Strona 3 z 21 PierwszyPierwszy 1234567813 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 407

Wątek: Nasze poczynania z ARTĄ

  1. #41
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    Cytat Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Z tego co pamiętam, to irek pisał, że on wykonuje pomiary na ac97, więc chyba karta nie będzie jakimś krytycznym wymogiem.
    A z tego co ja pamiętam to irek ma E-MU 0404

    Cytat Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
    Taka mała sugestia: dobrze byłoby skontaktować się z głównym zainteresowanym (irkiem), żeby chociaż oszacować przewidywany czas realizacji zamówienia. Ja jestem jak najbardziej chętny i wypłacalny na dzień dzisiejszy, ale nie wiem jak będzie później, a nie chcę żadnego zamieszania robić ip.

    Podejrzewam że dlatego właśnie lklukasz napisał:

    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Panowie czy byli by chętni na takiego UniJiga?

    ... w celu zorientowania się w temacie ....

  2. #42
    Użytkownik
    Dołączył
    22.06.2008
    Skąd
    Kraków
    Posty
    242
    No zapewne

    O wykonywaniu pomiarów na zintegrowanej AC97, pisał w temacie dot. integry. Nie przeczę że posiada inną kartę, ale z tego co zrozumiałem byle co wystarcza do pomiarów. Ja na będę mierzył na swoim lapku, i nie mam bladego pojęcia co producent mu wcisnął, więc jestem happy z niskich wymagań Uni Jig'a

  3. #43
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    Czyli ciągnie również na wejściu mikrofonowym?

  4. #44
    Użytkownik Awatar mellowman
    Dołączył
    18.05.2009
    Skąd
    Warszawa | Gdańsk
    Posty
    82
    ja tez sie pisze na nowego UniJIG-a
    zreszta pisalem do Irka, ale temat upadl
    moze teraz sie uda...

  5. #45
    Irek powiedział, że nie będzie nic składał bo temat umarł...

    więc trzeba temat ożywić
    bo płytki, elementy, mikrofony i inne śmiecie już ma

    osoby, które dostały UniJiga proszę o opinię po dłuższym używaniu tego urządzenia

    ---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post o 23:31 ----------

    dzisiejsze zdjęcia
    Juz mi sie nie chce...

  6. #46
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    Ewentualnie jeśli Irek zrezygnował można wybrać któryś z gotowych projektów JIGa i zrobić wstępną listę osób na płytki i elementy z jakiegoś pewnego źródła. Ale na razie poczekajmy jak temat UniJIGa się posunie na przód ;]

  7. #47
    nie zrezygnował ale temat przez pewien czas był nie ruszany
    więc uznał, że nie ma zainteresowania
    Juz mi sie nie chce...

  8. #48
    Użytkownik
    Dołączył
    04.03.2011
    Skąd
    Ostrołęka
    Posty
    88
    no to zainteresowanie powstało, więc czekamy na zakończenie projektu!

  9. #49
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    osoby, które dostały UniJiga proszę o opinię po dłuższym używaniu tego urządzenia
    Nie ukrywam, że też by mi się jig przydał..
    www.audio.lutuje.se

  10. #50
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    więc trzeba temat ożywić
    Oooo widzę że to wygląda ciekwiej niż myślałem; zasilanie phantom, a PRE jakiś dobry ? ile ten UNIJIG by kosztował ? Jaki tam jest amp mocy ?
    (BTW: Ja to osobiście reflektował bym wejście MIC w postaci gniazda JACK)

  11. #51
    Czuję się wywołany do tablicy z racji posiadania UniJig'a Easy.

    Pisałem już raz, napiszę i drugi. UniJig Easy jest kompletnym urządzeniem, wszystko co potrzeba (oprócz dobrego pomiarowo pomieszczenia :P) jest zaszyte w jednej skrzyneczce. Robiąc pomiary z mikrofonem klasycznym Jig'em często potrzebna jest plątanina kabli i podłączenie wzmacniacza mocy, który zasili głośnik/kolumnę. W tym UniJig'u nie jest to konieczne, końcówka mocy jest wbudowana. Idąc dalej...w klasycznym Jig'u mamy trzy przełączniki i trzeba pamiętać co dane ustawienie przełączników oznacza w praktyce. W UniJig'u Irka jest jeden przełącznik, którym przełączamy się pomiędzy pomiarem impedancji (a więc i parametrów TS) a pomiarami z mikrofonem. Jest także wbudowany preamp do mikrofonu, z regulacją wzmocnienia. Wbudowana końcówka mocy także ma regulację wzmocnienia. Generalnie tylko podłączyć i mierzyć:P Ja uruchomiłem z pomocą Irka UniJiga w takich programach jak: SW, ARTA, HolmImpulse. Niestety z braku czasu nie zrobiłem tutoriali, choć moje tutoriale ograniczą się do poprawnego uruchomienia tego sprzętu w wyżej wymienionych programach. Najtrudniejsze jest uruchomienie i kalibracja w SW, ale to mam obcykane i jeśli Yoshi pozwoli to podstawie jego arta z głównej mogę opisać konfigurację UniJig'a w SW.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  12. #52
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    ile ten UNIJIG by kosztował ?
    komplet 100zł

    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Jaki tam jest amp mocy ?
    1W przy 4r

    ---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post o 23:19 ----------

    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Najtrudniejsze jest uruchomienie i kalibracja w SW, ale to mam obcykane i jeśli Yoshi pozwoli to podstawie jego arta z głównej mogę opisać konfigurację UniJig'a w SW.
    to ja poproszę
    bo po pół rocznej przerwie wszystko mi z głowy wywiało
    Juz mi sie nie chce...

  13. #53
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    komplet 100zł
    Cytat Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    1W przy 4r
    To ja chyba był bym chętny na takie cuś (jeszcze prześpię się z tym...)

    Miał bym jeszcze pytanie: co jest odpowiedzialne za pomiar impedancji ? Rezystor/y - jaki/e ?
    Jest gdzieś jakiś schemat jak to w środku jest podłączone ?

  14. #54
    Cytat Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Jest gdzieś jakiś schemat jak to w środku jest podłączone ?
    nie ma i chyba nie bedzie
    Juz mi sie nie chce...

  15. #55
    W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1%), raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  16. #56
    Projektant Awatar ir0nhide
    Dołączył
    25.01.2009
    Skąd
    Barlinek
    Posty
    1,705
    Cytat Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    W środku siedzi rezystor referencyjny 22R. Do kalibracji w SW potrzebne są dwa rezy 22R (najlepiej 1%), raz łączymy je szeregowo i mamy 44R, raz równolegle i mamy 11R. Rezystor referencyjny wylicza się sam. W programie ARTA, w części LIMP wpisujemy sami wartość rezystora referencyjnego, czyli 22R.
    No i o to właśnie mi chodziło! Jednak gdybym zdecydował się na zakup to czy będzie możliwość wsadzenia tam Rezystorów 0,1% albo nawet i o jeszcze mniejszej tolerancji ? (Skoro irek robi te KIT`y to chyba nie sprawiło by mu to problemu wsadzić tam takie od 0,01 - 0,1% ? )

  17. #57
    Niby tak....tylko pytanie po co? Układ jest tak zaprojektowany, że zmiana rezów nic Ci nie da. Nie kombinujmy gdy tego nie potrzeba. Zobacz, że układ ma właściwości, których nie ma standardowy JIG czy też JIG do ARTY: zmiana volume nie zmienia poziomu sygnału referencyjnego wysyłanego do karty muzycznej, jest on taki sam jak sygnal wejściowym, wspólny wskażnik CLIP dla PRE i AMP-a oraz wskaźnik power OK informującym o poprawności napięcia zasilania, użyta końcówka mocy ma małe wzmocnienie a wiec i szumy, odpowiednia topologia pomiaru impedancji (brak pętli mas powstających przy korzystaniu z zewnętrznych wzmacniaczy). Dzięki takim zabiegom udało uzyskać się wiarygodne pomiary z dokładnością 0,01oma. To są ważne rzeczy, a nie to czy wstawisz gdzieś reza 1%. To nie jest układ z dwóch rezystorów, gdzie to ma tak duże znaczenie.
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

  18. #58
    Czyli mam rozumiec, ze za 100zl jest gotowy uklad ( jig + mikrofon, + preamp mikrofonowy + preamp wyjsciowy ) . Tylko wystarczy zapakowac to do jakies skrzynki ?

  19. #59
    nawet ze skrzynką już...
    Juz mi sie nie chce...

  20. #60
    Tak, wszystko w komplecie, co więcej chyba także zasilacz i mikrofon w rurce. Co prawda mikrofon to nie WM61a, ale inna wkładka z plikiem kalibracyjnym napisanym przez Irka. Jak już pisałem, nic więcej nie potrzeba do mierzenia, oprócz wiedzy...przydałoby się także dobre pomieszczenie:P
    Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + PRE Ravlus Preamplifilo + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •