Strona 1 z 7 123456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 124

Wątek: 'driver' sterownik wzmacniacza DIY

  1. #1

    'driver' sterownik wzmacniacza DIY

    bry

    W poprzednim mini projekcie 'stand-by' wspomnialem ze wykonam sobie driver do mojego przyszlego Uniamp-a, ktorego gdzies tam montuje na boku 'just-for-fun'.
    Tak wiec tez sie stalo, ten prosty uklad, ktory wykonalem jakies ~2 miesiace temu dziala bdb, z poczatku mialem troche problemow np uszkodzony mostek prostowniczy, ktory wszystko kaszanil i ogolnie kiepsko bylo ze spadkami napiec w ukladzie.
    Podziekowania z gory dla Irka, ktory cierpliwie przetrzymal naplyw moich pytan, bez ktorych budowa mogla sie sie opoznic albo cos mogloby nie byc tak jak chcialem.
    Uklad mialem prezentowac dopiero po aplikacji w UNIAMP, lecz postanowilem to troszke przyspieszyc.

    Okej, zdjecie modulkow:

    Poczatkowo uklad mial byc tylko w jednym wariancie (bez modulu A/B + DC protect) lecz ostatecznie pomyslalem ze dobrze by bylo miec przelaczanie glosnikow na pilota oraz przy okazji zabezpieczenie DC, ktore jest bardzo proste do wykonania (ja oczywiscie mialem na poczatku problemy, uszkodzony tranzystor ;p).

    -uklad sterujacy
    Uklad glowny zostal oparty o mikrokontroler Atmel ATtiny2313 poniewaz wydawal sie jak najabardziej odpowiedni do tego projektu, zostal on wykozystany w 100%. Wszystkie przekazniki sterowane sa poprzez tranzystory PNP (BC556b) glownie z tego wzgledu zeby uzyskac wspolna mase, a nie wspolny 'plus' (dla osob bawiacych sie w ew. modyfikacje softu, tranzystor PNP sterowany jest stanem niskim). Sterowaniem silniczka od potencjometra zajmuje sie uklad BA6218 (jakies 2,5zl, nie 18zl :P), jest to rewersyjny sterownik silniczka DC o maksymalnym dopuszczalnym pradzie 0.7A, driver kozysta jedynie z dwoch trybow sterowania (lewo/prawo, forward/backward). Uklad ten sterowany jest TTL tak wiec podpiecie do mikrokontrolera nie stanowi zadnego problemu. Sterownik silnika zasilany jest napieciem niestabilizowanym, przez odp. dobrany rezystor R1 (w moim przypadku 82R/2W). Mozna sobie dobrac ten rezystor wedlug wlasnych potrzeb, jesli chcemy aby nasz silnik krecil sie szybciej/wolniej.
    Poza tym w ukladzie nie ma nic specjalnego, standardowy zasilacz na stabilizatorze L7805 (nalezy doczepic radiator), pare kondensatorow/rezystorow. Reszta to oprogramowanie kontrolera.
    Uklad moze byc sterowany poprzez switche badz podczerwien, za pomoca pilota RC5 (co do switchow to pozniej w opisie wariantow bedzie wyszczegolnione). Odbior podczerwieni realizowany jest poprzez TSOP1736.
    Na plytce ukladu sterujacego wstawilem goldpiny dzieki ktorym w latwy sposob zostalo wyprowadzone +5V, ktore bedzie pozniej potrzebne do min. modulu 'A/B + DC protect'
    Uklad programuje sie poprzez przytrzymanie przycisku stand-by. Nastepnie podaje sie odp. sekwencje tzn. kolejno naciska przyciski, o tym pozniej.


    -selektor
    Selektor oparty o miniaturowe przekazniki telekomunikacyjne (podobno). Nie ma tu co za wiele opisywac, 5 nie zaleznych wejsc stereo na kazde po przekazniku oraz dodatkowo do kazdego przekaznika po diodzie zabezpieczajacej, kondensatorze i opcjonalnym LEDzie.
    Dodatkowo na plytce selektora jest miejsce na wstawienie rezystorow wejsciowych oraz wyjsciowych. Nie bede tu pisac o co w tym chodzi, zostalo to opisane w 2 tematach na forum. Ja sobie przyjalem ze wejsciowy u mnie bedzie mial 220k, a wyjsciowy 10 razy mniej czyli 22k.
    Montowanie gniazd nie jest obowiazkowe, ja je wstawilem zeby sprawdzic rozstaw otworow i zeby latwiej bylo mi to sprawdzac, osobiscie sam bede montowal gniazda w obudowie i ciagnal ekranowane kable.
    Tak jak pisalem w temacie n/t tego drivera, w selektorze istnieja minimalne przesluchy miedzywejsciowe lecz mnie osobiscie to nie przeszkadza, poniewaz majac np 5 podpietych urzadzen tylko jedno z nich w danym czasie bedzie podawac jakis sygnal.
    Mam zamiar zmierzyc wartosc tych przesluchow, tylko musze wykonac koncowke mocy.
    Jak ktos czuje sie na silach to prosze bardzo - kupic przekazniki i opracowac swoja plytke od selektora i po klopocie. Prosze nie jeczec ze nie napisalem o tym
    W selektorze masa ukladu nie laczy sie z masa sygnalu tzn. jest zostawione miejsce na ew. zworke laczaca ta mase. Jest to zrobione poto aby zapobiedz petla mas. Przy umiejetnym podlaczeniu tych modulow ze wzmacniaczem petli mas nie bedzie.
    Cytat Zamieszczone przez irek
    W kazdym selektorze slychac przesluchy miedzy wejsciowe i miedzykanalowe to wynika ze ukladu sciezek, pojemnosci przekaznikow i rezystancji obciazenia. Trzeba zmierzyc wartosc tych przesluchow zeby okreslic czy sa w normie.

    -modul A/B + DC Protect, opoznione podlaczenie glosnikow
    Jest to fajny dodatek, ktory powstal jakies 1,5 miesiaca po driverze, poczatkowo w ogole o tym nie myslalem. Lecz po zorientowaniu sie w temacie okazalo sie ze nie ma z tym za duzo roboty i ze mozna to smialo zbudowac.
    Za przelaczanie wyjsc odpowiadaja przekazniki HF115F, bardzo znane z roznych konstrukcji. sterowane one sa oczywiscie tranzystorami BC556b. Za zabezpieczenie DC odpowiada uklad:
    Dziala to w bardzo prosty sposob, wtedy gdy napiecia DC nie ma na wyjsciu 'do procesora' panuje stan wysoki, wtedy gdy napiecie DC sie pojawi pojawia sie stan niski i wtedy kontroler natychmiast wylapuje to zmiane i wykonuje odp. akcje.
    A ja zrobilem sobie to tak ze, nie ma zadnego czasu 'zwloki' tylko, wtedy gdy napiecie DC zostanie wykryte to kontroler odlacza glosniki oraz wylacza zasilanie wzmacniacza, nastepnie sygnalizuje to mryganiem LEDow, takie cos zapobiega dalszemu smazeniu sie czesci, albo przynajmniej minimalizuje to troche 'obrazenia'. Dodatkowo zrobilem tak ze po takiej awarii trzeba odlaczyc uklad z sieci odczekac chwile i wlaczyc ponownie aby dzialal. Zrobilem to poto zeby odruchowo sobie nie wlaczyc spowrotem (po awarii). Wydaje mnie sie ze tak jest o wiele lepiej.
    Oprogramowanie jest tak zrobione ze nie wazne co sie dzieje w petli glownej programu, DC jest zawsze sprawdzane poniewaz zrealizowane jest na sprzetowym timerze mikrokontrolera. Czyli tak na 'chlopski rozum' sprawdzanie jest wykonywane w tle glownego program i nie jest od niego zalezne, nawet jakby w nim bylo wstawione 5 sekundowe opoznienie.
    Zapomnialem jeszcze dodac ze ten modulek relizauje przelacznie wyjsc A, B, A+B badz calkowicie odlaczone, modul realizuje rowniez opoznione podlaczenie glosnikow (3 sekundy) jak rowniez ich natychmiastowe odlaczenie.
    UKlad ten zasilany jest z plytki drivera (gniazdo X8)
    Oczywiscie mikrokontroler zapamieta ich stan, tak wiec po power off/power on przywroci stan jaki zostawilismy wczesniej (to samo tyczy sie selektora, pelna pamiec dzialan)



    Okej, to teraz warianty.
    -wariant 1
    Wariant pierwszy jest tym co bylo na poczatku (dziwnie brzmi... he he). Czyli uklad sterownika + selektor + switche sterujace selektorem.
    W tym wariance nalezy wlutowac wszystkie elementy ukladu, oraz wgrac wsad bez '_ab' w nazwie. Wariant 1 rozni sie od wariantu 2 tym ze nie ma tutaj ukladu A/B + DC protect oraz tym ze selektorem mozna sterowac poprzez switche.
    Kolejnosc przyciskow podczas programowania:
    - power on/off
    - vol up
    - vol down
    - zrodlo1
    - zrodlo2
    - zrodlo3
    - zrodlo4
    - zrodlo5

    -wariant 2
    Wariantu drugi sklada sie z tego samego ukladu sterujacego (w tym wariancie nalezy NIE LUTOWAC REZYSTOROW R6, R7, R9, R10). Dodatkowo do ukladu zostal dolaczony uklad A/B + DC protect.
    Niestety w tym wariancie nie ma mozliwosci sterowania zrodlami poprzez switche, jedynie poprzez pilota. Mnie to osobiscie nie przeszkadza, komus jednak moze tak wiec sorry - trzeba szukac czegos innego.
    Polaczenia sa odpowiednio opisane. Nie powinno byc z tym problemu.
    Kolejnosc przyciskow podczas programowania:
    - standby
    - vol up
    - vol down
    - zrodlo1
    - zrodlo2
    - zrodlo3
    - zrodlo4
    - zrodlo5
    - wyjscie A
    - wyjscie B
    - odlaczenie wyjsc A i B
    - podlaczanie wyjsc A i B

    Oczywiscie program kontrolera jest tak napisany aby sprawdzal czy juz ten sam przycisk pilota nie zostal uzyty do czegos innego. Programowanie pokazane jest na filmikach.

    Co do ogolnej budowy, nie ktorym osobom moze nie podobac sie ze przekazniki sterowane sa na 5V i do tego przez stabilizator. No sorry, ja to sobie tak zaplanowalem i tak zrobilem.
    Nie jest to wada ani zaleta. Z plusow to jest to ze za stabilizatorem zawsze mam 5V, nie wazne jakie spadki sa przed (no chyba ze napiecie spadnie do krytycznej wartosci), z wad to to ze stabilizator obciazony jest wszystkimi przekaznikami, lecz wystarczy zalozyc mu dobry radiator i bedzie okej, poniewaz prad przechodzacy przez ten stabilizator nie rowna sie nawet polowie jego maksymalnego pradu.
    Przekazniki raczej nie sa drogie, a reszta elementow powszechnie dostepna.
    Koszty, ciezko mnie powiedziec poniewaz on byl skladany z zapasow, ktore tam gdzies juz mialem, tak wiec strzelam ze wykonanie tego z modulem DC to jakies ~50zl.
    Oczywiscie stosowane w tym projekcie gniazda ARK czy GOLDpins nie sa wymagane, mozna sobie zrobic jak kto chce.

    Mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem. Chetnie sluze pomoca np na PW jesli beda jakies problemy. Jesli ktos znajdzie jakis blad to prosze o powiadomowienie
    Aaa, przy programowaniu - fuse bity w konfiguracji domyślnej.

    Filmiki :
    prototyp: http://www.youtube.com/watch?v=5Dms5B5bZMw
    wersja finalna: http://www.youtube.com/watch?v=nEiGuyazKs0
    prezentacja ukladu A/B + DC: http://www.youtube.com/watch?v=yGKqClxLLzc (diody zostaly dolutowane aby zobrazowac dzialanie)

    Wszystkie pliki tego projektu znajduja sie tutaj, zawsze aktualne: http://files.tomekk.org/driver_attiny2313/
    Znajdziecie tam plytki, schematy, wsady zrodla programow w BASCOMie, wykazy elementow, wymiary plytek.

    Po uruchomieniu ukladu sugeruje zrobic sobie test DC, podlaczajac +5V z ukladu na przekaznik A/B, pod prawy badzo lewy kanal.

    Have fun.
    Ostatnio edytowane przez tomekk_ ; 20.02.2017 o 22:51

  2. #2
    nie chcesz w skrocie opisac funkcji ? swoja droga jak chcesz sprzedac taki modul chetnie go wezme
    www.audio.lutuje.se

  3. #3
    - stand-by czyli on/off
    - regulacja glosnosci poprzez sterowany potencjometr (z silnikiem DC)
    - przelaczanie zrodel wejsciowych (domyslnie 5)
    - przelaczanie wyjsc A/B, A+B badz wcale
    - zabezpieczenie przed skladowa stala na wyjsciu
    - opoznione zalaczanie glosnikow/szybkie odlaczanie glosnikow

    Sterowanie pilotem RC5.
    Uklad z pamiecia zrodel wejsciowych oraz z pamiecia 'wyjsc'.
    Warianty opisane powyzej.

    Mam jeden taki uklad dla siebie, a nie wydaje mnie sie zebym mial go sprzedawac

  4. #4
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    585
    Gratuluje projektu i wykonania i od razu dzieki za udostepnienie wszystkiego,ja na pewnwo skorzystam (układ we i sterowania o ile pomysnie uda mi sie zaprogramować Atmel'a a bede to robił poraz pierwszy w zyciu :grin: )Bardzo mio sie podoba Twój projekt i jestem pewien,ze z uni będzie dobrze współpracował.Jeszcze raz dzieki za udostepnienie wszelkich danych(no zabrzmiało nieco szpiegowsko

  5. #5
    tom3kk Masz PCB w jakimś innym formacie?

  6. #6
    Cytat Zamieszczone przez MariuszElektro
    tom3kk Masz PCB w jakimś innym formacie?
    Nie, nie mam. To PCB jest hand made druknac i zelazko :P
    Jak jestes na silach to zrob wedlug schematu nowe w Eagle czy czyms... jak chcesz.

    @zbyszek
    programowanie atmela jest banalne, grunt to podpiac zasilanie(tak zeby np nie pomylic i go nie spalic) potem z gorki, mozesz w sumie pod inne piny sobie podpiac jak chcesz, wystarczy to potem odp. ustawic w programie

    Jak cos to pisze do mnie na PM. Pomoge.

  7. #7
    Konstruktor Awatar El_liero
    Dołączył
    14.02.2006
    Skąd
    Wieluń/Dendermonde
    Posty
    2,795
    tom3kk, a więc to jest ten driver, co pisałeś na MIRCu.
    cholernie się rozpisałeś i cholernie wiesz co robisz
    sie chwali, musze się przyjrzeć dokładniej twojemu projektu. Bo chyba zapragne kopii.
    Magister inżynier akustyki co i tak wie swoje.
    El_trivium # El_arbor # El_gineer # digit_El # fox_El # mod_El@80%

  8. #8
    Cytat Zamieszczone przez El_liero
    Bo chyba zapragne kopii.
    wielu czeka na takie sterowanie :wink: az sie prosi aby zaprojektowac to w eaglu i oddac plytki do zakladu :wink:
    www.audio.lutuje.se

  9. #9
    dolphin123 No dokładnie. Wszystko na jednej PCB i najlepiej w EAGLE Można zrobić nawet zamówienie zbiorowe

  10. #10
    hmm, chyba beda musial pomyslec o plytce, jak cos robilbym ja w eagle, nawet wiem z kim pogadam zeby uzyskac jakas pmoc przy projektowaniu tejze plytki,

    narazie nic nie obiecuje, ale postaram sie cos zdzialac

    btw. tam w module DC jest zwora, prze nia plynie sygnal do glosnikow proponuje wlutowac tam solidny kabel np. taki z grotu o lutownicy transformatorowej czy taki jak to w UNIAMP trzeba lutowac od gory

    [ Dodano: 2009-11-18, 16:00 ]
    prawdopodbnie beda plytki, z solder maska etc. tylko bez napisow z gory, jeszcze zobacze

    [ Dodano: 2009-11-19, 13:41 ]
    ne plytek w eagle/protel sie nie oplaca, jest mozliwosc zrobienia tego z bitmap ale to troche grzebania jest samemu, a firma weznie za to extra 200zl tak wiec poki co plytek nie bedzie

    [ Dodano: 2009-11-19, 14:12 ]
    bede miec troche czasu to namaluje je recznie w EAGLE i bedzie OK

    [ Dodano: 2009-11-19, 18:16 ]


    modulek DC juz w eagle...

  11. #11
    tom3kk Możesz umieścić plik brd do tych PCB ? Nie projektujesz wszystkiego na jednej PCB ?

  12. #12
    umieszcze jak je kiedys skoncze,
    nie beda na jednej plytce, beda tak jak sa - w modulach, wedlug mnie wygodniej jest je rozstawic pozniej ;]

    jak chcesz na jednej to musisz sobie we wlasnym zakresie dlubac...

    [ Dodano: 2009-11-19, 23:49 ]
    jest i selektor


    wiadomo, plytki sie jeszcze poprawi... bo to narazie takie pierwsze 'shoty'

    [ Dodano: 2009-12-03, 21:53 ]
    driver, sie robi 'zolwim' tempem

  13. #13
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    585
    tak przy okazji babrania przy uni pomyslałem,ze Twój układ we,układ zabezpieczen warto by uzupełnic o dobry elektroniczny potek(cos BB np.PGA 2311?)

  14. #14

  15. #15
    Zaawansowany Awatar zbyszek
    Dołączył
    02.10.2004
    Skąd
    suwałki
    Posty
    585
    Cytat Zamieszczone przez tom3kk
    asz droge wolną ;D
    dzieki za zielone swiatełko.Jak tak sie zawezme to za dwa-trzy lata zrobie

  16. #16
    to jest do zrobienia oczywiscie, lecz do tego potrzebna by byla atmega8
    w attiny juz nie ma miejsca na to, a dodatkowo przydalby sie jakis skromny wyswietlacz LCD

    [edit]
    Aktualizacja wsadu, chodzi o wsad wariantu drugiego czyli tego z zabezpieczniem DC i przelacznikiem AB. (STANDBY_VOL_SELEKTOR_ab.HEX).

    Zwiekszylem czulosc poprzez zmniejsze ilosci krokow timera, uklad szybciej wykrywa DC na wyjsciu.
    Jesli ktos tego uzywa to zalecam zrobic sobie aktualizacje.
    Tak pozatym to wszystko po staremu.
    Pliki tam gdzie zawsze.


    ;D

  17. #17
    Początkujący
    Dołączył
    17.07.2008
    Skąd
    Bydgoszcz/Wrocław
    Posty
    36
    tom3kk, dziękuję Ci bardzo za pomysł i projekt
    Wykonałem właśnie klon tego drivera (wersja bez DC) i po testach "na sucho" jestem zadowolony

    Nie mam jeszcze przekaźnika od stand-by (w sklepach znalazłem jedynie na 12V). Wiesz może gdzie można go dostać ?

    Dwa zdjęcia i filmik jak to u mnie wygląda/działa :


    Filmik

  18. #18
    Np allegro, uzytkownik: jang1200 (http://allegro.pl/item909724630_prze...10a_5v_dc.html)
    Przesylka tania, kup sobie cos jeszcze i bedzie.

    Co do sklepow to nie pamietam w ktorych je mozna dostac, ja je wzialem od tego Pana z allegro, dawno temu chyba ze 20 sztuk (LOL).

  19. #19
    Początkujący
    Dołączył
    17.07.2008
    Skąd
    Bydgoszcz/Wrocław
    Posty
    36
    oo, dziękuję to będę już miał komplecik...jak podłączę go z końcówką dam znać co do przesłuchów (zastosowałem przekaźniki telekomunikacyjne innej firmy i jestem tego ciekaw)

  20. #20
    Użytkownik
    Dołączył
    12.01.2008
    Skąd
    Elbląg
    Posty
    85
    Układ ten, jak i volumer sterowanyjest pilotem RC-5. Za chwilę odpalę wolumera, ale tknęło mnie zpytać, czy RC-6 pilot też będzie OK?? Podobno, to dwa standardy.... prawie takie same, tylko kto inny wynalazł.

    Bedzie pilot RC-6 działał?? Ktos ma na ten temat wiedzę i praktykę??

    Co do przekaźnika HONGFY, są jeszcze odpowiedniki/zamienniki RELPOL i FINDER.

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •