Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 32

Wątek: stand-by

  1. #1

    stand-by

    hi

    Jakis czas temu napisalem, ze chce zrobic uklad stand-by. Ma to byc prosty i tani uklad.
    Tak zeby kazdy mogl sobie to polutowac i zaprogramowac pod wybrany przycisk pilota RC5.

    Tak jak pisalem, "modulek" jest bardzo prosty w budowie, zawiera w sobie elementy, ktore sa latwo dostepne w naszych sklepach, nie powinno byc z nimi problemu.


    Na plytce stand-by sa dwa bezpieczniki. Jeden od zasilania trafa ukladu, drugi od obwodu przekaznika.
    Przekaznik jest na 5V tak wiec nie bylo problemu z doborem napiec, nie musialem z niczym kombinowac poniewaz mikrokontroler tez jest na 5V.

    Poczatkowo uklad ten byl na uC atmega8 lecz pozniej stwierdzilem ze instalowanie tak "sporego" uC nie ma sensu i w efekcie koncowym wybor padl na ATtiny13 (tani, latwo dostepny, jakies ~4,5zł)
    Przekaznik sterowany jest poprzez tranzystor NPN ktorego bramka jest podpieta (rezystor 4,7K) pod nozke PB3 uC. Diody sygnalizujace podpiete sa pod nozki PB0 oraz PB2 (poprzez odpowiednio dobrane rezystory).
    Odbiornik podczerwieni podpiety jest pod nozke PB1. Natomiast switch, ktory odpowiada za zmiane stanu przekaznika oraz za wejscie w tryb programowania jest podpiety pod PB4. Dodatkowo uC ma podciagniety pin resetu poprzez rezystor 4,7 do VCC, mogloby byc bez tego ale nie chcialem zostawic tzw. "wiszącego resetu".
    Pin "switcha" podciagniety jest rezystorem podciagajacym (220R) do VCC, bez niego uklad troche wariuje (w ten sposob otrzymujemy solidna logiczna 1 na porcie uC). Zdaje sobie sprawe z tego ze mozna uzyc wewnetrznego rezystora podciagajacego, lecz on ma zbyt duza wartosc i nie sprawdza sie on do konca, tak jest o wiele solidniej i stabilniej. Standardowo, rownolegle do cewki przekaznika wpieta jest dioda zabezpieczajaca oraz dodatkowo maly kondensator. Zasilacz to latwo dostepne trafo TS2/16, mostek prostowniczy, stabilizator L7805 oraz kondensatory.


    Tak jak pisalem. Z elementami nie bedzie problemu, sa one latwo dostepne.

    Lista elementow:
    TR1 - Trafo TS2/16
    B1 - mostek prostowniczy, okrągły 1,5A
    C1, - 1000uF/16V
    C2 - 470uF/16V
    C3 - 4,7uF/16V
    C4, C5 - 100n
    D1 - Dioda 1N400x
    F1, F2 - gniazda bezpiecznika (na standardowy, szklany, rurkowy bezpiecznik)
    T1 - BC546B
    IC1 - L7805
    IC2 - mikrokontroler Atmel ATtiny13 (dodatkowo podstawki DIL8, kupic sobie z 4 na zapas ;p)
    PK1 - przekaźnik HONGFA JQC-3FF, napiecie cewki 5V, prąd styków 10A
    R1 - 100R
    R2, R3 - 4,7K
    R4, R5 - u mnie ~300R (dobrać odpowiednio dla diody, napięcie przy nozce 5V, starać się aby prąd pobierany z jednej nozki uC nie przekraczał 20mA [producent niby podaje wiecej ale ja bym nie ryzykowal, dla wiekszosci ledow prad do 20mA jest wystarczajacy])
    R6 - 220R
    X1, X2, X3 - gniazdo ARK2 raster 5mm
    X4, X5 - gniazdo ARK3 raster 5mm
    Odbiornik podczerwieni TSOP1736 (GND, +5V, DATA odpowiednio zaznaczone na obrazku)

    Switch moze byc dowolny typu "reset", ledy dobrac wedlug uznania (moze byc jeden led ze wspolna katoda, potem oczywiscie dobrac odp. rezystory).
    Bezpiecznik dla trafa moze byc 1A szybki, dla ukladu przekaznika w sumie zalezy od jego obciazenia, na poczatek mozna dac sobie 1A.


    Kosztow nie podaje, jak ktos chce to sobie sprawdzi. Mozna zamknac sie w 20zł
    Aaa, przy programowaniu - fuse bity w konfiguracji domyślnej.

    Zasada działania, filmik: http://www.youtube.com/watch?v=mcCQsEH4bak
    paczka z plikiem .hex (wsadem) do uC, kod zrodlowy programu, plytka, spis elementow, schemat: http://files.tomekk.org

    Pozdrawiam
    Mam nadzieje ze komus sie przyda, plytka prototypowa poszla juz do suba kolegi.

    P.S
    Mam nadzieje ze nic nie pominalem, jak cos to pytac/pisac.
    Ostatnio edytowane przez tomekk_ ; 20.02.2017 o 21:01

  2. #2
    Początkujący
    Dołączył
    10.01.2008
    Skąd
    Chojnów
    Posty
    12
    Świetna sprawa. Chyba wykorzystam ten układ do włączania światła w pokoju Czy mógłbyś zamieścić schemat?

  3. #3
    Użytkownik Awatar otomsono
    Dołączył
    14.01.2008
    Skąd
    Katowice
    Posty
    61
    Świetny układ, napewno znajdzie zastosowanie w wielu konstrukcjach.

    DO MODERATORÓW: Wg. mnie układ jest przedstawiony "od podszewki" i powinien znaleźć się w: "Układy elektroniczne/Sprawdzone w działaniu z kompletną dokumentacją !"

  4. #4
    schemat jest dolaczony, tylko akurat cos imageshack nawalil

    Taki dopisek. chodzi o pilot RC5, czyli np. philipsa (spora wiekszosc), sa oczywiscie tez innych firm.
    Jesli ktos takowego nie posiada to sa one w cenie okolo ~4zł na allegro.

    Jak po wejsciu w tryb programowania, po nacisnieciu przycisku na pilocie diody nie "mrygna" tzn. ze nie jest to pilot RC5

    [ Dodano: 2009-07-03, 10:03 ]
    Wymiary przekaźnika:



  5. #5
    Użytkownik Awatar otomsono
    Dołączył
    14.01.2008
    Skąd
    Katowice
    Posty
    61
    Jako dodatkową informację dodam, że jeżeli ktoś nie będzie mógł dostać przekaźnika Hongfa JQC-3FF, to zamiennikiem jego jest Omron G5LE-1.

  6. #6
    od teraz pliki sa dostepne pod, zawsze aktualne:
    http://files.tomekk.org/standby_attiny13/

    i beda tam zawsze, pytania na PW.

  7. #7
    Początkujący
    Dołączył
    07.01.2010
    Skąd
    Sochaczew
    Posty
    3
    Można prosić o wymiary PCB ?

  8. #8
    wymiary sa w 'wymiary.txt'

    Ci co zrobili stand-by na płytce w wersji 2

    user tyka, zauważył bląd przy składaniu (wielkie dzięki)

    chodzi o to iz robiąc drugą wersje płytki (druga wersja rozni sie od pierwszej tym ze przekaznik zostal odsuniety w bezpieczne miejsce oraz 'oblalem' układ masa),

    okej, problem jest w tym ze oblewajac mase zapomnialem odznaczyc jeden pad i w zwiazku z tym w ukladzie powstaje spiecie co oczywiscie prowadzi do tego ze uklad nie dziala,

    nie mam co sciemniac, jest to moj blad i wielkie sorry za to, tak wiec, jesli ktos zbudowal sobie standby w oparciu o wersje 2 plytki to jedyne co musi zrobic to rozciac mase w jednym miejscu i tyle, reszta jest bez zmian uklad dziala zankomicie


    plytke w plikach juz poprawilem, http://files.tomekk.org/standby_attiny13/

    pozdrawiam i dzieki za czujnosc!

  9. #9
    Znawca Awatar scythe1123
    Dołączył
    21.08.2009
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    1,476
    fajnie by było jeszcze żeby sterowanie silniczkiem było (do volume)

  10. #10
    Początkujący
    Dołączył
    10.11.2010
    Skąd
    pn
    Posty
    3
    Dzięki za projekt.
    Pierwszy poskładany i działający, teraz jeszcze dwa i zamiast biegać w kółko po pokoju klik klik i światło się świeci wedle życzenia

  11. #11
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    253
    do światła szkoda tego, to bardziej do suba/wzmacniacza

    do światła polecam ten projekt:

    [smd] http://www.elektronika.ba/617/ir-light-dimmer-v1/
    [przewlekane] http://www.ivica-novakovic.from.hr/Lightdimmer-eng.htm

    wykonałem go w 2ch egzemplarzach [smd] i działa znakomicie, ma funkcje włączania i ściemniania światła

    a ten włącznik zapewne tez sobie zrobie więc dzięki za podzielenie się dziełem

  12. #12
    Początkujący
    Dołączył
    10.11.2010
    Skąd
    pn
    Posty
    3
    a czemu szkoda ? Nie jestem super ekspertem, dlatego pytam. Na pierwszy rzut oka widzę, że te które wrzuciłeś są mniejsze, ale czy to jedyny powód dla których są lepsze?

    I jeszcze przy okazji mam bardzo amatorskie pytanie - czy ma znaczenie, że wyłączam tylko jedną żyłę z kabla doprowadzającego prąd ? Bo zaobserwowałem, że jak użyję tego włącznika do wyłączania lampki diodowej (przy telewizorze) to diody się delikatnie żarzą po wyłączeniu, powinienem więc odcinać obie? A może odwrotnie podłączyć?
    włącznik tak czy tak się przyda, bo jestem w trakcie budowy wzmacniacza

    z góry dziękuję za odpowiedz,
    pozdrawiam początkujący majsterkowicz

  13. #13
    Użytkownik Awatar jaromas
    Dołączył
    21.01.2009
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    253
    chodzi o to że ten uklad który pokazalem jest dedykowany do wlaczania, wylaczania, rozjaśniania i ściemniania żarówki i i tylko do tego sie nadaje (możliwe że jeszcze tylko silnik szczotkowy zadziała) układ jest mały, nie potrzebuje transformatora do pracy itd.

    uklad zaprezentowany tutaj jest o tyle lepszy że sterujesz przekaźnikiem więc możesz podłączyć dowolne urządzenie

  14. #14
    Początkujący
    Dołączył
    10.11.2010
    Skąd
    pn
    Posty
    3
    Rozumiem i dziękuję za odpowiedź, jednak u mnie akurat nie jest potrzebny rozjaśniacz - energooszczędne lub diodowe żarówki. Natomiast na pewno dużym plusem jest brak transformatora - oszczędność energii.

    Pozdrawiam
    kryss

  15. #15
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Jest może tu osoba obeznana z tego typu projektami? Poza autorem oczywiście, mam problem z tym układem i dostaję już szewskiej pasji

  16. #16
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    586
    Dokładnie sprawdż pcb,czy nie ma zwarć,zimnych lutów.Zrobilem kol.tom3kk dwa układy zdalnego sterowania,wszystko ok tak,ze wątpię aby wrzucił tu coś czego nie sprawdził i co by nie działało.Pozdr, , przyjemnych poszukiwań

  17. #17
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Nie wątpię w to że układ działa. Bardziej nie wiem gdzie szukać problemu bo sytuacja wygląda tak:
    switchem przełączając zapalają się na zmianę diody - ok
    przy przytrzymaniu wchodzi w tryb programowania- ok
    na pilota nie reaguje :/
    no i nawet samym switchem jak przyciskam to przekaźnik nie działa

  18. #18
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    586
    pilot na pewno działa w RC5

  19. #19
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Pilota mam dokładnie tego:
    http://allegro.pl/pilot-meike-rc-5-r...066916847.html
    Bardziej mnie zastanawia brak reakcji przekaznika

  20. #20
    Moderator Globalny
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,874
    Tak mi się wydaje, że to że jest napisane na nim RC5 to raczej nazwa typu pilota nadana przez producenta (w tym przypadku przez firmę Canon) niż nazwa standardu, w którym działa ten pilot.
    Najpierw musisz być pewny pilota, inaczej nic nie zdziałasz. Ja mam napisany programik na ATmegę w wyświetlaczem, gdzie pokazuje mi od razu czy pilot jest RC5 wyświetlając numer komendy.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •