c23b5abb28a24)

Pawel S.
03.03.2008, 23:11
no to chlopie przegles pale!! :mrgreen: toz to monstrum jest :twisted:
niepodoba mi sie wyglad glosnika ale sub wymiata :P

AnakinSkyWalker
03.03.2008, 23:13
A mi się właśnie bardziej ta beyma podoba niż BSW , może przez tego ludzika hehheheh

Elminster
03.03.2008, 23:16
A jak to gra? Moglbys napisac jak sprawdza sie w kinie?

dulin7
03.03.2008, 23:18
No ladnie potezny sub ale czy aby buda nie za duza? Fakt beyma piekna nie jest ale co tam :wink: Poza tym jakos wykonczenie i ksztalt mi nie podchodzi, jednak pewnie gdybym uslyszal to akurat najmniej wazna rzecza by to bylo :wink:
Gratuluje!
Pozdrawiam!!!

AnakinSkyWalker
03.03.2008, 23:27
Nie moge narazie dać mu "czadu" bo ojciec ma drugą zmiane a matka pierwszą :/ i jak tu sie nie wku....ć :( po krótkich chwilach szaleństwa stwierdzam że beyma mniej sie poci od BSW czyli przester występuje po znacznie większej mocy niż w poprzednim subie. A jeśli chodzi o niskie zejście to dosłownie....... WymiatA ! Chciałbym to usłyszeć w większym pokoju bo w moim 15 m\2 to nędza pewnie w porównaniu z większym obszarem do odsłuchu. A co do kina to jak obejrzę jakiś w AC3 to opowiem wrażenia :)

mIKI
03.03.2008, 23:55
mailem mneijsza siostre:) power 12, do tej pory nie slyszalem nic lepszego...
a glosnik nie jest brzydki, tylko na tych forach tak sie wydaje;)

jak mzoesz zrob i pokaz forki samego glosnika;) jestem ciekaw jak sie prezentuje;))

buda duza ale nie powinno byc tragedii;)
az lezka w oku sie kreci;)

http://images21.fotosik.pl/127/e90f122817bfe973m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e90f122817bfe973.html)
http://images21.fotosik.pl/127/14a5763a9a9882f1m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14a5763a9a9882f1.html)
http://images21.fotosik.pl/127/89f368b6398f60e6m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89f368b6398f60e6.html)

piekna... hehe

gratuluje wyboru

El_liero
04.03.2008, 00:23
a ten spad po co ?
faze chciałeś "dostroić" ? hehe

MormoN
04.03.2008, 00:26
Imponujący wygląd całości... ale to wariactwo taki sub w 15mkw!! Toż to serce może się pogubić w swoim rytmie :-)

piku16
04.03.2008, 01:19
W jakim celu pochylona jest Przednia ścianka.
Jak dla mnie to głupota ładowac 15" do pokoju 15m2 przecież to migrena gwarantowana 5 mniut słuchania i trzeba wyłaczac bo głowa boli a uszy jedwo co słyszą co sie w koło dzieje.

mIKI
04.03.2008, 02:37
hmmm no fakt ze to duuuzy glosnik jak na 15mkw ale jednak zdecydowanie bas z 10,12 a 15cali jest inny... bez ograniczen.

no i dobry sub na dobrym glosniku (j/w) nie powoduje bolu glowy... gra tylko kiedy trzeba i to piekielnym basem... naprawde jak ktos ma manie wilkosci i ma miejsce, a przy okazji chce zdeklasowac brzmieniem - to dobry sub;)

AnakinSkyWalker
04.03.2008, 07:33
Chciałem zrobić coś co by mi starczyło na wieczność i dlatego 15 cali. Pochylona konstrukcja bo tak mi się o wiele bardziej podoba niż standardowa prosta. A co do fotki samego głośnika to trochę mi się nie chce odkręcać tych wszystkich śrub i szarpać się z nim, 12 kg sam głośnik waży.....Jak napisałem wcześniej , patrzyłem przyszłościowo i mam nadzieje że mój pokój zostanie z czasem zamieniony na coś większego :)

premorepa
04.03.2008, 08:51
witam
zrobilem niedawno suba na power12+wzmak300 od Irka, narazie nie meczylem go za bardzo, moze 2 tygodnie po 1 h dziennie maks. ale jak narazie jestem bardzo niezadowolony z tego wyboru....
buda to 52 l. br 10x30 .... glosnik w podloge, ale nie stwierdzilem wiekszej roznicy obracajac bude na bok.

pokoj 20 m2.

wzmak onkyo 605 + dvd 405

grac gra, ale nie wymiata jak za ta kase, brakuje mu jakby kopyta ze wzmaka, ale to tylko moje zdanie... porownywalem z sls12 na identycznym wzmaku i nie odczulem roznicy na +, a glosnik o polowe drozszy, moze cos skopalem ... pomozcie prosze...

takero
04.03.2008, 08:51
Szkoda jednak że za wzmaka nie robi sub450 :)
Ale tak czy inaczej do 15mkw wolałbym dobrą 10 lub 12, ale napewno nie 15...

[ Dodano: 2008-03-04, 07:53 ]
premorepa, załóż swój temat!
Pewnie chodzi o ustawienie preampa w panelu, jak znam życie to uciąłeś go na 40hz i się dziwisz że sub nie gra ;]

premorepa
04.03.2008, 09:01
takero, prosze skasuj te wpisy, zalozylem nowy temat...

a co do Twojej sugestii to potencjometry sa ustawione na ok polowe, nawet krecac nimi nic sie nie zmienia na +, jest tylko gorzej, ampli jest ustawione na czysto, zadnych podbic, cięć itp.

teraz jestem w pracy ale sprawdze na 100% wieczorem...

kombinowalem na rozne boki z ustawieniami...

AnakinSkyWalker
04.03.2008, 09:58
Napisz dokładnie wymiary BR , 10x30 ? i w jaki sposób podłączyłeś tego onkyo do wzmaka od irka ? ten twój wzmak ma specialne wyjście na suba ? czy normalnym wyjściem podpiełeś ? jeżeli gra mułowato to masz coś z budą skopane. ps ja również mam ustawione na wzmaku irka wszystko na 50 % i jest w porządku. A co to postu Takero to gadałem z Irkiem czy by nie dało rady zrobić czegoś mocniejszego ale były by problemy z chłodzeniem takiego modułu. Fakt faktem jestem bardzo ciekawy jakby to zagrało na mocniejszym napędzie :wink: A co do wielkości przetworników to fakt między 12' a 15' jest różnica praktycznie 100% większy litraż obudowy i dlatego to takie duże i zarazem ciężkie ale jak sie chce postawić na moc to trzeba sklepać coś większego no i oczywiscie trzeba miec tez do tego warunki.

premorepa
04.03.2008, 10:17
Sorki, nie wzmak tylko ampli 605, nowy, ma dwa miechy, ma wyjscie na suba, kabel standard end :) za okolo 50-60 zl.

a co masz na mysli z buda? scianki 18, prednia podwojna, dodatkowa komora na wzmaka, poskrecane, sklejone, uszczelnione, BR o ile pamietam 106 mm +kanaliza :)do 30 cm.
wygluszenie piramidki(5cm.) na wszystkich sciankach oprocz glosnika, glosnik w podloge ale nie ma roznicy jak ustawiony, roznie probowalem

AnakinSkyWalker
04.03.2008, 12:29
nie wiem dokładnie jaki projekt wyświetlił by mi winisd ale 30 cm długi tunel to nie jest czasem przegięcie ? w czym robiłeś symulacje ? Jeżeli masz napęd or Irka to spróbuj podłączyć bez tego specjalnego kabla od suba do wzmaka. Standardowy kabel i z jednej strony podłącz do wzmaka (nie po złacne wejście na kabel) ale tamte zwyczajne przykręcane porty a z drugiej strony kabla podłącz standardowo do wyjścia od wzmaka i wtedy zobacz co sie będzie działo. Jeżeli nie masz 4 wyjść wzmaku to podłącz po prostu od której z kolumn bo to w końcu chodzi i tak tylko o źródło.

takero
04.03.2008, 14:40
A co to postu Takero to gadałem z Irkiem czy by nie dało rady zrobić czegoś mocniejszego ale były by problemy z chłodzeniem takiego modułu.tylko że panel 450w już jest opracowany i lada moment będą testy ;]

AnakinSkyWalker
04.03.2008, 16:40
w takim razie w przyszłości może się skuszę :lol:

arange
04.03.2008, 17:47
Jakiej farby użyłeś na front??

coolombo
04.03.2008, 20:45
Nie moge narazie dać mu "czadu" bo ojciec ma drugą zmiane a matka pierwszą :/ i jak tu sie nie wku....ć :( po krótkich chwilach szaleństwa stwierdzam że beyma mniej sie poci od BSW czyli przester występuje po znacznie większej mocy niż w poprzednim subie. A jeśli chodzi o niskie zejście to dosłownie....... WymiatA ! Chciałbym to usłyszeć w większym pokoju bo w moim 15 m\2 to nędza pewnie w porównaniu z większym obszarem do odsłuchu. A co do kina to jak obejrzę jakiś w AC3 to opowiem wrażenia :)

Nie kumam , tzn że co ten sam wzmacniacz teraz ma większą moc ?

ŁukaszN
04.03.2008, 21:13
Nooo coś nowego :]

Gratulacje, fajengo suba na fajniusim "głośniczku" :P W sumie obudowa mi sie nie podoba, wzmacnaiczyk też troche za słaby, ale zawsze to coś nowego ;)

P.s. Powerek wcale taki brzydki nie jest :]

http://images13.fotosik.pl/30/4bb085233ccb63f5m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4bb085233ccb63f5)

AnakinSkyWalker
05.03.2008, 07:31
Ten sam wzmak nie ma większej mocy ale na beyma według mnie ma lepszy wykop i brzmienie

[ Dodano: 2008-03-18, 19:39 ]
Pytanie do was , czy wzmak od irka 4500 wat był by dużo lepszy od obecnego ktorego używam 300 wat ? chodzi mi o o to czy warto kupić ten nowszy model i mocniejszy.