Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 64

Wątek: [Inne] Przewód zasilający dla "audiofila" ;)

  1. #1
    Zaawansowany Awatar TatoTurbo
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    629

    [Inne] Przewód zasilający dla "audiofila" ;)

    Opis:
    Sieciówka do np. wzmacniacza.

    Kabel:
    - 5 żyłowy
    - średnica zew. 18mm
    - Castorama - 45zł / 2m

    Wtyczki:
    - Oyaide
    - allegro 149zł / 2szt. ( użytkownik allegro GoRaLLo )

    Oplot:
    - ViaBlue 28zł / 2m.

    Na oplot trzeba brać poprawkę, ponieważ rozciągając się do średnicy przewodu skraca swoją długość. Na stronie producenta podane są tabelki.
    Izolację przewodu warto trochę oskrobać ostrym nożem bo razem z oplotem nie mieszczą się do wtyczki.
    Tego typu kabel jest o wiele mniej elastyczny. Mi udało się go zagiąć o 90o w dół na odległości 15cm. wzmacniacz / ściana.

    Brzmienie
    Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah








  2. #2
    heh, wzór jak na żmiji
    Nie no, kabelek wygląda całkiem fajnie, trochę drogo ale efekt wizualny mi odpowiada... szkoda tylko, że biegnie pomiędzy wzmakiem a ścianą bo to raczej mało wyeksponowane miejsce

    Pozdrawiam

  3. #3
    Konstruktor
    Dołączył
    16.01.2005
    Skąd
    sosnowiec
    Posty
    2,362
    Brzmienie
    Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah
    :shock: co za szczescie ze to zart...



    Taki przewód wyglada Pro i napewno cieszy oko choc cena takich wtyczek... cóz, spora kwota.

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    22.05.2009
    Skąd
    lbn-lublin
    Posty
    152
    Bez obrazy ale chyba masz za dużo kasy żeby robić kabel 2m za ponad 200zł... Po jaką cholerę ci kabel 5 żyłowy zasilasz tym końcówkę 3kw czy co? znając polską rzeczywistość to pewnie nie masz normalnego uziemienia w domu jak połowa polaków ze mną... Jedyne pytanie jakie ci zadam to do czego to podłączasz? Wg mnie najlepszym kablem zasilającym pod względem estetycznym i cenowym jest kabel zasilający od kompa ładnie zarobiony z dwóch stron i często w śmieciach można znaleźć :mrgreen:

  5. #5
    TatoTurbo, No klasa,efekt wizualny poprostu piękny,jak by to powiedizał Jerzy Sthur '...no prosze,no ładne cacko...". Jeszcze raz pogratulować dobraj roboty

    Takie pytanie,to przewód oponowy 5 razy 2,5mm2 ???


    Co do kwoty którą kolega wyżej wydał, to każdy kupuje i żyje na ile go stać,więc kolegomihas66, zachowaj takie słowa dla siebie bo są poprostu nie namiejscu,i przypuszczam że są przejawem zazdrości.

  6. #6
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,153
    a ja mam pytanie o oplot - jak z utrzymaniem czystosci?
    bo widze ze jest plastik z jakas tkanina...
    jak ja kupilem oplot taki bardziej z tkaniny to strasznie sie kurzy i nie da sie tego wyczyscic

  7. #7
    Zaawansowany Awatar TatoTurbo
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    629
    Cytat Zamieszczone przez mihas66
    Bez obrazy ale chyba masz za dużo kasy żeby robić kabel 2m za ponad 200zł... Po jaką cholerę ci kabel 5 żyłowy zasilasz tym końcówkę 3kw czy co? znając polską rzeczywistość to pewnie nie masz normalnego uziemienia w domu jak połowa polaków ze mną... Jedyne pytanie jakie ci zadam to do czego to podłączasz? Wg mnie najlepszym kablem zasilającym pod względem estetycznym i cenowym jest kabel zasilający od kompa ładnie zarobiony z dwóch stron i często w śmieciach można znaleźć :mrgreen:
    Po pierwsze to bardzo nie elegancko zaglądać komuś do portfela i jeżeli rodzice tego Ci nie powiedzieli to ja Ci to powiem: G**** Cię to obchodzi na co i ile wydaję pieniędzy.?! Ani Ty ani twoja rodzina nie musiała na to pracować. Bez urazy. Po drugie ja nie grzebie w śmieciach.

    Cytat Zamieszczone przez Pawel S.
    a ja mam pytanie o oplot - jak z utrzymaniem czystosci?
    bo widze ze jest plastik z jakas tkanina...
    jak ja kupilem oplot taki bardziej z tkaniny to strasznie sie kurzy i nie da sie tego wyczyscic
    Ciężko mi powiedzieć bo mam go raptem kilka dni. Ale podejrzewam, że tak właśnie będzie jak piszesz. I jeszcze do tego jest jasny

  8. #8
    Cytat Zamieszczone przez SoundStarStudio
    Takie pytanie,to przewód oponowy 5 razy 2,5mm2 ???
    Wygląda na to że tak i wnioskuję ze na fazę i zero 2 X 2.5 a na uziemienie 1 X 2.5 to lepiej jak do betoniarki :P

  9. #9
    Zaawansowany
    Dołączył
    08.02.2008
    Skąd
    z sieci na podkarpaciu :)
    Posty
    643
    estetycznie wygląda piorunująco
    dobrze by było żeby szafka jakoś umożliwiała zerknięcie na ten kabelek bo jak jest gdzieś za szafą to trochę nie fajnie :/

    ma ktoś może namiary na podobne wtyczki ale za trochę mniejszą cenę ? ...ta mnie odstrasza, a mi chodzi głównie o efekt wizualny

  10. #10
    Porządny, estetyczny kabelek. Nie próbowałeś porównywać jego "brzmienia" ze starym? Choćby z ciekawości. Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce. :!:

  11. #11
    Zaawansowany
    Dołączył
    12.03.2008
    Skąd
    Głowno
    Posty
    539
    Cytat Zamieszczone przez TatoTurbo
    Brzmienie
    Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah
    uffTatoTurbo, już myślałem że rozpętałeś 3 wojnę światową na naszym forum.

    Nie no kabelek kapitalny wygląd iście audio..... ale kasa no no spora spróbuję zrobić coś w ten deseń za 1/3 ceny do mojej lampy zobaczymy jaki będzie efekt?

    Cytat Zamieszczone przez KAPRINT
    Nie próbowałeś porównywać jego "brzmienia" ze starym? Choćby z ciekawości. Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce. :!:
    ale widzę że bez zamieszek się nie obejdzie

  12. #12
    Cytat Zamieszczone przez KAPRINT
    Może podwójne, skręcone żyły, to jest to czego trzeba w prawdziwej audiofilskiej sieciówce.
    Co z tego jak w gniazdku siedzi 2 x 2.5mm drut na fazę i zero nawet czasem bez uziemnienia bo kamienice sprzed 50 lat.

    Z wyglądu swietne może i ja taki sobie zrobie :P

  13. #13
    No cuz autor tematu ma dystans do audiobzdur, ale niektorzy lubia sie osmieszac

  14. #14
    Ja sobie robię kable do kolumn 2 X 2.5 na kablu KLOTZA w oplocie tylko po to zeby ładnie wyglądały ale to niebawem

  15. #15
    Użytkownik
    Dołączył
    06.05.2008
    Skąd
    Opole
    Posty
    114
    Efekt b. mnie zaskoczył. System grał równo, czytelnie, dynamicznie z pięknymi barwami, dźwięczną czysta górą i eleganckim nie odchudzonym basem... Żartowałem hahhah
    Myślałem że spadne z krzesła jak zacząłem czytać Żart trafiony

    Proponuje go sprzedać na allegro za 1000 zł, "TOTALNY HI-END, NAJWYŻSZA JAKOŚĆ, PIĘKNE BRZMIENIE"

  16. #16
    Cytat Zamieszczone przez n_omyzs
    No cuz autor tematu ma dystans do audiobzdur, ale niektorzy lubia sie osmieszac
    Sam nie mam audiofilskiej sieciówki i nie będę inwestował w nawet dla jej wyglądu.
    To tylko niewinna prowokacja. :wink:

  17. #17
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,153
    Cytat Zamieszczone przez ploter
    Co z tego jak w gniazdku siedzi 2 x 2.5mm drut na fazę i zero nawet czasem bez uziemnienia bo kamienice sprzed 50 lat.
    2,5mm w scianie to luksus!
    ja mieszkam w duzo nowszym budynku i w niektorych miejscach nadal jest instlacja ALUMINIOWA! fajne byly fajerwerki jak mi stopilo izolacje bo rodzice kupili kuchenke elektryczna :mrgreen:

    no a z uziemieniem to niestety prawda - w 90% budynkow jej poprostu brak

    Cytat Zamieszczone przez ploter
    Ja sobie robię kable do kolumn 2 X 2.5 na kablu KLOTZA w oplocie tylko po to zeby ładnie wyglądały ale to niebawem
    ja juz dawno mialem zmiar tak zrobic... ale jak zobaczylem co sie dzieje z tym oplotem to zrezygnowalem
    latwiej przetrzec gume mokra szmata niz ten oplot wyczyscic :P

  18. #18
    Użytkownik
    Dołączył
    22.06.2008
    Skąd
    Kraków
    Posty
    242
    Cytat Zamieszczone przez Pawel S.
    ja juz dawno mialem zmiar tak zrobic... ale jak zobaczylem co sie dzieje z tym oplotem to zrezygnowalem
    latwiej przetrzec gume mokra szmata niz ten oplot wyczyscic :P
    Te nylonowe/poliestrowe też tak mają, czy tylko bawełniane?

  19. #19
    Administrator Awatar Pawel S.
    Dołączył
    24.06.2004
    Skąd
    Koszalin/Warszawa
    Posty
    24,153
    http://www.allegro.pl/item877210297_...a_dlugosc.html mam cos takiego czyli faktycznie bawelna
    lepiej kupic cos takiego http://www.allegro.pl/item878064164_...20mm2_8mm.html bo to czysty plastik

  20. #20
    Bawełna brudzi się jak zwykłe ubranie a oplot poliestrowy można czyścić mokrą szmatką a jak bardzo upaćkany to szczorką do ubrań

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •