Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 32 z 32

Wątek: stand-by

  1. #21
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Tak mi się wydaje, że to że jest napisane na nim RC5 to raczej nazwa typu pilota nadana przez producenta (w tym przypadku przez firmę Canon) niż nazwa standardu, w którym działa ten pilot.
    Najpierw musisz być pewny pilota, inaczej nic nie zdziałasz. Ja mam napisany programik na ATmegę w wyświetlaczem, gdzie pokazuje mi od razu czy pilot jest RC5 wyświetlając numer komendy.
    No właśnie się okazuje że z pilotem dałem ciała Muszę zamówić drugi...

  2. #22
    Konstruktor Awatar csbiczek
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Czersk
    Posty
    2,253
    No i znalazł się winowajca... Po raz kolejny potwierdza się fakt że należy sprawdzać elementy przed lutowaniem... Zamiast przekaźnika na 5v wrzucili mi na 12v:/

  3. #23
    Początkujący
    Dołączył
    06.07.2011
    Skąd
    Karsin
    Posty
    4
    Witam

    Złożyłem układ według schematu (zamiast trafa jest aku 12V i odbiornik TSOP31236)
    Czy da sie jakoś wzmocnić siłe sygnału z uniwersalnego pilota? Układ chciałbym zastosować na sali gimnastycznej gdzie narazie zasięg jest 3m. Czy wogóle takie układ zda egzamin na dużej powierzchni otwartej?

    Pozdrawiam

  4. #24
    sa na rynku przedluzki do pilotow, tak wiec jakos sie da - pytanie do specjalistow czy da sie to stricte "lutownica" i jakas czescia wzmocnic

  5. #25
    Spróbuj podciągnąć rezystorem 10K wyjście odbiornika podczerwieni do VCC (+5V).

  6. #26
    Początkujący
    Dołączył
    06.07.2011
    Skąd
    Karsin
    Posty
    4
    Dziękuję za rady jutro to sprawdzę

  7. #27
    Użytkownik
    Dołączył
    13.08.2013
    Skąd
    Kobiór
    Posty
    76
    Witam,
    Złożyłem ten ukladzik wszystko fajnie działa poza pilotem. Czy przyczyną może być zmiana odbiornika podczerwieni na TSOP2236(wziąłem pod uwagę inny pinout), czy może użyty pilot próbowałem Philipsa, lg, z karty creativa i jakiś od dekodera. Z góry dziękuję za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez Woder ; 23.02.2015 o 18:34

  8. #28
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,708
    Ja miałem tak że jak testowałem różne TSOPy to po zmianie na kolejny nie łapał pilota, trzeba było jeszcze raz programować.
    U Ciebie winą może być zły pilot, Nie wszystkie piloty Philipsa się nadają (nie nadają w RC5) poszukaj pilota od starszego TV philipsa albo np. elemis czy tesla

  9. #29
    Użytkownik
    Dołączył
    13.08.2013
    Skąd
    Kobiór
    Posty
    76
    Ok problem rozwiązany, jak polecił Adzik pokopalem głębiej w domowych pilotach i wygrzebalem jakiegoś staruszka poklejonego taśmą i ten oczywiście zadziałał. Dzięki

  10. #30
    Użytkownik Awatar nik156
    Dołączył
    28.01.2007
    Skąd
    /var/logs
    Posty
    432
    Odkopie trochę temacik, poszukuje podobnego układu na podobnej zasadzie. Czy przez ten okres czasu ktoś znalazł lub stworzył coś podobnego?

  11. #31
    Znawca Awatar gavron04
    Dołączył
    07.04.2013
    Skąd
    Koźmin Wlkp./ Poznań
    Posty
    1,109
    Jest w trakcie

  12. #32
    Użytkownik Awatar nik156
    Dołączył
    28.01.2007
    Skąd
    /var/logs
    Posty
    432
    Czy ktoś z osób które złożyły to urządzenie ma dziwną przypadłość że nie zawsze przycisk na pilocie wyłączy przekaźnik? Tak jakby co 3-4 wysłanie kodu było odbierane. Może znajdzie się ktoś kto bawił się w zmianę lub przeróbkę kodu na C? I mógłby go udostępnić? Co do przycisku jest wszystko OK, działa prawidłowo. Ale pilot ma jakieś problemy. Słyszałem że podobno w bascom protokół odbierania ma jakieś oczekiwanie 10sec.

    Rozwiązane.

    miałem to samo, bo kompilowałem ten program w BASCOMIE 2.0.7.x - jeśli też masz bascoma w wersji "2" to potrzebujesz mieć wpisane :

    "Config Rc5 = Pind.1 , Wait = 2000 "

    W Bascomie "1" wystarczy :

    "Config Rc5 = Pind.1 "
    Oczywiście to cytat znaleziony w internecie. Ale działa tak jak trzeba.

    //Modelatora proszę o scalenie postów w jeden. Dla potomnych.
    Ostatnio edytowane przez raven1985 ; 11.09.2015 o 21:22

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •