Strona 3 z 67 PierwszyPierwszy 12345678132853 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 1333

Wątek: grupowe zamowienie cyrkli do frezarek - rozpoznanie tematu

  1. #41
    Projektant
    Dołączył
    21.10.2004
    Skąd
    Gdańsk/UK
    Posty
    1,835
    Ja też nie mam ale będzie to powód żeby ją kupić ;-)

  2. #42
    Moderator Globalny Awatar LuSzTi
    Dołączył
    28.12.2008
    Skąd
    Łódź
    Posty
    3,752
    no ja mam dokładnie to samo
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  3. #43
    Użytkownik
    Dołączył
    02.12.2008
    Skąd
    Myślibórz
    Posty
    175
    Moja frezarka to standartowy Eurotec z Allegro. Najtańszy model z frezami. Ja dostałem z frezarką tylko jeden pręt- drugiego nie było w pudełku- taki bubel, który firma ma naprawić i dosłać brakujący element. Przy robieniu cyrkla użyłem po prostu 2 gwintowane pręty o odpowiedniej średnicy zakupione w sklepie żelaznym. Rozstaw prętów to 8,3 cm licząc od środka otworów. Stopka ma 10-11mm grubości. Jakby co, to na 100% piszę się na jeden taki cyrkiel.

  4. #44
    Zaawansowany Awatar taz
    Dołączył
    09.02.2007
    Skąd
    Bochnia
    Posty
    640
    A w mojej frezarce rozstaw prętów wynosi 105 mm (wymiar między osiami otworów na pręt), do podstawy jest 19 mm (wymiar mierzony od osi otworu na pręt do dołu podstawy).
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

  5. #45
    Początkujący Awatar bartelemy
    Dołączył
    07.01.2009
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    48
    No i dla mnie tez taki cyrkiel poproszę :mrgreen:

  6. #46
    Użytkownik Awatar bazookie
    Dołączył
    12.07.2008
    Skąd
    Wałbrzych
    Posty
    60
    Moja frezarka ma rozstaw prętów 83 mm a wysokość stopki to 13 mm. Nie wykluczam jednak w niedalekiej przyszłości wymienić jej na coś lepszego.
    Projekt cyrkla niech uwzględni jedynie długość prętów (szyn) a jego krawędzie niech będą na tyle wysokie, aby uwzględniły różną grubość stopki frezarki. Otwory powiercimy sobie sami. Taka jest moja propozycja.

  7. #47
    Początkujący
    Dołączył
    18.03.2008
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    30
    ja także chętny na cyrkiel :-)

  8. #48
    Cytat Zamieszczone przez bazookie
    Otwory powiercimy sobie sami. Taka jest moja propozycja.
    Tylko, że fajnie byłoby taki cyrkiel mieć z nierdzewki 1,5-2mm a nie każdy sobie powierci w tym.. :wink:
    www.audio.lutuje.se

  9. #49
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    Cytat Zamieszczone przez dolphin123
    Tylko, że fajnie byłoby taki cyrkiel mieć z nierdzewki 1,5-2mm
    zapomnij
    watpie zeby ktokolwiek byl na to chetny po zobaczeniu ceny :P

  10. #50
    Myślę, że ocynk 2mm (może 3) powinien byc wystarczający. Paweł kiedy będziesz wiedział na ile realne jest to zamówienie? Koszt jakoś tam sobie można +/- oszacować więc o cenę nie pytam - no chyba że będzie 3-cyfrowa to się będzie trzeba zastanowić

  11. #51
    Użytkownik Awatar Krystian Markow
    Dołączył
    03.04.2009
    Skąd
    Częstochowa
    Posty
    260
    Ja tez chetny, tylko koszt??? a frezarke sie dokupi :mrgreen:

  12. #52
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    Myślę, że ocynk 2mm (może 3)
    to jest stal a nie alu wiec bedzie zapewne 1mm :]

    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    Paweł kiedy będziesz wiedział na ile realne jest to zamówienie?
    jak zrobie projekt i dam do wyceny - ale to dopiero w nowym roku

    co do ceny to mysle ze oplacalnie bedzie do powiedzmy 30zl
    jak wyjdzie wiecej to podziekuje i zrobie sam

  13. #53
    Cytat Zamieszczone przez Pawel S.
    to jest stal a nie alu wiec bedzie zapewne 1mm :]
    uuuuu, myślę, że 1mm to troszku mało. Blacha tej grubości jest dosyć "giętka" i łatwo będzie to uszkodzić - wygiąć przez przypadek czy coś w tym stylu. Wiem, że to zależy jak kto się będzie z tym obchodził ale zawsze istnieje ryzyko. Poza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób". Ja bym był jednak za tymi dwoma milimetrami - 3 to może faktycznie juz przesada.

    Ocynk oczywiście żeby nie rdzewiało

    [ Dodano: 2009-12-30, 00:47 ]
    Poza tym ten dodatkowy milimetr grubości chyba nie podniesie az tak bardzo ceny i myślę, że lepiej zainwestować tutaj w solidniejsze rozwiązanie

    [ Dodano: 2009-12-30, 01:23 ]
    Może coś takiego? Oczywiście wymiary do ustalenia

  14. #54
    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    Poza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób". Ja bym był jednak za tymi dwoma milimetrami - 3 to może faktycznie juz przesada.
    ja mam z półtora nierdzewki i ta się też wygięła w jednym ze stołów bardzo łatwo, także śmiało dałbym alu 3mm. Alu 3mm przy kilku osobach mógłbym zamówić na laserze, pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
    www.audio.lutuje.se

  15. #55
    Cytat Zamieszczone przez dolphin123
    pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
    No tych płyt nie trzeba łączyć tylko po prostu zagiąć - bo rozumiem, że te dwie płyty, o których piszesz to ta pozioma na 300mm i pionowa na 35mm (z mojego rysunku), tak? Wycinasz blachę 335x120 i zaginasz końcówkę Jeśli chodzi o kolec to faktycznie może być problematycznie. Można go albo "zaklepać" (coś w rodzaju nitu) albo lekko spawnąć - tylko przy spawaniu jest problem z blachą ALU bo stal (kolec) z aluminium (blacha) nie pospawasz a kolec aluminiowy fi2mm to raczej nie wchodzi w grę bo od samego patrzenia na niego może się wykrzywić... Myślę, żeby pozostać przy blasze stalowej ocynkowanej 2mm (ewentualnie 3mm dla pewności no ale może nie przesadzajmy)
    Co Panowie na to?

    [ Dodano: 2009-12-30, 02:15 ]
    W sumie ja też mógł bym coś takiego zamówić ale nie wiem jak będzie z ceną za ~20 sztuk bo to tak trochę maławo - dużo roboty z tym a mało przerobu... no i nie chciał bym Pawłowi wchodzić w drogę skoro on to zaproponował pierwszy . Mimo wszystko wyślę jutro (właściwie to już dzisiaj) zapytanie - zobaczymy co z tego wyniknie.

  16. #56
    Zaawansowany Awatar Bebok
    Dołączył
    24.11.2009
    Skąd
    Tychy
    Posty
    619
    Co do kolca i blachy: ja mam zrobioną prowizorkę z blachy około 1mm, wywiercony otwór wiertłem 4 i wkręcona śruba m4, ale taka z gwintem nie na całej długości, łebek z niegwintowaną częścią śruby chlaśnięty kątówką, zaklepane młotkiem i punktakiem. Narazie żadnych problemów z tą 'einfachową' konstrukcją, a śruba ani drgnęła (długa jest na około 20mm) mimo tak małej powierzchni połączenie gwintowanego.

  17. #57
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    uuuuu, myślę, że 1mm to troszku mało. Blacha tej grubości jest dosyć "giętka" i łatwo będzie to uszkodzić - wygiąć przez przypadek czy coś w tym stylu.
    :shock:
    a widziales kiedys na oczy cos takiego jak samochod? myslisz ze tam jest blacha 5mm?
    bez przesady - sam takiej uzywam i nie ma mowy o wyginaniu ;]

    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    Poza tym ciężko będzie osadzić w tym 1mm "dziób"
    no i z tym mam najwiekszy problem chyba najlepiej bedzie spawac lub zgrzewac - ale o tym pogadam pozniej

    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    Poza tym ten dodatkowy milimetr grubości chyba nie podniesie az tak bardzo ceny
    blacha 2x ciezsza = 2x drozsza ;]

    Cytat Zamieszczone przez dabyl
    Może coś takiego? Oczywiście wymiary do ustalenia
    jak ty chcesz dac plaska blache to nic dziwnego ze sie martwisz o sztywnosc
    blacha bedzie zaginana jeszcze po bokach. ale nawet i taka plaska jest wystarczajaco sztywna

    Cytat Zamieszczone przez dolphin123
    pytanie jak połączyć ze sobą płytę na której stoi frezarka z płytką do mocowania prętów i tym samym kolec?
    gieta blacha :P a co do preta to w przypadku alu tylko srubka

  18. #58
    Pan Paweł Awatar Yoshi_80
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Zielona Góra
    Posty
    3,250
    Pawel S., też uważam, że blacha 1mm jest za cienka, nie chodzi tu o wytrzymałość ale o sztywność. Jak całość będzie wiotka to do dupa a nie frezowanie będzie, jeden nieudany frez na gotowej kolumnie będzie wiecej kosztował niż dokładka tych kolejnych 30 zł do cyrkla.
    Alu 3mm lub stal 2mm wg mnie odpowiednia blacha.

  19. #59
    Początkujący
    Dołączył
    18.03.2008
    Skąd
    Gliwice
    Posty
    30
    jak się pozagina to sztywność będzie dobra i wątpię czy znajdzie się chętny metal-majster do pospawania ocynku ...

  20. #60
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    23,911
    Cytat Zamieszczone przez scut
    jak się pozagina to sztywność będzie dobra
    no wlasnie - jeden ktory wie o co chodzi
    to nie bedzie kawalek prostej blachy tylko giete :P

    wezcie sobie kawalek kartki. czy plaska kartka jest sztywna? nie :P a teraz zrobcie 2-3 rownolegle zagiecia (np harmonijka) i zobaczcie jak teraz ze sztywnoscia :P

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •