Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 29

Wątek: Holton 400 moim okiem (altron AL13)

  1. #1

    Holton 400 moim okiem (altron AL13)

    Naprawiajac koledze z forum wzmacniacz Altron AL-13 wykonalem kilka pomiarow tego dobrze znanego ukladu.
    W skrocie jest to koncowka mocy na komplementarnych tranzystorach mosfet (IRFP240/9240), 4 pary tranzystorow pozwalaja na osiagniecie ponad 400W mocy. Moj mial wlutowane 3pary bo mial pracowac na nizszej mocy.
    Zacznijmy od podstawowych parametrow, trzy decybelowe pasmo przenoszenia to 10hz-100khz. Od dolu ogranicza je glownie kondensator wejsciowy C2 (proponuje zwiekszyc) a od gory kompensacja sprzezenia zwrotnego i wejsciowy filtr dolnoprzepustowy 1k 1n rownolegle z 15k ktora to wartosc wyznacza impedancje wejsciowa (dosc niska).
    Wzmocnienie napieciowe to tylko ok 33x co przy mocy 400W/4omach bedzie wymagac napiecia wejsciowego o wartosci 1,2V.
    Wzmacniacz mimo szerokiego pasma nie jest najszybszy bo przy przesterze sinusem na 20khz prad spoczynkowy wzrosl 3-4razy a przebieg nie przypominal sinusa.
    Test obciazenia pojemnosciowego na prostokacie 1khz i obciazeniu 4omy rownolegle z 1uF wypadl poprawnie, widoczne byly oscylacje ale bardzo szybko tlumione.
    Test obciazenia indukcyjnego, prostokat 300hz 4omy szeregowo z 1mH wypadl poprawnie, tu nie bylo zadnych widocznych nieprawidlowosci.
    Stabilnosc termiczna ma sie nastepujaco, po wlaczeniu wzmacniacza prad spoczynkowy wynosil 100mA po czym wzrosl do 150mA po ustabilizowaniu warunkow pracy, po rozgrzaniu do wysokiej temperatury spadl do 70mA. Mogloby byc lepiej ale i tak jest niezle.
    Stabilnosc pradu spoczynkowego od napiecia, przy +-42V 100mA, przy +-51V 150mA, przy +-75V 200mA, mogloby byc lepiej ale mozna to zaakceptowac.
    Stabilnosc termiczna na pewno poprawilaby zmiana ukladu stabilizacji pradu spoczynkowego np na proponowany przezemnie uklad z dioda referencyjna LM385-1.2V, obecny uklad stabilizacji jest zywcem wziety ze wzmacniaczy na tranzystorach bipolarnych i to wielki cud ze wogule jako tako dziala.

    Napiecie nasycenia przy malej mocy bo 170W/4omach wynioslo dosc wysokie 8V, krotko mowiac inny wzmacniacz osiagnalby 200-250W na tym samym zasilaczu.
    R6 o wartosci 18k uniemozliwia prawidlowa prace wzmacniacza ponizej +-40V zasilania. Kto chce osiagac duze moce na niskich impedancjach/napieciach powinien zmniejszyc ten rezystor do np 10k.
    Sam wzmacniacz mimo braku ukladu cichego wlaczania/wylaczania, wlacza i wylacza sie bez dokuczliwych stukow w glosnikach.
    Nie ma tez zadnego zabezpieczenia zwarciowego, poza naturalnym ograniczeniem pradu zwarcia wynikajacym z topologii ukladowej.

    Co do samego wykonania zestawu aL-13 to jak zwykle tranzystory mocy nie sa umieszczone na krawedzi plytki i trzeba je jakims sposobem dogiac do radiatora. Sama plytka jest wielka. Pr-ek regulacji pradu spoczynkowego dziala odwrotnie czyli krecac w lewo zwiekszamy prad.
    Ewidentny blad na schemacie to zle podlaczenie R9 ktory powinien byc podlaczony do masy zasilania a nie masy sygnalowej. Przez to bledne podlaczenie na rezystorze (10R) mamy ciagly spadek napiecia o wartosci -50mV ktory to przeklada sie na stale napiecie na wyjsciu wzmacniacza o takiej wlasnie wartosci. Jest to jeszcze zalezne od dobrania tranzystorow i napiecia zasilania. Jak koncowka pracuje jako pojedyncza to zalecam wstawienie zwory w miejsce R11.
    W zestawie sa idiotyczne zalecenia co do parametrow elementow.
    R14 120R 1W, R23-30 470R 1W, R19,20 100R 1W -nie mam pojecia po co skoro wystarcza zwykle 0,25W!
    R9,15 10k 1W -slusznie ale dlaczego R2 10k 0,25W skoro wydziela sie z niego taka sama moc co z R9? Ja bym jako R2,9 zastosowal 22-33k 0,25W i moglbym zasilac uklad do +-100V bez przegrzewania sie tych rezystorow.
    C8,9 10pF 50V -na tych kondensatorach wystepuje pelne napiecie zasilania wiec powinny byc na min 160V!
    D1,2,4,5 zenerki 15V 1W -nie wiem po co bo w zupelnosci wystarczylyby male o mocy 0,5W
    Oryginalnie zmontowany uklad ma zalozone radiatorki na tranzystorach sredniej mocy co jest bezsensem bo wcale nie sa one potrzebne.
    Najbardziej obciazony jest T6 ktory przy zasilaniu +-80V bedzie wydzielal z siebie 0,5W mocy a przy +-100V 0,6W reszta przy tym napieciu bedzie miala <0,4W z czym sobie spokojnei poradzi.
    Poniewaz te tranzystory tworza pary roznicowe to T9 powinien byc polaczony z T10 (ja je nagiolem i skrecilem wspolna sruba bez radiatora). T6 z T7, mozna wyposazyc je w maly wspolny radiator (szczegolnie przy duzych napieciach zasilania). T5 nie wymaga radiatora.

    Podsumowujac jest to nie dobracowany uklad koncowki mocy z ewidentnymi choc drobnymi bledami ale o dziwo cieszacy sie wielka popularnoscia. Kusi amatorow wielka moca wyjsciowa jako jedynym wyznacznikiem jakosci wzmacniacza. Wiekszosc bledow i klopotow z tym ukladem i tak wynika z malego doswiadczenia czlowieka skladajacego taki wzmacniacz. Glowne problemy to rozrzuty parametrow tranzystorow mocy ktore powinny byc dobierane. A takze zly montaz i zle dopasowany radiator uniemozliwiajacy odprowadzanie duzej ilosci ciepla z bardzo mocnego wzmacniacza.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

  2. #2
    Cytat Zamieszczone przez irek
    Naprawiajac koledze z forum wzmacniacz Altron AL-13 wykonalem kilka pomiarow tego dobrze znanego ukladu.
    A co było uszkodzone?

    Dodam jeszcze ze nalezy zazworowac bezpieczniki .

  3. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    04.05.2006
    Skąd
    Tłuszcz
    Posty
    123
    to akurat mój wzmacniacz
    generalnie uszkodzeń raczej nie było - Irek wymienił pare elementów, ktore osoba montująca ten wzmacniacz (ktoś z tego forum, przez niektórych uznawany za osobe ktora zna sie na wzmacniaczach - nie będe mówił kto) dała o złych wartościach lub źle zamontowane.
    Trzeba także pamiętać o dobrym chłodzeniu - moje jest niewystarczające, mimo tego ze to 3 złączone radiatory - grzeje sie strasznie, musze wspomagać je wiatraczkiem.
    Irek także poprawił sygnał, doprowadził wszystkie kable do normalnego stanu.
    Wzmacniacz wdg obietnic skłającego miał osiągać 300w - osiąga 170 jak widać.
    Jesli ktoś jest zainteresowany wiekszą ilością zdjęc - moge podać.
    Pozdrawiam

  4. #4
    Powiedz co to za "fachowiec" skladal ci tego wzmaka, moze inni nie straca czasu i pieniedzy...
    Chłodzenie to podstawa, na oko moze sie wydawac ze radiator jest Ok a potem okazuje sie ze powienien byc jednak 3 razy wiekszy.
    Nie wiem jakim cudem ma miec tylko 170W? Normalnie to on daje ponad 400W/4Ω przy zasilaniu z tarfa 2x54V. http://diyaudio.pl/files/dsc00609_174.jpg

  5. #5
    Projektant
    Dołączył
    19.01.2005
    Skąd
    Namysłów/wroc
    Posty
    1,793
    Ja mu to sprzedałem dwa(moze 3?) lata temu. :mrgreen: Historii handlu z panem membranem nie zamierzam opowiadać.

  6. #6
    handel, handlem ale 470kom zamiast prawidlowych 470om to powazny blad. I klopoty ze stabilnoscia wzmacniacza trudne do wylapania dla amatorow.
    Polaczenie trzech radiatorow jest bez sensowne bo cieplo jest zle rozprowadzane i tylko srodkowy sie grzeje a boczne sa w zasadzie zimne.
    Tranzystory byly przykrecone przez cienka pogieta blaszke miedziana ktora nic nie poprawiala a nawet pogarszala sprawe odprowadzania ciepla.
    Elementy byly obciete prawie na rowno z plytka wiec ledwo cyna je trzymala.
    A wynik mocy 170W/4omach wynika z niskiego napiecia trafa.

  7. #7
    Cytat Zamieszczone przez irek
    A wynik mocy 170W/4omach wynika z niskiego napiecia trafa.
    '

    To wszyztko tłumaczy. Tylko kto zasila Holtona zanizonym napieciem? Jego konstrukcja to nieumozliwia. No chyba ze te 10V sie da mniej.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

  8. #8
    Projektant
    Dołączył
    19.01.2005
    Skąd
    Namysłów/wroc
    Posty
    1,793
    Irku pamietasz jakie tam było nap. zasilania?

  9. #9
    Nominalnie +-75V.

  10. #10
    Projektant
    Dołączył
    19.01.2005
    Skąd
    Namysłów/wroc
    Posty
    1,793
    Jakie tam było a nie jakie nominalnie Nominalnie to szło z trafa 1,5kW 2x55V

  11. #11
    Ten wzmacniacz ma chyba ok +-55V w spoczynku.
    Holton ma minimalne zasilanie +-40V a po zmianie jednego opornika duzo nizej a robi sie to np do pracy na 1 czy 2omach.

  12. #12
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    Przy 1omie i niskim zasilaniu to on będzie całkiem niepełnosprawny...

  13. #13
    Cytat Zamieszczone przez coolombo
    Przy 1omie i niskim zasilaniu to on będzie całkiem niepełnosprawny...
    A niby czemu? Jak zmodyfikujemy nieco wartosc kilku rezystorow bedzie pracowac od 30V albo nawet mniej...

  14. #14
    Zaawansowany
    Dołączył
    25.06.2004
    Skąd
    Złotoryja
    Posty
    916
    No to zmierz przy +- 30V jakie napięcie na wyjściu będzie zanim wzmacniacz zacznie się przesterowywać.

  15. #15
    napiecie nasycenia bedzie kiepskie bo bardzo duze.
    A zeby wzmacniacz pracowal od najmniejszych napiec zasilania to trzeba zewrzec R6.

  16. #16
    Projektant
    Dołączył
    19.01.2005
    Skąd
    Namysłów/wroc
    Posty
    1,793
    Nie na temat...
    Jesli mówisz 55V to chyba nie jest to do końca mój wzmacniacz w tamtej formie

  17. #17
    w oczy raza te dwa kondensatory na 50V, bedzie trzeba je wymienic

    [ Dodano: 2008-10-22, 16:11 ]
    damn, nie moge juz edytowac postu...

    Pytanie odnosnie diody referencyjnej, zamiast ktorego rezytora trzeba ja wlutowac?

    Czytalem opis do Holtona 200 ale numery rezystorow chyba sie nie pokrywaja

  18. #18
    Cytat Zamieszczone przez tom3kk
    Pytanie odnosnie diody referencyjnej, zamiast ktorego rezytora trzeba ja wlutowac?

    Czytalem opis do Holtona 200 ale numery rezystorow chyba sie nie pokrywaja
    Wystarczy spojrzec na schemat. Sa prawie identyczne.

  19. #19
    Początkujący
    Dołączył
    15.11.2008
    Skąd
    Rybnik
    Posty
    7
    Witam, właściwie to dostałem zlecenie wykonania tej końcówki (pomimo jej negatywnej opinii) dlatego chciałem zapytać (gł. Irka znając jego MEGA uzdolnienia i umiejętności oraz bezpośredni kontakt z tą końcówką) co można jeszcze zmienić, poza wartościami elementów podanych wyżej, oraz dołączam się do pytania o diodę referencyjną. Chciałem jeszcze zapytać o radiator, czy wystarczy taki :
    A6023 L=10 wysokość=19cm długość żeber 5 cm.
    z góry dziękuję za odpowiedź

  20. #20
    Ja bym zmienil w tym wzmacniaczu wszystko a zostalaby tylko topologia ukladowa choc tez bym ja nieco rozwinal.
    Cytat Zamieszczone przez kuczus
    A6023 L=10 wysokość=19cm długość żeber 5 cm.
    Taki radiator bez wymuszonego chlodzenia starczy na wzmacniacz o mocy ok 250W.

    Diode referencyjna musicie sami sobie dopasowac, patrzac na schematy to zaden problem.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •