Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 35

Wątek: [ Car audio] subwoofer 12" 45 litrow CONRAD AUDIO

  1. #1
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932

    [ Car audio] subwoofer 12" 45 litrow CONRAD AUDIO

    napisal do mnie kolega z rada jakiego taniego suba kupic. jako ze nie trafila sie zadna okazja na allegro to zadzwonilem do UKAsza i pytam co ma na stanie. okazalo sie ze jest 12" CONRAD AUDIO ktory montowany byl w fabyrcznych subwooferach
    jako ze zmierzonych parametrow UKA niemogl znalezc dalem pojemnosc skrzyni "na oko" 45-50 litrow. (raczej bardziej z doswiadczenia :P)
    po zmierzeniu bagaznika i zwymiarowaniu paru scianek wyszlo 45.42 Litra
    mialem takze na stanie najwiekszy tunel z polinka wiec go zastosowalem. strojenie wypadlo na o 40Hz wiec idealnie do samochodu

    plik z wymiarami do pobrania (PDF)
    http://pawel.lutuje.se/skrzynia_45_litrow_wymiary.PDF
    http://rapidshare.com/files/15116281...ow_wymiary.PDF

    plyty zakupione w NOMI bo koledze sie spieszylo. plyta laminowana dlatego zeby ograniczyc wsiakanie kleju w plyte. taki kolor poniewaz byl to odpad a jak wiadomo odpad=taniej

    zeby zaoszczedzic na odpadach i na cieciu plyty u stolarza boki sa jako jedna plyta. kresle linie pod katem 65 stopni (lub poprostu odmierzam w/w wymiary) a nastepnie przecinam to na 2 czesci (z odpadem)


    skladam calosc "na sucho" zeby upewnic sie czy wszystko pasuje zgodnie z zasada "3x przymierz zanim przykleisz"

    zeby bylo szybciej to sub bedzie skrecany a nie tylko klejony.
    scianki boczne beda cofniete aby ulatwic montaz calosci oraz ukryc laczenia materialu obiciowego

    niemam nikogo do pomocy wiec musze sobie sam unieruchomic scianki


    nawiercam wiekszym wiertlem zeby "lepek" sie schowal. w przypadku bardziej miekkich plyt niejest to konieczne poniewaz z rozpedu sruba sie odpowiednio schowa

    zdecydowanie szybciej niz recznie :P



    przymierzam przednia scianke zeby zachowac kat prosty

    blokuje przednia scianke


    pora na tylna scianke. ale zaraz... przeciez cos mi tu nie pasuje plyty gorna i dolna sa dociete pod katem prostym a tylna scianka ma byc pochylona. tak wiec trzeba to jakos "naprawic" :P
    mozemy sami sobie wyciac te plyty juz pod katem reczna pilarka z pochylona tarcza lub...

    ...troche wiecej nasmiecic :mrgreen:
    podkladamy jakas sztywna deske jako podparcie i frezujemy ten kant plyty

    teraz pora skleic nasza skrzynke. demontujemy kolejno scianki tak zeby pozostale byly trzymane przez 2 inne scianki. w ten sposob nic nam sie nie przemiesci

    gora...

    dol...

    tyl...
    tutaj widzimy wyciekajacy klej z laczonych plyt. oznacza to ze klej wypelnia cala przestrzen miedzy poszczegolnymi plytami i tym samym uszczelnia nam cala skrzynie tak wiec zwolennicy silikonow nauczcie sie kleic skrzynki :P

    przyklejajac tyl lub przod nalezy pamietac zeby zawsze rownolegla scianka byla przykrecona, inaczej stracimy katy w skrzynce

    odstwaiamy skrzynke na noc do wyschniecia
    w miare mozliwosci usiwamy nadmiar kleju zeby nam nie przeszkadzal podczas dalszego szlifowania/frezowania oraz zeby nie bylo go czuc pod "kocykiem"

    usuwamy nadmiar plyty frezarka lub zwyklym tarnikiem. tutaj akurat gladkosc niejest az tak wazna


    pora na otwor pod glosnik. tak duzej srednicy otwor mozemy wykonac pry pomocy fabrycznego cyrkla
    lub wyrzynarka


    do wykonania mniejszego otworu pod tunel b-r konieczne bylo skostruowanie nowego cyrkla. otwor ma srednice 138-139mm (139mm to kompletny max zeby tunel sie zablokowal!)

    skrzynia gotowa

    pora zaczac oklejanie. zakupiony material byl ciety z beli o szerokosci 160cm wiec troche wiecej niz obwod suba (profil z boku)
    odcialem pasek 75cm materialu. 60cm na suba, po 4cm na zawiniecie + margines bledu jakbym krzywo zaczal przyklejac :P

    oklejanie zaczynam od dolnej scianki. smaruje POŁOWĘ scianki. dlaczego polowe? poniewaz tutaj bedzie laczenie :P

    na obficie posmarowana scianke przykladam material. klej rozprowadzi sie na obu powierzchniach w miare rownomiernie

    teraz zdejmuje ten material i czekam 10-15 min az wyschnie w dotyku

    po wyschnieciu starannie ukladamy material bo niebedzie mozliwosci poprawy!
    jako ze jest to klej kontaktowy to oczywiscie trzeba to teraz docisnac. wystarczy wlasnie reka wygladzic cala powierzchnie

    pozostale scianki kleimy tak samo. tutaj widac jak ladnie klej sie nam rozprowadzil

    no i wracamy do pierwszej scianki. przyklejamy wiekszosc zostawiajac pasek bez kleju.


    nadmiar materialu nakladamy na juz naklejony kawalek. przykladamy prowadnice lub jakas deske na oba kawalki materialu. potem ostrym nozykiem je przecinamy. beda idealnie dopasowane

    odrywamy zbedny kawalek juz przyklejonego materialu

    smarujemy klejem wolny kawalek. przyklejony juz kocyk najlepiej zabezpieczyc papierowa tasma malarska

    jak widac ja tasmy nie mialem i w kilku miejscach widac klej
    jak go nie dotkiesz to bedzie prawie nie widoczny. jednak trudno to zrobic kiedy musisz przycisnac material ;]

    pora na boki. dla bezpieczenstwa zostawilismy nadmiar materialu. teraz trzeba go przyciac...


    ...w taki sposob. mozna to zrobic juz po przyklejeniu jednak na posmarowanym klejem materiale troche trudno wycinac narozniki :P


    po skroceniu calosci pora na narozniki. przycinamy je tak samo jak material na dolnej sciance - 2 warstwy materialu, jedno ciecie...




    w miedzyczasie mozemy wyciac material z otworow. zawsze latwiej manewrowac skrzynka bo bedzie za co zlapac

    docinamy sobie kawalek ktory zaklei boki. lepiej robic to na skrzyni zeby idealnie pasowalo


    jako ze mamy juz wszystko dociete i spasowane pora na klejenie.
    smarujemy klejem wystajace plyty (poza boczna trapezowa scianka) i przykladmy material zeby rozprowadzic klej. tutaj jest bardzo wazny czas i nacisk. wlasnie na tych krawedziach najlatwoiej klej przechodzi...
    tak wiec smarujemy, nie za mocno przyciskamy i dlugo czekamy zeby to pozadnie wyschlo

    teraz mozemy wszystko pozaginac i przykleic.

    przyklejony juz kocyk zabezpieczamy tasma malarska. mi sie taka skonczyla wiez uzylem "szarej pakowej" jednak ta tasma potrafi zostawic slady kleju...
    smarujemy caly srodek pozadnie klejem...

    ...i zdejmujemy tasme. tym razem niema czekania az klej wyschnie - nie mielibysmy pola manewru z poprawkami. odrazu kladziemy kocyk na bok

    po ulozeniu kawalka czekamy. co pare min trzeba bedzie "poglaskac" go zeby przyklel sie. bedzie odchodzil az klej nie wyschnie. po ok 20min juz powinno trzymac :P

    powtarzamy ta operacje z drugiej strony, wycinamy otwor pod terminal, montujemy terminal, glosnik oraz tunel i mamy...


    gotowego suba

    udalo sie tez w rozsadnej cenie wyrwac wzmacniacz. AXTON C502. przyjemne brzmienie na przody i niezly "kop" na suba


    calosc wyladowala w passacie B3 sedan.



    jak to brzmi?
    jako ze kolega okreslil sie "ma to dobrze łupać" to napewno jest zadowolony
    ja jako juz troche osluchana osoba musialem dluzej go posluchac.
    glosnik jak na taka cene i prosta budowe gra calkiem niezle. miesisty, mocny bas, wcale nie zamulony i o dziwo nawet dosc szybki jak na ten rodzaj glosnika. barwa troche monotonna ale i tak bije na glowe chinskie, kolorowe wynalazki z allegro lub tanie "markowe" glosniki.
    wzmacniacz bardzo dobrze radzi sobie z jego napedem. teraz pora wygluszyc samochod i dorobic pozadne przodu zeby dorownaly subowi :P

    koszta
    plyta z docieciem 35zl
    material obiciowy 22zl
    kleje: 14,5zl butapren + 10zl vicol (wikol)
    tunel 8,77zl
    terminal 5zl
    glosnik 100zl
    wzmacniacz 300zl
    robocizna - zgadnijcie :P

    razem 500zl z przesylkami.


    jakbym robil 2-3 skrzynie naraz to by koszt sie podzielil i by wyszlo ok 1/3 taniej za skrzynie


    sub zostal zrobiony dla Damiana a przy okazji podziekowania dla UKA za glosnik i frezarke


    mam nadzieje ze ten temat wyjasni poczatkujacym sposob budowania suba do samochodu i jego oklejania

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    21.02.2008
    Skąd
    Zamość
    Posty
    405
    :twisted: to już prawie jak tutorial, a właściwie nie prawie
    co tu dożo gadac, fachowa robota, jak chyba zawsze u Ciebie :wink:

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    15.05.2008
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    82
    Wyglada jak by to byla produkcja seryjna perfekt wykonanie. Swietny tutorial . Jak ktos bedzie mial pytania typu jak zrobic sub spokojnie mozna odeslac do tego posta !!

  4. #4
    Zaawansowany
    Dołączył
    13.01.2007
    Skąd
    Kościerzyna
    Posty
    918
    Jak dla mnie jest to dobry materiał artykuł na stronę główną dla zielonych. Co do wykonania - super. Sam tak robię od zawsze i naprawdę można osiągnąć zadawalający efekt. zastanawia mnie tylko skąd wiesz jakie jest strojenie dla tego głośnika z tej skrzyni skoro nie masz ts...

  5. #5
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932
    Cytat Zamieszczone przez krzyhoo9
    Jak dla mnie jest to dobry materiał artykuł na stronę główną dla zielonych
    spokojnie - material wyjsciowy jest. przeanalizuj to, wskaz bledy/braki to sie poprawi i z czasem mozna wrzucic na strune glowna
    Cytat Zamieszczone przez krzyhoo9
    zastanawia mnie tylko skąd wiesz jakie jest strojenie dla tego głośnika z tej skrzyni skoro nie masz ts...
    no to tym mnie zalamales :neutral:
    nie wierze ze tak dlugo tutaj siedzisz i nadal niewiesz ze strojenie niema nic wspolnego z glosnikiem a jedynie z pojemnoscia skrzyni i wymiarami tunelu :evil:

    T-Sy UKA mierzyl - ale kartke zgubil :P

  6. #6
    Zaawansowany
    Dołączył
    05.11.2005
    Skąd
    Kraków
    Posty
    707
    Cytat Zamieszczone przez Pawel S.
    nie wierze ze tak dlugo tutaj siedzisz i nadal niewiesz ze strojenie niema nic wspolnego z glosnikiem a jedynie z pojemnoscia skrzyni i wymiarami tunelu :evil:
    Paweł to co mówisz było by prawdą - to najpierw kupowali byśmy gotową skrzynie - a potem dopiero głośnik dobierali do tego. Wsadź sobie do tej obudowy w takim razie np Beyme 12GA50 a potem Mivoca HCT12 i chyba nadal nie będziesz twierdził że strojenie nie ma nic wspólnego z głośnikiem - zastanów się co piszesz przecież to obudowę stroi się pod dany głośnik a nie inaczej.

  7. #7
    ale buda która ma strojenie dajmy na to x herców nie zmieni go w zależności od tego jaki tam będzie głośnik...

  8. #8
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932
    dokladnie.
    wasik1989, podobno sluchales wiele glosnikow. wiec doswiadczenie powinienies miec juz spore. tak wiec powinienes wiedziec ze ta skrzynia ktora zrobilem jest "uniwerslana" skrzynia do tego typu glosnikow tymbardziej z takim zastosowaniem ;]

  9. #9
    Zaawansowany
    Dołączył
    05.11.2005
    Skąd
    Kraków
    Posty
    707
    Przecież to jest jasne jak słońce co piszecie. Może je zmienić minimalnie bo np. głośnik X zajmuje parę litrów więcej od głośnika Y i jest już zmiana.

    Czyli po prostu potraktowałeś tego ConradAudio jako noname, i zaprojektowałeś dla niego typową dla rozmiaru obudowę. W takim razie się zgodzę - w innym, polemizował bym, że do każdego głośnika z parametrami należy dobrać odpowiednie strojenie wg upodobań i oczekiwań. Tylko w takim razie zrobiłeś moim zdaniem fuszerkę nie DIY

    Bo zamiast kupić - zrobiłeś obudowę i wsadziłeś do niej pierwszy lepszy głośnik. Tak to wygląda, jak DIY to porządnie :wink:

  10. #10
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932
    wasik1989, mam wrazenie ze nie czytasz ze zrozumieniem albo nie czytasz calosci
    co do strojenia to byla od poczatku mowa o obudowie a nie o dobieraniu odpowiedniego strojenia do danego glosnika...
    a co do dobory glosnka to czytaj sam poczatek ;]

  11. #11
    Zaawansowany
    Dołączył
    05.11.2005
    Skąd
    Kraków
    Posty
    707
    Pawel S., ok, sory - przyznam się że nie czytałem tego tematu, bo w dziale własne konstrukcje najpierw oglądam zdjęcia a potem czytam opis jeżeli zdjęcia mnie przekonały. Nie krytykuje Twojej konstrukcji - bo widziałem takich dużooo przez tyle zer co dałem o Więc nie czytałem tematu od początku tylko wypowiedź krzyhoo9, która mnie tak zaciekawiła że napisałem coś od siebie.

  12. #12
    Użytkownik
    Dołączył
    15.10.2004
    Skąd
    NS
    Posty
    117
    Ja bym nie cofał bocznych ścianek, tylko sobie roboty dodałeś z klejeniem tej taśmy.
    Wystarczy przy owijaniu zostawić więcej materiału po bokach i podocinać go tak samo jak robiłeś łączenie. Trzeba tylko pamiętać żeby zawsze ciąć dwie wartwy kocyka.
    No i klej kontaktowy w sprayu tak nie papra i można dać cieńszą warstwę.

  13. #13
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932
    tak, moglem nie cofac scianek ale zostaly cofniete z 2 powodow
    1. ukrycie laczen matrialu. robi sie tak w przypadku matrialow mniej "puszystych" na ktorych nie da sie ukryc laczenia (czyli zazwyczaj najtansze materialy)
    2. ulatwienie przenoszania :mrgreen:
    w przypadku bardzo malych skrzynek nie cofam scianek - strata miejsca.
    jednak nie moge znalezc taniego i dobrego materialu ktory pozwoli na takie laczenia

    Cytat Zamieszczone przez jaro_21
    No i klej kontaktowy w sprayu tak nie papra i można dać cieńszą warstwę.
    tak - ale porownaj koszta. cena 3x wieksza

  14. #14
    Początkujący
    Dołączył
    03.05.2007
    Skąd
    Płock
    Posty
    30
    piękna konstrukcja żebym nie zobaczył tych fotek z twojej pracy to powiedział bym ze kupiłeś tę bodę bardzo ładnie ci wyszło głośniczek tani ale na pewno moze mieć kopa jak ja mam tonsilka 30/60 i tez ładnie daje

  15. #15
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932
    Cytat Zamieszczone przez Krzysiek_1855
    głośniczek tani ale na pewno moze mieć kopa
    glosnik gra tak jak wyglada - czyli sprawdza sie u kolegi w 120% (poniewaz robi lepsze wrazenie niz sie spodziewal :P )
    glosnik tani ale nie najgorszy, nawet sam moglbym go sluchac dluzej

  16. #16
    Początkujący
    Dołączył
    03.05.2007
    Skąd
    Płock
    Posty
    30
    No to ważne ze jesteś zadowolony z swojej pracy tak myślę żeby zamienić tego tonsilka co mam na tego 30/120 powinien mieć lepsze zejście ale nie wiem czy to dobry wybór szkoda ze nie mam jak tego sprawdzić

  17. #17
    Użytkownik Awatar hellrider
    Dołączył
    28.06.2004
    Skąd
    Rzeszow
    Posty
    297
    Pawel chlopie, dalej sie frezarki nie dorobiles ? Chyba Ci zasponsoruje
    Ogolnie spoko opisane, dla '' zielonych'' w sam raz, ja bym to wsadzil gdzies na strone startowa jako hmmm dopelnienie tego co na niej istnieje Ogolnie to spoko robota.
    Pawelku, bede mial nie dlugo do Ciebie romansa na gygu bo samochod ''wiekszy'' juz prawie zakupiony. A zeby bylo fajnie to kombiak chyba bedzie :wink:

  18. #18
    Użytkownik Awatar hellrider
    Dołączył
    28.06.2004
    Skąd
    Rzeszow
    Posty
    297
    Maxi, nieee, Kaszla nie sprzedalem, ale przydaloby sie cos wiekszego w co mozna wsadzic LCD i takie tam. Poza tym wiesz, dzieci, zona. Tez trzeba to gdzies upchnąć

    Cytat Zamieszczone przez Maxi
    Ciebie to na forum wieki nie bylo
    No cos ty. Ja bylem tylko nic nie pisalem przegladaalem tylko ''popularnie zakladane tematy''

    PS. Zaklicz do mnie na gygu.

  19. #19
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,932
    Cytat Zamieszczone przez hellrider
    Pawel chlopie, dalej sie frezarki nie dorobiles ?
    ja frezarke mam juz od kilku lat. ale kupilem tanio w nienajlepszym stanie a dodatkowo michal k mi ja dobil :evil:
    moze po wakacjach sobie zasponsoruje nowa

    Cytat Zamieszczone przez hellrider
    Poza tym wiesz, dzieci, zona. Tez trzeba to gdzies upchnąć

    kogo zona i dzieci?

  20. #20
    Cytat Zamieszczone przez jaro_21
    No i klej kontaktowy w sprayu tak nie papra i można dać cieńszą warstwę.
    Jest w sprzedaży klej tapicerski (TAPICER) można go nakładać nierozcieńczonego pistoletem spełniając odpowiednie warunki dysza chyba 2mm i 6 atmosfer w pistolecie idzie jak złoto Chyba muszę się rozejrzeć za takowym pistolet mam w komplecie a dysze za kilka złotych się kupi

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •