Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 128

Wątek: 'driver' sterownik wzmacniacza DIY

  1. #101
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    USBasp programator załatwi sprawe.
    Jak nie chcesz kupić programatora to zapytaj znajomych. Na pewno ktoś się zajmuję programowaniem i soft wrzuci bez problemu.

  2. #102
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Pomógłby mi ktoś zaprogramować /wgrać plik HEX/ Attiny 2313A krok po kroku ?, ponieważ jestem zielony w temacie. mimo iz kiedyś zaprogramowalem sobie sam Attiny 2313A przez port LPT i na podstawie tych 3 obrazków umieszczonych napoczątku wątku . Dziś juz nie pamietam jak to zrobiłem. Obecnie zakupiłem programator taki jak doradził kolega Adzik :
    USBasp i zainstalowalem sterowniki i mkAVR Calculator 1.1.0 bulit 81 "free" i próbowalem i nic mi nie wyszło. Programator sie komunikuje z komputerem,program calculator wykrywa Attiny 2113 .do Wgrywam plik HEX do pamięci Flash ,przelatuje czerwony pasek na dole calkulatora.Wyciagam Attinę i wsadzam do dzialajacego pre na takiej samej attinie i okazujesie ze nie jest zaprogramowana.

  3. #103
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Moze to byc gówniany programator? Kupilem go na Allegro.Probowalem programować używajac SINA PROG 2.0i tak samo j.w. To jest chyba najprostszy program jaki spotkałem i do tego znalazłem szczególowy opis jak go uzywać. Postąpiłem wg. procedur i d...a. Moze to byc programator problemem?

  4. #104
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    A próbowałeś inna Attine?

  5. #105
    Znazlem w starej kopii:


    - - - - - aktualizacja - - - - -


  6. #106
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    tomekk dzięki wielkie. Wg. tych fotografii kiedyś zaprogramowalem attinę 2313 i sterowanie dziala niezawodnie do dnia dzisiejszego. Wielkie uznanie dla Ciebie!!!!!!!
    Odnosnie programatora USBasp to próbowałem 3 Attiny i efekt ten sam. Nie programuje. Próbowałem na różnych programach i wszystko wyglada że zostaly zaprogramowane . Po podmianie w sterowaniu Pre wyglada ze jednak attina nie dziala. Spróbuję teraz na LPT..

  7. #107
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Jeszcze pytanie : czy wsad wpisujemy do pamięci Flash czy EEPROM ?

  8. #108

  9. #109
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Wszystko poszło jak bułka z masłem, na obydwu programatorach /LPT i USBasp / Attiny zaprogramowane. Dzięki problemom i Wam, zgrubsza załapałem o co w tym wszystkim chodzi . Manualnie selektor działa, ON-OF rownież. Diody LED wskazują przełączane funkcje. Szczególne podziękowania dla TOMKKA i ADZIKA.

  10. #110
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Dzięki, ale nie wiem za co

  11. #111
    Użytkownik Awatar nik156
    Dołączył
    28.01.2007
    Skąd
    /var/logs
    Posty
    461
    Mam prośbę, posiada ktoś sprawdzony schemat takiego układu,ale nie na BA tylko na zwykłych tranzystorach? Coś jak kolega gavron04 zrobił? Szukam i nie mogę się doszukać.
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> Hypex NC252MP -> JVC 10"

  12. #112
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Myślę że trzeba zrobić mostek H na tranzystorach i powinno śmigać.

  13. #113
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Już nie mogę edytować więc post pod postem.
    Zerknij na rozwiązanie a jakie ma KIT AVT-594.
    W sieci znajdziesz pdf z schematem.

  14. #114
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Mam jeszcze pytanie: jaki mniej więcej prąd powinien pobierać opisany sterownik na Attinie 2313 ? Pytam onieważ mój pobiera z podłączonym selektorem ok 190mA. W pozycji standby pobiera niecałe 10mA. Wydaje mi sie ze to troche za dużo...Obydwa przekażniki / on-off : 1 selektora / pobierają razem ok 40mA. Czyli właczona Attina wyglada na to ze pobiera ok 150mA. Probowalem kilku i jest tak samo. Czy taki pobór jest prawidlowy?

  15. #115
    Ciezko mi sie do tego odniesc gdyz nie mam juz tego ukladu.
    Nie wydaje mnie sie zeby endless loop generowal taki pobor pradu.

  16. #116
    Użytkownik
    Dołączył
    11.09.2016
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    163
    Patrząc na datasheet ATtiny2313 sam mikrokontroler potrzebuje prąd rzędu 7 mA przy max. częstotliwości taktowania. Nieco podejrzanie wygląda to 150 mA. A po zwarciu pinu 1 (RESET) tak samo duży prąd pobiera? Wtedy wszystkie piny są przestawione w tryb wejścia bez pull-upu.

  17. #117
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Po zwarciu pinu 1 /reset/ z masą mikrokontroler pobiera ok. 4mA. Pobór prądu calego sterownika mierzyłem podając napięcie 9v na kondensator C2 i wynosi on 190mA
    z załaczonym przekażnikiem ON-OFF i z zalaczonym przekaznikiem selektora wejść i 2 diód Led sygnalizujacych właczenie tych przekazników. W pozycji standby uklad pobiera ok.10mA. Diody Led mam podłączone przez rezystor 6,8k wiec pobierają minimalny prąd / lekko sie żarżą / Więc co tutaj jest grane?

  18. #118
    Projektant
    Dołączył
    16.10.2011
    Skąd
    Hajnówka
    Posty
    1,838
    Mierzysz prąd przed stabilizatorem czy po stabilizatorze?

  19. #119
    Początkujący
    Dołączył
    04.05.2007
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    19
    Prąd mierzę przed stabilizatorem , ale mierzyłem też za nim i niewiele sie różniło. Dodam jeszcze ze attina się nie grzeje. Moze tak ma być?
    Mam jeszcze 2 takie same sterowniki w 2 preampach w tym: jeden który dziala nizawodnie już parę lat i jest taki sam duży pobór prądu. Zwrócilem uwagę na ten nieszczęsny pobór ponieważ w obecnym Preampie zastosowalem zgrabne trafko do sterowania o wydajnosci 9v/180mA i grzeje się ono. Ponieważ jest to pre lampowe /klon Lamma/ i nie mam mozliwosci podłączenia tego sterownika do głównego trafa / zarzenie 6,3Vi pobór jest na maxa // to musze cos wykombinować z tym poborem od strony sterownika.

  20. #120
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    Sprawdź, które przekaźniki są włączone w momencie gdy całość pobiera te 190 mA i napisz jakie to są przekaźniki.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •