Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 124

Wątek: 'driver' sterownik wzmacniacza DIY

  1. #61
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    585
    Cytat Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
    Wyjscie na dwa wzmaki oke, ale jakby to mialo dzialac?
    Kolumny A/B dzialaly by tylko dla jadnego..
    Twój obecny układ ma tę mozliwość (kolumnyA/B) ale tylko sterowalne z pilota bez możliwości obsługi z frontpanelu (przy pomocy mikrołączników czy podbnych zwieraczy zainstalowanych na ścianie czołowej).Chodzi o to,aby z jednego przedwzmacniacza można było wysyłać sygnał do dwóch końcówek mocy (dwa wyjścia przełączne przekażnikiem czyli jak kolumny A/B) i mozliwośc wyboru końcówki zarówno z frontpanelu jak i przy pomocy pilota.
    Doskonale nadaje się do tego układ zdalnego sterowania IrkaA DO UNIAMPA ale ma mniej wejśc niż Twój układ co w przypadku przedwzmacniacza jest bardzo istotne.Sumując : układ z pięcioma wejściami,dwoma wyjściami ,sterowalny manualnie z klawiatury na ścianie przedniej oraz zdalnie pilotem.

  2. #62
    Da sie zrobic - poki co mam gruntowny remont w domu, pomysle jak znajde troche kąta.
    Postaram sie oprzec o obecny uklad, lecz wsadze tam atmege8 i wykonam pare drobnych fiksow.

  3. #63
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    585
    Cytat Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
    Da sie zrobic
    To dobra wiadomość.Tak przyglądajac się układowi Twojemu i Irka przyszło mi do głowy,ze gdyby Irek w swoim układzie: http://www.fratu.pl/irek/?remote,52 w miejsce wyjścia na sub dał dodatkowe piąte wejście to można by wasze układy łączyć czyli Irka układ wejściowy i Twoje zdalne.Co wy na to?

  4. #64
    Początkujący
    Dołączył
    27.02.2006
    Skąd
    warszawa
    Posty
    1
    witam

    Odgrzeję temat gdyż istnieje bardzo dobry jakościowo sposób regulacji głośności - na kości DS1802.
    Musi to być sterowane z innego scalaka.
    Może dałoby się zaimplementować sterowanie takim układem i tutaj ?
    Tego typu regulacje głośności wykorzystano m.in. we wzmacniaczu słuchawkowym Chuml'ego
    poza tym jest w sumie gotowy kit z AVT - AVT2338 oraz w pełni funkcjonalny AVT5206.
    Podobno kość DS1802 daje świetne rezultaty jakościowe w zastosowaniu audio.

    Gdyby zastosować układ z AVT2338 lub podobny pewnie dałoby się to w miarę prosto dostosować....
    chociaż nie wypowiadam się bo jestem laikiem...

    no i gdyby jeszcze można było do tego skorzystać z wyświetlacza LCD
    to już byłby "prawie" Święty Graal w sterowaniu audio

  5. #65
    niestety, nie bawie sie juz tym

  6. #66
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    585
    Cytat Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
    niestety, nie bawie sie juz tym
    No wielka szkodaMiałem nadzieję,ze nieco przerobisz swój układ tak aby pasowł do sterowania pre i koń.mocy tzn. to o czym pisałem wcześniej.Po prostu żal ,ze będzie tak jak jest.Ja co p[rawda złozyłem pre z Twoim układem wejściowym ale to nie to to co chciałem( działa ok i w sumie jestem zadowolony)

  7. #67
    Początkujący
    Dołączył
    26.04.2007
    Skąd
    Płock
    Posty
    4
    Witam

    Mam problem ze sterowaniem z pilota (sprawdzałem na 4) .
    Może źle programuje , przytrzymuje przycisk od standby zapalają się dwie diody off/on naciskam przyciski pilota - programuje przyciski i nie chcą zgasnąć diody on/off świecą cały czas , brak reakcji na cokolwiek do czasu wyłączenia zasilania .Przyciski selektora działają normalnie .
    Może to wina fuse bitów.jakie ustwienie ich powinno być.
    Pozdrawiam

  8. #68
    Fuse'ow nie trzeba dotykac.
    Jak sie pala ledy tzn. ze uC smiga OK - napewno to piloty RC4, napewno dobry odbiornik?

  9. #69
    Początkujący
    Dołączył
    26.04.2007
    Skąd
    Płock
    Posty
    4
    ok. Dzięki za odpowiedź .

    Programowałem w Bascomie i tam jest taki "myk" że trzeba deklarować w nowszych wersjach
    Config Rc5 = Pinb.0 , Wait = 2000 i wtedy działa prawidłowo odbiór RC5 .
    Dzięki gratuluje udanej konstrukcji .Pozdrawiam

  10. #70
    Początkujący
    Dołączył
    31.12.2012
    Skąd
    Zamość
    Posty
    16

    Sterownik problemy.

    Witam.

    Wykonałem sterownik wariant 2.
    Niestety mam problem ze sterowaniem.
    Układ nie reaguje na komendy z pilota(programowanie przycisków).
    Pali się tylko 1 dioda, nie pomogło dolutowanie kondensatora 4,7uF
    i rezystora 100? do TSOP1736.
    Jak wprowadzić układ w tryb programowania bez płytki ze switchami?
    Poniżej zamieszczam zdjęcia.
    Proszę o pomoc.


  11. #71
    Jeśli układ jest zmontowany poprawnie, pilot jest OK to musi zadziałać.
    Źle zaprogoramowany układ w ogóle nie dałby znak życia.



    Zwierasz SD + G na pare sekund i wejdzie w tryb programowania.

  12. #72
    Początkujący
    Dołączył
    31.12.2012
    Skąd
    Zamość
    Posty
    16
    Wszystko już działa, dzięki za pomoc.

  13. #73
    Początkujący
    Dołączył
    12.09.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    5
    Witam wszystkich właśnie skończyłem sterownik do Uniampa.
    Mam problem z podłączeniem modul A/B + DC Protect.
    Ostatnio edytowane przez michał5632 ; 12.09.2015 o 18:57 Powód: zdjęcie

  14. #74
    Nom, DObrze jest, z czym problem?

  15. #75
    Początkujący
    Dołączył
    12.09.2015
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    5
    Witam chodzi o gniazda X2 X3.

  16. #76
    Przy X1 mase masz na lewo - wspolna dla obu kanalow.
    Przy X2, X3 masz mase po srodku.

    Pozostale po dwa, to plusy.

  17. #77
    tomekk_ - dzięki za projekt.
    Zmontowany działa bez problemu.
    No ale pilota RC5 to się po szufladach naszukałem
    Na obecnych nowych niestety nie chce chodzić.
    Pozdrawiam

  18. #78
    Znawca Awatar ampli
    Dołączył
    06.10.2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,235
    Gdzieś na necie widziałem bibliotekę do protokołu NEC, trochę kulała (przynajmniej u mnie), ale może warto poszukać?
    Jak znajdę coś na dysku, to mogę podrzucić.
    Ostatnio edytowane przez ampli ; 17.05.2016 o 22:09

  19. #79
    Użytkownik Awatar nik156
    Dołączył
    28.01.2007
    Skąd
    /var/logs
    Posty
    432
    Tutaj jest NEC,ale do PGA2311
    http://blog.royalsystems.dk/#post26
    Może coś skleisz
    Amanero -> AK4490 -> IRAUDAMP7S -> JVC SHIT

  20. #80
    Dzięki za chęć pomocy.
    Mam dużą szufladę - znalazłem RC5.
    Wszystko chodzi.
    Ale może celem nauki w późniejszym czasie pogrzebię - tylko dużo jeszcze będę musiał poczytać

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •